nükleer enerji nedir nasıl üretilir / Sık Sorulan Sorular AKKUYU NÜKLEER A.Ş.

Nükleer Enerji Nedir Nasıl Üretilir

nükleer enerji nedir nasıl üretilir

Nükleer Enerji Nedir, Zararları Nelerdir? Nükleer Enerji Yenilenebilir Mi?

Nükleer enerjinin diğer enerji türlerine göre daha fazla güç ürettiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılaştırılması ve olumlu olumsuz sonuçların sıralanması gerekmektedir. Gelin nükleer enerji konusuna daha yakından bakalım.

Nükleer Enerji Nedir?

Nükleer enerji atomun çekirdeğinde bulunan enerjidir. Atomlar maddeyi oluşturan en küçük yapı taşlarıdır ve atomların çekirdeğini bir arada tutan güç nükleer enerjidir. Nükleer enerji ile elektrik üretimi, bir reaktörün içinde atomların parçalanması ile oluşan enerjinin kazanlarda bulunan suyu ısıtması ve oluşan su buharı ile türbinlerin döndürülmesi sonucu elektrik üretimi yapılması prensibi ile çalışan elektrik üretim yöntemidir.

Nükleer enerji genellikle uranyum atomlarının parçalanması ile açığa çıkan enerjinin su buharı elde etmek için kullanılması ve oluşan su buharının türbinleri döndürmesi ile üretilir. Uranyum yerine plütonyum ve toryum da kullanılabilir.

Nükleer Enerji Zararları Nelerdir?

Nükleer enerji santralinin radyoaktif atıkları insan ve çevre sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Nükleer enerji santralleri havaya belirli bir miktarda göz ardı edilebilecek düzeyde karbondioksit salınımı yapar. Olası sızmalarda su ve çevre kaynakları kirlenir.

Nükleer Enerji Yenilenebilir Mi?

Nükleer enerji yakıt olarak tanımlandığında radyoaktif bir elementten ısı elde edilen enerji türüne nükleer enerji denilebilir. Nükleer enerji ise atom çekirdeğinde meydana gelen reaksiyonlar sonucu elde edilir. Kısaca nükleer enerji, uranyum, plütonyum gibi radyoaktif elementlerin çekirdeklerindeki proton ve nötronları tutan enerjinin ortaya çıkarılması esasına dayanır. Nükleer santrallerde de uranyum elementinin çekirdeği nötron bombardımanına tutularak yüksek miktarda enerji elde edilir. Tüm bunlar gösteriyor ki nükleer enerji yenilenebilir enerji kaynağı değildir.

Nükleer Enerjinin Faydaları Nelerdir?

  • Fosil yakıtlara kıyasla üretimi çok daha ekonomiktir.
  • Yılın her döneminde aynı kapasitede üretim mümkündür.
  • Hammadde olarak fosil yakıtlara göre daha avantajlıdır.
  • Üretim konusunda diğer santrallere göre daha fazla enerji üretir.

Nükleer Enerjinin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

  • Nükleer enerjinin en önemli avantajı diğer enerji türlerine göre çok daha fazla enerji üretmesidir. Çoğalan nüfus göz önüne alındığında bu önemli bir veri kabul edilmektedir.
  • Üretim maliyetinin düşük olması da önemli bir avantajdır.
  • Üretim süresince yalnızca su buharı yaydığı için üretim sürecinde temiz olduğu söylenebilir.

Nükleer Enerjinin Dezavantajları;

  • Atıkları çok tehlikelidir. Genel olarak, sağlık ve çevre için olumsuzdurlar. Radyoaktif atıklar ciddi şekilde kirlenmiş ve ölümcüldür. Bozulması binlerce yıl alır, bu da yönetimini çok hassas hale getirir.
  • Kazaları çok ciddi olabilir. Nükleer santraller iyi güvenlik önlemleri ile donatılmıştır, ancak kazalar olabilir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Three Mile Adası, Japonya'daki Fukushima veya eski Sovyetler Birliği'ndeki Çernobil neler olabileceğinin örnekleridir.
  • Savunmasız hedeflerdir. İster doğal afet olsun, ister terör eylemi olsun, nükleer santral bir hedeftir ve yıkılması veya hasar görmesi durumunda büyük kayıplara neden olur.

Nükleer Enerji Nasıl Elde Edilir?

Nükleer enerji genellikle uranyum atomlarının parçalanması ile açığa çıkan enerjinin su buharı elde etmek için kullanılması ve oluşan su buharının türbinleri döndürmesi ile üretilir. Uranyum yerine plütonyum ve toryum da kullanılabilir.

Nükleer Enerjinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Evlerde kullanılan Duman detektörleri içlerinde bulunan radyoizotop sayesinde çalışırlar. Radyoizotopa duman geldiğinde alarm tetiklenir. Nükleer santraller her türlü hava koşulunda 7 gün 24 saat yüksek miktarlarda elektrik üretir ve bunu yaparken karbon emisyonu yapmaz.

Röntgen, ultrason, (MRI), ve bilgisayarlı tomografi (CT) taramalarında tıbbi tanı amaçlı olarak nükleer teknoloji kullanılır. Kanser, kalp hastalıkları, nörolojik bozukluklar vb hastalıkların tedavisinde radyasyondan faydalanılır. Gıda maddeleri içerisinde bulunabilecek patojenlerden (bakteri vs.) ve küflerden radyoaktif ışınlanma kullanılarak arındırılır.

Radyasyon teknolojisi ile tarımsal ürünlere zarar verebilecek böcekler toksik ilaçlara gerek kalmadan temizlenir. Işınlanmış tohumlar genel bilinen tarımsal hastalıklara dirençli olarak üretilir. Radyoaktif madde kullanan modern detektör ve izleme teknolojileri ile gümrüklerde ülkemize giren ürünler kontrol edilir.

Nükleer teknoloji havaalanlarında yolcu ve valizlerini kontrol etmede de kullanılır. Radyasyon yardımıyla yapılan tahribatsız muayenelerle yollar ve köprülerde çıplak gözle görülemeyen yapısal bozukluklar tespit edilir. Bilgisayar teknolojisinde mikroişlemciler üzerinde bulunan transistörlerde kullanılan çok çok ince filmlerin kalınlığı yer değiştirmiş bir atomu tespit edecek kabiliyette sensörler tarafından ayarlanır.

kaynağı değiştir]

Bir nükleer santral kurmak için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç vardır. Uranyumun fisyon tepkimesine girerek bölünmesi sonucunda açığa çok yüksek miktarda enerji çıkar. Bu bölünme için, nötronlar yüksek bir hızla uranyum elementinin çekirdeğine çarpar. Bu çarpışma çekirdeğin kararsız hale geçmesine ve sonrasında büyük bir enerji açığa çıkartan fisyon tepkimesine neden olur. Gerçekleşen tetikleyici ilk fisyon tepkimesi sonucunda ortama nötronlar yayılır. Bu nötronlar diğer uranyum çekirdeklerine çarparak fisyonu elementin her atom çekirdeğinde gerçekleştirene kadar devam eder. Ortaya çıkan enerji kontrol edilmediği takdirde ölümcül boyutlardadır. Kontrol etmek için reaktörlerde fazla nötronları tutan ve tepkimeye girmesini engelleyen üniteler vardır. Bu sayede kontrollü bir fisyon tepkimesi zinciri sağlanır.

Nükleer Santrallerde Üretim[değiştir kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

N&#;kleer Enerji nedir? Kullanım alanları nelerdir? N&#;kleer enerjiden elektrik &#;retimi hakkında bilgi

Haberin Devamı

 Kurşun kalem silgisinden biraz daha büyük olan tek bir uranyum peleti, bir ton kömür, 3 varil petrol veya metreküp doğal gazla aynı enerjiyi içerir. Her uranyum yakıt peleti, enerji üretimi için beş yıla kadar ısı sağlar. Ve uranyum dünyanın en bol metallerinden biri olduğu için, gelecek nesiller için dünyanın ticari nükleer tesislerine yakıt sağlayabilir.

 Nükleer enerji çevre için de birçok fayda sağlar. Enerji santralleri herhangi bir malzeme yakmaz, böylece yanma yan ürünü oluşturmaz. Ayrıca, sera gazı üretmedikleri için nükleer santraller hava kalitesini korumaya ve iklim değişikliğini azaltmaya yardımcı olur.

 Verimlilik ve güvenilirlik söz konusu olduğunda, başka hiçbir elektrik kaynağı nükleer ile eşleşemez. Nükleer enerji santralleri kesintisiz olarak birçok ay boyunca sürekli olarak büyük miktarlarda 24 saat elektrik üretebilir.

Nükleer Enerji Kullanım Alanları Nelerdir?

 Nükleer enerjinin kullanım alanlarının başında sağlık sektörü gelmektedir. Birçok hastalık için tanı koyma sırasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca tedavi yöntemlerinde de nükleer enerjiden faydalanılmaktadır.

 Bunun dışında tarım alanında sağlıklı gıdaların üretiminde nükleer enerjinin payı oldukça büyüktür. Yiyeceklerin içindeki zararlı maddelerin arındırılması bu enerji kaynağı ile yapılmaktadır. Tarım ürünleri için zararlı olan böceklerin temizlenmesi konusunda da radyasyon sayesinde hiçbir gıda zarar görmeden işlem yapılmaktadır. Ekstra ilaçlama yöntemlerini de devre dışı bırakmakta yardımcı olan nükleer enerjinin bu ve benzeri birçok kullanım alanı mevcuttur.

Haberin Devamı

Nükleer Enerji İle Elektrik Üretimi Hakkında Bilgi

 Bir nükleer reaktör, fisyon adı verilen bir süreçte olan atomların bölünmesiyle, bir atomda bir parçacığın ateşlendiği ve daha sonra iki küçük atoma ve bazı ek nötronlara fisyonlanmasından kaynaklanır. Serbest bırakılan nötronların bazıları diğer atomlara çarparak onların da fisyona girmesine ve daha fazla nötron salmasına neden olur. Buna zincir reaksiyonu denir.

 Zincir reaksiyonundaki atomların fisyonlanması da ısı olarak büyük miktarda enerji açığa çıkarır. Üretilen ısı, bir sirkülasyon sıvısı ile reaktörden uzaklaştırılır. Bu ısı daha sonra elektrik üretimi için türbinleri tahrik eden buhar üretmek için kullanılabilir. Nükleer reaksiyonun doğru hızda gerçekleşmesini sağlamak için reaktörler, nükleer reaksiyonu ve ürettiği ısıyı hızlandıran, yavaşlatan veya kapatan sistemlere sahiptir. Bu işlem normalde gümüş ve bor gibi nötron emici malzemelerden yapılan kontrol çubukları ile yapılır.

Haberin Devamı

 Nükleer reaktörler birçok farklı şekil ve boyutta gelir. Bazıları çekirdeklerini soğutmak için su kullanırken, diğerleri gaz veya sıvı metal kullanır. En yaygın güç reaktörü türleri su kullanır. Dünyadaki reaktörlerin % 90'ından fazlası su bazlıdır.

 Nükleer reaktörler, yıllar olmasa bile birçok ay boyunca günde 24 saat çalışabilen elektrik üretiminde çok güvenilirdir. Hava veya mevsim ne olursa olsun kesintisiz olarak üretime devam eder. Ek olarak, çoğu nükleer reaktör çok uzun süre çalışabilir. Birçok durumda 60 yıldan fazla üretime devam etmesi öngörülmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası