gebelikte idrarda bakteri / Gebelik - Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu - funduszeue.info

Gebelikte Idrarda Bakteri

gebelikte idrarda bakteri

İdrar yolunuz yeterince baskı altında değilmiş gibi bir de gebelikte enfeksiyon için kendinizi kollamanız gerekiyor.

Eğer gebelik öncesi idrar yolu enfeksiyonu yaşadıysanız idrarınızda ki yanma hissine aşinasınızdır. Gebelik boyunca maalesef idrar yolu enfeksiyonu çok sık görülür. Bazen hiç semptom yaşamadan bu sorunla karşılaşırsınız. Tedavi görmezseniz ciddi problemler yaşanabilir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu idrar yolunda, mesanede, hatta böbreklerde oluşan bakteriyel bir enfeksiyondur.

İdrar yoluyla vücudunuzdan atıkları ve fazla suyu atarsınız. İdrar yolları idrarın üretildiği böbreklerden, idrarı idrar torbasına taşıyan kanallardan ve idrar torbasından oluşur. Bazen cildinizdeki ve vücudunuzdaki diğer bakteriler beklenmedik şekilde idrar yoluna girer ve çoğalır. Buda enfeksiyona sebep olur.

GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NE KADAR GÖRÜLÜR?

Hamilelerin en az %5’i idrar yolu enfeksiyonu yaşar.

Gebelik boyunca genişleyen uterusun baskısıyla, kaslarınızı gevşeten hormonlar ve büyüyen göbeğinize ve perinal bölgenizi temiz tutma çabanıza rağmen cildinizdeki ve bağırsaklarınızda ki bağırsak bakterisi idrar yolunuza girer ve enfeksiyona sebep olur.

Gebe olmayan kadınlarda mesanede enfeksiyona çok sık rastlanır. Böbrek enfeksiyonları mesane enfeksiyonlarının 2 katı fazla görülür. Gebelerde bu %2 civarında düşük oranda görülür.

İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Her kadının vücudu farklıdır. Bu nedenle yaşadığınız her türlü ağrı ve rahatsızlıkta doktora başvurunuz. Özellikle aşağıda belirtilen tipik idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinde doktorunuza danışın.

  • İdrarınızı yaparken yanma hissi

  • Çok sık tuvalete gitme ihtiyacı

  • Çok fazla tuvaletiniz yokken çok varmış gibi hissetmek

  • Bulanık, koyu renkli, kokulu ya da kanlı idrar yapma

  • Aşırı yüksek olmayan ateş

  • Alt karında ağrı

  • Üst karında ya da tam arkasında ağrı (böbrek enfeksiyonuna sebep olabilir. Acil müdahale edilmelidir.)

  • Üşüme, bulantı, kusma ve ateş (böbrek enfeksiyonunun göstergesi olabilir.)

 

GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE SEBEP OLUR?

 

  • Vücudunuzdaki değişiklikler: tüm kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. Erkeklere göre kadınlar daha risklidir. Bunun sebebi kadınlardaki idrar yolunu erkeklere göre daha kısa olması ve bu durumun bakteri üremesi için daha elverişli olmasıdır. Hamile kadınlar ise enfeksiyon için en elverişli gruptur. Çünkü değişen hormonlar bakterinin idrar yolunda hareketlenmesine ve enfeksiyona sebep olmasını sağlar. Aynı zamanda büyüyen uterus mesaneye baskı yapar ve idrarınızı tam olarak boşaltmanıza engel olur. Buda sizi özellikle idrar yolu enfeksiyonuna elverişli hale getirir. 

  • Bağırsaklarınızda ki bakteriler: idrar yoluna sebep olan bakteriler birçok yerden gelebilir. İdrar yolu rektuma çok yakın olduğu için bağırsaklardan gelen bakteriler enfeksiyona sebep olur. 

  • Bağırsaktaki streptokokus bakterisi gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna sebep olur. Bu durumda doktorunuz tedavi için size uygun bir antibiyotik önerebilir. 

Aynı zamanda çok ciddi olmayan başka risk faktörleri de vardır. Bunlardan herhangi birisi var ise bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.

  • Daha önceden idrar yolu enfeksiyonu 

  • Gebelik şekeri 

  • Daha önceki doğumlar

  • Obezite 

  • Orak hücre hastalığı

  • Önceden geçirilmiş bir idrar yolu ameliyatı 

  • İdrar yolunu kontrol eden sinirlere zarar veren hastalıklarınız var ise (Parkinson, MS ya da farklı bir fiziksel hastalık)

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TANISI VE TEDAVİSİ

İdrar yolu enfeksiyonu teşhisinin en bilinen yolu idrar kültürüne bakmaktır. Temiz bir bardağa idrar örneği verip test ettirebilirsiniz. 

Eğer idrar yolu enfeksiyonunuz var ise doktorunuz size gebelerin kullanabileceği bir antibiyotik verecektir. Verilen antibiyotiği bitene kadar kullanın. Tedavinin ortasında kendinizi iyi hissetseniz bile bırakmayın ve bol su tüketin. Eğer enfeksiyon böbreklerinize sıçradıysa doktorunuz sizin için farklı bir tedavi uygulayabilir.

Unutmayın bazen kadınlar herhangi bir belirti olmadan da enfeksiyon geçirebilirler. Enfeksiyon birçok rahatsızlığa, erken doğuma, preeklemsiye sebep olabilir ve bebeğin gelişimine zarar verebilir. Bu nedenle herhangi bir belirti hissederseniz mutlaka doktorunuzu bilgilendirin. Ayrıca rutin kontrollerde yapılan idrar tahlili bu nedenle çok önemlidir. 

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDAN NASIL KORUNURSUNUZ?

İdrar yolu enfeksiyonu için alabileceğiniz bazı tedbirler aşağıdaki gibidir. 

  • Susuz kalmayın. Her gün almanız gereken miktarı mutlaka tüketin. Ne kadar çok idrara çıkarsanız bakterilerden o kadar çok kurtulursunuz.

  • İdrarınızı tutmayın. Evet her 5 dakikada bir tuvalete gitmek çok can sıkıcı ama sakın tuvaletiniz geldiğinde tutmayın. Tuvaletinizi tamamen yapmadan kalkmayın. Uyumadan mutlaka tuvalete gidin.

  • Ağ kısmı pamuk olan iç çamaşırlar giyin. Bu hassas bölgenizi kuru tutmanıza yardımcı olacaktır. Bakteriler nemli ortamlarda ürer. Bu nedenle kuruluk önemlidir. 

  • Kendinizi temizlerken önden arkaya doğru temizleyin. 

  • Kadınların sıkça kullandığı hijyenik ürünlerden (losyon, krem vs.) uzak durun. Tahrişe sebep olabilir.  

  • Beslenmenize dikkat edin. Bağışıklığınızı yüksek tutmak için gebelere uygun güçlü beslenme programlarını takip edin. Bazı doktorlar antibiyotik kullandığınız sürece yararlı bakterileri tutabilmeniz için ya bol yoğurt tüketmenizi ya da prebiyotik kullanmanızı isterler. Doktorunuza danışmadan herhangi bir prebiyotik kullanmayın. 

  • Hijyeninize dikkat edin. Özellikle perinel bölgenizi temiz tutun. Tahrişe sebep olmayacak temizleme malzemesi kullanın.

Sağlıklı günler dilerim. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak Neden Önemli?

İdrar rengi koyu ve ağrı varsa dikkat!

Hamilelikte rahim büyüyüp idrar torbasına bası yaptığı için sık idrara gitme normal bir hamilelik bulgusudur. Ancak beraberinde idrar yaparken yanma sızı, kasıklarda baskı hissi ve ağrı da varsa idrar rengi koyu ise idrar yolu enfeksiyonundan şüphelenilebilir. Bu durumda erken tanı önemlidir. Çünkü idrar yolu enfeksiyonları ilerleyip böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir. Oluşan yüksek ateş rahimde kasılmaların erken başlamasına dolayısıyla düşük ve erken doğuma neden olabilir. Tanı, idrar kültürü ile kesinleştirilip antibiogram dediğimiz hangi antibiyotiğe mikrobun duyarlı olduğu tespit edilerek uygun ilaç tedavisi ile tedavi edilmelidir.

Gebelik dönemi enfeksiyonun en çok arttığı dönem!

Gebelik dönemi, idrar yolu enfeksiyonlarına meyilin arttığı bir dönemdir. Hem hamilelikte oluşan fizyolojik değişiklikler hem de bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları sık görülür.  Bu enfeksiyonlar basit mesane enfeksiyonu (sistit ) olabileceği gibi, ciddi böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) gelişimi de söz konusu olabilir. Özellikle piyelonefrit durumunda bebekte erken doğum riski daha fazladır.

Anne adayında meydana gelen hastalıklar sebep olabiliyor

İdrar yolu enfeksiyonuna çoğunlukla bağırsaktan gelen bakteriler neden olur. Yetersiz ve yanlış tahretlenme, cinsel ilişki, immün sistemi baskılayan hastalıklar, anne adayında şeker hastalığı, yapısal böbrek rahatsızlıkları, böbreklerde taş varlığı, önceden geçirilmiş üriner sistem ameliyatları gibi sebepler de görülme sıklığını artırabilir.

Tanı için gebeliğin ilk haftalarında test yapılıyor

Mesaneye ulaşan bakteriler burada hiç belirti vermeden yaşamlarını sürdürebilirler. Bu durum bir enfeksiyon olmamakla birlikte şartlar elverdiğinde hemen enfeksiyona dönüşebileceği için mutlaka saptanmalı ve tedavi edilmelidir. Bu durum tedavi edilmediğinde sistit oluşturabilen bir durumdur. Tanı için anne adaylarından tercihen gebeliğin ilk haftalarında ya da ilk kontrole geldikleri herhangi bir zamanda tam idrar testi ve kültürü istenir. İdrar kültüründe bakterilerde anlamlı üremenin olması ve anne adayında hiçbir belirti olmaması durumunda asemptomatik bakteriüri tanısı konur. Bu durumda kişinin hiçbir semtomu olmasa bile mutlaka antibiyotik ile tedavisi yapılmalıdır.

Tedavi edilmeyen enfeksiyon diğer organları da etkileyebiliyor

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu olduğunuzda idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, sık idrar çıkışı, bulanık ve kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı veya rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunu hemen tedavi etmek önemlidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon ilerlerse üşüme titreme, ateş, bulantı kusma ve yan ağrısı yapabilir ve bu bulgular böbrek enfeksiyonuna dönüştüğünün öncü belirtileri olabilir. Piyelonefrit hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü hem anne sağlığını etkileyen sistemik riskleri vardır hem de erken doğum riskini artırarak bebeğin sağlığını da riske sokar.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ; 

  • Gebelikte günde en az 2 litre su içilmeli veya sıvı alınmalıdıfunduszeue.infoınan sıvı idrar yollarından akımı artırarak idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur.
  • Ayrıca tahretlenme alışkanlığına dikkat edilmeli, makat bölgesi bakteriler vajen ve üretranın bulunduğu ön tarafa bulaştırılmamalıdır. Önce ön taraf sonra arka tarafın temizliğine özen gösterilmelidir. Aynı dikkate genital bölge hijyenine, cinsel ilişkilerde de dikkat edilmelidir.
  • Bitkisel anlamda yaban mersininin, idrar yolları duvarına mikropların yapışmasını azalttığı ve idrar yolu enfeksiyonlarından koruyucu olduğu yapılan çalışmalarla ispatlanmış olup bu konuda geliştirilen saşe formunda ilaçları da koruyucu anlamda sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişiler kullanabilir.
  • Ayrıca bol miktarda probiyotik içeren yoğurt kefir gibi gıdaların tüketilmesi de hem florayı kuvvetlendirir hem de bağışıklık sistemimizi aktive ederek enfeksiyonlara olan yatkınlığı azaltabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası