ateş ölçer isimleri / Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir? Bebeklerde Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır? – Happy Kids

Ateş Ölçer Isimleri

ateş ölçer isimleri

Bir annenin en mutlu olduğu an, bebeğinin huzur içinde uykuya daldığı andır. Gece boyunca derin bir uyku uyuyan bebekler güne daha mutlu uyanırlar, çünkü iyice dinlenmiş ve yaramazlık yapmaya hazır duruma gelmişlerdir. Bazen durumun biraz farklı olduğunu hissedersiniz.

Bebekler ateşleri çıktığında huzursuz olurlar ve size birtakım işaretler verirler. Bebeğiniz sık sık uyanırsa, arada sayıklamalar duyarsanız, bir şeylerin ters gittiği ortadadır. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken şey bebeğinizin ateşini ölçmek olmalıdır. Peki bebeğimin ateşini nasıl ölçebilirim? Bir bebek ateş ölçer kullanmalı mıyım? En iyi sonucu nasıl alırım? Bu kaygılarınızı hemen giderelim.

Bir Termometreye İhtiyacım Var mı?

Eskiden en iyi bebek ateş ölçer anne elleri ya da dudaklarıydı. Bir bebeğin ya da çocuğun ateşi olup olmadığını anlamak için, çok büyük bir kısmımız hemen ellerimizi veya dudaklarımızı çocuğun alnına ve boynuna götürürüz. Aslında biyolojik olarak doğru bir davranışta bulunuyoruz, çünkü parmak uçlarımız ve dudaklarımız vücudumuzun diğer bölümlerine göre daha fazla duyu almacı bulunduruyor.

Daha fazla duyu almacı ise o bölgelerinizin ısı, sıcaklık ve basınç gibi uyarılara karşı daha hassas olmasını sağlıyor. Ateş ölçmede bu yöntem hala vazgeçilmez, fakat güvenilir değil. Sizin anlık vücut ısınız, ellerinizin ve dudaklarınızın sıcaklığı ya da bulunduğunuz ortamın sıcaklığı duyularınızı etkileyecektir. Bu nedenle en güvenilir yöntem ateş ölçer kullanmaktır. 

Bebek sahibi olduğunuzda evde bulunması gereken en önemli ihtiyaçlardan biri de bebek termometresidir. Çünkü doğal yollarla yapacağınız ölçümler hatalara sebep olabilir. Fark edilmeyen ve zamanında müdahale edilmeyen yüksek ateş ise bebeğinizde kalıcı ve ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle çok net söyleyebiliriz ki evet bir termometreye ihtiyacınız var. 

Ateş Ölçer Çeşitleri

Her termometrenin hassasiyeti, kullanım şekli ve hitap ettiği yaş aralığı farklıdır. Bu nedenle ürün çeşitlerini ve özelliklerini mutlaka bilmeliyiz.

Oral Termometre: Vücut sıcaklığını ağız yoluyla ölçmeye yarar. Dijital ve cam olan çeşitleri bulunmaktadır. Ölçüm yapabilmeniz için oral termometre dakika ağızda bekletilmelidir. Küçük çocukların herhangi bir cismi ağzında bu kadar süre bekletebilmesi pek mümkün değildir. Dolayısıyla 4 yaş altı çocuklar için tavsiye edilmez. 

Koltuk Altı Termometresi: Dijital ve cam olan seçenekleri bulunmaktadır. Vücut sıcaklığının ölçülebilmesi için ürünün koltuk altına konup dakika bekletilmesi gerekir. Güvenilirliği en az olan ölçüm şekli, koltuk altından ölçümdür. Ayrıca küçük çocukların kolunu birkaç dakika kıpırdatmadan bekletmek zor olduğundan 4 yaş altı çocuklara tavsiye edilmez.

Koltuk Altı Termometrelerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Koltuk Altı Termometreleri  funduszeue.info

Cıvalı Termometrelere Dikkat!

Eskiden beri en sık kullanılan termometre çeşidi cam termometredir. Ancak evlerimizde bulunan cam termometrelerin cıvalı olmamasına dikkat etmeliyiz. Cıvalı termometrenin herhangi bir nedenle kırılarak vücutla temas etmesi, ağız ya da buharının solunum yoluyla vücuda alınması cıva zehirlenmesine sebep olabilir. Eğer ille de bir cam termometreniz olsun istiyorsanız cıvalı yerine etil alkollü olan çeşidini tercih etmelisiniz. Evde cıvalı termometreniz varsa onu direkt çöpe atmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna teslim etmelisiniz. Onlar uygun bir şekilde imha edilmesini sağlayacaklardır.

Rektal Termometreler: Makattan yani popodan ölçüm yapmaya yarayan bebek ateş ölçer tipidir. yaş arası bebekler için kullanılabilecek en uygun ürünlerdendir. Çünkü doğru sonuç verme olasılığı yani güvenilirliği yüksektir. Tek dezavantajı kullanım şeklinin biraz can sıkıcı olmasıdır. Bu tip ateş ölçerler kısa bir uç ve geniş bir gövdeye sahiptir. Bu dizayn, termometrenin yanlış kullanım sonucu popoda fazla ileriye itilmesini engellemek için tasarlanmıştır. Sağlık açısından bu termometrelerin kişiye özel olup, ortak kullanılmaması gereklidir. 

Kulak Termometresi: En sık kullanılan bebek ateş ölçer tipidir. Ürünün kulağa doğru yerleştirilmesinin ardından birkaç saniye içinde sonuç alabileceğiniz bir cihazdır. Ürünü kullanmadan önce tek kullanımlık kılıf takmanız gerekir. Güvenilir bir sonuç elde edebilmek için ölçüm yapılırken miniğiniz hareketsiz durmalıdır. Küçük bebeklerde hareketsiz durmak, hele ki hasta ve huzursuzken, pek mümkün olmadığından 1 yaş altı bebekler için pek tavsiye edilmez. Ayrıca markadan markaya kulak termometresi kılıfı tipi değiştiğinden, uygun kılıfı bulmak zor olabilir. Kılıfsız kullanım ise enfeksiyon bulaşma riski taşımaktadır.

Kulak Termometreleri için aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kulak Termometreleri: funduszeue.info

Alın Termometresi: Çok hassas ölçüm yapabilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler tarafından en çok tercih edilen çeşittir. Bebeğinizin alnından yayılan kızılötesi ışınları algılayan sensör ile 5cm mesafeden çalışır Bebekle temas etmeden ölçüm yaptığından oldukça hijyenik bir üründür. saniye içinde ölçüm yapabilmesi de çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Böylece bebeğiniz uyuyor, oynuyor, hatta ağlıyor bile olsa çok rahat bir şekilde ölçüm yaparak doğru veriler elde edebilirsiniz. Yeni doğan bebekten itibaren her yaşta güvenle kullanılabilir.

Yapışkan Şeritli Termometre: Alına yapıştırılan plastik şeritler yardımıyla ölçüm yapmaya yarayan bir üründür. Yapışkan şeritler tek kullanımlıktır. Şeritli termometrelerin güvenilirliği çok düşüktür. Bu nedenle doktorlar tarafından pek tavsiye edilmezler.

Emzik Termometre: Bir oral termometre çeşididir. Tipik bir bebek emziğinin içine termometre yerleştirilerek tasarlanmış bir cihazdır. Emziğin dış yüzeyinde bir ekran bulunur ve ölçülen sıcaklık değeri bu dijital ekrandan okunur. Doğru sonuç verme olasılığı düşük bir bebek ateş ölçer tipidir.

ates olcer cesitleri

Bebek Termometresi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebek ateş ölçer alırken doğru ürünü seçebilmek için aşağıda verilen bilgilere dikkat edilmelidir;

    • Termometre çeşitlerini iyi tanımanız, bilgi edinmeniz gerekir.
    • Bebeğinizin yaşına uygun termometreyi seçmelisiniz.
    • Bebeğinizin hareketli olup olmaması gibi karakteristik özelliklerini de dikkate almalısınız. Çok hareketli bir çocuk için oral, rektal, koltuk altı hatta kulak termometresi bile uygun olmayabilir.
    • Cihazı kullanacak kişinin kullanımına uygun bir termometre olmalıdır. Sonuçta ölçümü siz yapacaksanız. Cihaz, sizin kullanabileceğiniz ve uygulayabileceğiniz nitelikte olmalıdır.
    • Doğru sonuç verme olasılığı yüksek olan, güvenilir bir ürün olmalıdır.
    • Hijyen açısından rektal termometre, kulak termometresi gibi ürünlerin ikinci el olmaması önemlidir.
    • Doğru sonuç için sağlam cihaz ve doğru kullanım şart. Bu nedenle alacağınız ürünün mutlaka kullanım kılavuzu ve garantisi olmalıdır. 
    • Cıvalı cam termometre kullanılmamalıdır.

Peki Bebekler İçin En İyi Ateş Ölçer Hangisidir? Bebek Ateş Ölçer Tavsiyesi

Eldeki verilere bakarsak her ateş ölçerin hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Örneğin rektal ateş ölçerin hassa sonuç verme gibi bir avantajının yanında, kullanım güçlüğü gibi bir de dezavantajı bulunmaktadır. Ürünü kullanan ve ürünün uygulandığı kişilerin, her ürünün ücretinin ve ürünü alacak kişinin alım gücünün farklı olması, fayda yarar dengesinin de kişiden kişiye değişmesine sebep olur. Bu nedenle sizin için en uygun ateş ölçer bütçenizin yeteceği, güvenilirliği yüksek ve hijyenik olan üründür. 

Yüksek ateş bebeklerde ve çocuklarda birçok ciddi ve kalıcı hasara hatta ölümlere bile sebep olabilir. Bebeğimizin vücut sıcaklığı ile ilgili doğru veriler elde etmek ve gerektiğinde derhal doktora götürebilmek için annenin duyuları yeterli değildir. Hangi tip olursa olsun evinizde mutlaka çalışan bir bebek ateş ölçer bulunmalıdır. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemlidir. Bebeğinizin sağlıklı olması, gece boyunca huzurla uyuması demek sizin de mutlu olmanız demektir. 

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI: funduszeue.info

Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir? Bebeklerde Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ateş Ölçer Nedir?

Diğer bir adıyla termometre olan ateş ölçerler, özellikle çocuk bulunan her evde ve sağlık kuruluşlarında bulunan, sağlık için oldukça önemli olan medikal cihazlardır.

Ateş ölçerlerin birkaç çeşidi bulunur. Kullanım şekline ve alanına göre farklılaşsa da temelde hepsinin amacı vücut sıcaklığında oluşan değişimleri tespit etmektir.

Bebeğinizin vücudunda meydana gelen sıcaklık değişimleri, aynı zamanda onun sağlığı ile ilgili değişimleri de ifade eder. Örneğin enfeksiyon durumunda bebeğinizin vücut sıcaklığı, vücuduna giren zararlı organizmaları yok etmek için yükselmeye başlar.

Ancak vücut sıcaklığının belirli bir dereceden sonrası, bebeğinizin vücudunda ciddi ve kalıcı sonuçlara neden olabilir. Bu sebeple ateş ölçerler ile takip edilmesi, gerektiğinde müdahale edilmesi gerekir.

Ateş Ölçer Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde cıvalı, alkollü ve dijital olmak üzere en çok bilinen üç farklı termometre çeşidi vardır.

Cıvalı Termometre: Cıvalı termometreler uzun yıllar boyunca en çok kullanılan ateş ölçerler arasında yer almıştır. Ancak cam olmaları, çabuk kırılmaları ve kırıldıkları zaman ortaya çıkan cıvanın zehirli etkisi sebebiyle kullanımı her geçen gün azalmaktadır.

Cam bir borunun içine doldurulan cıva aracılığı ile ölçüm yapan bu termometrelerde çalışma prensibi, ısınan cıvanın genleşmesi üzerine kurulmuştur. Cam borunun içindeki cıva, vücut ısısı ile genleşerek yükselir. Ateş ölçümünde hassasiyet yakalamak için cam boru üzerindeki her bir derece için çizgiler bulunur ve bu da sıcaklığı ölçmeyi kolaylaştırır.

 

Alkollü Termometre: Renkli alkol, cam borunun içinde vücut ısısıyla genleşerek yükselir ve termometre camının üzerinde bulunan derecelendirme ile sıcaklık belirlenir. Bu tipteki cam termometre kırılırsa dışarı sızan alkolün cilde temas etmesinden kaynaklanan herhangi bir zehirlenme durumu oluşmayacaktır.

Alkollü cam termometre, cıvalı olan modele göre daha az risklidir.
Cıvalı veya alkollü cam termometrelerin ölçüm hızları dijital termometrelere göre oldukça yavaştır. Dijital olanlarda ölçüm süresi saniyelerle ifade edilir ancak diğerlerinde bu süre dakikaya kadar uzayabilir.

 

Dijital Termometre: Dijital termometreler diğer çeşitlere göre daha fazla tercih edilir. Bunun birkaç sebebi vardır ve en önemli sebebi, çok hızlı bir şekilde ölçüm yapmasıdır. İkinci sebep olarak, özellikle temassız ölçüm yapan dijital termometrelerin hijyenik olması belirtilebilir. Bu özelliği sayesinde, sağlık kuruluşlarında kullanılmak için oldukça uygundur. Üçüncü sebebi ise, cıva gibi toksik maddeleri içermemesidir.

Dijital termometrelerin ölçüm şekilleri, markalara göre farklı prensiplere dayanır. Cihazların tasarımı da buna göre yapılır. Bunlar;
NTC (negative temperature coefficient) adı verilen ve sıcaklıkla direnci azalan termistör
PTC (positive temperature coefficient) adı verilen ve sıcaklıkla direnci artan termistör
RTD (resistance temperature detector) adı verilen ve dirençsel sıcaklık sensörü ile kızılötesi ışın gibi farklı alt yapıların kullanıldığı ateş ölçerlerdir.

Evlerde ve sağlık kuruluşlarında en çok kullanılan ateş ölçerler kızılötesi ışın prensibiyle çalışan cihazlardır.

Kızılötesi termometrelerin kullanım şekline göre birkaç çeşidi vardır. Bunlardan birisi alından ölçen modeldir. Bunun özelliği sadece alın gibi düz olan cilt yüzeylerinden ölçüm yapmasıdır.
Hem alın hem de kulaktan ölçüm yapan cihazlarda vardır. Ayrıca bazı kızılötesi termometreler sıvıların veya sert yüzeylerin sıcaklığını da ölçebilir. Bu özellikteki cihazlar genellikle evde kullanılır.

Kızılötesi termometreler temassız şekilde çalışır ve bu yüzden oldukça hijyeniktir. Bu özellik, aynı cihazı farklı kişiler üzerinde rahatlıkla kullanabilmeyi sağlar.

Ateş Ölçer Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeğiniz için ateş ölçer almadan önce nerede ve hangi sıklıkta kullanacağınıza, ayrıca kullanım amacınıza göre manuel mi yoksa dijital mi tercih edeceğinize karar vermelisiniz.
Sağlık kurumları, cam termometreleri hijyenik olmaması sebebiyle genellikle tercih etmezler. Ancak bazı termometrelerin uç kısmı değiştirilebilir özelliktedir. Temizlik açasından bu tip bir ürün kullanılabilir.

Ancak ateş ölçer satın alırken arayacağınız en önemli özellik, ölçüm kalitesi olmalıdır. Bu bağlamda kendini ispatlamış ve piyasada bilinen bir markanın ürünlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Bebeklerde Ateş Ölçümü Nereden ve Nasıl Yapılır?

Alından Ateş Ölçmek: En doğru ölçüm için, termometrenin ucunun tamamen steril olması gerekir. Sıcaklık farkını en aza indirgemek için, bebeğinizin bulunduğu ortamda bir süre cihazınızı dokunmadan bekletmelisiniz. Sahip olduğunuz cihazın kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde temassız ve temaslı olma özelliğine göre ölçümünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Koltuk Altından Ateş Ölçmek: Bu ölçümde, bebeğinizin koltuk altlarının tamamen kuru olmasına özen göstermelisiniz. Mevcut kıyafetlerini çıkartıp, cihazınızı bebeğinizin koltuk altına tam olarak yerleştirmeniz gerekir. Ölçme işlemi boyunca bebeğinizin hareket etmemesini sağlamak, en doğru ölçüme kavuşmanızı sağlayacaktır.

Kulaktan Ateş Ölçmek: Bebeğinizin kulağının kirli olmamasına özen göstermelisiniz. Mevcut ilaç kullanımı ya da akıntı durumlarında, ölçümün gerçeği yansıtmama ihtimali de bulunur. Kulaktan ölçümlerde, kimi zaman sağ ve sol kulak ölçümleri tutarlı olmayabilir. Ayrıca 6 aydan küçük bebeklere, kulaktan ateş ölçme tavsiye edilmez.

Makattan Ateş Ölçmek: Çoğu annenin pek kullanmadığı bir yöntem olsa da makattan ateş ölçme en doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Makattan ateş ölçerken yapmanız gereken, bebeğinizin uygun bir yüzeyde yüzüstü yatması ve kalçasını yükseltmek için bir yastıktan yardım almanızdır. Bu ölçüm, bebeğiniz için rahatsız edici olabilir. Bu sebeple eşinizin yardımıyla bebeğinizin poposunu hafifçe aralayın ve cihazı ortalama 2 cm kadar içeri yerleştirerek ölçme işleminin tamamlanmasını bekleyin.

En İyi Ateş Ölçer Seçimi İçin Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerin doğumdan itibaren kullanacağı en önemli medikal ürünlerden biri olan ateş ölçerlerdir. En iyi ateş ölçer seçimini yapmak isteyen aileler için onlarca farklı marka tarafından çeşitli biçimlerde tasarlanan sağlık gereçleri vardır. Doğum alışverişi ile birlikte hemen edinilmesi önerilen ateş ölçer çeşitleri, bebeklerin sağlık durumu hakkında ipuçları veren önemli nesnelerdir ve her ebeveynin evinde bir ateş ölçer bulunması bebeklerin sağlığının korunması bakımından büyük önem taşır.

Peki ateş ölçer alırken nelere dikkat etmek gerekir? Doğru ve hızlı sonuçlar veren, en iyi ateş ölçer çeşitleri hangileridir? İpuçlarına hemen göz atarak bebeğinizin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmesi için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

İçindekiler

En İyi Ateş Ölçer Markaları, Özellikleri ve Fiyatları

Vücut sıcaklığının normal değerlerin üzerinde anormal derecede artış göstermesi ateş olarak tanımlanır. Bebekler, özellikle yaşamın ilk aylarında vücut sıcaklıklarını doğal yollarla dengeleyemez ve vücut bağışıklıkları henüz çok düşük olduğu için kolaylıkla hastalanarak ateşlenebilirler. Bu tip durumlarda ateşi kontrol altına almak, düşüp düşmediğini kontrol etmek, yeniden ölçüm yapmak ve normal sonuçları rutin bir şekilde kontrol edebilmek için bir ateş ölçere sahip olmak oldukça önemlidir. Bebeklerin ateşleri tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi vücudun farklı bölgelerinden ölçülebilir. Alın, koltuk altı, ağız, kulak içi, rektal bölge gibi çeşitli vücut bölümlerinden ateş kontrolü yapılabilir.

Gelişen medikal teknolojilerin de etkisiyle onlarca farklı markanın yüzlerce çeşitte ateş ölçer üretimi yaptığını görebilir, hangi ateş ölçerin daha güvenli olduğu konusunda ikilemde kalabilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki araştırmada belirtilen özellikleri göz önünde bulundurabilir, bebeğiniz için en güvenli ateş ölçere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yapılan Araştırmalar Ne Diyor?

Bir diğer adı termometre olan ateş ölçerler hakkında Başkent Üniversitesi Pediatri Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Biyoistatistik Bölümü’nün ortak çalışmasıyla yapılan araştırmada; koltuk altı ölçümü, timpanik (kulak içi) kızılötesi termometre ve temassız kızılötesi termometreyle yapılan ölçümler karşılaştırılmıştır. Araştırmaya göre ebeveynlerin;

  • Sıcaklık ölçümü konusunda güvenli olan,
  • Çocuk ve bebeklerin sağlığını korumak adına çok hızlı sonuç veren,
  • Vücudun iç sıcaklığı konusunda kesin sonuçlar gösteren,
  • Ekonomik fiyat aralıklarına sahip olan,
  • Bebeklerin sağlığını hızlı bir şekilde destekleyebilmek için kullanım konusunda kolaylık sağlayan,
  • Hava ısısı, güneş ışığı gibi çevresel faktörlerden etkilenmeden ölçüm yapabilen,
  • Ölçüm sonuçlarının ölçümü yapan kişiye göre değişiklik göstermediği ürünlerin tercih edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Sonuçlar

Aynı araştırmada termometrelerin verdiği sonuçlar da belirtilmiştir. Buna göre aşağıdaki maddeleri gözden geçirerek ateş ölçer seçimi yapabilirsiniz:

  • Kulaktan kızılötesi ateş ölçümü yapan cihazlar, alından temassız ölçüm yapan cihazlara ve dijital koltukaltı termometreleri olarak tanımlanan ürünlere göre daha yüksek seviyede ölçüm yapar. Eğer en küçük derece değerinin bile önemli olduğu bir rahatsızlığı bulunan, kronik rahatsızlığı olan bir bebeğiniz varsa bu durumda diğer ateş ölçer seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
  • Sağlık problemleri olan bebekler ve diğer tüm bebekler için en güvenli ölçüm yapan cihazlar rektal termometre olarak tanımlanan cihazlardır. Bu ürünler, vücut iç sıcaklığını en iyi veren ürünlerdir. Bu sebeple acil tıpta ve hastanelerde de sıklıkla tercih edilir. Eğer bebeğinizin ateşini güvenli bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, rektal termometreler sizin için en güvenli seçim olabilir.
  • Avrupa’da yapılan çalışmalar, yenidoğan bebeklerin ateş ölçümlerinin yalnızca koltuk altından yapılması gerektiğini savunur. Çocukluk döneminde ise 5 yaşa dek koltuk ölçümü ve kulaktan yapılan timpanik ölçüm yeterlidir.
  • Amerikan Pediatri Derneği de ateşin dijital termometreler yardımıyla ölçülmesinin güvenli bir yöntem olduğunu bildirir. Ancak özellikle kritik durumlarda, ay arası bebekler için alından temassız ölçüm yapan termometrelerin güvenli sonuçlar vermediği de bildirilmiştir.
  • yaş bebekler için en güvenli yöntemin rektal ölçüm olduğunu bildiren araştırmalar, civalı termometre türlerinin zararlı olduğu konusunda da uyarılar içerir. Bazı araştırmacılar ise yaş döneminde koltuk altı ölçümlerinin de güvenli ve gerçekçi sonuçlar verebileceği yönünde hemfikirdir.
  • Siz de bebeğiniz için bütçenize uygun olan bir koltuk altı termometresi ya da rektal termometre alabilir, dilerseniz her iki ürünü de satın alarak kritik durumlarda ölçümleri karşılaştırabilirsiniz. Ancak bunu yaparken ölçtüğünüz bölgeye göre normal kabul edilen değerleri incelemeniz önerilir. Çünkü koltuk altından yapılan ölçümlerin en yüksek değeriyle rektal ölçümlerin en yüksek değeri arasında farklılıklar olabilir.

Ateş Ölçer Kullanım Önerileri

Ateş ölçerlerin her biri farklı bir uygulama metoduyla kullanılır. Doğru sonuçlar almak için, ölçüm yaparken uyulması gereken talimatları tam anlamıyla yerine getirmek önemlidir. Bebeklerin ateşinin elle ya da dudakla kontrol edilmesi ise uzmanlara göre oldukça yanlış bir yöntemdir.

Bebeğinizin ateşini ölçerken dikkat etmeniz gereken hususları aşağıda görebilir, bu noktaları göz önünde bulundurarak güvenli ölçüm yapabilirsiniz:

  • Öncelikle özellikle civalı termometreleri evinizden ve bebeğinizden uzak tutabilir, olası kaza durumunda bebeğinizin zehirlenmesini önleyebilirsiniz.
  • Ağız ölçümü için satışa sunulan ya da koltuk altı ölçümü için tasarlanmış olan bir termometreyi farklı bir bölgeden ölçüm yapmak için kullanmanız önerilmez. Bu durumda bebeğinize zarar verebilir, bununla birlikte yanlış ateş ölçümü yaparak bebeğinizin ateşini öğrenmeyi daha güç hâle getirebilirsiniz.
  • Her ateş ölçeri kullanım kılavuzunda belirtilen talimatlara göre kullanabilir, kesin sonuçları bu doğrultuda alabilirsiniz.
  • Kullandığınız ateş ölçeri her ölçümden sonra steril bir duruma getirebilir, bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.
  • Rektal ölçümlerde bebeklerin rektal bölgelerinde bakteri oluşumu bulunabileceğinden özellikle bu bölgede kullanılan ateş ölçerlerin her kullanımda yeterli derecede sterilize edilmesi önerilir.
  • Bazı kaynaklar, rektal ölçümlerde en az 3 dakika beklenmesi gerektiğini de bildirir. Siz de bebeğinizin rektal ölçümünü yaparken bu süreyi gözetebilirsiniz.
  • Yenidoğan bebeğinizin ateşini günde 2 defa ölçerek kontrol edebilir, giysilerini vücut sıcaklığına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Koltuk altı ölçümlerinde ölçümü yaparken bebeğin kolunun sabit olduğundan emin olmak önemlidir. Kulak içi ölçümlerinde ise cihazların en uç bölümünün kulak içine tam olarak temas etmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynakça:

1- funduszeue.info

2- funduszeue.info

3- funduszeue.info

Ateş Ölçer (Termometre) Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ateş Ölçer (Termometre) Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ateş Ölçer (Termometre) Nedir?

Ateş ölçer (termometre) her evde ve sağlık kuruluşunda bulunan; sağlık için oldukça önemli olan bir medikal cihazdır. Birkaç çeşidi vardır. Kullanım şekline ve alanına göre farklılaşsa da hepsinin amacı vücut sıcaklığında oluşan değişimleri tespit etmektir. Bedenimizde oluşan sıcaklık değişimi aynı zamanda sağlığımızla ilgili değişimleri de ifade eder. Örneğin enfeksiyon durumunda vücut sıcaklığımız, vücuda giren zararlı organizmaları yok etmek için yükselecektir. Tıbbi amaçlı olarak vücut sıcaklığını ölçmek üzere üretilen termometreler (ateş ölçerler) olduğu gibi ortamın veya cisimlerin sıcaklığını ölçmek için kullanılan termometreler de vardır. Hem sağlık hem laboratuvar hem de endüstriyel amaçlı kullanılan termometre çeşitleri mevcuttur. Bu yazımda özellikle sağlık alanında kullanılan termometreler hakkında bilgi vereceğim.

Tıbbi termometre olarak kullanılan ilk alet Galileo Galilei tarafından ’lü yılların sonlarına doğru icat edilen ve “su termoskopu” olarak adlandırılan cihazdır. yılında, bir İtalyan hekim o günün termometresi üzerinde milimetrik derecelendirme yapmıştır. Bu sayede hastaların vücut sıcaklığının hassas bir şekilde ölçülmesi mümkün olmuştur. Yaklaşık dört asırdır kullanılan ateş ölçerler, günümüzde farklı çeşitleri ve kullanım şekilleriyle ihtiyaca yönelik çözümler sunmaktadır.

Ateş Ölçer (Termometre) Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ateş Ölçer (Termometre) Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde cıvalı, alkollü ve dijital olmak üzere en çok bilinen üç farklı termometre çeşidi vardır. Eskiden dijital ürünler az üretildiği için cıvalı olanlar yoğun olarak kullanılıyordu. Sonrasında teknolojinin gelişmesiyle dijital ürünler piyasada yaygınlaştı. Cıvanın da sağlığımıza zarar verebilme riskine karşı artık çoğunlukla dijital modeller tercih ediliyor. Dijital olmayan ve yaygın kullanılan çeşit ise alkollü termometredir. Bunlar cıvalı olan modelden daha sonra üretilmiştir ve göstergesi genel olarak kırmızı renk alkolden oluşur.

Dijital modeller de kendi içinde birkaç çeşide ayrılır. Bunlardan en çok bilineni kızılötesi ışınla temassız şekilde ölçüm yapan cihazlardır. Bunun dışında bir ısı sensörünün temasıyla da çalışan cihazlar mevcuttur. Hatta bebekler için üretilmiş emzik şeklinde olan termometreler de üretilmiştir.

Dijital olanlar genellikle üzerinde bulunan küçük bir LCD ile ölçüm sonuçlarını gösterir. Bazıları ölçüm sonuçlarını kendi hafızasına veya kablolu/kablosuz bağlantıyla direkt olarak bilgisayara kaydedebilir. Termometrenin özel yazılımı varsa, kaydedilen ölçüm sonuçları bilgisayardan rapor halinde çıktı alınabilir. Bazı termometrelerde nem ve basınç ölçüm gibi özellikler de vardır.

Cıvalı veya Alkollü Cam Termometre

Cıvalı termometreler uzun yıllar boyunca en çok kullanılan ateş ölçerler arasında yer almıştır. Ancak cam olmaları, çabuk kırılmaları ve kırıldıkları zaman ortaya çıkan cıvanın zehirli etkisi sebebiyle kullanımı her geçen gün azalmaktadır. Cam bir borunun içine doldurulan cıva aracılığı ile ölçüm yapan bu termometrelerde çalışma prensibi, ısınan cıvanın genleşmesi üzerine kurulmuştur. Cam borunun içindeki cıva, vücut ısısı ile genleşerek yükselir. Ateş ölçümünde hassasiyet yakalamak için cam boru üzerindeki her bir derece için çizgiler bulunur ve bu da sıcaklığı ölçmeyi kolaylaştırır. Aynı çalışma prensibi alkol içeren modeller için de geçerlidir. Renkli alkol, cam borunun içinde vücut ısısıyla genleşerek yükselir ve termometre camının üzerinde bulunan derecelendirme ile sıcaklık belirlenir. Bu tipteki cam termometre kırılırsa dışarı sızan alkolün cilde temas etmesinden kaynaklanan herhangi bir zehirlenme durumu oluşmayacaktır. Alkollü cam termometre, cıvalı olan modele göre daha az risklidir.

Cıvalı veya alkollü cam termometrelerin ölçüm hızları dijital termometrelere göre oldukça yavaştır. Dijital olanlarda ölçüm süresi saniyelerle ifade edilir ancak diğerlerinde bu süre dakikaya kadar uzayabilir.

Ateş Ölçer (Termometre) Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Dijital Termometre

Dijital termometreler diğer çeşitlere göre daha fazla tercih edilir. Bunun birkaç sebebi vardır. En önemli sebebi, çok hızlı ölçüm yapmasıdır. İkinci sebep olarak, özellikle temassız ölçüm yapan dijital termometrelerin hijyenik olması belirtilebilir. Üçüncüsü, cıva gibi toksik özellik içermez.

Dijital termometrelerin ölçüm şekilleri farklı prensiplere dayanır. Cihazların tasarımı da buna göre yapılır. Bunlar; NTC (negative temperature coefficient) (sıcaklıkla direnci azalan termistör), PTC (positive temperature coefficient) (sıcaklıkla direnci artan termistör), RTD (resistance temperature detector) (dirençsel sıcaklık sensörü) ve kızılötesi ışın gibi farklı alt yapılardır. Evlerde ve sağlık kuruluşlarında en çok kullanılan ateş ölçerler kızılötesi ışın prensibiyle çalışan cihazlardır.

Kızılötesi termometrelerin kullanım şekline göre birkaç çeşidi vardır. Bunlardan birisi alından ölçen modeldir. Bunun özelliği sadece alın gibi düz olan cilt yüzeylerinden ölçüm yapmasıdır. Hem alın hem de kulaktan ölçüm yapan cihazlarda vardır. Ayrıca bazı kızılötesi termometreler sıvıların veya sert yüzeylerin sıcaklığını da ölçebilir. Bu özellikteki cihazlar genellikle evde kullanılır. Örneğin, çocuğa veya hasta olan bir yetişkine mama vermeden önce sıcaklığını ölçebilirsiniz. Ayrıca banyo suyunun veya sıcak/soğuk kompres için kullanılan termo jel gibi ürünlerin de sıcaklığını ölçebilirsiniz.

Kızılötesi termometreler temassız şekilde çalışır ve bu yüzden oldukça hijyeniktir. Bu özellik, aynı cihazı farklı kişiler üzerinde rahatlıkla kullanabilmeyi sağlar.

Ateş Ölçer (Termometre) Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?

Termometreyi satın almadan önce nerede ve hangi sıklıkta kullanacağınıza, ayrıca kullanım amacınıza göre manuel mi yoksa dijital mi tercih edeceğinize karar vermelisiniz. Sağlık kurumları, cam termometreleri hijyenik olmaması sebebiyle genellikle tercih etmemektedir. Bazı termometrelerin uç kısmı değiştirilebilir özelliktedir. Temizlik açasından bu tip bir ürün kullanılabilir.

Evde kullanıma uygun bir cihazı sağlık kuruluşu için alırsanız sorun yaşama ihtimaliniz çok yüksek olur. En önemli özellik ölçüm kalitesidir. Kendini ispatlamış ve piyasada bilinen bir markanın ürünlerini tercih etmenizi tavsiye ederim. Dijital bir ürün alacaksanız pil veya batarya durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Bazı cihazlar pillidir. Bu cihazların şarj edilebilir pillerle de kullanılabildiğini unutmayınız. Cihazın dahili bataryası varsa pile ihtiyaç duymazsınız. Bataryalı cihaz tercihi yaparken, bataryanın nasıl şarj edildiğini ve cihazla birlikte şarj adaptörü verilip verilmediğini kontrol etmelisiniz. Dolu pil veya batarya ile yaklaşık kaç ölçüm yapabileceği cihazın kullanım kılavuzunda yazar. İncelemenizi tavsiye ederim. Ayrıca ilerleyen zamanda teknik bir sorun yaşama ihtimalinize karşı ürünle birlikte fatura ve garanti belgesini de mutlaka almanız gerekir.

Ateş Ölçer (Termometre) Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ateş Ölçerken Nelere Dikkat Edilir?

Ateş ölçümü yaparken birkaç hususa dikkat etmek gerekir. Özellikle vücudumuzdaki ölçüm yapacağımız yer çok önemlidir. Cıvalı veya alkollü bir termometreyle ağızdan vücut sıcaklığı ölçülecekse, ölçümden en az yarım saat önceye kadar sıcak ya da soğuk bir şey yenilip içilmemelidir. Termometre, dilin bir tarafının altına doğru yerleştirilmeli ve 3 dakika kadar dudaklar kapalı şekilde tutularak ölçüm yapılmalıdır. Koltuk altı ölçümlerinde ise koltuk altının terli olmaması gerekir. Termometre konulduktan sonra koltuk altı kapalı bir şekilde 5 dakika kadar beklenir. Rektal ölçümlerde ise ölçüm süresinin yaklaşık 2 dakika kadar olması yeterlidir. Ayrıca vücutta ölçüm yapılan yere göre farklı sıcaklıklarla karşılaşırız. Bunu da unutmamak gerekir. Termometreleri, bitmek üzere olan pil veya bataryalarla kullanmayınız. Aksi halde yanlış ölçüm sonuçları gösterebilir. Ürünleri kullanmadan önce kullanım kılavuzunu mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası