formasyon ne zaman alınır / Formasyon nedir, nasıl alınır ? Kimler formasyon alabilir, şartları nelerdir

Formasyon Ne Zaman Alınır

formasyon ne zaman alınır

Formasyon nedir, nasıl alınır ? Kimler formasyon alabilir, şartları nelerdir

Eğitim fakültelerinden mezun olmayan ama öğretmen olmak isteyenlerin okudukları bölüm sonrasında ya da okudukları süre içerisinde almaları gereken bir eğitim belgesidir. Peki formasyon nedir? Kimler formasyon alabilir? Formasyon şartları nelerdir? İşte detaylar.

Eğitim fakültelerinden mezun olmayan ama öğretmen olmak isteyenlerin almaları gereken bir eğitim belgesidir. Peki formasyon nedir? Kimler formasyon alabilir? Formasyon şartları nelerdir? Formasyon nereden ve nasıl alınır? Formasyon ne işe yarar ve formasyon alma süresi ne kadardır ? İşte tüm bu soruların cevapları ve formasyon hakkında tüm detaylar

FORMASYON NEDİR?

Fransızca kökenli olan bu sözcük, kısaca eğitim fakültesi mezunu olmayanların öğretmenlik yapabilmeleri için almaları gereken sertifikalı eğitim olarak tanımlanabilir. Ve aslında bunun doğru kullanımı pedagojik formasyondur.

Ama halk arasında genellikle formasyon şeklinde kullanılmakta, söylemesinin zorluğundan mı üşengeçlikten midir bilinmez, baştaki pedagoji sözcüğü genellikle atılmaktadır. Peki, genellikle söylemediğimiz bu kelimenin anlamı nedir? Evet, pedagoji kelimesine baktığımızda sözcüğün İngilizce pedagogy’den geldiğini ve eğitim bilimi manası taşıdığını görüyoruz.

Haberin Devamı

Formasyon nedir, nasıl alınır? Kimler formasyon alabilir, şartları nelerdir?

İsteyen herkes pedagojik formasyon eğitimi alabilir mi? Öğretmenlik yapabilmek için herhangi bir lisans bölümünden mezun olmak yeterli oluyor mu? Bütün üniversiteler pedagojik formasyon eğitimi veriyor mu? Belgeyi alabilmek için mezun olma şartı var mı? Bir ücret ödeniyor mu?

Açıköğretim mezunları da pedagojik formasyon eğitimi alabilir mi? Evet.

KİMLER FORMASYON ALABİLİR, ŞARTLARI NELERDİR?

Formasyon eğitimi alabilmeniz için öncelikle MEB kararıyla belirlenen pedagojik formasyon eğitimi alınan bölümlerden birini okumanız veya o bölümlerden mezun olmanız gerekiyor. Belirlenen bölümlerde halen daha eğitime devam ediyorsanız bu bölümde en az 2 yarıyılı doldurmanız gerekmektedir.

Formasyon eğitimi alabilen bir bölümde okuyup okumadığınızı öğrenmek istiyorsanız MEB'den bu bilgilere erişebilirsiniz. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullarında uyumlu olmazı gerekiyor. Eğer lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor. Her sene YÖK tarafından belirlenen bu üniversitelere listeler gönderiliyor. Bu listelerde hangi bölümden kaç kişi bu alınacağı yazıyor.

Talim ve Terbiye Kurulu, oluşacak mağduriyetleri önlemek üzere toplanarak söz konusu kararı 'Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri' şekilde genişletti.

FORMASYON ALMA SÜRESİ NE KADAR?

Pedagojik formasyon eğitimi programının süresi ise en az 2 yarıyıl olarak belirtilmektedir. Dersler iki yarıyıla bölünür ve eğitim bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde yürütülür. Ancak yoğunlaştırılmış dönemler de bulunmaktadır ve bu eğitim programlarında 1 dönemin dersini alabilmek için aralıksız 7 hafta programa devam etmek gereklidir.

Formasyon nedir, nasıl alınır? Kimler formasyon alabilir, şartları nelerdir?

Lisans eğitimine devam ederken formasyon eğitimi almak isteyenler içinse programa başlamak için en az ilk iki yarıyılı tamamlamış olma şartı bulunmaktadır. Pedagojik formasyon eğitiminde birinci yarıyılda verilen dersler ise; eğitim bilimine giriş, program geliştirme ve öğretim, ölçme ve değerlendirme, sınıf yönetimi, öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları, gelişim psikolojisidir. Programın ikinci döneminde ise; rehberlik, özel öğretim yöntemleri, öğretmenlik uygulaması, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı isimli 4 farklı ders verilmektedir.

FORMASYON NE İŞE YARAR?

Formasyon, eğitim fakültesinden mezun olmayanların öğretmenlik yapabilmesi için gerekli olan belgedir. Çünkü eğitim fakültesinde okuyanlar, öğretmenlik yapabilmek için gerekli olan dersleri eğitim sürecinde alırken, diğer fakültelerde okuyanlar bu dersleri almamaktadır.

Pedagojik formasyon eğitim programında da lisans programı boyunca alınmayan ama öğretmenlik yapabilmek için gerekli olan dersler alınmakta ve kişi eğitim sonunda öğretmenlik yapmaya hak kazanmaktadır. Yani elinizde pedagojik formasyon eğitimi aldığınızı gösteren bir sertifikanız varsa isterseniz özel isterseniz de kamu kuruluşlarında (tabii atanmaya hak kazanır ya da sözleşmeli öğretmen yapmak için bir fırsat bulursanız) öğretmenlik yapabilirsiniz.

PEDAGOJİK FORMASYON PROGRAMI HAKKINDA DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

FORMASYON HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Pedagojik formasyon programları, hangi alanlarda ve neye göre açılıyor?

Pedagojik formasyon programları, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun, Bakanlığa bağlı okullarda öğretmen olarak atanacakların mezun olması gereken lisans programlarıyla aylıkla okutacakları derslere ilişkin karar ve çizelgesi dikkate alınarak açılmaktadır. Bu karar ve çizelge, zaman zaman güncellenmektedir. öğretim yılında açılan programlarda da tarih ve 80 sayılı kararıyla ekindeki çizelge dikkate alınmıştır. Bu çizelgede yer almayan lisans alanlarında pedagojik formasyon programı açılmamıştır. öğretim yılından itibaren açılan programlarda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/ Tarih ve 9 Sayılı Kararı'nda ve söz konusu kararda güncelleme yapılan Tebliğler Dergisi'nin ilgili sayısında yer alan alanlar dikkate alınacaktır.

2. Pedagojik formasyon programlarına kimler başvurabilir?

Pedagojik formasyon programlarına yukarıda adı geçen kararlarda yer alan lisans programlarının öğrencileri ve mezunları başvurabilir.

3. Açık öğretim fakültelerinin (AÖF) mezunları da pedagojik formasyona başvuru yapabiliyor mu?

Yukarıda adı geçen karar ve çizelgede, üniversite ve fakülte adı yer almaksızın sadece lisans programlarının adı yer almaktadır. Eğer bu programlar, AÖF programları içinde de yer alıyorsa-örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi-bunların mezunları da başvuru hakkına sahip olmaktadır.

Formasyon nedir, nasıl alınır? Kimler formasyon alabilir, şartları nelerdir?

4. Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanlar da pedagojik formasyon programına başvurabilmekte midir?

Yurt dışındaki bazı üniversitelerden mezun olup da alan denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve denklik belgesi alan adaylar da aynı adı taşımak kaydıyla, açılan programlara başvurabilir.

5. Pedagojik formasyon programının kontenjanları neye göre belirleniyor?

Pedagojik formasyon programlarında her bir alana ayrılan kontenjanlar, program açmak için Yükseköğretim Kuruluna başvuran üniversitelerin talepleri ve kapasiteleri, ilgili alanda lisans eğitimi gören öğrenci ve mezunların yoğunluğu gibi durumlar dikkate alınmaktadır. Bu nedenle her üniversiteye, eşit sayıda kontenjan ayırmak mümkün olmamaktadır. Program açılan her üniversite ilgili alanlardaki kendi lisans programlarını ve üniversite dışından başvurabilecek potansiyel adayları gözönüne alarak kendilerine verilen toplam kontenjanı alanlara göre taksim etmektedir.

6. Neden her üniversitede pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?

Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.

7. Bazı alanlarda neden pedagojik formasyon programı açılmamaktadır?

Türkiye'de üniversitelerde çok sayıda lisans programı bulunmaktadır. MEB Talim ve Terbiye Kurulu kararında bu alanlarda hangileri yer almışsa o alanlarda program açılmaktadır. Bu kararda yer alan bazı öğretmenlik alanlarında, örneğin sınıf öğretmenliği alanında, sadece eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği programı mezunları istihdam edilmektedir. Bu nedenle adı geçen karar ve ekinde yer alan çizelgede yer alan bütün alanlarda program açılabilir.

8. Pedagojik formasyon programlarının ücreti neye göre belirlenmektedir?

Geçmişte üniversiteler, pedagojik formasyon programlarının ücretlerini kendileri belirlemekte bu da öğrenciler tarafından çeşitli şikayetlere konu olmakta idi. Bazı üniversiteler tarafından adaylardan, TL'ye varan ücretler talep edilmiştir. Bu nedenle alınacak ücretler, devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim fakültelerinin 2. öğretim ücretlerine endekslenerek söz konusu öğrenim ücretinin en fazla iki katı olarak belirlenmiştir.

9. Her öğrenci yada mezun kendi üniversitesinde pedagojik formasyon eğitimi almak zorunda mıdır?

Her öğrenci ya da mezun, kendi öğrencisi veya mezunu olduğu üniversite dışında program açılan başka üniversitelere de başvurabilir. Program açılan her üniversitede toplam kontenjanın bir kısmı, kendi lisans öğrencilerine ayrılırken bir kısmı da dışardan başvuran adaylara ayrılmaktadır.

Etiketler :

Eğitime devam Eden Öğrenciler

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının tarihli Genel Kurul toplantısında alınan “öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesi” kararı kapsamında yapılacak uygulama Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 8/24 sayılı kararı ile kabul edilen &#;Atatürk Üniversitesi Pedagojik Formasyon Uygulama Esasları&#;na bağlı olarak yürütülecektir.

Pedagojik Formasyon Eğitimi alabilecek programlar ile ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Pedagojik Formasyon Eğitimi konulu yazısı ( / ) için lütfen tıklayınız.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Pedagojik Formasyon Eğitimi (Sorular ve Cevapla) konulu yazısı ( / ) için lütfen tıklayınız.

Konuyla ilgili Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanlığı internet sayfasında tarihinde yayımlanan duyuru (Formasyon Derslerini Alan 4. Sınıf Öğrencilerinin Dikkatine) için lütfen tıklayınız.

Mezun Öğrenciler

Eğitim Öğretim Güz yarıyılı itibariyle mezun öğrenciler için açılacak olan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ile ilgili tüm iş ve işlemler bu sayfada yer alan bilgilere bağlı olarak gerçekleştirilecektir.

Konu ile ilgili başvurulabilecek kaynaklar;
&#; Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Usul ve Esaslar ( tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı Kararı)
&#; Atatürk Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Yönergesi
&#; Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları (Milli Eğitim Bakanlığı)

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının yürütme süreci ile ilgili olarak Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından yapılacak güncel duyurulara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Alanlar & Kontenjanlar

Mezun öğrencilere yönelik olarak açılan Grup Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı için toplam kontenjan tahsis edilmiş olup bu kontenjanlar mezun öğrenciler için belirlenmiştir. (Atatürk Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Biriminin tarihli kararı)

AlanKontenjan
Adalet12
Almanca18
Arapça30
Beden Eğitimi72
Bilişim Teknolojileri42
Biyoloji24
Coğrafya60
Çocuk Gelişimi30
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi24
Elektrik-Elektronik Teknolojisi/Elektrik6
Felsefe72
Fizik6
Görsel Sanatlar42
Grafik ve Fotoğraf6
Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri/ Halkla İlişkiler6
İmam Hatip Meslek Lisesi Dersleri6
İngilizce54
Kimya/Kimya Teknolojisi12
Matematik30
Muhasebe ve Finansman18
Müzik42
Pazarlama ve Perakende6
Sağlık / Sağlık Hizmetleri6
Tarih90
Türk Dili ve Edebiyatı
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri12
TOPLAM
Notlar : 1- Herhangi bir alanda 6 öğrenciden az kayıt olması halinde o programdan öğrenci kaydı alınmayacaktır. 2- Boş kalan kontenjanlar için ayrıca ek başvuru alınmayacaktır. 3- Birinci yerleştirme sonrasında herhangi bir alanda boş kalan kontenjanlar, öğretim elemanı sayısı ve rehber öğretmen sayısı yeterli olmak kaydıyla Formasyon Birim Kurulu tarafından diğer alanlara aktarılabilecektir. 4- Gerekli durumlarda Formasyon Birim Kurulu toplam kontenjanı artırabilecektir.

Takvim

Mezun öğrencilere yönelik olarak açılan Grup Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Süreç Takvimi

YAPILACAK İŞLEMBAŞLAMA TARİHİBİTİŞ TARİHİ
BAŞVURU VE YERLEŞTİRMEBaşvuruların Alınması
İlk Yerleştirme Sonuç İlanı
İlk Yerleştirme Kayıt İşlemleri
seafoodplus.info Yerleştirme Sonuç İlanı
seafoodplus.info Yerleştirme Kayıt İşlemleri
seafoodplus.info Yerleştirme Sonuç İlanı
seafoodplus.info Yerleştirme Kayıt İşlemleri
 1. DÖNEMDersler
Vize Sınavları
Final Sınavları
Bütünleme Sınavları
II. DÖNEMDers Kayıtları *
Dersler
Vize Sınavları
Final Sınavları
Bütünleme Sınavları

*  Eğitim-öğretim yılında kayıt yaptıran öğrenciler ile eğitim-öğretim yılında kayıt yaptırdığı halde mezun olamayan öğrencileri kapsamaktadır.

*** Mücbir nedenlere bağlı olarak program akademik takviminde Formasyon Birim Kurulu Kararı ile değişiklik yapılabilir.

Başvuru

BAŞVURU İŞLEMLERİNİ

OBS&#;de kullanıcı kaydı olan adaylar Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS)&#;negiriş yaparak,

OBS&#;de kullanıcı kaydı olmayan adaylar ise &#;OBS hesabınız yok mu? &#;Hemen Kaydolun&#; linki aracılığı ile kullanıcı adı ve şifresi alıp, OBS&#;ye giriş yaparak

BAŞVURU İŞLEMLERİ & KAYIT BAŞVURULARI linki ile açılan sayfada yer alan PEDAGOJİK FORMASYON BAŞVURU başlığı aracılığı ile gerçekleştirebilirler.

HEMEN KAYDOL YARDIM KILAVUZU

BAŞVURU YARDIM KILAVUZU


&#; Üniversitemiz bünyesinde mezun öğrencilere yönelik olarak açılacak olan Pedagojik Formasyon Sertifika Eğitim Programına ilgili alanlardan mezun olan öğrenciler başvuruda bulunabileceklerdir. Başvuru yapabilmek için mezuniyet bilgilerinin YÖKSİS sisteminde kayıtlı olması gerekmektedir. Mezuniyet bilgileri YÖKSİS sisteminde kayıtlı değil ise mezun olunan üniversite ile iletişime geçilerek YÖKSİS kaydının tamamlanması gerekmektedir.
&#; Öğrencilerin ön kayıt işlemleri Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden yapılacaktır.
&#; Başvurular tarihleri arasında Öğrenci Bilgi Sistemi (seafoodplus.info) adresinden giriş yapılarak &#;BAŞVURU İŞLEMLERİ&#; başlığı altında yer alan &#;KAYIT BAŞVURULARI&#; linki aracılığı ile alınacaktır.
&#; Öğrenci Bilgi Sisteminde daha önceden kullanıcı kaydı bulunmayan adayların, öncelikle Öğrenci Bilgi Sistemi (seafoodplus.info) sayfasında yer alan “Hemen Kaydolun” linki aracılığı ile kullanıcı adı ve şifresi almaları gerekmektedir.
&#; Adayların, başvuru yapmadan önce öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esaslarına ilişkin çizelgeyi inceledikten sonra uygun alana başvuru yapmaları gerekmektedir. Öğrenci Bilgi Sisteminde ön kayıt işlemlerini tamamlayan adayların başvuru bilgileri kontrol edilecektir. Uygunsuz başvuru yapan adayların başvuruları Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifika Programına kabul edilmeyecektir. Uygun alana başvuru yapmayan adaylar, kesin kayıt hakkı elde etse bile kayıtları yapılmayacaktır.
&#; Öğrenci Bilgi Sisteminde başvuru ile ilgili yaşanabilecek problemlerin çözümü için [email protected] adresine mail gönderilebilir veya Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan YARDIM menüsünden talep oluşturulabilir.

Değerlendirme & Yerleştirme

Mezun öğrencilerin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına Yerleştirme İşlemleri aşağıda yer alan hususlara bağlı olarak yapılacaktır; &#; Programa kabul edilecek öğrenci adaylarının yerleştirme işlemleri öğrencilerin mezun oldukları lisans programlarının Ağırlıklı Genel Not Ortalamalarına (AGNO) göre yapılacaktır. AGNO’larda virgülden sonraki iki hane dikkate alınacaktır. &#; Eşitlik olması halinde öncelikle mezuniyet yılı daha eski olanlara, eşitliğin devam etmesi halinde doğum tarihi daha eski olanlara öncelik verilecektir. &#; Not döküm (transkript) belgelerinde not ortalaması ’lük sisteme göre olan adayların ortalamaları YÖK Dönüşüm Tablosu&#;na göre 4’lük sisteme dönüştürülecektir. &#; Yerleştirme sonuçlarına, öğrenci adayları öğrenci bilgi sistemi üzerinden ulaşabilirler. Ayrıca sonuçlar Atatürk Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın ve Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin web sayfalarından ilan edilecektir. &#; Yerleştirme işlemleri sonunda programa kayıt hakkı kazanıp, belirtilen kayıt tarihlerinde kayıtlarını yaptırmayan adaylar, daha sonra yapılacak ek yerleştirmede dikkate alınmazlar. &#; Ek yerleştirme işlemleri, programa başvurup yerleşemeyen adaylar arasından yapılacaktır. İlk yerleştirmede kayıt hakkı kazanamayan adayların sonuç ilanından sonra öğrenci bilgi sistemi (ÖBS) üzerinden ek yerleştirme talebinde bulunmaları gerekmektedir. Ek yerleştirme talebinde bulunmayan adaylar 1. ve 2. ek yerleştirmelerden yararlanamayacaklardır. &#; Yerleştirme işlemleri yapılırken herhangi bir alanda boş kalan kontenjanlar, öğretim elemanı sayısı ve rehber öğretmen sayısı yeterli olmak kaydıyla diğer alanlara aktarılabilecektir.

Kayıt

Programa yerleştirilen adayların kesin kayıtları:
&#; Yerleştirme sonuçlarına göre kayıt hakkı kazanan aday öğrenciler Pedagojik Formasyon ücretinin ilk taksit tutarını ( TL) Türkiye Halk Bankasının tüm şube ve ATM’lerinden yatırmaları halinde kesin kayıt işlemlerini tamamlamış olacaklardır.
&#; Kayıt işlemleri tamamlanan öğrencilerin ders kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.

Ücretler

DÖNEM ÜCRET
Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı (I. Dönem I. Taksit)
Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı  (II. Dönem II. Taksit)
 TOPLAM


&#; Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Ücreti ₺ olup iki taksit halinde ₺ güz, ₺ bahar dönemi başında ödenecektir.
&#; Güz yarıyılı için ödeme kesin kayıt sırasında, bahar yarıyılı için ödeme ise bahar yarıyılı ders kayıtları sırasında yapılacaktır.
&#; Ödemeler, Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Öğrenci Numarası ile,
&#;&#; 1-Türkiye Halk Bankası Şubelerinden özel tahsilat sistemi ile (KUTA),
&#;&#; 2- Türkiye Halk Bankası ATM’lerinden;
&#;&#;&#; * Fatura ve Kurum Ödeme menüsü seçilecek
&#;&#;&#; * Harç için İl Plaka Kodu 25 olarak giriş yapılacak
&#;&#;&#;&#;&#; # Ata Üni PDF menüsü seçilecek
&#;&#;&#;&#;&#; # Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Öğrenci numarası ile ( …. ile başlayan) giriş yapılarak ödeme yapılabilecektir.
&#; Ödemeler için herhangi bir hesap numarası belirtilmeyecektir.
&#; Yerleştirme sonucuna göre ilk taksit tutarını ( ₺) yatırdıktan sonra kesin kayıt işlemi tamamlanan öğrenciye herhangi bir nedenden dolayı programa devam etmekten vazgeçmesi halinde ücret iadesi yapılmaz.

Dersler & Sınavlar

&#;  Dersler yüz yüze yapılacak olup derslere %80 devam zorunludur. Ayrıca her iki dönemde yer alan Öğretmenlik Uygulaması Derslerinin uygulamaları Erzurum İli Merkez ilçeleri sınırlarında belirlenen okullarda yapılacaktır. Öğretmenlik Uygulaması Derslerine devam zorunludur ve devamsızlık hakkı bulunmamaktadır.
&#;  Pandemi şartlarının devam etmesi durumunda Pedagojik Formasyon Sertifika Eğitimi Programında her iki yarıyılda okutulacak derslerin en fazla %30’a kadarı uzaktan eğitim yoluyla diğerleri ise yüz yüze yapılabilecektir. Uzaktan Eğitim yoluyla yapılacak dersler için, bilgisayar ve internet bağlantısı temini öğrencilerin sorumluluğundadır.
&#;  Sınavlar, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi tarafından ilgili tarihler arasında Üniversitemiz Merkez ve Yoncalık kampüsünde yapılacaktır.
&#;  Sınav sonuçlarına bağlı olarak öğrencilerin başarılarının belirlenmesi işlemleri, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde uygulanmakta olan ilgili mevzuat hükümlerine bağlı olarak “Bağıl Değerlendirme Esasları” kapsamında gerçekleştirilecektir.

Tekrar Öğrenciler

Üniversitemiz Pedagojik Formasyon Sertifika Programı’na eğitim öğretim yılında kayıt yaptırdığı halde mezun olamayan öğrencilerin 2 inci yarıyılda başarısız oldukları dersler için;
1-Alacakları dersin kredisi başına ₺ ücreti T.C. Kimlik Numaraları ile Türkiye Halk Bankasının aşağıda belirtilen hesap numarasına tarihleri arasında yatırmaları,
2-Yatırılan ücretin makbuzunu tarihleri arasında Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Formasyon Bürosu’na teslim etmeleri gerekmektedir. Makbuzunu teslim etmeyenlerin ders kayıtları yapılmayacaktır.

Hesap Numarası Bilgileri:
Türkiye Halk Bankası
Şube Kodu:
Hesap Numarası:
İBAN: TR

Formasyon nedir? Pedagojik formasyon nereden ve nasıl alınır? Formasyon hakkında bilgiler

Haberin Devamı

Formasyon nedir ve nasıl alınır sorularının yanıtı araştırılıyor. Formasyon, Eğitim Fakültesi mezun olmayanlara öğretmenlik yapma imkanı sağlıyor. İşte formasyon hakkında bilgiler

Formasyon nedir?

Pedagojik formasyon, bölümü yakın olup, eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmek için alması gereken bir eğitimdir. Öğretmenlik yapmak isteyenler bölümden mezuniyet sonrasında bu Pedagojik Formasyon eğitimi alarak yapabilirler.

PEDAGOJİK FORMASYON NASIL ALINIR?

Üniversitelerin ilgili bölümleri pedagojik formasyon eğitimi vermektedir. Ancak belli üniversiteler bu eğitimi verdiği için başvuru tarihleri ve sürecinin takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca formasyon almak isteyenlerin başvurular için istenilen belgelerin de tamamlamaları gerekmektedir.

YÖK açıkladı: Pedagojik formasyon eğitimi ne zaman başlayacak?

Yükseköğretim Kurulu, pedagojik formasyon eğitimindeki yeni kararlarını açıklandı.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitiminin verilmesine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu üyeleriyle yapılan toplantıda ilgili konuların görüşüldüğü ve mutabakata varıldığı belirtildi.

Açıklamada, pedagojik formasyon eğitimlerine ilişkin Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan ve üniversitelere tebliğ edilen kararlara yer verildi.

Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenen öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde, bu alanlar için örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek.

Pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersler, üçüncü yarıyıldan itibaren alınmaya başlanabilecek.

Bünyesinde eğitim veya eğitim bilimleri fakültesi veya bölümü bulunmayan üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi dersleri, aynı ilde bulunan diğer üniversitelerden alınabilecek veya diğer üniversitelerden öğretim elemanı görevlendirilebilecek.

Öğrenciler, formasyon eğitimi derslerini Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar'a göre alabilecek.

FORMASYON EĞİTİMİ DİPLOMAYA İŞLENECEK

Pedagojik formasyon eğitimi dersleri, seçmeli dersler kapsamında olacak. Pedagojik formasyon derslerini alan öğrencilerin ders transkripti içinde bu dersler, pedagojik formasyon dersi olarak gösterilecek ve mezuniyet ortalamalarına dahil edilecek. Ayrıca diplomaların arka yüzüne "pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır." ifadesi yazılacak.

MEB Talim ve Terbiye Kurulunca tanımlanan tezsiz yüksek lisans programının adı "Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans" programı olacak. Tezsiz yüksek lisans programları, eğitim ve eğitim bilimleri fakültesi olan enstitüleri bünyesinde açılacak.

Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu tarafından Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programı müfredatı belirlenerek, söz konusu programın açılmasına izin verilen üniversitelerde uygulanacak.

FORMASYON EĞİTİMİ İÇİN ŞARTLAR NELER?

Lisans eğitim ve öğretim süresi 4 yıl olan ve formasyon eğitimi alabilecek programlarda toplam Avrupa Kredi Transfer Sistemi'nin (AKTS) 'ün altında olması gerekecek.

Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında, Talim ve Terbiye Kurulunun kararı kapsamında olan öğrenciler, mezuniyetlerinden sonra pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecek.

MEZUNİYET AŞAMASINDAKİ ÖĞRENCİLERE KARARLAR

YÖK'te, eğitim ve öğretim dönemine mahsus bazı kararlar da alındı. Buna göre, mezuniyet aşamasındaki üniversite son sınıf öğrencileri, üniversitelerinden yazılı olarak talepte bulunduklarında, ilgili dersleri bahar döneminde seçmeli olarak almaya başlayabilecekler. Bu öğrenciler, bahar döneminde, yaz öğretiminde veya öğretmenlik uygulaması da dahil derslerini, eğitim ve öğretim dönemi güz yarıyılında alabilecek.

Mezun öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulaması devam edecek.

Bu programa devam eden öğrenciler için ise mevcut program aynen uygulanmaya devam edilecek.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir