salataliklarin yapraklari neden kurur / Salata yaprakları neden sararır?

Salataliklarin Yapraklari Neden Kurur

salataliklarin yapraklari neden kurur

Al&#;nt&#;:

Orijinal Mesaj Sahibi Ebrar ElifMesaj&#; Göster

lütfen yardım edin. salatalıklarımın yapraklarında pamukçuk gibi lekeler var. yapraklar kuruyor ve salatalıklar büyümeden solup kararıyor. Ne yapmam gerek bana bilgi verirseniz sevinirim. ******
Fotojpg ( KB)


Yanılmıyorsam külleme olmuş.


Külleme Hastalığı

Külleme hastalığı hemen hemen bütün bitkilerde görülmektedir. Ancak sebzelerde küllemenin ayrı bir önemi vardır. Külleme tarla ve bahçe yetiştiriciliği yapılan yerlerde kavun, hıyar, kabak, karpuz, bamya, gibi sebzelerde; örtü altı yetiştiriciliği yapılan yerlerde de yine hıyar, kavun, domates, patlıcan, biber . sebzelerde genellikle her yıl görülür.

Hastalık, bitkilerin alt yapraklarından başlar. Daha sonra taze yapraklara ve sürgünlere geçer. Küllemenin bitkideki görünüşü, yaprakların genelde üst yüzünden bazen hem alt hemde üst yüzünden un serpilmiş gibi lekelerin oluşudur. Lekeler zamanla birleşerek bütün yaprağı kaplar.

Küllemeli bitkiler büyüyemez, çiçek açmaz, meyveler tatsızlaşır. Hastalık çok ilerlemişse yaprak ve meyve dökümü olur. Külleme hastalığı çevrede bir kaç bitkide görüldü mü rüzgar ve böceklerle çevreye dağılarak yeni bitkilere bulaşır. Hastalığın mevsim içinde yayılması ve bulaşmaların olması için % nem ve 27°C kadar varan sıcaklık çok uygundur. Külleme yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu günlerde daha çok yayılır.

Hastalık, kışı bitkilerin, yaprakları üzerinde siyah renkte, yuvarlak üreme organı halinde geçirir. Baharda bu üreme organı gelişerek burada meydana gelen sporları etrafa yayılır ve yeni bitkilerde hastalık oluşur.

Albugo candida Beyaz Pas Hastalık Etmeninin Genel Özellikleri

Albugo candida (Gmelin) Kuntze fungal hastalık etmeni olup, Crucifer familyasına ait bitkilerinin kültür ve yabancı otlarında beyaz pas hastalığı yaparlar. Hastalanan bitkilerde aşırı yaprak dökülmesi, kök yaralanması ve pazar değerinin azalmasına neden olurlar. Ispanak, hardal, dereotu ve turp hastalıktan en fazla etkilenen kültür bitkileridir. Hastalık etmeni kış gibi olumsuz koşulları toprakta kalın hücre duvarlı ve kötü iklim koşullarına dayanıklı sporlar olarak geçirmektedirler.

Hastalık etmeni baharın hava koşullarının düzelmesiyle çimlenir ve genç fideleri infekte ederler. Hastalık etmeni bitki bünyesinde sistemik olarak gelişir ve yaprak altı ve üzerinde fungusun sporları bulunan püstülleri meydana getirirler. Bu püstüller beyaz renkli olduklarından dolayı hastalık ismini buradan almışlardır. Püstüller patladıktan sonra oluşan sporlar hava kökenli olup, aynı tarla ya da diğer tarlalardaki bitkilere yayılmaktadır. Sporlar su sıçramaları ve böcekler ile de taşınabilir. Fungal etmenin dayanıklı olan sporları çürümekte olan bitki artıkları üzerinde meydana gelir ve daha sonra bitki artıklarının çürümesiyle toprakta serbest kalırlar.

Çok uzun yıllar bu sporlar topraklarda canlılığını muhafaza eder ve uygun konukçularını bulduklarında ise enfeksiyonlarını gerçekleştirirler. Hastalık etmeninin gelişmesi için en uygun hava ortamları °C sıcaklık ve nemli ya da yağmurlu havalardır.

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):

Hastalık etmeni hemen hemen tüm Crucifer familyasına ait bitkileri etkiler, fakat hastalık etmeni lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanasına göre turp, adi turp, hardal,
şalgam ve dereotu gibi bitkileri daha fazla etkilemektedir. Infektelenen bitkilerin yaprak üst yüzeylerinde sarı ya da nekrotik lekeler olarak başlar ve bunu yaprak altında beyaz renkli püstül oluşumu takip eder.

Hastalık etmenlerin sporlarını içeren püstüller yaprak sapı, gövde ve yeşil olan çiçek akşamlarında da meydana gelir. Püstüller genişleyerek yaprak epidermisini yırtarlar ve küçük yuvarlak alanlarda beyaz tozlu bir spor ortaya çıkar. Özellikle etkilenen bitki dokularında (gövde ve çiçeklerde) şişme ve deformasyonlarda görülür. Bazı durumlarda da hastalık özellikle turp bitkisinin kökleri üzerinde şişkinlikler seklinde ortaya çıkmakta ve kök ur hastalığının belirtilerine benzemektedir.

Kültürel Mücadele

Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yok edilmeli.
Ürün rotasyonu (en az 2 yıl) yapılarak inokulum sayısı düşürülebilir.
Hastalıktan arı bitkiler tarlaya ya da seraya şaşırtılmalı.
Hastalığın konukçusu olacak muhtemel yabancı otlar ile mücadele edilmeli.
Tohumların bulaşık olma ihtimali göz önünde bulundurulmalı, bunun tohumlara sıcak su uygulaması ya da tohum ilaçlaması yapılabilir.

Neden salatalık yaprakları kurur ve seraya d&#;şer?

Sararan - Kuruyan Limon Ağacını Demir Sülfat Kurtarır mı, Ne Zaman, Nasıl, Ne Yapılır

İçerik

Sebze yetiştirme koşullarını dikkatlice inceledikten sonra salatalık yapraklarının bir serada neden kuruduğunu anlayabilirsiniz. Bunun pek &#;ok nedeni olabilir: uygun olmayan sulama ve aşırı g&#;bre beslemesinden b&#;cek zararlılarının saldırısına veya viral hastalıkların ortaya &#;ıkmasına kadar. Hatayı ortadan kaldırarak, salatalık &#;alılarının normal durumunu hızlı bir şekilde geri y&#;kleyebilir ve hasadı kurtarabilirsiniz.

Kuru yapraklar: nedeni ne olabilir

Salatalık olduk&#;a kaprisli bir k&#;lt&#;rd&#;r. Sebzecilikte ilk adımlarını atmaya başlayanlar, yaprakların kademeli olarak sararması ve kuruması da dahil olmak &#;zere bir&#;ok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Başlıca sebepler arasında bir&#;ok neden olabilir:

  • yetersiz sulama;
  • serada &#;ok kuru hava;
  • toprakta besin fazlalığı veya eksikliği;
  • bitkiye b&#;cek zararlıları tarafından zarar verilmesi;
  • g&#;neş yanığı;
  • viral veya fungal hastalık.

Yaprakların kurumasına tam olarak neyin sebep olduğunu anlamak i&#;in, etkilenen bitkiyi incelemek &#;nemlidir. Etkilenen yaprakların g&#;r&#;n&#;m&#;n&#;, rengini, tozunu, &#;r&#;mcek ağlarını, noktaları veya lekeleri arayın. &#;oğu, salatalık &#;alılarının genel durumuna ve ekimlerin geri kalanının nasıl g&#;r&#;nd&#;ğ&#;ne bağlıdır.


Bakım sorunları

&#;ok gen&#; fidelerde bile kuru yapraklar g&#;r&#;nebilir. Ana nedenler arasında:

  • nem eksikliği;
  • uygunsuz toprak bileşimi;
  • yetersiz veya aşırı beslenme;
  • bitkileri yerleştirmek i&#;in başarısız yer;
  • &#;ok kuru i&#; ortam havası.

Tohum dikmek i&#;in satın alınan toprağı kullanamazsınız, yeterince besleyici değildir. İdeal se&#;enek, turba veya humuslu bir bah&#;e toprağı karışımıdır.

Az miktarda kum eklenebilir. Ağır killi topraklar durgun neme neden olur, bitkilerdeki yapraklar sararır ve d&#;k&#;l&#;funduszeue.info yatakların &#;zerine serilecek toprağın aynısının kullanılması &#;nemlidir.


Topraktaki ani bir değişiklik bitkilerin durumunu etkileyebilir, b&#;y&#;meyi durdurur ve yapraklarını d&#;kmeye başlarlar.

Doğru sulama &#;ok &#;nemlidir. Sadece ılık su, &#;&#;z&#;lm&#;ş, &#;&#;keltilmiş veya kaynatılmış kullanılması gerekir. Sert veya soğuk su gen&#; bitkileri şok edebilir, yapraklar kıvrılıp kurumaya başlar ve sonra d&#;şer. Yetersiz sulama ile aynı fenomen g&#;zlenir.

S&#;rg&#;nler g&#;r&#;nene kadar her g&#;n fideli kaplarda zemini nemlendirmek gerekir, kutular plastik &#;rt&#; ile kaplanır.

Gen&#; bitkilerin cereyanlardan ve ani sıcaklık değişikliklerinden korunması gerekir.

Dikimden &#;nce toprağa karmaşık bir mineral g&#;bre uygulanır. Minimum nitrojen i&#;eriği ile g&#;breleme tercih edilir, yaprakların durumunu da etkileyebilir. Mineral kompleksleri yerine organik madde kullanılabilir: sulu bir sığırkuyruğu &#;&#;zeltisi veya kuş pisliği. Beslendikten sonra bitkiler temiz ılık suyla sulanmalıdır. Yapraklardaki g&#;bre onları kurutarak bitkileri zayıflatır.


Seradaki i&#;eriğin &#;zellikleri

&#;ok kuru hava, yaprakların durumunu etkileyebilir. Salatalıkların normal b&#;y&#;mesi i&#;in, en az% 85'lik sabit bir nem seviyesi gereklidir. Dikimlerin yanına yerleştirilen sulama i&#;in varil su, doğru atmosferi sağlamaya yardımcı olacaktır. Yağmurlama sulama &#;ok faydalıdır, bitkilerin &#;zerine nem p&#;sk&#;rt&#;l&#;r, yaprakların ve g&#;vdelerin normal durumu korunur. Yağmur tesisatı yoksa, salatalıklar ince ağ spreyli bir hortumdan sulanır.

Bir&#;ok bah&#;ıvan, seraya otomatik damla sulama sistemi kurar.

Sahibinin varlığı olmadan normal toprak nemi sağlar, su tasarrufu sağlar. Salatalıklara zarar vermemek i&#;in sulama &#;nitesini doğrudan su borularına bağlamadan bir su &#;&#;keltme sistemi d&#;zenlemeniz gerekir. Bu yapılmazsa bitkilerin k&#;klerine soğuk su akar, bu da k&#;klerin &#;&#;r&#;mesine ve yaprakların hızlı kurumasına neden olabilir.

&#;oğu zaman, doğrudan g&#;neş ışığı nedeniyle yapraklar kurur. Parlak g&#;neş, sulamadan sonra &#;zellikle tehlikelidir. Su damlaları mercek g&#;revi g&#;r&#;r, kırılan ışınlar salatalık yapraklarındaki delikleri yakar, bitkiler solmaya ve kurumaya başlar. Sıcak g&#;neşli havalarda camın &#;zel perdelerle kapatılması gerekir.

Yaprakların kurumasının nedeni yanlış g&#;bre se&#;imi olabilir. Salatalıkların neye sahip olmadığını anlamak i&#;in ekimleri dikkatlice incelemek yeterlidir.

Azot eksikliği ile yapraklar soluk, uyuşuk hale gelir, yavaş yavaş kurur ve d&#;şer.

Fosfor eksikliği, mor bir tonla &#;ok koyu yapraklarla g&#;sterilir, kırışır, kırılgan ve kırılgan hale gelir. Magnezyum noksanlığında yapraklar kahverengiye d&#;ner, &#;abuk kurur ve etrafta u&#;ar.

Fideleri seraya dikmeden &#;nce uygulanan karmaşık g&#;brelerden oluşan bir su &#;&#;zeltisi, durumu d&#;zeltmeye yardımcı olacaktır. Sezon boyunca bitkilerin kez daha beslenmesi gerekir. Huş ağacı k&#;l&#; &#;ok faydalıdır; seyreltilmiş kuş pisliği de uygundur. G&#;brelemeden sonra ekim sulanmalıdır, bu yanıkların &#;nlenmesine yardımcı olacaktır.

Hastalıklar ve zararlılar

Sera bakımı bitkileri zararlılardan korumaz.

Larvalar ve yetişkin b&#;cekler bitkilerden suları emer, yapraklar kurur, sararır ve d&#;şer. En yaygın zararlılar arasında &#;r&#;mcek akarları, yaprak bitleri ve beyaz sinekler bulunur. Bir kenenin varlığı, yaprak sapları ve g&#;vdeler &#;zerindeki ince beyazımsı filamentlerle g&#;sterilir.

Beyaz sinek, yaprakların arkasındaki a&#;ık renkli noktalardan tanınabilir.

Yaprak bitlerinden etkilenen kirpikler yapışkan bir &#;i&#;ekle kaplanır. Ciddi hasarla yapraklar zayıflar, solgunlaşır, kurur. B&#;cek larvaları, bitkilerin normal şekilde gelişmesini engelleyerek meyve sularını emer.

Haşere kontrol&#; entegre edilmelidir. Yabancı otların imhası zorunludur, havalandırma yapılırken seraların pencereleri gazlı bezle sıkılır. Etkilenen bitkilere bol miktarda potasyum permanganat veya hazır b&#;cek ilacı &#;&#;zeltisi p&#;sk&#;rt&#;l&#;funduszeue.infoal arıtma ancak &#;i&#;eklenmeden &#;nce yapılabilir.

Salatalık yaprakları da hastalık nedeniyle kuruyabilir. Bitkiler genellikle lekelenmeye, sararmaya ve yaprak kıvrılmasına neden olan vir&#;slerden etkilenir. Hastalıklı salatalık &#;alılarının kazılıp imha edilmesi gerekir. &#;nleyici bir &#;nlem olarak, toprağın sıcak bir potasyum permanganat &#;&#;zeltisi ile d&#;k&#;lmesi kullanılır (işlem bitkiler ekilmeden &#;nce yapılır). Salatalık tohumlarının kısa bir s&#;re sulu potasyum permanganat veya hidrojen peroksit &#;&#;zeltisine batırılarak turşu yapılması tavsiye edilir.

&#;ok yaygın bir rahatsızlık t&#;yl&#; k&#;ft&#;r.

Bu mantar hastalığı şu nedenlerle tetiklenebilir: &#;ok bol sulama, soğuk su, enfekte bitki materyali. Hastalıklı bitkilerin yapraklarında, yavaş yavaş g&#;ze &#;arpan mavimsi bir &#;i&#;ekle değiştirilen k&#;&#;&#;k sarımsı lekeler g&#;r&#;l&#;r. Etkilenen yapraklar yavaş yavaş kıvrılır, kurur ve etrafta u&#;ar. Aynı kader salatalık yumurtalıklarını da bekliyor.

Şekerlemenin Bordeaux sıvısı veya diğer bakır i&#;eren m&#;stahzarlarla p&#;sk&#;rt&#;lmesi t&#;yl&#; k&#;fle m&#;cadeleye yardımcı olacaktır. Y&#;ksek derecede hasarlı &#;alılar en iyi şekilde kazılır ve yakılır. Kompost yığınına yerleştirilemezler, inat&#;ı sporlar diğer bitkilerin hastalıklarına neden olabilir.

Salatalık yapraklarının kurutulması hastalıklar, zararlılar ve yetersiz bakım hakkında konuşabilir. Sorunu erken fark etmek ve m&#;mk&#;n olan en kısa s&#;rede harekete ge&#;mek &#;nemlidir. Kapsamlı tedavi, hastalıkla hızla başa &#;ıkmanıza ve gelecekteki hasadı kurtarmanıza yardımcı olacaktır.

   Cevabın tamamını burada okuyun: funduszeue.info

Salatalık fidesi nasıl verimli olur?

Tohum ekiminden gün sonra hafif yağmurlama yapılarak toprak yumuşak tutuluyor. Eğer salatalık yetiştiriciliği yapılan yer kuraksa, ocaklar cm derinliğinde açılıyor. Nemli toprağa tohum bırakılıyor. Aşırı yağış alan bölgelerde ise cm yükseklikte kümbet olacak şekilde ekim tamamlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi       Cevabın tamamını burada okuyun: funduszeue.info

Salatalık nasıl canlandırılır?

Tazeliğini yitirip pörsüyen sebzeleri canlandırmanın en kolay

  1. Çok fazla hasar görmüş kısımları temizleyin. Çok pörsümüş ya da gerekli olmayan bölümleri kesin.
  2. Buzlu suya yerleştirin. Birçok sebzeyi, yeşilliği buzlu su dolu bir kaba koyabilirsiniz.
  3. İyice kurutun.
  4. Normalde kullandığınız gibi kullanın.

Kaynak kaldırma talebi   

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası