muafiyet belgesi nasıl alınır / Garanti Muafiyet Belgesi – DFG DANIŞMANLIK HİZMETLERİ VE MİM. funduszeue.info ŞTİ

Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır

muafiyet belgesi nasıl alınır

E-MUAFİYET ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ BAŞVURU SİSTEMİNİN AÇILMASI HAKKINDA DUYURU

tarih ve sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 48’inci maddesinde çalışma izni muafiyeti kapsamında bulunan yabancılar belirlenmiştir. Bu kapsamda olan yabancılar çalışma izni muafiyeti almak kaydıyla ülkemizde çalışabilecektir.

İlgili Yönetmelik gereğince çalışma izni muafiyeti başvuruları yabancı tarafından yurt içinde sistem üzerinden Bakanlığa, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliğine yapılacaktır. Türk dış temsilciliğine yapılan başvurular neticesinde verilen referans numarası ile sistem üzerinden başvuruların iletilmesi gerekmektedir.

Gelinen aşamada teknik çalışmaları tamamlanan “Çalışma İzni Muafiyeti Sistemi” tarihi itibarıyla uygulamaya geçecek ve çalışma izni muafiyeti başvuruları bu sistem üzerinden alınmaya başlanacaktır.

a)Başvuru Adresi

Çalışma izni muafiyeti başvuruları funduszeue.info adresi üzerinden çevrimiçi olarak yapılabilmektedir.

Yabancı Türkiye içerisinde bulunuyorsa; kendisine tahsis edilen 99 ile başlayan Yabancı Kimlik Numarası varsa E-devlet üzerinden, yoksa pasaport bilgileriyle sisteme giriş yapabilir. 

Eğer yabancı Türkiye dışında bulunuyorsa; bulunduğu ülkenin Türk dış temsilciliğine başvuru yaparak referans numarası alması gerekmektedir. Verilen referans numarasıyla sisteme giriş yapabilir.

b) Başvuru Belgeleri

Başvuru esnasında yabancıya ait biyometrik fotoğraf, geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge, eğitim ve varsa işyeri bilgileri ile bunlara ilişkin kanıtlayıcı belgelerin yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, yabancının başvurduğu muafiyet türüne göre durumu kanıtlayıcı belgelerin de yüklenmesi zorunludur.

c) Değerlendirme Esasları

Çalışma izni muafiyeti başvurusu değerlendirilirken, ilgili yabancının çalışma izni muafiyeti kapsamında olup olmadığına, ilgili mevzuatta belirlenen çalışma izni muafiyeti süreleri ile yüklenen belgelerin kontrolüne ilişkin hususlar dikkate alınmaktadır. Başvuruya dair bilgi ve belgelerin tam olması ve yabancının muafiyet kapsamında olduğunun tespit edilmesi kaydıyla başvuru sonuçlandırılır. İhtiyaç duyulması halinde ilgili mercilerin görüşleri alınabilir. 

d) Çalışma İzni Muafiyeti Belgesi

Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara Çalışma İzni Muafiyeti Belgesi düzenlenmektedir. Çalışma izni muafiyeti ödemelerini, harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişiler ödemekle yükümlüdür.

Çalışma izni muafiyeti süresinin 3 ay veya daha fazla olması halinde belge düzenlenmesi için çalışma izni muafiyeti harç bedeli ile değerli kâğıt bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Çalışma izni muafiyeti geçerlilik süresi üç aydan kısa düzenlenmesi halinde ise harç bedeli alınmaz, başvuru sahibi belge düzenlenmesini talep etmesi halinde sadece değerli kâğıt bedelinin ödenmesi yeterli olacaktır.

e) Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli Ödeme Kanalları

Çalışma izni muafiyeti başvurusu olumlu değerlendirilen yabancının kayıtlı e-posta adresine buna yönelik bir bildirim gönderilir. Gönderilen e-postada belirtilen tutarların en geç 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvuru olumsuz sonuçlandırılır.

Ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığına ait İnteraktif Vergi Dairesinden kredi kartıyla doğrudan yapılabilir, ya da Türkiye içerisinde anlaşmalı bankalar üzerinden yapılabilmektedir.

Çalışma izni muafiyeti hakkında daha detaylı bilgi için funduszeue.info adresinde yer alan Sık Sorulan Sorular bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

İlgililere duyurulur.

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği için tıklayınız.

Çalışma izin belgesi nasıl alınır? Çalışma izin belgesi başvurusu nasıl yapılır?

Türkiye'de çal&#;&#;mak isteyen yabanc&#; uyruklu ki&#;ilerin öncelikle çal&#;&#;ma izin belgesi almas&#; gerekir ancak bunun için çe&#;itli kriterleri kar&#;&#;lamalar&#; &#;art. Siz de yabanc&#; uyruklu biri olarak "Nas&#;l çal&#;&#;ma izin belgesi alabilirim?" diye dü&#;ünüyor olabilirsiniz. &#;&#;te, bu belgeyi alabilmek için kar&#;&#;laman&#;z gereken &#;artlar

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Nedir?

Çal&#;&#;ma izin belgesi, Türkiye Cumhuriyeti vatanda&#;&#; olmayan ki&#;ilerin Türkiye'de çal&#;&#;&#;p ikamet edebilmeleri için onlara verilen bir belgedir. Bu belge, T.C. Çal&#;&#;ma ve Sosyal Güvenlik Bakanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan düzenlenir. Çal&#;&#;ma izin belgesi alabilmek için çe&#;itli kriterlere sahip olmak ve ilgili yerlere uygun &#;ekilde ba&#;vuru yapmak gerekir.

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Neden &#;stenir?

Yabanc&#; uyruklu ki&#;iler, Türkiye'de ikamet etmek ve yasal olarak çal&#;&#;ma hakk&#; edinmek için çal&#;&#;ma izin belgesine ihtiyaç duyar. Bu belge, yurt d&#;&#;&#;nda ya&#;ayan ancak Türkiye'de ikamet etmek isteyen ki&#;ilerin çal&#;&#;ma vizesi almas&#;n&#; da sa&#;lar. Vize ba&#;vurusu s&#;ras&#;nda çal&#;&#;ma izin belgesi örne&#;inin vize evraklar&#; ile birlikte verilmesi çal&#;&#;ma vizesi için gereklidir.

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Nereden Al&#;n&#;r?

Çal&#;&#;ma izin belgesi, bu belgeye ihtiyac&#; olan yabanc&#; uyruklu ki&#;inin ikamet etti&#;i yere ba&#;l&#; olarak farkl&#; yerlerden al&#;nabilir. Henüz Türkiye'de ikamet etme hakk&#; olmayan yabanc&#; uyruklu ki&#;iler, ikamet ettikleri ülkenin Türkiye d&#;&#; temsilciliklerine çal&#;&#;ma izin belgesi ba&#;vurusu yapabilirler.

Türkiye'de en az 6 ay süreyle ikamet etme hakk&#; olan ve hâlihaz&#;rda Türkiye'de bulunan yabanc&#; uyruklu ki&#;iler e-Devlet üzerinden veya T.C. Çal&#;&#;ma ve Sosyal Güvenlik Bakanl&#;&#;&#;na çal&#;&#;ma izin ba&#;vurusu yapabilirler. Bu ki&#;iler, ba&#;vuru esnas&#;nda 99 ile ba&#;layan T.C. kimlik numaras&#;n&#; kullan&#;rlar.

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Nas&#;l Al&#;n&#;r?

Türkiye'de çal&#;&#;ma belgesi alabilmek için gerçekle&#;tirilmesi gereken baz&#; i&#;lemler var. Bunun için öncelikle i&#;veren kayd&#;n&#;n olu&#;turulmas&#; gerekir. E-izin sisteminde i&#;verenin türüne ba&#;l&#; olmak üzere ev hizmetleri i&#;vereni, kendi nam ve ad&#;na çal&#;&#;an yabanc&#; ya da yeni i&#; yeri ad&#;na i&#;veren kayd&#; olu&#;turulur. Ard&#;ndan bu adrese giri&#; yap&#;l&#;r ve gerekli belgelerin yüklenmesiyle i&#;veren kayd&#; olu&#;turulur.

&#;&#;veren kayd&#; olu&#;turulduktan sonra i&#;veren paneli üzerinden çal&#;&#;an ba&#;vurular&#; ve kay&#;t düzenlemeleri yap&#;labilir. "Ba&#;vuru Yap" butonundan yabanc&#; uyruklu ki&#;inin kimlik bilgileri ve gerekli belgeleri ile &#;ah&#;s için çal&#;&#;ma iznine ba&#;vurulur.

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi E-Devletten Nas&#;l Al&#;n&#;r?

Çal&#;&#;ma izin belgesi alma i&#;lemi e-Devlet'ten yap&#;lacaksa öncelikle sisteme girilir. e-Devlet sistemine giri&#; yapt&#;ktan sonra arama k&#;sm&#;na "e-ba&#;vuru" yaz&#;l&#;r. &#;çi&#;leri Bakanl&#;&#;&#;na ait e-ba&#;vuru sayfas&#;ndan "Yeni Ba&#;vuru" butonuna t&#;klan&#;r. Ba&#;vuru türü seçeneklerinden "Çal&#;&#;ma Muafiyet &#;zin &#;&#;lemleri" seçilir. Son a&#;amada "Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Verilmesi" alt ba&#;vuru türü üzerinden ba&#;vuru yap&#;l&#;r.

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Sorgulama &#;&#;lemi Nedir?

Çal&#;&#;ma izin belgesi sorgulama i&#;lemi, yabanc&#; uyruklu bir ki&#;inin çal&#;&#;ma izninin olup olmad&#;&#;&#;n&#; ö&#;renmek için yap&#;l&#;r. Bu belge Yabanc&#;lar&#;n Çal&#;&#;ma &#;zni ve Çal&#;&#;ma &#;zni Muafiyeti Sorgulama Sistemi üzerinden çal&#;&#;ma izin belgesinin türü, ki&#;inin kimlik numaras&#; ve ba&#;vuru numaras&#; ile sorgulan&#;r.

Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Ne Kadar Süre &#;çin Al&#;nabilir?

Çal&#;&#;ma izin belgesi üç farkl&#; türe sahiptir: süreli, süresiz ve ba&#;&#;ms&#;z çal&#;&#;ma izin belgesi. Bu belgeler, ba&#;vuru yapan ki&#;iye farkl&#; sürelerle çal&#;&#;ma izni verir. Çal&#;&#;ma izin belgelerinin süresi bitmeden yenileme i&#;lemi yaparak bu süreyi uzatmak hatta belge türünü daha sonradan de&#;i&#;tirmek mümkün.

Süreli Çal&#;&#;ma Belgesi: En fazla 1 y&#;la kadar verilen çal&#;&#;ma iznidir. Uzatma ba&#;vurular&#; ile en fazla 3 y&#;la kadar çal&#;&#;ma izni almak mümkündür.

Süresiz Çal&#;&#;ma Belgesi: S&#;n&#;rl&#; bir süresi bulunmayan ve uzun süreli ikamet hakk&#; tan&#;yan çal&#;&#;ma izin belgesidir.

Ba&#;&#;ms&#;z Çal&#;&#;ma Belgesi: En az 5 y&#;l süreyle Türkiye'de ikamet ediyor olmak, profesyonel meslek mensubu olmak ve di&#;er kanunlardaki özel &#;artlar&#;n sa&#;lanmas&#; ko&#;uluyla verilir. Süreli çal&#;&#;ma iznine tabidir.

Geçici Koruma Kapsam&#;ndayken Çal&#;&#;ma &#;zin Belgesi Ba&#;vurusu Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Geçici koruma, kitlesel olarak Türkiye s&#;n&#;rlar&#;na gelen ve uluslararas&#; koruma talebi bireysel olarak de&#;erlendirmeye al&#;namayan yabanc&#; uyruklu ki&#;ilerin uluslararas&#; koruma ihtiyac&#;n&#;n sa&#;lanmas&#; için geli&#;tirilen korumay&#; ifade eder. Geçici koruma kapsam&#;ndaki yabanc&#; uyruklu birinin çal&#;&#;ma izin belgesine ba&#;vurabilmesi için geçici koruma kimlik belgesine sahibi olmas&#; ve bu belgenin düzenlenmesinin üzerinden 6 ay geçmi&#; olmas&#; gerekir.

Türkiye'de Ö&#;renci Olarak Bulunurken Çal&#;&#;ma Belgesi Nas&#;l Ç&#;kar&#;l&#;r?

Türkiye'de ö&#;renim görmek üzere bulunan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora ö&#;rencileri de çal&#;&#;mak için çal&#;&#;ma iznine sahip olmal&#;d&#;r. Bu ki&#;iler, çal&#;&#;ma izin belgesi ba&#;vurular&#;n&#; Çal&#;&#;ma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanl&#;&#;&#;na yapabilirler. Ön lisans ve lisans ö&#;rencilerinin çal&#;&#;abilmeleri için bir senelik okul dönemi boyunca Türkiye'de ikamet etmesi gerekir.

Çal&#;&#;ma &#;zni Biterse Ne Olur?

Çal&#;&#;ma izin belgesi süreli olarak al&#;nd&#;ysa ve bu süre bittiyse ki&#;ilerin çal&#;&#;maya devam edebilmeleri için bu belgeyi yenilemeleri gerekir. &#;zin belgesini yenilemek için belgenin süresi bitmeden önce 2 ay içinde ba&#;vuru yap&#;lmal&#;d&#;r. Çal&#;&#;ma izni ayn&#; zamanda ikamet izni olarak kullan&#;ld&#;&#;&#; için süre bitiminde Türkiye'de yasal olarak ikamet etme süresi de biter. Dolay&#;s&#;yla yabanc&#; uyruklu ki&#;inin çal&#;&#;ma izin belgesini yenilemek istememesi durumunda kesinlikle ikamet iznine ba&#;vurmas&#; gerekir.

Çal&#;&#;ma izni son buldu&#;unda ki&#;inin yasal haklar&#; 15 gün daha devam eder. Bu 15 gün içinde ki&#;inin yasal haklar&#;n&#; sürdürmek için gerekli olan ba&#;vurular&#; yapmas&#; beklenir. E&#;er çal&#;&#;ma izni süresinin üzerinden 15 gün geçmi&#;se ve yabanc&#; uyruklu ki&#;i hâlâ çal&#;&#;ma veya ikamet iznine ba&#;vurmad&#;ysa bir sonraki ikamet izni ba&#;vurusunda ihlal etti&#;i günlerden iki kat daha fazla harç ücreti al&#;n&#;r. Ayr&#;ca çal&#;&#;ma izninin süresi bittikten sonra yap&#;lan ba&#;vurular süre uzatma i&#;lemi olarak de&#;il, yeni çal&#;&#;ma izni ba&#;vurusu olarak de&#;erlendirilir ve ba&#;vuru için uygun kriterlerin kar&#;&#;lanmas&#; beklenir.

Çal&#;&#;ma &#;zni Muafiyet Belgesi Nedir?

Çal&#;&#;ma izni muafiyet belgesi, baz&#; kriterlerin kar&#;&#;lanmas&#; sonucu yabanc&#; uyruklu ki&#;ilere verilen belgedir. Bu belge, onlar&#;n Türkiye'de çal&#;&#;ma izni olmadan çal&#;&#;ma ve ikamet etme hakk&#;ndan yararlanmalar&#;n&#; sa&#;lar. Çal&#;&#;ma izni almak için gereken ba&#;vuru yöntemleri ile çal&#;&#;ma muafiyet belgesi almak mümkündür.

Çal&#;&#;ma izni muafiyet belgesi almak isteyen yabanc&#; uyruklu ki&#;ilerde Türkiye’de en az 5 y&#;l kanuni ve kesintisiz ikamet etme, çal&#;&#;malar&#;n&#;n ekonomik kalk&#;nma aç&#;s&#;ndan katma de&#;er yaratm&#;&#; olmas&#; ve istihdam üzerinde olumlu etki yapma &#;artlar&#; aran&#;r. Bu belgeyi alan ki&#;iler çoklu giri&#; ve ç&#;k&#;&#; yapma hakk&#;na sahip olurlar.

Çal&#;&#;ma izin muafiyet belgesinin hangi süreyle düzenlenece&#;i her yabanc&#; uyruklu ki&#;i için de&#;i&#;iklik gösterir. Bu belge, uygun &#;artlar&#;n sa&#;lanmas&#; durumunda genellikle ba&#;vuru sahibinin talep etti&#;i süreyle düzenlenir. Çal&#;&#;ma izin muafiyet belgesi için düzenlenebilecek süre s&#;n&#;rlar&#; Uluslararas&#; &#;&#;gücü Kanunu Uygulama Yönetmeli&#;inin “Muafiyetler” ba&#;l&#;kl&#; maddesinde belirtilir. Ayr&#;ca çal&#;&#;ma izni muafiyet belgesinin süresi, ba&#;vuru sahibinin pasaport geçerlilik süresinden 60 gün daha k&#;sa olmal&#;d&#;r. Bu belgenin düzenlenmesinden itibaren 6 ay süreyle ayn&#; sebeplerle tekrar çal&#;&#;ma izni muafiyet belgesi talebinde bulunulamaz.

Vergi Muafiyeti Nedir? Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

Vergi Muafiyeti Nedir? Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergi mükellefi olması gereken gerçek veya tüzel kişilerin, yine kanunlarda yer alan maddeler göz önünde bulundurularak vergiye tabi tutulmamasına, yani vergiden muaf edilmesine denir. Halk arasında sıkça vergi istisnası ile karıştırılır. Bu yüzden konunun detaylarına girmeden önce vergi muafiyeti ile vergi istisnası arasındaki farka değinelim.

Vergi Muafiyeti – Vergi İstisnası Farkı

Vergi muafiyeti genellikle vergi istisnası ile karıştırılır. Vergi istisnasında, kanunlara göre vergilendirilmesi gereken bir konunun vergilendirilmesine sınırlama getirilir. Yani vergi alınacak bir “konunun” vergi dışında tutulmasına veya vergisinin sınırlandırılmasına vergi istisnası denir. Vergi muafiyetinde ise duruma konu değil “mükellef” dahil olur. Yani yasalara göre vergi mükellefi olması gereken bir kişi ya da kurumun, yine kanunlardaki hükümler doğrultusunda vergiye tabi tutulmamasına vergi muafiyeti denir. Vergi istisnasında sınırlama konuya getirilirken, vergi muafiyetinde ise kişi veya gruplara getirilir.

Vergi istisnasına örnek olarak emekli dul ve yetim aylıklarını gösterebiliriz. Bu aylıklar gelir vergisinden istisna edilmiştir. Vergi istisnası sürekli olabileceği gibi geçici de olabilir. Örneğin yeni yapılan binaların, vergi değerinin 4’te 1’i emlak vergisinden 5 yıl boyunca istisna edilmiştir.
Vergi muafiyeti çeşitli alanları kapsayabilir: Esnaf muaflığı, diplomat muaflığı, göçmen ve mülteci muaflığı, çiftçi muaflığı, serbest meslek erbabında yaşlılık muaflığı gibi.

Esnaf Muafiyet Belgesi veya Vergiden Muaf Esnaf Belgesi

Esnaf Muafiyet Belgesi veya bir başka deyişle Vergiden Muaf Esnaf Belgesi; motorlu taşıt olmaksızın, gezerek perakende satış yapan kişilerin, köylerdeki sanatkarların, evde el yapımı ürünler imal edip bunları satan kişiler gibi küçük ticari faaliyet gösteren kişilerin faydalanabileceği vergi muafiyeti belgesidir. Özellikle günümüzde, el yapımı ürünleri sosyal medya üzerinden satan kişilerin en fazla ihtiyaç duyduğu belgelerden biri bu belgedir. Çünkü bu belge sayesinde söz konusu satıcılar, kargoların sunduğu kapıda ödeme seçeneğinden faydalanabilir. Bu durum da internetten alışveriş yaparken tedirgin olan insanların satın alma eğilimini artırır.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?

Vergi Muafiyeti Belgesini almak için Vergi Dairesi’ne gidilmesi gerekir. Bağlı olduğunuz Vergi Dairesi’ne gidip nüfus cüzdanınızı vererek, yaptığınız ürünleri çevrenize sattığınızı beyan edip Vergiden Muaf Esnaf belgesi talep ediyorsunuz. Ardından tarafınıza verilen formu doldurarak geri veriyorsunuz. Bir hafta içerisinde evinize bir müfettiş gelerek o evde oturduğunuzu teyit ediyor ve yaptıpınız el işi ürünleri görüyor. Ürünleriniz ve satışlarınızla ilgili bir takım sorulardan sonra size Vergi Dairesi’ne tekrar gitmeniz için bir tarih veriyor. O tarihte gidiyorsunuz ve kabul edildiyseniz belgenizi hemen alıyorsunuz. Bu işlemler için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz ve belgenizin 3 yıl geçerliliği oluyor. Vergiden Muaf Esnaf Belgesi ile yıllık TL’ye kadar olan kazancınız vergiden muaf oluyor.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesine buradan online olarak ulaşabilirsiniz.

Benzer şekilde küçük çiftçiler, köylerde sanatla uğraşanlar, ayakkabı boyacıları vb. küçük ticari faaliyet gerçekleştiren kişiler de vergiden muaftır. Yabancı ülkelerin Türkiye’de bulunan elçilik, konsolosluk çalışanları da diplomat muafiyetine tabidir. Vakıflara da vergi muafiyeti şansı tanınmaktadır. Vergi muafiyetinden faydalanmak isteyen vakıflar için gerekli açıklamalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde belirtilmiştir.

Esnaf Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır?

Kişiler ticari faaliyet gerçekleştirdikleri için kazandıkları gelirler üzerinden esnaf muafiyet belgesi adı altında vergiye tabi tutulurlar. Bu işin önemine göre gerçek usul veya basit usul şeklinde olabilmektedir.

Gerçekleştirilen ticari faaliyetler gelir kanununa uygun olacak şekilde olursa kişiler vergiden muaf tutulurlar. Bu sebeple elde edilen gelirler üzerinde vergilendirilmezler. Esnaf muaflığının gerçekleşmesi için birtakım şartlar vardır. Ancak buna uyulduğu takdirde vergilendirme gerçekleşmez.

 

esnaf muafiyet belgesi

Esnaf Muafiyeti Nedir?

Birçok insan kazandıkları para üzerinden vergi ödemek zorundadır. Ancak bazı kişiler esnaf muafiyet belgesi aldıklarında bu vergilendirmeden muaf tutulurlar. Peki, muaf tutulmayı sağlayan esnek muafiyet belgesi nedir bir bakalım.

Gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergilere, gelir vergisi denilmektedir. Gelir vergisi, çalışan her kişiden alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda gelir vergisinden muaf olanlar da vardır.

Esnafların kazandıkları gelir üzerinden vergilendirilmemesi esnaf muafiyet belgesi olarak açıklanabilir. Ancak vergi muaflığı durumunu elde edebilmek için esnafların ve kişilerin bazı şartlara uyması gerekmektedir.

 

esnaf muafiyet belgesi

Esnaf Muaflığı Tanımına Uyan Kişiler

Esnaf muafiyetinden yararlanabilmek için ilk şart iş kurumları açmadan para kazanmaktır. İş yeri açmadan tüketiciye hizmet eden musluk tamircileri, kundura boyacısı, berber, çilingir bunlar arasındadır.

Ziraat yapmakta kullanılan motor, traktör, araba gibi ve ücret karşılığı eşya taşıyan kişiler diyebiliriz. Evlerimizde yaptığımız örgüler, kilimler, boncuk işlemeler gibi el işleri iş yeri açmadan yapılabilen şeylerdendir.

Esnaf muafiyet belgesi almak isteyenler ticari yer açmadan satın alınan malların ticaretini yaparak gelir sağlar. El dokuma işleri, bakırcılık, yorgancılık ve kaybolmalarına az kalan geleneksel işlerde çalışanlar vergi muafiyetinden yararlanırlar.

Ayrıca milli piyango bileti satanlar ve kapı kapı gezip insanlara ürün satan kişiler vergi muafiyetinden sorumlu olmazlar. Genel olarak iş yeri açmadan yapacağınız ticari mesleklerde geliriniz üzerinden alınan vergiden muaf tutulacaksınız.

 

esnaf muafiyet belgesi

Esnaf Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır?

Vergi muafiyeti şartlarını yerine getirdiyseniz ilk yapılması gereken ikametin bulunduğu vergi dairesine dilekçe vermektir. Bu dilekçeyi verdikten sonra esnaf muafiyet belgesi olarak bilinen dosyaları alabilirsiniz.

Bu belgeler isteğe göre alınır ve herhangi bir ücret talep edilmez. Aldığınız esnaf muafiyet belgesinin geçerlilik süresi 3 yıl kadardır ve süre bittiğinde yenilenmelidir. Bu üç yıllık süre içerisinde muafiyet için gerekli şartları kaybedenlerin bu belgeleri iptal etmesi gereklidir. Ayrıca işi bırakanlar ve vergi muaflığından çıkmak isteyenlerde muafiyet belgelerini sonlandırabilirler.

Vergi muaflığından faydalanan kişiler belgelerinin iptal olmaması istiyorlarsa bu belgeyi saklamak zorundadırlar. Çünkü memur ve zabıta gibi görevli kişilere bu belgeler gösterilmezse esnaf muafiyet belgesi iptal olunur.

 

esnaf muafiyet belgesi

Esnaf Muaflığından Kimler Yararlanamaz?

Eğer bir kurum veya işyeri sahibiyseniz esnaf muafiyetinden yararlanmanız mümkün değildir. Bu durum gelir ve kurumlar vergisi adı altında olacak şekilde ayarlanır. Bir kişinin ürünlerine yapılacak Pazar takibi sonrasında sürekli olarak satış yapanlar bu vergi muafiyetinden yararlanamazlar.

Gelir verginin funduszeue.infoinde belirtilenlere göre ticari ve mesleki kazancı olanlar bu haktan yararlanamazlar. Gelir ve kurumlar vergisine bağlı olanlarda esnaf muafiyet belgesi alamazlar.

Dernek ve vakıflar gibi kurumlar tarafından düzenlenen kermes yerlerinde satış yapılmaktadır. Geçici olarak satışı yapılacak ürün yerleri esnaf muafiyet belgesi için uygundur ve satış yapılabilmektedir.  Ancak bu gibi yerlerde sürekli satış yapılırsa vergi muafiyeti gibi durumlardan faydalanılamaz.

Kısacası esnaf muafiyet belgesi alabilmek için gelir vergi kanununa göre hareket etmek gereklidir. Bu sayede bir kuruma bağlı olmadan ürünlerinizi satabilirsiniz.

 

esnaf muafiyet belgesi

Vergi Muafiyeti Olan Kişiler Nasıl Para Kazanabilir?

Sadece ev hanımları değil ticari olarak satış yapan kişiler ürünlerini, bazı ortamlar sayesinde satabilirler. Burada önemli olan ürününüzü nasıl pazarlayacağınızdır. Çünkü vergi muafiyetinden yararlanıldığı için satış yapmak zor değildir.

Esnaf muafiyet belgesi olan kişiler sosyal medya ortamlarında kendi adına oluşturacakları hesaplardan satış yapabilir. Ücretsiz olarak açtığınız hesaplarınızı işletme veya şirket hesabı haline getirebilirsiniz.

Genellikle ürün satışında en çok kullanılan alanlar sosyal medya olduklarından rahatlıkla satışınızı gerçekleştirebilirsiniz. Satılacak ürünlerin vergi muafına girebilmesi için tamamen evlerde imal edilen ürünler olması gerekmektedir. Bu ürünler makine ve aletler olmamalı ve işçi alımı yapılmamalıdır.

Ürün satışı dışında sokaklarda bilet satan ve ev ev dolaşıp ürünlerini satan kişiler vergi muafiyetinden yararlanarak para kazanabilirler. Perakende satış yapan kişilerin iş yeri açmadan gezerek işlerini gerçekleştirebilirler. Gelir kanununa uygun olarak alım ve satımı yapılan işler vergiden muaf olabilmeyi sağlamaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası