okulda rehber öğretmenin görevleri / Rehber Црretmen

Okulda Rehber Öğretmenin Görevleri

okulda rehber öğretmenin görevleri

REHBER ÖĞRETMENİN GÖREVLERİ

Psikolojik danışma nedir?

Psikolojik danışma, bireyin karar verme ve problem çözme ihtiyaçlarını karşılayarak gelişim ve uyumunu sürdürmesine yardımcı olmak amacıyla bireyle yüz yüze kurulan psikolojik yardım ilişkisidir. Okullarda psikolojik danışma hizmetinden, çeşitli uyum sorunlarını çözmek isteyen, başarısızlık, karar verme güçlüğü gibi problemleri olan öğrenciler yanı sıra kendini tanımak ve geliştirmek isteyen herkes yararlanabilir. Bu hizmet, alanda yetişmiş uzman kişilerce (psikolojik danışman) verilir. Bütün psikolojik danışma hizmetleri, rehberlik hizmetleri içersindedir.

Psikolojik danışman (Rehber öğretmen) kimdir?

Psikolojik danışman, eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren, üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında lisans eğitimi almış kişidir.

Okul rehber öğretmeninin (Psikolojik danışmanın) görevleri nelerdir?

Okul rehber öğretmeninin görevleri şunlardır: 

* Okul rehber öğretmeni, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri programını okulun türüne, sınıf düzeylerine ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenler. 

* Rehberlik programının uygulanmasında sınıf öğretmenlerine rehberlik eder. 

* Okulun tür ve özelliklerine göre gerekli eğitsel ve rehberlik etkinliklerini planlar, uygular ve uygulanmasına rehberlik eder. 

* Bireysel rehberlik hizmetlerini, rehberlik ilkelerine uygun biçimde yürütür. 

* Eğitsel, mesleki ve bireysel rehberlik çalışmaları için öğrencilere yönelik olarak bireyi tanıma etkinliklerini yürütür. 

* Bireysel rehberlik hizmetleri kapsamında eğer bu konuda eğitimi var ise psikolojik danışma yapar. 

* Öğrencilerin mezun olacağı dönemde, okuldaki eğitim-öğretim sürecindeki gelişimini, yönlendirilmesi açısından önemli özelliklerini ve bu konudaki önerilerini içeren bir değerlendirme raporunu, sınıf rehber öğretmeni, veli, öğrenci ve okul yönetiminin iş birliğiyle hazırlar. Bu raporun aslını öğrenci gelişim dosyasına koyar, bir örneğini de öğrenciye veya velisine verir. 

* Okulda özel eğitim gerektiren öğrenci varsa ve kaynaştırma eğitimi sürdürülüyorsa, bu kapsamdaki öğrencilere ve ailelerine gerekli rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM)nin iş birliği ile verir. 

* Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin öğrenci gelişim dosyalarını ve diğer gerekli kayıtları tutar ve istenen raporları düzenler. 

* Okula bir alt öğrenim kademesinden veya nakil yoluyla gelen öğrencilerin gelişim dosyalarını inceler, sınıf rehber öğretmeniyle işbirliği içinde değerlendirir. 

* Öğrencilerin ilgi, yetenek ve akademik başarıları doğrultusunda eğitsel kollara yönetilmesi konusunda branş ve sınıf rehber öğretmenine bilgi verir ve iş birliği yapar. 

* Ailelere, öğrencilere, sınıf rehber öğretmenlerine ve gerektiğinde diğer okul personeline yönelik hizmet alanına uygun toplantı, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenler. 

* Ders yılı sonunda bu alanda yapılan çalışmaları değerlendirir, sonuçlarını ve gerekli bilgileri içeren bir rapor hazırlar.

Çocuğum rehber öğretmene hangi durumlarda ve nasıl başvurabilir?

Çocuğunuz, rehber öğretmene şu durumlarda başvurabilir: 

* Çocuk, okulda veya çevresinde uyumsuzluk, başarısızlık, karar verme güçlüğü gibi sorunlar yaşıyor ve bunları çözmek istiyorsa, 

* Çocuk, bir okula yeni başladığında eğitim yılı başında okulu, kurallarını, işleyişini, derslerin amaçlarını, çalışma yöntemlerini tanımak, okul ve çevrede ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı hakkında bilgi edinmek istiyorsa, 

* Çocuk, yetenekleri, ilgileri, özellikleri, güçlü ve sınırlı yönleri hakkında bilinçlenerek kendini tanımak ve geliştirmek istiyorsa, 

* Çocuk, ilköğretimini tamamladığında kendine uygun devam edebileceği üst öğrenim kurumlarını, bunların yapısını, giriş koşullarını öğrenmek istiyorsa, 

* Çocuk, okuldaki ve çevredeki eğitsel ve kültürel etkinlikler, yardım hizmetleri, yararlanabileceği kurumlar, mezun olduktan sonraki iş olanakları gibi kendini geliştirmek için bilgilere ihtiyaç duyuyorsa başvurabilir.

Bir veli olarak rehber öğretmene ben de başvurabilir miyim?

Bir veli olarak çocuğunuzun tüm sorunları ve/veya çocuğunuza yönelik tutumlarınızı görüşmek için ona başvurabilirsiniz. Rehber öğretmen, başvurunuza yönelik gerekli rehberlik hizmetlerini sunar.

Çocuğumun kendini yeterli hissetmesi için neler yapabilirim?

* Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. 

* Onun davranışlarından dolayı olumsuz duygular hissettiyseniz, bu duygunuzu onunla paylaşın. 

* Çocuğunuzun ondan ne istediğinizi bilmesini sağlayın. Bu ona alternatif davranışları öğrenmesi için bir şans verecektir. 

* Çocukların duyguları, gözlemleri ve algıladıklarını mutlaka dinleyin. Çocukları dinlemek onların öz saygılarını artırmaktadır. Size bir şeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı söyleyin. 

* Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını onları reddetmektense ciddiye alın ve onları yenmesine ve kendi çözümünü bulmasına izin verin. 

* Çocuklar kötü bir şey yaptıklarında ilgi çekmek, iyi bir davranışta bulunduklarında da onaylanmak istemektedirler. Yaptıkları, her gün yapılan sıradan bir şey bile olsa, yaptıklarını mutlaka onaylayın. 

* Zamanınız sınırlı olmasına karşın çocuğunuzla birlikte zaman geçirmeye çalışın. 

* Çocuğunuzun problemlerini çözmek, bir işi başarmak ve kendi yeteneklerini keşfetmesi için fırsatlar sunmalısınız. 

* Çocuğunuzun düşüncelerine, tercihlerine ve özel eşyalarına saygı gösterin, onu yargılamayın. 

* Her çocuğun yetenekli olduğu alanlar farklılık gösterir. Bu nedenle çocuğunuzun başarılı olduğu alanları keşfedin ve onu, yeteneklerini göstermesi konusunda cesaretlendirin. Bu alanda kazandığı başarı ve güven duygusu, diğer alanlardaki başarısını da artıracaktır. 

* Çocuklar sözel olmayan davranışlara karşı çok duyarlıdırlar. Çocuğunuza sevginizi sözel ifadeler yanı sıra kucaklama ve okşama gibi fiziksel davranışlarla da ifade edin. 

* Çocuklarla konuşurken, onlardan yüksekte olmamaya, onların göz seviyesinde konuşmaya dikkat ediniz. 

* Çocuğunuza çelişkili mesajlar vermekten kaçınınız. Sözlerinizle vücut dilinizin birbirine uymasına dikkat ediniz.

Rehber &#;ğretmen Nedir?

Rehber &#;ğretmen Ne Demek?

Rehber Öğretmen, öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek ve öğretim hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamak için öğrencilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunar. Bu görevi gerçekleştirirken ebeveyn, yönetici ve diğer öğretmenlerle birlikte çalışır.

Rehber &#;ğretmen Ne İş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı ilgili mevzuatta, rehber öğretmenin görevini şu şekilde tanımlamıştır; “Türk Eğitim Sisteminin genel amaçları çerçevesinde eğitimde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri; temelde öğrencilerin kendilerini gerçekleştirmelerine, eğitim sürecinden yetenek ve özelliklerine göre en üst düzeyde yararlanmalarına ve gizil güçlerini en uygun şekilde kullanmalarına ve geliştirmelerine yöneliktir.” Rehber öğretmenin genel mesleki sorumlulukları ise şunlardır;

  • Sorumluluğunda olduğu sınıfların yıllık rehberlik planlamasını yapmak,
  • Rehberlik için ayrılan ders süresi dahilinde derse girmek ve öğrencilere belirlenen konularda danışmanlık yapmak,
  • Diğer branş öğretmenleri ile iş birliği içerisinde çalışarak öğrencilerin eğitim danışmanlığı ihtiyaçlarını belirlemek,
  • Öğrencilerin gelişim kayıtlarını tutmak,
  • Kabiliyet ve eğilimleri doğrultusunda öğrencilerin sosyal etkinlikler içerisinde yer almalarını teşvik etmek,
  • Her öğrenci için bireysel başarı değerlendirmesi yapmak,
  • Öğrencilerin sınav stresini yönetmelerine destek olmak,
  • Mesleki branş belirlemesi için öğrencilere rehberlik yapmak,
  • Okulla ilgili ya da bireysel problem yaşayan öğrencilere yardımcı olmak, gerektiği takdirde başka bir uzmana yönlendirmek.

Rehber &#;ğretmen Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Rehber öğretmen olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Psikoloji bölümünden mezun olup, pedagojik formasyon alarak da mesleği icra etmek mümkündür.

Rehber &#;ğretmende Olması Gereken &#;zellikler

  • Sabırlı ve hoşgörülü olmak,
  • Problem çözme becerisi göstermek,
  • İnsan ilişkilerini geliştirme yeteneğine sahibi olmak,
  • Farklılıklara karşı önyargıdan uzak yaklaşabilmek,
  • Sözlü ve yazılı mükemmel iletişim kabiliyetine sahip olmak,
  • Güler yüzlü olmak ve empatik bir tutum sergileyebilmek,
  • Ekip çalışmasına yatkınlık göstermek,
  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğü bulunmamak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası