somon alerjisi belirtileri / Balık Alerjisi Nedir? | Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği

Somon Alerjisi Belirtileri

somon alerjisi belirtileri

Balık Alerjisi

Besin alerjileri dünya genelinde yaygın olan alerjilerdir. Pek çok besin alerjik reaksiyona neden olabilir. Ancak dünya genelinde 8 yiyecek, besin alerjilerinin büyük bir bölümünden sorumludur. Bu besinler şunlardır; süt, yumurta, buğday, soya, balık, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ağaç yemişleri. Balık alerjisi de oldukça yaygın ve ciddi alerjilerden biridir. Bu alerji hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Balık alerjisi, bağışıklık sisteminizin ton balığı, pisi balığı veya somon gibi yüzgeçli bir balığa anormal şekilde tepki verdiği bir alerjidir. Kadınları erkeklerden ve yetişkinleri çocuklardan daha fazla etkileyen bir gıda alerjisi türüdür. Süt ve yumurta alerjileri çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde düzleme eğilimi gösterir. Ancak balık alerjisi durum aynı değildir ve balık alerjileri ömür boyu devam etme eğilimindedir. Balık alerjileri, balıkların yerel beslenmenin ağırlıklı bir parçası olduğu bölgelerde daha yaygındır. Alerji sadece balık yemekle değil, balığa dokunarak veya balık yan ürünlerinin kullanıldığı yiyecekleri tüketerek de tetiklenebilir.

Balık Alerjisi Belirtileri

Balık alerjisi belirtileri diğer gıda alerjilerine benzer ve belirtiler genel olarak balığa maruz kaldıktan kısa süre içinde ortaya çıkar.

Balık alerjisinin tipik belirtileri şunları içerir:

  • Kurdeşen (ürtiker) veya deri döküntüsü,
  • Genelleştirilmiş kaşıntı,
  • Tıkalı burun ve hapşırma (alerjik rinit),
  • Baş ağrısı,
  • Solunum güçlüğü (astım),
  • Hazımsızlık ve mide ağrısı,
  • Geğirme, şişkinlik veya şişkinlik,
  • İshal,
  • Mide bulantısı ya da kusma.

Belirtiler ayrıca pişmiş balıkları solumakla veya balıkları hazırlamak için kullanılan yüzeyler veya gereçlerle temas ederek de gelişebilir. Bazı insanlarda balık alerjisi şiddetli hale gelebilir ve anafilaksinin hızla gelişmesine neden olabilir. Anafilaksi, tehlikeli tüm vücut reaksiyonu yaygın döküntü, yüz ve dil şişmesi, hırıltılı solunum, nefes darlığı, hızlı kalp atışı ile karakterizedir.

Balık Alerjisinin Nedenleri

Alerjilere, alerjen olarak bilinen, normalde zararsız bir alerji tetikleyicisine anormal bir bağışıklık tepkisi neden olur. Bu olduğunda, bağışıklık sistemi, mast hücrelerinin ve diğer kan hücrelerinin açılmasına ve histamini kan dolaşımına salmasına neden olan, immünoglobulin E (IgE) olarak bilinen bir maddeyi serbest bırakır. Histamin salınımı, alerjik reaksiyonlar olarak tanıdığımız cilt, solunum ve gastrointestinal semptomları tetikleyebilir. Balık alerjisinden sorumlu birincil alerjen, parvalbumin olarak bilinen bir proteindir. Parvalbuminler ısıya son derece toleranslıdır ve saatler süren pişirmeden sonra bile kolayca parçalanmazlar. İlginç bir şekilde, farklı balık türlerine alerjiniz olabilirken, balık alerjisine sahip olmak sizi kabuklu deniz ürünleri alerjisine yatkın hale getirmez. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi, tamamen farklı bir alerjeni içerir.

Balık Alerjisinin Teşhisi

Balık alerjisi, genellikle, balıkları yedikten veya balıklara maruz kaldıktan hemen sonra ortaya çıkan semptomlarla tanınabilir. Nedenin balık olduğunu doğrulamak için, bir alerji uzmanı bazı testler yapabilir. 

Deri delme testleri, cildinizin altına az miktarda şüpheli bir alerjen sokulmasını içerir. Birkaç test örneğinden birine alerjiniz varsa, 15 ila 20 dakika içinde iltihaplı bir şişlik (kabarıklık adı verilir) geliştirirsiniz.

Kan antikor testleri, vücudunuzun bir balık alerjenine yanıt olarak ürettiği anti-parvalbumin antikoru adı verilen bir bağışıklık proteininin varlığını kontrol etmek için kullanılır.

Testler kesin değilse, alerji uzmanınız, gözetim altında, balık yemenizi isteyebilir. Bu testin alerji uzmanı kontrolünde ve tıbbi bir klinikte yapılması gerekir. 

Balık Alerjisinin Teşhisi

Parvalbuminler farklı balık türlerinde değişen derecelerde bulunduğundan, alerjiniz varsa tüm balıkları diyetinizden çıkarmanız iyi olabilir. Buna balık veya balık yan ürünlerini içeren soslar, çeşniler veya hazırlanmış yiyecekler dahildir. Balık, tüm gıda içeriği etiketlerinde listelenmesi gereken sekiz alerjenden biridir. Satın almış olduğunuz paketli gıdaların içeriğini okumanız ve yediğiniz bir yiyeceğin içeriğine hakim olmanız gerekir. Balık alerjisinden kaynaklanan belirtileriniz hafifse alerji uzmanınız antihistaminik ilaç almanızı önerebilir. Alerjiniz şiddetliyse alerji uzmanınız size adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, anafilaksi gibi şiddetli reaksiyonların etkili ve hızlı tedavi edilmesini sağlar. 

/0 Yorumlar/tarafından admin

&#;ikolata Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Çikolata, günlük hayatta sık sık tüketilen popüler yiyeceklerden biridir. Genelde tatlı yapımında kullanılan çikolata, sade bir şekilde de tüketilebilir. Çoğu insan için güvenli olan çikolata, bazı kişilerde hassasiyete ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çikolata alerjisi olan kişiler, çikolata tükettikten sonra bağışıklık sistemi histamin gibi kimyasalları kan dolaşımına salar. Bu kimyasallar, deri, göz, burun, boğaz, akciğer ve sindirim sistemini etkileyebilir.

Çikolata Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Çikolata alerjisinde en sık görülen belirtiler;

  1. Nefes darlığı
  2. Kurdeşen
  3. Dudakların ve dilin şişmesi
  4. Karın krampları
  5. Hırıltı
  6. Kusma

Bu semptomlar, anafilaksi denilen ciddi bir alerjik reaksiyonun parçasıdır ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde hayati tehlike oluşabilir. 

çikolata alerjisi

Çikolata hassasiyeti, alerjiden farklıdır ve çoğunlukla hayati tehlike oluşturmaz. Kakaonun kendinize veya bileşenlerine karşı hassasiyetiniz varsa, az miktarda çikolatayı yiyebilirsiniz. Ancak büyük miktarda tüketmek aşağıdaki semptomlara yol açabilir.

  1. Akne
  2. Kabızlık
  3. Şişkinlik
  4. Baş ağrısı
  5. Mide rahatsızlığı
  6. Deri döküntüsü

Çikolatadaki kafein, aşağıdaki semptomları tetikleyebilir;

  1. Yüksek tansiyon
  2. Uyku problemi
  3. Baş ağrısı
  4. Hızlı ve düzensiz kalp atışı
  5. Baş dönmesi

çikolata

Çikolata Alerjisi Neden Olur?

Çikolataya veya kakaoya alerjiniz varsa, reaksiyon gösterme olasılığınız daha yüksektir. Süt, fındık ve buğday gibi bileşenler de reaksiyona sebep olabilir. Çölyak hastalığı ve gluten intoleransı olan kişiler, özellikle sütlü çikolataya tepki gösterebilirler. 

Bazı insanlar, doğrudan çikolatanın kendisine tepki gösterir. Çikolata, bir uyarıcı olan kafeini içerir. Hassas olan kişilerde titreme ve baş ağrısı gibi semptomlar görülebilir. Bazı kişiler ise fındık, buğday, süt ve şekere karşı hassastır. Bu bileşenler çikolatanın içinde bulunduğu için, alerjinin neden kaynaklandığını anlamak için mutlaka doktora başvurulması gerekir. 

çikolata

Çikolata Alerjisi Olan Kişilerin Kaçınması Gereken Besinler

  1. Restoranlarda yemek ve tatlılarınızın çikolatasız hazırlanmasını özellikle belirtin.
  2. Marketten bir ürün alırken, çikolata ve kakao içermediğinden emin olmak için etiketi okuyun.
  3. Kakao, bazı alkolsüz içecekler, kahveler, reçel ve marmelatlarda da bulunabilir. Bu besinleri tüketmeden önce içeriğini okuyun.
  4. Çikolatadaki süte alerjiniz varsa, bitter çikolataya geçmeyi deneyebilirsiniz. 
  5. Tariflerde çikolata yerine keçiboynuzu kullanmayı deneyin.

Çikolataya karşı alerjiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanına görünün. Cilt testleri ve kan testleri sayesinde neye alerjiniz olduğunu öğrenebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. En çok görülen gıda alerjileri
  2. Polen alerjisi nedir?
  3. Yulaf alerjisi belirtileri nelerdir?
  4. Yumurta alerjisi nedir?
  5. Sabah alerjisi neden olur?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası