dalak aksesuarı nedir zararları nelerdir / Dalak Hakkında Çocuk Cerrahisi Doktorları Görüşleri

Dalak Aksesuarı Nedir Zararları Nelerdir

dalak aksesuarı nedir zararları nelerdir

Aksesuar dalak vücutta normal dalağa ek olarak bir dalağın daha olması durumudur. İkinci dalak oluşumu normalinden çok daha küçük boyuttadır ve işlevsizdir. Aksesuar dalağın insanlarda görülme sıklığı %10 ile %30 arasında değişir. Bu oluşum genellikle sonradan ortaya çıkan bir şey değildir. Seyrek olarak tutunduğu oluşumun etrafında dönebilir. Genellikle hiçbir belirti vermez. Çok nadir olmak üzere karın bölgesinde ağrıya neden olabilir. Böyle durumlarda cerrahi işlem ile çıkarılır. (Kaynak No:1)

aksesuar dalak nedir

Aksesuar Dalağın Boyutu

Aksesuar dalak genel olarak 1 cm boyutundadır. 1 cm&#;den büyük aksesuar dalaklara rastlamakta mümkündür. (Kaynak No:3)

Aksesuar dalak yaygın bir anormalliktir. Belirti vermediği sürece herhangi bir soruna neden olmaz. Hatta çeşitli nedenlerle normal dalağı çıkarılan kişi aksesuar dalağa sahipse bu oluşum normal dalağın yerine geçebilir. Onun işlevini yerine getirebilir.

Aksesuar Dalak Nedir?

Aksesuar dalak çok yaygın olmayan bir anormalliktir. Kişide normal dalağa ek olarak daha küçük bir dalağın olması anlamına gelir. Aksesuar dalak genellikle, 1 santimetre çapında olur. Fakat birkaç milimetrelik olanlarında da rastlanmıştır. Nadir olsa da bir kişide birden fazla aksesuar dalak bulunabilir. Bu sayı altıyı bulabilir. Çok seyrek olmakla birlikte gövdenin sağ tarafında bulunabilir. Normal dalak durduğu sürece herhangi bir işlevi yoktur.

aksesuar dalak görüntüsü

Böyle bir organın oluşması konjenital anormali olarak nitelendirilir. Aksesuar dalağın oluşumu embriyo döneminde, dalağı oluşturacak temelin kaynaşması ile gerçekleşir. Yani doğum öncesi meydana gelen bir gelişmedir.

Dikkat !

Aksesuar dalak bazı durumlarda splenozis ile karışabilmektedir. Splenozis dalağın bir parçasının koparak periton boşluğunda gömülü kalması durumuna verilen isimdir. Aslında ektopik olarak nitelenen dalak dokusu kanlanması sağlanırsa fonksiyonel hale gelebilmektedir.

Çoğu zaman belirti vermez. Birçok insan bu durumu fark etmeden yaşamına devam eder. Fark edilmesi genellikle karın bölgesine uygulanan bir görüntüleme testi (tomografi gibi) ile tesadüfen olur. Görüntüleme ile fark edildiğinde bir kist ya da tümör ile karıştırılabilir.

Aksesuar Dalak Ne İşe Yarar?

Aksesuar dalak immün trombositopenisi olan hastalarda daha fazla görülmekle birlikte aksesuar dalağa sahip her 4 insandan birinde birden fazla sayıda aksesuar dalak bulunmaktadır. (Kaynak No:7)

Temel olarak aksesuar dalak görevleri bakımından normal dalak dokusu ile birebir aynıdır. Sadece dalak dokusundan fazladan bir tane daha varmış gibi düşünebilirsiniz. Bu noktada dalağın görevleri ve dalak hastalıkları hakkında detaylı bilgi almak için alttaki butona tıklayınız.

Kan Bağışı Şartları Nelerdir? Kimler Kan Bağışı Yapabilir?

Aksesuar Dalak Nerededir?

Aksesuar dalak çoğu zaman kan damarlarının dalağa girdiği hilus adı verilen bölgede yer alır. Bu bölge dışında farklı yerlerde bulunabilir.

Dikkat!

Aksesuar dalak herkeste aynı yerde değildir. Farklı bölgelerde gelişim gösterebilir. (Kaynak No:1)

Bir diğer aksesuar dalak gelişen yer ise pankreasın kuyruk bölgesidir. Her 5 aksesuar dalaktan 1 tanesi pankreasın kuyruk bölgesinde yer alır. Diğer olası aksesuar dalak yerleşim bölgeleri ise şunlardır:

  • Mide duvarında
  • Bağırsak duvarında
  • Gastrosplenik bağlarda
  • Omentumda
  • Mezenterde
  • Pelviste
  • Skrotumda

Örnek vermek gerekirse aşağıda paylaşacağım resimde pelvik bölgede yer alan bir aksesuar dalak dokusunu göreceksiniz. Oldukça nadirde olsa pelvik bölgede hatta skrotumda dahi bulunabilir.

aksesuar dalak pelvik bölgede

Aksesuar Dalak Zararlı mıdır?

Aksesuar dalak herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmadığı gibi çoğu zaman bir sağlık sorununa da neden olmaz. Bu sadece normal dalağın gövdesinden ayrı ve sağlıklı bir dalak dokusudur. Dalak atardamarı tarafından beslenir. Doğum öncesi embriyo döneminde, ileride dalağı oluşturacak temellerin yanlış gelişmesidir.

Nadiren aksesuar dalak ağrıya neden olabilir. Bu durumda oluşum ameliyatla alınabilir. Aksi takdirde alınmasına ya da müdahale edilmesine gerek yoktur. Bu durum bir hastalıktan çok, yaygın görülmeyen bir anormallik olarak tanımlanır. Bir sağlık sorunu nedeniyle normal dalağı alınan kişiler dalağın yokluğunu bağışıklıktaki zayıflıkla hissederler. Fakat aksesuar dalak varsa bu sorun çok daha az hissedilir.

Aksesuar Dalak Ağrı Yapar mı?

Aksesuar dalağa sahip her insanda ağrı yaşanmaz. Boyutları çoğu zaman başka organları etkilemeyecek kadar küçüktür. Çoğu zaman bir veya birden fazla aksesuar dalak fark edilmez. Başka bir durum için gerekli olan görüntüleme tetkiklerinde saptanırlar. Görüntüleme testlerinde çeşitli tümörlerle karıştırılabilirler. Bu durum gereksiz ameliyatlara neden olabilir.

Bu oluşum nadiren ağrıya neden olur. Bunun sebebi de çoğu zaman aksesuar dalağın bölgeye bağlandığı yapı etrafında dönmesidir. Böyle bir durum yaşandığında tedavisi ameliyat ile aksesuar dalağın çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir. Bu durum her yaştan insanda görülebilir ve tedavisi herkeste benzer şekilde sağlanır. Yine dalak büyümesi de ağrı nedenlerinden biridir.

Aksesuar Dalak Ameliyatla Çıkartılmalı mıdır?

Aksesuar dalağın normalde ve normal şartlar altında cerrahi olarak çıkartılmasına gerek yoktur. Aksesuar dalağında cerrahi olarak çıkarılmasına neden olabilecek durumlar vardır. Bunlardan en sık görüleni dalak torsiyonu durumudur.

Dalak torsiyonu ortaya çıktığında hastada yan ağrısı ve mide bulantısı şikayeti görülebilir. Ortaya çıkma ihtimali olan semptomlar komşu organlarla olan etkileşimlerden kaynaklanır. Dalak torsiyonu tedavi edilmezse hemorajik şok, bağırsak tıkanıklığı ve peritonit gelişme ihtimali çok yüksektir. (Kaynak No:4)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Splenic anomalies of shape, size, and location: pictorial essay &#; PubMed (funduszeue.info)Erişim tarihi:
  2. PubMed Central, Figure 6: ScientificWorldJournal. ; Published online Apr doi: // (funduszeue.info)Erişim tarihi:
  3. Accessory Spleen in the Splenic Hilum: a Cadaveric Study with Clinical Significance &#; PubMed (funduszeue.info)Erişim Tarihi:
  4. Colonic obstruction caused by accessory spleen torsion: A rare case report and literature review &#; PubMed (funduszeue.info)Erişim Tarihi:
  5. Multiple pelvic accessory spleen: Rare case report with review of literature (funduszeue.info)Erişim Tarihi:
  6. Multiple pelvic accessory spleen: Rare case report with review of literature &#; PictureErişim Tarihi:
  7. The prevalence and morphometry of an accessory spleen: A meta-analysis and systematic review of 22, patients &#; ScienceDirectErişim Tarihi:

(Bu yazı ilk defa 3 Şubat tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Eylül tarihinde güncellenmiştir.)

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Dahiliye, Gastroenteroloji, Genel CerrahiEtiketler Dalak

Dalak yırtılmasının belirtileri nelerdir?

Dalakta çok miktarda damar bulunur, bu da yüksek kan hacmine sahip olduğu anlamına gelir. Dalağın hasar görmesi karın bölgesine alınan güçlü bir darbeden kaynaklanabilir.

Spor ya da takım oyunları sırasında, bir motorlu taşıt kazasında, karın bölgesinde yapılan bir ameliyattan veya bu bölgede gerçekleşen bir enfeksiyondan sonra dalak zarar görebilmektedir. Dalak yırtılması hayatı tehdit edecek derecede kan kaybına sebep olabilir. Dolayısıyla dalak yırtılmasının belirtileri de medikal olarak acil durum kategorisindedir.

Dalak yırtılması kanın karın boşluğuna akmasına yol açar. Dalaktan hasar alan yaşayan kişiler karın bölgesinin sol üst çeyreğinde veya sol kaburganın arkasında ağrı hissedecekleridir. Karnın sol bölgesine el ile dokunulması aşırı acıya veya hassasiyete yol açabilir. Eğer dalak, karna alınan şiddetli darbeden yırtıldıysa ağrı hızla gelişir. İyileşmektense gitgide daha kötüye gider. Karında veya göbekte şişkinlik, karın bölgesine kan dolmasından dolayı ortaya çıkabileceğinden dalak yırtılmasının belirtilerindendir.

Vücuttaki 12 ünite kanın 1 ünitesi dalakta bulunur. Dolayısıyla dalağın yırtılması sonucunda, hasarın derecesine ve yerine bağlı olarak hızla kan kaybedilebilir. Karın bölgesine hızla kan akışı kontrol altına alınamazsa hasta hipovolemik şoka veya düşük kan hacminden dolayı şoka girebilir. Hipovolemik şoka giren bir kişide nabzın hızlandığı ve tansiyonun düştüğü görülecektir. Cildi solgun ve terli olabilir, kafa karışıklığı yaşanabilir. Nefes alma ve verme derin ve hızlı olabilir. Hipovolemik şoka bağlı dalak yırtılması belirtileri de hızla gelişebilmektedir.

Çok ciddi dalak yırtılmalarında aniden ölüm de görülebilmektedir. Ancak bu son derece nadir bir durumdur. Çok ciddi dalak yırtılması görülen kişilerde kan hızla karın boşluğuna dolabilir ve kişi birkaç dakika sonra bilincini yitirebilir. Medikal müdahale henüz yardımcı olamadan ölüm gerçekleşebilir.

Dalak yırtılmasının belirtilerinden bir diğeri tuvalete gitme isteğidir. Buna dalak hasar aldıktan sonra karın bölgesinde oluşan basınç sebep olur, halbuki kişi tuvalete gitse de dışkı çıkmayabilir. Aynı zamanda kişinin karın bölgesinin solu hariç başka yerlerine de ağrı yayılabilir. Olası bölgeler arasında sol omuz, boyun ve sırt vardır.

Hemen Sağlık

DALAK BÜYÜMESİ HAKKINDA YAZI

Normalden fazla büyümüş bir dalak kendi başına bir hastalık değil, altta yatan bir bozukluğun sonucudur. Birçok bozukluk dalak büyümesi sebebi olabilir. Enfeksiyonlar, anemiler ve kanserler dahil olmak üzere birçok hastalık büyümeye yol açabilir. Semptomlar genellikle çok spesifik değildir, ancak sol üst karın bölgesinde veya ağrı olarak ortaya çıkabilir.

Genellikle doktorlar elle muayenede dalağın büyüdüğünü hissedebilir. Ancak ne kadar büyük olduğunu belirlemek için ultrasonografi ve diğer görüntüleme teknikleri kullanılır. Dalağın büyümesine neden olan bozukluğun tedavisi genellikle problemle ilgilenir, ancak bazen dalağın ameliyatla alınması da gerekebilir. Dalak büyümesinin nedenini saptamak için, doktorlar kronik enfeksiyonlardan kan kanserine kadar değişen bozuklukları düşünmelidir.

Dalak Büyümesi Nedenleri

Dalak normal işlevi boyunca eski ve / veya hasar görmüş kırmızı kan hücrelerini kan dolaşımından uzaklaştırır. Bununla birlikte, büyüyen dalak, aşırı sayıda kırmızı kan hücresini yakalar, depolar ve anemiye neden olur. Bazen dalak, beyaz kan hücrelerini ve / veya trombositleri de yok ederek düşük beyaz kan hücresi sayımına ve düşük trombosit sayısına yol açabilir. Bu süreç bir kısır döngü yaratır. Dalak ne kadar çok hücre yakalarsa, o kadar büyür ve büyüdükçe daha fazla kan hücresi yok eder.

Dalak Büyümesi Belirtileri

Dalak büyümesi pek çok belirtiye neden olmaz ya da neden olduğu belirtiler diğer birçok tıbbi durumla karıştırılabilir. Genişleyen dalak midenin yanında olduğu ve bazen ona baskı yaptığı için, küçük bir atıştırmadan sonra veya hiçbir şey yemeden bile tok hissedebilirsiniz. Ayrıca karnın sol üst kısmında veya sırtın sol tarafında karın veya sırt ağrısı olabilir. Ağrı, özellikle dalağın parçaları yeterli kan alamaz ve ölmeye başlarsa, sol omuza yayılabilir. Bu durum ciddi anemiye neden olursa, yorgunluk ve nefes darlığı ortaya çıkabilir. Ayrıca çok az beyaz kan hücresi nedeniyle sık sık enfeksiyonlara maruz kalabilirsiniz. Dahası çok az trombosit nedeniyle en ufak yaralanmada kanama eğilimi gösterebilirsiniz.

Dalak Büyümesinin Teşhisi

Doktorlar, hastaları karnın veya sırtın sol üst kısmındaki ağrıdan şikayet ettiğinde dalağın büyüdüğünden şüphelenebilirler. Tıp hekimleri genellikle fizik muayene sırasında genişlemeyi hissederler. Başka nedenlerle çekilen karın röntgeni dalağın genişlediğini gösterebilir. Dalağın ne kadar büyük olduğunu ve diğer organlara baskı yapıp yapmadığını belirlemek için genellikle ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi (BT) gereklidir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) benzer bulgular sağlar ve ayrıca dalaktaki kan akışını izler. Diğer özel tarama teknikleri dalağın boyutunu ve işlevini değerlendirmek ve çok sayıda kan hücresini biriktirip biriktirmediğini veya yok edip etmediğini belirlemek için hafif radyoaktif parçacıklar kullanır.

Kan testleri, azalmış sayıda kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi ve trombosit olduğunu göstermektedir. Kan hücreleri mikroskop altında incelendiğinde, şekli ve büyüklüğü dalağın büyümesinin nedeni hakkında ipuçları sağlayabilir. Kemik iliği incelemesi, kan hücresi kanserini (lösemi veya lenfoma gibi) veya istenmeyen maddelerin biriktiğini gösterebilir. Kan proteini ölçümü, dalağın genişlemesine neden olabilecek amiloidoz, sarkoidoz, sıtma, kala azar, bruselloz ve tüberküloz gibi durumların mevcut olup olmadığını belirleyebilir. Karaciğer testleri, karaciğerin de hastalıklı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.

Dalak Büyümesi Tedavisi

Mümkün olduğunda, dalak büyümesi sebebinin altında yatan bozukluğu tedavi eder. Büyümüş bir dalağı olan kişiler yakın dövüş sporlarından kaçınmalıdır çünkü genişlemiş bir dalağın yırtılma olasılığı daha yüksektir. Bu da kontrol edilemeyen iç kanamaya kanamaya neden olur. Büyüme ciddi sorunlara neden olursa dalağın cerrahi olarak alınması gerekebilir. Dalağın cerrahi olarak çıkarılmasından (splenektomi) kaçınılmalıdır, çünkü bazı bakterilerin enfeksiyonlarına karşı artan duyarlılık da dahil olmak üzere sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte, belirli kritik durumlarda dalağın alınması için risk almaya değer.

ETİKETLER:dalak büyümesi belirtileri, dalak büyümesi hakkında yazı, dalak büyümesi nedenleri, dalak buyumesi nedir, dalak büyümesi tedavi

funduszeue.info

  • Yönergeler
  • İçindekiler

    Dalakta kist tehlikeli midir?

    Dalak kisti ameliyatlarının riskli olduğunu belirten Divarcı, şöyle konuştu: &#;Dalak, ameliyatta kanama riski yüksek olan bir organ. Dalak kisti salgı yapan hücrelerin olduğu bir kist türüdür. Laparoskopik ve açık cerrahide kistin tamamı çıkarılamıyor, onun için dalağın bir kısmı ya da tamamının alınması gerekiyor.

    Dermoid kist tehlikeli mi?

    Her ne kadar yumurtalık dermoid kistleri zararsız olsalar da, cerrahi olarak çıkartılmaları hala en iyi uygulamalardandır çünkü eğer yumurtalık tedavisi yapılmazsa büyüyen kistler sebebi ile burkulma gelişebilir, bu da yumurtalıklara kan akışını engelleyerek hem gebelik hem de doğurganlık problemlerine neden olabilir.

    Kıl kisti Nedir?

    Dermoid kist, içinde kıl, tüy, diş, kemik ve sinir dokusu bulunabilen ve nadiren kansere dönüşme ihtimali olduğu için ameliyat önerilebilen bir hastalıktır. Vücudumuzun deri tabakasında oluşan bir tür kesecik olan dermoid kist, üzerinde biyolojik yapısı gereği orada bulunmaması gereken dokular barındırabilir.

    Dermoid kist ne zaman alınmalı?

    Anlayacağınız, gebe kadında saptanan dermoid kistlerin yırtılma ve kendi etrafında dönme sıklığı çok fazladır. Dolayısıyla ilk 3 ay sonrası gebelik haftaları sırasında gebe kadının ameliyat olması iyi bir seçenektir.

    Dalak hastalıklarının belirtileri nelerdir?

    Dalak büyümesinin belirtileri nelerdir?

    • Sol üst karın bölgesinde sol omuza yayılabilen ağrı hissi.
    • Mide üzerine baskı yapmasından dolayı yemek yemeden ya da az yemek yedikten sonra şişkinlik hissetmek ya da kolay doymak.
    • Anemi (kansızlık)
    • Yorgunluk.
    • Sık görülen enfeksiyonlar.
    • Kolay kanama.

    Dalak aksesuarı nedir zararları nelerdir?

    dalak organını almak (splenektomi ameliyatı) gerekebilir, bu tür bir durumda geriye dalak dokusunun kalmaması açısından yedek dalak dokusunun bulunması önemlidir, çünkü aksi takdirde hastalık devam edebilir. Bu tür bir hastalık olmadıkça, fazla dalak (aksesuar dalak) dokusunun kişiye herhangi bir zararı yoktur.

    Dermoid kist ilaçla tedavi olur mu?

    Fakat takibi risk teşkil eden dermoid kistlerin tek bir tedavi yöntemi vardır. Bu yöntem de kistin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu kistlerin ilaçla ya da bitkisel yöntemlerle tedavi edilmeleri ya da kendi kendine kaybolmaları mümkün değildir.

    Dermoid kist kansere dönüşür mü?

    DERMOİD KİSTLER KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ? Dermoid kistlerin, kanserleşmesi son derece nadirdir ve sıklıkla yaş sonrası görülür. Literatürde sıklığı binde 2 ile %2 arasında değişir. Tüm kötü huylu germ hücreli over tümörleri içinde dermoid kistlerden kaynaklanan kanserler %&#;dur.

    Teratodermoid kist ne demek?

    Matür kistik teratom yani dermoid kist ise tüm over tümörlerinin %&#;sini oluşturur. En sık görülen germ hücreli over tümörü olmasının yanısıra 20 yaşından genç kızlarda en sık karşılaşılan over tümörüdür. Her yaşta görülebilmekle birlikte en sık üreme çağındaki kadınlada görülür.

    Kızların rahminde kist olur mu?

    Kadının yumurtalıklarında kist oluşumu, kadın hayatının her döneminde ortaya çıkabilecek bir durumdur. Her dönemi derken, kadının annesinin rahiminde geçirdiği dönemi de katmak gerek. Bundan doğal bir şey olamaz zira kadının overleri (yumurtalıkları) hormonal açıdan son derece aktif organlardır.

    Dermoid kist alındıktan sonra tekrarlar mı?

    Dermoid kistlerin başarılı bir ameliyat sonrası tekrarlama oranı düşük olmakla birlikte imkansız değildir. Özellikle ameliyat sırasında kist yırtıldıysa yada kist kapsülünden bir bölüm yumurtalıkta kaldıysa tekrarlama oranı artar. Ayrıca ameliyattan sonra diğer yumurtalıkta da dermoid kist tekrarlayabilir.

    Dermoid kist kendiliğinden geçer mi?

    Bazen tam torsiyon olmaz ve tekrar düzelebilir ve hastanın ağrısı da geçer. Diğer bir komplikasyon Rüptürdür. Dermoid kistin patlaması kendiliğinden olabileceği gibi bazen torsiyon sırasında da rüptür gelişebilmektedir.