diş fakültesi kocaeli / Kocaeli Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Kocaeli - Doktorsitesi.com

Diş Fakültesi Kocaeli

diş fakültesi kocaeli

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Kocaeli Merkezi, nerede, Otobüs ile nasıl gidilir?

Kocaeli Merkezi şehrinde Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi konumuna Toplu Taşıma

Kocaeli Merkezi, Türkiye'deki Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi adresine nasıl gidebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Moovit, en yakın toplu taşıma durağından adım adım yol tarifi ile Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi adresine ulaşmanın en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olur.

Moovit, şehrinizde gezmenize yardımcı olacak ücretsiz haritalar ve canlı yol tarifleri sağlar. Saatleri, güzergahları, hareket saatlerini görüntüleyin ve gerçek zamanlı olarak Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi adresine ne kadar sürede ulaşabileceğinizi öğrenin.

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz? Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: Milli İRade Meydanı; Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi; Eren Cami; Atatürk Bulvarı; Gazanfer Bilge Bulvarı; Yeni Cuma; Kocaeli Devlet Hastanesi; İzmit; 15 Temmuz Milli İRade Meydanı; Milli İRade Meydanı Kuzey Yanyol; Santral.

Otobüs:114134145KM17

Sizi daha erken zamanda ulaştırabilecek başka güzergah olup olmadığını görmek ister misiniz? Moovit alternatif rotalar veya saatler bulmanıza yardımcı olur. Moovit Uygulamasından veya Web Sitesinden kolayca Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi için yol tarifi alın.

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi adresine en kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyoruz, bu nedenle Kocaeli Merkezi konumundaki kullanıcılar dahil 1.5 milyondan fazla kullanıcı, toplu taşıma için en iyi uygulama olarak Moovit'e güveniyor. Ayrıca otobüs uygulaması veya tren uygulaması indirmenize gerek yoktur. Moovit, en doğru otobüsü veya metro saatlerini bulmanıza yardımcı olan tüm toplu taşıma araçlarının bir arada olduğu ulaşım uygulamanızdır.

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi için Otobüs fiyatları, ve tüm yolculuk ücreti hakkında bilgi için lütfen Moovit uygulamasını kontrol edin.

Havaalanı, hastane, stadyum, market, alışveriş merkezi, kafe, okul, kolej ve üniversite gibi popüler yerlere gitmek için uygulamayı kullan.

Konum: Kocaeli Merkezi, İstanbul

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimlerini Mezun Etti

Umuttepe Kampüsü Baki Komsuoğlu Kongre Merkezi'nde gerçekleşen mezuniyete katılan mezun öğrencilerin aileleri, duygusal anlar yaşarken öğrenciler, mezun olarak diş hekimi olmanın heyecanını yaşadılar. Mezuniyet törenine Başiskele Kaymakamı Ali Partal, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcıları Ercüment Çiftçi ve Bekir Çakır, KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhya Karaman, Kocaeli Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Hasan Orakçı ile öğrenciler ve aileleri katıldı.

Tören saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. İlk olarak mezun öğrenciler adına konuşan Gül Uçar, teşekkür konuşmasını gerçekleştirdi. Ardından okul birincisi Vecihe Merve Balta konuşmasını yaptı. Balta, "5 yıl boyunca sizlerleydik. Başta ailem olmak üzere, arkadaşlarıma ve hocalarıma teşekkür ediyor, hepinize başarılar diliyorum" dedi. Sonrasında söz alan Kocaeli Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Orakçı, "Sizlerin katılımı ile daha güçlü meslek odalarımızın oluşacağına inanıyorum ve sizlere başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. Programda konuşan Rektör Yardımcısı Ercüment Çiftçi, konuşmasında: "İlk gün maket üzerinde başladığınız eğitimi 5’inci yılın sonunda hastalar üzerinde sizlere gösterildi. Hocalarınızın sizlere gösterdiği yakınlıktan dolayı kendilerini kutluyorum. Aileler de 5 yıl boyunca zorlu bir eğitim geçirdi. Sizlerle birlikte sınavlara girdiler, bu sıkıntıları yaşadılar. Şimdi hepiniz buradasınız, tebrik ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından 43 mezun öğrenciye anı belgeleri, hocaları tarafından verildi. Ardından öğrenciler, çalan şarkılar eşliğinde keplerini havaya fırlatarak mezuniyet coşkusunu yaşadı.

 

Kaynak: www.bizimkocaeli.com


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.

Kocaeli Üniversitesinden:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesindeki eğitim-öğretim ile ilgili esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin eğitim-öğretiminin düzenlenmesine, öğrenci kabulüne, ölçme ve değerlendirmelerin yapılmasına, akademik danışmanlığa, diplomaya, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, mesleki uygulama çalışmalarına ve diğer öğretim çalışmalarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO): Katsayısı olmayan başarı notları hariç olmak üzere, öğrencinin almış olduğu tüm derslerdeki başarı notlarına karşılık gelen katsayılar ile bu derslerin AKTS değerlerinin çarpımının, öğrencinin aldığı derslerin toplam AKTS değerine bölümü ile hesaplanan ortalamayı,

b) Akademik danışman: Fakülteye kayıtlı öğrencilere, öğrencinin Üniversitedeki yaşamı ile ilgili olarak rehberlik etmek üzere, Dekan tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

c) Akademik takvim: Eğitim-öğretimde yıl, güz ve bahar yarıyılı ve benzeri tarihleri içerecek şekilde Fakülte Kurulu tarafından belirlenen ve Senato tarafından onaylanarak ilân edilen ilgili eğitim-öğretim yılı sürecini,

ç) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

d) Bölüm/Anabilim dalı: Fakültedeki bölüm/anabilim dalını,

e) Çalışma yükü: İlgili ders için öğrencilerin tüm öğrenme faaliyetlerini tamamlamalarında gerekli olan zamanı,

f) Dekan: Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

g) Dekanlık: Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığını,

ğ) Ders: Öğretim planında yer alan ve haftalık bir program çerçevesinde öğretim elemanı/elemanları tarafından yürütülen ve elli dakika süren eğitim-öğretim çalışmasını,

h) E-Ders: Öğretim içeriği ve materyallerinin, internet/intranet ya da bir bilgisayar ağı üzerinden sunulduğu, öğrencilerin ise, öğreticiler ve diğer öğrenciler ile birlikte bu ortama eş zamanlı ve/veya eş zamansız katılım göstererek öğrenmelerini gerçekleştirdiği, zaman ve mekân bağımlılığı olmayan ve en az otuz dakika süren elektronik ders uygulamasını,

ı) Eğitim-öğretim çalışmaları: Bir yarıyılı/yılı kapsayan, ders içi ve ders dışı her türlü etkinlik, seminer, alan uygulamaları, mesleki öğretim uygulamaları ve benzeri çalışmaları,

i) Eğitim-öğretim çalışmaları yükü: Her yarıyıl/yıl için eğitim-öğretim listesinde gösterilen o yarıyıla/yıla ait eğitim-öğretim çalışmalarını,

j) Eğitim-öğretim programı: Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği asgari eğitim-öğretim çalışmalarını ve ilgili kurullarca onaylanan, tümüyle başarıldığında diploma almaya hak kazanılan eğitim-öğretim etkinliklerinin tümünü,

k) Eğitim-öğretim yılı: Bir eğitim-öğretim yılı, ara sınav haftası hariç her biri en az on dört hafta olan, güz ve bahar yarıyıllarından oluşan dönemi,

l) Fakülte: Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

m) ÖBS: Öğrenci Bilgi Sistemini,

n) ÖİDB: Kocaeli Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

o) Öğrenme kazanımları: Bir dersin öğrenme sürecinin başarı ile tamamlanması sonrası öğrencilerin edindiği bilgi ve becerileri,

ö) Rektör: Kocaeli Üniversitesi Rektörünü,

p) Senato: Kocaeli Üniversitesi Senatosunu,

r) Teorik ders: Teorik bilgiye dayalı kuramsal dersi,

s) Uzaktan eğitim-öğretim: Eğitim-öğretim etkinliklerinin, bilgi ve iletişim teknolojileri ile eş zamanlı ve/veya eş zamansız olarak yürütüldüğü, öğretim elemanları ile öğrencilerin zaman ve mekândan bağımsız olarak, uzaktan etkileşimine dayalı çevrimiçi öğretim yöntemini,

ş) Üniversite: Kocaeli Üniversitesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Kayıt ve Kabul Esasları

Öğrenci kaydı

MADDE 5- (1) Üniversiteye kayıtla ilgili işlemler ÖİDB tarafından yürütülür.

(2) Kayıt tarihi, kayıt süresi ve gerekli belgeler, ÖİDB’ce duyurulur. Kayıt için adaylardan istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Kayıt için ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak başvuru yapmayan adaylar kayıt hakkını kaybeder. Süresi içinde kayıt yaptırmayan aday öğrenci, öğrencilik hakkını kaybeder. Kayıt için sunulan belgelerde eksiklik veya tahrifat olduğunun belirlenmesi veya yalan beyan ya da sahte belge sunulması veya öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması veya başka bir yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması hallerinde, kayıt yapılmış olsa bile öğrencinin kaydı iptal edilir.

(3) Şahsen başvurması mümkün olmayan adaylar, başvurularını vekaletname ile yaptırabilirler. 18 yaşından gün almamış öğrenciler kaydını velisi ile birlikte yaptırmak zorundadır.

(4) Öğrencinin tebligat adresi, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde yer alan adresidir.

(5) Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır.

Eğitim-öğretim süresi

MADDE 6- (1) Fakültenin eğitim süresi beş yıldır. Öğrenciler azami sekiz yıl içinde öğrenimlerini tamamlamak zorundadır.

(2) 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin uzaklaştırıldıkları süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

Akademik danışmanlık

MADDE 7- (1) Yeni kayıt yaptıran her öğrenci için, birinci yarıyıl derslerinin başlamasından en az yedi gün önce Dekanlık tarafından bir öğretim üyesi, akademik danışman olarak atanır ve ÖBS’de duyurulur.

(2) Akademik danışmanlığın yürütülmesine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir ve bu esaslara göre yürütülmesinden Dekan sorumludur.

Kimlik kartı

MADDE 8- (1) Üniversiteye kesin kaydı yapılan öğrenciye Üniversite tarafından fotoğraflı Üniversite kimlik kartı verilir. Öğrenci Fakültede bulunduğu süre içinde kimliğini yanında bulundurmak ve sorulduğunda göstermek zorundadır.

(2) Mesleki ve preklinik uygulama dersleri için kimlik kartları öğrenciye Fakülte tarafından verilmektedir. Öğrenci bu derslerde kimliğini görünür şekilde üzerinde taşımak zorundadır.

Yatay geçiş

MADDE 9- (1) Kurum içi ve kurum dışı yatay geçişler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

(2) Yatay geçişler sadece güz yarıyılında gerçekleştirilir.

Öğrenci statüsü

MADDE 10- (1) Fakülteye sadece tam zamanlı öğrenci kabul edilmekte olup misafir öğrenci ve Senato onayı olmadan özel öğrenci kabul edilmemektedir.

Ders muafiyetleri

MADDE 11- (1) Fakülteye ilk kez kayıt yaptıran veya bir üniversiteden ayrıldıktan sonra merkezi yerleştirme sınavı ile Fakülteye yerleştirilen veya kurum içi, kurum dışı veya merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçişle Fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce aldıkları ve başarılı oldukları derslerden muaf olmak için kayıt yaptırdıkları yarıyılın ders kayıt haftasından bir hafta önce, Dekanlığa yazılı olarak başvururlar. Muafiyet başvurusu Fakülte Yatay Geçiş ve İntibak Komisyonu tarafından değerlendirilir, Fakülte Kurulu kararı ile ÖİDB’ye iletilir.

(2) Öğrencinin muaf olduğu derslerden almış olduğu notlar, 30 uncu maddede belirtildiği şekilde başarı harf notuna dönüştürülür ve öğrencinin AGNO’suna dahil edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

Eğitim-öğretim dönemi

MADDE 12- (1) Eğitim-öğretim yılı, akademik takvime göre yürütülür. Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Her yarıyıl ise en az 14 haftadan oluşur. Ara sınavlar, yarıyıl/yıl sonunda uygulanan genel sınavlar ve bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. Uygulamalı dersler, teorik derslerden daha erken başlayabilir ve/veya daha geç bitebilir.

(2) Fakültede tam zamanlı örgün eğitim yapılıyor olmakla birlikte, Senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile uzaktan eğitim-öğretim de yapılabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda eğitim-öğretim yarıyılı/yılı, Fakülte Kurulu kararı ve Senato onayı ile tekrar düzenlenebilir.

(3) Fakültede eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşan yıl esasına göre olup, Fakültede ders geçme değil, sınıf geçme sistemi uygulanır.

Eğitim-öğretim dili

MADDE 13- (1) Fakültede eğitim-öğretim dili Türkçedir.

Eğitim-öğretim programı

MADDE 14- (1) Her akademik yıl başında, eğitim-öğretim ders listesi, Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Öğrenci, beş yıl ve on yarıyıl için belirlenen bu eğitim-öğretim ders listesini almak ve başarı ile tamamlamakla yükümlüdür.

Derse kayıt ve kayıt yenileme

MADDE 15- (1) Her yarıyıl/yıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, ÖBS üzerinden tüm öğrenciler kayıtlarını yenilemek ve derslere kaydolmak zorundadır. Ders kayıtları, öğrencinin bilgisi dahilinde, öğrencinin akademik danışmanının onayı ile kesinleşir. Derslere kayıt (ders seçme), kayıt yenileme ve varsa katkı payı/öğrenim ücreti ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek öğrencinin sorumluluğudur.

(2) Ders kayıtlarının bu Yönetmeliğe uygun olmadığının tespiti halinde, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından öğrencinin ders kaydında düzenleme yapılır.

(3) Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci, aynı zamanda birinci yarıyılda/yılda yer alan derslere de kaydını yaptırmış olur.

(4) Öğrenci, akademik takvimde belirtilen süreler içinde (ders ekle-çıkar haftası) ÖBS üzerinden yeni bir derse kayıt yaptırabilir veya kayıt yaptırdığı dersi bırakabilir. Öğrenci, ders kayıt işlemlerinde, önceki yarıyıllardan/yıllardan başarısız olduğu dersleri, öncelikle en alt yarıyıldaki/yıldaki derslerden başlayarak seçmek zorundadır.

(5) Öğrencilerin kayıt yaptırdıkları derslere ilişkin itirazlarını, ders başladıktan azami iki hafta içinde Dekanlığa yapmaları gerekir. Belirtilen süre dışında yapılan itirazlar dikkate alınmaz.

(6) Akademik takvimde belirlenen sürede ders kaydını yenilemeyen öğrenciler, o yarıyılda/yılda derslere ve sınavlara giremez. Bu süre, öğrenim süresinden sayılır. Akademik takvimde belirtilen katkı payı/öğrenim ücreti yatırma ve kayıt yenileme süresi sona erdikten sonra öğrencinin ders kaydı yapılmaz.

(7) Mazereti nedeni ile süresi içinde kaydını yaptıramayan öğrenciler, yarıyıl/yıl derslerinin başlangıcından itibaren, ilk iki haftanın sonuna kadar Dekanlığa bir dilekçe ile başvuruda bulunur. Mazereti, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenciler, ders kayıtlarını Fakülte Yönetim Kurulu kararını izleyen haftanın son mesai gününün bitimine kadar yaptırmak zorundadır.

Devam koşulu

MADDE 16- (1) Öğrenci, kayıt yaptırdığı teorik derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine devam etmek zorundadır. Mazeretler de dahil olmak üzere, teorik derslerinin %30’undan, preklinik ve mesleki uygulama derslerinin %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci, o dersin yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavına alınmaz, D (devamsız) notu alır ve o dersi tekrar almak zorundadır.

(2) Öğrencilerin derse devamları, sorumlu öğretim elemanı tarafından yoklamalarla imza karşılığı tespit edilir. Devam durumu yarıyılın son haftasında ilgili öğretim elemanı tarafından ÖBS’de öğrenciye ilân edilir.

Kayıtların tutulması

MADDE 17- (1) Öğrencilerin öğrenim durumlarının izlenebilmesi ve kontrolünün sağlanabilmesi amacıyla her öğrenci için ÖİDB tarafından kayıtlar ÖBS’de tutulur. Öğrencilerle ilgili kayıtların güncellenmesinden ve arşivlenmesinden ÖİDB sorumludur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Krediler, Ölçme ve Değerlendirme, Sınavlar, Notlar ve Diploma

Ders tanımlamaları

MADDE 18- (1) Öğretim programı, teorik dersler ve uygulamalı derslerden (seminer, laboratuvar, mesleki uygulamalar ve benzeri) oluşur. Dersler; zorunlu, ortak zorunlu ve seçmeli dersler olmak üzere üç gruba ayrılır.

(2) Zorunlu dersler, Fakülte eğitim-öğretim programında yer alan, öğrencinin mezun olabilmesi için alması ve başarması gereken derslerdir.

(3) Ortak zorunlu dersler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan öğrencinin mezun olabilmesi için alması ve başarması gereken derslerdir.

(4) Seçmeli dersler, öğrencilerin, ilgilerine ve akademik danışmanlarının önerilerine göre, ilân edilen ders listesinden seçtikleri derslerdir.

(5) Preklinik ve mesleki uygulama dersleri, öğrencinin el becerisini geliştirmek ve yetkinlik kazandırmak için çalışmalar yapılan derslerdir.

(6) Süren çalışma, yarıyıl/yıl boyunca devam eden, ölçme ve değerlendirmesi yarıyıl/yıl sonu değerlendirme dönemi sonuna kadar sürebilecek çalışmadır.

(7) Öğretim listesinde yer alan dersler ile programların yürütülüşü konusunda Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun onayı ile koşullar konulabilir veya kaldırılabilir.

Ön koşul

MADDE 19- (1) Fakültede sınıf geçme sistemi uygulanır. Bununla birlikte, öğrenci devam koşulunu sağlamak şartı ile ortak zorunlu derslerden başarısız olan öğrenci bu dersleri öncelikle seçmek kaydı ile bir üst sınıfa geçebilir. Alttan aldığı bu derslerin sadece ölçme ve değerlendirmelerine girer.

(2) Öğrenci, devam koşulunu sağlamak şartı ile sadece teoriği bulunan zorunlu ya da seçmeli derslerin birini alttan alarak bir üst sınıfa geçebilir. Birden fazla başarısız dersi bulunması halinde üst sınıfa devam edemez. Öğrenci alttan aldığı bu derslerin sadece ölçme ve değerlendirmelerine girer.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar beraber uygulanabilir.

(4) Preklinik uygulama derslerinin alınabilmesi için ilgili anabilim dalının önceki eğitim-öğretim yıllarındaki preklinik uygulama derslerinin alınmış ve başarılmış olması gerekir.

(5) Mesleki uygulama derslerinin alınabilmesi için ilgili anabilim dalının önceki eğitim-öğretim yıllarındaki preklinik uygulama ve/veya mesleki uygulama derslerinin alınmış ve başarılmış olması gerekir.

Derslerin AKTS değeri

MADDE 20- (1) Bir dersin ilgili ders koordinatörü tarafından belirlenen öğrenme kazanımları için gerekli çalışma yükü dersin AKTS değerini ifade eder. Derslerin AKTS değeri, öğrencilerin çalışma yükleri hesaplanarak belirlenir.

(2) Her dersin, ders saati ve AKTS’si öğretim planında belirtilir. Dersin AKTS’si öğrencinin dönem çalışma yükü temel alınarak öğretim elemanı tarafından belirlenir. Ders planı ile birlikte derslerin saati ve AKTS’si Fakülte Kurulu kararı ile belirlenir ve Senatoda onaylanır. Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda alacağı eğitim-öğretim çalışmaları yükü ders listesinde gösterildiği kadardır.

(3) Bir eğitim-öğretim yılında öğrencinin almakla yükümlü olduğu ders ve uygulama kredisi toplamı 60 AKTS, beş yıllık program sonunda ise toplam 300 AKTS’dir.

(4) Öğrenci, kayıtlı olduğu ilgili yarıyıl/yıl için belirtilen AKTS değeri kadar ders alır. Öğrencinin AGNO’su 2,00’ın altında ise öğrenci bir yarıyılda/yılda en fazla 30/60 AKTS değerinde ders alabilir. AGNO’su 2,00 ve üzerinde olan öğrenciler için AKTS değeri, Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre en fazla 1/3 oranında artırılabilir.

(5) Ders tekrarı durumunda olan bir öğrenci, bir sonraki eğitim-öğretim yılının ilgili yarıyılında/yılında kaydını yaptırarak öncelikle başarısız olduğu dersleri seçer.

Ders yükümlülükleri

MADDE 21- (1) Uygulamalı (seminer, laboratuvar, preklinik ve mesleki uygulamalar ve benzeri) derslerde öğrenciler, anabilim dalları tarafından belirlenen sayıdaki çalışmaları verilen sürede tamamlamakla yükümlüdür. Çalışmaların hangi sayıda ve ne şekilde yapılacağı, başarı durumunun nasıl değerlendirileceği ilgili anabilim dalı tarafından belirlenir ve ilân edilir.

Preklinik uygulama dersleri ve telafileri

MADDE 22- (1) Preklinik uygulama derslerinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen çalışmalar, belirlenen süreler içerisinde tamamlanmak zorundadır ve bu sürelerin sonunda bu çalışmalar değerlendirilerek puana çevrilir.

(2) Preklinik uygulama derslerinde anabilim dalı tarafından belirlenen pratik çalışmaları, verilen süre içerisinde tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, anabilim dalı tarafından belirlenen preklinik uygulama telafisine kalma kriterlerini sağlıyor ise anabilim dalının belirlediği preklinik telafisi kriterleri dâhilinde, pratik çalışmalarını akademik takvimde belirtilen tarihler arasında telafi eder. Preklinik uygulama derslerinde, anabilim dalı tarafından belirlenen pratik çalışmalarını verilen süre içerisinde tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, anabilim dalı tarafından belirlenen preklinik telafisine kalma kriterlerini sağlayamamış ise ilgili preklinik uygulama dersinden başarısız olur ve bir sonraki eğitim-öğretim döneminde başarısız olduğu preklinik uygulama dersini tekrar alır.

(3) Telafi döneminde de istenilen uygulamalı çalışmaları tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, ilgili preklinik uygulama dersinden başarısız olur ve bir sonraki eğitim-öğretim döneminde başarısız olduğu preklinik uygulama dersini tekrar alır.

(4) Preklinik uygulama derslerinin alınabilmesi için ilgili anabilim dalının önceki eğitim-öğretim yıllarındaki preklinik uygulama derslerinin alınmış ve başarılmış olması gereklidir.

(5) Öğrenci, bir eğitim-öğretim yarıyılında, aynı anda, aynı anabilim dalına ait birden fazla preklinik uygulama dersi alamaz.

(6) Yarıyıl/yıl içerisinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen preklinik çalışmalarını tamamlayamayan, ancak preklinik uygulama dersi telafisine katılmak için önceden ilân edilen ön koşulları yerine getiren öğrenci, yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz ve (P) harf notu verilir. Telafi dönemi sonunda, öğrenci preklinik çalışmalarını tamamladığında, (P) harf notu silinerek, öğrencinin aldığı yarıyıl/yıl sonu sınav puanı girilir.

Mesleki uygulama dersleri ve telafileri

MADDE 23- (1) Mesleki uygulamalar diş hekimliği eğitim-öğretim süresinin beşinci yarıyılından onuncu yarıyılına kadar akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde yapılır.

(2) Öğrenciler, gruplar halinde ve dönüşümlü olarak Fakülte Yönetim Kurulunun belirlediği şekilde uygulama yaparlar.

(3) Mesleki uygulama derslerinde ilgili anabilim dalı tarafından belirlenen çalışmalar, belirlenen süreler içerisinde tamamlanmak zorundadır ve bu sürelerin sonunda bu çalışmalar değerlendirilerek harf notuna çevrilir.

(4) Öğrenci aynı anda birden fazla mesleki uygulama dersi yapamaz.

(5) Mesleki uygulama derslerinde, anabilim dalı tarafından belirlenen çalışmaları, belirlenen süreler içerisinde tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, anabilim dalı tarafından belirlenen mesleki uygulama dersi telafisine kalma kriterlerini sağlıyor ise anabilim dalının belirlediği mesleki uygulama telafisi kriterleri dâhilinde, çalışmalarını akademik takvimde belirtilen tarihler arasında telafi eder. Mesleki uygulama derslerinde, anabilim dalı tarafından belirlenen çalışmaları verilen süre içerisinde tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, anabilim dalı tarafından belirlenen mesleki uygulama telafisine kalma kriterlerini sağlayamamış ise ilgili uygulama dersinden başarısız olur ve bir sonraki eğitim-öğretim döneminde başarısız olduğu mesleki uygulama dersini tekrar alır. Telafi döneminde de istenilen uygulamalı çalışmaları tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, ilgili uygulama dersinden başarısız olur, bir sonraki eğitim-öğretim döneminde başarısız olduğu uygulama dersini tekrar alır.

(6) Öğrenciler bir eğitim-öğretim yılının belirlenen telafi süresi içinde en fazla 4 mesleki uygulama dersinin telafisini yapabilirler.

(7) Öğrenci, 4’ten fazla mesleki uygulama dersinden telafiye kalırsa, akademik danışmanının önerisi ile telafisini yapmak istediği 4 mesleki uygulama dersini, telafi döneminden bir hafta önce dilekçe ile Dekanlığa bildirir, telafi yapacağı 4 mesleki uygulama dersi Fakülte Yönetim Kurulunca karara bağlanır. Telafisi onaylanan 4 ders dışındaki diğer mesleki uygulama derslerinden başarısız olur ve bir sonraki eğitim-öğretim yılında bu dersleri tekrar alır.

(8) Mesleki uygulama derslerinin alınabilmesi için ilgili anabilim dalının önceki eğitim-öğretim yıllarındaki preklinik uygulama ve/veya mesleki uygulama derslerinin alınmış ve başarılmış olması gerekir.

(9) Yarıyıl/yıl içerisinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen mesleki uygulama çalışmalarını tamamlayamayan ancak telafi dönemine katılmak için önceden ilân edilen ön koşulları yerine getiren öğrenci yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz ve (P) harf notu verilir. Telafi dönemi sonunda (P) harf notu silinerek, öğrencinin yarıyıl/yıl sonu sınavından aldığı puan girilir.

Ölçme ve değerlendirme

MADDE 24- (1) Öğrenci başarısı; yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sözlü, yazılı, sözlü ve/veya yazılı sınavlar, projeler, seminerler, kısa sınavlar, ödevler, uygulamalar, laboratuvar ve benzeri değerlendirme araçları ile ölçülür. Sınavların ne şekilde yapılacağına ve nasıl değerlendirileceğine, ilgili anabilim dalı karar verir. Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu çalışmalarının her birinin değerlendirilmesi 100 puan üzerinden yapılır. Sınavlar akademik takvimde belirlenen sınav tarihlerinde, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılır. Öğretim elemanının zorunlu izinli veya raporlu olması gibi özel durumlarda sınavın yapılması için ilgili bilim/anabilim dalı başkanlığı tarafından bir öğretim elemanı görevlendirilir. Sınav programları sınav tarihinden en az üç hafta önce ilgili bölüm/anabilim dalı başkanları tarafından Dekanlığa iletilir ve Öğrenci İşleri Birimi tarafından öğrencilere duyurulur.

(2) Öğrenciler sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Gerekli görülen hallerde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.

(3) Ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin türü öğretim elemanı tarafından derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirlenir, Dekanlığa form dilekçe ile bildirilir. Dekanlık tarafından toplanan bu formlar Fakülte Yönetim Kuruluna sunulur ve en geç yarıyıl/yıl dersleri başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

(4) Süren çalışmanın ölçme ve değerlendirilmesi, en geç yıl sonu değerlendirme dönemi sonunda başarı notuna çevrilir.

(5) Bir sınıfın dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde sınav programı hazırlanır. Bir dersin yarıyıl içi/yıl sonu sınavına girmeyen öğrencilere “Eksik” (E) harf notu verilir.

(6) Not ortalamasına katılmayan dersler ve değerlendirilmesi not ile yapılmayan eğitim-öğretim çalışmaları eğitim-öğretim listesinde önceden belirtilir.

(7) Öğrencinin, hak etmediği bir sınava girmesi durumunda aldığı not, ilân edilmiş olsa dahi iptal edilir. Değerlendirme evrakları iki yıl süre ile saklanır.

Yarıyıl içi ölçme ve değerlendirme

MADDE 25- (1) Yarıyıl içi çalışmalarının değerlendirme ağırlığı %40’tır.

(2) Proje, bitirme çalışması, seminer ve uygulama dersleri için ara sınav yapılması zorunlu değildir.

(3) Haklı ve geçerli görülen bir gerekçe nedeniyle ara sınava giremeyen öğrencilere yarıyıl sonu sınavı öncesi, yarıyılın son haftası içinde ilân edilen bir tarihte mazeret sınavı yapılır.

Yarıyıl/yıl sonu ölçme ve değerlendirme

MADDE 26- (1) Yarıyıl sonu sınavı, yarıyıl bitiminden sonra, akademik takvimde belirtilen tarihler arasında, ilân edilen bir sınav programı çerçevesinde yapılır.

(2) Yarıyıl sonu çalışmalarının değerlendirme ağırlığı %60’tır.

(3) Öğrencinin yarıyıl sonu ölçme ve değerlendirmeye girebilmesi için aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekir:

a) Kaydını yenilemiş ve derse yazılma işlemlerini akademik takvimde belirtilen süre içinde tamamlamış olmak.

b) Öğrenim katkı payı/öğrenim ücreti yükümlülüklerini akademik takvimde belirtilen süre içinde yerine getirmiş olmak.

c) Her yarıyıl/yıl başında dersin ilgili bilim/anabilim dalı başkanlığı tarafından ilân edilen yarıyıl içi çalışmalarını yerine getirmiş olmak.

ç)16 ncı maddede belirtilen koşulları sağlamış olmak.

(4) Üçüncü fıkranın (ç) bendindeki koşulu yerine getirmeyen öğrenciye “Devamsız” (D) harf notu verilir ve öğrenci yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz. Devamsız olarak dersten kalındığında, ders tekrarında öğrenci devam koşulunu yerine getirmek zorundadır. Preklinik ve mesleki uygulama dersleri hariç, devam koşulu sağlanan teorik dersin tekrarı halinde, devam koşulu aranmaz. Preklinik uygulama ve mesleki uygulama derslerinde öğrenci devam koşulunu sağlamış olsa dahi başarısız olması durumunda, bir sonraki eğitim-öğretim yılında dersi tekrar almak ve devam koşulunu tekrar sağlamak zorundadır.

(5) Öğrenci, yarıyıl/yıl sonu sınavlarına girmediği ya da başarı notu (DC), (DD), (FD) veya (FF) olan ders/dersler için bütünleme sınavlarına girebilir. Bu durumda ilgili ders veya dersler için alınan en son sınav puanı o dersin yarıyıl/yıl sonu puanı yerine geçer. Bütünleme sınavı sonunda, AGNO’su en az 2,00 olan ve mezuniyetine tek dersi kalan öğrenciye, ilgili ders için devam koşulunu sağlamış olması koşulu ile tek ders sınav hakkı verilir.

Mazeret sınavı

MADDE 27- (1) Mazeret sınavı, sadece ara sınav için geçerlidir. Öğrencinin bir dersten mazeret sınavına alınıp alınmayacağı Fakülte Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

(2) Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin durumlarını, sağlık kurumlarınca verilen sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir. Üçüncü dereceye kadar yakınlarının ölümü, doğal afet ve benzeri durumlarda mazeretlerini belgeleyen öğrenciler de mazeret sınavı hakkından yararlanırlar.

(3) Mazerete gerekçe olan belgelerin, düzenlendiği tarihi izleyen 10 iş günü içerisinde Dekanlığa verilmesi gerekir. Bu sürenin aşılması halinde başvurular işleme konulmaz.

(4) Mazeret sınavına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınavı hakkı verilmez.

(5) Ülkemizi ve Üniversiteyi temsil etmek için görevlendirilen öğrencilere, katılamadıkları her sınav için Fakülte Yönetim Kurulunca ek sınav hakkı verilir.

(6) Mazeret sınavları, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, Dekanlık tarafından belirlenen program çerçevesinde yapılır.

(7) Öğrenci, raporlu olduğu tarih aralığında hiçbir derse ve sınava giremez. Bu tarih aralığında girilen sınavlar geçersiz sayılır.

Tek ders sınavı

MADDE 28- (1) 26 ncı maddedeki şartları yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezuniyetlerine tek dersi kalan öğrenciler, akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınavına girerler. Bu sınavlarda alınan puan, başarı notunun değerlendirilmesi ile ilgili Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre harf notuna dönüştürülür ve başarı notunu oluşturur. Tek ders sınavı için ilk hakkını kullanan öğrenciden katkı payı/öğrenim ücreti alınmaz. Başarısız öğrenciler, daha sonraki haklarını kullandıklarında katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Bu sınavda başarılı olanlar, başlayacak olan yarıyıldan/yıldan önceki yarıyılda/yılda mezun olmuş sayılırlar.

(2) AGNO’su 2,00 ve üzerinde tek ders sınavından başarılı kabul edilmek için en az (DC) harf notu almak zorunludur. Sınavda alınan not, o dersin yarıyıl/yıl sonu başarı notu yerine geçer.

Değerlendirme sonuçlarının duyurulması

MADDE 29- (1) Ölçme ve değerlendirme sonuçları, ölçme tarihini izleyen ilk yedi gün içinde öğretim elemanı tarafından ilân edilir. Yarıyıl/yıl sonu değerlendirme sonuçları, ÖBS’ye girildikten sonra imzalı bir kopya halinde Dekanlığa teslim edilir.

(2) Her yarıyılın/yılın sonunda Fakülte Kurulu, ders ve diğer çalışmaların değerlendirmesini yapar.

Başarı notu

MADDE 30- (1) Öğrencinin aldığı her dersin yarıyıl/yıl sonu puanı 100 puan üzerinden hesaplanır. Bu puan, başarı notunun değerlendirilmesi ile ilgili Senato tarafından belirlenen usul ve esaslara göre ÖBS tarafından harf notuna dönüştürülür.

(2) 9/10/2019 tarihli ve 30913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen başarı harf notları dışında başka başarı notu kullanılamaz. Başarı notları ve bunlara karşılık gelen katsayılar aşağıdaki gibidir:

Başarı NotuKatsayı

AA4,00

BA3,50

BB3,00

CB2,50

CC2,00

DC1,50

DD1,00

FD 0,50

FF0,00

D0,00

N0,00

E

G

K

S

P

(3) İkinci fıkrada belirtilen harf notları aşağıdaki gibi tanımlanır:

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenci ilgili dersten başarılı, (DD), (FD), (FF), (D), (N) ve (K) başarı notu alan öğrenci ise ilgili dersten başarısız sayılır.

b) Öğrencinin bir dersten (DC) harf notu alması halinde bu dersin başarılı sayılıp sayılmamasına ilgili yılın sonunda karar verilir. Bu karar verilirken, öğrencinin ilgili yıl sonu AGNO’suna bakılır. Yıl sonu AGNO’su 2,00 ve üzerinde ise öğrenci bu dersten başarılı sayılır. Aksi durumda öğrenci bu dersten başarısız sayılır ve öğrenci tekrar bu dersi alır.

c) (D) harf notu: Devam koşullarını sağlamayan öğrencilere (D) harf notu verilir.

ç) (E) harf notu: Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavları ile diğer değerlendirmelere girmeyen veya 22 nci maddenin ikinci fıkrası ile 23 üncü maddenin beşinci fıkrasında belirtilen öğrencilere (E) harf notu verilir.

d) (N) harf notu: (E) harf notu ilgili dönem sonunda (N) harf notuna otomatik olarak dönüşür.

e) (G) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olan öğrencilere (G) harf notu verilir.

f) (K) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olamayan öğrencilere (K) harf notu verilir.

g) (P) harf notu: Yarıyıl/yıl içerisinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen preklinik ve mesleki uygulama çalışmalarını tamamlayamayan, ancak telafi ön koşullarını yerine getiren öğrenciye (P) harf notu verilir.

ğ) (S) harf notu: Süren çalışmanın ölçme ve değerlendirilmesi en geç yarıyıl/yıl sonu değerlendirme dönemi sonunda başarı notuna çevrilir.

(4) Öğrenci değişimi, yatay geçiş gibi nedenlerle öğrencilerin sunacakları notların, bu Yönetmelikteki harf notlarına dönüştürülmesi, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesince Fakülte Yatay Geçiş ve İntibak Komisyonu tarafından yapılır, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

Değerlendirme belgelerinin saklanması

MADDE 31- (1) Değerlendirme sonuç belgelerinin bir kopyası Öğrenci İşleri Biriminde, beş yıl süre ile saklanır.

Ölçme belgelerinin saklanması

MADDE 32- (1) Ölçme belgeleri, devam çizelgeleri ile birlikte Öğrenci İşleri Bürosu tarafından iki yıl süre ile saklanır. Bu süre sonunda Dekanlık tarafından bir tutanakla imha edilir.

Notlarda maddi hata ve sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 33- (1) Notlarda maddi hata ve sınav sonuçlarına itiraz hakkında Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Not ortalaması

MADDE 34- (1) Öğrencinin yıl sonu not ortalaması, bir yarıyılda/yılda almış olduğu tüm derslerdeki başarı notlarına karşılık gelen katsayılar ile bu derslerin AKTS değerlerinin çarpımının, ilgili yarıyılda/yılda alınan derslerin toplam AKTS değerine bölümü ile hesaplanır. Bu hesaplamada elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak alınır.

(2) Bütün notlar öğrencinin not belgesinde gösterilir.

Onur ve yüksek onur öğrencileri

MADDE 35- (1) Bir eğitim-öğretim yılı sonunda, öğrencinin tabi olduğu ders planının ilgili yıl sonuna kadar olan toplam AKTS değerini tamamlamış ve başarmış olması şartı ile AGNO’su 3,00-3,50 olan öğrenciler onur öğrencisi, AGNO’su 3,51-4,00 olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi kabul edilir.

(2) Bu öğrenciler her eğitim-öğretim yılı sonunda tespit edilir ve ÖİDB’ye bildirilir. İlgili liste ÖİDB tarafından her öğretim yılı sonunda ilân edilir. ÖİDB tarafından hazırlanıp Dekanlığa gönderilen başarı belgeleri öğrencilere teslim edilir.

(3) Üniversite öğrenciliği süresince disiplin cezası alan öğrenciler bu kapsam dışında tutulur.

Öğrencilerin genel başarı durumu

MADDE 36- (1) AGNO’su 2,00 ve üzeri olan öğrenciler başarılı sayılır.

Öğrencilik süresi

MADDE 37- (1) 6 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen sürelerde mezun olamayan öğrenciler için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Mezuniyet tarihi

MADDE 38- (1) Öğrencinin mezuniyet tarihi, Fakülte Yönetim Kurulunun öğrencinin mezuniyeti ile ilgili aldığı kararın tarihidir.

Diploma

MADDE 39- (1) Beş yıllık Diş Hekimliği Fakültesi öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diş Hekimliği Diploması” ve “Diş Hekimi” unvanı verilir. Diplomalara mezuniyet tarihi, diploma numarası ve mezun olduğu dönem adı yazılır.

(2) Diploma verilebilmesi için öğrencinin genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.

(3) Genel not ortalaması 3,00-3,50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3,51-4,00 olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi listesine geçerek mezun olur ve bu öğrencilerin durumları diplomalarında belirtilir.

(4) Mezuniyet genel not ortalaması 4,00 üzerinden hesaplanır, notu ve yüzdelik dilimi diploma ekinde belirtilir.

(5) Diplomada Dekan ve Rektör imzaları bulunur.

(6) Diğer üniversitelerden nakil yoluyla gelen öğrencilerin diş hekimliği diploması alabilmeleri için son iki yarıyılı Üniversitede tamamlamış olmaları zorunludur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Kayıt Silme ve İlişiğin Kesilmesi, İzinli Sayılma, Öğrenci Değişimi,

Öğrenime Yeniden Devam Etme

Kayıt silme, ilişiğin kesilmesi, izinli sayılma ve izinden dönüş

MADDE 40- (1) Kayıt silme, ilişiğin kesilmesi, izinli sayılma ve izinden dönüş süreçleri, Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri çerçevesinde yürütülür.

(2) Öğrenci, izinli sayıldığı yarıyılda/yılda herhangi bir derse yazılamaz ve o yarıyılın/yılın sınavlarına giremez.

Yurt içi üniversitelerle öğrenci değişimi

MADDE 41- (1) Yurt içi üniversitelerle öğrenci değişimi, Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri çerçevesinde yürütülür.

Yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi

MADDE 42- (1) Yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi, Kocaeli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri çerçevesinde yürütülür.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 43- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 44- (1) 26/7/2011 tarihli ve 28006 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 1- (1) 2022-2023 eğitim-öğretim yılından önce Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilere, 43 üncü maddeyle yürürlükten kaldırılan Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(2) Fakülteye yatay geçişle kayıt yaptıran öğrencilere, kayıt yaptırdıkları dönemdeki öğrencilerin tabii olduğu mevzuat hükümleri uygulanır.

(3) 16 ncı maddenin birinci fıkrasında belirtilen koşul Fakülteye kayıtlı bütün öğrencilere uygulanır.

Yürürlük

MADDE 45- (1) Bu Yönetmelik 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 46- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kocaeli Üniversitesi Rektörü yürütür.

Kocaeli Üniversitesinden:

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uyulacak esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin eğitim-öğretim programının düzenlenmesine, öğrenci kabulüne, ölçme ve değerlendirmelerin yapılmasına, akademik danışmanlığa, diplomaya, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, klinik öncesi uygulamalarına, klinik uygulamalarına, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmalarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 44 üncü ve 46 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik danışman: Bir öğrenciye, Üniversiteye kayıt oluşundan itibaren Fakülte ile ilişiği kesilene kadar geçen süre içinde, kayıt, eğitim-öğretim çalışmaları ve öğrencinin Üniversitedeki yaşamı ile ilgili problemlerinde yardımcı olmak ve yönlendirmek üzere, Dekan tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) Çalışma yükü: İlgili ders için öğrencilerin tüm öğrenme faaliyetlerini tamamlamalarında gerekli olan zamanı,

ç) Dekan: Fakülte Dekanını,

d) Dekanlık: Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığını,

e) Ders/E-Ders: Ders, öğretim planında yer alan ve haftalık bir program çerçevesince öğretim elemanı/elemanları tarafından yürütülen ve elli dakika süren eğitim-öğretim çalışmasını, e-ders ise öğretim içeriği ve materyallerinin, internet/intranet ya da bir bilgisayar ağı üzerinden sunulduğu, öğrencilerin ise, öğreticiler ve diğer öğrenciler ile birlikte bu ortama eş-zamanlı ve/veya eş-zamansız katılım göstererek öğrenmelerini gerçekleştirdiği, zaman ve mekan bağımlılığı olmayan elektronik ders uygulamasını,

f) Eğitim-öğretim çalışmaları: Bir yarıyılı kapsayan, ders içi ve ders dışı her türlü etkinlik, seminer, alan uygulamaları, mesleki öğretim uygulamaları, bitirme çalışmaları ve benzeri çalışmaları,

g) Eğitim-öğretim çalışmaları yükü: Her yarıyıl için eğitim-öğretim planında gösterilen o yarıyıla ait eğitim-öğretim çalışmalarını,

ğ) Eğitim-öğretim programı: Yükseköğretim Kurulunun ilgili program için tespit ettiği asgari eğitim-öğretim çalışmalarını ve ilgili kurullarca onaylanan, tümüyle başarıldığında ilgili diplomayı almaya hak kazanılan eğitim-öğretim etkinliklerinin tümünü,

h) Eğitim-öğretim yılı: Bir eğitim-öğretim yılı, ara sınav haftası hariç en az ondört haftalık güz ve bahar yarıyıllarından oluşan dönemi,

ı) Fakülte: Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

i) Öğrenme kazanımları: Bir dersin öğrenme sürecinin başarı ile tamamlanması sonrası öğrencilerin edindiği bilgi ve becerileri,

j) Rektör: Kocaeli Üniversitesi Rektörünü,

k) Senato: Kocaeli Üniversitesi Senatosunu,

l) Üniversite: Kocaeli Üniversitesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim – Öğretim Esasları

Eğitim-öğretim süresi ve akademik takvim

MADDE 5 – (1) Eğitim-öğretim süresi güz ve bahar yarıyıllarından oluşan on yarıyıllık eğitim-öğretimi kapsar. Her yarıyıl en az 14 haftadan oluşur. Eğitim-öğretim yılının akademik takvimi fakülte kurulu tarafından belirlenerek Senato tarafından onaylanır.

(2) İzinli geçirilen süreler hariç, ilk kayıt olduğu dönemden başlamak üzere her dönem için, izinli olanlar hariç, kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami 9 yıl içinde başarı ile tamamlayarak mezun olamayanlar, bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesinde belirtilen koşullara göre öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda, ders ve sınavlara katılabilme ile tez hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder.

Öğrenci kaydı

MADDE 6 – (1) Birinci sınıfa öğrenci kaydı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılır. Üniversiteye kayıtla ilgili işlemler, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

(2) Kayıt tarihi, kayıt süresi ve gerekli belgeler, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığınca duyurulur. Kayıt için zamanında başvurmayan veya gerekli belgeleri zamanında sağlamayan öğrenciler kayıt hakkını kaybeder. Kayıt için sunulan belgelerde eksiklik veya tahrifat olduğunun belirlenmesi veya öğrencinin başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması veya başka bir yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması hallerinde, kesin kayıt yapılmış olsa bile kayıt iptal edilir.

Öğrenim harcı

MADDE 7 – (1) Öğrenciler, her yarıyılın başında ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen öğrenim harcını ödemekle yükümlüdür.

Yabancı dil hazırlık sınıfı

MADDE 8 – (1) Fakülte Kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Yabancı dil hazırlık sınıfının öğretim ve sınav esasları Senatoca kabul edilecek yönerge ile belirlenir.

Akademik danışmanlık

MADDE 9 – (1) Yeni kayıt yaptıran her öğrenci için Dekan tarafından birinci yarıyıl derslerinin başlamasından en az yedi gün önce bir öğretim üyesi veya elemanı akademik danışman olarak atanır ve öğrenci bilgi sisteminde duyurulur. Bir öğrencinin öğrenimi süresince akademik danışmanının değiştirilmemesine özen gösterilir.

(2) Akademik danışman, danışmanı olduğu öğrencinin eğitim-öğretim çalışmaları ve üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarında yardımcı olur. Danışmanlık hizmetlerinin Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülmesinden Dekanlık sorumludur.

Yatay geçiş

MADDE 10 – (1) Yurtiçi ya da yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumundan Fakülteye geçmek isteyen öğrenciler, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre fakülteye yatay geçiş yapabilirler. Kontenjanlar ve başvuru süreleri, akademik yıl başlamadan en az bir ay önce Rektörlük tarafından duyurulur.

(2) Yatay geçiş ile gelen öğrencilerin intibakları fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenir.

Derse yazılma ve kayıt yenileme

MADDE 11 – (1) Yeni kayıt yaptıran birinci sınıf öğrencileri hariç diğer tüm öğrenciler, her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde öğrenci katkı payını ve diğer ücretleri ödeyerek, Senatonun tespit edeceği esaslar çerçevesinde internet üzerinden kayıtlarını yenilemek ve derslere yazılmak zorundadır. Ders kayıtları, öğrencinin akademik danışmanının onayı ile kesinleşir. Öğrenciler derslere yazılım ve kayıt yenileme işlemlerinden sorumludur.

(2) Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci, aynı zamanda birinci yarıyıldaki programda yer alan derslere de kaydını yaptırmış olur.

(3) Öğrenciler akademik takvimde belirtilen süreler içinde internet üzerinden yeni bir derse kayıt yaptırabilir veya kayıt yaptırdıkları bir dersi bırakabilir. Ancak başarısız oldukları zorunlu dersi tekrar almak zorundadır.

(4) Öğrencilerin kayıt yaptırdıkları derslere ilişkin itirazlarını, akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde Dekanlığa yapmaları gerekir.

(5) Akademik takvimde belirlenen sürede ders kaydını yenilemeyen öğrenciler, o yarıyılda derslere ve sınavlara giremez. Bu süre, öğrenim süresinden sayılır. Akademik takvimde belirtilen katkı payı yatırma ve kayıt yenileme süresinden sonra öğrencinin ders kaydı yapılmaz.

(6) Katkı payını yatırdığı halde özürü nedeni ile süresi içinde kaydını yaptıramayanlar, yarıyılın ikinci haftası sonuna kadar Dekanlığa bir dilekçe ile başvuruda bulunur. Özürü yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler, ders kayıtlarını ilgili yönetim kurulu kararını izleyen haftanın son mesai saatine kadar yaptırmak zorundadır.

(7) Birbirini takip eden iki yarıyıl üst üste katkı payını yatırmayan öğrencilerin kayıtları fakülte yönetim kurulu kararı ile silinir.

(8) Öğrenim ücretinin ikinci taksitlerini ödeyemeyeceklerini dilekçe ile belirten öğrencilerin ders kayıtları fakülte yönetim kurulu kararı ile geçici olarak yapılır. Bu öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ara sınav haftasına kadar katkı paylarının ikinci taksitlerini gecikme faizi ile birlikte ödemedikleri takdirde ders kayıtları fakülte yönetim kurulu kararı ile silinir.

Kayıtların tutulması

MADDE 12 – (1) Öğrencilerin öğrenim durumlarının izlenebilmesi ve kontrolünün sağlanabilmesi amacıyla her öğrenci için öğrenci işleri bürosu tarafından öğrenim durumu kütüğü tutulur. Öğrenim durumu kütüklerinin güncellenmesinden, saklanmasından öğrenci işleri bürosu ve Dekanlık ayrı ayrı sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Ders Kredileri, Ders Yükümlülükleri, Klinik Öncesi

Uygulamalar, Klinik Uygulamalar

Ders tanımlamaları

MADDE 13 – (1) Öğretim programı, teorik dersler ve/veya uygulamalardan (seminer, laboratuar, mesleki klinik uygulamalar ve klinik öncesi uygulamalardan, vb. ) oluşur. Dersler, zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılır.

(2) Her öğrenci Fakültenin zorunlu derslerini almakla yükümlüdür.

(3) Seçmeli dersler; fakülte seçmeli dersleri ve üniversite seçmeli dersleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Öğrenciler seçmeli dersleri ilgilerine ve akademik danışman önerilerine göre ilan edilen listeden kendileri belirler. Belirlenen bu seçmeli dersler dekanlık tarafından onaylanır.

(4) Üniversite seçmeli dersleri; öğrencilerin bilgi ve becerileri ile ilgi ve yeteneklerine uygun nitelik ve çeşitlilikte, toplumsal hizmet, tarih, kültür ve sanat duyarlılığı ile spor ve sağlık faaliyetleri, çevre bilinci, bilim ve teknoloji alanlarına odaklanan, bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme, iletişim gibi anahtar/aktarılabilir yeterliliklerini geliştirmek amacıyla açılan derslerdir. Üniversite seçmeli dersleri; önlisans ve lisans programlarında açılabilir. Bu derslerin açılması, seçilmesi, kayıt işlemleri ve yürütülmesi ile ilgili esaslar Senatoca belirlenir.

(5) Bir derse kayıt olabilmek için daha önce başarılmış olması gereken ders ön koşullu derstir. Ön koşullu dersler fakülte kuruluna önerilir ve kurulun kararı Senato onayından sonra kesinleşir. Ön koşullu dersler eğitim-öğretim programında belirtilir.

(6) Klinik öncesi uygulamalar; mesleki klinik uygulamalar öncesinde öğrencinin el becerisini geliştirmek ve yetkinlik kazandırmak için yapılan çalışmalardır.

(7) Klinik uygulamalar; öğrencinin eğitim-öğretim süresince edindiği bilgi ve becerilerinin, klinik ortamında uygulanmasıdır.

(8) Devam niteliğindeki dersler; Anabilim dallarında aynı isim altında ardışık numaralandırılan birbirinin devamı niteliğinde olan derslerdir.

(9) Süren çalışma; yarıyıl boyunca devam eden, ölçme ve değerlendirmesi yarıyıl sonu değerlendirme dönemi sonuna kadar sürebilecek çalışmadır.

(10) Öğretim programlarında yer alan dersler ile programların yürütülüşü konusunda fakülte kurulunun önerisi ve Senatonun onayı ile koşullar konulabilir veya kaldırılabilir.

Derslerin kredisi

MADDE 14 – (1) Bir dersin kredisi, o ders için ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenmiş olan öğrenme kazanımları için gerekli öğrenci çalışma yükünü ifade eder. Derslerin kredisi, öğrencilerin çalışma yükleri hesaplanarak AKTS olarak belirlenir.

(2) Her dersin kredisi öğretim planında belirtilir. Dersin kredisi öğrencinin dönem çalışma yükü temel alınarak öğretim elemanı tarafından belirlenir, fakülte kuruluna önerilir ve kurulun kararı Senato onayından sonra kesinleşir. Bir öğrencinin bir yarıyılda alacağı eğitim-öğretim çalışmaları yükü ders planında gösterildiği kadardır.

(3) Bir eğitim-öğretim yılında öğrencinin almakla yükümlü olduğu ders ve uygulama kredisi toplamı 60 AKTS’dir. 10 yarıyıllık diş hekimliği eğitim-öğretim sürecinde öğrencinin almakla yükümlü olduğu ders ve uygulama kredisi toplamı 300 AKTS’dir.

(4) Bir dersin haftalık ders saati fakülte kurulu tarafından belirlenir ve Senato tarafından onaylanır.

(5) Ders tekrarı durumunda olan bir öğrenci, tekrar derslerine öncelikle kayıt olmak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 39 AKTS kredisi kadar ders alabilir. Ancak ders tekrarı durumunda olan bir öğrencinin çalışma yükü, akademik danışmanın önerisi ve dekanlığın onayı ile kayıt yaptırılan yarıyılın eğitim-öğretim çalışmaları yükü esas alınarak 1/3 oranında azaltılabilir.

Ders yükümlülükleri

MADDE 15 – (1) Uygulamalı (seminer, laboratuar, mesleki klinik uygulamalar, klinik öncesi uygulamalar, vb. ) derslerde öğrenciler anabilim dalları tarafından belirlenen sayıdaki pratik çalışmaları, verilen sürede tamamlamakla yükümlüdür. Pratik çalışmaların hangi sayıda ve ne şekilde yapılacağı, başarı durumunun nasıl değerlendirileceği ilgili anabilim dalı tarafından belirlenir.

(2) Devam niteliğindeki dersler sırayla alınmak zorundadır.

Klinik öncesi uygulama ve klinik öncesi uygulama telafisi

MADDE 16 – (1) Klinik öncesi uygulama derslerinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen çalışmalar, belirlenen süreler içerisinde tamamlanmak zorundadır ve bu sürelerin sonunda bu çalışmalar değerlendirilerek başarı notuna çevrilir.

(2) Klinik öncesi uygulama derslerinde, anabilim dalı tarafından belirlenen pratik çalışmalarını verilen süre içerisinde tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, anabilim dalı tarafından belirlenen klinik uygulama telafisi kriterlerini tamamlamışsa eksik kalan veya başarısız olduğu pratik çalışmalarını akademik takvimde belirtilen tarihler arasında telafi eder.

(3) Telafi döneminde de istenilen pratik çalışmaları tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, ilgili klinik öncesi uygulama dersinden başarısız sayılır, bir sonraki eğitim-öğretim döneminde öncelikle başarısız olduğu klinik öncesi uygulama dersini tekrar etmek zorundadır.

(4) Klinik öncesi uygulama derslerinin alınabilmesi için ilgili anabilim dalının önceki eğitim-öğretim yıllarındaki klinik öncesi uygulama derslerinden başarılı olunması gerekir.

(5) Öğrenciler bir eğitim-öğretim yarıyılında aynı anda birden fazla klinik öncesi uygulama dersi yapamaz.

Klinik uygulamalar ve klinik uygulama telafisi

MADDE 17 – (1) Klinik uygulamalar diş hekimliği eğitim-öğretim süresinin 6 ncı yarıyılından 10 uncu yarıyılına kadar akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde yapılır.

(2) Öğrenciler, gruplar halinde ve dönüşümlü olarak fakülte kurulunun belirleyeceği esaslara göre klinik uygulama yaparlar.

(3) Klinik uygulama derslerinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen çalışmalar, belirlenen süreler içerisinde tamamlanmak zorundadır ve bu sürelerin sonunda bu çalışmalar değerlendirilerek harf notuna çevrilir.

(4) Klinik uygulama derslerinde, anabilim dalı tarafından belirlenen pratik çalışmalarını verilen süre içerisinde tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, anabilim dalı tarafından belirlenen klinik uygulama telafisi kriterlerini tamamlamışsa eksik kalan veya başarısız olduğu pratik çalışmalarını akademik takvimde belirtilen tarihler arasında telafi eder.

(5) Telafi döneminde de istenilen pratik çalışmaları tamamlayamayan veya bu çalışmalarda başarısız olan öğrenci, ilgili klinik uygulama dersinden başarısız sayılır, bir sonraki eğitim-öğretim döneminde öncelikle başarısız olduğu klinik uygulama dersini tekrar etmek zorundadır.

(6) Öğrenciler bir eğitim-öğretim yılı içerisinde en fazla 4 klinik uygulama dersinden telafi yapabilirler.

(7) Öğrenciler, 4’ten fazla klinik uygulama dersinden başarısız olursa, başarısız olduğu tüm klinik uygulamaları bir sonraki eğitim-öğretim döneminde öncellikle almak zorundadırlar.

(8) Öğrenciler bir eğitim-öğretim yarıyılında aynı anda birden fazla klinik uygulama dersi yapamaz.

(9) Öğrenciler, bir anabilim dalının klinik uygulama dersini alabilmek için ilgili anabilim dalının aynı eğitim-öğretim yılındaki zorunlu teorik derslerine kayıt yaptırmak zorundadırlar.

(10) Klinik uygulama derslerinin alınabilmesi için ilgili anabilim dalının önceki eğitim-öğretim yıllarındaki klinik öncesi uygulama ve/veya klinik uygulama derslerinden başarılı olunması gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Başarısını Ölçme ve Değerlendirme Esasları

Ölçme ve değerlendirme

MADDE 18 – (1) Öğrenci başarısı yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sözlü, yazılı, sözlü ve yazılı sınavlar, projeler, seminerler, kısa sınavlar, ödevler, uygulamalar, laboratuvar ve benzeri araçlarla ölçülür. Sınavların ne şekilde yapılacağına ve nasıl değerlendirileceğine, ilgili anabilim dalı karar verir. Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu çalışmalarının her birinin değerlendirilmesi 100 puan üzerinden nicelleştirilir. Sınavlar akademik takvimde belirlenen sınav tarihlerinde, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılır. Öğretim elemanının zorunlu izinli veya raporlu olduğu gibi özel durumlarda sınavın yapılması için ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından bir öğretim elemanı görevlendirilir. Sınav programları sınav tarihinden en az üç hafta önce dekanlık tarafından öğrencilere duyurulur.

(2) Öğrenciler sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Gerekli görülen hallerde fakülte yönetim kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

(3) Not ortalamasına katılmayan dersler ve değerlendirilmesi not ile yapılmayan eğitim-öğretim çalışmaları eğitim-öğretim planında önceden belirtilir.

Devam koşulu

MADDE 19 – (1) Öğrenci, ilk kez kayıt yaptırdığı teorik derslerin en az %70’ ine, diğer öğretim türlerinin de en az %80’ine devam etmek zorundadır. Bu şartları sağlayamayan öğrenciler o dersin yarıyıl sonu sınavına alınmaz, başarısız sayılır ve bu durumda o derse devam şartı tekrar aranır.

(2) Öğrencilerin derse devamları, sorumlu öğretim elemanı tarafından yoklamalarla imza karşılığı tespit edilir. Devam durumu yarıyılın son haftasında ilgili öğretim elemanı tarafından öğrenci bilgi sisteminde öğrenciye ilan edilir.

Yarıyıl içi ölçme ve değerlendirme

MADDE 20 – (1) Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmesi sözlü, yazılı, sözlü ve yazılı sınavlar, ara sınav, projeler, seminerler, sunumlar, kısa sınavlar, ödevler, uygulamalar, laboratuvar ve benzeri araçlarla yapılır.

(2) Yarıyıl içi çalışmaları, ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin türü ve oranı, %30-%70 aralığında olmak koşulu ile yarıyıl içi değerlendirme ağırlığı ilgili öğretim elemanı tarafından derse yazılma ve kayıt haftasından önce belirlenir, dekanlığa form dilekçe ile bildirilir. Dekanlık tarafından toplanan bu formlar fakülte yönetim kuruluna sunulur ve en geç yarıyıl dersleri başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

(3) Ara sınavlar akademik takvimde belirtilen ara sınav haftası içinde yapılır. Süren çalışmanın ölçme ve değerlendirilmesi en geç yıl sonu değerlendirme dönemi sonunda başarı notuna çevrilir.

(4) Bir sınıfın dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde sınav programı hazırlanır. Bir dersin yarıyıl içi sınavına girmeyen öğrencilere Eksik (E) harf notu verilir.

(5) Proje, bitirme çalışması, seminer ve uygulama dersleri için ara sınav yapılması zorunlu değildir.

(6) Haklı ve geçerli görülen bir özrü nedeniyle ara sınava giremeyen öğrencilere yarıyıl sonu sınavı öncesi yarıyılın son haftası içinde ilan edilen bir tarihte mazeret sınavı yapılır.

Yarıyıl sonu ölçme ve değerlendirme

MADDE 21 – (1) Yarıyıl sonu sınavı yarıyıl bitiminden en az bir hafta sonra olmak koşulu ile akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ilan edilen bir program çerçevesinde yapılır.

(2) Öğrencinin yarıyıl sonu ölçme ve değerlendirmeye girebilmesi için aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekir:

a) Kaydını yenilemiş ve derse yazılma işlemlerini tamamlamış olmak,

b) Öğrenim katkı payını akademik takvimde belirtilen süre içinde ödemiş olmak,

c) Her yarıyıl başında dersin ilgili bölüm/program başkanlığı tarafından ilan edilen yarıyıl içi çalışmalarını yerine getirmiş olmak,

ç) İlk defa kayıt olunan teorik derslerin en az %70’ine, uygulama ve/veya laboratuvar derslerinin en az %80’ine katılmış olmak. Bu koşulu yerine getirmeyen öğrenciye devamsız (D) harf notu verilir. Ders tekrarı halinde de bu koşulların yerine getirilmesi gerekir. Ancak bir kez devamı alınan klinik öncesi uygulama ve klinik uygulama dersleri hariç, dersin tekrarı halinde devam koşulu aranmaz.

Mazeret sınavı

MADDE 22 – (1) Mazeret sınavı, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı için geçerlidir. Öğrencinin bir dersten mazeret sınavına alınıp alınmayacağı fakülte yönetim kurulunca karara bağlanır.

(2) Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin durumlarını, sağlık raporu ile belgelemeleri gerekir. Üçüncü dereceye kadar yakınlarının ölümü, doğal afet ve benzeri durumlarda mazeretlerini belgeleyen öğrenciler de mazeret sınavı hakkından yararlanır.

(3) Mazerete gerekçe olan belgelerin, düzenlendiği tarihi izleyen on gün içerisinde dekanlığa verilmesi gerekir. Bu sürenin aşılması halinde başvurular işleme konulmaz. Mazeret sınavına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınav hakkı verilmez.

(4) Türkiye’yi ve Üniversiteyi temsil etmek için görevlendirilen öğrencilere, katılamadıkları her sınav için mazeret sınav hakkı verilir.

(5) Ara sınav için mazeret sınavı, yarıyılın son haftasında dekanlıkça belirlenen program çerçevesinde yapılır. Yarıyıl sonu sınavı için mazeret sınavı ise tek ders sınavı haftasında yapılır. Bu sınavlar sonunda tek ders durumuna gelen öğrenci için ilgili yönetim kurulu kararı ile ayrıca tek ders sınavı yapılır.

Tek ders sınavı

MADDE 23 – (1) Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesindeki şartları daha önce yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezuniyetlerine tek dersi kalan öğrenciler, akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınavlarına alınırlar. Bu sınavlarda alınan not başarı notu olarak sayılır. En az (DD) harf notu alan öğrenci başarılı sayılır.

(2) Genel not ortalaması (CC) ve üzerinde ise, tek ders sınavından başarılı kabul edilmek için en az (DD) harf notu almak zorunludur. Sınavda alınan not o dersin yarıyıl sonu başarı notu yerine geçer.

(3) Tek ders sınavı için ilk hakkını kullanan öğrenciden katkı payı/öğrenim ücreti alınmaz. Başarısız öğrenciler, daha sonraki haklarını kullandıklarında katkı payını/öğrenim ücretini öder. Bu sınavda başarılı olanlar, başlayacak olan yarıyıldan önceki eğitim-öğretim döneminde mezun olmuş sayılır.

Değerlendirme sonuçlarının duyurulması

MADDE 24 – (1) Ölçme ve değerlendirme sonuçları, ölçme tarihini izleyen ilk yedi gün içinde öğretim elemanı tarafından, internet ortamında girildikten sonra imzalı üç kopya halinde dekanlığa teslim edilir. Değerlendirme sonuçları, dekanlık tarafından dersin başarı yüzdesi ve ilan tarihi yazılarak duyurulur.

(2) Her yarıyılın sonunda fakülte kurulu, ders ve diğer çalışmaların değerlendirmesini yapar.

Başarı notu

MADDE 25 – (1) Öğrencilere, aldıkları her eğitim-öğretim çalışması için 100 puan üzerinden verilen not, harf notu şekline dönüştürülerek bir başarı notu olarak takdir edilir.

(2) Bu Yönetmelikte belirtilen harf notları dışında bir harf notu kullanılamaz. Harf notları verilirken 100 puan üzerinden alınan notların dağılımı, ilgili öğretim elemanının takdirine bağlıdır.

a) Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir:

PuanBaşarı NotuKatsayı

90 – 100AA4.00Mükemmel

85 – 89BA3.50Pekiyi

80 – 84BB3.00İyi

75 – 79CB2.50Yeterli

65 – 74CC2.00Geçer

58 – 64DC1.50Koşullu Başarılı/Başarısız

50 – 57DD1.00Koşullu Başarılı/Başarısız

40 – 49FD0.50Başarısız

39 ve altıFF0.00Başarısız

DDevamsız

EEksik

NGirmedi

GGeçer

KKalır

PPratik Çalışmasını Tamamlayamadı

SSüren Çalışma

b) Yukarıda belirtilen harf notları aşağıdaki gibi tanımlanır:

1) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenci ilgili dersi başarmış sayılır.

2) Bir dersten (DD) veya (DC) harf notlarından birini alan öğrenci, bu dersi koşullu başarmış kabul edilir. Bu nedenle bir dersten (DC) veya (DD) harf notlarından birini alan öğrencinin bu dersten başarılı sayılabilmesi için o yarıyıl veya izleyen yarıyıl not ortalamasının 2.00 ve üzerinde olması gerekir. Aksi halde (DC) ve (DD) harf notu alınan dersler tekrarlanmak zorundadır.

3) (D) harf notu: Devam koşullarını sağlamayan öğrencilere (D) harf notu verilir.

4) (E) harf notu: Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavları ile diğer değerlendirmelere girmeyen öğrencilere (E) harf notu verilir.

5) (N) harf notu: (E) harf notu ilgili dönem sonunda (N) harf notuna otomatik olarak dönüşür.

6) (G) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olan öğrencilere (G) harf notu verilir.

7) (K) harf notu: Not ortalamasına girmeyen eğitim-öğretim çalışmalarında başarılı olamayan öğrencilere (K) harf notu verilir.

8) (P) harf notu: Yarıyıl içerisinde ilgili anabilim dalı tarafından istenilen pratik çalışmalarını tamamlayamayan ancak klinik telafi kriterlerini tamamlayan öğrenciye (P) harf notu verilir.

9) (S) harf notu: Süren çalışmanın ölçme ve değerlendirilmesi en geç yarıyıl sonu değerlendirme dönemi sonunda başarı notuna çevrilir.

(3) Öğrenci değişimi yatay ve dikey geçiş gibi nedenlerle öğrencilerin sunacakları notların bu Yönetmelikteki harf notlarına dönüştürülmesi Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesince fakülte intibak komisyonu tarafından yapılır.

Değerlendirme belgelerinin saklanması

MADDE 26 – (1) Değerlendirme belgelerinin bir kopyası anabilim dalı başkanlığında, diğer bir kopyası öğrenci işleri bürosunda, bir kopyası da öğretim elemanında saklanır.

Ölçme belgelerinin saklanması

MADDE 27 – (1) Ölçme belgeleri iki yıl süre ile saklanır. İki yılın sonunda dekanlık tarafından bir tutanakla imha edilir.

Notlarda maddi hata ve sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 28 – (1) Öğrenci; sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren yedi gün içinde dekanlığa bir dilekçe ile başvurarak sınav kağıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. Dekanlık maddi bir hata yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için sınav kağıdını ilgili anabilim dalı/bölüm/program başkanı aracılığıyla dersin sorumlu öğretim elemanına inceletir ve sonucu öğrenciye tebliğ eder. Öğrencinin itirazının devamı halinde; fakülte yönetim kurulu kararı ile sorumlu öğretim elemanının dahil olmadığı, ilgili alandaki öğretim elemanlarından oluşan en az üç kişilik bir komisyonda cevap anahtarıyla ve/veya diğer sınav kağıtları ve dokümanları ile karşılaştırmalı olarak yeniden esastan inceleme yapılır. Not değişiklikleri fakülte yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Not değişikliği ile ilgili yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

(2) Öğrenci bilgi sisteminde açıklanan başarı notları ile ilişkili herhangi bir maddi hatanın yapılmış olduğunun belirlenmesi halinde, ilgili öğretim elemanı dekanlığa başvurarak düzeltme talebinde bulunur. Bu talep dekanlık tarafından değerlendirilir. Eğer varsa not değişikliği veya düzeltmeler fakülte yönetim kurulunda görüşülüp karara bağlanır. Fakülte yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Gerekli değişiklik Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Not ortalaması

MADDE 29 – (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hesaplanarak belirlenir.

(2) Herhangi bir yarıyılın not ortalamasını bulmak için; o yarıyılda öğrencinin kayıt olduğu ve not ortalamalarına katılan her bir dersin AKTS değeri, o dersten alınan notun katsayısı ile çarpılarak bulunan değerler toplanır ve elde edilen toplam kredi değer, bu derslerin toplam AKTS değerine bölünür. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir.

(3) Genel not ortalaması, öğrencinin fakülteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin ve çalışmaların tümü dikkate alınarak aynı yöntemle hesaplanır. Gerek yarıyıl ve gerekse genel not ortalamasında (AA)’dan (FF)’ye kadar verilen notlar esas alınır. Genel not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son harf notu katılır.

(4) Bütün notlar öğrencinin not belgesinde gösterilir.

Not yükseltme

MADDE 30 – (1) Öğrenciler, isterlerse sadece (DD) ve (DC) harf notlu derslerden not yükseltme talebinde bulunabilirler. Bu durumda her yarıyılda yalnız bir dersten not yükseltmek için yarıyıl sonu sınavına katılabilirler. İlgili ders veya dersler için alınan en son harf notu geçerlidir.

(2) Bir öğrenci not yükseltmek amacı ile sınava girmek istediği dersi en geç yarıyılın son haftasının ilk günü çalışma saati sonuna kadar öğrenci bilgi sistemi üzerinden seçebilir.

(3) Genel not ortalamaları (CC) olmadığı için mezun olamayan öğrenciler seçecekleri herhangi (DD) veya (DC) harf notlu bir dersten, tek ders sınav haftasında sınav tekrarı yapabilir. Bu sınavda alınan harf notu başarı notu olarak kabul edilir. Buna rağmen genel not ortalaması 2.00'ın altında olan öğrenciler genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla kayıt yenileyerek yarıyıl sonu ölçme ve değerlendirme döneminde sınav tekrarı yapar.

Onur ve yüksek onur öğrencileri

MADDE 31 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı sonunda en az normal ders yüküyle o dönemin not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51-4.00 olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi kabul edilir.

(2) Bu öğrencilerin listesi, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından her öğretim yılı sonunda ilan edilir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ve dekanlığa gönderilen başarı belgeleri öğrencilere teslim edilir.

(3) Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası alan öğrenciler bu kapsam dışında tutulur.

Öğrencilerin genel başarı durumu

MADDE 32 – (1) Genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılır. Yarıyıl başarısı için de yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olması gerekir.

(2) Genel not ortalaması ın altında olan öğrenciler başarısız sayılır. Yarıyıl not ortalaması da ın altında olan öğrenciler o yarıyıl için başarısız sayılır.

Ders tekrarı ile ilgili esaslar

MADDE 33 – (1) Bir dersten (FD), (FF), (D) veya (K) harf notu alan veya derse normal yarıyılında kayıt yaptıramayan öğrenciler, ilgili dersi açıldığı ilk yarıyılda almak zorundadır.

(2) Bu dersler programdan kaldırılan dersler ise öğrenciler, Senato tarafından onaylanan uyum programının öngördüğü derslere kayıt olurlar.

(3) Bu dersler seçmeli dersler ise öğrenciler, bu derslerin yerine ilgili akademik danışmanın görüşü ve onayı ile ilgili yarıyılda açılan aynı kategorideki diğer seçmeli dersleri alabilirler. Bu takdirde, önceki seçmeli ders ve çalışmalar için kullanılmış sınav hakları yeniden kullanılmaz.

Üçüncü sınıfa geçme koşulu

MADDE 34 – (1) Öğrencinin 5 inci yarıyıldan ders alabilmesi için, 5 inci yarıyıla kadar almış olduğu tüm derslerden başarılı olması zorunludur.

Beşinci sınıfa geçme koşulu

MADDE 35 – (1) Öğrencinin 9 uncu yarıyıldan ders alabilmesi için, 9 uncu yarıyıla kadar almış olduğu tüm derslerden başarılı olması zorunludur.

Öğrencilik süresi

MADDE 36 – (1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen normal öğrenim süresinde mezun olamayan öğrenciler, Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesi gereklerini yerine getirmek koşulu ile öğrencilikleri devam eder. Bu öğrenciler ders ve sınavlara katılma ve tez hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamazlar.

Mezuniyet tarihi

MADDE 37 – (1) Öğrencinin mezuniyet tarihi, sorumlu olduğu tüm eğitim-öğretim çalışmaları kapsamında başarılı olduğu son sınav ya da etkinlik tarihini izleyen ilgili yönetim kurulunun karar tarihidir.

Diploma

MADDE 38 – (1) Fakültede aşağıdaki diplomalar verilir. Diplomalara mezuniyet tarihi, diploma numarası ve mezun olduğu dönem adı yazılır.

a) Temel diş hekimliği bilimleri ön lisans diploması: Diş hekimliği eğitimi programına kayıtlı öğrenciler en az 120 AKTS tamamlamış olmak şartıyla; Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ön lisans diploması alabilirler.

b) Diş hekimliği diploması: Beş yıllık diş hekimliği eğitimi programını başarı ile tamamlayanlara diş hekimliği diploması ve diş hekimi unvanı verilir.

(2) Ön lisans ve lisans diploması verilebilmesi için öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

(3) Genel not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51-4.00 olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi listesine geçerek mezun olur ve bu öğrencilerin durumları diplomalarında belirtilir.

(4) Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplanır, notu ve yüzdelik dilimi diploma ekinde belirtilir.

(5) Diplomada dekan ve Rektör imzaları bulunur.

(6) Diğer üniversitelerden nakil yoluyla gelen öğrencilerin diş hekimliği diploması alabilmeleri için son iki yarıyılı üniversitede tamamlamış olmaları zorunludur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Bitirme Çalışması

Bitirme çalışması

MADDE 39 – (1) Bitirme çalışması, öğrencinin öğrenim sonucu istenen bilgi ve beceri düzeyine eriştiğini gösteren bir veya birden fazla öğretim elemanı gözetiminde yapılan çalışmadır.

(2) Bitirme çalışması konusunun verileceği yarıyıl ile çalışmanın yapılması, yürütülmesi, teslimi, jürinin oluşturulması ve çalışmanın yarıyıl ve yarıyıl sonu değerlendirilmesiyle ilgili esaslar, dekanlığın önerisi, fakülte kurul kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

ALTINCI BÖLÜM

Devamlı ve Geçici Ayrılma

Kayıt silme ve ilişiğin kesilmesi

MADDE 40 – (1) Aşağıdaki hallerde öğrencinin kaydı silinir:

a) Öğrenim harcını belirtilen sürede üst üste iki yarıyıl yatırmayan ve kaydını yenilemeyen öğrenciler,

b) Üniversiteden çıkarma cezası alan öğrencilerin,

c) Bir başka üniversiteye yatay geçiş yoluyla giden öğrencilerin,

ç) Hastalık nedeniyle iki yıl izin verilen; ancak bu süre sonunda sağlık raporu ile öğrenimine devam edemeyeceği anlaşılan öğrencilerin.

(2) Öğrenciler bir dilekçe ile öğrenci işlerine başvurarak kendi istekleri ile kayıtlarını sildirebilir. Bu durumda ödemiş oldukları harç ve ücretler iade edilmez.

(3) Kayıt silme işlemi fakülte yönetim kurulunun gerekçeli kararı alınarak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

(4) Herhangi bir nedenle kaydını sildiren öğrencilerin dosyalarındaki belgeleri ve mezun olarak Üniversiteden ayrılanların diplomalarını alabilmeleri için Üniversite tarafından tespit edilen ilişik kesme işlemlerini yapmaları zorunludur.

İzinli sayılma ve izinden dönüş

MADDE 41 – (1) Öğrencilere fakülte yönetim kurulu kararıyla en az bir yarıyıl, en fazla dört yarıyıl izin verilebilir. Verilen izin öğretim süresinden sayılmaz. Her eğitim-öğretim yılı için ayrı ayrı yönetim kurulu kararı alınır. Bir öğrencinin izinli sayıldığı sürede öğrenci katkı payı ödeyip ödemeyeceği ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

(2) Hastalık izninde; yarıyıl izni verilmesini gerektirecek süreyi kapsayan sağlık raporunun alınması gerekir.

(3) Askerlik izni; öğrencinin, tecil veya sevk tehiri işleminin zorunlu nedenlerle yapılmaması sonucu askere alınması halinde verilir. Bu öğrencilerin kayıtları silinmez. Bu durumdaki öğrencilerden izinli sayıldıkları süre için öğrenim katkı payı alınmaz.

(4) Maddi veya ailevi nedenlerle izin; öğrenci için beklenmedik anlarda ortaya çıkan ve öğrenimini engelleyecek nitelikte ölüm, doğal afet veya benzeri durumlar ile öğrencinin içinde bulunabileceği maddi güçlükler nedeniyle fakülte yönetim kurulu tarafından verilebilir.

(5) Öğrencilere yurtdışında öğrenim görmek için veya öğrenimleri ile ilgili olarak görevlendirilmeleri halinde birinci fıkrada belirtilen sürelerle sınırlı olmak üzere izin verilebilir.

(6) Yukarıdaki nedenlerle izinli sayılan öğrenciler, izinlerinin bitiminde normal yarıyıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam eder. Ancak; hastalık nedeniyle izin almış olan öğrenciler öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını sağlık raporu ile kanıtlamak zorundadır.

(7) İzinli sayılmak için izin talebi başvuruları, ders seçme ve kayıt haftasının ilk gününden başlayarak, iki hafta içerisinde yapılır. Ani hastalıklar ve beklenmedik durumlar dışında bu süreler bittikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

(8) Öğrenci, izinli sayıldığı yarıyılda herhangi bir derse yazılamaz ve o yarıyılın sınavlarına giremez.

Yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi

MADDE 42 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalar ve Socrates, Erasmus gibi öğrenci değişim programları çerçevesinde, bu üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir.

(2) Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi fakültelerinde almaları gereken dersler yerine, okuduğu üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılır. Bu derslerin belirlenmesi, koordinatörün teklifi, fakülte yönetim kurulunun kararı ve Rektörlüğün onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, ilgili yarıyılın başarısı olarak öğrenci kütüğüne işlenir ve akademik ortalamaya katılır. Öğrencinin yurtdışında başarısız olduğu dersler varsa, öğrenci bu derslerin yerine kendi fakültesinde akademik danışmanın önerisi ve fakülte yönetim kurulu kararı ile AKTS kredi açığını kapatacak sayıda derse kayıt yapar.

(3) Yurt dışındaki üniversiteden değişim programı kapsamında gelen öğrencilere Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not durum belgesi verilir.

Yurt içi üniversitelerle öğrenci değişimi

MADDE 43 – (1) Üniversite ile ulusal düzeyde diğer üniversiteler arasında yapılacak protokoller çerçevesince öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı uygulanır. Bu protokoller, 18/2/2009 tarihli ve 27145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Öğrenime yeniden devam etme

MADDE 44 – (1) Bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri ile ikinci fıkrasına göre Üniversite ile ilişikleri kesilen öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki eğitim-öğretim yılı içinde öğrenime devam etmek için başvurabilir. Bu öğrenciler, devam etmedikleri yarıyıl öğrenim sürelerine sayılmak koşuluyla, ilgili yarıyıl dahil eksik katkı paylarını yatırarak bir sonraki yarıyılda öğrenimlerine devam etmek üzere yeniden kayıt edilir. Bu öğrencilerin öğrenim süreleri, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen öğrenim süresini aşamaz. Hastalık nedeniyle izin almış olan öğrenciler için geri dönüşte sağlık raporu gerekir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Uzaktan eğitim

MADDE 45 – (1) Uzaktan eğitim; eğitim-öğretimin her düzeyinde basılı malzeme, radyo-televizyon ve bilgi teknolojileri kullanılarak yapılan, öğrenci ile öğretim elemanının aynı mekanda bulunmasını gerektirmeyen eğitim türüdür.

(2) Uzaktan eğitimle ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 46 – (1) 8/8/2008 tarihli ve 26961 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

İntibak

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ikinci ve daha üst sınıflarda eğitim-öğretim görmekte olan öğrenciler, bu Yönetmeliğin 46 ncı maddesiyle yürürlükten kaldırılan Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine tabi olurlar.

Yürürlük

MADDE 47 – (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 48 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kocaeli Üniversitesi Rektörü yürütür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası