harita yeryüzü şekillerini gösterme yöntemleri / HARİTALARDA YÜZEY ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ - ppt video online indir

Harita Yeryüzü Şekillerini Gösterme Yöntemleri

harita yeryüzü şekillerini gösterme yöntemleri

A- Renklendirme Yöntemi

Haritalarda yüzey şekilleri birçok yöntem ile gösterilebilir. Bu dersimizde sizlere haritalarda yer şekillerinin gösterilme metotları ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğim.

Bu yöntemde yer şekilleri renkler ile gösterilir ve her renk bir yükselti ve derinlik basamağını ifade eder.

  • 0 ve altı ( Denizler ) -> Mavi ( Derinlik arttıkça mavinin tonu da artar )
  • 0 m -> Koyu Yeşil
  • – m -> Açık Yeşil
  • – m -> Sarı
  • – m -> Turuncu
  • – m ->Açık Kahverengi
  • – m -> Koyu Kahverengi
  • Buzullar ve Kalıcı karlar -> Beyaz veya Mor

DİKKAT !!


Renklendirme yöntemi ile gösterilen haritalarda tüm ovalar aynı renkle gösterilmez. Aynı yükseltiye sahip ovalar aynı renk ile gösterilir. Örneğin Çukurova ve Bafra ovası yükseltileri m arasında olduğu için yeşil renk ile gösterilirken, Konya ovası m yükseltide olduğu için sarı, yüksek ova ise m yükseltiye sahip olduğu için koyu kahverengi ile gösterilir.
  • Bu yöntemde yer şekillerine belirli bir yönden (Genellikle Kuzeybatı) 45derecelik bir açı ile ışık geldiği düşünülür.
  • Işığa bakan yamaçlar ve düzlükler açık, gölgede kalan yerler ise koyu olarak görünür.
  • Engebeli yerlerde ışık gölge farkı daha fazla iken, düz yerler açık renk ile gösterilir.
  • Bu yöntemde yer şekilleri eğim durumuna göre boyu, sıklığı ve kalınlığı değişen çizgilerle gösterilir.
  • Eğimin fazla olduğu yerlerde çizgiler kısa, kalın ve sık.
  • Eğimin az olduğu yerlerde ise çiziler ince, uzun ve seyrektir.
  • Düz alanlar ise boş bırakılır.
  • Yeryüzü şekillerini gerçeğe en yakın gösteren haritalardır.
  • Yer şekilleri 3 boyutlu olarak gösterilir. Yükseltiler gerçeğe uygun olarak renklendirilir.
  • Taşıması zordur, yapım maliyeti yüksektir bu yüzden çok tercih edilen bir yöntem değildir.

İzohips yöntemi ile haritalarda yer şekilleri gösterilir. Bu konu çok detaylı bir konu olduğu için ayrı bir başlık altında konuyu incelemeyi tercih ettim. Bu konuya ve İzohipsler ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

İzohips Haritalarının Özellikleri ve Yerşekillerinin Gösterilmesiİzohips Haritalarının Özellikleri ve Yerşekillerinin Gösterilmesi konusuna bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

 

burak

Haritalarda Yeryüzü Şekillerinin Gösterilme Yöntemleri 9.Sınıf Coğrafya

HARİTALARDA YER ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLDİĞİ YÖNTEMLER

Yükselti, engebe, eğim gibi fiziki özellikleri gösterebilmek için bazı yöntemler geliştirilmiştir. Bunlar; renklendirme,  tarama, gölgelendirme, kabartma ve izohips yöntemleridir.

1. Renklendirme Yöntemi

Yükseltilerin ve derinliklerin belirli renklerle ifade edildiği yöntemdir.

Bilgi: Deniz seviyesine göre aynı derinlikteki noktaları birleştiren çizgilere izobat (eş derinlik eğrisi) denir.

Renklendirme yöntemiyle çizilmiş Türkiye fiziki haritasında yeşil renk Marmara Bölgesi’nde, sarı renk Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi&#;nde, kahverengi Doğu Anadolu Bölgesi&#;nde en çok kullanılır. Renk değişmesi en hızlı olan yer ise  Doğu Karadeniz Bölümü’dür.

2. Tarama Yöntemi

Yükselti basamakları arasında kalan yerler, eğim doğrultusunda taranır. Tarama çizgilerinin kısa, kalın ve sık olduğu
yerlerde eğim fazla; uzun, seyrek ve ince olduğu yerlerde ise eğim azdır. Düz alanlar boş bırakılır.

Bilgi:Taralı çizgilerin boyuna uzantıları arasındaki boşluklar, yükselti basamaklarını gösterir. Bu boşluklar çizilerek oluşan kapalı eğriler, o yüzey şeklinin izohipsleridir.

3. Gölgelendirme Yöntemi

Araziye kuzeybatı yönünden 45olik açı ile ışık geldiği kabul edilir. Aydınlık taraflar açık, eğimin fazla olduğu gölgeli taraflar koyu renklere boyanır. Eğim arttıkça koyuluk anar. Yardımcı yöntemdir, pek kullanılmaz.

4. Kabartma Yöntemi

Yüzey şekillerinin üç boyutlu olarak gösterildiği, maket harita yöntemidir. Bu yöntem, yüzey şekillerinin belirli bir oranda küçültülmesi esasına dayanır. Yer şekillerini gerçeğine en yakın biçimde gösteren yöntemdir. Yüksek maliyet ve taşıma zorluğu nedeniyle kullanım alanı sınırlıdır.

5. İzohips (Eş Yükselti) Yöntemi

Deniz seviyesinden eşit yükseklikteki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen kapalı eğrilere izohips denir. İzohipsler çizilirken belirli yüksekliklerin yatay düzlemlerle kesiştiği varsayılır.

izohipslerin Genel Özellikleri

  • Yer şekillerinin kuş bakışı görünüşünü yansıtırlar.
  • İç içe kapalı eğrilerdir. Her eğri, kendisinden daha yüksek olan eğriyi kuşatır. En dıştaki eğri en alçak yeri, en içteki eğri ise en yüksek yeri gösterir.
  • 0 metre eğrisi deniz seviyesinden başlar, buna kıyı çizgisi denir.
  • Aynı izohips üzerindeki yerlerin yükseltisi aynıdır.

İzohipsler, birbirlerini kesmezler. İzohipslerin sıklaştığı yerde eğim fazla, seyrekleştiği yerde eğim azdır.

İzohipsleri kesen düz, kalın, kesintisiz çizgiler devamlı akarsuları, kesik çizgiler ise mevsimlik (geçici) akarsuları gösterir.

İki izohips arasındaki yükselti farkına eş yükselti aralığı (eküidistans) denir. Haritanın her yerinde aynıdır. Eküidistans, harita ölçeğiyle ters orantılıdır. Yani büyük ölçekte küçük eküidistans, küçük ölçekte büyük eküidistans kullanılır. Aşağıdaki şekilde I numaralı harita büyük ölçekli, II numaralı harita küçük ölçekli haritadır.

Birbirini çevrelemeyen komşu iki &#;izohipsin yükseltileri birbirine eşittir. İki tepe arasındaki düzlüğe boyun denir.

Yükselti arttıkça izohipslerin boyları kısalır. Dağların doruklarında ve çanakların dibinde nokta hâlini alırlar. Birer
nokta olarak gösterilseler de, bu noktaların izohips değeri vardır.

Karalar üzerindeki çukur alanlar, çanağın merkezine yönelen oklarla gösterilirler.

Yükseltinin arttığı yöne doğru eğriler “∧&#; şeklinde girinti yapmışsa vadi; yükseltinin azaldığı yöne doğru eğriler “∨&#;
şeklinde girinti yapmışsa sırt ismini alır. Vadilerde izohipslerin sivri ucu akarsuyun kaynağını, açık ağzı ise akarsuyun akış yönünü gösterir.

İzohipsler birbirlerini kesmeseler de eğimin çok fazla olduğu yerlerde (falez ve şelale / dev kazanı) birbirlerine yaklaşarak kesişmiş gibi görünürler.

Akarsu vadisinin her iki yakasında bulunan ilk izohipslerin yükseltileri eşittir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası