diş çekiminden sonra yemek içmek / Diş çekiminden sonra ne yenir, ne içilir? - Sağlık Haberleri

Diş Çekiminden Sonra Yemek Içmek

diş çekiminden sonra yemek içmek

Diş Çekimi Sonrasında Bilinmesi Gerekenler

Diş çekimi bütün diş hekimlerinin en son tercihleri arasında yer alır. İmkanı varsa dişi korumak için tüm tedaviler uygulanır. bazı durumlarda ise dişi çekmekten başka bir seçenek kalmamıştır. Bu içeriğimizde diş çekimi sonrasında sıklıkla oluşan enfeksiyon, şiddetli ağrı gibi durumların oluşmaması için bilinmesi gereken konulara değ ineceğiniz. Diş çekimi nasıl yapılır sorumuzun cevabını ise yukarıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

Kanamayı Önlemek

dis cekimi bilgileri

Diş çekiminden sonra kanın pıhtılaşmasını sağlayarak yoğun kanamayı önlemek için çekim bölgesine ıslak gazlı bez yerleştirilir. Bu bez 40 dk boyunca çekilen alanda kalmalıdıfunduszeue.infonın devam etmesi durumunda gazlı bezi yenilemek gereklidir. Diş çekildikten sonra 2 gün boyunca çok hafif bir kanama oluşabilir. Bu süre içinde sigara içmek ve pipetle bir şeyler içmek kan pıhtılarını oynatarak kanamaya neden olacağından bu durumlardan kaçınmak gereklidir. Diş çekimi sonrası kanama ne kadar sürer ve kanamayı önlemek için neler yapılır hakkında hekiminiz detaylı tavsiyeleri sizlere verecektir.

Ağız Çalkalama

Çekimden hemen sonra ağzınızı çalkalamayın! Çekim yapıldıktan bir gün sonra ılık tuzlu su ile çalkalama yapabilirsiniz. Bu konuda hekim tavsiyesine uymanız konusunda dikkatli olmalısınız. Bazı cerrahi çekimlerde tuzlu su çekim bölgesi için uygun olmayabilir. Hekiminiz size belki uygun olan bir ağız çalkalama suyu önerebilir.

Şişlik Oluşumu

Diş çekimi sonrasında şişlik ve ciltte morarmalar nadir de olsa meydana gelebilir. Bunun için yanağınıza soğuk pres uygulaması yapabilirsiniz. Soğuk pres uygulaması çekimden sonraki  5 saat içinde saatte 20 dk uygulama şekli ile yapılmalıdır.

İlaç Kullanımı

Genellikle diş çekimlerinden sonra basit ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilir. Fakat ağrıların giderilmemesi durumlarında daha güçlü bir ilacı hekiminiz reçete edebilir ve bu ilacı kullanırken hekiminizin yada eczacınızın önerdiği şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.

Yeme ve İçme

Diş hekimleri çekim yapıldıktan sonra ilk gün için bol miktarda sıvı almanızı tavsiye ederler. Ve diş çekildikten sonra 2 saat içinde yeme-içme tavsiye edilmez. Sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmemesine dikkat etmek gereklidir. çekim yapılan taraftan yememeye dikkat edilmelidir. Diş çekimi yaptıktan sonra dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam edebilirsiniz. Fakat çekim bölgesindeki temizlik konusunda hassas ve nazik olmalısınız.

Diş çekimi sonrasında yukarıdaki önerilere dikkat edildiği takdirde ortalama 2 gün içinde hızlı bir iyileşme süresi oluşmaktadır. Diş çekimi normal şartlarda basit bir işlemdir. Diş çekimi ne kadar sürer sorusu diş hekimi fobisi olanlarında sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bu sorunun cevabı ise ancak nasıl bir çekim yapılacağı ile alakalıdır.

Çekilen Dişin Yerini Doldurmak için Alternatifler

dis-cekimi-esdent

Çekilen dişin yerini doldurmak önemli bir konudur. Çekimden sonra oluşan boşluklar zaman için çene kemiğinde erimeye sebep olacaktır. Bu doldurma işlemi için bir kaç diş tedavisi alternatifi mevcuttur. En sık tercih edilen iki yöntem ise implant ve porselen köprüdür.

İmplant tedavisi porselen köprüye göre daha az risk taşır. Sebebi komşu dillere herhangi bir müdahale gerektirmeyen işlemlerdir. İmplant tedavisi çekilen dişin kemiğinin uygun olması durumunda diğer dişlere zarar vermeden boşluğu tamamlamak için en mantıklı tedavi şeklidir. Tek bir diş değil de tüm dişlerinizi çektirdiyseniz eğer yerini doldurmak için çıkarılabilir tam protez ve implantlar bu durumda tercih edilebilir uygulamalardır.

 

Diş çekiminden sonra dikkat edilecek hususlar

Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ağızdaki tampon diş çekiminden sonra 30 dakika ısırılmalıdır. Anestezinin etkisi geçene kadar(işlem bittikten sonra yaklaşık olarak 2 saat kadar) yemek içmek sakıncalıdır. İlk gün 24 saat süreyle sigara, alkol ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır.

Doktorunuzun önerisi üzerine ağrı kesici kullanabilirsiniz, çekim sonrası az da olsa ağrı olması normaldir.

Çekim sonrası ilk birkaç saat sızıntı şeklinde kanamanızın olması normaldir, bunu tükürmemeniz ve ters basınç oluşturacak şekilde hareket etmemeniz gereklidir. Aksi durumda yani yoğun bir kanama var ve çekim boşluğunuzdan ağız dolusu kan geliyorsa vakit kaybetmeden doktorunuzla irtibata geçmeniz ya da acil durum için bir sağlık merkezine başvurmanız gereklidir.

Süt diş çekimi alttaki dişe zarar verir mi?

Zamanı geldiğinde yerini almak hareket eden daimi dişler üzerlerindeki süt dişlerinin köklerini eritirler ve süt dişi sallanmaya başlar. Hekim diş çekimi sırasında altındaki daimi dişe zarar vermemek için özen göstermelidir.

Diş eksikliğini gidermek için köprü protezin alternatifi var mıdır?

Evet. Diş implantları ile daha doğal ve estetik bir diş yapmak mümkündür. Fakat implant herkes için uygun olmayabilir. İmplant bir cerrahi operasyondur ve kişinin genel sağlık durumunun, çene kemiği seviyesinin iyi olması gerekir. Kişinin ağız hijyenin iyi olması da önemlidir. Bunların hepsinin dişhekiminiz tarafından değerlendirilmesi uygundur.

Diş çekimi sonrası tamponu hemen çıkarmayın

Diş çekimi pek çok kişi için korkutucu olabiliyor. Hatta dişinin çekilmemesine gerek olmayan pek çok kişi bu korku nedeniyle tedavisini geciktiriyor ve bunun sonucunda basit diş çürükleri bile diş kaybı ile sonlanabiliyor. Diş çekimi, koruyucu tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, çürük ve enfeksiyon (iltihap) gibi nedenlerden dolayı dolgu veya kanal tedavisi uygulamalarıyla kurtarılamayan dişler için uygulanıyor. Dişlerin kurtarılamadığı durumlarda çekim yapılacaksa dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Özellikle kişilerin diş çekimi öncesi ve sonrasında tedavi kapsamında özenli olmaları gerekiyor.


Diş çekimi öncesi

Kalp, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığınız söz konusu ise diş hekimi sormasa dahi bunu mutlaka paylaşın. İlaç kullanıyorsanız mutlaka hekime bildirin. Ayrıca hamile olan ya da hamile kalmayı düşünen kadınlar da diş çekimi öncesinde hekime bunu söylemeli.

Diş çekiminden öncesinde dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı antiseptik (mikrop öldürücü) bir gargara ile çalkalayın. Bu, diş çekimi sonrasında meydana gelebilecek iltihaplanmaları önlemeye yardımcıdır.

Diş çekimi sonrası

  • Ağzınızı en az yarım saat süreyle çalkalamayın. Ağzın çalkalanması çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumunu engelliyor ve yaranın iyileşmesinde gecikmeye neden oluyor.
  • Diş çekimi sonrası hekiminizin yerleştirdiği tamponu dakika kadar sıkıca ısırın ve normal olarak yutkunun. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabiliyor.
  • Sızıntı şeklinde olabilecek kanama saat arasında devam edebiliyor. Kan, tükürüğünüzü boyayabiliyor. Bu nedenle kanamanızın çok olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. Bu konuda diş hekiminize danışabilirsiniz.
  • İşlemden sonra ağrı hissedebilirsiniz. Hekiminize danışarak aspirin dışında bir ağrı kesici alabilirsiniz. Özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek değerine ulaşabilir, endişelenmeyin.
  • Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkıyor. Bu nedenle çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. Bu bölgeye dilinizi ya da herhangi bir cisim değdirmeyiniz. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri diş etiniz ile örtülecektir.
  • Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının.
  • Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın.
  • Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın.
  • Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının.
  • Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
  • Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakımı uygulamalarına devam edin.
  • Yüzünüzde şişme, diş çekimi zonrası ağrı, 24 saati geçen kanama, ağızda kötü bir tat ve koku hissi olursa zaman geçirmeden diş hekiminizi arayın.
  • Dişinize cerrahi operasyon yapıldıysa veya diş çekiminden sonra dikiş atıldıysa kontrol randevusunu unutmayın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Eğer dişinizi çektirmeniz gerekiyorsa, yaz mevsimi bunun için en uygun dönem olabilir. Çocuklar yaz tatilinde olduklarından yirmi yaş dişlerini çektirdikten sonra okuldan geri kalmayacaklardır. Eğer kendiniz diş çektirmeniz gerekiyorsa, bu mevsimde izin almak genellikle daha kolaydır çünkü işler daha hafiftir, dolayısıyla daha rahatsınızdır.

Cerrahi diş çekimi planlandıktan sonra, diş çekimi sonrası ne yiyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, tedavinin ilk birkaç gününde yumuşak yiyecekler yemek en doğrusudur.

Diş Çekimi Sonrası Yemek Seçimi

Dondurma Yiyin

Diş hassasiyeti rahatsızlığınız olmadığı sürece, özellikle yaz aylarında diş çekimi sonrası ne yenir listesinin başında dondurma gelmektedir. Dondurma, serin ve yumuşaktır dolayısıyla ağzınızda ağrı olsa bile rahatlıkla yiyebilirsiniz. Soğuk olduğu için ağızda meydana gelen doğal şişlikleri en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Yine de dondurmanızı dikkatli seçin. Yemek için çok fazla çene kası gerektirmediğinden ameliyatın hemen ardından yenebilir. Ayrıca dondurmanın üst kısmında her türlü sert karışımdan veya malzemeden kaçınmak isteyeceksiniz. Dondurmanızı külahın üzerinde istemeyi de unutmayın.

Soğuk Çorba İçin

Ilık veya soğuk çorba da diş çekimi sonrası yenebilecek harika yiyeceklerdendir. Ancak yaz mevsimi olduğundan, bir kâse ılık et suyu çorbasının yerine pürüzsüz bir soğuk domates çorbası (gazpaço) tercih edebilirsiniz. Çorba ameliyat sonrasında iyi gelmekle kalmayıp, aynı zamanda bol miktarda besin ve bazı durumlarda protein içerdiğinden, yüzünüzdeki kasların çok daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Herhangi bir rahatsızlığı önlemek için, yemeden önce çorbanın mümkün olduğunca pürüzsüz olduğundan emin olun. Çorbanın içindeki pişmiş küçük sebze parçaları veya erişte idare edilebilir olmalıdır, fakat çok fazla çiğneme gerektiren şeylerden kaçınmanız gerekir.

Smoothie Yiyin

Taze meyveler en fazla yaz aylarında çıkarlar. Diş çektirdikten sonra bunların tadını çıkarmanın en iyi yollarından biri de smoothie formundadır. Meyveleri biraz yoğurt veya kefir ile karıştırarak içeceğinize protein, kalsiyum ve probiyotik katabilirsiniz. Smoothie'ye yoğurt veya benzer bir süt ürünü katmak, aynı zamanda içeceğin daha az asitli hale gelmesine ve sonuç itibariyle hassas diş etlerini tahriş etme olasılığının azalmasına yardımcı olur.

Çırpılmış Yumurta Yiyin

Çok sıcak olmadığı sürece, çırpılmış yumurta diş çekimi sonrası iyi bir seçimdir. Çırpılmış yumurta yumuşaktır, protein bakımından zengindir ve çiğnemek için fazla çaba harcamazsınız.

Neler Tercih Edilmemeli?

Baharatlı ve Asitli Yiyeceklerden Uzak Durun

Gün içerisinde yediğiniz şeylere biraz acı sos eklemeyi sevebilirsiniz, ancak dişinizi çektirdikten sonra yapılacak en iyi şey şişeyi bırakmak ve sakin olmaktıfunduszeue.infoı biber yanması yaşadıysanız, baharatlı yiyeceklerin diş etlerinizi ve ağzınızı tahriş edebileceğini biliyorsunuzdur. Ağzınız iyileşirken en son isteyeceğiniz şey dış tahriş olduğu için, en sevdiğiniz baharatların tadını çıkarmadan önce, diş hekiminiz size her şeyin yolunda olduğunu söyleyene kadar beklemek en iyisidir. Baharatlı yiyecekler gibi, asitli yiyecekler de diş çekimi sonrası ağzınızı tahriş edebilir, dolayısıyla aynı şekilde bunlardan da uzak durulmalıdır.

Gevrek Atıştırmalıklardan Kaçının

Dişinizin çekilmesinden sonraki ilk hafta boyunca, soğuk veya tolere edilebilir olanlar da dâhil gevrek atıştırmalıklardan uzak durun. Ağzınızda ağrı varken gevrek atıştırmalıkları yemek hem çok zordur hem de parçaların kırılarak çekim yerinde sıkışıp kalma ihtimali vardır. Diş hekiminiz aksini söyleyene kadar yumuşak yiyecekler tüketin.

Pipetler ve Başka Endişeler

US National Library of Medicine ’nin belirttiği gibi, dişinizi çektirdikten hemen sonra pipet kullanmak, çekim yerinde iltihaplanma riskini artırabilecek bir emme hareketine neden olur. Komplikasyon riskini en aza indirmek için, ameliyattan sonra pipet kullanmadan, küçük yudumlarla soğuk içecek içmek en iyisidir.

Ağzınızı iyi durumda tutmak için, çekimden sonraki gece dişlerinizi fırçalamaya tekrar başlayabilirsiniz. Ancak yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak mümkün olduğunca nazik olun ve çekim bölgesinin yakınını fırçalamaktan kaçının.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası