araba kazaları 2018 / The Journal of Social Sciences

Araba Kazaları 2018

araba kazaları 2018

D&#;nya genelinde trafik kazaları her 24 saniyede 1 can alıyor

Dünya genelinde her yıl 17 Kasım "Dünya Trafik Kazası Kurbanlarını Anma Günü" olarak kutlanırken, BM, bu yıl "Hayat bir otomobilin yedek parçası değildir" mottosuyla hazırlanan posterleri internet sitesinden paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) paylaştığı verilere göre, dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda hayatını kaybediyor.

Her yıl dünya genelinde 1,35 milyon insan, trafik kazasında ölüyor. 

Trafik kazaları, insanların başlıca ölüm sebepleri arasında 8'inci sırada yer alıyor.

yaş grubu, trafik kazalarının asıl kurbanları arasında dikkati çekiyor.

Trafik kazaları, yaş grubundaki gençlerin bir numaralı ölüm nedeni olarak gösteriliyor.

Düşük gelirli ülkelerde trafik kazaları ölüm oranı, yüksek gelirli ülkelere oranla, 3 kat yüksek.

En çok ölüm Afrika'da, en az ölüm Avrupa'da

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) "Küresel Yol Güvenliği Durumu " raporuna göre, trafik kazalarında en yüksek ölüm oranı, her bin kişide 26,6 ile Afrika'da ve 20,7 ile Güneydoğu Asya'da yer alıyor.

Ölüm oranları, Doğu Akdeniz ülkelerinde her yüz binde 18, Batı Pasifik'te 16,9, Amerika kıtasında 15,6 ve Avrupa ülkelerinde 9,3 oldu.

Hedef kitle

Trafik kazalarının yarısından fazlası, yaya, bisikletli, 2 ya da 3 tekerlekli motorlu araç kullanıcılarından oluşan "savunmasız yol kullanıcılarını" hedef alıyor

Ölüm oranlarının yüzde 26'sını yaya ve bisikletliler, yüzde 28'ini iki ya da 3 tekerlekli motorlu araç kullanıcıları oluşturuyor.

Dört tekerlekli araç kullanıcılarında ölüm oranı yüzde 29 olurken, geriye kalan yüzde 17'lik payın ise "tanımlanamayan" yol kullanıcıları olduğu belirtildi.

Bölgeler incelendiğinde yayaların en fazla hayatını kaybettiği kazalar Afrika'da, 4 tekerlekli araç kullanıcılarının en fazla hayatını kaybettiği kazalar Avrupa'da yaşanıyor.

Bisikletlilerin en fazla hayatını kaybettiği kazalar Batı Pasifik ve Avrupa'da, 2 ya da 3 tekerlekli araç kullanıcılarının en fazla öldüğü kazalar güneydoğu Asya'da gerçekleşiyor.

Yol güvenliği yasası güçlendirilmeli

DSÖ'nün "Hayatları Kurtar" başlıklı raporunda ise BM'nin " Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi" kapsamında 'ye kadar trafik kazalarının neden olduğu ölüm ve yaralanmaları yarıya düşürme hedefi aktarıldı.

Bu kapsamda hükümetlerden, hızın azaltılması, yolların yeniden düzenlenmesi, altyapı ve emniyet şeridinin düzenlemesi ve hayat kurtaran teknolojilerin sağlanmasını öngören yol güvenliği yasasının güçlendirilmesi talep edildi.

Raporda 'a kadar güvenli, makul, erişilebilir ulaşım ile yaşlılar, engelliler, çocuk ve kadınların özel ilgi gördüğü toplumsal taşımanın yaygınlaştırılması istendi.

Ayrıca raporda, sürat, alkol, emniyet kemeri, kasket ve çocuk koltuğu olmaması gibi risk faktörlerine karşı ülkelerin aldığı yasal önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

İhmal Mi Kusur Mu?: Trafik Kazaları

Elif Olça Arslantekin

Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te 15 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından Mardin’de benzer bir kaza daha meydana geldi. Bir tır ve iki aracın karıştığı kazaya müdahale eden kalabalığa başka bir tırın çarpması ile çok sayıda ölü ve yaralının olduğu kazanın ardından Türkiye’deki trafik kazalarının yıllar içindeki değişimi ve sebepleri bir kez daha gündeme geldi.

yılında Türkiye&#;de tam bin adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bunun yanında, bin adet de maddi hasarlı kaza gerçekleşti. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının %78,6&#;sı yerleşim yeri içinde %21,4&#;ü ise yerleşim yeri dışında meydana geldi. yılında meydana gelen ölümlü trafik kazalarında 2 bin kişi kaza yerinde, 2 bin kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kaza sebebiyle 30 gün içerisinde hayatını kaybetti. Yaralanmaların %72’si, ölümlerin %49,3’ü yerleşim yeri içinde; yaralanmaların %28’i, ölümlerin %50,7’si yerleşim yeri dışında gerçekleşti. Covid tedbirlerinin gölgesinde geçen yılının ardından yılında kazalardaki ölü sayısı geçen yıla göre %10,2 arttı. Trafik kazalarında ölenlerin %47,6’sını sürücüler oluştururken %30,3&#;ünü yolcular, %22,1&#;i ise yayalar oluşturdu. Kazaların %87,1&#;i sürücü, %8,2&#;si yaya, %2,6&#;sı taşıt, %1,8&#;i yolcu ve %0,4&#;ü yol kaynaklı kusurlardan dolayı meydana geldi.

Son yıllarda trafiğe çıkan araç sayısı ve toplam yolcu sayısı artarken yapılan altyapı çalışmaları ve yeni yollar ile yolculuk koşullarının iyileştiği söylenebilir. Trafiğe çıkan taşıt sayısına ve toplam kazalara oranla ölümlü vakaların sayısına bakıldığında iyileşme gözlemleniyor. Ölüm sayısındaki artış, trafiğe çıkan taşıt sayısındaki ve meydana gelen kaza sayısındaki artışa oranla geride kalmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı rapora göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,3 milyon insan trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybediyor. Kazaların %93’ü düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelirken Dünya Sağlık Örgütü yılına kadar gerçekleşen trafik kazalarının sayısını yarı yarıya azaltmayı hedefliyor. Bu sorunu şimdiden çözmüş ülkeler de bulunuyor. Örnek vermek gerekirse Avustralya, Hollanda, İsveç ve İngiltere’de son 40 yılda trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin sayısı yarı yarıya azalmış durumda. Bu başarının ardında toplumun bilinçlenmesi ile insan kaynaklı kusurların azalması var. 

Diğer yandan dünya genelinde ehliyet alma kuralları değişiklik gösteriyor. Örneğin ehliyet alma konusunda dünya standartlarında gösterilen Finlandiya’da ehliyet almak iki sene sürerken sürücü adayları gece sürüşü dersleri de almak zorunda. Türkiye de ise teorik eğitim yedi gün sürerken direksiyon eğitimi yaklaşık bir ay sürüyor. Türkiye, Avrupa’da kişi başına düşen araba sayısında son sırada olmasına rağmen ölümlü trafik kazaları konusunda ilk sırada yer alıyor.

Yolların koşulları ne kadar iyileştirilse de özellikle trafik yoğunluğunun arttığı bayram dönemlerinde kazaların meydana gelme riski artıyor. Sürücü kusurundan kaynaklanan kazaların toplam trafik kazaları içinde çoğunluğu oluşturduğu göz önüne alındığında özellikle uykusuz, alkollü ve hızlı araç kullanımından kaçınmak ve emniyet kemeri kullanmak hayati önem taşıyor.

Kaynaklar:

TÜİK, Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri, funduszeue.info?p=Karayolu-Trafik-Kaza-Istatistikleri

TÜİK, Motorlu Kara Taşıtları,

funduszeue.info?p=Motorlu-Kara-Tasitlari-Haziran

Euronews, Türkiye ve Avrupa&#;da trafik kazalarında yaşanan ölüm istatistikleri

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası