gelir vergisi kimlerden alınır / Gelir vergisi nedir? Kimler gelir vergisinden muaftır? - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

Gelir Vergisi Kimlerden Alınır

gelir vergisi kimlerden alınır

Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Gelir vergisi, belli bir kazanç elde eden hemen hemen her birey ve kurumun ödemekle yükümlü olduğu bir kalemdir. Bu vergi, işletmeler için sabit gider kalemleri arasında yer alır. İşletme faaliyetlerinin sorunsuz devam etmesi, vergi ödemelerinin düzenli yapılmasına bağlıdır. Beyan ve ödemelerin zamanında yapılmaması çeşitli yaptırımlara sebep olabilir.

Bir işletmeniz varsa, gelir vergisini hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın kazancı adına ödemeniz gerekir. Bu durumda, beyanname hazırlarken ve ödeme planı yaparken dikkat etmeniz faydalı olur. İyi bir gider planlaması yaparak vergilerinizi sorunsuz ödeyebilir ve işletmenizin yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Söz konusu ödemeler hakkında detaylı bilgi edinmek gelir vergisi rehberi olarak kaleme aldığımız bu yazının devamını okuyabilirsiniz.

Vergi Geliri Ne Demek?

Kamu hizmetinin sürdürülebilirliği için belli bir maddi kaynak gerekir. Bu kaynaklar, büyük ölçüde vergilerden oluşur. Bu sebepten ötürü, ülkede yaşayan ve kazanç elde eden herkes çeşitli derecelerde vergi yükümlülüğüne sahiptir. Doğrudan kazanç üzerinden belirlenen ödemeler ise gelir vergisi olarak adlandırılır.

Ülke bütçesinin önemli bir kısmı vergilerden oluşur. Söz konusu ödemeler, farklı faaliyetlere ve kazançlara göre organize edilir. Örneğin; motorlu taşıt edinmek için ödenmesi gereken vergilerle ticari kazanç kalemleri farklılık gösterir. Ticari faaliyetler, iş gücü karşılığı maaş ve sahip olunan mülk gibi kaynaklar üzerinden elde edilen kazançlar gelir vergisine tabiidir.

Gelirin Unsurları Nelerdir?

Gelirin unsurlarını belirtmeden önce bu kavramı tanımlamak faydalı olur. Bir kişiye veya gruba düzenli olarak, belli kaynaklardan gelen para gelir olarak adlandırılır. Şirketiniz üzerinden elde ettiğiniz kâr, gelir kapsamındadır. Gelir unsurları, GVK (Gelir Vergisi Kanunu)’nda şu şekilde özetlenir:

  • Ticari kazançlar
  • Zirai kazançlar
  • Ücretler
  • Serbest meslek kazançları
  • Gayrimenkul sermaye iratları
  • Menkul sermaye iratları
  • Diğer kazanç ve iratlar.

yılı rakamlarına göre, beyana dayalı gelir vergisinin bütçede %13’lük bir payı vardır. Bu durum, gelir vergisini önemli bütçe kaynaklarından biri hâline getirir. Kayıtlı olarak gelir elde eden herkes bahsi geçen vergiyi ödemekle mükelleftir. Bu sebepten ötürü, vergi ödemeleri kazançla eş zamanlı olarak planlanmalıdır. 

Gelir Vergisi Mükellefleri Kimlerdir, Kimler Gelir Vergisi Öder?

Vergi yükümlülüğüne kimlerin sahip olduğu Gelir Vergisi Kanunu funduszeue.info”de açık bir biçimde belirtilmiştir. Söz konusu madde, vergi yükümlülerini şu şekilde tanımlar: İkametgahı Türkiye'de bulunanlar; 2. Bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar, resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese,teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşlarıdır.

Türkiye’de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye’de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler dar mükellefolarak adlandırılır. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.

Kısaca özetlemek gerekirse gelir vergisinin tam mükellefleri; "İkamet adresi Türkiye'de olanlar", "Bir yıl içerisinde devamlı olarak Türkiye'de 6 ay geçirenler" ve "Türkiye'de merkezi bulunan ama yurt dışında faaliyet gösteren Türk vatandaşları" şeklinde sıralanır.

Serbest Meslek Sahipleri Gelir Vergisi Öder mi?

Serbest meslek sahipleri, gelir vergisi mükellefiyetine sahiptir. Beyanname yükümlülüğü, herhangi bir kazanç olmadığında dahi geçerlidir. “ Sayılı Vergi Usul Kanunu”, serbest meslek sahiplerini defter tutmakla mükellef kılar. Kazanç olmaması durumunda beyan yapmak yeterli olur. Ödenmesi gereken tutar ise yıllık gelire göre değişiklik gösterir.

Gelir Vergisi Neye Göre Kesilir?

Gelir vergisi, kâr üzerinden hesaplama yapılan bir vergi çeşididir. Başka bir ifadeyle, ödenmesi gereken vergi miktarı esnektir ve doğrudan kazanca göre belirlenir. Söz konusu ödemelerde yıllık kâr oranı baz alınır. Vergilendirme işlemi, hesaplanan kazanca göre yapılır. Beyanname düzenlenmesi ve taksitlendirme gibi işlemler bu hususa göre belirlenir.

Mükellefiyet türü, gelir vergisinin belirlenmesinde önemli bir konudur. Ticari işletmelerle kira geliri elde edenler arasında vergilendirme bakımından farklılık olabilir. Bazı durumlarda, devlet teşvikleri kapsamında vergi indirimleri yapılır. Bu kapsamda söz konusu vergiler, yıllık düzenlemelere ve mükellefin durumuna göre belirlenir.

Gelir Vergisi Dilimleri Ne Kadardır?

Gelir vergisi dilimleri,ödeme tutarlarının ve beyan prosedürlerinin belirlenmesinde önemli bir unsurdur. Gelir vergisi hesaplama işlemleri kazançlar üzerinden belirlenen dilimlerle yapılır. Söz konusu parametreler, kazancınıza göre ödemeniz gereken yüzdelik dilimi gösterir. Yapmakla yükümlü olduğunuz ödemeler, bir yıl içinde elde ettiğiniz kazanca göre değişir. Kazanç türünüz de içinde bulunduğunuz dilime etki edebilir. Ücret dışı gelirler için gelir vergisi tutarları şöyledir: 

Gelir Dilimi

Vergi Oranı

TL’ye kadar

%15

TL'nin TL'si için TL, fazlası

%20

bin TL'nin TL'si için TL, fazlası

%27

TL’nin TL'si için TL, fazlası için

%35

TL'den fazlasının TL'si için TL, fazlası için 

%40

Gelir vergisi oranları hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz “Vergi Dilimleri” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir vergisi, kazanç miktarına göre değişiklik gösteren oranlara sahiptir. yılı için ücret dışı gelirlerin vergilendirme oranları yukarıda yer almaktadır. Bu oranlara göre hesaplama şöyle yapılır.

  • Vergiye konu olan gelir TL ise, tahakkuk eden vergi ( x %15) miktarı TL olacaktır.
  • Vergiye konu olan gelir TL ise, 70 bin için ( x %15) ve kalan TL için ( x %20) yani TL olacaktır. Ödenecek olan toplam gelir vergisi miktarı ise TL olacaktır.
  • Vergiye konu olan gelir TL ise, TL’lik kısmı için TL ve kalan kısmı için ise ( x %27) yani TL olacaktır. Ödenecek olan toplam gelir vergisi miktarı ise TL olacaktır.

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Vergi tarhının gerçekleşmesi, beyanname ile mümkündür. Gelir vergisinde beyannameler yıllık olarak düzenlenir. Söz konusu belgeler, senelik bazda kazancın beyanını gösterir. Yapmanız gereken ödeme ise beyannamenizdeki bilgiler baz alınarak yapılır. Beyan ettiğiniz yıllık kazanç, vergi diliminizi belirler. Bu sayede, gelirinize göre ödemeniz gereken miktar ortaya çıkar.

Herhangi bir gelir kaynağı olan herkes beyanname düzenlemekle mükelleftir. Bu yükümlülük, aktif kazanç olmayan durumlarda da zorunluluktur. Teşvik amacıyla düzenlenen indirim ve muafiyetlerden yararlanmak için de beyanname düzenlemek gerekir. Bahsi geçen belgeler, yıllık olarak verilmelidir. Bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşarak şirket beyanınızın düzenli olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Gelir Vergisi Beyannamesi Nerede Bulunur?

Vergi beyanınızı internet bağlantısına sahip bir cihazdan kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu beyani gerçekleştirmek için vergi dairesine gelme zorunluluğunuz yoktur Gelir vergisi beyannamesi GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) web sitesinden kolaylıkla bulunabilir. Bu sayfada yer alan E-Beyanname’yi doldurarak yükümlülüğünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, beyannameyi doldurmak için mali müşavirinizi de yetkilendirebilirsiniz.

E-Beyanname hizmeti hazır beyan servisi üzerinden verilir. Bu servise E-devlet üzerinden de erişmek mümkündür. E-devlet’e giriş yaparak GİB uygulaması üzerinden “Hazır Beyan Sisteminden Beyanname Düzenleme” opsiyonunu seçebilirsiniz. Bu opsiyona tıkladığınızda yönlendirildiğiniz sayfa üzerinden beyannamenizi doldurabilirsiniz. E-devlet sisteminde daha önce vermiş olduğunuz beyannameler de görülebilir.

Gelir Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Ticari faaliyetlerde sorun yaşamamak için gelir vergisi beyanname verme süresine dikkat etmek gerekir. Beyannameler her yıl Mart ayında düzenlenir. Yıllık gelirinizi, yıl sonunu takiben ilk Mart ayının 25’inci gününe kadar beyan edebilirsiniz. Ödeme planı, beyanname ile belirlenir. Vergi beyanınızı son tarihte yapmamanız hâlinde ceza ödemeniz gerekebilir.

Gelir vergisi için beyanname süreleri, bazı özel durumlarda değişiklik gösterir. Örneğin, yalnızca basit usulde tespiti yapılan kazançlar için beyanname Şubat ayında verilmelidir. Özel beyan zamanı tayin edilen durumlarda bildirinin daha kısa bir süre içinde verilmesi gerekir. Böyle durumlarda, taahhüt işlemi kazancın elde edilmesini takiben 15 gün içinde yapılır. Gelir vergisi ve diğer vergilerin beyannamelerini ne zaman vereceğinizi öğremek için vergi takvimini kontrol edebilirsiniz..

Gelir Vergisi Nasıl Çıkar?

Yıllık gelir vergisi, kazanca göre belirlenir. Ödenmesi gereken tutar, yıllık gelirin vergi dilimiyle çarpılmasıyla elde edilir. Örneğin; yıllık kazancınız TL ise şirket gelir vergisi %15 civarındadır. Böyle bir durumda ödemeniz gereken vergi TL olarak tespit edilir. Net rakam, indirimler dâhil edildikten sonra ortaya çıkar. Gelir vergisi sorgulama işlemini E-devlet’ten ve İnteraktiv Vergi Dairesi üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi, beyanname verildikten sonra yapılabilir.

Gelir Vergisi Nereye Ödenir?

Vergi daireleri, gelir vergisi ödemelerini kabul eder. Bu ödemeler, yükümlünün ikametinin bulunduğu il veya ilçedeki vergi dairesinden yapılabilir. Borcunuzu ödemek için yanınıza kimliğinizi alarak vergi dairesine gitmeniz yeterlidir. Vaktiniz kısıtlıysa ödemelerinizi İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de yapabilirsiniz. Online portala E-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen bankalar üzerinden de vergi ödemesi yapmak mümkündür. Kamu ve özel banka statüsünde olan birçok kurum bu konuda yetkilidir. Söz konusu bankalar, ATM’lerden vergi ödeme olanağı sağlar. İnternet ve mobil bankacılık uygulamalarında da gelir vergisi borcu ödeme olanağı bulunur. Bu kanalları kullanarak, internet bağlantısına sahip olduğunuz herhangi bir yerde ödeme işlemi yapabilirsiniz.

Gelir Vergisi Taksitle Ödenebilir mi?

Gelir vergisi yıllık ödemeleri belli bir planla yapılır. Toplam borç, taksitler hâlinde ödenebilir. Her taksit için belirtilen bir son ödeme tarihi vardır. Taksitlendirme, beyandan sonra ve borç tutarına dikkat edilerek başlar. Vergi ödemesi, gelirle orantılı ve uygun bir miktarda belirlenir. Bu sebepten ötürü, ödemeler genellikle 2 veya 3 taksit olarak planlanır.

Gelir vergisi taksitleri, son ödeme tarihlerine kadar taksitsiz olarak ödenebilir. Ödenmeyen taksitler için ise aylık faiz söz konusudur. Taksit sayıları ise yıllara göre değişiklik gösterir. Örnek olarak; yılında yapılan düzenlemeyle gelir vergisinin 3 taksitte ödenmesi kararlaştırılmıştır. Yıllık ödeme planını takip edebilmek için vergi takvimini kontrol edebilirsiniz..

Gelir Vergisi Kaç Ayda Bir Ödenir?

Gelir vergisi ödeme tarihleri, kazanç türüne göre belirlenir. Basit usulde kazanç elde eden bir işletmeniz varsa ilk taksidi Şubat ayında ödemeniz gerekir. Bu durumda ikinci ödeme Haziran’da yapılmalıdır. Diğer işletmelerde taksitler Mart-Ağustos aylarında ödenir. Gelir vergisi son ödeme tarihi ayda bir planlanır.

Multinet Up Hizmetleri ile İşletmeniz Sizin Kontrolünüzde!

Gelir vergisi, bir işletmenin sahip olduğu sabit gider kalemelri arasındadır. İşletme faaliyetlerinin sorunsuz ilerlemesi, söz konusu vergi gibi birçok maliyeti hesaplamakla mümkündür. Multinet Up, çalışanlarınıza esnek yan haklar sağlarken maliyetleri düşürmenize yardımcı olur. Bu sistemleri kullanarak gelir ve giderlerinizi başarıyla yönetebilirsiniz.

Multinet Up çözümleriyle çalışanlarınıza yemek, market alışverişi, seyahat ve alışveriş olanakları sunabilirsiniz. Bahsedilen olanaklar, personelinizin maddi refahının artmasına yardımcı olur. Multinet Up çözümlerinin bir diğer avantajı da faturalandırma kolaylığıdır. Bu özellik, gelirlerinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Söz konusu opsiyon, aynı zamanda faturalandırmadan doğan masrafları büyük ölçüde ortadan kaldırır. İşletme maliyetlerinizi düşürerek çalışanlarınızın refahını artırmak için MultiNet ürünlerini hemen edinebilirsiniz.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

Gelir vergisi nedir? Kimler gelir vergisinden muaftır?

Türk vergi sistemi içinde yar alan ve birçok kişiyi ilgilendiren vergilerden biri de gelir vergisidir. Çeşitli kaynaklardan elde edilen gelir için verilmesi zorunlu dolaysız bir vergidir. Peki, daha ayrıntılı anlatmak gerekirse gelir vergisi nedir? Kimler gelir vergisinden muaftır? Kimler ödemek zorundadır? İşte ayrıntılı anlatımlarla gelir vergisi…

Yayınlanma:

Gelir vergisi nedir? Kimler gelir vergisinden muaftır?

Şahısların elde ettiği gelirlerin üzerinden alınan dolaysız ve zorunlu bir vergi olan gelir vergisi birçok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Ayrıntılı olarak ‘gelir vergisi nedir ve kimler gelir vergisi öder? Kimler gelir vergisinden muaftır?' sorularına cevap arıyorsanız haberimize mutlaka göz atın. İşte detaylar…

GELİR VERGİSİ NEDİR?

Hukukta gerçek kişi olarak adlandırılan yani yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin elde ettiği gelirlerden alınan vergi türüne gelir verisi denir. Gelir vergisi kişinin bir yıl içinde serbest meslek faaliyetleri sonucu elde ettiği kazanç, mal satışları, gayrimenkul getirisi üzerinden alınır. Bunun dışında zirai faaliyetler ve bunun gibi kanun kapsamına giren birçok gelir de vergiye dâhildir. Tüm bunların hepsi ‘Gelir Vergisi Kanunu' ile belirlenmiştir.

GELİR VERGİSİNE TABİ OLAN KAZANÇLAR NELERDİR?

Serbest meslek kazançları,

Ticari kazançlar,

Zirai kazançlar,

Gayrimenkul sermaye iratları,

Menkul sermaye iratları,

Hisse senedi satış kazancı.

KİMLER GELİR VERGİSİNDEN MUAFTIR?

Gelir Vergisi Kanunu bazı esnafı vergiden muaf tutmuştur. Peki, vergiden muaf tutulan ticaret ve sanatla uğraşan gerçek kişiler kimlerdir?

Gezici olarak yani bir iş yeri açmamak şartı ile perakende ticaret ile uğraşanlar.

Bir iş yeri açmadan gezici olarak iş yapan, kalaycı, hallaç, lehimci, musluk tamircisi, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, çilingir, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, hamal gibi küçük sanat erbapları.

Köylerde gezici olarak her türlü sanatla uğraşanlar.

Nehir, göl, deniz ve su geçitlerinde 50 rüsum tonilatoya kadar motorsuz nakil araçları işletenler.

Hayvan ve bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar.

Ziraat işlerinde kullanılan hayvan ve hayvan arabası, motor ve traktör, sandal gibi vasıtalarla sürekli hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığı eşya ve insan taşıyan çiftçiler.

Evde kullanılan mutfak robotu, dikiş makinesi, ütü ve benzeri makinelerle, dışarıdan işçi çalıştırmamak şartı ile yapılan her türlü ürün (havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı) işyeri açmadan satanlar.

Sanat

Gelir Vergisi Nedir? Gelir Vergisi Hesaplama

Vergi mükelleflerinin kafasını yıllardır karıştıran gelir vergisi, vergi beyannamesini geç vermekten ödeme günlerini kaçırmaya kadar birçok soruna sebep oluyor.

Tüm bu sorunları bir kenara bırakmanız için bugün, temel bilgilere geri dönerek size gelir vergisinin ne olduğunu ve gelir vergisini adım adım nasıl hesaplanacağını anlatacağız.

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, hükümetin yıl boyunca gerçek kişiler tarafından kazanılan gelirlerden topladığı bir vergidir. Vergi olarak ne kadar ödeyeceğiniz, bir yılda ne kadar gelir elde ettiğinize bağlıdır. Daha yüksek gelir elde edenler daha yüksek oranlarda vergilendirilir. Çoğu hükümet artan oranlı bir gelir vergisi sistemi uygular. Bu, daha fazla gelire sahip olanların, daha az kazananlardan daha yüksek bir vergi oranı ödediği anlamına gelir. Vergilendirilebilir gelir dilimleri, fiyat seviyeleri göz önünde bulundurularak zaman zaman değiştirilir. Bazen hükümet, düşük gelir grubundaki insanlara fayda sağlamak için gelir vergisi oranlarında indirime gider ya da gelir vergisi teşvikleri sağlar.

İlgili İçerik: Stopaj Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Gelirin Unsurları Nelerdir?

Gelir Vergisi Kanunu Madde 2&#;ye göre, gelire giren kazanç ve iratlar (gelir getiren mülk) aşağıdaki şekildedir:

  1. Ticarî kazançlar
  2. Ziraî kazançlar
  3. Ücretler
  4. Serbest meslek kazançları
  5. Gayrimenkul sermaye iratları
  6. Menkul sermaye iratları
  7. Diğer kazanç ve iratlar

İlgili İçerik: Şirket Vergi Borcu Nasıl Sorgulanır? Nasıl Ödenir?

İlginizi çekebileceğini düşündük

Kimler Gelir Vergisi Mükellefidir?

Kimler Gelir Vergisi Mükellefidir?

Eğer Türkiye’de ikametgah ediyorsanız, bir takvim yılı boyunca Türkiye’de 6 aydan daha uzun süre oturduysanız (geçici ayrılmalar bu süreyi geçersiz kılmaz), merkezi Türkiye’de olan kamu kurumları veya özel kuruluşlar adına ülke dışında çalışan bir T.C. vatandaşıysanız; elde edilen kazanç ve iratlar (hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki) gelir vergisine tabidir.

Gelir Vergisi Kanunu Madde 6&#;ya göre, Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler (kanunda dar mükellef olarak adlandırılır) yalnızca Türkiye&#;de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilir.

Afiş/Banner

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Gelir verginizi ödemeniz için öncelikle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekir. Gelir vergisi beyannamesi, bir mali yıl boyunca elde ettiğiniz kazanç hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na bilgi vermek için kullanılan bir formdur. 

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, beyanname, bir mali yıl boyunca herhangi bir gelir elde eden gerçek bir kişi tarafından her yıl Mart ayı itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı sunulur. Gelir; ticari kazanç, zirai kazanç, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar şeklinde olabilir.

Vergi beyannameleri, izleyen yılın mart ayının son gününün akşamına kadar sunulmalıdır. Mükellef bu süreye uymazsa, ceza ödemek zorunda kalır.

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden beyannameyi indirmek için linke tıklayabilirsiniz. 

Gelir Vergisi Dilimleri

Gelir Vergisi Dilimleri

yılı için gelir vergisi dilimleri ( gelir vergisi tarifesi) aşağıdaki şekildedir:

Elde Edilen Kazanç ve GelirVergi Oranı
TL’ye kadar%15
TL&#;nin TL&#;si için TL, fazlası%20
TL&#;nin TL&#;si için TL (ücret gelirlerinde TL&#;nin TL&#;si için TL), fazlası%27
TL&#;nin TL&#;si için TL (ücret gelirlerinde TL&#;nin TL&#;si için TL), fazlası%35
TL&#;den fazlasının TL&#;si için TL (ücret gelirlerinde TL&#;den fazlasının TL&#;si için TL), fazlası%40

Gelir Vergisi Hesaplama

’te gelir vergisi hesaplarken yukarıdaki vergi dilimlerinden yararlanmanız gerekir. 

Gelir vergisi formülü: Gelir Tutarı (Matrah) X  Gelir Vergisi Oranı

Her ne kadar yıllık gelir vergisi hesaplama işlemlerini yapan birçok araç olsa da, fikriniz olması açısından aşağıda gelir vergisini nasıl hesaplayacağınıza dair örneklerimize göz atabilirsiniz.

Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri

Örnek 1

Bir tane tuhafiye dükkanınız olduğunu ve aylık TL ciro yaptığınızı varsayalım ve toplam net kazancınız yıl sonunda TL olsun. Yukarıdaki gelir vergisi dilimlerinde görebileceğiniz gibi TL’ye kadar olan gelirlerde %15 gelir vergisi alınır. TL, gelir vergisi tarifesinde 1. dilimde olduğu için %15’lik orana tabi olursunuz. Sonuç olarak ödemeniz gereken vergi miktarı x %15 = TL olacaktır.

Örnek 2

yılında TL + KDV tutarında mobilya satarak gelir elde ettiğinizi var sayalım. Bu satış için ise TL üreticiye ödediğiniz bir gideriniz  olsun. Bu durumda geliriniz TL ve gideriniz TL olacaktır. Gelirden gideri çıkardığınızda kâr yani gelir vergisi matrahınızı elde edersiniz. Bu örnekte &#; = TL kâr elde ettiniz. Kâr olarak hesaplanan TL’lik tutar, yukarıdaki gelir vergisi dilimlerinde görebileceğiniz gibi ilk vergi dilimine ( TL’ye kadar olan) denk geldiği için TL’nin %15’i gelir vergisi olarak hesaplanır. Sonuç olarak ödemeniz gereken vergi miktarı x %15 = TL olacaktır.

Örnek 3

Bu sefer daha zor bir örnek üzerinden gidelim ve  aylık TL ciro yaptığınızı varsayalım ve toplam net kazancınız yıl sonunda TL olsun. Yukarıdaki gelir vergisi dilimlerinde görebileceğiniz gibi TL’ye kadar olan gelirlerde %20’lik gelir vergisi alınır. TL, gelir vergisi tarifesinde 2. dilimde olduğu için %20’lik bir orana tabi olursunuz. Fakat kazancınızın tamamından %20 vergi ödemezsiniz. TL’ye kadar olan kısmından %15, geri kalan TL üzerinden %20 ödemeniz gerekir.

Sonuç olarak ödemeniz gereken vergi miktarını 2 kademeli şekilde hesaplamanız gerekir:

x %15 = TL 

x % 20 = TL 

Bu durumda vergi borcunuz TL’dir.

Kafanız çok karıştıysa, gelir vergisi hesaplama formülünü kullanmadan TÜRMOB&#;un sitesinde bulunan &#;Gelir Vergisi Hesaplama&#; aracını kullanarak gelir verginizi anında hesaplayabilirsiniz.
İlginizi çekebileceğini düşündük

Gelir Vergisi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

Gelir Vergisi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Gelir vergisi ne zaman ödenir?

  • ’ye ilişkin yıllık gelir vergisinin beyanı ve 1. taksit ödemesi 31 Mart ’dür. 
  • ’ye ilişkin yıllık gelir vergisinin 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayının son gününe kadardır.

Gelir vergisi ödemeleri ve gelir vergisi ödeme tarihleri ile ilgili takvimi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde bulabilirsiniz.

2. Gelir vergisi nereye ödenir?

Gelir vergisi mükellefleri vergilerini aşağıdaki şekillerde ödeyebilir:

  • Bağlı bulundukları vergi dairesi
  • İkamet edilen bölgedeki vergi daire
  • Anlaşmalı bankalar (banka, ATM, internet, mobil bankacılık)

3. Gelir vergisi taksitle ödenebilir mi?

Evet gelir verginizi yıl içinde 2 taksitle ödeyebilirsiniz. ’e ilişkin yıllık gelir vergisinin beyanı ve 1. taksit ödemesi 31 Mart ’tür.

Gelir vergisi ödemeleri ile ilgili takvimi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde bulabilirsiniz.

4. Serbest meslek sahipleri gelir vergisi öder mi?

Evet, serbest meslek sahipleri de gelir vergisi öder. Tıpkı diğer gerçek kişiler gibi serbest meslek sahipleri de aynı vergi dilimlerine tabiidir.

İş Hayatı ve Yaşam Tarzı

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası