hamileler nasıl zayıflar / Hamilelikte kilo kontrolü mümkün mü?

Hamileler Nasıl Zayıflar

hamileler nasıl zayıflar

Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

“Hamilelikte diyet yapılabilir mi?” sorusundan önce diyetin gebelik serüveninin hangi sürecinde yapılacağı daha önemlidir; çünkü gebelikte hamileliğin vakti iyi hesaplanmalıdır. Örneğin; eğer planlı bir gebelik ise diyeti hamilelik öncesinde yapmak daha doğru olacaktır; ancak gebelik döneminde fazla kilo almamak ya da sabit kilosunu korumak isteyenler için de diyet seçeneği düşünülebilir.

Hamilelikte Diyet Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte sağlıklı diyet yapıldığı sürece diyetin bebeğe zarar vermesi yersiz bir endişedir. Sağlıklı bir gebelik diyeti yalnızca annenin kilo kontrolüne yardımcı olmakla kalmaz; aksine bebeğin anne karnındaki gelişimini de destekler. Ancak; günlük yeterli ve dengeli beslenilmeyen bir diyette, düşük kilolu doğumun yanı sıra yetersiz beyin gelişimi gibi tehlikeler de ortaya çıkar.

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalıdır?

  • Hamilelikte alınması gereken kilo miktarı gebelik başlangıcı kilosuna göre değişmektedir.
  • İdeal kilosunda hamile kalan bir anne adayının alması gereken kilo miktarı iken, fazla kilolu bir anne adayında bu rakam ortalama ’e kadar düşer.
  • Bu sebeple, gebelikte alınan kiloların eşle dostla karşılaştırılması ve bu karşılaştırmaya dayanarak diyete başlanması oldukça yanlış bir tutumdur.
  • Anne adayı hamilelikte fazla kilo alıp almadığını merak ediyorsa mutlaka doktoruna başvurmalı ve hem kendisi hem de bebeği kontrol edilmelidir.

Hamile Diyeti Nedir?

Hamile diyeti, gebelik sürecindeki kadınların sağlıklı bir gebelik geçirebilmesi için hazırlanan ve hem annenin hem de bebeğin gebelik sürecinde ihtiyacı olan besinleri içeren özel bir beslenme şeklidir.

Ayrıca, normal diyet alışkanlıklarının ya da doğrularının dışında kaldığı için kesinlikle bilinçsiz yapılmamalıdır. Örneğin, hamilelik dışı bir diyette kuruyemiş seçeneği istenmeyebilirken ya da belli bir besin grubunu tüketmemeye dayalı kararlar alınabilirken, gebelik diyetinde bu durum mümkün değildir.

Bebeğin besin ihtiyacını annenin yediklerinden karşıladığı 9 aylık gebelik süreci boyunca, bebeğin fiziksel ve bilişsel gelişimi annenin beslenme biçiminden oldukça etkilenir. Hamile diyetini özel kılan da bu durumdur.

Hamilelikte Anne ve Bebek Kaç Kilo Alır?

Hamilelikte bebeğin ve annenin aldığı kiloların dağılımı ortalama olarak aşağıdaki gibidir;

  • Bebek 4 kg
  • Plasenta & Amniyotik sıvı 2 kg
  • Uterus 1 kg
  • Göğüsler kg
  • Kan hacmi artışı kg
  • Yağ > kg
  • Kas dokusu artışı 2 kg

Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı üzere hamilelikte kilo artışı ortalama kilo olmakla birlikte, bu kilonun en az 6 kilosu doğumla birlikte vücuttan çıkar.

Hamile Anne Kilo Verirse Bebek De Zayıflar Mı?

Hamile kadının kilo kaybetmesi ya da fazlalıklarından kurtulmaya çalışması durumunda bebeğin mevcut kilosunda bir azalma olmaz. Ancak, anne karnındaki bebek plasenta yoluyla, annenin yediği gıdalardan faydalanır. Eğer anne yeterli beslenmemeye ve kilo kaybetmeye devam ederse de bebekte yetersiz beslenme kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bunların başında da yetersiz fiziksel gelişim ve düşük kilolu doğma gelmektedir.

Hamileler Diyette Ne Yemelidir?

Hamilelik diyetinde anne adayının ne yeyip ne yememesi gerektiğine en doğru cevabı verebilecek kişi doktordur. Ancak, özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde fazla kilo alımının önüne geçmek isteyen anne adayları aşağıdaki noktalara dikkat ederek gebelikte kilo kontrolü sağlayabilirler.

  • Gebelikte ister diyet olsun ister olmasın yeterli su tüketimi çok önemlidir; ayrıca, kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Hamile diyetinde anne adayı her gün en az adet ceviz yemeyi ihmal etmemelidir; böylece bebeğin beyin gelişimi desteklenmeye devam eder.
  • Hamilelikte ekmeği kesme kararı alan anne adayı unlu mamulleri tüketmekten tamamen vazgeçmek yerine yemiş unları (badem unu, ceviz unu) tercih etmelidir.
  • Haftada en az 3 gün et, balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Karbonhidratı kesmek yaygın bir diyet biçimi olsa da hamilelikte karbonhidrata da ihtiyaç vardır ve hamileler karbonhidrat tüketmeye devam etmelidir.
  • Tuz alımı azaltılmalı, anne adayları özellikle iyotlu tuza yönelmelidir.
  • Diyet ürünler asla kullanılmamalı; hatta mümkünse paketli gıda ve konserve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bu küçük önerilere dikkat edildiği sürece, hamilelikte kilo kontrolü sağlamak için beslenme düzeninde belirli değişiklikler yapmak oldukça makuldür. Ancak özellikle gebeliğin 2. Trimester’ından sonra yapılacak olan diyetlerde doktor kontrolüne mutlaka başvurulmalıdır. Ayrıca, kilo verme sürecini hamilelik sonrasına bırakmayı planlayan annelerimize de Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider? yazımıza da göz atmalarını tavsiye ederiz.

Bakınız: Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme, Sağlık Bakanlığı e-Kütüphane

Hamilelikte kilo aldırmayan 10 kural

Sağlıklı bir hamilelikte kişinin boyuna göre değişim olsa da belirli miktarda kilo almanın normal sayıldığını belirten Dr. Fevzi Özgönül, anne adaylarını uyardı, "Diyet yapmak veya az yemek sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir” dedi.

-

Son Güncelleme : -

Haberler - &#x;HA

Hamilelik esnasında hiç kilo alınmamasının mümkün olmadığını anlatan Dr. Fevzi Özgönül, alınması gereken kiloya dikkat çekti.

Dr. Özgönül, sağlıklı bir hamilelikte alınması gereken kilo ile ilgili olarak, "Kişinin boyuna göre değişim olsa da gebelik öncesi normal kilonuzdaysanız ortalama olarak kilo arasında kilo alımı normal sayılabilir. Kilo alımı ilk 3 ayda az daha sonraki 6 ayda daha fazladır (ortalama ayda 2 kilo gibi). Bebeğin gelişimi iyi olduğu sürece, annede de tansiyon, kan şekeri yüksekliği, idrardan albümin atılımı olmuyorsa kilo artışının biraz fazla veya biraz az olması da çok önemli değildir. Fakat hamilelik boyunca kilo alımını etkileyen en önemli faktör annenin beslenmesi değil annenin hamilelik öncesi durumudur” dedi.

“Gebelik öncesi eğer normal kilonuzun üzerinde bir kiloya sahipseniz hamilelik boyunca aldığınız kilo +10 kilo olarak artabilir” diyen Özgönül, şöyle devam etti:

“Vücut rutin hayatını değiştiren koşullar ile karşılaştığında eğer sağlıklı bir beden yapısına sahip değilse ağırlığını yaklaşık 10 kilo arttırabilir. Bu durumu, iş değiştiren, evlenen, aniden yaptığı spor aktivitesini değiştiren, aktif bir yaşamdan daha sakin bir yaşama geçen, menopoz başlangıcındaki birçok kadın zaten yaşıyor.”

Hamilelikte kilo ald&#x;rmayan 10 kural - 1

Dr. Fevzi Özgönül, hamilelerin uyacakları basit kurallarla aşırı kilo alımını engelleyebileceklerini söyledi, o kuralları şöyle sıraladı:  

HAMİLELER 10 KURALA DİKKAT

- Hamilelikte diyet yaparak veya az yiyerek kilonuzu korumak, sizinle aynı bedeni paylaşan bebeğinize zarar verecektir.
- Kesinlikle tatlı ve hamur işi gıdalardan uzak durmalısınız.
- Ekmeği sadece öğünlerde ve az olarak tüketmelisiniz. Ekmeği seçerken beyaz ekmek ve kepekli ekmekten kaçınmalısınız.
- Meyveyi sabah veya öğlen öğünlerinde tüketmelisiniz.
- Ara öğünler yerine ana öğünlerde tam doymaya gayret etmelisiniz.
- Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmalısınız ve su içmeye özen göstermelisiniz
- Bebeğiniz çabuk gelişsin diye iki kişilik yememelisiniz. Yemek miktarını iştahınıza göre ayarlamalısınız
- Yemek seçerken hem et hem sebze tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Hareketinizi arttırmayı ve yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz.
- Düzenli bir uyku saatiniz olmalı. Böylece biyolojik ritminiz normale döner. Siz de aşırı kilo almaktan kurtulursunuz.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağl&#x;ğ&#x;
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;

SAĞLIK HABERLER&#x;

 Son Güncelleme:

Hamilelikte kilo kontrol&#; m&#;mk&#;n m&#;?

Hamilelikte kilo kontrolü mümkün müdür? Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.

Gebelik, bir kadının hayatında en hızlı kilo aldığı dönemdir. Gebeliğin doğal seyrinde oluşan hormonal değişiklikler, mide bulantıları ve reflü gibi nedenler; anne adaylarında midede yanma ve kazıntı, sık acıkma hissi veya sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Bu durum da kilo alımına neden olur. Ya da anne adayı yediği her şeyin bebeğine de yarayacağı düşüncesi ile daha da iştahlı hale gelir ve fazla kilolar vücuda yerleşmeye başlar. Oysa sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.

Bebeğin gelişmesi için annenin iki kişilik yemesine ihtiyacı yok

Sağlıklı bir gebeliği 60 kg ile tamamlayan bir kadın da, kg ile tamamlayan bir kadın da yaklaşık kg bir bebek dünyaya getirecektir. Gebelik öncesi beden kitle indeksi – kg/m2 olan, yani ‘normal’ vücut ağırlığına sahip bir kadının, sağlıklı bir gebelik süresince alması gereken ideal ağırlık kg kadardır. Bu kabaca gebeliğin ilk 3 ayında kg, kalan kısmında ise haftada kg şeklinde de hesaplanabilir.

Örneğin; m boyunda ve 60 kg ile gebe kalan bir kadının sağlıklı bir gebelik süresince; yaklaşık kg’ı rahim, gebelik kesesi ve sıvılarına, kg’ı artan kan hacmine, kg’ı göğüsler ve emzirme süreci için biriktirilen yağ dokuya, kg’ı bebeğe ait olmak üzere alacağı kilo yaklaşık kg kadardır. Gebeliğini ortalama bu şekilde tamamlayan bir anne, doğum sonrası emzirerek bir kaç ay gibi kısa bir sürede başlangıç kilosuna dönebilir. Gebelik öncesi fazla kilosu olan kadınlarda gebelik sürecinde kg alınması önerilirken, kadınlarda profesyonel destek ile kilo almadan gebeliği tamamlamak mümkündür.

Hamilelikte fazla kilo almamak için neler yapılabilir?

Gebelikte yükselen bazal metabolizma ile günlük enerji ihtiyacı yaklaşık kalori artar. Başlangıca ve haftasına göre normal kiloda seyreden bir gebenin günlük alması gereken enerji kalori civarındadır. Ancak bu karbonhidrattan zengin gıdalarla yüksek kalorili beslenmek anlamına gelmemektedir. Alınan gıdalar, annenin sindirim sisteminde en küçük yapıtaşlarına (amino asitler, glukoz, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller) ayrıştırılır ve bu şekilde annenin kan dolaşımından plasenta aracılığıyla bebeğe ulaşır. Dolayısıyla alınan gıdaların protein, faydalı yağlar, lifler, vitamin ve mineraller bakımından dengeli bir dağılımda olması gerekir.

İşlenmiş karbonhidratlar (bisküvi, kraker, unlu mamuller) yerine, çiğ badem, ceviz, fındık, kuru erik ve kayısı gibi sağlıklı kuru yemişlerle ara öğün yapılabilir. Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmemeli, daha çok meyve tüketilmelidir. Beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi yüksek glisemik indeksli (yani kan şekeri ve insülin düzeylerini ani yükselten gıdalar) yerine bulgur veya kuru baklagiller yenmelidir. Etler ve sebzeler yağda kızartılmamalı, fırınlama, ızgara veya buğulama yöntemleri uygulanmalıdır. Ara sıra sütlü tatlılar, dondurma, makarna tarzı gıdalar da bir miktar tüketilebilir, fakat bu durumda bir sonraki öğündeki karbonhidrat atlanabilir veya risk teşkil eden bir durum yoksa o gün bir 15 dakika fazla yürüyüş yaparak bu dengelenebilir.

Hamilelikte nasıl kilo verilir?

gebelikte kilo vermesi gereken adaylar mutlaka öncesinde doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bu gebelerin kilo geçmişine, gebelik öncesi bilinen bir tiroit hastalığı, diyabet ve ya polikistik over öyküsünün var olup olmadığına bakılmalıdır. Daha önce düşük öyküsü, varsa gebelik öyküsü, o süreçte gebelik şekeri, yüksek tansiyon gibi sorunlarla karşılaşılıp karşılaşılmadığı sorgulanmalıdır. Anne adayının kan ve idrar tetkikleri alınmalıdır. Bu değerlendirmelerden çıkan sonuçlara göre gereğinde medikal tedavi eşliğinde bir beslenme programı yapılır. Gebelerde kcal altında kalori kısıtlaması yapılmamaktadır. Bu nedenle kilo problemi olan gebelerin günlük alınması gereken protein, yağ, karbonhidrat miktarları dengelenmiş; lif, vitamin, mineral içerikleri ve glisemik indeks özelliklerine göre düzenlenmiş bir diyet programını, profesyonel diyetisyen kontrolünde uygulamaları önerilir.

Hamileler için örnek menü (yaklaşık kcal)

Sabah:
1 ya da 2 yumurta (Süt içilirse 1 yumurta, içilmezse 2 yumurta)
1 dilim beyaz peynir
1 dilim kaşar peynir
adet zeytin
Domates, salatalık, biber
dilim ekmek (Ekmek yerine bir avuç çiğ badem, ceviz, fındıktan oluşan kuruyemiş karışımı olabilir)

1 tatlı kaşığı kaşık fıstık ezmesi veya bal

Ara öğün: Eğer çok acıkma durumu olursa ve sabah kuruyemiş yenmemişse sabah ve öğle arasında kuruyemiş veya süt/süt ürünü tüketilebilir.

Öğlen:
Bir kase çorba (Bir kase unlu çorba 2 dilim ekmek veya yarım porsiyon bulgur pilavı demektir!)
Bir kase yoğurt (Ekmek yerine Yoğurt içerisine 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi veya yulaf kepeği konulabilir)
Bir tabak etli sebze yemeği veya ızgara etle salata

Ara öğün:
Bir kase yoğurtla bir porsiyon meyve veya yarım simit, bir dilim peynir ve çay

Akşam :

Bir kase çorba (veya 1 dilim ekmek)
Bir kase yoğurt (Ekmek yerine Yoğurt içerisine 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi veya yulaf kepeği konulabilir)

Bir tabak etli sebze yemeği veya ızgara etle salata (Et olarak haftada gün balık tüketilmesi önerilir)

False

Gebelikte Kilo Alımı

Gebelikte sağlıklı kilo alımı gebelik şekeri ( gestasyonel diyabet), gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve sezaryen gibi komplikasyonlardan sakınmamıza yardımcı olacaktır. Kilo alımı ve sağlıklı beslenme önemlidir.

Gebelikte Kilo Alımı Niçin Önemli?

Gebelik boyunca yeterli kilo alımı büyüyen bebeğin gelişimi ve doğum sonrası beslenmesi için gereklidir.

Gebelikte kilo alımı bebeğin büyümesi için gereklidir. Belirli bir hızda kilo alımı varis, hemoroit (basur), sırt ağrısı, yorgunluk, hazımsızlık, karında çatlak ve nefes yetmezliği gibi bulguların olma şansını azaltmaktadır.

Gebelikte Ne Kadar Kilo Alınmalı?

Kilo Alımı: Gebelik öncesi

Normal kilolu gebe( BMI 18, arası): Önerilen kilo alımı kg arası
Az kilolu gebe( BMI 18,5 altı): Önerilen kilo alımı kg arası
Fazla kilolu gebe( BMI arası): Önerilen kilo alımı kg arası
Obez gebe( BMI 29 üstü): Önerilen kilo alımı kg arası

Not: BMI (Vücut Kitle İndeksi)

Sağlıklı yiyecekler gebelikte yeterli kilo almamızı sağlayacaktır. Gereksiz fazla yağlı yiyecekler kolayca fazla kilo alınmasına neden olur.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Vücut kitle indeksi hesaplamasında Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması temel alınır. Vücut kitle indeksinizi hesaplamak için tıklayınız

Alınan Fazla Kilolar Nereye Gider?

BMI’i normal bir gebenin aldığı kiloların dağılımı yaklaşık olarak:

Toplam: 13 gr

Gebelikte Kilo Alımı Nasıl Olmalı?

Gebelik boyunca kilo alımı başlangıç kilosuna göre değişmesine rağmen normal kilolu bir kadında ortalama kilo alımı:

İlk Trimester (ilk 3 ay): gr ile 2 kg arası
İkinci Trimester (2. 3 ay): haftada gr
Üçüncü Trimester (son 3 ay): haftada gr

Gebelik boyunca haftalık kilo alımı standart olması bebeğin daha sağlıklı büyümesi için faydalı olur. Ani kilo alışları veya kaybedişleri önemli olabileceği için acilen doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

İkiz Gebelikte Kilo Alım Nasıl Olmalı?

Eğer gebeliğiniz ikiz ise kilo alımı biraz daha fazla olacaktır. Ancak normal almanız gereken kilonun 2 katı olmayacaktır.

Gebeliğe Başlangıç Ağırlığımın Düşük Olması Bebeğe Zarar Verir mi?

Bulantı ve kusmadan dolayı gebeliğin başlangıcında çoğu gebede kilo kaybı olabilmektedir. Bu dönemde bebeğin çok fazla besine ihtiyacı yoktur. Daha sonraki dönemde yeterli kilo alımı olmazsa bebeğin yetersiz beslenmesine bağlı düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi komplikasyonlar olabilir.

Bebeğin gelişimi için gerekli vitamin ve mineraller içeren beslenme planı yapılmalıdır.

Zayıf kadınların gebelik sırasında yeterli besin alabilmeleri için:

Gebelikte Fazla Kilo Almak Zararlı mı?

Gebelikte fazla kilo alımında ortaya çıkabilecek muhtemel problemler:

Obez Olmak Gebeliğimi Nasıl Etkiler?

Birçok fazla kilolu gebe sağlıklı hamilelikleri ve sonunda normal doğumları olabilmektedir. Ancak fazla kilo almanın potansiyel riskleri olabilmektedir. Obez gebe kadınlarda:

Gebelik takibinin düzenli ve gerekli testlerin zamanında yapılması ile bu komplikasyonları azalacaktır. Kilo alımına ve test sonuçlarına göre beslenme programı oluşturulur.

Bebeğimizin ve gebeliğimizin daha sağlıklı olabilmesi için:

Etiketler:gebelikte fazla kilolargebelikte kilogebelikte kilo alımıgebelikte obez olmak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası