ya müntekim anlami / El-Münteki̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden El Münteki̇m esmasının faziletleri nelerdir?

Ya Müntekim Anlami

ya müntekim anlami

El-M&#;ntakim Ne Demek? El-M&#;ntakim Fazileti Ve Anlamı

Allah’ın kahhar ve Cebbar esmalarında olduğu gibi, El-Müntekim esması da kahredici isimler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda Ya Müntakim zikrinin genellikle zulümlere karşı teşbih edildiği görülmektedir.

El-Müntakim Anlamı Nedir?

El-Müntakim ismi azamı, Allah’ın suçluları adaleti ile cezaya çarptıran olduğunu ifade etmektedir. Bu kapsamda, Allah kendisine isyan edenleri ve azgınları şiddetli bir biçimde cezalandırmaktadır. Allah’a bu esma ile dua eden bir acizin intikamını Allah onun yerine almaktadır. Bu sebeple El-Müntakim sıfatı, aynı zamanda zarar verenin yaptığını karşılıkla ödeştiren olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

El-Müntakim Faziletleri Nedir?

El- Müntakim genellikle zulüm ve düşmanın kötülüğünden kurtulmak için okunan bir esmadır. Ancak bu esmanın farklı faziletleri de bulunmaktadır. Bu esmanın zikriyle görülebilecek faziletler aşağıdaki gibi listelenmektedir.

- Her gün “Ya Müntakim” diyerek Allah’ı anan kimseye hiçbir düşman zarar veremez. Bu zikri söyleyen kişiye haset besleyenler de kendileri zarar görürler.
- Haksızlığa uğramış bir kimse, Allah’a intikamını alması için dua ederse; Allah (cc) bu kimsenin ahını yerde bırakmaz.
- “Ya Müntakim Celle Celalühü” ismi şerifi okunan bir kimse cinlerden zarar görüyorsa, bu dertten kurtulur.
- Her gün düzenli olarak “Ya Müntakim” diyerek teşbih yapan kişiye kötülük uğramaz.
- Bu esmayı her gün okuyan kimse; zalimin şerrinden, düşmanın hasedinden başına gelebilecek her türlü kötülükten korunur.

El Müntekim Ne Demek? Allah’ın El Müntekim İsminin Anlamı Ve Fazileti

Allahu Teala kulları arasında hiçbir ayrım gözetmeden onları dinler ve dileklerini yerine getirir ancak bu durum iyi ve kötü kişiler arasında elbette ayrım gözetecektir. Mazluma zulüm eden zalimin yaptığı bu dünyada da öte dünyada da yanına kalmayacağını bizler Allah'ın bizlere buyurduklarından anlamaktayız. Allahu Teala'nın 99 ismi şerifinin birisi olan El müntekim ismi bizlere tam da bu durumu aktarmakta ve zulümden korunmak için O'na sığınmamızı istemektedir.

El Müntekim Ne Demek?

Allahu Teala'nın 99 ismi şerifi arasında yer alan El Müntekim'in iki farklı anlamı bulunmaktadır. Bunlardan,

Birincisi; Zalim olanların ahiret günü geldiğinde cezalandırılmasıdır. Nitekim cennet Allah'a inananlara O'na niyaz edenlere, medeti O'nda arayanlara yönelik yaratıldı. Cehennem ise Allah'a şirk koşanlara ve sürekli kötülük peşinde olanlara karşı yaratıldı.

İkincisi; Acımasızca cezalandıran ve kötülere karşı intikam alan. Nitekim Allah zulme uğrayanların intikamını alacağını "bekleyin, biz de sizin ile birlikte bekliyoruz." Ayeti ile bildirmiştir.

El-Müntekim Anlamı

Allahu Teala'nın 99 ismi şerifinden bir tanesi olan El-Müntakim, Allah'ın suçluları cezalandırması anlamına gelmektedir. Allah suçluları, kul hakkı yiyenleri ve zulüm edenleri şiddetli bir şekilde cezalandıracaktır.

Zulüm edenler ve kul hakkı yiyenler Allah katında kıyas edilerek cezalandıracaktır. Nitekim müntakim sıfatı, zulüm edenin ya da kula zarar verenin yaptığı kötülük veya verdiği zarar karşılığını vererek cezalandıracaktır.

Ya Müntekim Esmasının Fazileti

Allahu Teala'nın 99 ismi şerifinden bir tanesi olan El Müntekim O'nun kulları arasında kötülük peşinde olanları cezalandırmasını içeren bir anlamı içermektedir. Bununla birlikte kötülükten ve düşmandan kurtulmak anlamını da içermektedir. Ya Müntekim esmasının zikredilmesiyle ortaya çıkan faziletler ise şunlardır;

  • Hiçbir düşmandan zarar görmemek, kendimize haset besleyenlerden korunmak için her gün "Ya Müntakim" demek gerekmektedir.
  • Eğer ki haksızlığa uğramışsak ve bunun intikamını almak istiyorsak Allah'a niyaz ve niyet etmemiz gerekmektedir.
  • Cinlerden zarar görüyor ve rahatsız oluyorsak "Ya Müntakim Celle Celalühü" diyerek Allah'tan yardım isteyebilir ve bu rahatsızlığın önüne geçebiliriz.
  • Hiçbir şekilde kötülük kendimizi bulsun istemiyorsanız her gün "Ya Müntakim" demelisiniz. Ancak bunu düzenli yapmalısınız.
  • Zalimden ve düşmandan korunmak için bu ismi şerifi her gün düzenli olarak zikretmelisiniz.

Elbette unutulmamalıdır ki; yalnızca ismi şerifleri zikretmek zalimden ve düşmandan korunmaya yetmez. Bununla birlikte Allah'a niyaz etmek, ibadet etmek ve sonrasında niyet etmemiz gerekmektedir.

El Müntekim ne demek? İşte Esmaül Hüsna (Allahın 99 isimlerinden) El Müntekim arapça yazılışı, anlamı, zikri ve faydaları hakkında bilgi.

المنتقم El Müntekim; suçlulara, adâleti ile hak ettikleri cezayı veren, zulüm etmeksizin intikam alan, asilerin belini kıran, canileri cezalandıran demektir.

“Vakta ki, bizi böylece gazaba davet ettiler; biz de onlardan intikam aldık, böylece onları toplu olarak suda boğduk.” (Zuhruf Sûresi, 43/55)

Allah Teâlâ, suçluları hemen cezalandırmaz. Onları çeşitli yollarla uyarır. Yanlış davranışından dönmesi için kendisine fırsat ve yeterli zaman verir. Tövbe etmeyenleri cezalandırır. Fakat bu cezalandırma kendisi için değildir; zulüm ve gadre uğrayanlar içindir. Allah, dostlarından değil, düşmanlarından intikam alır.

Âlemde hiçbir zulüm cezasız kalmaz. Mazlumların hakkını zalimlerden alacak bir merci vardır. Zalimlerden intikam alacak bir dest-i gaybi vardır. Mazlumların yüzünü güldürecek bir Âdil-i Mutlak vardır.

İlâhî intikamın ilk muhatapları, insanları şirk, küfür, dalâlet ve sefahat yoluna sürüklemek için çalışan din ve ahlâk düşmanlarıdır. Cenâb-ı Hak bunlardan bile intikamını hemen almaz ve onlara tövbe etmeleri için süre tanır. Yaşadıkları sürece, bütün bir kâinatı onlara da hizmet ettirir, onları rızıklandırır, besleyip büyütür.

Tövbe etmeyerek isyanında ısrar eden kimselerde, Müntakim ismini tecelli ettirir. Bu tecelli çoğu kez ahirete bırakılır. Zira intikam mahalli ve ceza beldesi orasıdır.

Bazen, insanlara ibret olmak üzere bu dünyada da bu ismin tecellileri görülür; Nuh ve Semud kavminin başına gelenler gibi.

Bu ismin tecellisine mazhar olacak bir başka güruh ise zalimlerdir. Zalimler, kul hakkına tecavüz etmekle, kendilerinde bu ismin tecelli etmesini, bir bakıma istemiş olurlar.

 Muaz bin Cebel (ra)&#;den nakledilen hadiste; Rasulallah (sav) buyurdular ki:

“Kudret ve iradesi ile yaşadığım Allah&#;a yemin ede­rim ki, cehennemin dibi o kadar derindir ki, şayet yavru­ları ile birlikte yedi semiz deve ağırlığındaki bir taş cehen­nemin ağzından düşse, dibine ancak yetmiş senede ulaşır.”

Cehennemin ateşinin şiddetini ise akıllar kavramaktan âcizdir. Eğer ondan bir avuç ateş dünyaya düşecek olsa dünyada yanmadık bir yer kalmazdı&#; İşte o zalimler için cehennemden kaçıp kurtul­mak muhaldir.

Kur&#;an-ı Kerim&#;in beyanı ile:

“O gün, suçluları zincirlere vurulmuş olarak görürsün. Gömlekleri katrandandır. Yüzlerini de ateş bürüyecektir.  Allah, herkese kazandığının karşılığını vermek için böyle yapar. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk görendir.” (İbrahim: )

Bir mü&#;min, takva dairesinde yaşayarak bu ismin tecellisinden hassasiyetle kaçınmalıdır. Ne kendi nefsine, ne de diğer kullara zulüm etmemelidir.

O masum organlarını ve duygularını isyan yolunda kullanan bir insan, onlara zulmettiğini düşünmeli ve kendisinden mutlaka intikam alınacağını bilerek korkmalı ve tövbe yoluna girmelidir.

El Müntekim esması ve zikrinin faydaları

&#; El Müntekim ismi de “KAHHAR” ve “CEBBAR” isimleri gibi, Allah (c.c)&#;nğn kahredici isimlerindendir. Düşmanlar ve intikam almak için üzerlerine okunur. Kahredici isimlerin başında gelen bir isismdir. Havas alimleri bu ismin AZRAİL (a.s)&#;ın zikri olduğunu söylemişler.
    
&#; Her gün () defa “YA MÜNTEKİM” diye zikrden kimseye hiç bir düşmanı zarar veremez. Zarar vermek için uğraşanların kendileri zarara uğrarlar.
    
&#; Kahır ve helakı hak etmiş bir kimseye 7 gece üst üste () kere “YA MÜNTEKİM” okuma ve sonunda “Ya rabbi, Ya Cebbar, Ya müntekim! sana sığınıyorum, falan kimseden hakkımı ve intikamımı al!” diye dua etse, Allah(c.c) mazlumun hakkını alır, ahını yerde bırakmaz.

Ancak bizim peygamberimiz (sav) hemen hiç kimseden intikam alma yoluna gitmemiş ve beddua etmemiştir. Affetmeyi tercih etmiştir. Bu nedenle bizler de her önümüze gelene ah edip, beddua ederek intikam almaya kalkmamalıyız.

Esmaül Hüsna nedir? Allah'ın en güzel 99 ismi sıralaması! (Allah'ın 99 ismi) anlamı ve fazileti

Esmaül Hüsna nedir? Allah&#;ın en güzel 99 ismi sıralaması! (Allah&#;ın 99 ismi) anlamı ve fazileti

Allah (c.c)'un birbirinden güzel isimlerinin bir arada bulunduğu ve sadece 99'unu kapsadığı Esmaü'l-Hüsna'nın tecelli ve sırlarını sizlere derledik. Otururken, kalkarken ya da boş vakitlerde Allah'ı anmak için çekilebilecek zikirlerden olan Esmaül Hüsnanın faziletleri neler, rahatsızlıkta hangi esma çekilmeli? Esmaül Hüsna ile nasıl dua edilir? Esmaül hüsna anlamı:

Arapça'da ''isim'' kelimesinin çoğulu olan ''Esma'', en güzel anlamına gelen ''Hüsna''nın birleşmesiyle ortaya çıktığında oluşan ''Esmaü'l- Hüsna'' tabiri, Allah (c.c)'un 99 ismini ifade etmek için kullandığımız bir kelimedir. Birbirinden güzel isimleri ile derinliğini idrak edemeyeceğimiz manaları olan Esmaü'l-Hüsna'nın maneviyatımıza tesir edecek bir çok hikmeti vardıseafoodplus.info hadis-i şerifte geçmeyip aynı zamanda Kuran-ı Kerim'de de üzerinde durulanاَللهُ لاَۤ اِلٰهَ اِلاَّ هُوَ لَهُ اْلاَسْمَاۤءُ الْحُسْنٰى"O Allah ki, Ondan başka ibadete lâyık hiçbir ilâh yoktur. En güzel isimler Onundur." (Tâhâ, 20/8) ayeti yine Allah' (c.c) un isimlerinin kıymetini bizlere göstermektedir. Zikir çekerken ve dua ederken isimlerinin anılması ile kabule vesile olunur ve o kulda saygı hissi sağlayan Esmaül Hüsna, ayrıca kalplere huzur ve sükûn verir, lütuf ve rahmet ümidi verir. 

Hastalık için en etkili mucize dualar! Hastanın şifa bulması için hangi dua okunur? İLİŞKİLİ HABERHastalık için en etkili mucize dualar! Hastanın şifa bulması için hangi dua okunur?

ALLAH (C.C)'UN SADECE 99 İSMİ Mİ VAR? 99 RAKAMIN SIRRI NEDİR?

Allah

Allah

Hadis-i şeriflerde Allah'ın 99 ismi olduğundan bahsedilmesi ile beraber, Kuran-ı Kerimde sıfat ile birlikte gelen yani cümle şeklindeki esmaların olduğu geçmektedir. Allah'ın isimlerinin 99 ile sınırlı olduğunu söylemek yanlıştır, sonsuz sayıda ismi vardır İmanın güçlenmesi konusundaki en önemli hususlardan birisi de Allah (c.c)'un birbirinden güzel olan isimlerini bilmek, derin manaların idrak edebilmek ve beraberinde kulluk edebilmektir.

HANGİ ESMA ZİKRİ NEYE İYİ GELİR? ESMA ZİKİRLERİ

Esmaül hüsna zikirleri

Esmaül hüsna zikirleri

  • Kulak sorunu için: Es Semi Omurga sorunu  için: El Cabbar Saç sorunu  için: El Bedi‘ Adale sorunu için: El Kavi Kalp kasları sorunu için: Er Rezzak Atardamar sorunu  için: El Cabbar Kanser sorunu için: Celle Celaluhu Burun sorunu için: Latif- Ğani- Rahim Bacak sorunu için: Er Rafi‘ Göz ve damar sorunu için: El Muteal Kolon sorunu için: Er Rauf Karaciğer sorunu için: En Nafi‘ Prostat sorunu için: ErReşid Yağ keseleri sorunu için: En Nafi‘ İdrar kesesi sorunu için: El Hadi Akciğer sorunu için: Er Razık Kemik sorunu  için: En Nafi Diz sorunu  için: Er Rauf Saç Kepeği sorunu için: Celle Celaluhu Kalp sorunu için: En Nur Kalp Damarı sorunu  için: El Vahhab Sinir sorunu  için: El Muğni Migren sorunu  için: El Ğani Guatr sorunu için: El Cabbar Göz sorunu  için: En Nur-Basir-Vahhab Mide sorunu için: Er Rezzak Böbrek sorunu  için: El Hayy Bağırsak sorunu  için: EsSabur Pankreas-Şeker sorunu için: El Bari Rahim sorunu  için: El Halik Romatizma sorunu  için: El Muheymin Göz Siniri  sorunu için: Ez Zahir Tansiyon sorunu için: El Hafid Sağlıklı bir ömür için: El- Vasi.

ESMAÜ'L-HÜSNA İSİMLERİ VE ANLAMLARI

Tesbihte hangi esma zikirleri çekilmeli

Tesbihte hangi esma zikirleri çekilmeli

  • 1- Allah (C.C.): "Eşi benzeri olmayan."
  • 2- Er-Rahmân: "Dünyadaki herkese merhamet eden, şefkat gösteren, ihsan eden."
  • 3- Er-Rahîm: "Ahirette, müminlere sonsuz ikram, lütuf ve ihsanda bulunan."
  • 4- El-Melik: "Mülkün, dünyanın sahibi"
  • 5- El-Kuddûs: "Noksanlıktan uzak."
  • 6- Es-Selâm: "Tehlikelerden selamete çıkaran."
  • 7- El-Mü'min: "Güven veren, koruyan."
  • 8- El-Müheymin: "Her şeyi görüp gözeten."
  • 9- El-Azîz: "İzzet sahibi"
  • El-Cebbâr: "Azamet ve kudret sahibi."
  • El-Mütekebbir: "Büyüklükte eşi, benzeri olmayan."
  • El-Hâlık: "Yaratan."
  • El-Bâri: "Her şeyi kusursuz ve uyumlu yaratan."
  • El-Musavvir: ''Şekil veren."
  • El-Gaffâr: "Günahları örten ve çok mağfiret eden."
  • El-Kahhâr: "Her şeye galip ve hakim olan."
  • El-Vehhâb: "Çok fazla ihsan eden."
  • Er-Rezzâk: "Bütün mahlükatın rızkını veren ve ihtiyacını karşılayan."
  • El-Fettâh: "Darlıktan kurtaran. "
  • El-Alîm: "Gizli açık, her şeyi bilen."
  • El-Kâbıd: "Dilediğine darlık veren"
  • El-Bâsıt: "Dilediğine bolluk veren"
  • El-Hâfıd: "Dereceleri alçaltan"
  • Er-Râfi: "Şeref verip yükselten."
  • El-Mu'ız: "Dilediğini aziz eden"
  • El-Müzil: "Dilediğini zillete düşüren."
  • Es-Semi: "Her şeyi en iyi işiten."
  • El-Basîr: "Her şeyi en iyi gören."
  • El-Hakem: "Mutlak hakim"
  • El-Adl: "Mutlak adil"
  • El-Latîf: "Lütuf ve ihsan sahibi olan."
  • El-Habîr: "Olmuş olacak her şeyden haberdar."
  • El-Halîm: "Acele etmeyen"
  • El-Azîm: "Pek yüce."
  • El-Gafûr: "Affı bol."
  • Eş-Şekûr: "Az amele, çok sevap veren."
  • El-Aliyy: "Yüceler yücesi"
  • El-Kebîr: "Büyüklükte benzeri yok,"
  • El-Hafîz: "Her şeyi koruyucu olan."
  • El-Mukît: "Her yaratılmışın rızkını, gıdasını veren, tayin eden."
  • El-Hasîb: "Kulların hesabını en iyi gören."
  • El-Celîl: "Celal ve azamet sahibi."
  • El-Kerîm: "Çok ikram eden."
  • Er-Rakîb: "Kontrolü altında tutan."
  • El-Mucîb: "Duaları, istekleri kabul eden"
  • El-Vâsi: "Rahmet, kudret ve ilmi ile her şeyi ihata eden'"
  • El-Hakîm: "Her işi hikmetli"
  • El-Vedûd: "Kullarını en fazla seven"
  • El-Mecîd: "Her türlü övgüye layık bulunan."
  • El-Bâis: "Ölüleri dirilten."
  • Eş-Şehîd: "Her zaman her yerde hazır."
  • El-Hakk: "Varlığı hiç değişmeden duran. Var olan, hakkı ortaya çıkaran."
  • El-Vekîl: "Kendisine tevekkül edenlerin işlerini en iyi neticeye ulaştıran."
  • El-Kaviyy: "Kudreti en üstün"
  • El-Metîn: "Kuvvet ve kudret kaynağı"
  • El-Veliyy: "İnananların dostu, onları sevip yardım eden."
  • El-Hamîd: "Her türlü hamd ve senaya layık"
  • El-Muhsî: "Yarattığı ve yaratacağı bütün varlıkların sayısını bilen."
  • El-Mübdi: "Maddesiz"
  • El-Muîd: ''Yarattıklarını yok edip, sonra tekrar diriltecek olan."
  • El-Muhyî: "İhya eden"
  • El-Mümît: "Her canlıya ölümü tattıran."
  • El-Hayy: "Ezeli ve ebedi"
  • El-Kayyûm: 'Varlıkları diri tutan"
  • El-Vâcid: "Kendisinden hiçbir şey gizli kalmayan, istediğini, istediği vakit bulan."
  • El-Macîd: "Kadri ve şanı büyük"
  • El-Vâhid: "Tek olan."
  • Es-Samed: "Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan."
  • El-Kâdir: "Dilediğini dilediği gibi yaratmaya muktedir olan."
  • El-Muktedir: "Dilediği gibi tasarruf eden"
  • El-Mukaddim: "Dilediğini, öne alan, yükselten."
  • El-Muahhir: "Dilediğini sona alan"
  • El-Evvel: "Ezeli olan."
  • El-Âhir: "Ebedi olan"
  • El-Zâhir: "Varlığı açık "
  • El-Bâtın: "Akılların idrak edemeyeceği, yüceliği gizli olan. "
  • El-Vâlî: "Kainatı idare eden."
  • El-Müteâlî: "Son derece yüce olan."
  • El-Berr: "İyilik ve ihsanı bol"
  • Et-Tevvâb: "Günahları bağışlayan."
  • El-Müntekim: "Zalimlerin cezasını veren"
  • El-Afüvv: "Affı çok olan"
  • Er-Raûf: "Çok merhametli."
  • Mâlik-ül Mülk: "Mülkün, her varlığın sahibi."
  • Zül-Celâli vel ikrâm: "Celal, azamet ve pek büyük ikram sahibi."
  • El-Muksit: "Her işi birbirine uygun yapan."
  • El-Câmi: "Mahşerde bir araya toplayan."
  • El-Ganiyy: "Her türlü zenginlik sahibi"
  • El-Mugnî: "Zengin eden."
  • El-Mâni: "Engelleyen."
  • Ed-Dârr: "Elem ve zarar verici şeyleri yaratan"
  • En-Nâfi: "Fayda veren şeyleri yaratan."
  • En-Nûr: "Alemleri nurlandıran"
  • El-Hâdî: "Hidayet veren."
  • El-Bedî: "Eşi ve benzeri olmayan güzellik sahibi."
  • El-Bâkî: ''Varlığının sonu olmayan, ebedi olan."
  • El-Vâris: "Her şeyin asıl sahibi olan."
  • Er-Reşîd: "Doğru yolu gösteren. "
  • Es-Sabûr: "Ceza vermede acele etmeyen."

ESMAÜL HÜSNA İSİMLERİ İLE DUA EDİLİR Mİ?

Esmaül hüsna

Esmaül hüsna

Allah (c.c) katında dua etmenin en makbul görülebileceği durumlardan birisi de Allah'ın birbirinden güzel isimlerini araya katarak dua etmektir. Dua sırasında “Ya Allah”, “Ya Rab” diye hitap ederken herhangi bir Esma’ül Hüsna’dan olan isimlerinden biriyle de dua edilebilir. Örneğin; dua ederken günahların gizli kalması için niyazda bulunurken Allah'ın hatalarını örten, gizleyen ve bağışlayan manasına gelen ''El- Settar'' ismi kullanılabilir. Ya da ''Ya Âlim, ya Kerim, ya Latif yani “Ey Latif Allah’ım! Ey Kerim Allah’ım! Ey Rahim Allah’ım!” şeklinde de dua edilebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir