bipolar aşırı cinsel istek / Bipolar Bozukluk İlişkileri Nasıl Etkiler?

Bipolar Aşırı Cinsel Istek

bipolar aşırı cinsel istek

Bipolar Bozukluk İlişkileri Nasıl Etkiler?

Bipolar bozukluk bazen sadece teşhisi alan kişi için değil, arkadaşları, romantik partnerleri ve aile üyeleri için de zorlu ve zaman zaman da yıkıcı bir psikolojik hastalık olabilir. Bipolar bozukluk en genel anlamıyla, yaşaması zor olabilecek aşırı yüksek ve düşük seviyelerdeki ruh hallerine neden olan bir piskolojik hastalık olarak tanımlanabilir.

Bipolar bozukluk tanısı, günlük yaşam işlevlerini sürdürme mücadelesiyle sonuçlanabilir ve ilişkileri de etkileyebilir. Ancak doğru tedavi ile bipolar bozukluğunuzu ve ilişkilerinizi yönetebilirsiniz. Nasıl olduğunu öğrenmek için okumaya devam edebilir, siz de bipolar bozukluk yaşıyor ve bir terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyorsanız, Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlara çözüm bulabilirsiniz.

Bipolar Bozuklukla İlişkileri Sürdürmek Zor mu?

Bir ilişkiyi sürdürmek, bir partnerin bipolar bozukluğu olduğunda daha zorlayıcı görünse de imkansız değildir. İki kutuplu ilişkilerin her iki taraf için de tatmin edici olabilmesi için sağlıklı kalıplar geliştirmenin birkaç yolu vardır. Biraz çalışma gerektirebilir, ancak tüm ilişkiler çaba ve özen gerektirir ve bu da farklı değildir.

Bipolar bozukluk yaşayan biriyle işlevsel ilişkiler kurmanın en önemli kısmı, iletişim hatlarını açık tutmak ve bu ilişkiyi sürdürmeye istekli olmaktır. Dürüst ve açık sözlü olmak ve öğrenmeye çalışmak, olumlu ve güvene dayalı bir dinamik oluşturmanın temel bileşenleridir. Bipolar bozukluk yaşayan kişi siz olun ya da partneriniz olsun, aşağıdakiler akılda tutulması gereken önemli hususlardır:

  • Bipolar bozukluk için ilaç ve tedavi kombinasyonu tipik olarak çok faydalıdır.
  • Mani, hipomani, bipolar depresyon ve karışık duygu durum dönemlerinin semptomlarını tanıyabilmek çok önemlidir. Bipolar bozukluk ile depresyon arasındaki farkı veya borderline kişilik bozukluğu ile bipolar bozukluk arasındaki farkı öğrenin.
  • Tetikleyicileri gerçekleşmeden önce keşfetmek (ve hatta gerekirse aramak) oyunun kurallarını değiştirebilir. Tetikleyiciler, bir depresif ya da manik dönem olasılığını teşvik edebilen veya artırabilen durumlardır.
  • Bir destek planına sahip olmak, bipolar bozukluk semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabilir. Destek planları, faaliyetleri detaylandırabilir ve gerekli kişileri listeleyebilir. Örneğin, manik veya depresif bir dönem geçirmeniz durumunda size yardımcı olabilecek bir terapist ya da psikiyatristiniz olmalıdır. Bir destek planı ayrıca her bir kişinin rolünü önceden belirleyebilir ve gerektiğinde günlük rutinleri nasıl değiştireceğiniz gibi ihtiyacınız olan anlık çözümlere sahip olmanızı sağlayabilir.

Birisi bipolar bozukluk semptomları yaşadığında, destek sistemlerinin sürece dahil olması ve bu sistemdeki kişilerle sık iletişim halinde olması önemlidir. Bipolar bozukluk teşhisi konan kişiler bir terapiste, psikiyatriste ve eğer bir ilişki içindeyseler bir çift terapistine gitmekten fayda görebilirler. Destek mekanizmaları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için "Bipolar Bozukluğu Olan Sevdiklerinize Destek Olmanın 9 Yolu" içeriğimize göz atabilirsiniz

Bir İlişkide Bipolar Bozukluğa Sahip Olmanın Zorlukları

Bipolar bozukluğu olanlar için, mevcut veya gelecekteki ilişkilerini etkileyebilecek içsel mücadelelerle karşılaşma olasılığı her zaman vardır. Bunların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir…

Kendini Damgalama

Bipolar bozukluğu olan kişiyi ilişki kurma sürecinde zorlayabilecek ilk şey, kendini damgalamadır (veya içselleştirilmiş damgalamadır), bu da kendi kendine yarattığı izolasyona yol açar. Kendini damgalama, bir kişinin zihinsel durumu hakkında aldığı olumsuz mesajları içselleştirmesidir. İnsanların kendileri hakkında kötü hissetmelerine ve özgüvenlerinin düşmesine yol açan bir durumdur. Çünkü toplumun bipolar bozukluk ve diğer ruh sağlığı durumları hakkındaki mesajları oldukça aşağılayıcı olma eğilimindedir.

Bir kişi kendisi hakkında kötü hissettiğinde, başkalarıyla bağlantı kurmak çok zor olabilir. Bipolar bozukluk yaşayan bir kişi, diğer insanlar için yeterince iyi olmadığını düşünerek ilişkilerden kaçınabilir. Bazen bu duygular beklenmedik bir anda hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve psikolojik sağlık sorunları olanların mevcut ilişkilerinden partnerlerini uzaklaştırmalarına neden olur. Bu durum uzun vadede sosyal izolasyona yol açabilir.

Rutini Bozmamak

Bipolar bozukluğu olan bir kişinin ilişki kurma yeteneğini etkileyebilecek ikinci şey bağlı kalmak zorunda hissettiği rutindir. Psikolojik hastalık yaşayan kişiler genellikle hayatlarına sağlıkla devam edebilmek için bir rutine büyük ölçüde güvenirler. Belli bir rutine bağlı yaşamak şu anlama gelebilir:

  • Yatağa erken gitmek
  • Ortalamadan daha uzun uyumak
  • Her gün aynı saatlerde önceden planlanmış yemekleri yemek
  • Egzersizi atlayamamak

Katı bir program, bipolar olan kişiyi gece toplantılarından, partilerden, alkolün servis edildiği yerlerden ve zaman çizelgesine uymayan diğer etkinliklerden vazgeçmeye zorlayabilir. Bu katı kurallar da ikili ilişkiler kurmayı zorlaştırır.

Ruh Hali Değişimleri

Bir duygudurum bozukluğunun semptomlarının (kontrolsüz şiddetli duygudurum değişikliği dönemleri) ilişkilerde geçici veya uzun süreli kırılmalara neden olabileceğini hatırlamak da önemlidir. Bu da bipolar bozukluk yaşayan kişinin ilişki kurmasını büyük ölçüde zorlaştırır.

Bipolar Bozukluğu Olan Biriyle İlişki Yaşamak

Dikkat edilmesi gereken bir dizi iki kutuplu ilişki modeli vardır. Bunların her birinin, ilişkinizin sağlığı ve esenliği üzerinde doğrudan bir etkisi olabilir. Bipolar bir partneriniz olduğunda ebeveynlik sorunları, yakınlık ve iş süreçleri de bu durumdan etkilenebilir.

Ebeveynlik Sorunları

Ebeveynlik en iyi zamanlarda dahi stresli olabilir. Stres ruh halini tetikleyebileceğinden, bir ebeveyn bipolar olduğunda ebeveynlik çok daha zorlayıcı bir sürece dönüşebilir. Tetikleyicileri tespit etmeyi öğrenmek ve stresi yönetmek için bir plana sahip olmak, çocuklar denklemin bir parçası olduğunda çok daha önemli olacaktır.

Yakınlık Sorunları

Bipolar bozukluğun olduğu ilişkilerde yakınlık sorunları çok yaygındır. Bir manik ya da hipomanik dönem sırasında cinsel dürtüler önemli ölçüde artabilir. Aynı zamanda, birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişki gibi riskli davranışlarda bulunma dürtüsünde bir artış da yaygındır. Bazen bu, seks için ilişkinin dışına çıkma eğilimini bile içerebilir.

Diğer yandan, depresif ataklar ise cinsel istekte azalmaya neden olabilir. Bunu baştan anlamak, romantik ilişkide cinsel normlarda bir kesintiden sonra tipik olarak ortaya çıkabilecek bazı korkulardan kaçınmaya yardımcı olabilir. Son olarak, bazı duygusal düzenleme ilaçlarının cinsel dürtüyü de azaltabileceğini bilmek inanılmaz derecede önemlidir.

İş Stresi

Ruh hali değişimleri ve bipolar bozuklukla ilgili diğer belirtiler, çalışma ortamları ve ilişkiler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Manik ruh hali dalgalanmalarına (dürtüsellik veya şişirilmiş bir öz-değer duygusu gibi) veya depresif dalgalanmalara (enerji ve motivasyon eksikliği gibi) özgü semptomlar, işte istikrarı korumada zorluğa yol açabilir. İşyerindeki bu tür stres nedenleri ayrıca hipomanik bir dönemi veya depresif bir dönemi tetikleyebilir.

Ruh hali değişimlerini ve diğer davranış kalıplarını anlamak, kişinin iş stresleriyle başa çıkmasına ve olumsuz benlik görüşlerini azaltmasına yardımcı olabilir. Ruh halinizi belirlemenin veya takip etmenin iyi bir yolu bir günlük tutmaktır. Duygularınızı, olayları, başkalarıyla etkileşimlerinizi, ilaçları ve yan etkileri yazın. Meditasyon, egzersiz, iyi bir diyet ve uyku alışkanlıkları sürdürmek de ruh halinizde fark yaratabilir.

Bipolar Bozuklukla İlişkiler Nasıl Yönetilir?

Bipolar bozukluk yaşayan birisiye bir ilişkiyi yürütmenin en önemli kısmı, durumu yönetmek ve ilişkiyi beslemek için zaman ve çaba harcamaya istekli olmaktır. Bununla ilgili birçok sağlıklı çözüm yolu da vardır. Aşağıdaki önerilerin tümü, her birinizin romantik ilişkilerinizi başarılı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilecek stratejilerdir

Danışmanlık Almak

Çift danışmanlığı şeklinde yapılan terapi, bipolar ilişkilere rehberlik etmede son derece yararlıdır. Birbirinizin bakış açısını anlamak ve ikinizin de diğer tarafı görmesine yardımcı olabilecek tarafsız bir arabulucuya sahip olmak sadece yardımcı olmanın ötesindedir. Bu danışmanlık, başarılı bir şekilde bipolar ilişkileri sürdürmekle sürdürmemek arasındaki fark olabilir. Spesifik olarak, danışmanlık, geçmişte meydana gelmiş olabilecek incitici ve yıkıcı davranışları belirlemenize, bu davranışları affetmenin yollarını bulmanıza ve son olarak, yaşanan sorunları tekrar etmeye devam etmemeniz için kesin sınırlar belirlemenize yardımcı olabilir.

Kişisel Bakım

Kişisel bakım her ilişkide önemlidir, ancak bir kişinin bipolar bozukluğu olduğunda daha da gereklidir. Birbirinize zaman ayırmak, birlikte çalışmak, günlük tutmak, meditasyon yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli randevular almak ve sağlıklı bir uyku düzenini sürdürmek, bipolar ilişkiler de dahil olmak üzere herhangi bir çiftin yararına olabilecek şeylerdir.

Ek Tedaviler

Bipolar ilişkileri yönetmede tedavi almak çok önemlidir. İdeal bir durumda, her iki kişi de bir tedavi planına dahil olmaya motive olacaktır. Bipolar bozukluk tedavisine iki kişi birden yararlandığında, sonuçlar yararlı ve çarpıcıdır. Semptomların daha iyi anlaşılması, nasıl iletişim kurulacağına dair iç görü ve tetikleyicileri daha iyi görme yeteneği, birlikte tedavi aramanın olumlu sonuçlarıdır.

Bipolar Bozukluk İçin Hangi Tedavi Seçenekleri Mevcuttur?

Doğru bipolar bozukluk tedavisi ile günlük hayatın akışına uyum sağlamak çok daha kolaydır. İkiniz de tedavi ile birlikte bipolar bozukluk ve ilişkileri daha yüksek düzeyde ve daha iyi anlayabilirsiniz. Tedavinin tipik olarak devam eden bir taahhüt olması gerekir ve bir dizi farklı stil ve yaklaşımı içerebilir. Bazı durumlarda, tedavi tekniklerinin bir kombinasyonu en iyi seçenektir.

İlaç tedavisi: Bipolar bozukluğu ilaç kullanarak tedavi etmek için çeşitli seçenekler vardır. Antidepresanlar, her zaman etkili olmadıkları ve bazılarının maniyi tetiklediği bilindiği için dikkatli kullanılmalıdır. Lityum, bipolar bozuklukta yaygın olan iniş ve çıkışları dizginlemek için kullanılan etkili bir duygudurum düzenleyici olabilir.

İkinci nesil antipsikotikler (SGA'lar) de yaygındır ve tipik olarak duygudurum düzenleyiciler gibi diğer duygusal düzenleme ilaçları ile birlikte kullanılır. Manik dönem ve depresif dönem sırasında yardımcı olabilirler. Antikonvülzanlar, reçete edilebilecek başka bir duygudurum düzenleyici ilaç grubudur.

Herhangi bir ilacın dikkatli ve lisanslı bir psikiyatristin rehberliğinde kullanılması gerekir. Dikkat etmeniz gereken yan etkiler vardır ve bir doktorun gözetimi olmadan bipolar bozukluk tedavisi için ilaç almayı asla bırakmamanız gerekir.

Psikoterapi: Bipolar bozukluk tedavisi ararken psikoterapi neredeyse her zaman önerilir. Bilişsel davranışçı terapi, bipolar bozukluğu olan kişilerin, olumsuz düşünce kalıplarını tanımasına ve onları daha olumlu, etkili başa çıkma teknikleriyle değiştirmesine yardımcı olur.

Psikoeğitim ve aile odaklı terapi: Bipolar bozukluk hakkında bilgi edinmek için çaba sarf etmek, bipolar ilişki yaşayan her iki insan için de oldukça faydalı olabilir. Sadece durumun gerçekleri hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sorunları daha hızlı tanımlamanıza da yardımcı olabilir.

Elektrokonvülsif terapi (ECT): ECT, beyne hızlı elektronik impulslar göndererek çalışır. Bugünlerde o kadar yaygın olmasa da, bazen ECT, diğer terapi ve ilaç türleri işe yaramadığında bipolar bozukluğu tedavi etmek için kısa süreli bir tedavi olarak hala kullanılmaktadır.

Bipolar Bozukluk İçin Yardım Almak

Bipolar bozukluğunuz olsun ya da bipolar bozukluğu olan biriyle ilişkiniz olsun, yardım bulmak işin en kolay kısmıdır. İlk adım, bipolar bozukluğun nasıl göründüğü hakkında daha fazla şey öğrenmektir. Ardından hem güvendiğiniz hem de tedaviye bağlı kalacağınız bir terapist bulabilirsiniz.

Mevcut diğer birkaç seçenek, bir destek grubu bulmayı, bölgenizdeki bir akıl sağlığı kliniğine ulaşmayı veya yüz yüze veya online terapiyi düşünmeyi içerir. Doğru destek ve rehberlikle bipolar bozukluğa rağmen ilişkileriniz gelişebilir. Başarılı, sevgi dolu, birbirini destekleyen bir ilişki içinde her zaman istediğiniz hayatı yaşayabilirsiniz.

Psikolojik sorunlarda kişinin süreci yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrar kavuşabilirsiniz.

Tarih :
Yazar :

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Sizinle iletişime geçmemiz için lütfen formu doldurun.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Beni Arayın

Lütfen telefonunuzu bırakın,
çağrı merkezimiz sizi telefonla arasın.

Sorun Bildir

Özgeçmiş Güncelleme Modülü ile ilgili bize iletmek istediğiniz bir şey varsa lütfen bu formu kullanın.

Bölüm, Doktor, Hastalık

Aradığınız kelimenin birkaç harfini yazmanız yeterli.

Bir problem mi yaşıyorsunuz? Sizi arayalım.

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

GÜVEN SAĞLIK GRUBU

Paylaş:

Bipolar bozukluk, mani ve depresif dönemleriyle karakterize olan ruhsal bir rahatsızlıktır. Bipolar bozukluk belirtileri, hastalığın mani ve depresif dönemine göre farklılık göstermektedir. Mani döneminde kişide abartılı düşünceler, aşırı özgüven, hiperaktivite, cinsel dürtülerde artış, aşırı neşeli hissetme, çok fazla para harcama gibi belirtiler gözlenir. Depresif dönemde ise karamsarlık, özgüven eksikliği, umutsuzluk, mutsuzluk ve motivasyon eksikliği, intihar düşünceleri gibi kişinin hayatını zorlaştıran semptomlar ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluğun tedavi edilmemesi ise başka rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Psikiyatri Bölümünden Uzman Psikolog Merve Sarsmaz, bipolar bozukluk hakkında bilgi verdi.

Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Bipolar bozukluk nedir?

Bipolar bozukluk, iki uçlu bozukluk ve iki ayrı hastalık dönemleriyle karakterize bir ruhsal bozukluktur.

Bipolar bozuklukta, 

  • Taşkınlık (Mani),
  • Çökkünlük (Depresyon) dönemleri bulunmaktadır.

Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Bipolar bozukluğun mani döneminde kişinin duygu durumu çok yükselir ve kişi aşırı coşkulu olur.

Mani döneminde hastada şu belirtiler görülür:

  • Abartılı düşünceler,
  • Kendini olduğundan çok daha yüksekte hissetme,
  • Büyüklük düşünceleri,
  • Zihninde yarışan düşüncelerin varlığı,
  • Kendini aşırı enerjik hissetme,
  • Uyku gereksiniminde azalma ve hatta uykuya ihtiyaç duymama,
  • Hiperaktivite,
  • Cinsel dürtülerde artış,
  • Odaklanmada güçlük,
  • Aşırı neşe,
  • Hızlı konuşma,
  • Alkol ve uyuşturucu kullanımı,
  • Huzursuzluk,
  • Halüsinasyon görme (Olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama)
  • Çok fazla para harcama veya aşırı hızlı araba kullanma gibi sonuçlarını düşünmeden heyecanlı veya eğlenceli faaliyetlere kalkışma,

Bipolar bozukluğun depresyon döneminde kişide gözlenen belirtiler şunlardır:

  • Mutsuzluk
  • Karamsarlık
  • Umutsuzluk
  • İsteksizlik
  • Yorgunluk
  • Gerginlik
  • Konsantrasyonda güçlük
  • Cinsel istekte azalma
  • Özgüvende azalma
  • Değersizlik hissi
  • Abartılı suçluluk veya pişmanlık duyguları
  • İlgi ve faaliyetlerde azalma ya da zevk alamama
  • İştahsızlık
  • Uykusuzluk, aşırı uyku hali ya da uykuya dalmada güçlük
  • Sanrılar görme
  • Sürekli kuşku duyma
  • Ölüm ve intihar düşünceleri

Bipolar bozukluğun karma dönemindeyse her iki atağa ait belirtiler sıklıkla görülmektedir. Kişi çok mutlu ve enerjik bir ruh hali içerisindeyken, bir anda çökkün duygu duruma geçebilmektedir.

Bipolar bozukluk dönemlerini etkileyen faktörler nelerdir?

İki uçlu duygu durum bozukluğunun seyrini etkileyen en önemli faktör mevsimlerdir.

Kişi, ilkbahar ve yaz aylarında taşkınlık, coşkunluk yani mani dönemini yaşarken; sonbahar ve kış aylarındaysa çökkünlük, durgunluk yani depresyon dönemini yaşar. Özellikle ilkbahardan yaz aylarına geçişin, bipolar bozukluğun alevlenmesi açısından en riskli dönem olduğu gözlemlenmiştir.

Alevlenme döneminde bireyde;

  • Dürtüsel ve tepkisel davranışlar,
  • Saldırganlık eğilimi,
  • Öfke patlamaları,
  • Aşırı para harcama,
  • Taşkın davranışlarda artış
  • Hem kendisine hem de çevresindeki kişilere zarar verme riski taşıyan davranışlar görülebilir.

Hastalığın alevlenme dönemi öncesindeki uyarıcı belirtilerinin fark edilmesi, erken müdahale açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu dönem kişinin ve yakın çevresinin maddi manevi, sosyal ve mesleki tüm hayatını etkiler. Hastanın, aile bireylerine ve arkadaşlarına da bu uyarıcı belirtileri anlatarak, onların da fark etmelerini sağlayarak koruyucu faktör olabilmektedir.

Bipolar bozukluğun nedenleri nelerdir?

Bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında genetik faktörler, üçte iki oranında önemli bir role sahiptir. Aile bireylerinde hastalığın olması da bipolar bozukluk riskini artıran faktörlerdendir.

Travmatik yaşam deneyimleri ve aşırı stres faktörleri de bipolar bozukluğun ilk hastalık döneminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

  • Ailede yaşanan kayıp,
  • İş kaybı,
  • Doğum,
  • Askerlik,
  • Yer değişikliği gibi sebepler bu durumlara örnek gösterilebilir. 

Bipolar bozukluk genellikle hangi yaşlarda başlar?

İki uçlu duygu durum bozukluğunda cinsiyet farkı bulunmamaktadır. Bipolar bozukluk başlangıcı genellikle yaşları arasındadır.

Bipolar bozukluk nasıl tedavi edilir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Bipolar bozukluk ilaçsız tedavi edilen bir rahatsızlık değildir. Bipolar bozukluk tedavisinin temelini farmakolojik tedavi oluşturmaktadır.

Bipolar bozukluk tedavisinin yapı taşının ilaç kullanımı olmasının yanı sıra tamamen hastaya özel, işlevselliği ve günlük adaptasyonunu artıracak bir tedavi rutini belirlenmektedir.

Hastanın hekimle olan iş birliği, aile yakınlarının destekleri ve bilinci oldukça önemlidir. Bipolar bozukluğu tedavisinin ana hatları;

  • İyi bir beslenme ve uyku düzeni oluşturulması,
  • Alkol ve madde kullanımından uzak durulması,
  • Aile ve sosyal desteğin artırılması
  • Yakınların hastalık konusunda bilgilendirilmesi,
  • İşlevsel düşünme ve davranma becerilerinin geliştirilmesi,
  • Stresle baş etme becerilerinin güçlendirilmesi,
  • Düzenli egzersiz rutininin oluşturulması,
  • Duygu durum geçiş sinyallerinin tam anlamıyla kavranmasıdır.
  • En önemlisiyse tüm bunların süreklilik arz edecek bir biçimde günlük rutin olarak oluşturulabilmesidir.

İlaç tedavisinin temel hedefi; mani ve depresif dönemlerin sayısını azaltmaktır. Bu nedenle mani ve depresif dönemlerin belirtileri geçse bile ilaç kullanımına devam edilmesi oldukça önemlidir. Hastanın atak dönem sayısının fazla olması, belirtilerin tedaviye dirençli hale gelmesi olasılığını artırmaktadır. Bipolar bozukluk yaşayanlar kendilerine özel hazırlanan bütüncül tedavi planına uyarak ataklarını kontrol altına alabilmektedir. Bipolar hastalarının yaklaşık yüzde 80’i herhangi bir sorun yaşamadan çalışma hayatına devam edebilmekte ve sosyal yaşamını sürdürebilmektedir.

Bipolar bozukluk tedavisi ne kadar sürer?

Bipolar bozukluk, hayat boyu tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bipolar bozukluğun tedavi ilkesinin, ilaç kullanımıyla birlikte atakları kontrol altına almak ve kişinin işlevselliğini, günlük adaptasyonunu artırmak olduğunu bilmek önemlidir.

Bipolar bozukluk başka komplikasyonların oluşmasına neden olur mu?

Bipolar bozukluk nedeniyle;

  • Yeme bozukluğu,
  • Kaygı bozukluğu,
  • Madde kullanımı,
  • Kalp hastalıkları,
  • Migren,
  • Diyabet gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Haber Bültenimize üye olun.

Periyodik olarak haber bültenimizi size ulaştıralım.

Nesilden nesile hayat bize GÜVEN diyor.


Güven Hastanesi hizmet standartları ile JCI tarafından akredite edilmiştir. JCI şikayet bildirimlerinizi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.

Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi politikalarına ilişkin aydınlatma metnimize buradan kişisel veri işleme envanteri ve kişisel verilerin korunması politikamıza ise buradan ulaşabilirsiniz.


Sayfanın son güncellenme tarihi:

DEPRESYON CİNSELLİĞİ NASIL ETKİLER?

Depresyonda en sık görülen cinsel sorun isteksizliktir. Bu durum kendini erkeklerde sertleşme güçlüğü, boşalma sorunları, kadınlarda ıslanamama ya da orgazm olamama şeklinde de gösterebilir. Cinsel isteksizlik sorunuyla başvuran hastalarda altta yatan bir depresif durum olup olmadığı mutlaka araştırmalıdır.

Depresyon ilaçları cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?

Birçok antidepresanın cinsel isteksizlik ve orgazm güçlüğü yaratma gibi bir yan etkisi bulunmaktadır. Yine antidepresan ilaçlar erkeklerde boşalma süresini uzatabilirler, nadir olarak görülse de sertleşme zorluklarına sebep olabilirler. Öncelikle mevcut sorunun depresyondan mı yoksa ilaç yan etkisi mi olduğu iyi anlaşılmalıdır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi depresyon hastalığının kendisinin de birçok cinsel soruna sebep olma olasılığı yüksektir. Eğer sorun ilaç yan etkisi ise doktorunuzla konuşup doz seviyesinde değişiklikler ya da başka bir ilaca geçme gibi alternatifler değerlendirilmelidir.

Panik bozuklukta ne tür cinsel sorunlarla karşılaşılır?

Birçok panik bozukluğu olan hasta cinsel ilişki esnasında panik atak geçiririm korkusuyla cinsel ilişkiye girmekten çekinmektedir. Oysa bu risk oldukça düşüktür.

Panik bozuklukta kullanılan ilaçlar cinsel sorunlara yol açar mı?

Serotonin üzerinden etki eden SSRI(serotonin geri alım inhibitörleri)  grubu anksiyete (kaygı) ve depresyon ilaçları cinsel istekte azalma ve orgazm güçlüğü gibi yan etkiler yapabilmektedir. Aynı zamanda bu ilaçların erkeklerde boşalma süresini uzatma şeklinde bir yan etkileri de bulunmaktadır.

Böyle sıkıntılarla karşılaşıldığında hastalıkla ilaç arasında doğru bir kar-zarar değerlendirmesi yapılmalı, gerekli durumlarda psikiyatriste danışarak doz ayarlaması ya da ilaç değişikliğine gidilebilmektedir.

Sosyal fobi hastalığı ve tedavisinde  ne tür cinsel sorunlarla karşılaşılmaktadır?

Sosyal fobi ‘Anksiyete ( Kaygı ) Bozuklukları’ sınıflaması içinde yer alan bir hastalıktır. Kişi de kaygı düzeyi yüksek olduğunda kişiler arası ilişkiler ilk önce ortaya çıkan sorunlardan biridir. Kaygı düzeyi yüksek olan insanlar öncelikle ikili ilişkilerde, kendilerine cinsel bir partner bulma konusunda sorunlar yaşarlar. İlişki esnasında da özellikle erkeklerde performans endişesi (kaygısı), sertleşme zorlukları ve erken boşalma gibi sorunlara sıklıkla yol açabilir.

Eğer tedavi için SSRI (serotonin geri alım inhibitörleri) grubu ilaçlar kullanılıyorsa bu ilaçların cinsel istekte azalma ve orgazm güçlüğü gibi yan etkileri ekstra sıkıntıya sebep olabilir.

Şizofreni hastalarının cinselliği nasıl etkilenir?

Şizofreni hastalarının cinselliği ile ilgili eski zamanlardan beri farklı yorumlar mevcuttur’li yıllara kadar aşırı cinselliğin bu hastalığı tetiklediğine dair yazılar vardır. Bu görüşün bugün kabul edilmesi söz konusu değildir.

Cinsel aktivite hastalığın farklı tiplerinde farklı şekillerde etkilenebilir. Hastaların sosyal ilişkilerindeki zayıflıkları, dürtü kontrol bozuklukları, ilgi ve istek kayıpları cinsel aktivitelerini engeller.

Şizofrenide kullanılan ilaçlar bu hastaların cinsel fonksiyonlarını nasıl etkiler?

Şizofreni hastalarının yaklaşık %85’inde kullandıkları ilaçlara bağlı cinsel sorunlar görülür. Antipsikotik ilaçlar sertleşme güçlüğü, boşalma güçlüğü, isteksizlik, orgazm kalitesinde düşüklük, adet düzensizlikleri, jinekomasti gibi birçok cinsel soruna sebep olabilirler.

Bipolar bozuklukta ( manik- depresif hastalık ) ve bu hastalığın tedavisinde cinsel hayat nasıl etkilenir?

Bipolar bozukluğun manik ya da hipomanik döneminde genellikle cinsel aktivitede artış vardır. Hastalar aşırı istekli, baştan çıkarıcı tavırlar sergileyen, uygunsuz cinsel eylemler içine girebilen bir dönemde olurlar. Bu aşamada kendilerine zarar vermelerini engelleyebilmek önemlidir. Depresyon dönemlerinde ise genellikle cinsel aktivitede bir azalma söz konusudur. Hastalar çoğunlukla cinsel eylemlere karşı isteksiz olurlar.

Sertleşme sorunları, uyarılma sorunları ve orgazm güçlükleri yaşayabilirler. Bipolar (iki uçlu bozukluk) bozuklukta ruh hali dengeleyicisi olarak kullanılan ilaçlardan Lityum’un cinsel fonksiyon üzerine etkisiyle ilgili ayrıntılı çalışmalar yoktur. Ancak özellikle yaş ilerledikçe testosteron düzeyinde düşmeler bildirilmiştir.

Bazı vakalarda bu nedenle cinsel isteksizlik ve sertleşme problemleri olabilir. Duygu durum dengeleyicisi olarak kullanılan anti epileptik ilaçların ise yine cinsel istekte azalma yapma olasılığı bulunmaktadır. Valproik asit hem kadında hem de erkekte östrojen ve androjen seviyelerini yükseltmektedir. Özellikle kadınlarda cinsel istek üzerine olumlu etkileri olabilir ancak polikistik over sendromu açısından dikkatli olunmalıdır. Lamotrijinin de cinsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Topiramat ve gabapentinin orgazm güçlüğüne sebep olduğunu gösteren bir kaç vaka sunumu mevcuttur.

 CETAD  (Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği)

 

funduszeue.info Sevilay ZORLU

Psikiyatrist &  Psikoterapist

CETAD Antalya Bölge Temsilcisi

funduszeue.info

funduszeue.info

Şirinyalı Mh. İsmet Gökşen Cad.

S. Şahbaz Apt. K:2 D:5

Tel: 0 () 98 99

funduszeue.info

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası