anne karninda 10 haftalik bebek videosu / Gebeliğin Hafta Hafta Gelişimi

Anne Karninda 10 Haftalik Bebek Videosu

anne karninda 10 haftalik bebek videosu

10 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


9. hafta hafta 

 

 

hamilelik haftası

(9+0 - 9+6. GÜNLER)

BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

 

İşiniz masabaşı işiyse veya uzun süre ayakta kalınmasını gerektiriyorsa dikkat etmeniz gereken önemli birkaç nokta var: Uzun süreli oturmak ve uzun süreli ayakta durmak dolaşım sisteminizi yavaşlatır. Bu da basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

İki saatte bir en az 10 dakika dolaşmalısınız. 

Dolaşmak bacak kaslarının arasında yer alan toplardamarları harekete geçirir.

Otururken, sandalyenin kenarının dizinizin arka kısmını "kesmemesine" özen göstermelisiniz. Zira bu bölgeye en ufak bir bası bacağın altkısmından kalbe dönen toplardamarların yolunun engellenmesine neden olur.

Hemen şimdi sandalyede oturma pozisyonunuzu tekrar gözden geçirin.



Kan Gruplarının Kalıtımı ve Belirlenmesi

İnsanlarda A, B, 0 ve AB olmak üzere dört farklı kan grubu bulunur. Bu kan gruplarından herbiri Rh(+) ve Rh(-) olabilir. İnsanların yaklaşık %15'i Rh(-) kan grubuna sahiptir.  

Rh uygunsuzluğu veya Kan Uyuşmazlığı anne adayının Rh(-) baba adayının Rh(+) olduğu durumlarda söz konusu olur.  Bunun dışındaki kombinasyonların hiçbirinde uyuşmazlık söz konusu değildir.

İlk gebeliğinizse bebeğinizin Rh uyuşmazlığından etkilenme olasılığı son derece düşüktür ve takip eden gebeliklerinizin de benzer şekilde sorunsuz seyretmesini sağlamak için alınacak bir dizi önlem vardır. 

Kan Uyuşmazlığında Nasıl Bir Yol İzlenir? >>


Video: Hangi kan grupları evlenemez? - Kan uyuşmazlığında nasıl bir yol izlenir? - Uyuşmazlık iğnesi nedir?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Kan Gruplarının Kalıtımı

A ve B baskın kan grupları, O ise edilgen gruptur. Kan grubunu belirleyen genlerin biri anneden biri babadan gelir. Bir taraftan A, bir taraftan B gelmişse kan grubu AB (ikisi de baskındır ve birbirlerine üstünlükleri yoktur), iki taraftan da O gelmişse kan grubu O olur. Bir taraftan A (veya B), diğer taraftan O gelmişse kan grubu baskın olan A (veya B) olur.

Rh kalıtımında ise (+) baskındır ve her iki taraftan (-) gelmediği sürece kan grubu (+) olur.

  • Anne adayı ve baba adayı ikisi de O ise, bebek O olmak zorundadır.
  • Bir taraf A, diğer taraf B ise bebekte tüm kan grupları söz konusu olabilir.
  • Her iki taraf A ise bebek B ve AB, iki taraf B ise bebek A ve AB olamaz, ancak O olabilir.
  • Her iki taraf AB ise bebek O olamaz, diğer gruplar olabilir.
  • Her iki taraf (-) ise bebek (+) olamaz.
  • Her iki taraf (+) ise bebek hem (+) hem (-) olabilir.
  • Bir taraf (+), diğer taraf (-) ise bebek hem (+), hem (-) olabilir.

Bebek doğduğunda belirlenen kan grubu anne ve babasının kan gruplarına göre olması gerekenden farklı olursa bu durumda en muhtemel neden üç kişiden birinin kan gruplarının yanlış bakılmış olmasıdır. Bu duruma nispeten sık rastlanır ve kan grupları yeniden belirlendiğinde sorun ortadan kalkar.

Negatif kan grupları ülkemizde oldukça kıymetlidir. Sağlıklı olan bireylerin düzenli olarak kan bağışında bulunmaları hem ülkemiz için hem de kan bağışlayıcısı için faydalıdır. 

İhtiyacınız olduğunda kan bulabilmek için kan bağışında bulunmalısınız (anne adayları kan bağışında bulunamazlar).

Kan Nakli >>



Bu gebelik haftasında artık bulantılarınız hafiflemeye başlar. Bazı anne adaylarında ise bu şikayetler birkaç hafta daha aynı şiddette devam edebilir. Doktorunuza danışarak aldığınız ilaçları kullanmaya devam edebilirsiniz.

Gebelik hormonlarının etkisiyle bazı anne adaylarında kolay sinirlenme, huzursuzluk, keyifsizlik gibi ruhsal belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar geçici belirtilerdir.

Gebelikte kan hacmi % oranında artar. Bu yüzden de hızlı gelişim gösteren meme dokusunda ve vücut ağırlığınıza maruz kalan ayaklarınızda başta olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerinde toplardamarlar belirginleşmeye başlayabilir. Bacaklarınızdaki damarların belirginleşmesi sizde mutlaka varis oluşacağı anlamına gelmez. Yine de bu konuda yapabileceğiniz birşeyler olduğunu bilmeli ve gerekli önlemleri almalısınız.


Kilo alımı

Kilo alımı kadından kadına ve aynı anne adayında gebelikten gebeliğe önemli farklılıklar gösterir. Gebelikte alacağınız toplam kilonun en önemli belirleyicisi gebelik öncesi kilo durumunuzdur. Eğer sağlıklı beslenmenize rağmen beklenenden daha fazla kilo alıyorsanız bu daha çok su tutulumuna bağlıdır ve doğum sonrası bu kiloları vermeniz kolaydır. 

Gebelikte asla diyet yapmayın.

Bu aşamaya kadar hiç kilo almamış olsanız (ve hatta kilo vermiş olsanız) dahi gelecek haftadan itibaren haftada yaklaşık gramlık bir kilo alımı bekleyebilirsiniz.

Düşük kilolu anne adayları tüm gebelik boyunca kilo, Normal kilolu anne adayları kilo "Kilolu" anne adayları ise kilo alırlar.

Çoğul gebeliği olanlarda ise kilo alımı daha da fazla olur (gebelik öncesi kilo durumuna göre değişmek üzere kilo)


Video: Hamilelikte kilo alımı - Ödem (şişlikler), yağ dokusu ve kilonun genel dağılımı

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Amniyon sıvısı hakkında:

  • Bu hafta sonuna doğru en önemli değişikliklerden biri bebeğinizin böbreklerinin idrar üretmeye başlamasıdır.
  • Üretilen bu idrar bebeğiniz tarafından amniyos kesesi içine boşaltılır. 
  • Bebeğiniz çıkardığı bu sıvıyı yutar ve bu hafta çalışmaya başlayan bağırsaklar bu sıvıyı emerler.
  • Bağırsaklardan kana ve buradan tekrar böbreklere geçen sıvı bebeğinizin idrar yapmasıyla tekrar ortama bırakılır. 
  • Bebeğinizin gelişimi ve korunması açısından son derece önemli olan amniyon sıvısının sürekliliği bu şekilde sağlanır.
  • Normalde idrar zehirli atık maddeler içermesine rağmen bebeğinizin böbrekleri bu haftalarda atık maddeleri vücuttan uzaklaştırma görevini henüz üstlenmediklerinden bebeğinizin idrarı zararsızdır ve bakteri de içermez.

Karaciğer bu günlerde çalışmaya başlar ve kan üretimi görevini üstlenir.

Zehirli maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya görevli karaciğer ve böbreklerin rahim içi yaşamdaki bu görevlerini plasenta üstlenir.

Bebeğinizin genital organları bu haftadan itibaren giderek belirginleşir.

Genital tüberkül ("tepe") adı verilen yapı bu hafta kız ve erkek bebekte aynı görünümdedir, ancak gelecek haftanın sonuna doğru klitoris ya da penis olarak farklılaşmaya başlayacaktır.

Bu günlerde bebeğinizin göz rengini belirleyecek olan iris tabakası da oluşur.

Yine göz kapakları da bu haftanın sonunda oluşacak ancak ileri gebelik haftalarına kadar kapalı kalacaklardır.



Bu hafta bebeğinizin boyu cm. ve ağırlığı tam 6 gram! 


Video: Rahiminizdeki bebeğinizin kan grubunu nasıl öğrenirsiniz?


Mide yanması ve reflü

Mide yanması veya ekşimesi anne adaylarının yarısından fazlasının yaşadığı bir sorundur. Daha önceden bu tür sorunlar varsa gebelik döneminde şikayetler daha da artabilir. 

Mide ekşimeleri gebelikte tüm kaslarda oluşan gevşemeye benzer bir şekilde yemek borusu-mide arasındaki kapağın da gevşemesinden kaynaklanır. 

Mide ekşimesi normalde tek yönlü çalışan bu kapaktan mideden yemek borusuna asit kaçağı olması sonucunda meydana gelir ve asit yemek borusunda tahriş yaratır. 

Mide ekşimesi normal bir bulgu değildir. Bazı önlemler alınmalı, bu önlemler fayda etmiyorsa yemek borusundaki kalıcı tahribatı önlemek ve sizi bu can sıkıcı durumdan kurtarmak için ilaçla tedavi edilmelidir.



  • Öncelikle yapmanız gereken midenizde ekşime yapabilecek gıdaları dikkatli almaktır. Simit, poğaça, portakal suyu, çay, kahve, kolalı içecekler bu besinlere örnektir.
  • Bunun yanında midenin aşırı dolması, yemekten hemen sonra uzanılması da şikayetleri artırır.
  • Doktorunuza başvurduğunuzda size önerilecek ilaç bu şikayetlerden etkili bir şekilde kurtulmanızı sağlayabilir.
  • Bölgesel etki gösteren bu ilaçlar uygun dozlarda alındıklarında kana geçmediklerinden bebeğinize zarar vermezler.

Gebelikte kilo alımı konusunu asla bir takıntı haline getirmeyin.  Esas olan bebeğin gelişimi ve sizin genel sağlık durumunuzdur.  Size düşen görev, doktor kontrollerine düzenli olarak gitmek  ve gereksiz kalori sağlayan yiyeceklerden uzak durmaktır.



9. hafta hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

Gebeliğin Hafta Hafta Gelişimi ile Birinci – dördüncü gebelik haftası, Adet döneminin bitmesini takiben vücudunuz yumurtlama (ovulasyon) için hazır durumdadır. Kadında son adetin ilk gününden itibaren günler arasında ovulasyon olur. Cinsel ilişki ile vajene salınan sperm hücreleri rahim ağzından geçerek rahme ordan da tubalara ulaşır ve bu sperm olgun yumurta ile birleşerek zigotu oluşturur.

Zigot tubadan rahme geçerken bölünür ve morulayı oluşturur. Morula rahme ulaştığında “blastokist” adını alır. Döllenmeden gün sonra blastokist uterus duvarına tutunmuştur ve bu aşamadan itibaren embriyonik dönem başlar. Bu dönem beyin ve sinir sistemi, omurga, kalp ve dolaşım sistemi, mide ve bağırsak gelişiminin başladığı evredir.

Beşinci gebelik haftası

Kol ve bacak çıkıntıları belirir. Kalp atımları ultrasonda görülebilir. Plasenta ve göbek kordonu gelişir. Plasenta gebelik için önemli bazı hormonları salgılamaya başlar. Göbek kordonu bebeğe oksijen, besin transferi ve atıkların uzaklaştırılması için gereklidir. Bu dönemde ayrıca daha sonra gözleri ve kulakları oluşturacak yapılar belirir.

Altıncı gebelik haftası

Akciğer, burun, çene ve damak gelişimi başlar. Kol ve bacak gelişimi devam eder. Beynin daha kompleks bölümleri bu dönemde gelişmeye başlar. Gözlerde lens yapısı belirir. Burun delikleri oluşur. Bağırsak gelişimi devam eder. Bağırsak başlangıçta bebeğin gövdesinin dışında, göbek kordonunun içinde yerleşir. Pankreas bu dönemde gelişmeye başlar.

Yedinci gebelik haftası

Bu dönemde büyüklüğü bir aspirin tableti kadar olan embriyonun tüm hayati organları gelişmeyi sürdürür. Kıl follikülleri, göz kapakları ve dil gelişmeye başlar. Dirsekler ve el-ayak parmakları görünür hale gelir; gövde düzleşmeye başlar. Gözler, kulaklar ve burun belirginleşir. Diş etinin altında diş gelişimi başlar.

Sekizinci gebelik haftası

İç ve dış kulak gelişimi devam eder. Kıkırdak ve kemik formasyonu başlar. Bağırsak göbek kordonundan bebeğin karnının içine doğru yer değiştirir. Bu haftadan sonra embriyonik dönem sona erer, fetal dönem başlar.

Dokuzuncu-on üçüncü gebelik haftası

Dokuzuncu hafta civarında bebek hareketlenir, ancak bunlar anne tarafından fark edilmez. Yine bu haftalarda bebek parmaklarını oynatabilir. Plasenta fonksiyonu esas bu dönemde başlar ve devam eder. Onuncu hafta civarında el ve ayak parmakları birbirlerinden ayrılır. Saç ve tırnak gelişimi başlar. Fetüsün genital organları erkek ya da dişi olarak uygun cinsiyette farklılaşmaya başlar, ama henüz ultrasonda bebeğin cinsiyeti net olarak görülmez.

Böbrek fonksiyonu için gerekli amnion sıvısı birikmeye başlar. Bu dönemde göz kapakları kapanır ve haftaya kadar kapalı kalır. Böylece iris gelişimi ve göz renginin belirlenmesi sağlanır. Ses telleri (vokal kord) gelişmeye başlar. Gözler ve kulaklar normal yerlerine doğru yer değiştirirler. On ikinci hafta civarında karaciğer ve pankreas çalışmaya başlar. On üçüncü hafta civarında nefes alma-verme hareketleri başlar. Boynu biraz uzar ve elleri daha fonksiyonel hale gelir. Bu haftalarda fetüs başının büyüklüğü bebeğin toplam büyüklüğünün yarısı kadardır.

On dördüncü-on altıncı gebelik haftası

Bu haftalarda bebeğin cildi ince ve saydamdır, üzeri “lanugo” denen ince tüylerle kaplıdır. Tiroid bezleri gelişir ve hormon salgılamaya başlar. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişir, dişi bebeklerde yumurtalıklar karnın alt tarafına doğru yer değiştirir. Bu haftalarda bebek hareketlerini hissedebilirsiniz, çünkü parmak emme, yakalama, kaş çatma, yüz buruşturma da dahil bir çok hareketi yapabilir. Kol ve bacakları uzamaya devam eder. El ve ayak tırnakları büyür.

Orta kulaktaki küçük kemikler gelişmeye başlar ki bu ilerde işitebilmesi için gereklidir. Bu dönemde düzenli göğüs kafesi hareketleri görülür, amniotik sıvıyı yutar ve kusar. On altıncı hafta civarında deri altında yağ birikimi başlar. Parmak izi de bu dönemde gelişmeye başlar.

On yedinci-yirminci gebelik haftası

Bu haftalarda bebek hareketleri daha fazla hissedilir hale gelir. Kaşlar ve kirpikler gelişir. On sekizinci hafta civarında peynire benzeyen, anne karnında bebeği amniotik sıvıdan koruyan ve tüm cildi kaplayan “verniks” denilen madde oluşmaya başlar. Akciğerlerde küçük hava kesecikleri oluşmaya başlar. Bu dönemde bebeğin kalp sesleri annenin karnının üstünden “stetoskop” denen aletle duyulabilir. On dokuzuncu hafta civarında aynı yeni doğmuş bir bebek gibi uyuma-uyanma periyotları gösterir. Bu haftalarda sinyal iletimini sağlayan “myelin” denen madde ile sinirlerin üzeri kaplanmaya başlar. Saçlar belirgin hale gelir, süt dişleri gelişir, böbrekleri çalışmaya başlar. Kız bebeklerde uterus (rahim) gelişimi başlar.

Yirminci haftadan sonra bebeğin gelişimi daha hızlı şekilde devam eder. Kas gelişimi belirgindir. Anneden bebeğe geçen ve doğumdan sonra 6 ay daha korumaya devam eden bağışıklık hücrelerinin transferi başlar. Beynin özel bölümlerinde koku ve tat alma, dokunma gibi görevleri olan sinirler gelişir. Bu haftalarda bebek seslere hafif tepkiler verebilir.

Yirmi bir-yirmi üçüncü gebelik haftası

Bu haftalarda lanugo tüm vücut yüzeyini kaplar ve cilt altı yağ kalınlığının artması sebebiyle fetüs yeni doğan bebek görünümü almaya başlar. Gözlerin gelişimi tamamlanır. Karaciğer ve pankreas gelişimini tamamlar. Vücudun hastalıklara karşı savunması için gerekli beyaz kan hücreleri (lökositler) gelişmeye başlar. Yutma hareketlerinin artması ile karın hareketleri başlar.

Kız bebeklerde vajen gelişimi başlar. Yirmi birinci hafta civarında bebeğin ağırlığı grama ulaşır. Yirmi ikinci hafta civarında kaş ve kirpik gelişimi tamamlanır. Bebek sesleri daha iyi duymaya başlar. Beyin gelişimi hızlanır. Erkek bebeklerde testisler yerlerine doğru iner, sperm hücrelerinin üretimi ve testosteron salınımı başlar.

Yirmi dört-yirmi yedinci gebelik haftası

Bu haftalarda tat almayı sağlayan dil kabarcıkları gelişir. Ter bezleri oluşur. Akciğer gelişimi hızlanır. Yirmi beşinci hafta civarında akciğerlerde kan damarları gelişir. Ağız çevresi ve dudaktaki sinirler daha hassas hale gelir. Yakalama ve kavrama refleksleri daha fazla gelişir. Yirmi altıncı haftada bebeğin ağırlığı gram kadardır.

Akciğerler doğumda genişlemeyi sağlayan “sürfaktan” denilen maddenin salınımına başlar. Yirmi yedinci haftada beyin gelişimi hızlanır. Kulaktaki sinir yapılarının gelişimini tamamlaması nedeniyle seslere daha duyarlıdır. Amniotik sıvı içinde yaptığı nefes egzersizleri bebeği doğum sonrası nefes alıp verebilmesi için hazırlar. Göz kapakları açılır ve bebek ışığı-karanlığı fark edebilir hale gelir.

Yirmi sekiz-otuz ikinci gebelik haftası

Bu haftalarda gebeliğin son haftalarındaki kadar yoğun olmasa da yağ depolanması devam eder. Kas ve kemik kitlesindeki artmaya bağlı olarak bebek kilo alır ve vücut oranları değişir. Akciğerler henüz tamamen matur olmasa da ritmik nefes alıp-verme hareketlerine devam eder. Kemik gelişimi tamamlanmasına rağmen kemikler hala yumuşaktır.

Yirmi dokuzuncu hafta civarında beyin soluk alıp-verme hareketlerini ve vücut ısısını kontrol etmeye başlar. Bebek bir taraftan diğerine dönebilir. Işık, ses, koku ve tatlara daha duyarlı hale gelir. Otuzuncu hafta civarında göz hareketleri hızlanır ve çeşitlenir, gözyaşı üretimi başlar. Kemik iliği kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) üretimine başlar. Bu haftadan sonra kemiklerde sertleşmeyi sağlayan kalsiyum, demir ve fosfor kemiklerde birikmeye başlar. Bebeğin ağırlığı gram kadardır. Bu dönemde akciğerler hariç tüm organlar gelişimlerini tamamlamıştır.

Otuz üç-otuz altıncı gebelik haftası

Bu haftalarda fetüs doğuma hazırlık için kafa aşağı gelecek şekilde karnın alt kısmına doğru yer değiştirir. Beyin ve sinir sistemindeki hızlı gelişme devam eder. Hızlı kilo artışı sürer. Lanugo tüyleri kaybolur ve cilt daha gergin ve mat hale gelir; böylece yeni doğan bir bebeğe daha çok benzer. Göz kırpma refleksi başlar. Otuz dördüncü haftada bebeğin ağırlığı gram kadardır. Bu haftadan sonra kol ve bacaklardaki hızlı yağ birikimine bağlı olarak vücut ısısını daha iyi kontrol edebilir. Otuz altıncı haftadan sonra bebeğin doğum kanalına doğru yer değiştirmesi sebebiyle annenin nefes alıp vermesinde rahatlama ama yürümesinde zorlaşma olabilir.

Otuz yedinci-kırkıncı gebelik haftası

Otuz yedinci haftada bebeğin ağırlığı gram kadardır. Otuz sekizinci haftadan sonra bebek doğum için artık hazırdır. Bebeğin bağırsak hareketlerine bağlı oluşan ve doğumdaki ilk dışkısına verilen ad olan “mekonyum” bağırsaklarda birikir. Bu dönemde bebek tüm rahmi doldurduğu için hareketlerinde azalma görülebilir. Her iki cinste de küçük meme tomurcukları belirir. Bu dönemde akciğerler hariç tüm organlar gelişimlerini tamamlamıştır, akciğer gelişimi doğumla tamamlanır.

Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız

Anne Karn&#;ndaki Bebek Ne Zaman Beslenmeye Ba&#;lar?

Gebelik sürecinde olanlar&#;n ve bu döneme haz&#;rl&#;k yapanlar&#;n akl&#;na binlerce soru gelmektedir. Bu sorulardan biri de anne karn&#;ndaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir sorusudur. Bebe&#;in beslenmesi ve geli&#;imi için oldukça önem ta&#;&#;yan beslenme, anne karn&#;ndaki bebe&#;i etkileyecek kadar ciddi bir mevzudur. Gebeli&#;i ö&#;renme ve gebeli&#;in son gününe kadar geçen süre aras&#;nda anne aday&#;n&#;n ruhen ve bedenen çok iyi beslenmesi gerekir. Sa&#;l&#;kl&#; yiyeceklerle geçen ö&#;ünler, mutlu ve huzurlu saatler bebe&#;in beslenmesine yard&#;mc&#; olur.

Peki, anne karn&#;ndaki bebek ne zaman anneden beslenmeye ba&#;lar? Rahim duvar&#;nda ba&#;layan bu beslenme serüveni do&#;um an&#;na kadar devam eder. Kordon sayesinde beslenmesini gerçekle&#;tiren bebek do&#;duktan sonra anne sütüyle yahut mamayla büyümeye devam eder. Gebeli&#;in kaç&#;nc&#; haftas&#;nda beslenme hissedilir ya da gerçekle&#;ir diyorsan&#;z; sizleri doktorlar&#;n görü&#;lerinin yer ald&#;&#;&#; bu yaz&#;m&#;z&#; okumaya davet ediyoruz.

Sa&#;l&#;kl&#; bir gebelik süreci geçirmek isteyen tüm anne adaylar&#;m&#;z için burada anne karn&#;ndaki bebek ne zaman beslenmeye ba&#;lar sorusunu giderece&#;iz. Her bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; beslenmesine ve sa&#;l&#;kla dünyaya gelmesine bir nebze de bu bilgilerle yard&#;m edece&#;iz. Hamilelik sürecinde merak edilen konulardan biri, &#;imdi aç&#;kl&#;&#;a kavu&#;uyor:

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize dan&#;&#;&#;n&#;z. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

anne karn&#;ndaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karn&#;ndaki Bebek Ne Zaman Annenin Yediklerinden Beslenir?

  • Döllenme sonras&#;nda meydana gelen embriyo, rahim duvar&#;ndan beslenmeye ve kendini büyütmeye ba&#;lar.
  • Döllenmeden birkaç hafta geçtikten sonra rahim ile anne aras&#;nda bir ba&#; olu&#;ur. Bu ba&#; kordon ad&#;yla bilinir ve bebe&#;in her &#;eyidir.
  • &#;htiyac&#; olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya ba&#;lar.
  • Anne adaylar&#; gebeliklerini en erken ortalama 5 haftal&#;kken ö&#;renebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye ba&#;lam&#;&#;t&#;r.
  • Rahim içinde büyüdükçe ve plasentaya ba&#;land&#;kça beslenme gücü daha da artar.
  • Anne nas&#;l besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri al&#;r. Bu süreçte annenin çok dikkatli beslenmesi gerekir.
  • Sa&#;l&#;kl&#; beslenme program&#; sayesinde, annenin yedi&#;i ve içti&#;i tüm besinler kordondan geçen kan sayesinde bebe&#;e ula&#;&#;r.
  • Bu beslenme bebe&#;in a&#;z&#;ndan de&#;il göbe&#;indeki kordondan desteklenir. Rahim içinde bebek amniyon s&#;v&#;s&#;yla ya&#;ad&#;&#;&#; için d&#;&#; dünyadaki gibi beslenme söz konusu de&#;ildir.
  • Bebek anne karn&#;ndayken hafta hafta büyümeye ba&#;lar ve büyümesi annenin beslenme &#;ekliyle ilgilidir.
  • Gebelik sürecinde en merak edilen konulardan bir di&#;eri de anne karn&#;ndaki bebek ne zaman kilo almaya ba&#;lar sorusudur.
  • Bebek anne iyi beslendikçe kilo almaya devam eder.
  • E&#;er anne kendi beslenmesini ihmal ederse ya da yeterli kaloriyi alamazsa; bebek de beslenme aç&#;s&#;ndan gerilik gösterebilir.

Bebek Anne Karn&#;ndayken Yemeklerin Tad&#;n&#; Al&#;r M&#;?

Tat alma duyusu anne karn&#;nda ba&#;lamaktad&#;r. Annenin sevdi&#;i lezzetler, bebe&#;in d&#;&#; dünyadaki beslenmesinde de dikkat çekmektedir. Özellikle de anne karn&#;ndaki bebe&#;in tad&#; alma gücü 9. haftas&#;nda daha da belirgin hale gelir. Anne bunu hissetmese dahi bebek annenin yedi&#;i besinlerin tad&#;n&#; al&#;r.

  • Tat kültürü anne karn&#;nda ba&#;lad&#;&#;&#; için anne adaylar&#;n&#;n yemekte seçici olmamas&#; önerilir.
  • K&#;s&#;tl&#; beslenmeden kaçmak, mümkün oldu&#;unca sa&#;l&#;kl&#; her besini tüketmek gerekir. Annenin yemek seçicili&#;i sonras&#;nda ek g&#;da döneminde bebe&#;i etkileyebilir.
  • Aromatik besinler (belirgin bir tat ve kokuya sahip besinler: kahve, so&#;an, sar&#;msak, susam, biber çe&#;itleri vb. ) anne sayesinde amniyon s&#;v&#;s&#;na aktar&#;lmaktad&#;r. Bu tatlar, bebe&#;in ilk tad&#;m&#;n&#; yapt&#;&#;&#; besinlerin tad&#;d&#;r.
  • &#;öyle dü&#;ünebilirsiniz: Ultrasona girmeden önce tatl&#; g&#;dalar&#; yerseniz; bebe&#;iniz daha dinamik görünebilir.
  • E&#;er ek&#;i ve mayho&#; tatlar&#; yerseniz, usg görüntüsünde bebe&#;inizin can&#; biraz s&#;k&#;lm&#;&#; gibi görünebilir. Bu durum bebe&#;in tatlar&#; ald&#;&#;&#;n&#; ve duygular&#;n&#; de&#;i&#;tirdi&#;ini ifade etmektedir.
  • Anne karn&#;ndaki bebek, rahim içinde tatlar&#; alma özelli&#;ine sahiptir. Bu güç, do&#;um sonras&#;nda anne sütünü almayla devam eder.
  • Annenin tüketti&#;i besinler amniyon s&#;v&#;s&#;na geçti&#;i gibi anne sütünde de hissedilir.
  • Özetlemek gerekirse; anne ne tüketiyorsa bebek de o g&#;dan&#;n tad&#;n&#; bilebiliyor.

Hamilelikte Kilo Al&#;m&#;: 7 Popüler Soruda Tüm Merak Ettikleriniz!

anne karn&#;ndaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karn&#;ndaki Bebek Ac&#;k&#;r M&#;?

Anne bedeni, hamilelik sürecinde bebe&#;i her aç&#;dan beslemek için yarat&#;lm&#;&#;t&#;r. Hem do&#;um öncesinde hem de do&#;umdan sonra bebe&#;in ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;layacak kadar mükemmel olan anne bedeni, bebe&#;in sa&#;l&#;kla büyümesini sa&#;lamaktad&#;r. Ten s&#;cakl&#;&#;&#; ile bebek psikolojisi iyile&#;irken anne sütü ve kokusu sayesinde minicik bedenler de büyümeye devam eder.

Peki, rahim içindeki bebek ac&#;k&#;r m&#;? Bu duyguyu hissederler mi? Uzmanlar&#;n aç&#;klamalar&#;na göre &#;öyle bir gerçek var:

  • Gebeli&#;in kaç&#;nc&#; haftas&#; olursa olsun, anne karn&#;ndaki bebek açl&#;k duygusunu hissetmez. Yani ac&#;kt&#;&#;&#;n&#; bir &#;ekilde anneye belli etmez.
  • Kordon ve plasenta sayesinde bebek sürekli beslenmektedir zaten. Anne kendi açl&#;&#;&#;n&#; hissetti&#;i durumlarda geli&#;im aç&#;s&#;ndan faydal&#; besinleri tüketmelidir. Bu beslenme döngüsü sayesinde bebek de kendi ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lar.
  • Annenin beslenme &#;ekli amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n miktar&#;n&#;, kordon sa&#;l&#;&#;&#;n&#; ve bebe&#;in oksijenini etkiler.
  • Bu nedenle her anne aday&#; bebe&#;ini sa&#;l&#;kla dünyaya getirmek için temiz beslenmeli ve ara – ana ö&#;ünleri mutlaka yapmal&#;d&#;r.
  • Uzun süreli açl&#;k sonucunda bebe&#;in geli&#;imi etkilenebilir.

Folik Asit Eksikli&#;i, Faydalar&#;, Nelerde Var? Folik Asit &#;çeren Besinler

anne karn&#;ndaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Anne Karn&#;ndaki Bebe&#;in Sa&#;l&#;kl&#; Kilo Almas&#; &#;çin Ne Yapmal&#;?

Gebelik dönemi, sa&#;l&#;kla geçmesi dilenen dönemlerden biridir kad&#;nlar için. Anne aday&#;n&#;n bu dönemde kendine çok iyi bakmas&#; gerekir. Günlük ya&#;am&#;nda faydal&#; ve sa&#;l&#;kl&#; besinleri ölçülü oranda tüketmelidir. Bazen doktor kontrollerinde bebe&#;in haftas&#;yla uyumlu kiloda olmad&#;&#;&#; tespit edilebilir.

Bebek yak&#;n zamanda iyi beslenmediyse; kilo al&#;m&#; durabilir. Bu durumda doktor gerekli takviyeleri sunacakt&#;r. Ancak beslenme yard&#;m&#;yla da bebe&#;in kilo almas&#; mümkündür. Peki, anne karn&#;ndaki bebe&#;in kilo almas&#; için hangi besinlerin tüketilmesi önerilir? &#;öyle bir inceleyelim:

  • Yumurta: Anne adaylar&#; kahvalt&#;lar&#;nda yumurta tüketmelidir. Yumurta, protein aç&#;s&#;ndan güçlü bir besindir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein kayna&#;&#;d&#;r. Bebe&#;in geli&#;imini destekler.
  • Peynir: Süt ve süt ürünleri bebe&#;in sa&#;l&#;kla kilo almas&#;na ve büyümesine yard&#;m eder. Peyniri kahvalt&#;da ve di&#;er ö&#;ünlerde tüketmek anne aday&#;m&#;za ve bebe&#;e iyi gelecektir.
  • Tam Tah&#;ll&#; Ekmek: Hamilelik döneminde beyaz ekmek tüketimi sadece anneye kilo ald&#;r&#;r. Tam tah&#;ll&#; ekmek besin de&#;eri olarak vücudun ihtiyaç duydu&#;u sodyum, potasyum, protein ve lif aç&#;s&#;ndan da tercih edilmesi gereken sa&#;l&#;kl&#; bir ekmek türüdür.
  • Muz: Potasyum aç&#;s&#;ndan zengin olan muz, gebelik döneminde bebe&#;in beyin geli&#;imini destekledi&#;i gibi kilo almas&#;na da yard&#;mc&#; olur. Bebe&#;in haftas&#;yla uyumlu &#;ekilde de&#;erlere sahip olmas&#; için annenin ölçülü oranda muz yemesi önerilir.
  • Yer F&#;st&#;&#;&#;: Protein ve potasyum bak&#;m&#;ndan zengin olan yer f&#;st&#;&#;&#;, gebelik sürecinde annelerin ara ö&#;ünlerini lezzetlendirir. Bu besin sayesinde bebe&#;in kilo al&#;m&#; durmadan devam eder.
  • K&#;rm&#;z&#; Et: Bebe&#;in sa&#;l&#;kla kilo almas&#; için anne aday&#;n&#;n k&#;rm&#;z&#; etli yemekleri yemesi tavsiye edilir. Izgarada et, köfte, k&#;rm&#;z&#; etli sebze yemekleri annelerin gebelik beslenmesini &#;ekillendirebilir. K&#;rm&#;z&#; et fazla tüketilirse kolesterol yükselebilir; bu nedenle s&#;n&#;rlama getirilebilir. Örne&#;in, hamileler haftada 2- 4 gün, her defas&#;nda gram aras&#;nda k&#;rm&#;z&#; et tüketmeliler.
  • Sütlü &#;çecekler: Kalsiyum ve protein aç&#;s&#;ndan zengin bir besin olan süt, anne adaylar&#;n&#;n mide yanmas&#;n&#; önlerken bebe&#;in de sa&#;l&#;kla kilo almas&#;na vesile olacak. E&#;er günde 2 bardak do&#;al süt içilirse; bebe&#;in kilo al&#;m&#; da sa&#;l&#;kla ilerleyebilir.
  • Ceviz: Bebe&#;in anne karn&#;ndaki beslenmesini desteklemek için ceviz tüketilmelidir. Ceviz, omega ya&#;lar&#;n&#; içerir ve bebe&#;in boyunu ve kilosunu ideal de&#;erlere ula&#;t&#;r&#;r.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için gebelik sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza veya diyetisyeninize dan&#;&#;&#;n&#;z. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Hamile Diyeti Listesi: Diyetisyenden Beslenme &#;puçlar&#;

anne karn&#;ndaki bebek ne zaman annenin yediklerinden beslenir

Hamileli&#;in &#;lk Aylar&#;nda Nas&#;l Beslenmeli?

Hamilelikte Yasak Olan 12 Yiyecek ve &#;çecek

Hamilelikte &#;i&#;kinli&#;e Ne &#;yi Gelir, Nas&#;l Geçer?

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Ba&#;lamal&#;? Faydalar&#; Neler?

Hamilelikte Kar&#;n A&#;r&#;s&#; Neden Olur? Ne Zaman Ba&#;lar? Nas&#;l Geçer?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası