bademcik ağrısı kulağa vurur mu / Kulak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? - Acıbadem Hayat

Bademcik Ağrısı Kulağa Vurur Mu

bademcik ağrısı kulağa vurur mu

Aynı Anda Boğaz Ve Kulak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Ge&#;er?

İnsanlar birçok hastalıktan dolayı belirti gösterebiliyor. Aynı anda boğaz ve kulak ağrısına neden olan farklı hastalıklar bulunuyor. Vücuda giren virüsler, iltihap oluşumuna neden olduğundan boğaz ve kulak ağrısına neden oluyor.

Aynı Anda Boğaz ve Kulak Ağrısı Neden Olur?

Vücudumuzun belirli bölgelerinde yaşanabilecek birçok sağlık sorunu bulunuyor. Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Kötü bir hastalık geçirmemek için çok iyi beslenmek gerekiyor. Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler soğuktan etkilenerek sağlık sorunları yaşayabiliyor. Hastalık belirtileri arasında farklı belirti türleri bulunuyor. Bireyler bazı hastalıkların belirtilerini yaşayarak hastalanabiliyor.

Kulak ve boğaz ağrısı kendi başına bir hastalık türü değildir. Yaşanan ağrılar bir hastalığın belirtisi olarak belirtiliyor. Aynı anda hem boğaz hem de kulak ağrısına neden olan enfeksiyon çeşitleri bulunuyor. Vücuda giren bakteriler, vücudun bağışıklık sistemini etkileyerek hastalıklara yol açıyor. Özellikle vücutta iltihap olması boğaz ve kulak ağrısının yaşanmasına neden oluyor.

Nasıl Geçer?

Bireyler boğaz ve kulak ağrısı yaşadığında uzman doktorlara muayene olması gerekiyor. Yaşanan ağrıların şiddetini arttırması veya uzun sürmesi sağlık sorunlarının artmasına neden olacaktır. Yaşanan kulak ve boğaz ağrılarını iyileştirmek için doktorlara muayene olmak gerekir. Doktorlar gerekli incelemeyi yaparak, enfeksiyon türüne uygun olan ilaçları verecektir. İlaçların yanı sıra, hastaların çok iyi beslenmesi ve vitamin alması gerekiyor.

.

Tek-tarafli-bogaz-agrisi-nedir-nasil-gecer

Boğaz ağrısı genellikle alerji, soğuk algınlığı ve grip belirtisi olarak ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Boğazın sağ tarafında ağrı gibi tek taraflı şikayetler ise başka hastalıklara işaret edebilir. 

Tek Taraflı Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz, bademciklerden yemek borusuna kadar vücudun birkaç bölümünü içerir. Yutma eylemi sırasıyla ağız, gırtlak ve yemek borusu üzerinden gerçekleşir. Yutkunurken boğazın bir tarafında ağrı hissediliyorsa rahatsızlığın sebebi bu organlarda meydana gelen hastalıklardan kaynaklanabilir. 

Tek taraflı boğaz ağrısının en yaygın sebepleri şunlardır:

Reflü, sindirim güçlüğünden daha fazlasına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Boğazda yanma hissine, ağrılı yutkunmaya ve hatta tahriş edici bir geniz akıntısına neden olabilir. Kulak ağrısı gibi şikayetlere de yol açabilen bu hastalık geceleri yatar pozisyondayken şiddetlenme eğilimindedir. Bu sebeple sabahları boğaz ağrısı şikayetlerine de sebep olabilir. 

Soğuk algınlığı ve grip gibi birçok yaygın viral hastalık boğaz ağrısına neden olabilir. Bu durumlarda boğazın sadece bir tarafı ağrıyabilir. Mukus ve tükürük üretiminin artarak boğazın arkasına doğru akmasıyla ortaya çıkan geniz akıntısı boğazın belirli bir kısmına ilerleyerek tek taraflı boğaz ağrısına yol açabilir.

Boğazın arka kısmındaki bademciklerin yalnızca biri iltihaplandığında tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Virüs ve bakterilerin sebep olduğu bu iltihaplanma genellikle ateş, yutkunma zorluğu ve hırıltılı nefes alma belirtileri gösterir. Bazı durumlarda, tek taraflı bademcik şişmesi ve kulak ağrısı rahatsızlıkları bir arada görülür. Bakteriyel bademcik iltihabı için doktorlar tarafından genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Viral kökenli vakalar ise belirtilerin hafifletilmesine yönelik uygulamaların ardından 10 gün içinde kendiliğinden iyileşebilir.

Vücudun baş ve boyun bölgelerinde çok sayıda lenf düğümü bulunur. Enfeksiyon, diş apsesi veya bağışıklık sistemini tehlikeye atan başka bir sağlık sorununda bu lenf düğümleri şişerek yutkunmayı zorlu hale getirir. Boynun her iki tarafında bulunan lenf düğümlerinden yalnızca biri şiştiğinde tek taraflı boğaz ağrısı meydana gelebilir. Lenf düğümlerinin şişmesine neden olabilecek durumların başında soğuk algınlığı, grip, strep boğaz enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mononükleoz ve HIV gelir.

Gırtlak iltihabı olarak da bilinen larenjit ses tellerinde ödem oluşumu sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genellikle sesin aşırı kullanımı, tahriş veya viral bir enfeksiyon sonucu oluşur. Gırtlakta yer alan iki adet ses telinden biri diğerinden daha fazla tahriş olduğunda tek taraflı boğaz ağrısı görülebilir. Larenjitin ses kısılması dışındaki diğer yaygın belirtileri kuru öksürük, boğazda ağrı ve hamlık hissidir.

Genellikle aft olarak tabir edilen aftöz ülser, ağız içinde herhangi bir noktada çıkan yaralara denir. Yanakların iç kısmında, dilin üstünde veya altında, dudak içlerinde ya da boğazın arkasına yakın kısımlarda ortaya çıkabilen bu ülser yaraları boğaz ağrısına neden olabilir. Sarı veya beyaz renkli benek şeklinde görülen aftlar ağız travması, bakteri, stres ve beslenme sorunlarından kaynaklanabilir.

Tek taraflı boğaz ağrısının daha az yaygın sebepleri ise şunlardır:

  • Apse veya gömülü diş,
  • Epiglotit (nefes borusu kapakçığı iltihabı),
  • Glossofaringeal nevralji (yutak ve boyun ağrısı),
  • Ağız kanseri,
  • Boğaz kanseri
  • Yemek borusu kanseri.

Tek Taraflı Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğazın tek tarafında ağrı hissini hafifletmek için uygulanabilecek doğal çözüm yöntemleri şunlardır:

  • Reflü kaynaklı şikayetlerin hafifletilmesi için baharatlı ve asitli gıdaları içermeyen diyet değişiklikleri işe yarayabilir.
  • Bol sıvı tüketmek boğazı nemlendirerek ağrıları hafifletebilir.
  • Tuzlu su gargarası yapmak boğaz ağrısını ve buna eşlik eden yutkunma güçlüğü problemini rahatlatabilir.
  • Bal tüketmek mukoza tabakasını kaplayarak geniz akıntısının yol açtığı tek taraflı boğaz ağrısına iyi gelebilir.
  • Boğaz pastili kullanmak ağrının yatıştırılmasına ve boğazın nemlendirilmesine yardımcı olabilir.
KAYNAKLAR: 

Boğaz İltihaplanması Nasıl Ge&#;er? Yetişkin ve &#;ocuklarda Neden Olur?

Yutak ve bademciklerde meydana gelen enfeksiyonlar boğaz iltihaplanması olarak adlandırılır. Bakteri ve virüslerin yanı sıra pek çok farklı hastalık nedeniyle de ortaya çıkabilen boğaz iltihaplanması ağrı, şişlik, öksürük, yutkunmada güçlük çekme gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, özellikle bakteriyel boğaz iltihaplanmasında ateş ve kulak ağrısı gibi farklı belirtiler de görülmektedir. İltihaplanmanın altında yatan nedene göre iyileşme yalnızca istirahat ve sıvı alımı ile olabileceği gibi, şiddetli bakteriyel vakalarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Boğaz İltihaplanması Nedir?

Tonsilit olarak da bilinen bademcik iltihabı ve yutak iltihabını (farenjit) da içeren boğaz iltihaplanması, virüs ya da bakteriler nedeniyle bu bölgelerde enfeksiyon görülmesi durumudur. Çoğunlukla virüslerin neden olduğu boğaz iltihaplanması vakalarının ortalama %20’sine beta hemolitik streptokoklar (streptococcus pyogenes) neden olur. Beta olarak da bilinen bu bakteri grubunun neden olduğu boğaz iltihaplanmasında, bazı durumlarda komplikasyonlar da görülebilir. Enfeksiyon bireyden bireye temas, salgı ve tükürükle yayılır.

Akut tonsillofarenjit olarak da bilinen boğaz iltihaplanması, sıklıkla çocuklarda görülse de yaygın olarak yetişkinlerde de görülür. Boğaz iltihaplanması belirtileri ise enfeksiyonun nedenine göre hastadan hastaya değişiklik gösterir. Bununla birlikte hastalarda genel olarak görülen belirtiler şunlardır:

    • Boğazda ağrı, hassaslık ve şişlik
    • Ateş
    • Öksürük
    • Yutkunmada zorluk
    • Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
    • Geniz akıntısı
    • Kulak ağrısı
    • Mide bulantısı ve kusma
    • Eklem ve kas ağrıları ve vücudun çeşitli bölgelerinde görülen ağrılar
    • Deride dökülme
    • Yorgunluk ve halsizlik
    • Karın ağrısı
    • Baş ağrısı
    • Sesin kısılması ya da değişmesi
    • Gözlerde kızarıklık, yaşarma ve yanma hissi

Boğaz ağrısı, boğaz enfeksiyonunun yaygın görülen semptomlarının başında gelir. Ağrı bazı durumlarda yalnızca yutkunurken kendini gösterirken, bazı durumlarda ise şiddetli ve süreğendir. Boğaz ağrısına eşlik eden belirtiler ise genellikle boğaz şişliği, yutkunmada güçlük ve ateştir. Şişlik, genel olarak lenf bezleri ya da bademciklerin şişmesi ile ilişkilidir. Bu şişlik nedeniyle boğazda oluşan darlık ise yutkunmada zorluk çekilmesine ve ses tellerinde tahribata neden olur. Bu nedenle boğaz enfeksiyonu geçiren hastaların sesleri değişebilir ve normalden daha kısık şekilde çıkabilir.

Öksürük de yaygın görülen belirtilerden biridir. Enfeksiyonun boğazda neden olduğu tahribat ve tahriş, hastalarda öksürme isteği yaratır. Öksürükle birlikte görülen semptomlar ise çoğunlukla geniz akıntısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır.

Viral enfeksiyonlarda da görülmekle birlikte, özellikle beta grubu bakterilerden kaynaklanan boğaz iltihaplanmasında sıklıkla yüksek ateş ve titreme görülür. Ateş, çoğu hastada 38°C’nin üzerindedir.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve boğazda virüs ya da bakterilerin varlığı hastaların kendilerini yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Bu halsizlik hissi eklem ve kas ağrılarıyla birlikte görülür.

Bu belirtilerin tümü her hastada görülmemekle birlikte bazı vakalarda tüm belirtiler şiddetli seyreder. Bu şekilde şiddetli seyreden boğaz iltihaplanması hemen her zaman bakterilerden kaynaklanmakta ve hastalara antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Boğaz İltihaplanması Nasıl Geçer?

Boğaz iltihaplanmasının tedavisi için öncelikle enfeksiyonun altında yatan nedenin ya da hastalığın doğru teşhis edilmesi gerekir. Bunun nedeni, virüs ya da bakteri kaynaklı boğaz iltihaplanmasında farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasıdır.

Virüs kaynaklı boğaz iltihaplanması bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Evde uygulanabilen istirahat etmek, sıvı tüketimini artırmak, bitki çayları tüketmek gibi yöntemlerle iyileşme süresi kısaltılabilir. Bununla birlikte, özellikle boğaz ağrısıyla birlikte seyreden viral boğaz enfeksiyonunda, anti viral ilaçlar ve ağrı kesiciler de doktor kontrolünde kullanılır. Antibiyotiklerin ise virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Aksine antibiyotikler, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğundan tedavi sürecini uzatabilir.

Bakteriyel boğaz enfeksiyonunda ise tedavi, genel olarak antibiyotik ya da penisilinle yapılmaktadır.

Boğaz İltihaplanması Neden Olur?

Boğaz enfeksiyonunun nedeni çoğunlukla virüs ve bakterilerdir. Özellikle tonsilit olarak da bilinen bademciklerin iltihaplanmasının en yaygın nedeni beta hemolitik streptokoklardır. Vücudu hastalıklardan koruyan beyaz kan hücreleri (lökosit) üreten bademciklerin görevi, bu anlamda bakteri ve virüsleri uzak tutmaktır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle beta grubu bakteriler başta olmak üzere bakteri ve virüsler bademciklerde çoğalabilir.

Yutak iltihabı olarak da bilinen farenjit ise çok büyük bir oranla virüs kaynaklıdır; bakterilerin neden olduğu farenjitle nadiren karşılaşılır. Akut ve kronik olarak ayrılan yutak iltihabı farklı belirtilere neden olur. Bununla birlikte boğaz ağrısı her iki tipte de yaygın olarak görülmektedir.

Akut farenjit; yutkunma ve konuşmada zorluk, boğazda şişlik, sesin kısılması, bademciklerin kızarması gibi belirtilerle kendini gösterir. Kronik farenjitte ise bu belirtilerin yanı sıra baş ağrısı, öksürük ve ateş gibi belirtiler de görülür. Sürekli boğaz iltihaplanması görülme nedenlerinden biri olan kronik farenjit; sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları geçirmek, alkol ve sigara tüketmek, sürekli nem oranı düşük ortamlarda bulunmak ve sürekli yüksek sesle konuşmak gibi faktörlerle ilişkilidir.

Boğaz iltihaplanmasının nedenleri arasında bakteri ve virüslerin yanı sıra bağışıklık sistemini düşüren immünolojik hastalıklar ve romatizmal hastalıklar da bulunur.

Boğaz İltihaplanmasına Ne İyi Gelir?

Sık sık boğaz iltihaplanması yaşayanlar, medikal tedavinin yanı sıra evde doğal yöntemlerle de tedavi sürecine katkı sağlayabilir. Özellikle virüs kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanılmadığı için, hastaların evde kendi yapacakları uygulamalar iyileşmelerini hızlandırabilir. Virüs kaynaklı boğaz iltihaplanması yaşayan bireylerin rahatsızlıklarını en aza indirmek için uygulayabileceği yöntemler şunlardır:

    • Tuzlu su ile gargara yapmak
    • İstirahat etmek
    • Gün içinde bol sıvı tüketmek
    • Çok sıcak veya soğuk olan içecek ve yiyeceklerden uzak durmak
    • Nem oranı yüksek ortamlarda bulunmak
    • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak

Çocuklarda Boğaz İltihaplanması

Özellikle yaş arasındaki çocuklarda boğaz iltihaplanması yaygın olarak görülür. Bu nedenle ebeveynler sık sık “Çocuklarda boğaz iltihaplanması nasıl geçer?” şeklinde araştırma yapmaktadır.

Çocukluk döneminde görülen tonsillofarenjit (bademciklerin ve yutağın iltihaplanması), yaklaşık %70 oranında virüslerden kaynaklanır. İlköğretim çağındaki çocuklarda, viral boğaz enfeksiyonu birkaç kez tekrar edebilir. yaş civarında ise enfeksiyonun tekrarlama olasılığı yükselir. Bunun önemli nedenlerinden biri, kalabalık okul ortamında virüslerin temas yolu ile yayılmasıdır. Çocuklarda tonsillofarenjite bağlı olarak görülen en yaygın belirti ise boğaz ağrısıdır.

Çocuklarda boğaz enfeksiyonunun nedeni genellikle virüsler olduğu için çoğunlukla medikal tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu vakalarda, çocukların bağışıklık sistemlerinin virüsle savaşmasına izin verilir. Boğaz ağrısı gibi belirtilerin vereceği rahatsızlıkları azaltmak için parasetamol grubu ağrı kesiciler kullanılabilir.

Boğaz enfeksiyonunun nedeninin beta grubu bakteriler olduğu durumlarda ise ortalama 10 gün boyunca antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Üst solunum yollarını da etkileyen ve nefes darlığına neden olan durumlarda ise bademciklerin ameliyatla alınması önerilebilir.

yaş altındaki bebeklerde boğaz iltihaplanması ise oldukça nadir görülür. Görüldüğü durumlarda bu enfeksiyon, bebeklerin rahatsız ve huzursuz hissetmesine neden olur. Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren boğaz iltihaplanması çoğu zaman virüs kaynaklıdır. Buhar duşu ve anne sütü ile sık besleme gibi yöntemlerle viral enfeksiyon iyileştirilebilir. Bakteri kaynaklı iltihaplanmada ise, çocuklarda ve yetişkinlerde olduğu gibi, mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir.

Boğaz İltihaplanması Kaç Günde Geçer?

Boğazda yanma, şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren iltihaplanma, hastaların rahatsız hissetmesine neden olur.

Viral boğaz iltihaplanması ortalama günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır.

Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir. Doktor kontrolünde uygulanan boğaz iltihaplanması ilaç tedavisinin süresi aynı zamanda semptomların şiddetine göre de farklılık gösterir. Kronik hale gelen boğaz enfeksiyonlarında ise ilaç kullanımı yeterli olmayabilir. Bu durumda cerrahi yöntemlerden yararlanılır ve ameliyatla birlikte tedavi süresi de uzar.

Kulak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

En sık kulak ağrısı nedenleri dış kulak ve orta kulak hastalıklarıdır. Özellikle yaz aylarında görülen yüzücü kulağı dediğimiz kulağa su kaçma durumu sonrası kulağın nemli kalmasıyla oluşan dış kulak iltihapları, olumlu bir kulak ağrısı nedenidir. Bunun dışında kişilerin kulaklarındaki kiri temizlemeye çalışırken buradaki kiri oynatıp ileri doğru itmeleri ve kirin kanalda sıkışması da bir kulak ağrısı nedenidir. Yine orta kulak enfeksiyonları, özellikle akut orta kulak iltihapları çocukluk çağında daha sık görülmekle birlikte çok sık karşılaşılan kulak ağrısı nedenidir.

Sık uçak yolculuklarında, östaki tüpünün tıkanıklığına bağlı barotravma (basınç travması) yaşanabilir ve bu nedenle de kulak ağrıları ortaya çıkabilir. Östaki tüpü tıkalı olan hastalar veya burnu tıkalı, grip iken, nezle iken uçak yolculuğuna çıkmış hastalar, özellikle uçağın inişi esnasında çok ciddi bir kulak ağrı yaşadıklarını söylerler. Orta kulakta sıvı birikmesi bazen gül şeklinde bir kabarcık şeklinde kulak zarını dışa doğru bombeleştirerek çok şiddetli bir kulak ağrısı oluşturur. Bu durumda kulaktaki iltihabı hızlı bir şekilde boşaltıp hastanın kulak ağrısını kesmek gerekebilir. Bunlar genellikle sık karşılaşılan kulak kaynaklı ağrı nedenleridir.

Bunların dışında bir de yansıyan kulak ağrıları vardır. Yansıyan kulak ağrıları baş ve yüz bölgesindeki çeşitli hastalıkların aynı sıvı uçları ile etkileşime geçip kulak bölgesine yaptığı ağrılardır. Mesela bademcik iltihapları, boğazdaki iltihaplar özellikle yutkunma esnasında kulakta şiddetli bir ağrıya yol açar. Ve klinik bulgu olarak hiç bir iltihap olmamasına karşın kulak ağrısı olarak çıkabilir. Yine faranjitler, boğaz reflüleri özellikle mide asidinin yukarı doğru kaçması ve asitli yiyecekler sonrasındaki kulak ağrılarında mutlaka çok sık karşımıza çıkan neden de boğaz reflüsüdür. Diş sıkma, çene eklem bozuklukları özellikle beyaz yakalılarda görülen strese bağlı kulak ağrısı nedenidir. Çoğunlukla yapılan kulak muayenelerinde kulakta her hangi bir enfeksiyon görülmez ama hastaların diş ve ağız muayeneleri yapıldığında çene eklemi bölgesinde hassasiyet ve dişlerinde travmaya bağlı bozulmalar tespit edilir. Bu yüzden kulak ağrılarında mutlaka çene eklemi kontrolü ve diş sıkmanın olup olmadığı öyküde sorgulanır. Nadiren de gırtlak kanserleri, baş boyun tümörleri aynı sinirden kök alması nedeniyle kulak ağrısı bulgusu yaratabilir. Bu nedenle kulak ağrısının nedeni mutlaka detaylı olarak araştırılmalı ve bir kulak ağrısı olduğunda hastanın sadece kulak bölgesinin muayenesi değil detaylı bir kulak, burun, boğaz ve baş boyun muayenesinin yapılması gerekir. Böylece gırtlak kanserine bağlı, baş boyun tümörüne bağlı kulak ağrıları da gözden kaçmaz.


Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Her kulak ağrısının sebebinin tedavisinde ayrı bir planlanma yapılır. Eğer kulak ağrısı nedeni dış kulak kaynaklı enfeksiyonsa mutlaka kulağa yönelik ağrı kesici damlalar, antibiyotik damlalar ve ilaç tedavileri yapılır. Gerekirse kulağa bu damlaların kanaldan rahat emilmesi için yerleştirilen özel süngerlerle pansuman uygulanır. Eğer kulakta sıkışmış bir kir varsa bunu endoskop ya da mikroskop eşliğinde kulaktan çıkarmak gerekir. Kulağın düzgün şartlarda uygun koşullarda temizlenmesi daha sonraki ikinci enfeksiyonlara yol açmaması açısından çok önemlidir. Dış kulak dışında orta kulakta iltihap, kulak zarı arkasında sıvı birikimi veya gül denilen bir baloncuk oluşuyorsa gerekli ilaç tedavilerinin yapılması hatta kimi zaman baloncuğun çizilerek içindeki iltihabın dışarı akıtılıp hastanın ağrısının kesilmesi gerekir.

Bununla beraber yansıyan bir ağrı varsa farklı çözümler uygulanır. Diş sıkma durumunda botoks uygulaması ya da hastanın gece kullanması için ağız apareyleri verilmesi kulak ağrısını geçirir. Eğer yansıyan ağrı boğaz enfeksiyonuysa bu durumda bademcik ve faranjit enfeksiyonlarını kontrol altına alacak antibiyotik tedavileri yapılır. Boğaz reflüsüne bağlı kulak ağrısı varsa o zaman hastaya mutlaka reflü diyeti verilir. Başını yüksek pozisyonda tutması ve reflü ilaçlarını kullanması önerilir. Bunun dışında baş boyun tümörüne, gırtlak kanserine bağlı bir kulak ağrısı varsa mutlaka ileri tetkikler yapılmalı daha sonra da tümörün tedavisi hedeflenmelidir.

Kulak Ağrısının Ardındaki Diğer Sorunlar

Kulakta basınç hissi, özellikle sistemik bir hastalığa bağlı tansiyon problemine bağlı olabilir. Her iki kulak birden ağrıyorsa ve buna bir uğultu eşlik ediyorsa mutlaka sistemik bir hastalık ekarte edilir. Aynı şekilde burun tıkanıklığı yapan tüm nedenler, kulakta bir basınç ve dolgunluk hissine, kimi zaman ağrıya yol açabilir. Boyun ağrıları ile birlikte yansıyan kulak ağrıları varsa mutlaka boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, sırt kaslarının gerginliği ile ilgili olarak hasta detaylı şekilde incelenmelidir. Bölgeye yakın tümörler, tükürük bezi hastalıkları, tükürük bezleri taşları, tükürük bezleri apseleri incelenir. En önemli diğer nedenler ise bademcik ve faranjit enfeksiyonları, tonsilit ve faranjit durumu, diş sıkma problemleri, gırtlak kanseri ve baş boyun tümörleri olarak sıralanır.

Bebeklerde Kulak Ağrısı

Bebeklerin kulak ağrısı en sık bebekte huzursuzluk belirtisi verir. Bebeğin huzursuz olması, sürekli ağlaması, beslenmeyi sürdürememesi, çok sık uyanması, sürekli olarak çok şiddetli ağlamalarla uykudan kalkması, annenin emzirmekte güçlük çekmesi bir kulak ağrısı varlığına işaret eder. Bebeğin kulağı ile oynaması ise her zaman kulak ağrısı olduğu anlamına gelmez. Bebekler zaman zaman kendi vücudunu tanımak için kulaklarıyla, burunlarıyla oynayabilirler. Ama huzursuzluğu varsa ve sürekli kulağını çekiştiriyorsa o zaman mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerdeki boğaz reflüsü sık görülen bir kulak ağrısı kaynağıdır. Gece yatmadan sık besleme yapmak kulak ağrısını çok artırabilir. Bu nedenle özellikle geç saatte beslenme konusunda dikkat olunmalıdır. Eğer anne çocuğunu yanlış pozisyonda çok aşağıda tutarak emziriyorsa kulak ağrısının artmasına neden olur. Burun tıkanıklığı çocuklarda çok ciddi bir kulak ağrısı nedenidir. Bebeklerde östaki tüpü tam olarak çalışmadığı ve erişkinlere göre daha yatay pozisyonda bulunduğu için burundaki bir iltahap ya da enfeksiyon çok kolay bir şekilde kulağa geçip iltihap yaratabilir. Bu durum yeniden orta kulak iltihaplarına yol açabilir. O yüzden bebek ağızdan nefes alıp veriyorsa burun tıkanıklığının nedeninin bulunması için doktora götürülmesi gerekir. Yaygın yapılan bir diğer hata da ebeveynlerin kulağın dışında görülen kirleri temizlemeye çalışmak için kulak temizleme çubukları kullanmalarıdır. Çocukların kulakları evde temizlememeye çalışılmamalıdır. Sadece banyo sonrasında dış kısmını kibar bir şekilde kurulamak yeterlidir. Ama kulak temizleme çubukları daha sıkılaşmış bir kiri kanalın daha dar kısmına sokup bebeğin kulak ağrısını artırabilir. Bunun dışında dış kulak yolu iltihabına neden olmaması için bebekleri banyo yaparken kulaklarına su kaçırmamak gerekir.

Ağrı Kesiciye Rağmen Kulak Ağrısı Geçmiyorsa

Kulak ağrısını rahatlatmak için evimizde olan ağrı kesici şurupları çocuğunuza verebilirsiniz. Yetişkinler de kendi kulak ağrıları için ağrı kesici ilaç alabilir. Eğer sorun geçmiyorsa mutlaka bir hekimin görmesi gerekir. Kulağa evde bulunan çeşitli kulak damlaları veya göz damlaları damlatmak yanlış bir davranıştır. Kulağa soğan ya da sarımsak suyu, zeytinyağı gibi yağların damlatılması kulaktaki enfeksiyonun şiddetini daha da artırabilir. Hatta bazı damlalar işitmeye ve denge merkezine zarar verebilir. Eğer ağrı kesici almanıza ve kulaktaki basınca karşı sakız çiğnemenize rağmen kulak ağrısı geçmiyorsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız. 

Kulak Bakımında Sık Yapılan Hatalar

Banyo yaparken kulağa su tutmak, kulağı yıkamaya çalışmak ve kulaklarımızı kulak çöpü ile kulağımızdaki kiri almaya çalışmak en yaygın hatalardır. Kulağın yıkanmaya ihtiyacı yoktur. Kulaktaki kirler kulak tarafından dışarıya doğru atılır. Kullanılan kulak çöpleri ise bu kirleri dış kulak zarının zara daha yakın olan bölgesine itmekten başka bir işe yaramaz. O yüzden kulağımıza su tutmak, kulağımızın içini yıkamaya çalışmak, kulak temizleme çöpü kullanmak dış kulak hastalıklarına yol açan en önemli risk faktörleridir.

Kulaktan Kan Gelmesi

Kulaktan kan gelmesi kişileri çok endişelendiren bir durumdur. Kulaktan kan gelme durumu dış kulak yolundan kaynaklanıyor olabilir. Hasta kulağını karıştırırken tırnağı ile ya da elindeki bir cisimle dış kulak zarını çizebilir ve bu nedenle kulaktan kan gelebilir. Ya da orta kulakta kulak zarının taze delinmesine bağlı olarak zarın arka kısmından sıvı ile birlikte bir kanama olabilir. Dış kulak ve orta kulak kanamaları özellikle birbirlerinden ağrı ile ayırt edilir. Dış kulak yolu kanamalarında genellikle kulak bölgesine bastırıldığında bir hassasiyet görülür. Orta kulak kanamalarında böyle bir hassasiyet olmaz. Orta kulak kanamalarından sonra şeffaf, sarı veya koyu renkte bir iltihap akıntısı gelebilir. Eğer bu kanamalar dış ve orta kulak kanamaları değilse ve bir travma öyküsü varsa, bir beyin sıvısının kulaktan gelip gelmediği acil olarak kontrol edilmelidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası