metpamid / METOKLOPRAMİD: ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU

Metpamid

metpamid

Metpamid, sindirim sistemi sorunları nedeniyle sıkça kullanılan bir ilaçtır. Tam olarak içeriğini merak edenler için bu konuda bilgilendirici bir içerik hazırladık. Metpamid nedir, ne için kullanılır, yan etkileri var mı? İşte merak edilen soruların yanıtları.

METPAMİD NEDİR? 

Metpamid, metoklapramid içeren bir ilaçtır. Günümüzde sıkça kullanılan ve özellikle mide bulantısı ve kusmayı önleme amaçlı kullanılan bir ilaçtır.

METpamid

METPAMİD NE İÇİN KULLANILIR?

Sindirim sistemindeki sorunlarla ilgili olarak kullanılan Metpamid, mide bulantısı ve kusmayı önlemek başta olmak üzere bunları tedavi etmek için kullanılır. Mide ve bağırsak hareketlerini arttırmayı da sağlayarak, astrik reflü, dispepsi (hazımsızlık), şişkinlik, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların tedavisinde de yarar sağlar.

Metpamid ayrıca, kemoterapi ve radyoterapinin ardından gelişen mide bulantısı ve kusmaların önlenmesinde de kullanılır.

metpamid-nedir

METPAMİD YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Metpamid ilacının en çok görülen yan etkileri arasında ağız kuruluğu, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, uyku bozukluğu olabilir.
Nadir olarak ise, alerjik reaksiyonlar, ), parkinson benzeri semptomlar, dudak, dil ve yüz kaslarında kontrolsüz hareketler gibi yan etkiler de gösterebilir.
Bilindiği üzere her ilacın bir çok yan etkisi bulunmaktadır. Bu nednele ilcaları doktor tavsiyesi olmadan kullanmamak gerekir. Yan etkilerin herhangi birini gördüğünüzde ise yine mutlaka doktorunuza danışınız.

METPAMİD KİMLER KULLANAMAZ?

Metpamid’in 1 yaş altı çocuklara kullanılması önerilmemektedir. Sebebi ise istemsiz hareket oluşma riskinin artışı olarak gösterilmektedir.

METPAMİD İLACININ İÇİNDE NELER VARDIR?

Metpamid, metoklopramid maddesi içeren bir ilaçtır. Metoklopramid, mide-bağırsak sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır ve bulantı, kusma, hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır.

İlaçta aşağıdaki yardımcı maddeler de yer alabilir:

  • Laktoz monohidrat
  • Mısır nişastası
  • Pregelatinize nişasta
  • Talk
  •  Magnezyum stearat

Metpamid

Metpamid, mide ve bağırsak sorunları gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ancak, kullanımı ve yan etkileri konusunda doğru bilgiye sahip olmak son derece önemlidir. Bu yazımızda, Metpamid hakkında merak edilenleri açıklığa kavuşturarak doğru kullanımı için ipuçları sunacağız.

Metpamid Formları Nelerdir?

  • Metpamid Ampul
  • Metpamid Oral Solüsyon
  • Metpamid Tablet

Metpamid'in İçindekiler Nelerdir?

Metpamid'in etken maddesi metoklopramid hidroklorür'dür. Ayrıca, ilacın içeriğinde çeşitli yardımcı maddeler de bulunabilir. Bu yardımcı maddeler, ilacın formuna ve üreticiye göre değişebilir. Ancak genellikle, tabletlerde laktoz monohidrat, mısır nişastası, mikrokristalin selüloz, magnezyum stearat gibi maddeler bulunabilir. Enjektabl formlarda ise sodyum klorür ve sulu asit gibi maddeler kullanılabilir.

Metpamid Ambalaj: 

  • Metpamid Ambalaj 10 mg/2 mLx 5 ampul.
  • Metpamid Ambalaj 1 mg/mLx125 mL lik şişe.
  • Metpamid Ambalaj 10 mgx30 tablet.

Metpamid Endikasyon:

Enfeksiyonhastalıkları sırasında ortaya çıkan sindirim düzensizliklerinde,dispepside; kanser kemoterapisi dahil her türlü akut bulantı vekusmalarda; mide ve ince bağırsakta radyolojik tetkikler yapılacağızaman, mide boşalmasını ve baryumun bağırsağa geçişini kolaylaştırmadave radyasyon bulantı ve kusmalarını önlemede; ince bağırsağa tüpyerleştirilmesi gerektiğinde, tüpün alışılmış yollarla pilordangeçirilemediği hallerde, pilor sfinkterini gevşetici olarak;gastroözofageal reflü ve mide ülserlerinde kullanılır.

Metpamid Kontra Endikasyon:

Gastrointestinalstimülasyonun teh--likeli olduğu durumlarda, gastrointestinalkanama, mekanik tıkanma ya da delinme durumunda kullanılmamalıdır.Feokromositomaolan hastalarda kullanılmamalıdır. Metoklopramid, duyarlığı vetolerasyonu bilinmeyen hastalarda kontrendikedir. Ekstrapiramidalreaksiyonlara neden olması muhtemel diğer ilaçları alan hastalarave epileptik hastalara verilmemelidir.

Metpamid Uyarılar:

Mental ve fiziksel aktiviteyietkilediği için makina başında çalışmak, araba kullanmak gibi dikkatgerektiren işlerde çalışanlara dikkatli olmaları bildirilmelidir.Gebeliktekesin gerekmedikçe kullanılmamalıdır.Sütle atıldığı için emziren annelerdebu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Metpamid Yan Etkileri:

Uyuşukluk,yorgunluk, huzursuzluk, halsizlik, insomnia, baş ağrısı, konfüzyon,baş dönmesi veya depresyon gö-rülebilir. Nadiren hallüsinasyon haligö-rülebilir.

İlaç Etkileşimleri: Antikolinerjikajanlar ve narkotik analjezikler metoklopramidin gastrointestinalhareket üzerine etkilerini antagonize eder. Birlikte kullanımıhalinde alkol, sedatif, hipnotik, narkotik ve trankilizan ilaçlarınsedasyon etkisini artırır. Simetidin, digoksin gibi mideden emilenilaçların emilmesini önler. Parasetamol, tetrasiklin, levodopaetanol gibi önce bağırsaktan emilenlerin emilimini hızlandırır.Yiyeceklerin bağırsaktan geçiş ve emilimini etkilemesi nedeniylediyabetiklerde insülin dozu ve zamanının ayarlanması gerekir.

Metpamid Doz Önerisi:

  • Metpamid Ampul: Genel olarak IV enjeksiyonlar 1-2 dakikadan uzun süredeyavaş yapılmalıdır.
  • Diyabetik gastroparezde, yemeklerden 30 dakika veyatmadan önce IV veya IM yolla verilir.
  • Semptomların şiddeti azaldıktansonra tedavi tabletlerle sürdürülebilir.
  • Kanser kemoterapisiyle indüklenenkusmanın önlenmesinde 2 mg/kg vücut ağırlığı dozda IV enfüzyon, sisplatin veya yüksek derecede kusturucu kemoterapötik ajanlardan 30 dakika önce uygulanırve gereksinime göre her 2 veya 3 saat arayla tekrarlanır.
  • Ameliyat sonrası bulantı ve kusmaların önlenmesinde, ameliyatın sonuna doğru IM olarak uygulanmalıdır.
  • Olağan yetişkin dozu 10 mg olup, 20 mg ye kadar çıkılabilir. Budozlar 4 veya 6 saat aralarla tekrarlanabilir.
  • 6-14 yaş arası çocuklarda 2.5-5mg,
  • 6 yaşından küçük çocuklarda 0.1 mg/kg olarak hesaplanan miktarlaruygulanır. Bu dozlar günde 3-4 kez tekrarlanabilir.

Metpamid and Dystonia

Abstract

Metoclopramide is a dopamine receptor antagonist, frequently used as an antiemetic drug. Side effects include extrapyramidal reactions such as tardive dyskinesia, Parkinsonism, akathisia, neuroleptic malignant syndrome, and acute dystonic reaction requiring acute intervention. While the incidence of acute dystonic reaction is 0.5-1% in children, it is 25% in young adults and elderly. Patients can be misdiagnosed with meningitis, encephalitis, hypocalcaemia, seizures, and tetanus. In our case, the diagnosis was based on history. With the use of an anticholinergic drug, biperiden HCL, complaints resolved quickly.

Keywords : Metoclopramide , Acute dystonic reaction

Turkish Abstract

Metoklopramid, dopamin reseptör antagonisti olup, antiemetik olarak sık kullanılan bir ilaçtır. En önemli yan etkileri, acil tedavi gerektiren tardif diskinezi, Parkinsonizm, akatizi, malign nöroleptik sendrom ve akut distonik reaksiyon gibi ekstrapiramidal semptomların varlığıdır.
Çocuklarda insidansı %0,5?1 iken, adolesan ve yaşlılarda %25 civarındadır. Hastalar, menenjit, ensefalit, hipokalsemi, nöbet ve tetanoz şeklinde yanlış tanı alabilmektedir.
Bu makalede, tedavi dozunda metoklopramid kullanmakta iken, akut distonik reaksiyon gelişen bir olgu sunulmuştur. Olgumuzda tanı, öykü ile konuldu. Antikolinerjik bir ilaç olan biperiden HCL kullanılması ile şikâyetleri hızlıca ortadan kayboldu. Turkish Keywords : , Metoklopramid , Akut distonik reaksiyon

Introduction

Distoni,  yineleyici, bükücü, döndürücü istem dışı güçlü kas kasılması ve geçici veya kalıcı postür bozukluğu ile karakterize nörolojik bir tablodur. Akut distonik reaksiyon, özellikle yüz, boyun ve sırt kaslarında kontraksiyonlar, opistotonus, tortikolis, okulojirik kriz, dizartri ve trismus ile kendini gösterir 1. Acil bir durumdur ve hemen tedavi edilmelidir. Tanı, bulguların ani başlaması, hızlı ilerleme göstermesi ve ilaç kullanım öyküsünün sorgulanması ile konulur.

En sık karşılaşılan akut distonik reaksiyon tipi, ilaçlara bağlı gelişen tiptir. Antiemetik ilaçlardan da en fazla akut distonik reaksiyona yol açan metoklopramiddir 2. Metoklopramid, santral ve periferik etkisi olan selektif dopamin reseptör (D2-R) antagonistidir 3. Sindirim sistemi motilite bozukluklarına bağlı dispeptik şikayetlerde ve gastroözofageal reflüde midenin boşalmasını ve gıdaların bağırsaktan geçişini hızlandırmak maksadıyla prokinetik bir ajan olarak kullanılır. En önemli yan etkilerinden biri de ekstrapiramidal sisteme ait bir hareket bozukluğu olan ve dopamin reseptör antogonizmasına bağlı olarak gelişen akut distonik reaksiyondur 4. Bu yazımızda, akut distonik reaksiyonla başvuran hastamız sunularak,   metoklopramid ve benzeri ilaçların yan etkilerinin hatırlanması ve öyküde ilaç kullanımının mutlaka sorgulanması gerektiği vurgulanmak istenmiştir.

Case Report

Onbeş yaşında bayan hasta boynunda ve çenesinde ani gelişen kasılma ve buna bağlı ağrı şikayeti ile acil servisimize başvurdu. Üç gün önce üst solunum yolu enfeksiyonu, bulantı ve kusma şikayeti nedeniyle başvurduğu sağlık kuruluşunda metoklopramid 30 mg/gün tablet tedavisi başlanmış. Tedavinin üçüncü gününde boyunda ve çenede kasılmalar başlamış. Özgeçmişinde ve soygeçmişinde bir özellik yoktu. Yapılan ilk muayene esnasında oldukça endişeli görünümde olan hastanın çenesinde ve boynunda distoni mevcuttu (Şekil 1).

Şekil 1
Çene ve boyun bölgesinde kasılma

Fizik muayenede vucut ısısı 36.8 ºC kan basıncı 110/80mmHg, nabız 105/dk, solunum sayısı 18/dk idi. Nörolojik muayenesinde bilinci açık, huzursuz, koopere, oryante, pupiller izokorik IR+/+ mevcut idi. Elektrokardiyografi (EKG)?de sinüs taşikardisi saptandı. Diğer sistem muayeneleri normaldi. Laboratuvar incelemesinde tam kan sayımı, elektrolit değerleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri normaldi. Mevcut bulgular ve öykü ile hastada metoklopramide bağlı akut distonik reaksiyon geliştiği düşünüldü. Hastaya intravenöz sıvı başlandı ve 5 mg biperiden HCL (Akineton® ampül) intramüsküler yoldan yapıldı. Yaklaşık 45 dakika sonra hastanın semptomları azalmaya başladı. Altı saatlik gözlemden sonra bulguları tamamen düzelen ve fizik muayenesi normal olan hasta şifa ile taburcu edildi. Hastaya, bu grup ilaçlardan bir daha kullanmaması önerildi.

Discussion

Metoklopramid, sindirim sistemi üzerinde hem santral hem de periferik olarak etki gösteren bir antiemetiktir. İntravenöz yoldan verildiğinde 1-3 dakikada, oral olarak alındığinda 15-20 dakikada etkisi ortaya çıkmaktadır. Yarı ömrü 4 saattir. Karaciğerde metobolize olur ve idrarla atılır. Bu yüzden karaciğer ve böbrek yetmezliğinde doz ayarlaması yapılmalıdır 3,5.

Metoklopramid?in en sık görülen yan etkileri uyuşukluk, ağız kuruluğu, kabızlık, ishal, halsizlik ve ciltte allerjik döküntülerdir. Bazen ajitasyon, methemoglobinemi, dilde ve orbitada ödem yapabilir 6. İlacın ekstrapiramidal yan etkileri (tardif diskinezi, Parkinsonizm, akatizi, malign nöroleptik sendrom ve akut distonik reaksiyon (ADR)) bazal ganglionlardaki dopamin reseptör antagonizmasına bağlı olarak gelişir 7. Metoklopramide bağlı ADR?nin görülme sıklığı 28,6/1000000 olup, 12?19 yaş arası bayan ve ailesinde nörolojik hastalık hikayesi olan hastalarda daha sık görülmektedir 8. Olgumuzda, ishal, kabızlık, ciltte allerjik döküntüleri, dilde ve orbitada ödem mevcut değildi.

Van Der Padt ve ark. 9 çalışmalarında,  metoklopramid uygulamasından sonra ADR gelişen iki hastada homozigot sitokrom P450 2D6 gen polimorfizmi göstermişlerdir.

ADR, ilaçların alımından birkaç saat ile birkaç gün veya hafta sonra oluşabilmektedir 6. Bateman ve ark. 1 çalışmalarında metoklopramide bağlı gelişen ekstrapiramidal yan etkilerin %94?ünün ilk 72 saat içinde geliştiği belirtmişlerdir. Hastamızda  da belirtilen yan etkiler ilk 72 saat içinde gelişmiştir.

Bateman ve ark. 1 akut distoninin metoklopramidin doz aşımı durumlarında görülebileceği gibi normal dozlarda kullanıldığında da ortaya çıkabilen ve plazma ilaç konsantrasyonu ile distoni gelişiminin ilişkisiz olduğu bir yan etki olduğunu bildirmişlerdir. Cezart ve ark. 10 184 metoklopramid intoksikasyon vakasının değerlendirilmesinde 81 olguda akut distoni saptamış olup yan etkilerin ortaya çıkmasında cinsiyetin ve doz-etki korelasyonunun etkili olmadığını bildirmişlerdir. Sunulan olguda metoklopramid teröpatik dozda (30 mg/gün) kullanılmış olup doz aşımı yapılmadığı halde akut distoni gelişmiştir.

Guala ve ark. 11 metoklopramide bağlı akut distonik reaksiyon gelişmesinin ailevi olabileceği ve bu nedenle aile bireylerinden herhangi birinde reaksiyon gelişmesi durumunda ailedeki diğer bireylere de metoklopramid verilmemesini önermişlerdir.

ADR?nin metoklopramide bağlı gelişip gelişmediğini belirlemek, ilaca bağlı yan etki olabileceği düşünülmediği taktirde zor olabilir ve bu nedenle diğer bazı hastalıklarla (menenjit, ensefalit, hipokalsemi ve hipomagnezemi, epilepsi, histeri, akrep ve böcek sokması vb.) karıştırılabilir 12.

Metoklopramid?e bağlı gelişen akut distoni tedavisinde; Genel tıbbi bakım, antikolinerjik ajanlar ve bazı hastalarda sedatif ilaçlar kullanılmaktadır. Belirti ve bulgular, ilacın kesilmesinden sonra 24 saat içerisinde azalması beklenirken özellikle, biperiden tedavisini izleyen ilk 24 saatte tamamen kaybolduğu bildirilmektedir 13.

Sonuç olarak, özellikle antiemetik olarak çok sık kullanılan metoklopramid, tedavi dozlarında dahi yan etki olarak ciddi ADR?ye neden olabilmektedir. Dolayısıyla,  acil servise ADR nedeni ile gelen her hastada mutlaka ilaç öyküsü sorgulanmalı ve eşlik eden diğer nörolojik bulgular açısından dikkatlice fizik muayene yapılmalıdır.

References

  1. Bateman DN, Rawlins MD, Simpson JM. Extrapyramidal reactions with metoclopramide. BMJ 1985;291:930-2.
  2. Carey MJ, Aitken ME. Diverse effects of antiemetics in children. N Z Med J.  1994;107:452-3.
  3. Dipalma JR. Metoclopramide: a dopamine receptor antagonist.  Am Fam Physician. 1990;41:919-24.
  4. Miller LG, Jankovic J. Metoclopramide-induced movement disorders. Clinical findings with a review of the literature. Arch Intern Med.  1989;149:2486-92.
  5. Söğüt Ö, ve ark. Metoklopramid kullanımına bağlı gelişen akut distoni: iki olgu sunumu. Akademik Acil Tıp Olgu Sunumları Dergisi.  2011;2(1):50-3.
  6. Hancı V. Akut distonik reaksiyon. Göztepe Tıp Dergisi.  2006; 20:53-6.
  7. Bateman DN, Rawlins MD, Simpson JM. Extrapiramidal reactions with metoclopramide. BMJ.  1985; 291: 930-2.
  8. Van Harten PN, Hoek HW, Kahn RS. Acute dystonia induced by drug treatment. BMJ.  1999; 319: 623-6.
  9. Van Der Padt A, van Schaik RH, Sonneveld P. Acute dystonic reaction to metoclopramide in patients carrying homozygous cytochrome P450 2D6 genetic polymorphisms. Neth J Med.  2006; 64:160-2.
  10. Cezard C,  et al. Acute dystonia from metoclopramide in children. Therapie.  2003;58(4):367-70.
  11. Guala A, et al. Are metoclopramide dystonias familial? Pediatr Med Chir.  1992;14(6):617-8.
  12. Campbell D. The management of acute dystonic reactions. Aust Prescr.  2001; 24: 19-20.
  13. Hagen EM, Farbu E, Bindoff L. Acute dystonia caused by metoclopramide (Afipran) therapy. Tidsskr Nor Laegeforen.  2001;121(18):2162-3.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası