Istihare namazı nasıl kılınır

Istihare Namazı Nasıl Kılınır

istihare namazı nasıl kılınır

İstihareye Nasıl Yatılır? Namazı ve Rüyası

İstihareye Yatmak, İstihare Duası ve Namazı ile İlgili Bilgiler

Bu yazımızda İstihare duası ve namazı hakkında birçok kişinin merak ettiği bilgileri sizleri için bir araya getirdik. Peki, istihareye yatmak nedir? İstihareye yatmadan önce okunması gereken istihare duası nelerdir? İstihare namazı nasıl kılınır? Başkası adına istihare yapılır mı? Kısaca belirmek gerekirse A'dan Z'ye istihare ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

İstihare Nedir?

webgrid.co.uk

İstihare, bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest alınıp, iki rekat namaz kıldığı ve bu hususta dua okuyarak o işle ile ilgili rüya görmek için uykuya yatmaktır. İstihare, Peygamber Efendimiz tarafından bir işe başlarken yaptığı istihare bizlere sünnettir.

İmam Gazali hazretleri bu şekilde buyurur;

Gazali’ye göre istihareye yatan bu iki şeyden mahrum olmayacaktır;
İstihare eden hayırdan,
İstihare eden, doğruyu bulmaktan, hakikate ulaşmaktan mahrum olmayacaktır.

İstihare duasının Arapça halini ve Türkçe'sini sizlerle paylaşıyoruz. İstihare yapmadan önce duanın nasıl okunacağını buradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca duanın Türkçe anlamını bilmenizde duayı okurken sizin için daha faydalı olacaktır.

Arapça İstihare Duası Yazılışı ve Okunuşu

İstihare namaz duasını, namazınızı bitirdikten sonra secdede iken, ellerinizi semaya kaldırarak okumaya başlayınız. Allah namazınızı kabul eylesin.

İstihare Namazı Duası Okunuşu;

‘‘Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es'eluke min fadlike'l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta'lemu vela â'lemu ve ente allâmu'l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta'lemu enne hâzâ'l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ'lemu enne hâza'l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va'kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih. ’’

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare Duası Türkçe Anlamı;

"Allahım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlu kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise âcizim; sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allâh'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Yok eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve âhiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!"

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare namazı içinde okunan duaları, bu namaz sonrasında yapılması gerekenleri, sizler için detaylı olarak derledik. Peki, istihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kılınırken hangi dualar okunur? İstihare namazı doğru kılınışı nasıldır?

İstihare namazı 2 rekattır. İstihare namazına başlamadan önce ne için yattığınızı ve bu rüyanın sizlere renklerle haber vermesi gerektiğini dile getiriniz. Rüyanızda görülen siyah, kırmızı gibi koyu renkler o işin hayırsızlığını söylerken; beyaz ve yeşil gibi açık, hayırlı renkler sizlere yapacağınız işin hayırlı olduğuna haber verir.

İstihare namazına başlamadan önce tövbe ediniz. Tövbe İçin kısaca: " Ya Rabbi, Buluğ anımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni bağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, af etmeni istiyorum." denir. Günahlarınız için Allahtan af dileyerek namazınıza başlayınız.

2 Rekat İstihare Namazı Kılınışı

İstihare Namazı 1. Rekat;

1. İstihare namazının birinci rekatında "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz.
2. Sonrasında ise "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız ve Subhaneke duasını okuruz.
3. Ardından, Euzü-besmele çekeriz ve hemen sonrasında Fatiha Duası’nı okuruz.
4. Fatiha Suresi’nden sonra Kafirun Suresini okuruz ve ardından Rüku'ya gideriz.
5. Son olarak ise secdeye gideriz, doğruluruz ve sonrasında tekrardan secdeye gideriz.

İstihare Namazı 2. Rekat;

1. İlk olarak ayağa kalkarak kıyama dururuz ve besmele çekeriz.
2. Besmeleden sonra Fatiha okuruz ve ardından da ihlas suresini okuruz.
3. Ardından Rüku'ya gideriz, ardından da secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.
4. Son aşamada ise oturur pozisyonda Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
5. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

İstihare Namazı İhlas Suresi

Bismillahirrahmânirrahîm.
1. Kul hüvellâhü ehad
2. Allâhüssamed
3. Lem yelid ve lem yûled
webgrid.co.uk lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Anlamı;

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1. De ki; O Allah bir tektir.
2. Allah eksiksiz, sameddir. (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir). 3. Doğurmadı ve doğurulmadı.
4. O'na bir denk de olmadı.

İstihare Namazı Kafirun Suresi:

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul yâ eyyühel kâfirûn
2- Lâ a'büdü mâ ta'büdûn
3- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
4- Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm
5- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
6- Leküm dînüküm veliye dîn

Kafirun Suresi Anlamı;

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki: Ey kâfirler
2- Tapmam o taptıklarınıza!
3- Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.
4- Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.
5- Hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz.
6- Size dininiz, bana dinim (sizin dininiz size, benim dinim bana)

Rüya tabirlerine günümüzde oldukça yoğun olarak başvurulmaktadır. Ancak rüya tabirlerinin İslamiyet'teki yeri ne? Dilerseniz "İslama Göre Rüya Tabiri" adlı içeriğimizi inceleyerek bu sorunuzun cevabını alabilirsiniz.

Hangi Durumlarda İstihareye Yatılır?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihareye birçok durumun neticesinin hayrını öğrenmek için, kötülüklerden korunmak için yatabilirsiniz. Ancak öyle önemli şeyler vardır ki bu durumlarda mutlaka istihareye yatmanız gerekir.

İstihareye yatmak için; istihare namazının ilk rekatında ''Kâfirun Suresi'' ikinci rekatında ise ''İhlas Suresi'' okunması gerekir. Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.

Özellikle, sizler için önemli bir işe adım atarken istihareye yatınız. Bu konularda istihareye yatılması oldukça önemlidir. İstahare o işin, eşin hayırlı olmasını gösterirken diğer yandan da hayırlı olmayan şeylerin hayra dönüşmesini de sağlayabiliyor.

1. Evlilik kararı almak üzereyken;
2. Ev alırken,
3. Yeni bir iş yeri açarken;
4. Bir işe başlarken,
5. Kötü bir uğraştan kurtulmak için,

İstihare Başkasına Yapılır mı?

Günümüzde insanların çoğu istihareye yatmaz, istihare yatan arkadaşlarından kendisi için istihareye yatılmasını ister. Başkasının sizin adınıza istihare yatması caiz değildir, gerçek sonuçlar doğurmaz. Bunun için istihare namazının nasıl kılındığını öğrenerek, sizin yatmanız daha doğru olacaktır.

İstihare Nasıl Yapılır?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare yapılırken gözden kaçan detaylardan, nasıl yapılması gerektiğine dair her şeyi siz değerli okurlarımızla elimizden geldiğince paylaşmaya çalışacağız.

İstihare 7 gün art arda yatılması daha sağlıklı olacaktır. İlk gün yattığınızda rüyanızın tam olarak sizin için ne ifade ettiğini anlamamanız ya da şüphe içinde olduğunuz durumlarda doğru bir sonuca varmak istiyorsanız yedi gün yatmanız doğru olacaktır. Eğer 7 günün sonunda hayırlı mı yoksa hayırsız mı arasında bir tereddüde kaldığınız zaman kalbiniz ile hissettiğiniz cevap doğru olacaktır.

İstihareye yatma aşamasında yapmanız gereken belli başlı hazırlıklar olacaktır.

İstihare Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

1. İstihareye yattığınız ilk gün gusül alınız. (Bunu 7 gün tekrarlamanıza gerek yoktur.)

2. Kıbleye doğru ayaklarınızı uzatmamaya dikkat edin.

3. İstihare abdesti aldıktan sonra kimse ile konuşulmaması, göz göze dahi bile gelinmediği için ev halkının uyumasını ya da onlara haber vererek sizi konuşturmamalarını, namaz kılacağınız ortama gelip kalabalık yapmamalarını önceden söyleyiniz. Ayrıca telefonunuzdaki, duvarlarda asılı olan resimleri kaldırın ki bu resimlerle göz göze gelmeniz dahi istiharenizin şüphe içine girmesine neden olabilir.

4. Her açıdan önlemlerinizi alarak, abdestinizin olması halinde bile İstihare abdesti almanız gerekir. İstihare abdestinden sonra başınızı eğerek kimse ile göz göze gelmeden, huşu ile namaz kılacağınız alana giderek İstihare namazınızı kılmaya başlayabilirsiniz.

İslamiyette İstiharenin Yeri Nedir?

istihareye nasıl yatılır namazı duası

İstihare, batıl bir inanış değildir. İslamiyette var olan; Peygamberimiz tarafından sürekli yapılan bir sünneti seniyedir. Biz aciz kulların bir işe kalkışmadan ellerimizi yaradana açıp, bu işin bizler için hayır ve şerini öğrenmek isteğidir. Yüce Rabbimiz de açılan elleri geri çevirmeyecek, bu konuda rüyalarla bizlere yol gösterecektir.

Peygamber efendimizin sürekli yaptığı bu namaz bizlere sünnettir. Efendimiz, bir işe başlarken o işin hayırlı olup olmadığı şeklinde, kötülüklerden korunmak için istihareye yatarmış. Hadisi şeriflerde de belirtildiği gibi istihare insanlar için hayırlı, dinimiz açısından da iyidir. İstihare ile ilgili hadisleri okuyarak istiharenin dini boyutunu anlayabilirsiniz.

Rüya ile Amel edilme de çokça sorulan sorulardan birisi. Dilerseniz "Rüya ile Amel Arasındaki İlişki Nedir?" adlı içeriğimize göz atarak bu sorunuzun cevabını en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.

İstihare Duası ve Namazı ile İlgili Hadisler

''Allah’ım bana hayır ver ve benim için hayırlı olanı seç.''

''İstihare yapan kimse hüsrana uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez.''

''İstihare eden zarara düşmez.''

''Allaha istihare, kişinin saadet vesilelerinden biridir.''

''İstiharede bulunmak ve kadere razı göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun eksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir.''

''Âdemoğlunun Allah’tan hayır dilemesi (istiharesi) saadetindendir. Allah’ın hükmüne razı olması da saadetindendir. Allah’tan hayır istemeyi terk etmesi ise onun bedbaht olmasındandır. Allah’ın hükmüne razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır.''

İstiharede Görülen Renklerin Anlamları

İstiharede Görülen Renklerin Anlamları

İstihareye yattığınız zaman rüyanızda gördüğünüz renkler sizlere hayır ve şer hakkında işaretler verecektir. İstiharedeki rüyayı renklerin anlamına göre yorumlanır. İşte, İstihare'de görülen renklerin anlamları;

İstihareye yattığınız zaman rüyanın şekli ve gördüğünüz renklerle o rüyanın yorumunu yapabilirsiniz. İstihare'ye bir kez yattığınızda kesin sonucu almayabilir, bunun için 7 gün art arda yatmanız daha sağlıklı olacaktır.

Rüyanızda beyaz gibi açık tondaki renkleri, yeşil ve tonlarındaki renklerin yoğunluğunu gördüğünüz zaman o rüya sizin yapacağınız işin hayırlı olduğunu gösterir.

Rüyanızda kırmızı, siyah gibi koyu tonlarda, iç karartan tonlardaki renkleri gördüyseniz; bu işin sizlere hayır getirmediğini, iyi olmayacağına haber verir.

Peki, görülen renklerin karmaşık olması yani içinde beyazlar ve siyahların olması nasıl yorumlanır?

7 gün yattığınız rüyada sürekli olarak bu şekilde görmeniz halinde ya da bir gün iyi diğer gün hayırsız gördüğünüz rüyaları 7 gün sonunda ağırlıklı renkler hangileri olduğuna belirleyin buna göre anlayabilirsiniz. Eğer rüya görmeme durumunuzda ise kalktığınız zaman duyduğunuz his sizlere hayırlı mı hayırsız mı olduğunu belirtecektir.

İstihare Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İstihare hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden yukarıda bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise istihare hakkında sıkça sorulan soruları cevaplayacağız. İşte istihare hakkında sıkça sorulan sorular.

İstihare rüyasında ne görülür?

İstihare rüyasında normal rüyalar görülür. Bu rüyaların tek farkı renkleridir. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkleri görülürse işin şer olduğu anlaşılır.

İstihareye yatmak kaç gün?

İstihareye 7 gün art arda yatmak en doğrusudur. İlk gün rüyanızın tam olarak sizin için ne anlam ifade ettiğini anlamayabilir, aklınızda şüphe bulunabilir. Bu yüzden 7 gün boyunca istihareye yatın.

İstihare namazı kaç kez kılınır?

İstihare namazı 2 rekattan oluşmaktadır. İki rekatlık bu namazı bir kere kılmanız sizin için yeterlidir. Ancak abdestinizi namazdan önce tazelemeniz gerektiğini unutmayın. Bu işinizin daha hayırlı olmasına vesile olabilir.

Namazsız istihare nasıl yapılır?

Namaz kılmadan da istihare duası okunabilir. İstihare duası ile Allah'a yalvararak; işlerinin hayırlara vesile olmasını, işinin hayırlı olup olmadığına yönelik ilham almayı ve hangi işlerin bizim için daha hayırlı olacağını dua yardımı ile istenir.

İstihâre ne anlama gelmektedir?

Sözlükte “hayırlı olanı isteme” anlamına gelen İstihâre, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak Allah’a dua etmesidir.

İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişare ederler ve Allah’tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan yardım istemektir.

Hz. Peygamber ashabına her işte istihâreyi, Kur’an’ın bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir (Buhârî, Teheccüd, 25; Ebû Dâvûd, Vitir, 31).

İstihâre hangi durumlarda yapılır?

İbadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeylerde istihâre yapılmaz. İstihâre, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanabilir.

Hz. Peygamber (sas)’in tavsiyesi doğrultusunda istihâre eskiden beri İslâm dünyasında âdet olmuş ve önemli önemsiz birçok hususta günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Kumandanlar sefere çıkmadan, sultanlar veliahtlarını belirlemeden önce istihâre yapar ve bunun sonucuna genellikle uyarlardı. Evlilik öncesinde ve çocukların isimlerinin konması esnasında da istihâre yapmak âdet olmuştur. Ayrıca birtakım tartışmalı dinî meselelerde fetva verirken bazı âlimler ulaştıkları sonucu istihâreyle destekleme yoluna gitmişlerdir (meselâ bk. İbnü’s-Salâh, I, , ; II, , , , ).

İstihâre namazı nasıl kılınır?

İstihâre namazı mendup olup, birinci rekâtında Fâtiha’dan sonra Kâfirûn sûresi; ikinci rekâtında Fâtiha’dan sonra İhlas sûresi okunur. Namazdan sonra istihâre duası yapılır.

İstihâre Duası

Sahabeden Câbir b. Abdullah diyor ki: “Rasûlullah, Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi işlerimizin tamamında bize istihâreyi öğretiyor ve şöyle diyordu: “Biriniz bir şey yapmaya niyet edince farz dışında iki rekât namaz kılsın ve arkasından şu duayı yapsın:

اللَّهُمَّ إنِّي أسْتَخِيرُكَ بعِلْمِكَ وأَسْتَقْدِرُكَ بقُدْرَتِكَ، وأَسْأَلُكَ مِن فَضْلِكَ العَظِيمِ، فإنَّكَ تَقْدِرُ ولَا أقْدِرُ، وتَعْلَمُ ولَا أعْلَمُ، وأَنْتَ عَلَّامُ الغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أنَّ هذا الأمْرَ خَيْرٌ لي في دِينِي ومعاشِي وعَاقِبَةِ أمْرِي  فَاقْدُرْهُ لي ويَسِّرْهُ لِي، ثُمَّ بَارِكْ لي فِيهِ، وإنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أنَّ هذا الأمْرَ شَرٌّ لي في دِينِي ومعاشِي وعَاقِبَةِ أمْرِي فَاصْرِفْهُ عَنِّي واصْرِفْنِي عنْه، واقْدُرْ لي الخَيْرَ حَيْثُ كَانَ، ثُمَّ أرْضِنِي.

Allah'ım! Senden, senin ilim ve kudretinden hayır beklerim. Senin büyük lütfundan talep ederim. Sen kâdirsin, benimse gücüm yetmez, sen bilirsin, ben bilmem. Sen bütün gizlilikleri bilensin.

Allah'ım! Bu işim dinim için, dünyam ve âhiretim için senin ilminde hayır diye yer almışsa onu bana nasip et, onu kolaylaştır ve uğurlu kıl. Eğer bu işim dinim için, dünya ve âhiretim için senin ilminde kötü diye yazılmışsa onu benden, beni de ondan uzaklaştır. Hayır nerede ise onu nasip et ve gönlümü ona yönelt!”

Hz. Peygamber sözüne devamla, ‘İstihâreyi yapan kişi bu sırada işini de söylesin’ buyurdu. (Buhârî, "Da’avât", 48).

Ayrıca Hz. Âişe validemiz de Resûlullah(sas)’ın kendisine şu duayı öğrettiğini nakletmektedir: Allah’ım! Şüphesiz ben senden hayrın her çeşidini isterim, dünya için olanı da âhiret için olanı da, bilebildiğimi de bilemediğimi de. Dünyada ve âhirette bilebildiğim ve bilemediğim şerrin hepsinden sana sığınırım. Allah’ım! Kulun ve Peygamber’inin senden istediği her çeşit hayrı ben de isterim ve onun sana sığındığı şerlerden ben de sana sığınırım. Allah’ım! Şüphesiz ben senden cenneti ve beni cennete yaklaştıran söz ve amelleri istiyorum. Cehennem ateşinden ve beni ona yaklaştıran söz ve davranışlardan sana sığınıyorum. Senden, benim için takdir ettiğin hükmünü hayırlı kılmanı diliyorum.”

  • İstihâre duasının namazdan hemen sonra ve kıbleye dönülerek okunması, ellerin kaldırılması ve dua âdâbına riayet edilmesi, duanın kabul olma ihtimalini arttıran güzel davranışlar olarak telakki edilmiştir. 
  • İstihâre namazının kılınamaması hâlinde, sadece duası okunmakla yetinilir.

Enes b. Mâlik’ten nakledilen istihâre hadisinin devamında Resûl-i Ekrem, “Sonra kalbine ilk doğan duyguya/düşünceye bak, ona uygun davranman hayırlı olur” demiştir (Münâvî, I, ). Buna göre istihârenin sonucunda insanın içine ferahlık, genişlik ve iç huzuru gelirse o işi yapması, sıkıntı, huzursuzluk ve darlık hali doğarsa yapmaması daha hayırlı görülmüştür.

  • Bazı kaynaklarda rüyada beyaz veya yeşil görülmesinin o işin hayırlı olduğuna, siyah veya kırmızı görülmesinin şer olduğuna delâlet ettiğine dair nakledilen görüşler (İbn Âbidîn, II, 27) şahsî tecrübelere dayanmakta, dolayısıyla dinî bir mahiyeti bulunmamaktadır (Semîr Karanî Muhammed Rızk, s. ).

İstihâre, sadece bir rüya görmek için yatmak değil, Allah’tan hep hayırlı olanı isteme bilincine ulaşabilmektir. Bu bilinç, kişinin, “Ey Rabbim! Şayet senden istediğim şey benim için hayırlı ise onu bana nasip eyle!” diyebilme şuurudur. Buna göre istihâre, her şeyden önce Müslüman’ın hayat tarzıdır.

  • İbnü’l-Hâc ayrıca, istihâre ile birlikte istişare etmesinin de sünnete uygun bulunduğunu söyleyerek kişinin her ikisini de ihmal etmemesi gerektiğini kaydeder.

Enes b. Mâlik vasıtasıyla Resûlullah’a nispet edilen bir rivayette şöyle denilmektedir: “İstihare eden aldanmaz, istişare eden de pişman olmaz.”(Taberânî, el-Mu’cemü’l-evsat, VI, )

İslâm büyükleri, bu nebevî hakikati şu hikmetli vecizeyle pekiştirmişlerdir: “Dört şey vardır ki, bunlar kime verilirse, kendisine mutlaka karşılığı verilir: Kendisine şükretme nasip olana fazlası verilir; tevbe edenin tevbesi kabul görür; istihare yapana (hayırlısını isteyene) hayır verilir; istişare edene de doğru (netice) verilir.”

İstihare namazı nasıl kılınır? Nasıl yapılır, duası, nasıl niyet edilir?

İstihâre "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. İnsanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazan belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle veya çeşitli sebeplerle dünya ve âhiret bakımından kendileri için hangi seçimin hayırlı olacağını kestiremezler ve bunu bilmek için çeşitli çarelere başvururlar. Meselâ, Peygamberimiz’in nübüvvetle görevlendirildiği sıralarda Araplar&#dan bir kimse yolculuğa çıkmak istediğinde, bu yolculuğun kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için fal oklarına başvururdu. Peygamberimiz bu âdeti kaldırarak onun yerine istihâreyi getirmiştir.

İstihare namazının kılınış tablosu

İstihare namazı kaç rekattır? İstihare namazı nasıl kılınır? Kılınış rekatları tablosu

Bir şeyin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığına dair. Manevi bir işarete kavuşmak için kılınan iki rekatlık bir namazdır. Birinci rekatta "Kafirun Suresini" İkinci rekatta "İhlâs Suresini" okumak mustahaptır. Namazdan sonra İstihâre Duası okunur (İstihare duası için bakınız: Delilleriyle İslam İlmihali, Prof. Dr. Hamdi DÖNDÜREN, s. ), sonra da abdestli olarak kıbleye yönelip yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayır ve iyiliğe; siyah veya kırmızı görülmesi ise şerre işarettir.

İstihare namazı kılınışı

İstihare Duasının Arapça Yazılışı

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ﴿١﴾ فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ﴿٢﴾ اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ -وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ- خَيْرٌ ليِ فيِ دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ﴿٣﴾ فَاقْدُرْهُ ليِ وَيَسِّرْهُ ليِ ثُمَّ بَارِكْ ليِ فِيهِ ﴿٤﴾ وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأمْرَ شَرٌّ ليِ فيِ دِينيِ وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ- فَاصْرِفْهُ عَنيِّ وَاصْرِفْنيِ عَنْهُ وَاقْدُرْ لِيَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنيِ بِهِ﴿٦

İstihare Duasının Türkçe Okunuşu

"Allâhumme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es&#eluke min fadlike&#l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta&#lemu ve lâ a&#lemu ve ente allâmu&#l guyûb. Allâhumme inkunte ta&#lemu enne hâza&#l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta&#lemu enne hâza&#l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f&#asrifhu anni va&#srifni anhu ve&#kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih." (Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, ; Ahmet b. Hanbel, III/).

İstihare Duasının Anlamı

Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!”

İstihare Duası, Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı

İstihareye nasıl yapılır? İstihareye nasıl yatılır?

Peygamberimiz’in öğrettiği duanın anlamından da anlaşılacağı gibi istihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını veya hayırlı ise gerçekleşmesini Allah&#tan dilemek ve O&#na danışmak demektir. İstihâre yapmak isteyen kişi, kalbinden her şeyi atarak ve kalbini bütünüyle bu işe teksif ederek iki rek‘at namaz kılmalı ve ardından Peygamberimiz’in öğrettiği bu duayı yapmalıdır. Samimi olarak yapıldığı takdirde Allah&#ın hayırlısını lutfedeceğine ümit bağlanır, kalbe doğuş olabilir. İstihârenin sonucunda bir rahatlık ve ferahlık hissedilirse o işin hayırlı olacağına, buna karşılık sıkıntı ve darlık hissedilirse, olumsuz olacağına yorulur. İstihâre gündüz yapılabileceği gibi tam konsantre olmak, iyice yoğunlaşmak için geceleyin hemen yatmadan önce yapılması tavsiye edilir. İstihâre namazını kılıp yattıktan sonra, Allah bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir. Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilir. Kişi bu duanın Arapça&#sını okuyabileceği gibi Türkçe anlamını da okuyabilir. İstihâre için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı yoktur.

İstihare namazının kılınışı

2 Rekatlık İstihare Namazı

    1. Rekat
  • "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet ederiz
  • "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
  • Subhaneke&#yi okuruz
  • Euzü-besmele çekeriz
  • Fatiha okuruz
  • Kafirun Suresini okuruz
  • Rüku&#ya gideriz
  • Secde&#ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde&#ye gideriz

İstihare Namazı Nasıl Kılınır, Ka&#; Rekat? İstihareye Nasıl Yatılır? İstihare Duası Okunuşu ve Anlamı

Haberin Devamı

Anlamı: (Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, )

İstihareye Nasıl Yatılır?

İstihare namazı kılındıktan sonra istihare duası okunur. Ardından kıbleye yönelerek abdestli bir şekilde uyunur. 

İstihare Namazı Hangi Gün Yapılır?

İstihare namazı farz olmadığından, herhangi bir zaman aralığı yoktur. Kişi ne zaman uyumak istiyorsa, abdest alarak istihare namazı kılmaya başlayabilir. İstihare namazı uyuma vakti öncesi kılındığında, mutlaka abdest alınmalı ve namaz eda edilmelidir. Ardından kişi hemen yatağa girmeli ve uyumalıdır. 

İstiharenin Hayırlı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

İstihare Nedir? İstihare Nasıl Kılınır? İstihare Namazı Ne Zaman Ka&#;ta Kılınır? Ka&#; Rekattır?

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihâre, bir yönden yapılacak olan işin hayırlı olmasını; hayırlı olması durumunda gerçekleşmesini Allah'tan dilemek ve O'ndan yardım talebinde bulunmaktır. İstihâre namazı mendup olup, namazın birinci rekâtında Fâtiha suresinin ardından Kâfirûn sûresi okunur. Namazın ikinci rekâtında ise Fâtiha suresinin ardından İhlas sûresi okunur. Namaz bittikten sonra ise istihâre duası okunur.

İstihare Namazı Ne Zaman Kılınır?

İstihâre kelimesinin anlamı "hayırlı olanı istemek" demektir. Halk arasında sıklıkla kullanılmakta olan tabiri ile rüyaya yatmak anlamına da gelmektedir. Bir kişinin yatağa girerek rüyaya yatmadan önce kılınan namaza bu anlamda İstihare namazı denilmektedir. Akşamın yahut gecenin her hangi bir vaktinde yatacak olan kişiler, yapacak olan bir işin kendileri için iyi mi yoksa kötümü olduğuna dair bir işaret almak için bu istihâre namazı kılabilirler.

İstihâre namazı kılmak isteyen bir kişi yatağa girmeden önce abdest alıp istihare namazına niyetlenerek iki rekat şeklinde namaz kılar. Bu namazda da kılınış bakımından diğer namazlara benzer. Farklı olan tek yönü namazın bitiminde istihâre duasının okunuyor olmasıdır. Kılınan namazın hemen ardından kişi rüyaya dalmak için yatağa girer ve uykuya dalar.

İstihare Namazı Kaçta Kılınır?

İstihâre namazının belirli bir saati yoktur. Kişi ne zaman yatağa girip uyumak istiyorsa o saatte istihare namazını kılarak yatağına girip uykuya dalabilir. Namazın saatini kişinin akşam uykuya dalmak için yatma saati belirler.

İstihare Namazı Kaç Rekattır?

İstiharek, kişinin yapmayı istediği ancak yapacağı şeyin kendisi için hayırlı olup olmadığı konusunda tereddütte düşmesi durumunda kılabileceği bir namazdır. İstihare namazının rekat sayısı ise yalnızca 2 ikidir.

İstihare Namazının Kılınış Şekli Nasıldır?

Namazın kılınışı işe şöyledir;

Kılınan her namaz için olduğu gibi istihare namazı içinde önce abdest alınır. İstihare namazını kılmaya başlamak için ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet edilir. Sonrasında ise; "Allahu Ekber" denilerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Namazın birinci rekatında ilk olarak Subhaneke okunur. Ardından Euzü-besmele çekilir ve Fatiha suresi ve sonrasında da Kafirun Suresini okunarak Rüku'ya gidilir. Rükudan sonra secde'ye gidilir ve sonrasında doğrulur ve oturur vaziyete gelinir ve hemen ardından tekrar secde'ye gidilir.

İkinci rekat için ayağa kalkılır ve kıyama durulur. Kıyamda iken besmele çekilerek Fatiha suresi hemen sonrasında da İhlas suresi okunup rüku'ya gidilir. Rükudan sonra secde'ye gidilir ve doğrularak oturulur ve ardından tekrar secde'ye gidilir.

Secdenin ardından tekrar doğrularak oturulur ve bu oturuş esnasında Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. Sonrasında ise baş önce sağa çevrilerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denir ve sonrasında baş sola çevrilerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek namaz tamamlanır. Bu namazın ardından ise istenen sayıda İstihare duası okunur. Dua bittikten sonra yatağa kıbleye dönülerek yatılır.

İstihare Namazı Hangi Durumlar İçin Kılınmaz?

İstihare namazının kılınmadığı bazı durumların varlığı söz konusudur. Bunlar; ibadet ve iyilik yaparak sevap işlemek gibi hayırlı olan, haram ve günah işlemek gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeyler için istihâre namazı kılınmaz.

İstihare Namazı Ne İçin Kılınır?

İstihâre namazı; kişinin yapacağı bir işin yahut şeyin doğru olup olmadığı konusunda tereddütte düştüğü konular için kılınır buna örnek olarak ise;

- Evlilik kararı almak üzereyken;
- Yeni bir iş yeri açarken;
- Yeni bir ev alırken,
- Yeni bir işe başlarken
İstenirse istihâre namazı kişi tarafından yedi kez tekrarlanabilir. 

İSTİHARE DUASI OKUNUŞU, İstihare Namazı Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Diyanet Meali

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

İstihare duası istihareye yatmak isteyen kişilerin aklında oluşan ilk soru işaretidir. İstihare namazı nasıl kılınır ve istihare nasıl yapılır soruları da sıkça araştırılır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in de (s.a.s) sıkça yaptığı istiharenin dinimizdeki yeri oldukça önemlidir. Özel hayatınızla ilgili bir durumun sizin için hayırlı mı, hayırsız mı olduğunu öğrenmek için istihareye yatmak istiyorsanız istihare namazı duası hakkında ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz. İstihare duası Arapça Türkçe okunuşu, anlamı ve fazileti aşağıda yer alıyor. Peki, İstihare namazı için nasıl niyet edilir, namazı nasıl kılınır ve duası nasıl yapılır?

İSTİHARE DUASI OKUNUŞU, İstihare Namazı Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Diyanet Meali
İSTİHARE DUASI OKUNUŞU, İstihare Namazı Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Diyanet Meali
İSTİHARE DUASI OKUNUŞU, İstihare Namazı Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Diyanet Meali
İSTİHARE DUASI OKUNUŞU, İstihare Namazı Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Diyanet Meali
İSTİHARE DUASI OKUNUŞU, İstihare Namazı Duası Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı Ve Diyanet Meali
SON DAKİKA

İstihare Duası

İstihare namazı nasıl kılınır, nedir

İstihare namazı hakkında bilinmesi gereken şeyler vardır. Bahsi geçen namazın nasıl kılınacağına dair soru işaretleri olanlar için yardımcı olabilecek bilgiler bulunmaktadır. İstihâre namazına başlamadan önce tövbe ederiz. Tövbe İçin kısaca: " Ya Rabbi, buluğ çağımdan şimdiye kadar yapmış olduğum günahlardan pişman oldum, sana sığınıyorum. Beni bağışla, bundan sonra bu günahlardan uzak olacağıma sana söz veriyor, affetmeni istiyorum." deriz. Günahlarımız için Allah'tan af dileyerek namaza başlarız.
İstihâre Duasının Türkçe Okunuşu
"Allâhumme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'eluke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhumme inkunte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in kunte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ve âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysu kâne. Summe ardihi bih." (Buharî, Teheccüd, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, ; Ahmet b. Hanbel, III/).



İstihâre Duasının Anlamı

"Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen biliyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim dinim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!"

İstihâre namazı iki rekatlık bir namazdır. Birinci rekatta "Kafirun suresini" İkinci rekatta "İhlâs suresini" okumak gerekir. Namazdan sonra İstihâre duası okuruz ve abdestli olarak kıbleye yönelip yatarız. Rüyada beyaz ya da yeşil görmek hayır ve iyiliğe; siyah ya da kırmızı görmek şerre işaret olarak yorumlanır.



İSTİHARE NAMAZI NEDİR?

İstihâre, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah'tan dilemek ve O'ndan yardım istemektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihâreyi, Kur'an'ın bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir (Buhârî, Teheccüd, 25; Ebû Dâvûd, Vitir, 31).İstihâre namazı mendup olup, birinci rekâtında Fâtiha'dan sonra Kâfirûn sûresi; ikinci rekâtında Fâtiha'dan sonra İhlas sûresi okunur.

HANGİ DURUMLARDA İSTİHAREYE YATILIR?

İstihareye birçok durumun neticesinin hayrını öğrenmek için, kötülüklerden korunmak için yatabilirsiniz. Ancak öyle önemli şeyler vardır ki bu durumlarda mutlaka istihareye yatmanız gerekir.Özellikle, sizler için önemli bir işe adım atarken istihareye yatınız. Bu konularda istihareye yatılması oldukça önemlidir. İstahare o işin, eşin hayırlı olmasını gösterirken diğer yandan da hayırlı olmayan şeylerin hayra dönüşmesini de sağwebgrid.co.ukk kararı almak üzereyken;Ev alırken,Yeni bir iş yeri açarken;Bir işe başlarken,Kötü bir uğraştan kurtulmak için,




İSTİHAREYE NASIL YATILIR?

İstihareye yatmak için; istihare namazının ilk rekatında ''Kâfirun Suresi'' ikinci rekatında ise ''İhlas Suresi'' okunması gerekir. Namaz kılındıktan sonra istihare duası okunur ve ardından kıbleye doğru bir şekilde yatılır. Rüyada beyaz veya yeşil renkler görünürse o işin kişiye hayırlı olacağı, siyah ve kırmızı renkler görülürse işin şer olduğu anlamına gelmektedir. Şer olandan kaçınmak gereklidir.

İSTİHARE BAŞKASINA YAPILIR MI?

Günümüzde insanların çoğu istihareye yatmaz, istihare yatan arkadaşlarından kendisi için istihareye yatılmasını ister. Başkasının sizin adınıza istihare yatması caiz değildir, gerçek sonuçlar doğurmaz. Bunun için istihare namazının nasıl kılındığını öğrenerek, sizin yatmanız daha doğru olacaktır.



İSTİHARE NASIL YAPILIR?

İstihare yapılırken gözden kaçan detaylardan, nasıl yapılması gerektiğine dair her şeyi siz değerli okurlarımızla elimizden geldiğince paylaşmaya çalışacağıwebgrid.co.ukre 7 gün ard arda yatılması daha sağlıklı olacaktır. İlk gün yattığınızda rüyanızın tam olarak sizin için ne ifade ettiğini anlamamanız ya da şüphe içinde olduğunuz durumlarda doğru bir sonuca varmak istiyorsanız yedi gün yatmanız doğru olacaktır. Eğer 7 günün sonunda hayırlı mı yoksa hayırsız mı arasında bir tereddüte kaldığınız zaman kalbiniz ile hissettiğiniz cevap doğru olacaktır.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

Genel Haber

 

 

İstihare “hayırlı olanı istemek” anlamına gelir. İstihare, bir işin hakkında hayırlı olup olmadığını anlamak için abdest alıp iki rekât namaz kıldıktan sonra bu husustaki duayı okuyarak o işle ilgili uykuya yatmaktır.

Evlenmeden önce, birkaç defa istihare etmeli, Hak teâlâya sığınmalıdır. Nefsin ve kötü kimselerin araya girmemesi için, yalvarmalıdır. Salih, güvenilir kimselerle istişareden sonra, istihare yapmalıdır.

Bir işe başlayacağınız veya bir şeyden kurtulmak istediğiniz zaman, iki rekât nafile namaz kılıp [aşağıda bildirilen Arapça duayı okuyarak] “Eğer bu işim [Mesela şununla evlenmem veya şu evi almam] dünya ve ahiretim için hayırlı ise, bunu bana mübarek eyle. Eğer hakkımda hayırlı değilse, onu benden uzaklaştır ve hayırlı olanı bana kolaylaştır. Beni kazana rıza gösterenlerden eyle, Ya Erhamerrahimin” demelidir.

Şu bilinmelidir ki istihare haram bir iş için yapılamaz. Rüyada renk görmenin de bir bağlayıcılığı yoktur. Sahabeler renklere göre iş yapmamıştır anca bazı kitaplarda rüyada görülen renklere gör işin yorumlanabileceği yazılmıştır. Peygamber Efendimiz (asm), bilhassa, “istihareden sonra kalpten geçen mânânın ve oluşan kararlılığın” hayra yorumlama açısından önemli olduğunu bildirmiştir.

 

 

İstihare İle İlgili Bir Kaç Hadis:

(Mutluluk, istihare namazı kılmakla gerçekleşir.) [Hakim]


(İstiharede bulunmak ve kadere rıza göstermek kişinin mutlu olacağına, bunun aksi ise, kişinin mutsuz olacağına alamettir.) [Tirmizi]

“İstihare eden zarara düşmez.” (Buhari)

 

“Allah’a istihare, kişinin saadet vesilelerinden biridir.” (Buhari)

 

Ey Enes, bir işi yapmayı niyet ettiğin zaman o iş hakkında yeniden yedi defa istihare et. Sonra kalbinden geçen temayüle bak. Çünkü hayır kalbinde doğan mânâdadır. 

 

İstihare Duası:

 

“Allâhumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bikudratike ve es’eluke min fadlike’l-azîm. Feinneke takdiru velâ ekdiru ve ta’lemu vela â’lemu ve ente allâmu’l-ğuyûb. Allâhumme in kunte ta’lemu enne hâzâ’l, emre hayrun lî fî dînî ve meâşî ve âkibeti emrî âcili emrî ve âcilihi fakdirhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte tâ’lemu enne hâza’l-emre şerrun lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emri âcili emrî ve acilihî fasrifhu annî vasrifnî anhu va’kir liyelhayra haysu kâne sume ardinî bih.”

Anlamı: “Allâh’ım, Sen’den hayır talep ediyorum, zira Sen birsin. Sen’den hayrı yapmaya kudret talep ediyorum, zira Sen vermeye kadirsin. Rabbim, yüce fazlını talep ediyorum, Sen her şeye kadirsin, ben âcizim. Sen bilirsin, ben câhilim. Sen gaybları bilirsin.

Allâh’ım, şüphesiz biliyorsun ki, bu iş benim dinim, hayatım ve sonum için hayırlıysa, bunu bana takdir et ve yapmamı kolay kıl. Sonra da onu hakkımda mübarek kıl. Eğer bu iş bana dinim, hayatım ve âkıbetim için zararlıysa, onu benden çevir, beni de ondan çevir. Hayır ne ise, bana onu takdir et, sonra da bana onu sevdir” (Buhârî)

 

Kısaca Kılınışı:

 

  • Bu namaz sabah namazının sünneti gibi kılınır. Tek fark; 1 Rekatta zamlı sure olarak Kâfirun Suresi , 2 Rekatta zamlı sure olarak İhlas suresi  okunur.
    • İlk rekatta Fâtiha  ve Kâfirun Suresi  okunur.
    • İkinci rekatta sadece Fâtiha  ve İhlas suresi   okunur.
    • Oturuşta ise diğer namazlarda olduğu gibi: Ettehiyyâtü  Allâhümme Salli , Allâhümme Barik , Rabbenâ duaları Rabbenââtina  ve Rabbenâğfirlî  okunur.
    • Ardından istihare duası yapılır. Tesbih isteğe bağlı olarak yapılır.
    • Namazı kıldıktan sonra dünya kelamı etmemek, sağ tarafa ve kıbleye doğru yatmak, uymaya çalışırken kalpten “Allah Allah” demek iyidir.
    • Bu namazı buradan okuyup, tatbik etmek isteyenlerden bir dileğimiz olacak, Yukarıdaki Peygamber efendimizin yukarıdaki duasını kendi sıkıntısına, problemine uyarlayıp kalbinden okuduktan sonra;3 ihlas ve 1 Fatiha’yı da başta Peygamberimize, sevdiklerine ve Zamanın Sahibine hediye eylesin. Onların yüzü suyu hürmetine bu aciz kulunun anlayacağı şekilde her şeyi  aşikar göstersin, perdeleri aralasın diye Allah’a dua etsin. Dua esnasında:
      • Allah ile konuşur gibi dua etsin,
      • Etrafını saran melekleri hissetsin,
      • Dua esnasın da gözlerini  kapatsın,
      • Boynunu büksün,
      • Allah’ın aciz bir kulu olduğunu hissetsin.
    • Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilinir.
      Sammi olarak yapıldığı takdirde, kalbe doğuş olabilir, istihare sonucu bir ferahlık  ve rahatlık olursa o işin hayırlı olacağına, sıkıntı ve darlık olursa olumsuz olacağına işaret edilir. Gündüz yapılacağı gibi, iyice konsantre olunabilmesi için geceleyin yatmadan hemen önce yapılması tavsiye edilir.  İstihare için uykuya yatma ve rüya bekleme şartı olmadığıda unutulmasın.  Allah bunu samimi olarak isteyenlere bir işaret veya ipucu verir.
      O kapısına geleni  geri çevirmez. O’nun kapısı umutsuzluk kapısı değildir.





Keywords:

<< Other posts

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede