kan vermek abdesti bozar mı diyanet / Kan Vermek Abdesti Bozar Mı? Tahlil İçin Kan Verince Abdest Bozulur Mu? - Yaşam Haberleri

Kan Vermek Abdesti Bozar Mı Diyanet

kan vermek abdesti bozar mı diyanet

Merak edildi: Ne Kadar Kan Abdesti Bozar? Vücut Ne Kadar Kanarsa Abdest Bozulur?

Ne Kadar Kan Abdesti Bozar?

Abdesti bozan hallerden biri de kandır. Şafi mezhebine göre kan abdesti bozmaz. Ancak Hanefi mezhebine göre vücudun herhangi bir yerinden kan aktığı zaman abdest bozulur. Bu durumda yeniden abdest alınması gerekir. Burun kanaması veya benzeri kanama türlerinde de abdest bozulur. Kanama sadece yaralama ile olmasa bile abdest yine de bozulur. Yaranın açılması, sivilcenin patlaması veya ameliyatlı yerin kanaması gibi bütün kanama çeşitleri abdesti bozar ve abdestin tazelenmesi gerekir.



Vücut Ne Kadar Kanarsa Abdest Bozulur?

Hanefi fıkhına göre abdesti bozan hallerden biri de vücuttan kan akmasıdır. Kanın ne kadar aktığı konusu ise önemlidir. Sahih bir hadis-i Şerifte Rasulullah aleyhisselam'ın hanımlarından biri kendi alnından akan kanı sildi. Daha sonra Rasulullah aleyhiselam abdest tazeledi. Bu hadiste Hanefiler ' Rasululah akan kanı sildiğinden dolayı abdesti tazeledi, demiştir ve vücuttan kan aktığında abdestin bozulduğuna hükmetmiştir. Şafiler ise 'Rasulullah'ın hanımı alnına değdiği için Rasulullah'ın abdestini tazelediğine' hükmederek kanın abdest bozmadığına hükmetmiştir.

Hanefiler bu hadis-i Şerifi baz alarak vücuttan akan kanın akıcı olması gerektiğini savunmuştur. Ucu kanlı ama akmayan küçük sivilcelerin abdesti bozmayacağına hükmetmişlerdir. Savaşta ise Hanefiler bu konuda Şafilere tabi olmaktadır. Savaşta vücutta kanama oldukça fazla olur. Bu durumda Hanefiler Şafii fıkhını uygulamaktadır. Hanefi mezhebine tabi olan bir Müslüman vücudunda hafifte olsa kanama meydana geldiğinde abdest tazelemelidir. Bu kanın az da olsa akması gerekir. Zorunlu durumlarda mezhepler diğer bir mezhebe uyabilir.

Oruçluyken Kan Verilir Mi?

Kan vermek sağlık kontrolleri için gerekli olan bir durumdur. Genel sağlık kontrollerinin yapılması veya şikayet edilen hastalığın saptanması için kan verilir. Sağlık kuruluşlarında yapılan kan verme işlemi, birkaç saat içinde sonuçlanarak kişideki hastalıklara dair ipuçları verir. Kan verme, genellikle aç karnına yapıldığında en net sonucu vermektedir. Eğer doktorunuz size özellikle aç ya da tok olmanızı söylüyorsa kan verirken doktorunuzun tavsiyelerine kulak vermelisiniz.

11 ayın sultanı ramazan döneminde de zaman zaman kan vermeniz gerekebilir. Eğer kronik bir hastalığınız varsa düzenli olarak kan tahlili yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Ramazan ayı geldiğinde oruç tutacak kişiler en çok şu soruyu merak etmektedir: “Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı?”

Kan vermek orucu bozar mı Diyanet tarafından her sene yeniden açıklanan bir sorudur. Bu konuda tüm toplumun bilinçlenmesi hedeflenmektedir. Asılsız söylemlere itibar edilmemesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya uyulması önerilmektedir.

Şimdi sizlere akıllardaki tahlil için kan vermek orucu bozar mı Diyanet bu konuda ne öneriyor sorusunun yanıtını verelim. Mezheplere göre ve Diyanet İşleri Başkanlığının açıklamalarına göre kan verme konusunda karar verebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

kan vermek orucu bozar mı

Kan Vermek Orucu Bozar Mı?

Ramazan ayı içerisinde sağlık sorunlarından ya da rutin kontrollerden dolayı kan vermek zorunda kalabilirsiniz. Mecburi sağlık kontrollerine gitmeden önce aklınızda şu soru yer edinebilir: Kan vermek orucu bozar mı? Eğer kronik bir hastalığınız varsa ve ramazan ayında hastaneye gitmek zorunda kalıyorsanız kan aldırmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını bilmelisiniz.

Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan biri olan kan vermek orucu bozar mı Diyanet tarafından duyurusu yapılan konulardandır. Bu konu hakkında pek çok kişi en doğru yanıtı arar. Kan vermeden önce eğer oruç tutuyorsanız aklınıza kan vermenin orucu bozma ya da bozmama durumu gelebilir.

Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı endişesine kapılmak yerine sizlere en doğru kaynaklardan aktardığımız bilgileri okuyarak kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Bu konuya en net yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı vermektedir. Ayrıca kan vermek orucu bozar mı Nihat Hatipoğlu gibi din konusunda uzman görüşlere sahip olan bilgili kişiler tarafından da açıklanmıştır.

Oruç tutmanın adabını ifade ederken, kan vermenin de oruç tutmada yerini açıklayan görüşler vardır. Kan tahlili yaptırma durumunda vücuda herhangi bir besin alınmadığı için orucun bozulmadığı ifade edilir. Bu nedenle tahlil için kan vermek orucu bozar mı diye düşünüyorsanız, gönül rahatlığıyla kan tahlili yaptırıp iftarı bekleyebilirsiniz.

“Ramazanda oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52).”

Sağlık durumundan dolayı zorunlu hallerde kan vermenin orucu etkilemediği ifade edilir. Eğer ramazan ayı içerisinde kan vermek zorunda kalırsanız, hiç tereddüt etmeden kan verip sağlık kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. Kan vermek orucu bozar mı Nihat Hatipoğlu tarafından da sıkça gündeme gelen ve yanıtlanan bir sorudur.

Nihat Hatipoğlu’na yöneltilen bu soruya yanıtı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanıtı gibi orucu bozmayacağı yönündedir. Bazı durumlarda mezhepler arasında görüş farklılığı yaşanabilir. Şafilik, Hanefilik ve Alevilik için orucu bozan durumlar birbirinden farklı olacaktır.

Hastane ortamında gerekli donanımlarla kan verildiği durumda orucunuz etkilenmeyecektir. Eğer kan vermeniz gereken bir durum olursa oruçluyken orucunuzun bozulmayacağını bilerek kan verebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Hanefi Mezhebinde Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Hanefi mezhebine göre orucun bozulması için dışarıdan vücuda bir besinin ya da sıvının alınması gerekir. Kan verme durumunda dışarıdan bir sıvı alınmadığı için orucu bozan hallerden sayılmamaktadır. Hanefi mezhebine mensup kişiler oruçluyken kan verip sağlık kontrollerini geciktirmeden yaptırabilir. Şayet Hanefi mezhebinde kan vermek orucu bozar mı konusunu ramazan ayında sıkça merak ediyorsanız; oruca devam edebilirsiniz. Çünkü bu mezhep için kan vermek orucu etkilemiyor.

Şafi Mezhebinde Kan Vermek Orucu Bozar mı?

Şafilik mezhebine göre orucu bozan durumlar arasında kan verme yoktur. Kan vermek için hastaneye gittiğinizde eğer oruçlu olduğunuz güne denk geldiyseniz; orucunuzu bozmadan kan tahlili yaptırabilirsiniz. İslam bilginleri tarafından yapılan açıklamalar ve dini kaynaklarda yer alan ifadeler kan vermenin orucu bozmadığı yönündedir.

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Hacamat Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Rivayet edilir ki hacamat yaptıranların orucu bozulmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.”

Bu rivayete göre oruçluyken hacamat yaptırmanız önerilmez. Hacamat yaptırmak için kendiniz için en sağlıklı ortamı ve en uygun zamanı belirleyebilirsiniz.

Başka bir rivayete göreyse Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçluyken hacamat yaptırdığı söylenmektedir. (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Diyanet bu iki rivayeti değerlendirmesini şu şekilde sunmuştur: “Bilginlerin çoğu birinci hadisi hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir şeklinde yorumlamaktadır. İkinci hadisin esas alınması uygun görülmektedir yani kan vermek orucu bozmaz.”

Oruç Tutan Hamileler Kan Verebilir Mi?

Hamilelerin oruç tutması dinen sakıncalı değildir; ancak daha sağlıklı bir gün geçirmek adına hamilelerin oruç tutması önerilmez. Bebeğin ve annenin ihtiyaç duyduğu enerji gün boyunca alınmalıdır. Bu nedenle oruç daha rahat bir zamana ertelenebilir.

Peki, hamileyken oruç tutan bir kadın kan verebilir mi? Kan verme durumu orucu bozan hallerden sayılmadığı için böyle bir durumda kan verilebilir. Kan vermek test için gerekliyse zaman kaybetmeden testler yapılmalıdır. Çünkü sağlık ihmale gelmez ve kan vermek de orucu etkilemez.

Orucun bozulması için besin ya da sıvının ağız yoluyla mideye girmesi gerekir. Kan verme işleminde de böyle bir şey olmayacağı için oruç sürecinde herkes kan verebilir.

Kan Almak Orucu Bozar Mı?

Kan almak orucu bozar. Kan almakla ilgili Diyanet de besin alma gibi değerlendirildiği için orucu bozacağına işaret etmiştir. Sağlık durumuyla ilgili zorunlu olarak oruçluyken kan almak gerekirse o gün orucu bozulur ve kazası gerekir.

Ramazanda Kan Verilir mi?

Ramazanda kan verilmesinde dinen bir sakınca yoktur; ancak kan verip çok güçsüz düşme gibi bir durum yaşama ihtimali varsa, zorunluluk olmadıkça kan vermeyi ertelemekte fayda olabilir.

Diş Kanamasında Az Miktarda Gelen Kan Orucu Bozar mı?

Diş kanamasında çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).

Kan Vermek İğne Olmak Orucu Bozar mı?

Kan vermek için iğne ile kan alınması orucu bozmaz.

kan vermek orucu bozar mı

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Orucu Bozan Şeyler: 19 Durum – Soru Cevap

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

Mezheplere göre kanın abdesti bozup bozmaması konusunu delilleriyle birlikte açıklar mısınız?

Değerli kardeşimiz,

Hanefilere göre kan, cerahat ve irin gibi şeyler abdesti bozar. Hanefîlere göre, temizlenme hükmü söz konusu olan herhangi bir yere akması şartıyla abdesti bozar. Söz konusu temizlenme hükmüne tabi olan yer ise cesettir. Yani bunun genel olarak temizlenmesi gerekir. Temizlenmesi mendup olan yerde dahi durum böyledir. Meselâ, burnun içinden kanın akması gibi.

Hanbelilere göre, bunun çok olması hükmü de aranır. "Çok" ise, her insanın durumuna göre, fazla ve aşırı görülen miktardır. Yani bu durumda kişinin bedeninin zayıflığı ve iriliği göz önünde bulundurulabilir. Mesela, zayıf bir kimseden bir kan çıkar ve bu ona nisbetle çok kabul edilirse abdesti bozulur, değilse bozulmaz. Çünkü İbni Abbas: "Aşırıdan maksat senin gözünde aşırı görünendir." demiştir.

Hanefilerin görüşlerinin deliliise Hz. Peygamber (asm)'in,

"Her akan kandan dolayı abdest almak gerekir."(1) hadisi ile

"Her kim namazda iken kusar veya burnundan kan akarsa, namazda çıksın ve gidip abdest alsın. Ondan sonra da konuşmadığı sürece gelsin, namazını bıraktığı yerden tamamlasın."(2) hadisi ve aynı şekilde:

"Bir iki damla kan çıkmasından dolayı -akan bir kan olması hali müstesna- abdest almak gereği yoktur."(3) hadisleridir.

Hanbelilerin deliliise Fatıma b. Ebu Hubeyş'den Tirmizinin rivayet ettiği şu hadisdir:

"O bir damardan çıkan kandır. O bakımdan her bir namaz için abdest al."

Bunun az miktarının abdesti bozmasına gelice: İbn Abbas'ın kan hakkında, "Eğer aşırı olursa, abdesti iade etmesi gerekir." şeklindeki sözünden anlaşılan ve İbni Ömer'in bir sivilceyi sıkıp ondan kan çıktığı halde, abdest almaksızın namaz kılması, İbn Ebu Evfa'nın da bir çıbanı sıktığı halde böyle yapması ve diğerlerinin uygulamalarıdır.(4)

Malikiler ve Şafiilerkan ve benzeri şeylerden abdestin bozulmayacağı hükmüne varmışlardır. Bu konudaki delilleri ise Hz. Enes'in rivayet ettiği şu hadisi şerifitr:

"Resulullah (as) kan aldırdı ve abdest almaksızın namaz kıldırdı. Kan aldırdığı yerleri yıkamanın ötesinde bir şey yapmadı."(5)

Abbad b. Bişr'in hadisini de delil gösterirler:

"Kendisine namaz kılarken bir ok isabet ettiği halde namazını kılmaya devam etmiştir."(6)

Peygamber (asm)'ın böyle büyük bir olaydan haberdar olmaması ise uzak bir ihtimaldir ve eğer öyle olsa idi Hz. Peygamber (asm)'in ona namazının batıl olduğunu bildirdiği de bize nakledilmiş olurdu.

Dipnotlar:

1. Darekutni, Temim ed-Dari'den rivayet etmiştir.
2. İbni Mace bunu Hz. Aişe'den rivayet etmiştir.
3. Darekutni, Ebu Hureyre'den merfu olarak rivayet etmiştir.
4. Neylül Evtar, I, 189.
5. Darekutni ve Beyhaki rivayet etmişlerdir.
6. Buhari bunu ta'likan zikretmiştir. Ayrıca Ebu Davud ve İbn Huzey de rivayet etmişlerdir.

(Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Kan Vermek Abdesti Bozar Mı? Tahlil İçin Kan Verince Abdest Bozulur Mu?

Sağlık her husustan önce gelir, ancak çoğu kişi kan vermek abdesti bozar mı sorusuna cevap bulmak ister. Bu temizlik, dinin farzlarından olan namazı kılmak ve Kur'an-ı Kerim'i okumak için gereklidir. Bu yüzden, çoğu insan kan verince abdest bozulur mu diye düşünür. Kan tahlili vermek abdesti bozar mı sorusunun cevabı, özellikle hasta kişiler tarafından merak edilir. Hanefi ve Şafiilerin kan aldırmak ile ilgili hükümleri nelerdir? Kan aldırmak abdesti kaçırır mı?

Kan Vermek Abdesti Bozar Mı?

Herhangi bir nedenden dolayı kan vermenin abdesti bozup bozmadığı, mezheplere göre değişen bir durumdur. Hanefi ve Şafii mezhebine göre kan aldırmak kesinlikle abdesti bozan bir neden değildir. Kanın sadece, idrar ve dışkı yoluyla gelmesi abdesti kaçırır. Fakat, burada önemli olan nokta kanın yayılmasıdır. Kan, damardan şırınga yoluyla alınır. Genellikle, damlayacak veya vücuda yayılacak kadar kan aktığı durumlar nadirdir. Kan verdikten sonra, kanama olursa ve belli bir oranda akmaya başlarsa abdest bozulur. Aksi takdirde, abdesti tazelemeyi gerektiren bir durum yoktur. Kan alınan bölgeye birkaç dakika bastırmak çıkmasını ve yayılmasını önler. Fakat, çıkış noktasından küçük bir damla bile aksa abdest alınması gerekir.

Kanama Abdesti Bozar Mı?

Şafi mezhebine göre burun kanaması veya yaralanma sonucu akan ve yayılan kan, abdesti kaçıran nedenler arasında değildir. Buna göre kan, pislik ile birlikte akarsa abdest bozulur. Hanefilerde ise burun kanaması ile çeşitli nedenlerden dolayı vücutta meydana gelen kesik ve çiziklerden akan kan yeniden abdest almayı gerektirir. Ek olarak kadınların adet görmesi, her iki mezhepte de abdesti kaçıran ve gusül almayı gerektiren bir nedendir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası