güneş kremi alerjisi / SYORELL Sunique Güneş Alerjisine Özel Koruyucu Krem 40 Spf Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Güneş Kremi Alerjisi

güneş kremi alerjisi

Güneş ışınlarına fazla maruz kalan ciltler her zaman ciddi zararlar görür. Cildinizi güneşten koruyamadığınızda cilt lekeleri, kırışıklık, tahriş, ton eşitsizliği gibi bir çok problem ortaya çıkar. Güneşten korunmayan cilt çok erken yaşlanır ve kırışır.

Cildinizi güneşten rahatça koruyabilmeniz için güneş koruyucu krem kullanmanız gerekir. Ancak güneş kremi seçerken de dikkatli olmalısınız. Çünkü bazı güneş kremleri ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Cilt kızarıklığı ve batması, kaşıntı, kızarıklık gibi sorunları ortaya çıkabiliyor. Güneş kremi alerjinizin olup olmadığını anlamanın çok kolay yolları var. Peki, güneş kremi alerjisi olan biri ne yapmalıdır?

Güneş kremlerinde bulunan bazı bileşenler, bazı insanlarda alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Alerjik reaksiyona neden olma olasılığı en yüksek olan birkaç bileşen var.

Bazı insanlar, üreticilerin genellikle güneş kremlerine eklediği kokulara ve koruyucu maddelere de alerjik veya duyarlı olabilir. Her yeni cilt bakım ürününde olduğu gibi, yeni bir güneş kremi denerken de vücudunuzun küçük bir bölümünde (bu bileğiniz olabilir) bir test yapmanız gerekir.

GÜNEŞ KREMİ TÜRLERİ

İki ana güneş kremi türü vardır. Kimyasal ve fiziksel. Kimyasal güneş kremleri UV ışınlarını emer ve UV ışınlarının cilde ulaşmasını engellerken, fiziksel güneş kremleri UV ışınlarını yansıtan veya saçan ve UV ışınlarını saptıran çinko oksit ve titanyum dioksit gibi mineraller içerir.

Güneş kremi hassasiyetleri alerjisi olan kişileri etkileyebilecek üç tip reaksiyon vardır.

Tahriş edici kontakt dermatit: Bu tip, hassas cilde veya egzama gibi durumlara sahip kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Alerjik kontakt dermatit: Bu tip, bir kişinin güneş kremi içindeki belirli bir bileşene alerjisi olduğunda ortaya çıkar.

Fotoalerjik kontakt dermatit: Bu, güneş kremi UV ışığı ile temas ettiğinde ortaya çıkabilen bir alerji türüdür.
semptomlar

Güneş kremi alerjisi, güneş kremi uygulandıktan hemen sonra ortaya çıkabilir veya bazı durumlarda gelişmesi zaman alabilir. Güneş kremi alerjinin belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

GÜNEŞ KREMİ ALERJİSİ OLANLAR NE YAPMALI?

Güneş kremi sürdüğünüz andan itibaren cildinizde yanma ve kaşıntı hissederseniz hemen güneş kreminizi su ile durulayın. Daha sonra cilt tamamen iyileşene kadar güneşten uzak durun. Cildiniz alerjik reaksiyon gösterdiğinde mutlaka nemlendirici bir kremle cildinize nemlendirici uygulayın.

Orta ila şiddetli cilt alerjileri için;

Tekrarlanan veya şiddetli güneş kremi alerjisi vakaları bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bir dermatolog, cilt durumunu teşhis ederek ve tedavi ederek yardımcı olabilir. Ayrıca güneş kremi kullanımı ve güneşe maruz kalma konusunda önerilerde bulunabilirler

Alerjik Hastalığı Olanlar Hangi Güneş Koruyucu Kremleri Kullanmalıdır?

Alerjik Hastalığı Olanlar Hangi Güneş Koruyucu Kremleri Kullanmalıdır?

Alerjik hastalığı olanların genelde ciltleri hassastır. Sıklıkla egzama hastalığı da birlikte olabilmektedir. Bu nedenle de alerjiye yatkın kişilerin güneş koruyucu seçiminde özellikle alerji yapma potansiyeli düşük olan güneş koruyucu krem seçmeleri daha doğru olur. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, konu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Güneş Işınları Arasındaki Fark Nedir?

Güneş ışığı, dünyaya ulaşan iki tür zararlı ışından oluşur. Bunlar UVA (Ultraviyole A) ışınları ve UVB ışınları. Her ikisine de aşırı maruz kalmak cilt kanserine yol açabilir. UVA ışınları (veya yaşlanma ışınları) cildinizi erken yaşlandırabilir, kırışıklıklara ve yaşlılık lekelerine neden olabilir ve pencere camından geçebilir. UVB ışınları (veya yanan ışınlar) güneş yanığının başlıca nedenidir ve pencere camı tarafından engellenir. Güneş ve solaryum ve güneş lambaları gibi yapay kaynaklardan gelen UV radyasyonu kanserojen olarak ilan edilmiştir.

Güneşten Korunma Önlemleri

Güneşin zararlı etkisinden korunmak için güneş kremi sürmenin yanı sıra cildinizi korumak ve cilt kanserini erken teşhis etmek için aşağıdaki önlemleri almak faydalı olacaktır:

Uygun olduğunda gölge arayın, güneş ışınlarının en güçlü olduğunu saatlerin ile saatleri arasında olduğunu unutmayın ve bu saatlerde gölge arayın. 

Hafif uzun kollu bir gömlek, pantolon, geniş kenarlı bir şapka ve mümkünse güneş gözlüğü kullanarak kendinizi güneşten korumak için giyin.

Güneş yanığı olasılığını artırabilecek güneşin zararlı ışınlarını yansıttıkları için su, kar ve kum yakınında ekstra dikkatli olun .

Vitamin takviyeleri içerebilen sağlıklı bir diyetle D vitaminini güvenle alın . Güneşi aramayın. 

Kapalı ortamda bronzlaşma yataklarından kaçının. Güneşten ve bronzlaşma yataklarından gelen ultraviyole ışık cilt kanserine ve kırışmaya neden olabilir. Bronzlaşmak istiyorsanız, kendi kendine bronzlaşan bir ürün kullanmak isteyebilirsiniz, ancak onunla birlikte güneş koruyucu kullanmaya devam edebilirsiniz. 

 

Kimler Güneş Kremine İhtiyaç Duyar?

Herkes duyar. Güneş kremi kullanımı sizi güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruyarak cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Yaş, cinsiyet veya ırktan bağımsız olarak herkes cilt kanserine yakalanabilir. Her beş kişiden birinin yaşamları boyunca cilt kanseri geliştirme riski olduğu tahmin edilmektedir.

Ne Tür Güneş Kremi Kullanmalıyım?

En iyi güneş kremi türü, tekrar tekrar kullanacağınızdır. Hangi güneş kremini seçerseniz seçin, ürün etiketinde belirtilen UV korumasını elde etmek için bolca uyguladığınızdan emin olun.

Amerikan Dermatoloji Akademisi, herkesin aşağıdaki özellikleri sunan güneş kremi kullanmasını önermektedir:

Geniş spektrumlu koruma sağlayan (UVA ve UVB ışınlarına karşı korur)

Yukarıdakileri sunan bir güneş kremi cildinizi güneş yanığından, erken cilt yaşlanmasından ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olmaktadır. Ancak güneş kremi tek başına sizi tam olarak koruyamaz. 

Kullandığınız güneş kremi türü kişisel bir tercih meselesidir ve korunacak vücut bölgesine göre değişiklik gösterebilir. 

Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur. Kremler kuru cilt ve yüz için en iyisidir. Jeller, kafa derisi veya erkek göğsü gibi tüylü alanlar için iyidir. Çubuklar göz çevresinde kullanmak için iyidir. Spreyler çocuklara uygulanması kolay olduğu için bazen ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Maruz kalan tüm cildi tamamen kaplayacak kadar bu ürünlerden yeterince kullandığınızdan emin olun. Bu ürünleri solumayın veya ısı yakınında, açık alev veya sigara içerken uygulamayın. Hassas ciltler ve bebekler gibi belirli amaçlar için yapılmış güneş kremleri de vardır. Bazı güneş koruyucu ürünler, nemlendiriciler ve kozmetiklerle birlikte de mevcuttur. Bu ürünler kullanışlı olmakla birlikte, en iyi güneş korumasını elde etmek için tekrar uygulanmaları gerekir. 

Alerjik Hastalığı Olanlar Hangi Güneş Koruyucu Kremi Kullansınlar?

Alerjik hastalığı olanların ciltleri genelde hassastır. Sıklıkla egzama da birlikte görülmektedir. Bu nedenle de özellikle alerji yapma potansiyeli olmayan ürünler seçilmelidir. 

Kimyasal güneş kremleri hem alerjik hem de tahriş edici kontakt dermatite neden olabilir. Bir UVA kimyasal filtresi olan oksibenzon, tahriş edici veya alerjik temas veya foto-kontakt dermatite neden olan en yaygın güneş koruyucudur. PABA yaygın bir alerjendir ancak artık güneş kremlerinde bulunmuyor. Foto-alerjik reaksiyonlara neden olabilen diğer güneş koruyucu ajanlar arasında sinamatlar, dibenzoilmetanlar oktokrilen ve benzofenonlar bulunmaktadır. Bu bileşenleri içermeyen güneş koruyucular kullanılmalıdır. 

Alerjiye eğilimli olan çocuk ve yetişkinlerin özellikle titanyum dioksit ve çinko oksit gibi fiziksel UVF içeren güneş koruyucu kremler kullanmak daha doğru olur. hem ciltten emilmemesi hem de alerji yapma potansiyelleri düşük olması nedeniyle tercih edilmesi gerekir. 

Sonuç olarak egzaması olanlar ve alerjik hastalığa eğilimli olan altı aydan büyük çocuk ve yetişkinlerin fiziksel UV filtresi içeren ve sinamatlar, dibenzoilmetanlar ve benzofenon maddeselerini içermeyen güneş koruyucu kremler kullanması faydalı bir yaklaşım olacaktır.

Alerji için test edebilirsiniz

Egzama ve hassas cilde sahip kişiler her türlü şeye tepki verebilir ve uygun bir güneş kremi bulmak bir deneme yanılma meselesidir. Bir güneş kremi seçerken, bir yumuşatıcı seçerken göz önünde bulunduracağınız şeylerin aynısını göz önünde bulundurmanız gerekecektir.

Ürünlerin üzerindeki içerik etiketleri, duyarlılığınız olduğu bilinen maddelerden kaçınmanıza yardımcı olacaktır, ancak her zaman dikkatli olmalısınız ve herhangi bir yeni güneş kremini bolca uygulamadan önce test ettiğinizden emin olmalısınız. 

Kendiniz de test edebilirsiniz. Bileğinize veya dirseğinizin kıvrımına bezelye büyüklüğünde küçük bir miktar uygulayın. O bölgeyi saat yıkamayın ve kızarıklık, kızarıklık, ciltte herhangi bir sivilce, kaşıntı, ağrı, pullanma vb. gibi alerjik reaksiyonlara dikkat edin. Duyarlılığın gelişmesi biraz zaman alabileceğinden, bunu beş gün boyunca günde bir kez yapmanız deneyebilirsiniz. Ayrıca geçmişte kullandığınız güneşten koruyucuları, formülasyonu veya cildinizin yapısı değişmiş olabileceğinden, bu testi belirli aralıklarla yapabilirsiniz.

Alerjik Hastalığı Olanlar Güneş Kremlerini Nasıl Uygulamalıdır?

Yüksek SPF'li (50+) bir güneş kremi kullanın ve bol miktarda uygulayın, ancak çok fazla ovalamaktan kaçının. (Cildiniz biraz beyaz kalmalıdır). Etkili olabilmesi için kremin cilt yüzeyinde kalması gerekir. Güneş koruyucuları kullanırken;

 

Güneşe çıkmadan 15 dakika önce uygulayınız.

Çok fazla saçınız yoksa, başınızın üstüne güneş kremi sürün veya şapka takın.

En az iki saatte bir veya yüzdükten hemen sonra tekrar uygulayın.

Bebeklere ve çocuklara güneşte ekstra özen gösterin. 6 aylıktan küçük çocuklara güneş kremi uygulamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Hasar görmüş veya kırılmış cilde asla güneş kremi sürmeyin.

Özellikle dudaklarınız, burnunuz, kulaklarınız, boynunuz, elleriniz ve ayaklarınız olmak üzere tüm açık cildinize güneş koruyucu uygulayın.

Yumuşatıcılar ve güneş kremini hangi sırayla kullanmalıyım

Güneşe maruz kalmak cildi kurutur. Güneş kremi sürmeden yaklaşık yarım saat önce yumuşatıcınızı sürmeye çalışın. Bu, güneş kreminin yumuşatıcı tarafından seyreltilmesini önleyecek ve güneş kreminin koruyucu özelliklerini korumasını sağlayacaktır.

Yağlı veya yağlı bir yumuşatıcı kullanıyorsanız, güneşte 'kızartma' etkisine neden olabileceğinden aşırı uygulamamaya dikkat edin.

Bebekler ve küçük çocuklar her zaman dahili SPF50 içeren güneşten koruyucu giysiler kullanmalıdır. Bu giysi, güneş kremine karşı hassasiyeti olan yetişkinler için de mevcuttur. Açıkta kalan cilt bölgelerine 2 saatte bir güneş kremi sürülmelidir.

Sonuç olarak özetleyecek olursak:

Alerjik bünyelilerin kullanacağı güneş kremleri mineral bazlı güneş koruyucu filtreleri olan Titanyum Dioksit (TiO2) ve Çinko Oksit (ZnO) içermeli

Alkolsüz olmalı

SPF 30 veya üzeri olmalı ve 50 olması faydalı olacaktır

Hem ultraviyole (UVA) A hem de UVA B ışınlarından "geniş spektrumlu" koruma sağlamalı

Suya karşı en az 40 dakika dayanıklı olmalıdır. 

Alerji yapma potansiyeli yüksek ürünler kullanılmamalı

Daha fazla etkinlik için güneş kremini bolca uygulayın. Çoğu insan çok az uygular. 

Gün içinde her 2 saatte bir ve yüzdükten, terledikten ve havluyla kuruladıktan sonra güneş kremini yeniden uygulamayı unutmayın.

Kaşıntıyı tetikleyebileceğinden güneş kremi ile ovmaktan kaçının. Bir yumuşatıcı uygular gibi pürüzsüz, aşağı doğru hareketlerle uygulayın.

Güneşten koruyucular çeşitli formülasyonlarda gelir: kremler, losyonlar, jeller, çubuklar ve spreyler. Yumuşatıcılarda olduğu gibi, size en uygun olanı ve cildinizi tahriş etmeyecek olanı seçin. Spreyler özellikle çocuklar için faydalıdır.

Hiçbir şey güneş ışınlarının %'ünü engellemez, bu nedenle koruyucu giysi ve şapka giymenin yanı sıra her 2 saatte bir güneş kremi sürmelisiniz.

Tatile çıkmadan önce güneş kremleri üzerinde beş günlük bir kendi kendine yama testi yapın.

Yumuşatıcı ve güneş koruyucu uygulama arasında yaklaşık 30 dakikalık bir boşluk bırakın (önce yumuşatıcı uygulayın).

 

Güneşe Bağlı Ürtiker

Güneş ışınları olmadan hayat mümkün değildir. Sağlıklı bir yaşam için güneş olmazsa olmazdır; “Güneş girmeyen eve doktor girer” diye bir atasözü de vardır. Fakat bazı kişilerde güneş ışınları alerjiye yol açabilmektedir. İşte güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) denince akla neler gelmeli?

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) terimi, güneş ışınlarıyla temas sonrası gelişen ve ciltte kaşıntılı kızarıklara (isilik) sebep olan birkaç hastalığı kapsamaktadır. Bu hastalıklardan en sık görüleni güneş zehirlenmesi olarak da bilinen polimorf ışık erüpsiyonudur.

Bazı kişilerde herediter (ailevi) tip güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) vardır. Bunun dışındaki güneş alerjisi tiplerinde ise yalnızca ilaç kullanımı veya bazı bitkilerle temas gibi faktörlere bağlı olarak alerjik reaksiyonlar gelişir.

Hafif şiddetteki güneş alerjileri tedavisiz kendiliğinden kaybolabilir. Daha şiddetli tablolarda ise steroid içeren kremler veya haplar ile tedavi gerekebilir. Ciddi güneş alerjilerinde kişi önlemler almalı ve güneşten koruyan kıyafetler giymelidir.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) olan kişide ne gibi belirtiler beklenir?

Alerjiden etkilenen derideki bulgular, altta yatan hastalığa göre değişiklik gösterir. Sıklıkla görülen belirti ve bulgular şunlardır:

Bu belirtiler genellikle sadece derinin güneşe maruz kalan yerlerinde görülür ve güneş ışınlarıyla temastan dakikalar-saatler sonra başlar.

Güneş ışığına maruziyetten sonra deride rahatsız edici ve daha önce görmediğiniz cilt reaksiyonları meydana gelmişse doktora görünün. Şiddetli ve hafiflemeyen belirtilerin görülmesi halinde bir 18 yaşından küçükse çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyükse yetişkin alerji uzmanına görünmeniz iyi olacaktır.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) sebepleri nelerdir?

Bazı ilaçlar, kimyasallar ve hastalıklar derinin güneş ışınlarına hassasiyetini artırabilmektedir. Buna rağmen bazı insanlarda güneş alerjisi gelişip bazılarında gelişmemesinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Birtakım genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Hangi faktörler Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) gelişim riskini artırır?

Güneş ışınlarına alerjik reaksiyon gelişim riskini artıran faktörlerden en önemlileri:

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) için doktor randevusuna nasıl hazırlanılmalıdır?

Başlangıçta gideceğiniz aile hekimi veya pratisyen doktor, sizi bir dermatoloğa veya alerji uzmanına yönlendirebilir.

Randevu alırken herhangi bir ön hazırlık yapmanın gerekip gerekmediğini sorunuz. Örneğin; eğer bir fototest yapılacaksa (ultraviyole ışınlarıyla alerjik reaksiyon gelişip gelişmediğini gösteren bir test), doktorunuz sizden test yapılmadan günler önce bazı ilaçları kesmenizi isteyebilir.

Randevuya gelmeden evvel, doktorun size sorması muhtemel olan bazı soruların cevaplarını hazırlayabilirsiniz. Bu sorulardan bazıları şunlardır:

Güneşe bağlı kurdeşen tanısı nasıl konur? Tanıda kullanılan testler nelerdir?

Çoğu zaman doktorlar sadece deriye bakarak güneş alerjisi tanısı koyabilirler. Eğer durum bakılarak anlaşılamayacak kadar net değilse bazı testlerin yapılması gerekebilir. Bu testler şunlardır:

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) nasıl tedavi edilir ve hangi ilaçlar kullanılır?

Tedavi metotları güneş alerjisi tipine göre farklılıklar gösterir. Hafif alerjilerde güneşten birkaç gün uzak kalmak belirti ve bulguların hafiflemesini sağlayabilir.

Kortikosteroid içeren kremler deri reaksiyonlarını hafifletmede faydalıdır. Ağır durumlarda doktor, prednizon gibi hap formundaki kortikosteroidleri yazabilir.

Bazı güneş alerjilerinde bir sıtma ilacı olan hidroksiklorokin (Plaquenil) faydalı olabilmektedir.

Daha ciddi güneş alerjisi tablolarında fototerapi kullanılır. Bu yöntemde ultraviyole lambası ile derinin genelde güneşe maruz kalan bölgelerine UV ışın uygulanır.

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) belirtilerini hafifletmek için neler yapılabilir?

Şu adımları uygulamanız, güneş alerjisi semptomlarını hafifletecektir:

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi) olanlar ciltlerinde alerjik reaksiyon gelişmesinin önüne nasıl geçebilirler?

Güneş alerjiniz veya güneş ışınlarına artmış hassasiyetiniz varsa şu adımları uygulayarak alerjik reaksiyon gelişmesini engelleyebilirsiniz:

Özetle…

Güneşe bağlı ürtiker (Güneş Alerjisi), güneş ışınlarına maruz kalınması sonucu gelişen ve bazı kişilerde kendiliğinden geçebilen bir alerjidir. İlaçlar ve basit korunma yöntemleriyle kontrol edilebilen güneş alerjisinin altında bazı hastalıklar yatabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası