brokoli de hangi vitamin var / Brokolinin Sağlığa Faydaları Nedir? Brokoli Neye İyi Gelir, Faydaları ile Zararları Neler?

Brokoli De Hangi Vitamin Var

brokoli de hangi vitamin var

Brokolinin bilinmeyen faydaları: Brokoli neye iyi gelir, faydaları ve zararları neler?

Hem çiğ hem de pişirilerek tüketimi mümkün olan brokoliyi zevke göre tatlandırmak da mümkündür. Brokoliyi düzenli tüketen bir kişi vücudunun gereksinimi olan vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Ayrıca brokoli life ve protein açısından da oldukça zengindir. Selenyum, kalsiyum, folik asit ve magnezyum gibi vücudun düzenli ihtiyacı olan vitaminlerden doğal bir şekilde brokoliyle karşılanabilmektedir. Brokoli B vitamini açısından da zengin bir sebze olduğu için sayısız faydaları vardır.

Brokoli Faydaları

Brokolinin faydaları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;

  • Brokoli vücudu kanser hücrelerine karşı korur ve adeta bir kalkan görevi görür.
  • Diş ve diş etlerini güçlendiren sağlıklı gelişimine yardımcı olan brokoli genel kemik sağlığını da korumaktadır.
  • Sindirim sorunu yaşayanların bir numaraları yiyeceği olan brokoli sindirim sistemini de düzenler.
  • Kardiyovasküler sistemi koruyan brokoli kalp ve damarların da sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Kansızlığa karşıda tüketilebilen brokoli aneminin önüne geçer.
  • Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
  • Otoimmun sistem brokolinin düzenli tüketimiyle güçlenir.
  • Gözlerin sağlığının korunmasına destek verir.
  • Cildin gençleşmesine yardımcı olan brokoli cildin parlaklığı ve ışıltısını sağlar.

Brokoli Zararları

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen brokoli aşırı ve bilinçsiz tüketildiğinde bazı kişilere de zarar da verebilmektedir. Normalde brokoli yemek sağlık için zararlı etkilere sahip değildir. Ancak bağırsak ve sindirim sisteminde sorun olan kişilerde aşırı tüketildiğinde rahatsızlık, gaz ve bağırsak tahrişine yol açabilmektedir. Bu da brokolide ki zengin lif oranıyla ilgilidir. Ayrıca bazı tiroit tiplerinde brokolinin tüketimi tavsiye edilmemektedir.

Brokoli Faydaları İbrahim Saraçoğlu

Brokoli faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da bahsedilen bir konudur. Saraçoğlu brokolinin faydalarını şöyle sıralamıştır; C vitamini ihtiyacını doğal yoldan karşılar, düzenli tüketildiğinde C vitamini eksikliği sorunu ortadan kalkar. Lif zengini olduğu ve beta karoten ihtiva ettiği için brokoli bağırsakların florasını korur. Ayrıca brokolide ki A vitamini de çok zengin olduğu için vücudun gereksinimini karşılar.

Brokoli Hamilelikte Yararlı Mı?

Sayısız faydaları olan brokoli hamilelikte de yararlı bir besindir. Brokolinin içeriğinde çok sayıda antioksidan, vitamin, kalsiyum ve protein olduğu için gebelikte anne ve bebeğin bağışıklığını kuvvetli tutar. Aynı zamanda lif zengini olan brokoli hamile kadınların kâbusu olan kabızlık sorununu ortadan kaldırır. En önemlisi de doğum esnasında oluşabilecek omurilik ve beyin kusurları brokolideki folat sayesinde önlenir.

Brokoli Fitness Sporcuları İçin Faydalı Mı?

Brokoli fitness sporcuları için faydalı görülen bir besindir. Fitness sonrası tüketildiği zaman brokolinin içindeki beta karoten kaslardaki tahribatın iyileştirilmesini sağlar. Ayrıca brokoli kalsiyum zengini olduğu için fitness sporcularının omurgasının ve kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Brokoli Bebekler İçin Faydalı Mı?

Brokoli bebekler için faydalı bir sebzedir. Bebeklerdeki kabızlık sorunları brokolinin düzenli tüketimiyle aşılabilir. Vitamin ve mineral açısında da zengin olduğu için bebeğin gelişimine destek verir.

Brokoli Nelere İyi Gelir?

Brokoli nelere iyi gelir diye merak edenler için sıraladık; brokoli insülin direncine iyi gelir ve kan şekerinin düzenini sağlar, brokoli zengin A vitamini ihtiva ettiği için gözlere iyi gelir.

Haşlanmış Brokoli Suyu Faydalı Mı?

Brokoli çeşitli şekillerde yenebilen bir sebzedir. Haşlanmış brokoli suyu faydalı mı sorusunun yanıtı bu suyun kanseri koruduğu, bağışıklığı güçlendirdiği ve kemik sağlığına destek verdiği şeklindedir.

Brokoli Faydaları – Brokolinin Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Brokoli, günlük tüketilmesi önerilen ve sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılar. Lahana ailesi üyelerinden olan brokolide protein ve lif oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra folik asit, magnezyum, kalsiyum ve selenyum bulunur. B vitamini oranı da fazla olan brokolinin faydaları hakkında bilinmeyen çok fazla bilgi vardır. Bağışıklık sisteminin dostu, kanser hücrelerin düşmanı olan brokoli hakkında merak edilen her şeyi bulabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

BROKOLİ NE İŞE YARAR?

Brokoli şifalı sebzeler arasında önemli bir yere sahiptir. Sağlıksız hücrelere karşı koruyucu bir duvar görevi görür. Kaygı ve stresi azaltmaya yarayan antioksidan içeriği vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi cilt kırışıklıklarının oluşmasını geciktirir. Brokoli aynı zamanda vücuttaki pH seviyesini düzenleyen alkali ihtiyacını karşılar.

BROKOLİNİN FAYDALARI

  • Kanser hücrelerine karşı koruyuculuk sağlar. Tümörlerin büyümesini engeller.
  • Yüksek şekeri dengeler. Dişleri güçlendirir, kemikleri besler.
  • Sindirim sistemine iyi gelir.
  • Kalbe koruyuculuk sağlar.
  • Aneminin oluşmasını engeller.
  • Cildi gençleştirerek genç görünüm kazandırır.
  • C vitamini oranı yüksek olduğu için zararlı ışınlara karşı cildi korur.
  • Detoks sırasında tüketildiğinde vücudu toksinlerden arındırır.
  • Erkeklerde genel olarak fazla et tüketiminden kaynaklanan gut hastalığına iyi gelir. Cilt üzerinde meydana gelen sertleşmelere de iyi gelir.
  • Kolajen etkisi sağlar.
  • Brokoli tüketimi hamileler için de önerilir. Protein, kalsiyum, vitamin ve antioksidan özelliği ile hamilelerin beslenmesinde sayısız faydası vardır. Ayrıca brokoli içerisinde bulunan folat maddesi de doğum anında oluşabilecek omurilik ve beyin hasarlarının oluşmasını engeller.

BROKOLİ EN FAYDALARI ŞEKİLDE NASIL TÜKETİLİR?

Alkali sebzelerden biri olan brokoliyi çiğ ya da pişirme yöntemi ile yiyebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharlamayı kullanabilirsiniz. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için en faydalı tüketim şekli buharda pişirilmesidir. Böylelikle brokoliden en yüksek fayda alınabilir.

BROKOLİ ÇİĞ TÜKETİLİR Mİ?

Brokoli çiğ tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bilakis farklı pişirme yöntemleri brokolinin besin değerini azaltabilir. Çiğ brokoli hafif acı bir tada sahip olduğundan belli reseptör genlerine sahip olan insanların damak tadına uymayabilir.

BROKOLİ NASIL HAŞLANIR?

Brokoli mümkünse besin değerlerini yitirmemesi için buharda pişirilmeli, mümkün değil ise suda haşlanmalıdır.

Brokoliyi harcamak için bit tencereye brokoliler sap kısımları alt tarafta kalacak şekilde konulup üstüne brokoliyi aşmayacak kadar miktarda kaynar su konulmalıdır. Kapak açık olarak 5 dakikayı aşmayacak şekilde pişirilmelidir, bu süreyi aştığı ve eridiği takdirde brokoli bütün besin değerlerini kaybedecektir.

Pişirildikten sonar kaynadığı sudan alınarak soğuk suya batırılarak şoklama işleminden geçirilmelidir.

HAŞLANMIŞ BROKOLİ SUYU NE İŞE YARAR?

Brokoli suyu tüketimi de oldukça yaygındır. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olan brokoli suyunun faydaları da saymakla bitmez. Brokoli suyu en çok bağırsak suyu olan kişiler tarafından tüketilir. Brokoli suyu haşlanmış ve buharla pişirilen brokoli ile benzer faydaları olan brokoli suyu vücutta şu durumlarda koruyuculuk sağlar:

  • Kansere karşı koruma sağlar.
  • Kemikleri güçlendirir. Bağışıklığı korur.
  • Göz sağlığına iyi gelir.
  • Sindirimi düzenler.
  • Kansızlığı ortadan kaldırır. Anemiyi engeller.
  • Cilt yapısına iyi gelir. Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

BROKOLİDE HANGİ VİTAMİNLER VARDIR

Brokolinin içinde C, E, A, K B6, B2 vitaminleri vardır. Ayrıca magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko, selenyum da bulunmaktadır.

İçerdiği yüksek miktarda besin lifi ile sindirime de yardımcı olur.

BROKOLİ HAFTADA KAÇ KEZ YENMELİ?

Yapılan araştırmalarda brokolinin kanser hücrelerine karşı çok yüksek koruma sağladığı görülmüştür. Yüzde 70'e varan bu koruyuculuğun dışında şifa deposu olan brokolinin hafta içinde en az iki sefer kullanılması öneriliyor.

BROKOLİNİN ZARARI VAR MI?

Brokoli yemenin insan sağlığına herhangi ciddi bir zararı yoktur. Ancak bazı durumlarda bağırsak tahrişi ve gaz meydana geldiği bilinir. Bu durumun ortaya çıkmasının nedeni ise bu sebzenin içindeki lif oranının çok fazla olmasıdır. Bunun yanı sıra brokolide K vitamini bulunur. Uzmanlar tarafından kan sulandırıcı ilacın etkisini azalttığı yönünde yorumlar olduğu için kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin doktor onayı ile brokoli tüketmesi önerilir. Tiroidi olan kişilerde de brokoli tüketimi daha az olmalı ya da olmamalıdır.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokoli, sağlık için oldukça faydalı, besin değeri yüksek, doyurucu ve lezzetli bir sebzedir. Turpgiller familyasından olan ve süper gıda olarak bilinen sebzenin kalorisi düşüktür ve insan sağlığının birçok yönünü destekleyen çok sayıda besin ve antioksidan içerir. Sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıkları ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olması brokolinin faydaları arasında yer alır. Bunların yanı sıra cilt sağlığını korur ve yaşlanmayı geciktirir.

Brokoli diğer sebzelere oranla son derece yüksek besin değerine sahiptir. C ve K vitaminleri gibi güçlü vitaminlerin ve bazı minerallerin kaynağıdır. Ayrıca ham hali ile B vitamini ve manganez açısından da zengindir. 

Brokolinin Sağlığa Faydaları

Vücut, metabolizma gibi doğal süreçler sırasında serbest radikal adı verilen moleküller üretir ve bunlara çevresel stresler de eklenir. Serbest radikaller kansere veya farklı durumlara yol açabilecek hücre hasarına neden olabilirler. Vücut bunların birçoğunu ortadan kaldırabilir, ancak brokoli gibi diyet antioksidanları vücuda bu konuda yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra brokolinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Kansere Karşı Koruyucudur
Brokolinin faydalarından biri kansere karşıyı koruyucu ve önleyici olmasıdır. Brokoli, birtakım kronik hastalıkların yol açtığı hücre hasarını önleyici çeşitli biyoaktif bileşenler içerir. Yapılan bazı araştırmalar, turpgiller familyasından olan bu ve diğer sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi halinde belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir.

Güçlü Bir Antioksidandır
Brokoli, güçlü antioksidan özelliği ile hücre hasarını engellemeye yardımcı olur ve inflamasyonu önleyerek vücudu koruma altında tutar. Glukorafanin adı verilen madde, sindirim esnasında güçlü bir antioksidan olarak bilinen sülforafana dönüşür. Araştırmalar, bu maddenin kan şekerini düşürdüğünü, kolesterolü dengelediğini, kronik hastalıkların gelişmesinde ise önleyici bir rolü olduğunu gösterir. Ayrıca içerisinde bulunan lutein ve zeaksantin, göz sağılığını korumaya yardımcıdır.

Sindirim Sistemini Güçlendirir
Zengin lif ve güçlü antioksidan özellikleri ile bakımından brokoli, sindirim sistemini güçlendirerek kalın bağırsaktaki inflamasyonun azalmasını sağlar. Besinlerin kolay sindirilmesini sağlayarak kabızlık gibi sorunların önüne geçer.

Kalp Sağlığını Korur
Kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve trigliserid düzeyleri, kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamada önemli rol oynar. Araştırmalar, düzenli olarak bu sebzeyi tüketen bireylerde kötü kolesterolün düştüğünü, iyi kolesterolün yükseldiğini ve trigliserid düzeyinin düştüğünü göstermektedir. Güçlü antioksidan özelliği ile kalp krizi riskini düşürmede yardımcı olurken, kalp hastalıklarının ortaya çıkma ihtimalini de azaltır.

Kan Şekerini Düzenler
Özellikle şeker hastalığı (diyabet) bulunan kişiler tarafından tüketilmesi önerilen sebze, kan şekerini düzenlemede etkilidir. Araştırmalara göre düzenli olarak brokoli tüketen tip 2 diyabetli hastalarda insülin direncinin önemli oranlarda düştüğü gözlemlenmiştir. Lif bakımından yüksek bir besin kaynağı olan bu sebze, yüksek kan şekerini düşürerek diyabetin kontrol altında tutulmasına fayda sağlar

Sinir Sistemini Destekler ve Hafızayı Güçlendirir
K vitamini ve kolin açısından zengin olan brokoli, hafızanın güçlenmesine ve sinir sisteminin işlevselliğine katkı sağlar. Ayrıca sülforafan bileşeni ile Alzheimer ve pek çok nörodejeneratif hastalığın başlamasını önlemeye de yardımcı olabilir.

Kemikleri Güçlendirir ve Kemik Erimesini Önler
Kemik sağlığı ve osteoporozun önlenmesi için önemli olan hem kalsiyum hem de K vitamini içerir. Kalsiyumun yanı sıra magnezyum, çinko ve fosfor gibi diğer besinlerle de doludur. Bu özelliklerinden dolayı çocuklar, yaşlılar ve emziren anneler için son derece faydalı ve önemlidir.

Cildin Korur ve Yaşlanmayı Geciktirir
Antioksidan, C Vitamini, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından güç merkezi olan sebze, sağlıklı bir cildin korunmasına yardımcı olur. Cilt hastalıklarına ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi vardır. Ayrıca cildin doğal parlaklığını destekleyerek genç kalmasını sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.

Göz Sağlığını Destekler
Beta karoten, A Vitamini, C Vitamini, E Vitamini, fosfor ve B kompleksi gibi vitaminleri içerir. Tüm bu zengin besinler göz sağlığı için destekleyicidir. Gözleri kas dejenerasyonu, katarakt ve zararlı radyasyonlara karşı korur ve zararları onarır. 

Kilo Vermeyi Destekler
İyi bir karbonhidrat olan sebze, sindirime yardımcı olur, kabızlığı önler ve yüksek lif özelliği ile aşırı yemeye karşı önleyicidir. Kilo vermek ve zayıflamak isteyen kişiler tarafından sağlıklı beslenmenin yanında düzenli olarak tüketildiğinde fayda sağlar.

Brokolinin Besin Değeri Nedir?

İnsan sağlığı bakımından faydalı pek çok besin değeri barındıran, doyurucu ve lezzetli olan sebze, birçok vitamin, mineral, lif ve biyoaktif bileşenleri içerir. Yaklaşık 100 gram brokolinin besin değerleri şunlardır:

Kalori: 34
Karbonhidrat: 7 gram
Protein: 3 gram
Yağ: 0,4 gram
Lif: 2,4 gram
C Vitamini: Günlük değerin yüzde 148’i
K Vitamini: Günlük değerin yüzde 115’i
A Vitamini: Günlük değerin yüzde 12’si
B-6 Vitamini: Günlük değerin yüzde 10’u
Potasyum: Günlük değerin yüzde 8’i
Fosfor: Günlük değerin yüzde 7’si
Magnezyum: Günlük değerin yüzde 5’i
Selenyum: Günlük değerin yüzde 3’ü

C vitamini, bağışıklık sistemi tarafından en çok ihtiyaç duyulan vitaminlerden biridir. İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduran brokoli, hastalıkların önlenmesinde ve iyileştirilmesinde önemli rol oynar.

Brokolinin Yan Etkileri Nelerdir?

Genel olarak brokoli, yüksek miktarlarda tüketilmedikçe önemli bir yan etkiye sahip değildir. Ölçülü olarak tüketildiğinde genellikle herhangi bir zararı bulunmaz. En sık görülen yan etki, yüksek lif miktarına bağlı olarak bağırsaklarda şişkinlik veya tahriştir. Ayrıca, tüm turpgillerden sebzeler gaz yapabilir, ancak faydaları yan etkilerine oranla daha fazladır.

Brokoli Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Brokoli, bazı kronik hastalıkların yol açtığı hücre hasarını önleyici çeşitli biyoaktif bileşenler içerir. Brokolinin faydaları arasında; kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruyucu etkisi yer alabilir. Bunların yanında kan şekerini düzenleyerek diyabete karşı önleyicidir.

Her Gün Brokoli Yersek Ne Olur?

Düzenli olarak brokoli tüketen kişilerde kalp ve damar hastalıkları riski azalır. C vitamini özelliği ile bazı cilt ve göz alerjilerine de yardımcı olur.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2023

Yayınlama Tarihi: 10 Şubat 2023

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır