iki aylık bebeğin gribi nasıl geçer / Bebeklerde Grip Nasıl Geçer? Bebeklerde Grip Tedavisi Nasıl Yapılır? - Sağlık Haberleri

Iki Aylık Bebeğin Gribi Nasıl Geçer

iki aylık bebeğin gribi nasıl geçer

Grip Tedavisi: Gribe Ne İyi Gelir?

Grip özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı ve havaların daha serin seyrettiği dönemlerde sıklıkla görülen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Ekim ayının başlarından nisan ayının sonuna kadar geçen süre grip mevsimi olarak değerlendirilir ve grip vakaları bu dönemlerde daha fazla gözlemlenir.

Grip Nedir?

Influenza virüslerinin burun, boğaz veya akciğerlere yerleşmesi sonucu grip meydana gelir ve grip semptomları ani bir şekilde kendini gösterir. İnsanların büyük bir bölümü gribi genellikle gün içinde sorunsuz bir şekilde atlatır. Ancak yüksek risk grubundaki bireylerde grip ile birlikte hayati tehlikeye sebep olabilecek komplikasyonlar gelişebilir.

6 aydan büyük ve 5 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşın üstündeki yetişkinler, kanser hastaları, hamileler, hastalık ya da ilaç kullanımından kaynaklı olarak bağışıklık sistemi zayıf olanlar, astımı olanlar, şeker hastaları, kalp, böbrek, akciğer ve karaciğeri etkileyen kronik hastalıkları olanlar ve obezite hastaları grip için yüksek risk grubunda yer alır. Yüksek risk grubunda olan hastaların kendilerinde grip belirtileri tespit ettiklerinde hemen doktora görünmeleri önerilir.

Grip Nasıl Bulaşır?

İnfluenza virüsü taşıyan bir birey semptom göstermeye başlamadan 1 gün önce bulaşıcı olmaya başlar. Semptomlar başladıktan 7 gün sonra bulaşıcılık azalır. Influenza virüsünü taşıyan kişiler öksürme, hapşırma ve konuşma yoluyla hastalığı bulaştırır. Ayrıca virüsün bulunduğu bir yüzeye dokunduktan sonra ağız ve burun ile temas etmek de hastalığın bulaşmasına sebep olabilir.

Grip Semptomları Nelerdir?

Virüsün vücuda girmesinden itibaren ortalama gün içerisinde grip belirtileri görülmeye başlanır. Grip olan kişilerde aşağıdaki semptomların bir bölümü ya da tamamı gözlemlenebilir:

  • Ani gelişen 38°C ve üzeri yüksek ateş
  • Titreme ve terleme
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Halsizlik ve bitkinlik
  • Burun akıntısı ve tıkanıklığı
  • Gözlerde kızarıklık ve sulanma
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı

Semptomların özenli bir şekilde takip edilmesi büyük önem taşır. Hastada nefes almakta güçlük çekme, sürekli hale gelen baş dönmesi, havale, göğüs ağrısı, aşırı güçsüz düşme gibi semptomlar meydana gelirse vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem grip hem de soğuk algınlığı solunum sistemini etkileyen viral enfeksiyonlar oldukları için belirtileri de genel hatlarıyla benzerlik gösterir. Dolayısıyla bu hastalıklar sıklıkla birbirine karıştırılır, hatta bazen ikisinin aynı hastalık olduğu düşünülür. Ancak bu iki enfeksiyona sebep olan virüsler farklı tip virüslerdir ve semptomlar dikkatle gözlemlendiğinde iki hastalık birbirinden rahatlıkla ayırt edilebilir.

  • Gripte yüksek ateş, titreme ve terleme sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alırken bu belirtiler soğuk algınlığında oldukça nadir gözlemlenir.
  • Baş ağrıları ile kas ve eklem ağrıları ile ilgili şikayetler soğuk algınlığında pek yaşanmaz ve yaşansa bile ağrılar hafif şiddette hissedilir. Gripte ise bu tip ağrılar sıklıkla rastlanan semptomlar arasında yer alır.

Gribe Ne İyi Gelir?

Gribin vücut üzerindeki etkileri hayat kalitesini olumsuz etkilediğinden, semptomların azalmasını veya daha çabuk ortadan kaybolmasını sağlayacak çözümlere yönelmek gerekebilir.

İstirahat Etmek

Vücut virüs ile mücadele ederken enerjiye ihtiyaç duyar. Grip süresince olabildiğince evden çıkmayıp dinlenerek vücudun tüm enerjisini iyileşmek için kullanmasına katkı sağlanabilir. Aynı zamanda işe ya da okula gitmeyerek gribin diğer insanlara bulaşması da önlenmiş olur.

Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak

Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar. Tuzlu su, ml içme suyuna 1 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırılarak hazırlanabilir. Gargara sırasında tuzlu suyu yutmamaya dikkat etmek gerekir.

Sıvı Tüketimini Artırmak

Gripte sık görülen semptomlar olan ateş ve terleme vücudun susuz kalmasına sebep olabilir. Vücudun burun ve boğazda fazlaca oluşan balgam ve mukusu atmak için de sıvıya ihtiyacı olur. Bu nedenlerle gripken sıvı tüketimine ayrıca özen göstermek gerekir. Suyun yanı sıra meyve ve sebze suları, bitki çayları ve çorbalar vücudu sıvı yönünden destekleyebilecek seçenekler arasında yer alır.

Nefes Almayı Kolaylaştırmak

Burnun tıkalı olması nefes almayı zorlaştırır ve bu durum grip olan kişi için bunaltıcı olabilir. Ortamdaki havayı nemli tutmak, uyumadan önce sıcak bir duş almak ve sinüslerdeki baskıyı azaltmak için uyurken ek bir yastık kullanmak hastalık süresince nefes almanın bir nebze de olsa kolaylaşmasına yardımcı olur.

Sağlıklı Beslenmek

Beslenme, vücudun iyileşmesi için gerekli enerjinin sağlanmasının yanı sıra vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerin alınması için de büyük önem taşır. Gripken besin değeri yüksek olan meyve ve sebze ağırlıklı yiyecek ve içecekler tüketmek; vücudu yoran hazır gıdalardan, kafein içeren içeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durmak iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlar.

Gripten Korunmak İçin Ne Gibi Tedbirler Alınabilir?

Grip olmaktan korunmak için her sene grip sezonu başlamadan önce düzenli olarak grip aşısı olmak en etkili önlemler arasında yer alır. Gribe en çok neden olan influenza virüsleri A tipi ve B tipi influenza virüsleri olarak bilinir ancak bu virüsler zaman içerisinde değişikliğe uğrar. Bu nedenle grip aşısı her sene virüslerdeki değişiklik ve görülme sıklıkları baz alınarak yeniden geliştirilir. Yapılan geliştirme ile grip aşısı uygulanan bireylerin vücutlarında güncel virüslere karşı antikor oluşumunu tetiklemek hedeflenir.

Özellikle grip salgınının yoğun olduğu dönemlerde, alınacak küçük önlemler de gribe karşı korunmaya katkı sağlar. Bunlar aşağıda listelenmiştir:

  • Elleri su ve sabun ile yıkamak,
  • El yıkamanın mümkün olmadığı durumlar için alkol bazlı dezenfektan bulundurmak,
  • Sıkça temas edilen yüzeyleri deterjan ve su ile temizlemek,
  • Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burnu bir mendil ile kapatmak ve sonrasında mendili atmak,
  • Kalabalık ortamlardan kaçınmak ve grip olanlardan olabildiğince uzak durmak,
  • Sağlıklı beslenmeye, yeterli seviyede uyumaya ve egzersiz yapmaya özen göstermek.

Bebeklerde Grip Nasıl Geçer? Bebeklerde Grip Belirtileri ve Tedavisi…

Haberler

Yaşam

Anne Bebek

Bebeklerde Grip Nasıl Geçer? Bebeklerde Grip Belirtileri ve Tedavisi…

Anneler kış ayları ile birlikte bebeklerini gripten korumak için canla başla uğraşırlar. Ancak bulaşıcı olan grip enfeksiyonları hiç beklenmedik anda onları kolayca etkileyebilir. Grip, virüslerin sebep olduğu boğaz, burun ve akciğer enfeksiyonlarıdır. Bazen yetişkinlerin bile zor atlattığı grip, bebeklerde şiddetli belirtilere neden olurken savunmasız vücutları hastalıkla uzun süre mücadele etmek durumunda kalabilir. Peki, bebeklerde grip nasıl geçer? Bebeklerde grip belirtileri ve tedavisi…

Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Grip Nasıl Geçer?

Bebeklerde Grip Nasıl Geçer?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir