lohusalık dönemi namaz / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları | Bodrum Amerikan Hastanesi

Lohusalık Dönemi Namaz

lohusalık dönemi namaz

Bu belirtiler varsa Loğusa sendromu yaşıyor olabilirsiniz

Bu belirtiler varsa Loğusa sendromu yaşıyor olabilirsiniz

Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, Lohusalık Sendromu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doğum yapan her kadının risk taşıdığını söyleyen Salihoğlu, bu süreçte aile ve eşlerin anneye desteğinin önemli olduğunu ifade etti.  Dr. Kerime Salihoğlu, Lohusalığın, doğum sonrası süreci takip eden ilk hafta içindeki olan süreye dendiğini belirterek, “ Lohusalık döneminde hepimizin de bildiği gibi annelerimiz duygusal, biyolojik, fiziksel, toplumsal, psikolojik olarak değişiklikler yaşıyor. Anne doğumu takiben kendini mutsuz, karamsar, üzgün, hayattan zevk alamama, bebeğine yeterli sevgiyi hissedememe, dışarı çıkma isteğinde azalma, aşırı uyku hali ve aşırı iştah ya da tam tersine uykusuzluk, iştahsızlık çok sık görülebilir’’ dedi.                                     

Çalışan annelerde ve normal doğum yapanlarda daha sık görülüyor

Salihoğlu,  doğum yapan her kadından ’inde bu sendromun görülebileceğini dile getirerek, “Bu süreç çok önemlidir ve dikkatten kaçabilir. Bazen hastalarımız, kadınlarımız bu durumu gizledikleri için ya da çok farkına varamadıkları için ortaya çıkması da gecikebilir. Toplumda her doğum yapan kadında Lohusalık Sendromu görülme riski vardır.  Her doğum yapan kadının ‘inde de görülebilir. Aslında bu oranlar daha fazla ama kadınlar paylaşmadıkları için oranlar biraz daha düşükmüş gibi algılanıyor. Doğumu zor olan hastalarımızda, travmatik bir doğum yaşamışsa, prematüre bir doğum yaşamışsa, daha önce gebelik döneminde depresyon şikayeti varsa, ailesi ile ve eşiyle problemi olan hastalarımızda Lohusalık Sendromu risk altındadır. Daha önce gebelikte anksiyete ya da sosyo-ekonomik düzey olarak düşük seyreden hastalarımızda Lohusalık Sendromunu daha fazla görüyoruz. Aynı zamanda normal doğum yapanlarda sezaryen doğuma oranla yapılan çalışmalarda daha fazla Lohusalık Sendromunun görüldüğü belirtilmiştir. Çalışan annelerde de çalışmayan annelere oranla daha fazla görülüyor’’ şeklinde konuştu.

“Tedavisi olmayan bir hastalık değil”

Salihoğlu, bu süreçte annelerin bebeği reddetme, kötü davranma, beslememe durumunun olduğunu belirterek “Bazen Lohusalık Sendromunda anne şu şekilde hissediyor, bebeğini kucağına aldığında yeterli sevgi hissedemediğini söyleyen anneler oluyor. Ya da anne olamadım mı? diye düşünenler oluyor. Bebeği reddetme durumu oluyor. Bazen kötü davranma, emzirmeme, bakımını yapmama gibi tepkilerle karşılaşabiliyoruz. Bu süreçte anneler bebeğine gerçekten kötü davranma meyillin de olabiliyorlar. Bu süreçte mutlaka psikolojik ve psikiyatrik destek almalarını öneriyorum. Mutlaka eşiyle, hekimiyle, aile hekimiyle ya da kadın doğum hekimiyle mutlaka paylaşılmalı. Çünkü bunlar önlenemeyen şeyler değildir. Herkeste görülebilen bir durumdur. Tedavisi olmayan bir durum değildir. Genelde konuşarak ya da bazen psikolog desteği alarak da ortadan kaldırılabilir. Bazen psikoza kadar ilerleyebilir. O zamanda ilaç tedavisi ya da psikiyatrik destekte öneriyoruz mutlaka. Bu süreçte aileye ve eşe çok fazla destek düşüyor’’ ifadelerini kullandı.

 “Kendimizi yıpratmamızın bir anlamı yok’’

Op. Dr. Salihoğlu, Lohusalık Sendromuna yakalanan annelerin egzersiz yapmalarını, yürüyüş yapmalarını ve eşleriyle vakit geçirmelerini önerdiğini ifade ederek, “  Bazen eşler eve yeni bir bebek gelmenin heyecanıyla bütün ilgi bebeğe kayabiliyor. Anne burada kendini değersiz, sevilmediğini, artık ikinci planda olduğunu hissedebiliyor. Bazen bu hissiyatta annelerimizi Lohusalık Sendromuna sokabiliyor. O yüzden ailede bebeğe bakımı açısından destek olup, eşler yeri geldiğinde mutlaka annelerimizle birlikte ayrıntılı vakit geçirmeliler. Annemize bu süreçte en önemli tavsiyem mutlaka kendisine vakit ayırmasını öneriyorum. Bolca dinlenmesini, uyku düzenini oturtmasını, ailesinden bebek için yardım almasını, eşiyle birlikte yalnız olarak dışarı çıkıp birlikte vakit geçirmelerini öneriyorum. Ya da annemizin arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmesini öneriyorum. Bolca egzersiz yapabilir, yürüyüş yapabilir, televizyon izleyebilir, sosyal medyada anne bloklarını takip edebilir. Hayatta her şey rol olduğu gibi annelikte bir roldür ve oynadıkça, öğrendikçe bizler öğreneceğiz. O yüzden kendimizi yıpratmamızın bir anlamı yok. Mutlaka önemli olan sevgi temeline dayalı, bebeğiyle birlikte vakit geçirerek bu süreci birlikte atlatabileceklerini düşünüyorum’’ diye konuştu.

Lohusa ne demek diye düşünmüş olabilirsiniz. Lohusa kelimesi Yunancada Lehona (yatak) anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Yunancada Lohia kelimesi doğumdan sonra annenin döl yatağından gelen akıntı anlamına gelir. Lohusa yeni doğum yapmış kadın olarak nitelendirilmektedir. Lohusalık dönemi doğum sonrasında annenin fiziksel olarak tekrar eski haline döndüğü 6 haftalık dönemi kapsamaktadır. Halk arasında lohusalık hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Lohusalık dönemi bir hastalık değildir. Sadece gebelikte oluşan değişikliklerin tekrar eski halline döndüğü ve bebeğin beslenmesi için gerekli şartların sağlandığı fiziksel dönüşümün yaşandığı bir evredir.

Lohusalık döneminde anne vücudunda oluşan değişiklikler nelerdir?

  • Lohusalık döneminde kırmızı, sarı, beyaz bir akıntı oluşur. Buna lohusa kanaması adı verilir. Bu kanama ilk 3 gün kırmızı iken daha sonra gittikte rengi açılır. 1 hafta sonra beyaz bir akıntı halini alır.
  • Rahim tekrar eski halini almak için küçülmeye başlar. 2 hafta sonunda iyice küçülen rahim 6 hafta sonra eski haline tamamen dönmüş olur.
  • Bebeğin beslenmesini sağlamak amacıyla memelerde süt salgılanması başlar. İlk gün süt az gelirken genelde 3 günden sonra oldukça bol gelmeye başlar. Sezeryan ameliyatı olan lohusa kadınlarda süt gelmesi biraz daha geç olur. İlk gelen süte kolostrum adı verilir ve oldukça besleyicidir. Başlangıçta az gelen bu besleyici süt sayesinde bebek doygunluğa ulaşır.
  • Vücuttaki şişlikler ve ödem doğum sonrası erken dönemde biraz artar. Daha sonra azalmaya başlar.Lohusa anne yavaş yavaş kilo vermeye başlar.
  • Gebeliğe bağlı şikayetler lohusalık döneminde ilk 2 haftada devam eder. Ancak 2 haftadan sonra belirgin şekilde azalarak 6 haftanın sonunda gebeliğe bağlı tüm belirtiler kaybolur.

Lohusa kadınların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler arasında belki de en önemlisi elbette bebeğinin bakımı ve sağlığıdır. Tabiiki lohusanın dikkat etmesi gerekenler bununla sınırlı değildir. Lohusa kadınlar aşağıda anlatılan hususlarda dikkatli olmalıdır:
  • Lohusalık döneminde en sık karşılaşılan şikayetler meme başı çatlaklarıdır. Meme başında çatlak oluşmasın diye gebeliğin doğuma yakın dönemlerinde memeye çatlak önleyici kremler başlanabilir. Meme ucuna masaj yaparak bu kremler uygulanır. Meme başı çatlakları neredeyse tüm gebelerde oluşur. Ancak önlem alınanlar daha hafif olarak atlatabilir.
  • Lohusalık döneminde bazen aşırı kanamalar yaşanabilir. Bu kanamalar rahmin yeterince toplamamasına, enfeksiyonlara ya da rahim içinde parça kalmasına bağlı olabilir. Bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızda fayda vardır.
  • İdrar yolu enfeksiyonları lohusalarda sık görülür. Doğum sonrasında vajen ve idrar yolları enfeksiyonlara açık hale gelir. Aynı zamanda doğum takibi sırasında sonda uygulaması da enfeksiyon gelişim riskini arttırır.
  • Rahim içi iltihabı lohusa annelerde ateş, şiddetli kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı nedeni olabilir. Böyle bir durumda derhal doktorunuzla irtibata geçiniz.
  • Doğum sonrası dikiş yerlerinde ağrı olabilir. Ancak şiddetli ağrı, kızarıklık ya da morarma benzeri belirtiler olursa derhal doktorunuza bilgi veriniz. Dikiş yerlerinde bazen hematom dediğimiz kan toplanması ya da enfeksiyonlar olabilir.
  • Doğum sonrası bazı lohusa kadınlarda lohusa depresyonu dediğimiz duygu durum değişikliği oluşabilir. Lohusa annede nedeni olmayan ağlamalar, üzüntü hali, bebeğine bakma isteği olmaması gibi lohusa depresyonu belirtileri olabilir. Sıklıkla kendiliğinden düzelir. Ancak şiddetli olacak olursa psikolojik destek almak faydalı olacaktır.
  • Doğum ya da sezeryandan 24 saat sonra lohusanın duş almasında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Douğmdan 6 hafta sonra yapılan muayenede herhangi bir problem tesbit edilmezse lohusalık döneminde cinsel ilişki açısından bir sakınca yoktur.
  • Normal doğum sonrası tampon yerine hijyenik petlerin kullanılması sağlığınız açısından daha uygundur.
  • Normal doğum ya da sezeryandan gün sonra doktorunuz sizi tekrar muayene için çağıracaktır. Bebeğiniz ise gün sonra tekrar muayene olacaktır. Bu muayenelerinizi ihmal etmeyiniz.
  • Doğum sonrası bazı lohusa kadınlarda idrar yapmada zorluk yaşanabilir. Tedirgin olmayın. Kendiliğinden genellikle düzelir.
  • Emzirme sonrası memenizde kalan sütü sağmanız gerekecektir. Aksi halde memelerde biriken süt ateş ve iltihap oluşumuna neden olabilir. Emzirme sonrası memelerde halen sertlik varsa bir süt pompası yardımıyla ya da elinizle memeyi sağabilirsiniz.
  • Lohusalık döneminde kanda pıhtılaşma riski artar. Bu nedenle bol bol yürüyünüz. Bol bol sıvı alınız.

Lohusa beslenmesi nasıl olmalıdır?

Lohusa beslenmesi hem annenin bu dönemi daha rahat atlatması hemde bebeğin daha güzel beslenmesi açısından önemlidir. Lohusa kadın ne yemelidir sorusuna aslında doğal beslenmelidir diye cevap vermek doğru olacaktır. Lohusalık döneminde lohusa kadın bol su içmeli, taze meyve ve sebze bol tüketmelidir. Lifli gıdalar lohusalıkta kabızlık problemini hafifletecektir. Çok yağlı, baharatlı, tuzlu ya da katkı maddesi içeren yiyecekler tüketilmemelidir. Emziren kadınlarda lohusalık döneminde diyet uygulaması önerilmez. Diyet annenin sütünün azalmasına ya da sütün kesilmesine neden olabilir. Lohusa bakımı hem anne hemde bebek için oldukça önemlidir. Bebek doğurunca iş bitmiyor asıl iş şimdi başlıyor.

İslamda Lohusalık

Lohusalık dönemi kadından kadına değişiklik gösterebilir. Kanama kesilmesiyle lohusalık dönemi sona erer. Lohusalık döneminin asgari bir süresi yoktur. Ancak azami 40 gündür. 40 günden sonra devam eden kanamalar özür kanaması sayılır.

Dinimizde lohusalık döneminde kadınlar, namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur&#;an okuyamaz, Kur&#;an&#;ı eline alamaz, Kâbe&#;yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar. Lohusalık süresince kılınamayan farz namazlar daha sonra kaza edilmez, fakat tutulmayan oruçlar kaza edilir.

Ankara Çankaya Çukurambar&#;daki muayenehanemizde gebelik takibi Ankara jinekolog Doç. Dr. Nermin Köşüş tarafından yapılmaktadır. Ankara gebelik takibi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

dinimizde lohusalık dönemiislamda lohusalıklohusalohusa annelohusa bakımılohusa beslenmesilohusa depresyonulohusa depresyonu belirtilerilohusa hastalığılohusa kadınlohusa kadın ne yemelilohusa kadının dikkat etmesi gerekenlerlohusa kanamasılohusa ne demeklohusa nedirlohusalık dönemilohusalık dönemi nedirlohusalık döneminde cinsel ilişkilohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenlerlohusalıkta beslenmelohusalıkta kabızlıklohusalıkta yapılmaması gerekenlerlohusanın dikkat etmesi gerekenler

Doğumdan üç gün sonra namaz kılınır mı? Çocuğumu doğurduktan sonra, üçüncü gün gusül abdesti alıp Allah rızası için namaz kılıp, tövbe ettim. Dinimize göre günah mıdır? Herhangi bir kefareti var mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Kadınlarda doğumdan sonra cinsel organlarından gelen ve kanla ortaya çıkan, en çok kırk gün devam eden özel bir durum. Kadınların bu haline lohusalık (nifas) hali, bu kana da lohusalık kanı denir.

Lohusalık müddeti kadından kadına değişir. Bazı kadınlarda bu süre, bir gün dahi olabilir. Lohusalık süresi, kanın kesilmesiyle son bulur.Lohusalığın asgarî süresi yoktur;azamî süre ise kırk gündür. Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır (bk. İstihâze).

Lohusa olan kadınlar bu süre içinde; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kur'an okuyamaz, Kur'an'ı eline alamaz, Kâbe'yi tavaf edemez, mescidlere giremez ve kocası ile cinsî temasta bulunamazlar.

Lohusalık müddetinde namaz kılmaktan dolayı keffaret yoktur. Ancak cinsel ilişkiden dolayı kefaret gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Adetli (hayız iken) veya lohusa kadınla cinsel ilişkinin kefareti var mıdır, varsa ne kadardır?

LOHUSALIK (NİFAS)

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede namaz kılınır mı?

Lohusalık/nifas hali, doğum yapan veya organları belirmiş çocuk düşüren kadının doğumdan sonra kanamasının devam ettiği haldir. Böyle kadına lohusa denir. Her kadın için farklı nifas süreleri olabilir. Bu, kadınların fiziki bünyelerine, kalıtım ve çevre şartlarına göre değişir. Doğumdan veya organları belirmiş ceninin düşürülmesinden sonra görülen kan, nifas kanıdır. Lohusalık halinin alt sınırı yoktur. Hanefi mezhebine göre üst sınırı kırk gündür. Kırk günden fazla görülen kan, nifas kanı değil, özür kanıdır. Lohusalık günlerindeki akıntı bir süre kesilip sonra devam ederse, akıntının kesildiği günler de lohusalık halinden sayılır (el-Ceziri, Kitabu'l-Fıkh Ale'l-Mezahibi'l-Erbaa, s. ) Şafi mezhebine göre de en azının sınırı yoktur, ancak üst sınırı 60 gündür (Şirbini, Muğni'l-muhtac, Beyrut, ts. , I, )

LOHUSALIK DÖNEMİNDE NAMAZ KILINIR MI?

Kadınlar nifas hallerinde, cinsel ilişkide bulunamaz (Bakara, 2/); namaz kılmaz, oruç tutmaz (Buhari, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15) ve Kabe'yi tavaf edemezler (Buhari, Hayz, 1/77 ). Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler.

Kadınlar hayız ve nifas hallerinde kılmadıkları namazları daha sonra kaza etmezler, ancak, tutamadıkları oruçları kaza ederler (Müslim. Hayz, ).

Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan kesilirse, kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar. Kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü sayılır, yıkanarak ibadetlerine başlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası