kara mantar enfeksiyonu / kara mantar,kara mantar hastalığı,mukormikoz | Bulut Klinik

Kara Mantar Enfeksiyonu

kara mantar enfeksiyonu

Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Kara mantar hastalığı diğer ismi ile mukormikozis, nadir görülen bir mantar enfeksiyonudur. Çoğunlukla toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve-sebzelerde olan mucor küfüne maruz kalınca meydana gelir. Bu hastalık başta sinüsler olmak üzere akciğer, deri ve beyin gibi birçok dokuyu etkiler. Kara mantar hastalığı insandan insana bulaşmaz. Ancak küf mantarları bu mantara ait sporların olduğu havanın solunmasından akciğerlere bulaşabileceği gibi mantarın olduğu toprak ve çürümüş besinlerin tüketilmesi ile de bulaşabilir. Nadir olarak meydana gelen bu hastalık oluştuğu zaman ciddi bir seyir izler. Bu yüzden çok dikkatli olunması gerekir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf kişileri daha olumsuz etkiler. Enfeksiyon halinde hasta acil tedavi edilmelidir. Aksi takdirde ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın semptomları vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kara mantar hastalığı oluştuğunda görülebilecek belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Baş ağrısı
  • Yüzün bir kısmında ödeme bağlı şişlik olması
  • Sinüslerde doluluk hissi
  • Karın ağrısı
  • Burun köprüsü üzerinde ya da ağız içinde siyah lezyonlar oluşması
  • Bulantı ve kusma
  • Sindirim sisteminde kanama oluşması
  • Dışkıdan kan gelmesi
  • İshal

Ayrıca kara mantarın deride tutulum oluşturduğu bireylerde cilt su toplamış kızarık ve ödemli bir hal alır. Zamanla bu kısımlar siyahlaşarak ağrılı ve sıcak bir hale gelebilir. Aynı zamanda kana da geçebilen bu hastalık vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Dalak ve kalp gibi hayati organlarda tutulum gösterebilen enfeksiyon ciddi tablolara sebep olabilir. Daha ağır vakalarda ise hastalık nörolojik tutuluma sebep olarak koma ve bilinç kaybı gibi hayati durumlara yol açabilir.

Kara Mantar Hastalığı Neden Olur?

Kara mantar hastalığı, mukormikoz küf mantarına maruz kalınması ile meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hastalık yapan bu organizmalar çoğunlukla ağaç yaprağı, bitkisel atıklar, toprak ve çürüyen odun parçalarının üst bölgelerinde bulunurlar. Bu temasların haricinde bu mantarlı sporların havaya saçılması sonucu solunması ile de bulaşabilir. Bu çeşit küf mantarları çevrede doğal olarak bulunsa da, sağlıklı bireylere kolayca bulaşamazlar. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülen kara mantar hastalığı açısından risk grubundaki kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanser vakaları
  • Çizik ve kesikler
  • Ciltte yanık olması
  • Yeni organ nakli olanlar
  • Kontrol altına alınamamış şeker hastalığı
  • Cerrahi operasyon geçirilmesi
  • HIV enfeskiyonu sonucu oluşan AIDS

Kara Mantar Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kan tetkikleri kara mantar teşhisi için yeterli değildir. Bu tetkiklerde nötrofil ismindeki beyaz kan hücrelerinde bir eksiklik görülmesi halinde kara mantar riskine işaret edebilir. Bu yüzden radyolojik görüntüleme yapılarak hastalığın bulunduğu bölge ve yayılımı hakkında bilgi elde edilir. Sinüs ve burunda hastalık şüphesi varsa endoskopi yapılabilir. Ayrıca bu incelemede doku örneği de alınabilir. Solunumunda zorluk olan kişilerde çekilen göğüs tomografisi akciğer enfeksiyonu varlığı olup olmadığını tespit edebilir. Yani kısaca hastalığın olduğu bölgeye göre uzmanların belirlediği görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak teşhis konulur.

Kara Mantar Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhis edildiği vakalarda tedavinin hemen başlatılması gerekir. Tedavinin temelinde mantar enfeksiyonlarına iyi gelen antifungal ilaçlar bulunur. Bu ajanlar vücutta enfeksiyona yol açan enfeksiyona neden olan mantarları hasara uğratarak büyümelerini engeller. Bu sayede enfeksiyonun kontrol altına alınmasını sağlar. Antifungal ilaçlar damar yolu ile veya ağızdan hap şeklinde verilebilir. Hastalığın ilk aşamalarında hekim damardan yüksek dozda ilaç vererek hastalığın kontrolünü sağlamaya çalışırlar. Tedavinin bu kısmı birkaç hafta sürebilir. Daha sonra ilaç tedavisine dönülebilir. Antifungal ilaçların yüksek dozda verilmesi hastada bazı yan etkilere sebep olabilir. Midede yanma, karın ağrısı ve nefes darlığı gibi etkilerin görülmesi durumunda hastanın hekime bildirmesinde yarar vardır. Hekimin gerekli gördüğü hallerde ise tedavi planında değişime gidilebilir.

Ciddi vakalarda cerrahi tedaviler de uygulanabilir. Hastalığa bağlı ölen dokular ameliyat ile çıkarılarak diğer bölgelere yayılması engellenebilir. Bu ameliyat bazı hallerde burun ve göz gibi uzuvlarının alınmasını dahi gerektirebilir.

Kara mantar tedavi edilmediği zaman ölüme neden olabilen bir hastalıktır. Ancak riskli bölgelere seyahatte önlem alınması hastalığa karşı alınabilecek en önemli adımlardan biridir. Bilhassa sıcak günlerde bahçe ve orman gibi alanlarda çalışırken maske takılması ve yaralanmalara dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Kara mantar hastalığı nedir?

Bir çeşit fungal enfeksiyon olarak kara mantar hastalığı nadiren görülür. Zigomikoz olarak da bildiğimiz bu enfeksiyon ciddi sonuçlar doğurabilir. Çeşitli sorunlara bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri doğrudan etkileyebilir. Varlığı halinde bir an önce tedavi planlanmalıdır. Tedavisiz bırakılması durumunda ise ölümcül seyredebileceğinden çok dikkatli olunmalıdır.

Kara mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Kara mantar hastalığının belirtileri; mantar türünün, hangi bölgede geliştiğine ve çoğaldığına göre değişiklik gösterebilir. Bazı belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Ateşli hal
  • Öksürük
  • Göğüs ağrısı ve eşliğinde nefes darlığı
  • Yüzde ödeme bağlı şişlik gelişmesi
  • Baş ağrısı
  • Sinüslerde doluluk
  • Ağızda siyah lezyonlar oluşması
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Kanlı dışkı
  • İshal

Kara mantar hastalığı nasıl oluşur?

Küf mantarları çevredeki doğal mantar türleri arasında yer alsa da sağlıklı bireylere bulaşabilmesi nadiren meydana gelebilecek bir durumdur. Çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerin, kara mantar içerikli çevresel parçalarla temas etmesi sonucunda gelişebilecek bu hastalığın riskini artıran faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Ciltte meydana gelen yanıklar
  • Çizik ve kesik oluşumları
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı kanser hastaları
  • Nakil olmuş organ nakli hastaları
  • HIV enfeksiyonuna bağlı meydana gelen AIDS virüsü
  • Kontrol altına alınamamış ya da geç kalınmış diyabet hastalığı
  • Cerrahi operasyonlar

Kara mantar enfeksiyonunun bulaşmasından sonra bu hastalık, hızlı bir şekilde vücudun diğer kısımlarına yayılabilir. Tedavi edilmediği halde; özellikle beyin ve akciğer dokularına yayılır; enfeksiyon, zatürre, felç ve ölüm gibi kötü sonuçlara neden olabilir.

Kara mantar hastalığının tedavisi nasıldır?

Kara mantar hastalığı tanısı konan hastalar için en kısa sürede tedavisi planlanmalı ve başlatılmalıdır. Bu tedavinin temelinde; anfifungal olarak sınıflandırdığımız mantar enfeksiyonuna iyi gelen ilaçlar bulunur. Antifungal ajanların amacı; vücudun ilgili bölgesinde meydana gelen ve enfeksiyon oluşturan mantarların büyümesini durdurmak ve hasarları önlemektir. Böylece, enfeksiyon varlığı kontrol altına alınmış olur.

Benzer Yazılar

Salmonella Nedir?
Salmonella Nedir?

Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.

Devamı

İshale Ne İyi Gelir?
İshale Ne İyi Gelir?

Gün içinde normalden daha sık, sulu dışkının çıkmasıyla oluşan bağırsak hareketlerine ishal denilmektedir. Diğer ismi diyare olup, şikayetin ömrü kısadır. Çoğu zaman birkaç gün boyunca sürer ve genellikle de herhangi bir tedavi uygulanmadan yok olur.

Devamı

Kışın Vaka Sayıları Artacak Mı?
Kışın Vaka Sayıları Artacak Mı?

Covid pandemisi alınan tüm önlemler ve aşılara rağmen tüm gücüyle devam etmektedir. Toplum bağışıklığının sağlanması ve pandemi zincirinin kırılması için toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması gerekmektedir. Aşılar %’ların üzerinde etkin olup, aşı olmak kişisel koruyucu önlemleri bırakmamız için yeterli değildir.

Devamı

Kara Mantar Hastalığı Nedir?
Kara Mantar Hastalığı Nedir?

Bir çeşit fungal enfeksiyon olarak kara mantar hastalığı nadiren görülür. Zigomikoz olarak da bildiğimiz bu enfeksiyon ciddi sonuçlar doğurabilir.

Devamı

Kara mantar (Mukormikoz) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Kara mantar hastalığı neden olur, tedavisi var mı?

Mukomirkoz olarak bilinen kara mantar toprak, bitki, dışkı, küflenmiş ekmek, çürüyen sebze ve meyvelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantarla temas sonucu meydana gelir. Yemek hazırlarken, yerken ve yemek sonrası el hijyenine de dikkat etmek, kara mantar hastalığına karşı alınacak önlemler arasındadır.

KARA MANTAR HASTALIĞI NEDİR, NEDEN OLUR?

Tıbbi ismiyle ‘mukormikoz’, 'kara mantar' hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyondur. Kara mantar" olarak da bilinen nadir ve ölümcül durum olan mukromikoz, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip insanları öldürebilen, mukromisetler olarak bilinen ve doğal olarak mevcut küflerden kaynaklanıyor. Genellikle toprakta, bitkilerde, gübrede ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mucor küfüne maruz kalmaktan kaynaklanır.

Sinüs, beyin ve ciğerleri etkileyebilen bu enfeksiyon, kanser veya AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi sorunları yaşayanlar ile diyabet hastalarında ölümcül olabiliyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kara mantar hastalığının belirtileri arasında burun beyin tutulumunda damakta morartılı yaralar, yüzde ve göz çevresinde hastalık ilerlerse koyulaşan kızarıklık,göz kararması, renk değişikliği, bulanık veya çift görme, göğüs ağrısı, nefes almada güçlükler ve kanlı öksürük yer alıyor. Ateş, dışkıda kan, sinüslerde dolluk hissi, bulantı ve kusma da kara mantar hastalığı belirtileri arasındadır.,

KARA MANTAR HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Kara mantar enfeksiyonu vücutta çok hızlı bir şekilde yayıldığı için tedaviye bir an önce başlanmalıdır. Erken dönemde fark edilirse Antifungal ilaçlar ile enfeskiyonun vücutta ilerlemesi önlenmeye çalışılır. İlaç tedavisi yaklaşık 8 hafta sürer. İleri seviyediki hastalarda enfekte olan organ ameliyat ile alınır. Tedavide geç kalınmış vakalarda enfeksiyonun beyne ulaşmaması için gözün alınması gerekiyor. Bazı vakalarda doktorların iki gözü birden alması, bazı nadir vakalarda ise çene kemiğini alması gerekebiliyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI ÖLDÜRÜCÜ MÜ?

Kara mantar hastalığı  bağışıklığı güçlü olan kişilerde ciddi enfeksiyonlara yol açmaz. Ancak kanser, diyabet ve organ nakli hastaları bu enfeksiyondan daha ağır etkileniyor. Kara mantar hastalığı kanser, diyabet, organ nakli, steroid tedavisi ve bunun gibi bağışıklığı zayıflatan ya da bağışıklığı zayıflatan ilaç kullanan hastalıklar açısından ciddi risk barındırıyor.' ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, mukormikoz vakalarının yüzde 54'ü ölümle sonuçlanıyor. Ancak bu oran, hastanın genel durumu ve enfeksiyonun vücudun hangi kısmını etkilediğiyle bağlantılı olarak değişir.

KARA MANTAR HASTALIĞI BULAŞICI MI?

Kara mantar hastalığı insandan insana ya da hayvandan insana bulaşmaz. Ancak havadaki veya ortamdaki mantar sporları ile bu küf mantarı yayılabilir.

Uzmanlar, vücutta birçok bakteri ve mantar olduğunu, ama bağışıklık sistemi sayesinde bunların kontrol altında tutulduğunu söylüyor. Kanser tedavisi, diyabet veya steroid kullanımı nedeniyle bağışıklık sistemi zayıfladığında ise bu organizmalar hızla çoğalıp enfeksiyona yol açabiliyor.

KARA MANTAR HASTALIĞI HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ? 

Kara mantar hastalığına yol açan mantar mukormikozu başta ABD, Hindistan, Panama, İsrail, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu gibi coğrafi bölgelerde sıkça görülüyor. Hastalığa yol açan mantarların ekolojik olarak yaygın olduğu söylenebilir.

KARA MANTAR HASTALIĞI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Kara mantar hastalığının geçmiş yıllarda Türkiye'de görüldüğü biliniyor. 


Mukomirkozkara mantarHindistan

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası