diyetisyen hastanede hangi bölüm / T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ - BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ GENEL BİLGİLER

Diyetisyen Hastanede Hangi Bölüm

diyetisyen hastanede hangi bölüm

Son Güncellenme:

Hemen herkes hayatının bir bölümünde iştahsızlık problemi yaşamakta olup çoğunlukla mide ve sindirim problemlerine bağlı olarak görülmektedir. İştahsızlık olarak tanımlanan bir durum karşısında birey kendisini keyifsiz, bitkin ve yorgun hissetmektedir. İştahsızlık durumunda vücut ihtiyacı olan vitamin ve minerali alamadığından, birçok hastalık yaşanabilmektedir. Bebek ve çocuklarda, yetişkinlere kıyasla iştahsızlık problemi daha çok görülmektedir.

İştahsızlık İçin Hangi Bölüme Gidilir?

İştahsızlık problemi ile karşı karşıya olan hastalar dahiliye veya gastroenteroloji polikliniklerine başvurmalıdır. Bazı durumlarda iştahsızlığın nedenleri ciddi olabilmektedir. Nasıl fazla yemek bir sorunsa, yemek yemenin birden kesilmesi de önemli bir sorundur. Uzun süredir iştahsızlık problemi yaşayan kişilerin mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir. Psikolojik ve fizyolojik nedenlerin yanı sıra başka bir hastalığa bağlı olarak iştahsızlık görülebilmektedir.

İştahsızlığın sürekli olması durumunda kilo kaybı yaşanmakta ve nefes darlığı şikayetleri artmaktadır. İştah kaybının şiddetine göre bir tedavi yöntemi belirlenmekte olup iştahsızlık problemine son verilmektedir. Yetişkinlerde görülen iştahsızlığın ana nedeni stres olduğundan, üzüntüden uzak durmaları tembih edilmektedir. Doktor tarafından iştahsızlık için verilmiş olan ilaçların kullanılması, iştahın açılmasını sağlamaktadır.

Kilo Alamama Sorunu ve Sağlıklı Kilo Almak İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Sigara kullanımı, besinlerin gerçek tadının algılanmasını önlediği için iştahı baskılamaktadır. Sigaranın bırakılması durumunda, kilo alamama problemi ortadan kalkmaktadır. Şişmanlık kadar zayıflık da bir problem olup mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Aşırı zayıflık, birtakım sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Zayıf olanlar ve sağlıklı bir şekilde kilo almak isteyenler, gerekli tetkiklerin yapılabilmesi için dahiliye hekimine başvurmalıdır. Sağlıklı bir şekilde beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek isteyenler, diyetisyene gitmelidir. Kilo alamama sorunun psikolojik olması durumunda, psikolog ile görüşülmesinde fayda vardır. Bir türlü kilo alamayanlar için tam kapsamlı bir sağlık kontrolü uygulanmaktadır.

Kilo almayı engelleyen nedenin ortaya çıkması ile birlikte kısa sürede kilo almaya başlanmaktadır. Kilo almayı engelleyecek bir sağlık problemi varsa, önce onun tedavisine yönelmek gerekmektedir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programının hazırlanması, kilo alamama probleminin giderilmesini sağlamaktadır. Gerekli tedaviler uygulandıktan sonra yavaş yavaş kilo alma süreci başlamaktadır. Mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde kilo alınmalı ve sağlıksız yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İştahsızlık İ&#;in Hangi B&#;l&#;me Gidilir? Kilo Alamama Sorunu Ve Sağlıklı Kilo Almak İ&#;in Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Son Dakika Haberler

Sağlıkİştahsızlık İ&#;in Hangi B&#;l&#;me Gidilir? Kilo Alamama Sorunu Ve Sağlıklı Kilo Almak İ&#;in Doktordan Randevu Alınmalıdır?

BESLENME VE DİYETETİK B&#;L&#;M&#; GENEL BİLGİLER

TARİHÇESİ

Gelişmiş ülkelerde yüzyılın ortalarından beri sürdürülen bilimsel araştırmalarla, beslenme dünyada bir bilim dalı olarak kabul edilmiş ve yüzyılın başlarından itibaren pek çok gelişmiş ülkede Beslenme ve Diyetetik eğitim ve öğretimi üniversite düzeyine yükselmiştir. Diyetisyenlik mesleği, ilk kez ’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde gündeme getirilerek, ilerleyen süreçte geliştirilmiştir. Meslek ilk kez yılında “Diyetisyen, gıda ve beslenme konusunda eğitim almış ve denetimli diyet tedavisini uygulayabilecek kişidir” şeklinde tanımlanmıştır. Diyetisyen sayısının yıllar içinde artmasından sonra yılında Amerikan Diyetetik Derneği (ADA) adı ile ilk diyetisyenler derneği kurulmuştur. Diyetisyenlik mesleğinin standartları Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organisation - ILO) tarafından ilk kez yılında belirlenmiştir.

Türkiye’de ise; Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, yılında Prof. Dr. Ihsan Doğramacı tarafından “Hacettepe Sağlık Bilimleri Yüksekokulu” bünyesinde açılan “Diyetetik” programı ile beslenme ve diyetetik alanında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlamış; Prof. Dr. Ayşe Baysal sayesinde geliştirilmiş ve çağdaş bir bilim haline gelmiştir. Türkiye’de Diyetisyenler Derneği ’da kurulmuştur (monash.pw). Derneğin kuruluşunu takiben yılında bilimsel yayını Beslenme ve Diyet Dergisi yayınlanmaya başlanmıştır. 6 Haziran Diyetisyenler Günü olarak ilan edilmiştir. Zaman içerisinde pek çok üniversitede bu alanda eğitim verilmeye başlanmıştır. 

Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, yılında öğrenci alımına başlamıştır. 

 

PUAN TÜRÜ

SAYISAL Puan Türü - Taban Puan:

 

İSTİHDAM İMKANLARI

Beslenmenin hastalık gelişiminde ve hastalıkların önlenmesinde ne kadar önemli olduğunun son yüzyılda yapılan sayısız araştırmalarla ortaya konulmasına paralel olarak diyetisyenlik mesleği de gelişme göstermiş ve diyetisyenlerin çalışma alanları oldukça fazlalaşmıştır. Diyetisyenlerin görev yapabileceği alanlar şöyledir:

Eğitim kurumlarında Eğitici Diyetisyen, Araştırma kurumlarında Araştırmacı Diyetisyen, Hastanelerde, Tedavici Diyetisyen, Diyabet Diyetisyeni, Renal Diyetisyen, Onkoloji Diyetisyenliği, Bariatri Diyetisyeni, Enteral Parenteral Ünite Diyetisyenliği, Poliklinik Diyetisyeni (Danışman Diyetisyen), Diğer (kalp hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, cerrahi öncesi ve sonrası beslenme vb.), Kurumlarda Yönetici Diyetisyen, Okullarda, Banka ve Kumu kurumlarında, Yiyecek–içecek servisi yapan tüm kurumlarda (Otel, restoran vb.), Yemek Fabrikalarında, Özel bakım gerektiren kurumlarda Danışman Diyetisyen, Yaşlı Bakım Evleri, Kreş, anaokulu vb., Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Diyetisyeni (Bakanlıklar, Toplum Sağlığı Merkezleri), Besin Endüstrisinde ürün geliştirme diyetisyeni, besin-reklam danışmanlığı, halkla ilişkiler bölümünde danışman diyetisyen olarak, Sağlık Kulüpleri, fitness merkezleri gibi merkezlerde danışman diyetisyen, Sporcu Beslenme Danışmanlığı, Gazete ve dergilerde beslenme yazarlığı, Radyo ve TV’lerde beslenme programları yapımcılığı, Bilim uzmanlığı ve doktora çalışmalarını tamamlayarak Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinde öğretim üyeliği

 

STAJ VE UYGULAMALI EĞİTİM OLANAKLARI

Beslenme ve Diyetetik öğretim programı bir staj ve bir alan çalışmasını öngörmektedir. Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri tarafından altıncı yarıyıl sonunda (Toplum Sağlığında Beslenme Stajı\Yaz Stajı) ve yedinci ile sekizinci yarıyılda (Kurum ve Hastanede Beslenme Alan Çalışması) yapılacak olan staj çalışmaları; öğrencilerin teorik ve laboratuar derslerinde kazandıkları bilgi ve beceriyi gerçek çalışma alanına uygulayabilmelerine olanak sağlamak; hekim, hemşire, yönetici, aşçı, garson gibi hasta bakım ve tedavisinde görevli personel ile birlikte çalışabilme beceri ve yeteneğini kazandırmak; ayrıca meslek elemanlarının karşılaştıkları güçlükler ile bunların çözüm yolları üzerinde bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamak amaçlarıyla Bölüm Başkanlığı’nın uygun gördüğü sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılır.

Toplum Sağlığında Beslenme Stajı: Bu staj öğrencinin, toplumun beslenme durumunun ve beslenme alışkanlıklarının saptanması, bireyin ve toplumun yeterli ve dengeli beslenme konularında bilinçlendirilmesini uygulayarak ve yaşayarak öğrenmesini amaçlamaktadır. Staj bölüm öğretim elemanlarının denetimi altında sahada uygulanır. Saha çalışması kırsal ve kentsel bölgelerde yapılabilir. Staj 20 iş günü sürmektedir.

Kurum ve Hastanede Beslenme Alan Çalışması: Bu alan çalışması öğrenciye kurum ve hastane diyetisyenliğini, araştırıcılık ve eğiticilik tekniklerini uygulayarak öğretmeyi amaçlar. Alan çalışması bir öğretim yılını kapsar ve sorumlu öğretim elemanları ve diyetisyenlerin denetimi altında gerçekleştirilir.

Uygulamalı Eğitimlerde, Beslenme İlkeleri, Besin Kimyası, Temel Kimya, Mikrobiyoloji ve Bilgisayar Laboratuvarları bulunmaktadır. İlgili derslerin pratik uygulamaları bu laboratuarlarda yürütülmektedir.

 

YURDIŞI İŞBİRLİKLERİ

Bölümümüzün Erasmus anlaşması ile yurtdışı işbirliklerinin sağlanması için yürüttüğü çalışmalar devam etmektedir.

 

SOSYAL FAALİYETLER VE ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI

Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerinin ilgi alanlarına göre ders dışı zamanlarını değerlendirmek, toplumsal ve kültürel gelişmelerine katkı sağlamak, beden ve ruh sağlığını korumak, özgüvenlerini geliştirmek, birlikte çalışma ve dinlenme alışkanlığı kazanmalarını sağlamak, üniversitenin kurumsal kimliğine uygun araştırıcı ve yaratıcı niteliklerle yetişmelerine katkıda bulunmak, bütçe olanakları çerçevesinde fırsatlar sağlayarak dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme gibi sosyal gereksinimlerini karşılamak ve tüm üniversitenin faydalanmasına imkân sağlamak üzere oluşturulan eğitim, sağlık, spor, sosyal, kültürel, sanatsal ve bilimsel amaçlı farklı topluluklara üye olabilirler. Öğrenci toplulukları hakkında bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

monash.pw

 

ÇİFT ANADAL VE YANDAL

Çift Anadal Programı: Lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, ikinci bir lisans programında diploma almak üzere fakülte/yüksekokul içinde veya dışında anadal lisans programına konu bakımından yakın olan başka bir bölümün lisans programına devam ederek öğrenim görmelerini sağlamaktır. Bu yolla öğrencilerin ikinci bir lisans diploması almalarına veya başka bir lisans programına geçiş yapmalarına fırsat verilmiş olur.

Yandal Programı: Anadal lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, ilgi duydukları ikinci lisans programından eş zamanlı olarak dersler almalarını, bu yolla bilgi ve görgülerini arttırmalarını ve sertifika almalarını sağlamaktır.

Bölümümüz; Psikoloji, Hemşirelik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri ile Çift Anadal ve Yandal olanakları sağlamaktadır. Kriterler için aşağıdaki linkleri tıklayınız.

Çift Anadal Programı;

monash.pw

Yandal Programı;

monash.pw

 

ÖĞRETİM ELEMANLARI

2 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.

 

Doç. Dr. Reşit YILDIZ (Bölüm Başkanı)

Doç. Dr. Semra KAÇAR

Dr. Öğr. Üyesi Abdulkerim HATİPOĞLU

Dr. Öğr. Üyesi Aziz KORKMAZ

Dr. Öğr. Üyesi Hilal ACAY

Dr. Öğr. Üyesi Serap TOPRAK DÖŞLÜ

Dr. Öğr. Üyesi Velid UNSAL

Arş. Gör. Çağlar AKÇALI

Arş. Gör. Jiyan ASLAN CEYLAN

Arş. Gör. Mustafa YÜCE

Arş. Gör. Nurgül ARSLAN

Arş. Gör. Sedat COŞKUNSU

 

İLETİŞİM

ADRES:

Kampüs Yerleşkesi, Diyarbakır Yolu 5. km Artuklu/MARDİN

TELEFON:

13 95 - 40 02 (Öğrenci İşleri için veya 'yi tuşlamanız gerekmektedir.)

E-POSTA:

[email protected]

 

FOTO GALERİ

Sağlık Bilimleri Fakültesi Foto Galeri için tıklayınız.

T.C. Mardin Artuklu &#;niversitesi Rekt&#;rl&#;ğ&#;

Diyetisyen Hangi Hastalıklara Bakar?

Bilgi Talep Formu

 

Doğru beslenme sağlıklı yaşam adına gerekli. Dengeli ve düzenli beslenmek anlamına gelen sağlıklı beslenme ile pek çok hastalığın önüne geçecek koruyucu kalkana sahip olunabilir. Ancak herkes için tek geçerliliğe sahip olan bir beslenme düzeni bulunmaz. Bazı özel rahatsızlıklar yaşam boyu sürdürülmesi gereken özel bir beslenmeyi gerekli kılabilir. Bunun yanında herkes aynı hızda çalışan bir metabolizmaya sahip olmadığından sağlıklı beslenme kişi özelinde uygulanır ve diyetisyen de tam olarak bu noktada devreye girer. Türkiye'de ’dan beri 6 Haziran’da kutlanmakta olan diyetisyenler günü, meslekle ilgili farkındalık yaratmak adına kutlanır.

Diyetisyen Nedir?

Doktorunuz bir diyetisyeni ziyaret etmenizi önermiş olabilir ya da beslenme düzeniniz hakkında uzman görüşü almak istiyor olabilirsiniz. Bir diyetisyenle çalışmak sağlığınızı etkileyebilecek beslenme ve yaşam tarzı seçimleri hakkında kişisel tavsiye almanın en iyi yoludur. Peki diyetisyen nedir? Diyetisyen; sizin için doğru olan yeme alışkanlıkları ve kalıplarını belirlemenize, Besin gereksinimleri ile ilgili her türlü sorunun yanıtını almanıza, yiyecek seçimlerini doğru yapmanıza yardımcı olacak bilgiye sahip olan uzmandır. Diyet ve beslenme sorunlarını değerlendiren, teşhis eden ve tedavi eden sağlık uzmanları olan diyetisyenler, beslenme kurallarını uygulanabilir kılar.

Neden Bir Diyetisyene Görünebilirsiniz?

  • Sindirim sorunları yaşıyorsanız
  • Diyabet, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık, çölyak, HIV gibi tıbbi teşhis konulduysa
  • Oral, enteral veya parenteral beslenme gereksinimleriniz varsa 
  • Çocuğunuzun özel beslenme gereksinimleri varsa
  • Sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız
  • sağlıksız bir sürecin ya da tıbbi bir durumun sonucu olarak kilo vermeniz gerekiyorsa
  • Kilo vermek için ameliyat olmayı düşünüyorsanız
  • Atletik performansınızı veya genel kondisyon seviyenizi geliştirmek istiyorsanız
  • Emzirme ve sütten kesme hakkında tavsiye istiyorsanız
  • Belirli bir yiyeceğe alerjiniz veya intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız
  • Yeme bozuklukları hakkında tavsiye almak istiyorsanız diyetisyene görünebilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?

Beslenme ve diyet, geniş alana sahip bir birimdir. Bu birimde çocukluk dönemi beslenmeden gebeliğe, kişiye özel plandan çeşitli hastalıklara kadar geniş bir alanda hizmet verilir. Peki, diyetisyen hangi hastalıklara bakar?

  • Sağlıklı ve dengeli kilo verme

Fazla kilo, pek çok sağlık sorunun temelidir ve çoğu hastalığı da beraberinde getirir. Her yaşta görülebilen fazla kilo, bir beslenme ve diyet birimi tarafından uygulanacak diyet planı ile çözülebilir.

Aşırı derecede zayıf olma durumu nadir de olsa görülen bir durumdur ve mutlaka bir uzman takibinde olmalıdır. Kişinin kilo alamaması sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur ve kişide kas zayıflaması, organ hasarı ve kemiklerin güçsüzleşmesi gibi sorunlara neden olabilir. Ancak uzman yardımı ile sorun çözülebilir.

  • Kişiye özel beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme adına rutin kontrollerden geçmek ve ideal kilosunu korumak isteyen kişiler de b eslenme ve diyet birimine başvurmakta. Diyetisyen bu amaçla başvurmuş kişinin vücut özelliklerini baz alarak hangi besinleri tüketmesi hakkında bilgi verir ve özel bir beslenme programı çıkarır.

  • Çocukluk dönemi beslenme problemleri

Obezite, hiperkolesterolemi ve tip 2 diyabet çocukluk çağında da görülebilen sağlık sorunları arasındadır. Bu hastalıkların temelinde düzensiz ve yanlış beslenme yatar. Bu hastalıkların önlenmesinde de doğru beslenme büyük önem taşır. Buna ek olarak çocukların gelişme döneminde zararlı gıdalardan uzak durması da fiziksel ve zihinsel gelişimleri adına önemlidir. Bu açıdan beslenme ve diyet birimi çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlıkları ve bu alışkanlıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklarla mücadele etmede destekleyicidir.

  • Gebelik ve emzirme dönemi beslenme problemleri

Gebelik döneminde olan kadınlar bebeklerinin sağlığı için beslenmesine özen göstermelidir. Ancak gebelikte beslenme planı yaş, boy ve kilo oranı gibi faktörlere bağlıdır ve tüketilmesi gereken besinlerin oranı her gebe özelinde değişir. Bu nedenle beslenme ve diyet birimi gebelik süreci için de büyük önem taşır. Hatta gebelik sonrası olan emzirme döneminde de annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekir.

  • Mide ve bağırsak hastalıklarında beslenme

Akut ya da kronik bağırsak ile mide sorunlarının tedavi edilmesi ve önlenmesinde diyetisyen önemli bir göreve sahiptir. Ülser, gastrit ve hazımsızlık gibi sorunlar mide kaynaklıdır. Bunun yanında kolit, ishal ve emilim bozukluğu gibi sorunların temelinde de bağırsak problemleri yatar. Bu hususta diyetisyen bu sorunları yaşayan kişilerin hangi besinleri tüketmesi ve hangi besinlerden uzak durması yönündeki yönlendirmeleri kişi özelinde yapar.

  • Diyabet hastalarının beslenme problemleri

Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, yanlı beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan hastalıklar arasındadır. Dengesiz, yetersiz ve düzensiz beslenme sonucunda yaşanan hastalıklardan biri oran diyabet, doğru beslenme ile kontrol altına alınabilir. Bu anlamda vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin tespiti ve bu değerlerin sağlıklı bir düzeye getirilerek hastanın yaşamını iyileştirmesi adına beslenme ve diyet birimi önemli bir işleve sahiptir.

  • Yatan hastaların beslenme sorunları

Doktorlar kimi durumlarda yatan hastalarının tedavisinde beslenme ve diyet birimiyle koordineli olarak çalışır. Bu durumda da hastaya özel bir beslenme programı hazırlanır.

Spor, fiziksel olarak yüksek performansı gerekli kılar. Sporcuların yüksek performans sergilemesi için sağlıklı, dengeli ve kaliteli bir beslenme düzenini uygulaması önemlidir. Bu hususta diyetisyen, kişinin spor dalını, vücut tipinin ölçüm sonuçlarını, kişinin yaşını ve gelişme döneminde olup olmadığını göz önünde bulundurur ve beslenme planını buna göre yapar.

  • Yeme davranış bozukluklarında beslenme

Yeme bozukluğu nedeniyle yaşanan beslenme sorunlarının tedavisinde bozuk yeme alışkanlıklarını değiştirmek amaçlanır. Bu hususta kişiye yeme konusunda farklı yaklaşım kazandıracak yeni bir beslenme düzeni hazırlanır. Böylelikle yanlış yeme alışkanlıklardan kaynaklanan hastalıkların önüne geçilebilir.

Besin kaynaklı olan alerjiler, bebeklik döneminde başlar ve kişi özelinde yaşam boyu devam eder. Bu sebeple besin alerjisi olan kişilerin küçük yaşlardan itibaren beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Diyetisyenler bu kişiler özelinde alerjiye neden olan besinleri diyet düzeninde çıkararak dengeli bir beslenme programı hazırlar.

Özetle, diyetisyen obezite başta olmak üzere hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların oluşmasını engellemek adına beslenme şeklini düzenler. Kilo fazlalığı, bozuk yeme davranışı, gebelik, gelişme dönemi problemleri, özel beslenme gereksinimleri gibi konular hakkında diyetisyene başvurabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Yorum Ekle

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır