konuşurken ağızda tükürük birikmesi nedenleri / Ağızda Tükürük Birikmesi Nedenleri ve Tedavisi - Mortilki

Konuşurken Ağızda Tükürük Birikmesi Nedenleri

konuşurken ağızda tükürük birikmesi nedenleri

Ağızda Tükürük Birikmesi Nedenleri ve Tedavisi

İnanması güç olsa da sağlıklı her yetişkin günlük 1 ila 1,5 litre civarında tükürük üretir ve normal olarak bu sıvıyı yuttuğuna hiç odaklanmaz. Ancak, tıp dilinde hipersalivasyon ismiyle bilinen aşırı tükürük salgılanmasından muzdaripseniz, sık sık yutkunma ihtiyacı hissedebilir ve ayrıca ağzınızdan salya akması gibi nahoş durumları deneyimleyebilirsiniz.

Tükürük üretimi ağız sağlığının önemli bir parçasıdır. Çünkü bu berrak sıvının dişlerimizi çürüklerden korumak, ağzımızı nemlendirmek, midemizin yiyecekleri daha kolay sindirmesine yardımcı olmak ve ağız kokusu bakterileriyle savaşmak gibi önemli görevleri var. Ancak, herhangi bir şeyin gereğinden çok fazla olması daha iyi sonuçlar doğuracağı anlamına gelmez. Zira, tükürük bezlerinin gereğinden fazla üretim yapması yalnızca rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda utanç verici ve hatta belki de altta yatan başka bir tıbbi durumun olduğunun işareti olabilir. Aşağıda, ağızda tükürük birikmesinin olası nedenlerini tartışıyor ve tedavi yöntemlerine değiniyoruz&#;

Makaleye Genel Bakış

Hipersalivasyon Nedir?

Tükürük bezlerinin gereğinden daha fazla tükürük üretmesi durumuna hipersalivasyon denir. Hipersalivasyondan muzdarip kişiler ağızlarında biriken fazla miktardaki tükürükten dolayı sürekli yutkunma ihtiyacı hissedebilir, konuşma zorluğu çekebilir ve ileri durumlarda ağızlarında sızan salya nedeniyle dudaklarında çatlaklar oluşabilir. Tüm bunlar, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmenin yanı sıra öz güven eksikliğine yol açabilir.

Öte yandan, hipersalivasyon başlı başına bir hastalık değil, çoğu zaman altta yatan başka bir durumun belirtisi olarak tanımlanır. Aşırı tükürüğe neden olan bu etkenler, takma diş kullanmaktan hamileliğe, reflüden yutma yeteneğinin azalmasıyla sonuçlanan kas kontrolü yitimine kadar pek çok etken nedeniyle ortaya çıkabilir.

Ağızda Tükürük Birikmesi Neden Olur?

Bebekler 1,5 &#; 2 yaşına gelene kadar ağız kaslarında tam olarak kontrol sahibi olmadıklarından yetişkinler gibi yutkunamazlar. Bu nedenle, uyku sırasında ve uyanıkken bebeklerin ağzında tükürük birikebilir ve bu sıvı salya şeklinde ağızdan akabilir. Bebeklerdeki bu durum normal kabul edilse de yetişkinlerdeki fazla tükürük salgılanması geniş yelpazede birçok etken nedeniyle ortaya çıkmış olabilir&#;

  • Asit reflü
  • Ağız veya boğaz enfeksiyonları
  • Hamilelik
  • Mide bulantısı
  • Takma diş kullanmak
  • Ağız içi hijyene dikkat etmeme
  • Çene problemleri
  • Antikonvülzan ve sakinleştirici ilaç kullanımı
  • Kuduz veya tüberküloz
  • Alerji
  • Zehirli böcek ısırıkları ve zehirli mantarlar
  • Civa gibi toksin maddelere maruz kalma
  • B3 (niasin) vitamin eksikliği

Ağızda tükürük birikmesi yukarıdaki nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa, bunların tedavisiyle birlikte kendiliğinden geçer. Ancak, ağızda tükürük birikmesi sürekli olarak devam ediyorsa bu duruma kas kontrolünü (yutkunmayı) etkileyen kronik sağlık koşullarının neden olabileceğini bilmek önemlidir. Bunlar:

  • Parkinson hastalığı
  • Amyotrofik lateral skleroz (ALS)
  • Maloklüzyon (dişlerin kötü kapanma durumu)
  • Yüz sinir felci
  • Zihinsel engelli olmak
  • Serebral palsi (fetal dönemle 5 yaş arasında oluşan beyin hasarı)
  • Down sendromu
  • Felç

Ağızda Tükürük Birikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipersalivasyon tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doktorunuz, aşırı tükürük üretiminizin diş çürüğü veya diş eti iltihabı gibi bir nedenden kaynaklandığını düşünüyorsa sizi diş hekimine yönlendirebilir. Ayrıca, limon veya sirke gibi ağız sulanmasına neden olabilecek asidik gıdaların tüketimini sınırlandırmanız konusunda öneride bulunabilir.

Doktorunuz ayrıca antikolinerjik ilaçlar reçeteleyebilir veya yüz kaslarını sıkılaştırarak salya akmasını engelleyen botulinum toksini (Botoks) yapılmasını tavsiye edebilir. Ancak, botoks uygulamasının etkilerinin geçici olduğunu ve birkaç ay sonra yeniden yapılması gerekeceğini bilmek önemlidir.

Daha ileri vakalarda doktorunuz tükürük bezlerine cerrahi müdahale seçeneğini düşünebilir. Ayrıca, tükürük bezlerine radyasyon tedavisi uygulamak bir başka seçenektir.

Aşırı tükürük sorununuz varsa bol su içmeyi ihmal etmeyin. Ek olarak, dişlerinizi fırçalamanız ve ağız gargarası kullanmanız ağzınızı geçici olarak kurutarak tükürük birikmesini nispeten engelleyebilir.

Ağızda Tükürük Birikmesi Nasıl Geçer?Ağızdan Salya AkmasıFazla Tükürük Gelmesi

Aşırı t&#;k&#;r&#;k &#;retimine dikkat!

Haberin Devamı

Aşırı tükürük üretimi nedir? Aşırı tükürük sorunu neden olur? Aşırı tükürük hangi sorunları doğurur? Tükürük artışının en yaygın nedenleri nelerdir?

Hipersalivasyon, siyalore ya da ptiyalizm olarak adlandırılan aşırı tükürük üretimi, ağızda dudaklardan ya da ağız kenarından sızacak ölçüde fazla tükürük olması demektir. Aşırı tükürük üretimi, ortaya çıkış nedenine bağlı olarak, belirli bir dönemde geçici olabileceği gibi sürekli de olabilir. Ancak her koşulda son derece rahatsız edici ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

AŞIRI TÜKÜRÜK HANGİ SORUNLARI DOĞURUR?

Tükürük bezleri tarafından salgılanan berrak bir sıvı olan tükürük yiyecekleri nemlendirerek parçalanma ve yutulmalarına yardımcı olmasına ek olarak, içerdiği enzimlerle ağız, diş sağlığı ve sindirim açısından önemli işlevleri yerine getirir. Ancak her şeyin olduğu gibi tükürüğün de fazlası zararlıdır.

Ortalama olarak, sağlıklı bir kişide günde 0,75 ile 1,5 litre arasında tükürük üretilir. Tükürük üretimi bir şeyler yiyip içerken maksimum seviyeye çıkar ve uyku sırasında en düşük seviyededir. Ağızda çok fazla tükürük olması, hem ağzı kapalı tutma zorluğu yarattığı hem de fazla tükürük dışarı sızarak ağız kenarlarında ya da dudaklarda biriktiği için öncelikle kişinin kendisini rahatsız eden bir durumdur.

Yarattığı sosyal kaygı ve benlik saygısına olumsuz etki gibi psikolojik sorunların yanı sıra, fiziksel rahatsızlıklara da neden olabilir. Ağız içinden dışarı sızan tükürük dudakların çatlamasına ve deri enfeksiyonlarına yol açabilir. Ayrıca ağız kokusu, vücutta sıvı kaybı, konuşma, yeme ve tat almada bozulma gibi sorunları ortaya çıkarabilir.

AŞIRI TÜKÜRÜK NEDEN ÜRETİLİR?

Aşırı tükürük üretimi bir hastalık olmasa da genellikle altta yatan başka bir sorunun belirtisidir. Bunlar kolayca çözülebilecek sorunlar olabileceği gibi riskli durumlar ya da hastalıklar da olabilir. Bu nedenle ağızda tükürük miktarının hissedilir derecede artması ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

Tükürük artışının en yaygın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Down sendromu, otizm, ALS, felç ve Parkinson gibi hastalıklar
2. Kuduz, frengi veya tüberküloz gibi enfeksiyonlar
3. Arsenik ve cıva zehirlenmesi
4. Zehirli bir böcek ya da sürüngen tarafından ısırılma
5. Yüz felci
6. Nörolojik rahatsızlıklar
7. Yemek borusunda tıkanıklık
8. Sinüs, boğaz veya peritonsiller enfeksiyonlar
9. Sindirim sistemi ve mide sorunları
Vücutta şiddetli veya ani ağrı
Sinüzit, burun tıkanıklığı
Alerjiler
Lenf bezi büyümesi
Dili ya da dudak hareketini etkileyen tümörler
Gebelik
Çenede kırık veya çıkık
Ağız içinde ülser ya da iltihaplanma
Diş protezlerinin ağıza uygun olmaması veya ağız koordinasyonunun zayıf olması
Takma diş kullanımı
Ağız hijyeninin sağlanmaması

TÜKÜRÜK ARTIŞINDA NE YAPMALI?

Aşırı tükürük üretiminin uzun süreli olması, ciddi sorunlardan kaynaklanıyor olabileceği için mutlaka hekime başvurulması önemlidir. Altta yatan nedene ilişkin tedavilerin yanı sıra tükürük üretimini azaltmak için destekleyici olarak antikolinerjik ilaç, beta blokerlar, botox ya da akupunktur tedavisi uygulanabilir. Ayrıca sık diş fırçalama, gargara yapma ve bol su tüketimi de sorunun azalmasına yardımcı olacaktır.

#T&#;k&#;r&#;k#Aşırı T&#;k&#;r&#;k#Aşırı T&#;k&#;r&#;k Neden Olur

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası