tekirdağ köftesi tekirdağ da nerede yenir / One moment, please...

Tekirdağ Köftesi Tekirdağ Da Nerede Yenir

tekirdağ köftesi tekirdağ da nerede yenir

Trakya mutfağının özelliklerini taşıyan ve zamanında Trakya’da yaşayan Balkan ve Rumeli göçmenlerinin buraya getirdikleri lezzetlerden büyük izler taşıyan Tekirdağ mutfağı; başta köftesi ve Hayrabolu tatlısı olmak üzere hamur işleri, çorbaları, mezeleri ve iştah açıcıları ile oldukça zengin bir yöre mutfağıdır.

Tekirdağ köftesi, namı şehrin sınırlarını aşmış tüm Türkiye’de bulunabilen bir lezzettir. Tekirdağ seyahatinde ise denemeden geri dönülmemesi gereken bir yemektir. Yanında olmazsa olmaz piyazı ile harika bir ikilidir.

Hayrabolu’dan çıkıp Tekirdağ yöresel mutfağının vazgeçilmez bir lezzetine dönüşen peynirli Hayrabolu tatlısı da özel bir yere sahiptir. Yine peynirin en güzel yorumlarından biri olan peynir helvası da mutlaka denenmelidir.

Tekirdağ seyahatinde yöre mutfağını deneyimlemek için; zennin, çeneçarpan çorbası, Kandilli mantı, cizleme, sini mantısı, burma sucuk, bulama, üzüm suyu, pireşe, papaz mancası ve dızmana da mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Meşhur Köfteci Abdi Özcan Tekirdağ Köftecisi’nde Tekirdağ Köftesi

Köfte, Tekirdağ mutfağının en meşhur lezzetlerinden biridir. Tekirdağ’daki hemen her köfte restoranında bulabileceğiniz Tekirdağ köftesi, yörede Hacıköylü köftesi ismiyle de bilinir.

Et, parça ete dönüştürüldükten sonra kıyma makinesinden geçirilir ve tuz, karabiber, kimyon ile birleştirilerek yoğrulur. 12-18 saat dinlendirildikten sonra parmak şeklinde köfteler olarak şekillendirilir. Ardından, ızgarada ya da odun kömüründe pişirilir ve yanında piyaz ve baharatlı kırmızı biber sosu ile birlikte servis edilir.

Tekirdağ köftesinin şehirdeki en ünlü adresi Meşhur Köfteci Abdi Özcan Tekirdağ Köftecisi’dir. 1950’li yıllarda ilk dükkanını açarak eniştelerinin Hayrabolu’da başlattığı geleneği Tekirdağ Köftesi ismiyle tescilleyen köfteci, günümüzde de şehrin en iyi Tekirdağ köftecisi olmaya devam etmektedir.

Meşhur Köfteci Abdi Özcan Tekirdağ Köftecisi, Süleymanpaşa ilçesinde hizmet vermektedir. Köftenin yanında servis ettikleri piyaz, menülerinde yer alan zeytinyağlılar, Hayrabolu tatlısı ve peynir helvası da önerilen lezzetleridir.

Köfte, burada hem porsiyon hem de ekmek arası olarak servis edilebilmektedir.

Meşhur Köfteci Abdi Özcan Tekirdağ Köftecisi, haftanın her günü 08:30 ile 20:30 saatleri arasında açıktır.

Adres: Ortacami Mah., Kolordu Cad. No:5, 59030 Merkez/Süleymanpaşa/Süleymanpaşa/Tekirdağ

Peytat’ta Hayrabolu Tatlısı

Tekirdağ genelinde en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hayrabolu’da uzun yıllardır yapılan bir tatlı, köyün adını alarak günümüzde Tekirdağ ve Trakya mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olmuştur.

İlk kez kadı tatlısı olarak bilinen ve Tekirdağlıların Hayrabol ismini verdikleri Hayrabolu tatlısı, peynirin en lezzetli hallerinden biridir. Rumeli göçmenlerinin bölgeye getirdiği bu tatlı, üzerinde kaymak, tahin ve cevizle birlikte servis edilen peynirli ve şerbetli bir tatlıdır.

Peynir olarak, tuzsuz beyaz peynir kullanılır. Ufalanan peynirler yumurta, tahin, un, irmik ve ceviz içi ile buluşturulup bir hamur elde edilir. Daha sonra hamurlar fırında pişirilir ve sıcak şerbetle birleştirilir. Şerbetini tamamen çektikten sonra da üzerine tahin gezdirilip ceviz serpilerek servis edilir.

Tekirdağ mutfağının vazgeçilmez peynirli Hayrabolu tatlısının şehirdeki en iyi adreslerinden biri Peytat Hayrabolu Tatlısı’dır.

Tahinli ve fıstıklı olarak servis ettikleri Hayrabolu tatlısını, mekanda bulunan masalarda oturarak yiyebilir, isterseniz de paket yaptırarak satın alabilirsiniz.

Adres: Hisar, Tekirdağ Cad. No:5, 59400 Hayrabolu/Tekirdağ

Tekbaş’ta Peynir Helvası

Tekirdağ mutfağında peynirle yapılan bir diğer tatlı da peynir helvasıdır. Tuzsuz taze peynir kullanılarak yapılır. Höşmerim tatlısı ile benzer bir tariften yola çıkılarak yapımına başlanan peynir helvası, 1970’li yıllardan bu yana Tekirdağ mutfağında öne çıkmaktadır.

Tekirdağ’ın köftecilerinde köfte yedikten sonra en çok tercih edilen tatlılardan biridir. Şehirde, hemen her köftecinin menüsünde bulunur.

Peynir helvası, sütün yağından arındırılmadan peynir haline getirildikten sonra un, şeker ve yumurta ile buluşturulur.

Tekirdağ’da peynir helvasının en iyi adreslerinden biri, uzun zamandır bu geleneği sürdüren Tekbaş Peynir Helvası’dır. Bir fırın olarak hizmet veren Tekbaş Peynir Helvası, şehir merkezindeki çarşının içinde bulunmaktadır. Tekirdağ ziyaretinde hediyelik eşya olarak paketli şekilde satın almak da mümkündür.

Tekbaş Peynir Helvası, haftanın her günü 11:00 ile 21:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Ertuğrul, Hükümet Cad., 59100 Tekirdağ Merkez/Tekirdağ

Zennik

Balkanlı göçmenlerin Tekirdağ’a getirdikleri Zennik, halk arasında Kenarlı Sini Pidesi olarak da bilinmektedir. Kuru soğanlı, domatesli ve salçalı bir iç harç ile hazırlanan ve arasında peynirin kullanıldığı bir pide çeşidi olan zennik, Tekirdağ’da birçok pastane ve fırında bulunabilir. Bazı versiyonlarında kıyma ve baharatlar kullanıldığı da görülmektedir.

Balkan Çorba & Güveç Tekirdağ’da Çeneçarpan Çorbası

Elde açılan hamurların köfte ve nohutla birleştiği ve sütlü terbiye ile lezzetlendirildiği çeneçarpan çorbası, üzerinde tereyağlı, pul biberli ve naneli bir sos ile birlikte servis edilir.

Sütlü hamur çorbasına da benzeyen çeneçarpan çorbası, genellikle bayramlarda ya da Ramazan ayında iftar sofralarında yer verilen bir lezzettir. Daha çok kış aylarında tüketilir.

Zengin çorba çeşitliliği ile Süleymanpaşa ilçesinde hizmet veren Balkan Çorba & Güveç, Tekirdağ’da çeneçarpan çorbasını deneyebileceğiniz yerlerden biridir. Mekan, Pazar günleri hariç 07:00 ile 16:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Adres: 100. Yıl, Şaraphane Cad. No:30, 59000 Süleymanpaşa/Tekirdağ

Kandilli Mantı

Trakya mutfağının gelenekselleşen lezzetlerinden biri olan Kandilli mutfağı, Tekirdağ yöresel mutfağında da rastlayabileceğiniz bir hamur işidir.

Genellikle tavuk eti, bazen de hindi eti kullanılarak hazırlanan, klasik Kayseri mantısından çok daha farklı bir lezzete sahip olan Kandilli mantının iç harcında tavuk ciğeri de kullanılmaktadır.

Kandilli mantı, genellikle Tekirdağ evlerinde pişen bir yemektir. Yöresel yemeklerin servis edildiği bazı restoranların menülerinde de bulunabilmektedir.

Cizleme

Tekirdağ mutfaklarında en sık pişen hamur işlerinden biri olan cizleme, krep ile benzer, genellikle kahvaltı sofralarında servis edilen bir lezzettir.

Bazı bölgelerde Trakya gacalından ismiyle de bilinen cizleme; yumurta, süt, un ve mayanın birleştirilip hamur haline getirildikten sonra kızartılması ve sıcakken üzerine tereyağı sürülmesi ile hazırlanır.

Üzerine bal, çikolata ezmesi, tahin gibi lezzetler eklenerek tatlı olarak da tüketilebilir.

Cizleme, Tekirdağ’daki bazı pastane ve fırınlarda da bulabileceğiniz bir lezzettir.

Sini Mantısı

Fırında pişen bir Trakya mantısı olan sini mantısı, Tekirdağ mutfağında da özel bir yere sahiptir. Halk arasında Gacal Mantısı adıyla da bilinen bu sevilen lezzet, piştikten sonra et ya da tavuk suyu ile terbiye edilmesiyle de oldukça lezzetlidir.

Balkan göçmenlerinin Tekirdağ mutfağına getirdiği sini mantı tarifinde; kıymalı, soğanlı, baharatlı bir harç konulan hamur, kapatılarak fırında pişirilir. Ardından, tavuk ya da et suyu gezdirilir ve suyu çekmesi için bekledikten sonra servis edilir.

Diğer mantılardakinin aksine, yoğurtlu sosla servis edilmemektedir.

Süleymanpaşa ilçesinde bulunan Nafiş Mantı Evi’nin menüsünde sini mantı bulunabilir.

Mekan, haftanın her günü 08:30 ile 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Adres: Nafiş Gözleme ve Mantı, Hürriyet Şehit Serkan Tub, Evian Caddesi, 59020 Süleymanpaşa/Tekirdağ

Şık Kasap’tan Burma Sucuk

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı İnecik Köyü’ne ait bir lezzet olan burma sucuk, yöre halkı tarafından İnecik Sucuğu olarak da bilinmektedir.

İnecik Köyü’ndeki hemen her işletmede bulabileceğiniz burma sucuk, oğlak ve keçi eti kullanılarak hazırlanmaktadır. İnecik Köyü’nden çıkıp namı tüm Trakya’ya yayılan bu lezzetin İnecik’teki en iyi adresi de bu sucuğun mucidi olan Şık Kasap’tır.

Şık Kasap, köyün merkezinde bulunmaktadır. Şık Kasap’ın burma sucuğu, köydeki ve çevre ilçelerdeki restoranların menüsünde de bulunabilir. Doğrudan üreticisinden almak için, İnecik Köyü Merkez Cami’nin karşısında bulunan Şık Kasap’a uğrayabilirsiniz.

Adres:İnecik, 59000 Tekirdağ Merkez/Tekirdağ

Bulama

Balkanlı göçmenler tarafından Trakya yöresine getirilen ve Tekirdağ mutfağında özel bir yere sahip olan bulama, üzüm pekmezi ile hazırlanan, hem tatlı hem de ekşi versiyonları bulunan bir lezzettir.

Külek pekmezi ya da Zile pekmezi gibi isimlerle de bilinen bulama, yapması son derece zahmetli bir lezzet olduğundan, genellikle köy evlerinde yapılmaktadır.

Bulama, üzüm pekmezinin yumurta akı ve çöven özü ile buluşturulduktan sonra katı bir kıvama getirilmesi ile hazırlanır.

Bir çeşit helva olarak kabul edilen bulamayı, Tekirdağ’da bazı marketlerde ve yöresel ürün satan işletmelerde bulabilirsiniz.

Süleymanpaşa ilçesinde hizmet veren Önder Çiftçi Kooperatif Market, bulama satın alabileceğiniz işletmelerden biridir.

Adres: Yavuz Mah. Ruşen Güneş Sk. No:4/D Süleymanpaşa/Tekirdağ

Üzüm Suyu

Üzüm bağları ile bağcılık ve şarapçılık kültürünün geliştiği Tekirdağ’da sıklıkla tüketilen üzüm suyu, hem çok serinletici hem de oldukça lezzetli ve sağlıklı bir içecektir.

Koruyucu ve renklendirici içermeden şişelenen Tekirdağ üzüm suyunu, şehirdeki bazı restoranların menülerinde ve yöresel ürün satışı yapan hemen her markette bulmak mümkündür.

Pireşe

Tekirdağ mutfağında en çok tüketilen hamur işi çeşitlerinden biri olan pireşe, mısır unu ile hazırlanmaktadır. Mısır ununun su ile hamur kıvamına getirilmesinin ardından, soğanlı bir harç ile buluşturulması ve fırında pişirilmesi ile hazırlanmaktadır.

 Fırından çıkarıldıktan sonra da sıcak olarak servis edilmektedir. Genellikle, Tekirdağ evlerinde pişen bir lezzettir ve restoranların menüsünde pek rastlanmamaktadır.

Papaz Mancası

Rumeli göçmenlerin Trakya’ya getirdiği bir lezzet olan papaz mancası, yemeklerin yanında servis edilen lezzetli bir mezedir.

Bazı yörelerde köpoğlu salatası ismiyle de bilinen bu nefis meze; patlıcanların kırmızı biber, domates, yeşil biber, dereotu ve maydanoz ile birleştirildikten sonra sarımsak, sirke ve zeytinyağı ile lezzetlendirilerek hazırlandığı bir iştah açıcıdır.

En önemli özelliği, bol sirkeli lezzeti ve yoğun sarımsak aromasıdır. Bu nedenle, sosunda limon kesinlikle kullanılmamaktadır.

Papaz mancası, Tekirdağ’daki pek çok restoranın menüsünde meze olarak bulunabilir.

Şehirde papaz mancası denemek için en iyi adreslerden biri olarak Mezeci Çorlu gösterilmektedir. Zengin meze çeşitliliği ile Çorlu’da hizmet veren işletme, haftanın her günü 12:00 ile 22:00 saatleri arasında açıktır.

Adres: Hürriyet, Erim Sk. No:2, 59850 Çorlu/Tekirdağ

Dızmana

Trakya mutfağında popüler bir hamur işi olan dızmana, Göçmen böreği olarak da bilinen yöresel bir lezzettir. Tekirdağ mutfaklarında, özellikle bayram ve düğün gibi özel sofralarda sıklıkla yer verilmektedir.

Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin getirdiği dızmana, şerbetlenerek hazırlanan bir börektir. İçsiz olarak hazırlanır ve üzerinde yoğurtlu, yumurtalı bir karışımla birlikte pişirilir. Yaz aylarında serinletici bir ayran ve kış aylarında yanında çayla birlikte servis edilmektedir.

Genellikle Tekirdağ evlerinde pişen bir lezzet olduğundan, restoran menülerinde çok sık yer verilmemektedir.

Trakya mutfağının öne çıkan lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz Tekirdağ’da zengin bir yemek çeşitliliği sizleri bekliyor. İşte, Tekirdağ’ın en sevilen lezzetleri...

Tekirdağ Köftesi

Tekirdagda ne yenir köfte

Şehrin açık ara en ünlü lezzeti olan Tekirdağ köftesi, lezzet tutkunlarının da şehri ziyaret etme nedenlerinden biri. Üç aşamalı olarak yoğrulan ve harcın içine irmik konulara hazırlanan köfte, özel acı sosu ile tadını zirveye çıkarıyor.

Sini Mantısı

Et ile yapılan ve tepsiye yerleştirilerek fırınlanan sini mantısı, üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor.

Damat Paçası

Yufkaların üzerine küçük tavuk eti konularak hazırlanan damat paçası pişirildikten sonra yoğurt ile birlikte tüketiliyor.

Bulama

Üzüm pekmezinin çöven otu ile karıştırılmasıyla yapılan ve helva kıvamında sunulan tatlı, şehrin parmak ısırtan lezzetlerinden biri.

Yoğurtlu Borani

Ispanaklı iç harca pazı ve et eklenerek hazırlanan yoğurtlu borani, Trakya mutfağının önde gelen meze çeşitlerinden biri.

Kelle Paça

Tekirdağ ile özdeşleşmiş lezzetlerden biri olan kelle paça, şehirde pek çok lokantada bulabileceğiniz bir çorba. Besleyici özelliği ise kelle paçayı denemek için bir diğer neden.

Tekirdağ Restoran Önerileri:

  • Geleneksel Tekirdağ Yemekleri: Etoba Restaurant, Arda Cunda Meze & Balık
  • Köfte: Meşhur Köfteci Abdi Özcan Tekirdağ Köftecisi, Özcanlar
  • Kahveciler: Waffle House, Jonathan Cafe
tekirdagda_kofte_nerede_yenir

TEKİRDAĞ’DA KÖFTE NEREDE YENİR?

Tekirdağ’da lezzetli köftenin adresi, ‘Tekirdağ’da köfte nerede yenir?’ sorusuna cevap olan çarşı içindeki ÖZCANLAR KÖFTE’DİR. Özcanlar Köfte’nin sadece çarşı içindeki şubesinde 1 porsiyon köfte söylediğinizde önce yarısı, bitince sıcak sıcak diğer yarısı servis edilir. (Fotoğraftaki bir porsiyon köftenin ilk yarısıdır.) Anayol üstündeki şubesi biraz fazla turistiktir. Köftenin yanında piyaz ve kızarmış ekmek değişilmezdir. Üzerine Tekirdağ’ın meşhur tatlısı Hayrabolu löpletilir. Kaymak, ceviz ve tahin soslu Kemalpaşa tatlısına benzetebileceğim bomba bir tatlı olan HAYRABOLU TATLISIÖzcanlar Köfte’ye gelindiyse mutlaka ama mutlaka yenmelidir.

tekirdagda_kofte_hayrabolu

HAYRABOLU TATLISI

Ad 20

Tekirdağ köftesinin diğer bir adresi Serinoğulları Et Lokantası ve Tekirdağ Köftecisi’dir. Mekan biraz büyük ve ruhsuz olsa da köfteleri hiç fena değildir. Bana kalırsa burada fark yaratan köfteden ziyade inek ve koyun sütü karışımdan ev yapımı tava yoğurdudur.

tekirdagda_kofte_yenecek_yer

TEKİRDAĞ KÖFTESİ

Özcanlar Köfte Çarşı Şubesi

Hüseyin Pehlivan Caddesi, No:5, Tekirdağ

0 (282) 2612976

Serinoğulları Et Lokantası ve Tekirdağ Köftecisi

Çanakkale Yolu Üzeri 7. Km. TEKİRDAĞ

0 (282) 2292120

Tekirdağ’da kahvaltı nerede yapılır? için tıklayın…

Tüm Tekirdağ Gezisi için tıklayın…

 

Advertisement

You may also like

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır