refika çiğ börek / Çiğ Börek | Yemek tarifleri, Yemek, Türk yemek tarifleri

Refika Çiğ Börek

refika çiğ börek

Yufkanın kudreti

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

“Yufkadan suşi olur mu” demeyin, bal gibi olur. Börek, pizza, mantı da olur. Bu haftaki yazıyı yufkayla hangi yollara gidebilirsiniz onları anlatmaya ayırmak istedim, afiyet olsun.

Haberin Devamı

Yufka çok sakin bir malzeme. Bizim kültürümüzde varlığı fazla büyütülmemekle beraber inanılmaz bir işçilik ürünü olarak, ince bir lezzetin simgesi. Yufkacılığı İstanbul’da da Türkiye’nin birçok yerinde de Kastamonulular yapıyor. Alçakgönüllü halleri adeta bu güzelliğe de geçmiş. Gastronomik bir harika olmasına rağmen, klasik bir ekmek gibi alkışlanmıyor.

NEFİS KENAR PİZZA

Atölyede aç kaldığımızda son dakika kurtarıcısı olarak çok kullandığım bir yöntem bu. Kurumuş yufkaları ideal tava böreğindeki karışımı kullanarak ıslatın. Kenarlara biraz fazla yufka bırakın. Sonrasında buralara ince bir şekilde dil peyniri boğumlarını koyup kıvırın. Bu kenarlar pizzanızın kenarları olsun. Domates sosunu ve diğer malzemeleri üzerine yerleştirin. Fırına verin, inanılmaz bir pizzanız olacak.

Haberin Devamı

İDEAL TAVA BÖREĞİ

Tava böreği, hafif bir tarif olduğu için yapan memnun, yiyen memnun gibi bir durumu var. Bütün malzemeleri önceden hazırlayın ve tavanın başına geçin. Altını açıp, biraz yağ koyun. Dolapta kalmış yufkaları da yağ kızınca dizmeye başlayın. 28 santimlik bir tava için iki yufka yeterli. Sonra peyniri koyun. İki boğum kullanmak yetecektir. Bu böreği efsanevi yapan yufka katlarını koyarken hazırlayacağınız karışım. Bir çorba kaşığı yoğurt, iki yumurta, dörtte bir bardak süt, aynı miktarda zeytinyağı veya ayçiçek yağını iyice çırpın ve aralara serpin. İnce bir börekten pofuduk ve suböreği tadında bambaşa bir hale dönüştüğünü göreceksiniz. Son olarak dışarı taşan yufkalarla üzerini kapatın ve bir tarafı iyice pişince, kapakla çevirerek, diğer tarafını tavaya yerleştirin. Çıtırdadığında böreğiniz hazır demektir.

TÜRK SUŞİLERİ

Bu tarifi ilk duyanlar bana deli gözüyle bakıyorlardı. Yaşım küçüktü. “Ya, beni bir kırmayın, tadına bakın” deyip yedirdiklerimin müptelası oluyorlardı. Hatta ilk kitabımı yazmam için çok ısrar edenler üzerinde bu tarifimin büyük etkisi var. Suşi, orijinal olarak haşlanmış pirinçle yapılıyor. “Neden bizim yufkamızla da olmasın” diyerek yola çıktım. Bu aşamada akıllara gelen ilk soruyu biliyorum: “Çiğ yufka yersem karnımda kurt çıkar mı?” Bir kere bilinmeli ki, yufka çiğ değil, pişen bir malzeme. Hatta biraz kuruyup sonrasında suyla tekrar ıslatılıyor. Dolayısıyla müsterih olun.
Suşi için yufkayı A4 kâğıdından biraz daha uzun parçalara ayırın. İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Tonbalığı, salatalık, fıstık kombinasyonu da olur; karides, haşhaş, mayonez ve acı da. Daha basit düşünüp ceviz, tulum peyniri, kayısı ve salatalıkla da hoş bir uyum yakalayabilirsiniz. Sonrasında üzerine bir parça bal döküp, arzu ederseniz soya sosuna batırarak yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

YUFKADAN MANTI

Bu tarif, benim aklımı başımdan alıyor. Burada yufkaları sigara böreği yapar gibi kesip isterseniz içine kıyma veya peynir koyup, katlamaya başlayın. Katlama şekli sigara böreğinden farklı. Kenarları serbest bırakıp direkt dolduruyorsunuz. Malzemeyi tam ortaya, yufkanın üçte birlik alanına koyuyorsunuz. Sonrasında suyla önce rulo yaptığınız ucu yapıştırıp, boşta kalan iki tarafı ıslatıyor ve birbirine kenetliyorsunuz. İster fırında ister derin yağda kızartın. Yazın domatesli bir sosla kırmızı mantı da yapmak mümkün. Ya da kuşkonmaz, sarmısak gibi heyecanlı malzemeler koyarak yapmak da
Keyif sizin.

ANTEP KATMERİ

Antep’teki Zekeriya Usta’nın katmeriyle yarışamasa da şehirdeki birçok tatlıyı geçebilecek güzellikte bir tarif çıkarabilirsiniz. Yufkanın içine 60 gram kaymağı misket büyüklüğünde parçalar halinde yayın. Üzerine bir çorba kaşığı tozşeker ve üç çorba kaşığı boziçi (Yeşil, erken hasat antepfıstığı) serpin. Katlayıp tavada bir tatlı kaşığı tereyağında kızartın. Üzerine biraz daha şeker ve antepfıstığıyla emrinize amade.

Haberin Devamı

Patatesli gül böreği

Bu tarifi ne zaman yapsak atölyedekiler kendilerinden geçiyor. Gül böreğini hiç yapmamış veya uzun yıllardır yemeyenlere hoş bir vesile olsun istedim.
Bir büyük patatesi haşlayın, soyun ve kabaca doğrayın. Bir çorba kaşığı zeytinyağını ve bir tatlı kaşığı tereyağını tavaya alın. Zar büyüklüğünde orta boy kuru soğanı pembeleştirin. Birer tatlı kaşığı domates ve biber salçasını ilave edip, kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Patatesleri tavaya alın ve bir çatalla hafif ezerek soğan sotesiyle karışmasını sağlayın ama püre olmasınlar. Yarım çay kaşığı pulbiberi ve tuzu ilave edin ve soğumak üzere kenara alın. Ben bu börekte patates harcına pul biber acılığını çok yakıştırıyorum, siz dilerseniz daha az kullanabilirsiniz.
Yufkanızı masaya açın, bir buçuk çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin, elinizle daha homojen yayılmasını sağlayabilirsiniz. Üçte birlik kısmını alttan katlayın. Patatesli harcı koyacağınız kısmın iki kat olması işinizi çok kolaylaştıracak. Ilık patates harcınızı ince-uzun yayın. Yufkayı sarın ve dolayın. Yarım çorba kaşığı zeytinyağını mümkünse böreğinizin büyüklüğündeki bir sahana gezdirin ve hazırladığınız böreği yerleştirin. Çok kısık ateşte her iki tarafı da renk alana kadar ocakta pişirin. Bu börek size hem gözlemeyi anımsatacak hem de fırında pişmiş böreği.

Haberin Devamı

Salataya galeta

Ben galetayı çok severim. Bizim kültürümüzün önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. Salatalara muhakkak bir iki tane koyarım. Özel günlerde veya dolapta kalmış yufkalar kurumaya başladığında galeta yapmak çok iyi oluyor. Hem inanılmaz güzel gözüküyor hem de dört gün dayanabiliyor. Yufkayı iki parmak kalınlığında şeritler halinde boydan boya kesin. İsterseniz sade yapabilir, isterseniz içine kibrit çöpü gibi kestiğiniz pastırma dilimleri, rende peynir, salça, zeytin ezmesi gibi malzemeler koyabilirsiniz. Ardından iki ucundan döndürerek galetalar elde edin. Pastırma özellikle benim favorim. Üzerine bir fırçayla yumurta beyazı sürün ve çörekotu, susam, tuz, karabiber, kekik, zahter, haşhaş gibi malzemelerle süsleyin.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

3 Ustadan Yemelere Doyamayacağınız Çiğ Börek Tarifi

Püf noktalarına dikkat ederek yağ çekmeyen, içi sulu sulu, puf puf, dışı çıtır çiğ börekler yapmak isterseniz tüm sırlarını açıklıyoruz.

Aslen adı çi börek. Çi Tatarcada şahane anlamına funduszeue.infoi gerçekten şahane oluyor. Orjinalinde kıymayla yapılan çiğ börek şimdilerde patatesli, peynirli, çikolatalısı bile var ama orjinali en güzeli. Lafı uzatmadan 3 ustadan çiğ börek tarifine geçelim.

ARDA'NIN MUTFAĞI ÇİBÖREK TARİFİ

Hamuru için gerekli malzemeler: 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
İç Harcı için; gr az yağlı kıyma, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber, yemek kaşığı su
Kızartmak için; ayçiçek yağı

Yapılışı: 3 su bardağı unu tezgaha alın. 1 tutam tuzu ekleyin. Unun ortasını havuz gibi açıp içerisine suyu, zeytinyağını ve sirkeyi ekleyin.Çatalla sıvı malzemeyi karıştırıp dıştan içe azar azar un alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvmaında sert olmayan bir hamur elde edin. Hamuru güzelce yoğurduktan sonra üzerine bir bez örtüp 5 dakika funduszeue.info arada iç harcını hazırlayalım. Geniş bir kaseye kıymayı, rendelenmiş soğanı(suyuyla birlikte), tuzu, karabiberi alıp elinizle karıştırın. En son yemek kaşığı su da ekleyerek hafif nemli sulu bir karışım elde edin. Artık çibörek yapımına geçebiliriz. Hamurdan cevizden çok az büyük bezeler yapın. Tezgahı hafif unlayıp merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açın.Açtığınız hamurun yarısına hazırladığınız iç harcından yerleştirin ve kaşıkla düzeltin. Yarım ay gibi kapatıp çay tabağı ile ya da hamur kesici ile kesip bol kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Hepsi bu:) Afiyet olsun.

REFİKA'NIN MUTFAĞI ÇİĞ BÖREK YAPIMI

Hamuru için gerekli malzemeler: 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, ½ paket kabartma tozu, 1/3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1,5 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için 2 avuç un
İç harcı için; gr kıyma,1,5 adet soğanın suyu, 1/5 su bardağı su, ½ çay kaşığı karabiber,tuz
Kızartmak için: zeytinyağı

Yapılışı: Yoğurma kabına malzemeleri alıp yoğurun. Hamur kıvam alınca tezgaha alıp tezgahta da hafif unla pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru 6 parçaya bölün ve beze yapın. Bezelerin üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin. İç harcı için soğanı robottan geçirin, süzgeçle süzün. Bu suya kıymayı ekleyin. Eğer soğanınız yeteri kadar sulu değilse 1/5 su bardağı kadar daha su ekleyebilirsiniz. Bu oran kıymadan kıymaya farklılık gösterecektir o yüzden kıymanız aldığı kadar su ilave edebilirsiniz. Kıymanın püremsi bir kıvamı olması önemli. Karabiberini ve tuuznu da ekleyip iyice karıştırın. Hamur bezelerini açmak için hem tezgahı hem de merdanenizi unlayın ve çok fazla bastırmadan, yavaş yavaş, her tarafı eşit olacak şekilde açın. Hamura hafif oval bir şekil vermeye çalışın. Açtığınız hamurların fazla ununu silkeledikten sonra kıymayı yerleştirip lahmacun gibi bastıra bastıra kıymayı yayın. Yarım ay çeklinde kapatıp bir çay tabağı ile uçlarını kesin. Kızgın yağda arkalı önlü kızartın.

HARUN USTADAN ÇİĞ BÖREK TARİFİ

Gerekli Malzemeler; 6 su bardağı un, gr az yağlı dana kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tane orta boy rendelenmiş soğan, 1,5 su bardağı su (hamuru yoğurmak için)
kızartmak için bir miktar sıvı yağ

Yapılışı: İç harcını hazırlayalım. Kıymaya, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 su bardağı suyu, rendelenmiş soğanı ve 1 tatlı kaşığı karabiberi ekleyip güzelce yoğurun. Cıvık bir harç olmalı. Hamuru yoğuralıfunduszeue.info tezgaha alın. Ortasını havuz şekline açıp tuz ekleyin. Ortasına su ekleyip orta sertlikte bir hamur elde edin. Yaklaşık 10 dakika kıvamı gayet güzel oluyor. Hamurun üzerini kapatıp 5 dakika bekletin. Bu arada yağı ısıtın. Hamuru cevizden biraz büyük bezelere ayırın. Yaklaşık 16 beze çıkıyor. Hafif unlanmış tezgahta merdaneyle açın. Hamurun yarısına iç harcından koyup yarım ay gibi kapatın. Çay tabağı ile kenarını kapatıp bol kızgın yağda kızartın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası