kyk kuralları / KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Kyk Kuralları

kyk kuralları

KYK Yurt Kuralları Nelerdir?

Özel Kız Yurdu ve Erkek Yurdu Fiyatları için Tıklayınız.

KYK Yurt İzin Süreleri Ne Kadar? Kurum Yurtlarında barınan öğrencilere, yükseköğrenim kurumlarının akademik takvimleri gereği verilen tatiller ile hafta sonu (Cumartesi- Pazar ve diğer resmi tatiller hariç), bir öğretim yılında toplam 60 güne kadar izin verilebilmektedir.

Hafta boyunca derslere devam zorunluluğu olmayan öğrenciler, devam etmekte olmadığı günlere ait resmi yazı getirmeleri halinde almış oldukları izin 60 günlük izin süresine dahil edilmez.

Barındırılmakta Olan Öğrencilerin Hangi Sebeple Yurtla İlişiği Kesilir :

Yurda girmek için aranılan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olanların,

Taksirli suçlar hariç, tecil edilmiş olsa dahi hakkında mahkumiyet kararı verilenlerin,

Yurt kurallarına uymayıp, süresiz uzaklaştırma cezası alanların,

Yurt ücretini zamanında ödemeyenlerin,

Devam etmekte olduğu öğretim kurumundan üç ay ve daha fazla uzaklaştırma cezası alanların yeniden öğrenime başladıkları tarihe kadar yurtla ilişkileri kesilir.

Yurtlarda Kullanım ve Sorumluluğunuza Verilen Malzemeler Nelerdir?

Kaydı yapılan öğrenciye kalacağı oda ve yatak numarası yurt idaresince verilmektedir.

Yatağınıza en yakın bir dolap da kullanımınıza tahsis edilmektedir.

Nevresim takımı, yastık, battaniye ve yorgan yurt malzeme deposundan verilmektedir.

Küçük İşletmeler :

Kurum yurtlarında bulunan lokanta- kantin, kafeterya, çamaşırhane, fotokopi, ayakkabı tamiri, terzi, bilardo, vb. işletmeler öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet vermektedir.

KYK Ana Sayfa Girişi Yapmak için Tıklayınız

KYK Yurdu Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Heyecanlı bekleyişin ardından üniversite sınav sonuçlarının açıklanıp, yurt arama telaşına kapılan öğrenciler özel yurtların kapılarını çalmaya başladı. Bunun yanında üniversite hayatını sürdürürken özel yurtlara para vermek istemeyen, KYK yurtlarını da bir seçenek olarak düşünen öğrenciler için bu yazıyı derledik. Aileler ve öğrenciler için büyük önem arz eden bu konu, üniversite hayatının büyük sorunsalı haline gelebiliyor. Fakat KYK yurtları kategorisinde verilen niteliklere uyuyorsanız üniversite yaşantınızın daha kolay ve tasarruflu bir şekilde sürmesine yol açacaktır. T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan yurt hizmetleri, öğrencilerin üniversite döneminde barınma ihtiyacına en iyi şekilde karşılamaya çalışıyor. KYK yurt başvuruları Ağustos tarihleri arasında yapıldı.


KYK yurtları Türkiye ve Kıbrıs genelinde binden fazla öğrenciye hizmet vermektedir. Yurtlar barınmanın yanında öğrencilere sosyal, kültürel ve eğitim alanında da destek vermektedir. KYK yurtları tam ve yarı özel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tam KYK yurtlarının yaşam standartları daha düşük olup fiyatları daha uygun olurken, yarı özel yurtların konfor düzeyleri daha yüksek olmaktadır. Oda içerisinde kişi sayılarının daha az olduğunu görmekteyiz. Eminiz ki bu yazı KYK yurtlarına başvuruda bulunacaklar için iyi bir rota olacaktır. Bu yazımızda KYK yurtlarına başvuru, ileriki aşamalarda seçim süreci, yurtta kalma süresi, ücretleri, yurtların şartları ve yurttan men edilme durumları gibi kriterlerden bahsedeceğiz. 


Tam KYK veya yarı özel KYK nedir?

Tam KYK olarak nitelendirdiğimiz yurtlar, genellikle yaşam standartları daha düşük olup, kişi sayısının fazla olduğu odalara sahip olmaktadır. Ülke genelinde tüm yurtlarda yenilemeye gidildiği için “Tam KYK” adı altında bi yurtla karşılaşmanız zordur. Tam KYK olarak nitelendirdiğimiz yurt tipleri İstanbul içerisinde yoğunlukta bulunmaktadır. Buda İstanbul gibi bir ilin öğrenci nüfusunun yoğunluğundan ve üniversite sayısının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Diğer iller genelinde yarı özel yurtlar ağırlıkta bulunmaktadır. Hatta neredeyse Tam KYK yurtları bulunmamaktadır.


Tam KYK yurtlarına devam edecek olursak; tuvalet ve banyo gibi alanların ortak kullanıma bırakıldığını görmekteyiz. Ve bu alanları genelde koridorlarda görebilirsiniz. Odadaki kişi sayısı ise kişi arasında  değişiklik göstermektedir. Yataklar genelde ranza olup ama baza olanlarıyla da karşılaşabilirsiniz. Tam KYK adı altındaki bu yurtların yaşam standartlarının düşük olması sizi bazen yıldırma derecesine getirebilir. Ama fiyatının uygunluğu sizlere çok cazip gelecektir. Heleki bunu İstanbul gibi büyük şehirde okuyacak olanlar için düşünürsek. Sonuçta aylık küsür TL’ye yaşayacaksınız:) 


Gelelim Yarı Özel KYK Yurtlarına. Yarı özel KYK Yurtları kişilik odalardan oluşup, tuvalet banyosu oda içerisinde bulunmaktadır. Hatta en güzel yanlarından biri herkesin kendine ait bir çalışma masası, komidini bulunmaktadır. Bu çalışma masalarının yanında genelde inşası yeni olan yurtlarda oda içerisinde ayrı çalışma odaları da mevcuttur. Ayrıca Yarı özel KYK yurtlarında odaya girişler çoğunlukla kartla olmaktadır. Bunun yanında giysi dolapları da tam KYK yurtlarına göre büyük, alt kısımlarında ayakkabılığı da mevcuttur. Tam KYK  yurtlarında ise askeriye dolabı olarak nitelendirdiğimiz tekli dolaplar mevcuttur:( Dediğimiz gibi birçok yurt yenilemeye gittiği için bu askeriye dolaplarını da göremeye bilirsiniz. Daha kullanışlı, konforlu eşyalarla karşılaşabilirsiniz:)


KYK yurduna başvuru nasıl yapılır?

Üniversiteye girmeye hak kazanan öğrencilerin, üniversite sınav sonuçları ile e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirler. 


Peki bu işlemleri nasıl gerçekleştiriyoruz? İlk yapmanız gereken; e-devlet üzerinden sisteme girişinizi yapmak. Eğer daha önce e-devlet sistemini kullanmadıysanız sisteme giriş yapabilmeniz için şifreye ihtiyacınız vardır. Şifrenizi size en yakın PTT merkezinden edinebilirsiniz. 


  • Şifrenizi alıp T.C Kimlik No ile sisteme girişinizi yaptıktan sonra önünüze çıkan sayfada Hizmetler kısmını tıklamalısınız.
  • Devamında sayfanın alt kısmına ilerlediğiniz de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü adlı başlığın altında yer alan Yurt Başvurusu adlı kategoriye tıklamanız gerekmektedir. 
  • Bu adımda başvuru işleminizin gerçekleştirilebilmesi için karşınıza çıkan taahhütnameyi kabul etmeniz gerekmektedir.
  • Kabul ettikten sonra, kimlik bilgilerinizin doğruluğunu onaylayıp, bir sonraki adım olarak öğrenim bilgilerinizi sayfa üzerinde görebilirsiniz. Öğrenim bilgilerinde hata gören öğrenciler ise alt kısımda yer alan hata bildiriminde bulunabilirler.
  • Hata bulmadığını gören öğrenciler içinde, hangi şehirde üniversiteyi kazandı ise o il çevresinde KYK yurduna yerleştirileceği bilgisi yer almaktadır. Bu bilgilendirmeyi kabul eden öğrenciler bilgilendirme metnini okudum butonunu işaretlemelidirler.
  • Bir sonraki adımda adres ve iletişim bilgilerinizin yer aldığı kategoriler çıkacaktır. Eksik gördüğünüz noktada bilgilerinizi tamamlayabilirsiniz. 
  • İletişim bilgilerinizi de onayladıktan sonra özel durum kategorisi önünüze çıkmaktadır. Özel bir durumunuz varsa gazi veya şehit çocuğu, milli sporcu belgesi vb. gibi sıralamaların yer aldığı şıklardan birini seçmeniz gerekmektedir. Eğer yoksa da “özel ve özür durumu yok” kısmını seçmelisiniz.
  • Sayfanın devamında aile bilgileriniz bulunacaktır. Burada istenen bilgileri eksiksiz doldurmalısınız, bilgilerin doğruluğu çok önemli resmi kayıt üzerinde ne geçiyorsa onu yazmak durumundasınız. 
  • En son aşamaya geldiğinizde ise daha önceki sayfalarda ne yazdıysanız hangi kategorileri işaretlediyseniz bu bilgilerin bütününü görebiliyorsunuz. Kimlik bilgileriniz, öğrenim bilgileriniz ve aile bilgileriniz gibi vb. seçimleriniz yer alıyor. Sayfanın en alt kısmında başvur butonuna tıklayarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

KYK yurdu başvuruları ne zaman başlar?

Bu sene KYK yurdu başvurularının ne zaman yapılacağı Kredi Yurtlar Kurumu tarafından açıklandı. Başvurular Ağustos arasında gerçekleşti.


KYK yurdu kimlere çıkar? Seçim süreci nasıldır? 

Yurt başvurusunu yaptıktan sonra geriye bir tek beklemek kalıyor. KYK yurtlarına seçim sürecinde ilk aşama “öncelikli öğrenciler” kategorisinde yer alan kişilerin yurda alımı önceliklidir. 


Öncelikli öğrenciler: 

  • Şehit ve gazi çocuğu, gaziler,
  • %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,
  • Lise ve dengi öğrencilerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında kalarak tamamlayanlar veya devlet koruması altında olan öğrenciler,
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
  • Lisanslı Milli veya Amatör sporcular,
  • Gönüllü güvenlik korucusu olarak çalışan ve çalışırken vefat edenlerin, gönüllü güvenlik korucusu olarak emekliye ayrılan ve emekliye ayrıldıktan sonra vefat edenlerin çocukları,

Tabi bunların yanında maddi yetersizlik, anne veya babadan birinin vefat durumu, aile bireylerinin üzerine ait tapu, motor, ev gibi mülklerin olup olmaması KYK yurdunun çıkmasında öncelik sağlıyor.


KYK yurt ücretleri ne kadar?

KYK Yurt ücretleri, tam KYK veya yarı özel bir KYK olmasına göre ücretleri farklılık göstermektedir. Ağustos ayı itibariyle açıklanan zam oranlarına göre Tam KYK olarak adlandırılan yurtların ücreti TL’den başlarken yarı özel olarak adlandırılan yurtların ücreti daha fazla olabilmektedir. İlk kayıt aşamasında ise yurda 1 aylık depozito ücretini ödemek durumundasınız. Yurttan ayrılacağınız zaman bu ödediğiniz depozito ücreti geri verilmektedir


Yurdumu değiştirmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Bu durum büyük şehirlerde üniversite kazanan öğrencilerin en büyük sorunsalı haline gelmiştir. Özellikle İstanbul gibi şehirlerde okulu Anadolu yakasında iken yurdu Avrupa yakasında çıkabiliyor. Ve bu durum da öğrencileri yurt değiştirmeye yönlendirmektedir. Bunun yanında tam KYK yurtlarında kalan öğrencilerin odalarındaki kişi sayısının fazlalığı olsun, yaşam standartları olsun bunlara ayak uyduramayan öğrencilerde yurt değiştirmek için başvuruda bulunduklarını görmekteyiz. Yurt değiştirme işleminizi şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz: 


Şehriniz de bulunan KYK Bölge Müdürlüğüne giderek dilekçenizi vermeniz gerekmektedir. Geçmek istediğiniz 3 yurdu sayfa üzerinde sıralayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Ne kadar önce dilekçenizi erken verirseniz geçişiniz o kadar kolaylaşabilir. 


KYK yurdunda kalmaya hak kazandım, ama kalmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Bunun için hiçbir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yurt kayıt işlemlerinde, kayıt ücretini ödemediğinizde, kaydınız otomatik olarak siliniyor. Ve yurtta barınma hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz.


Farklı bir il ya da ilçeye yatay/dikey geçiş yaptım, yurda tekrar başvuru mu yapıyorum?

KYK yurdunda barınan yüksek öğrenim öğrencilerinin, başka il/ilçede üniversitelerini değiştirerek yatay/dikey geçiş yapmak istediklerinde yeniden gidecekleri il ya da ilçede barınacakları KYK yurduna başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu süreçte nakil işlemi gerçekleştirilmemektedir.


Yurt içerisinde İnternet mevcut mu?

İnternet hizmeti bazı yurtlarda  her katta ortak kullanımda bulunurken bazı yurtlarda oda içerisinde bulunmaktadır. Öğrencilerin İnternet sistemine T.C Kimlik No ve belirledikleri şifrelerle giriş yapabilirler.  


Yurtta çamaşırlarımızı nasıl yıkıyoruz?

Her yurdun içerisinde çamaşırhane mevcuttur. Bu çamaşırhanelerde çamaşırlarınızı ücretsiz bir şekilde yıkayabilirsiniz. Tabi bu çamaşırları yıkarken deterjan ve yumuşatıcı masrafı öğrencilere ait olmaktadır. Her yurdun kendine ait farklı kuralları vardır. Mesela bi yurtta çamaşır yıkaya bilmeniz için öncelikle sıra almanız gerekmektedir. Bazı yurtlarda ise çamaşır makinesini boş bulduğunuz anda çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Genelde çamaşır yıkama saatleri mesai saatleri içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun yanında bazı yurtlar, aslında genellikle yarı özel yurtlar mesai saatinden, gece saat ’a kadar ücretli bir şekilde çamaşır yıkama fırsatı sunar. Ücreti ise 6 TL’dir. Burada deterjanı ve yumuşatıcı da bu ücrete dahildir.


KYK yurtlarında yemek ücretleri ne kadardır?

KYK Yurtlarında kalan öğrencilere haftanın her günü, günde iki öğün yemek verilmektedir. Biri sabah olup, 8 TL’lik fiş ile kahvaltı yapma hakkınız vardır. yılı itibariyle sabah kahvaltıları hafta içi saat ’a kadar sürerken, hafta sonları ise saat ’a kadar sürmektedir. İkinci yemek akşam verilmektedir. Akşam yemeği saati ise &#;a kadar sürmektedir. Akşam yemeğinin fiş ücreti ise 17,00TL’dir. Bu fiyatların dışına çıkmadan o gün ne yemek varsa yemekhanede ücretinizin yettiği kadar yiyebilirsiniz. Yemek istediklerinizin fiyatı fişinizin toplam tutarını geçerse aradaki farkı ödemek zorundasınız. Ama diyelim o gün akşam yurtta yemek yemek istemediniz. Bu durumlarda yine de fiş hakkınızı kullanabilirsiniz. Akşam   TL’lik fişinizle maden suyu, meyve suyu, süt, ayran ve yoğurt gibi size sunulan ürünleri kasadan alabilirsiniz.


KYK yurduna gece 12’den sonra girebilir miyim?

KYK Yurtları güvenlik görevlileri tarafından korunurken, kamera sistemi ile izlenmektedir. Bunun yanında yurtlara girişiniz ve çıkışınız parmak okuma sistemi ya da kart sistemi ile kontrol edilmektedir. Yurtlara giriş saatleri sabah iken gece son giriş saati ’dır. Giriş ve çıkışları aksattığınız durumlarda müdürlük tarafından uyarı alıyorsunuz. Birkaç kural ihlali tekrarının sonucunda da yazılı dilekçe ve disiplin cezası verilmektedir. En son olarak da yurttan atılmaya kadar gidebiliyor. Bu konuda öğrencilerin dikkat etmesi gerekmektedir.


Evime gitmek istediğimde nasıl izin alabilirim?

Evinize gitmek istediğinizde gencizbiz sitesi üzerinden izninizi alarak yurttan çıkışınızı yapabilirsiniz. Arkadaşınızın evinde kalmak isteseniz de kütüphanede sabahlamak isteseniz de GencizBiz üzerinden izninizi almak zorundasınız. KYK yurtlarında kalan öğrencilerin akademik takvimleri, verilen tatil günleri, cumartesi-pazar günleri, resmi tatiller ve özel izinler hariç, bir  yıl boyunca öğrencinin toplam 75 güne kadar izin hakkı vardır. Yine izin kullanılırken bu kurala dikkat edilmesi önerilmektedir. 


Yurtta kaç yıl kalma hakkım var?

Öğrenciler KYK yurtlarında, normal öğrenim süreleri boyunca kalabilirler. Başka bir üniversiteye geçişleri sırasında (yatay/dikey) ise yine normal öğrenim süreleri zarfında yurtlarda barınabilirler.


Ara sınıfta KYK yurdunda kalmaya başlayan öğrenciler, atılma durumları söz konusu olmadığı sürece mezun olana kadar kalabilirler. Okullarını normal öğrenim süresinde bitiremeyen öğrenciler için 1 yılda yurtta kalmaya imkan sağlanır. Yurt içi ve yurt dışında öğrenci değişim programına katılan öğrencilerin de dönüşlerinde yurtta kalmaya devam edebilmektedirler.


Yaz döneminde KYK yurdunda kalmaya devam edebilir miyim?

Yaz döneminde KYK yurtlarında kalabilmeniz için zorunlu staj, yaz okulu ve bütünleme sınavı gibi zorunluluk gerektiren sebeplerin olması gerekmektedir. Yaz döneminde öğrencilerin bu gibi faaliyetlere devam edebilmeleri için Nöbetçi KYK yurtları hizmet vermektedir. Nöbetçi yurtlarda sadece KYK öğrencileri değil, KYK’lı olmayan öğrencilerde kalabilmektedir. Tabi onlarında kalabilmeleri için yukarıda bahsettiğimiz kriterlere uymaları gerekmektedir. 


Yurttan men edilme durumları

  • Öncelikle yurda girmek için aranılan şartlardan herhangi birini sonradan yitiren kişilerin yurtla irtibatı kesilir.
  • Yurt kurallarına sürekli olarak uymayıp süresiz uzaklaştırma cezası alanların yurtla irtibatları kesilmektedir.
  • Yurt ücretlerini zamanında ödemeyen öğrenciler için bu koşul yine geçerlidir. Bir aylık yurt ücretinizi, bir ay sonunda ödemek zorundasınız. Gecikme yaşayanlar için bu süre 10 gün uzatılmaktadır. Ve 10 gün sonunda mesai saatleri içerisinde yurt ücretinizi ödemediğiniz takdirde yurtla ilişkiniz kesilmektedir.
  • Öğrenci öğrenim gördüğü okuldan 3 ay ve daha fazla uzaklaştırma cezası aldığında, yine okula başlayacağı tarihe kadar yurtta barınamaz. Okula döndüklerinde ise yurda yeniden müracaat etmeleri gerekmektedir.

BONUS!

→ Bunun yanında bazı yurtlarda su ısıtıcı, kahve makinası gibi cihazların kullanımı yasaktır. Bunlar yangın çıkarma ihtimali yüksek cihazlar olarak görülmektedir.


→ Yurt içerisinde herhangi bir kişinin eşyasına yada malına zarar veremezsiniz. Herhangi bir silah, zarar verici maddelerin taşınması yasaktır ve yurttan atılma sebebidir. 


→ Yine yurt odalarında sigara, alkol vb. ürünlerinin tüketilmesi yasaktır. Sigara anımsayıcı adaptörlerde her oda içerisinde yer almaktadır. 


Bizler Microfon olarak üniversite yolculuğunda sizlere yardımcı olacak bu bilgileri derledik. Yazdığımız aşamaları dikkate alarak KYK yurt başvurusunda bulunabilirsiniz. Burslar içinde Burs Ara sayfasına göz atabilirsiniz.


burs ara görseli

Üniversiteye yerleşen veya halen üniversiteli olup da ara sınıf için KYK yurt başvurusu yapmak isteyen adayların kafasında “KYK yurt ücretleri, yemek, odaların durumu, yurdun temizliği, ısınma, sıcak su, internet, buzdolabı, güvenlik” gibi sorular bulunmakta.  KYK ülke geneli ve Kıbrıs’ta toplamda + üniversiteliye uygun fiyattan barınma imkanı sunmaktadır. KYK yurtları ücretleri, özel yurt ücretlerinin 1/5’i kadardır. Özel yurt veya öğrenci evinde kalmanın maddi külfeti ağırdır. Büyük şehirlerde aylık özel yurt fiyatları ortalama TL civarıdır. Bunun yanında harçlığınızı da katarsak asgari ücreti aşan bir harcamanız olacaktır ki bu da ortalama gelirli bir ailenin bütçesini sarsacaktır. Bu sebeple en azından ilk yıl Öğrenci Gündemi olarak KYK yurdunda kalmanızı tavsiye ederiz. Bu makalemizde KYK yurtları ile ilgili en çok merak edilenleri derledik.

KYK Yurtları Hakkında Genel Bilgiler

  1. KYK Yurt Başvuruları 
    Yurt başvuruları KYK’nın internet sitesinden (funduszeue.info ) yapılır.
  2. KYK Yurtlarında Oda Ayrımı Nasıl Olur?
    Geçmiş yıllarda KYK’da genel yurt ve yarı özel yurt şeklinde iki farklı yurt kavramı bulunmaktaydı. Yarı özelden kasıt daha modern, odalarda kalan kişi sayısının az olduğu yurtlardı ancak yeni düzenlemeyle birlikte artık bu ikililik ortadan kalktı. Asil olarak yurtta kalmaya hak kazanan öğrenciler oda seçimi yapamamaktadır.
  3. KYK Yurt Ücretleri Ne Kadar?
    Yurt ücretleri eğitim yılında aylık en az TL dir. Ancak yeni yapılan ve görece diğer yurtlardan daha iyi imkanları bulunan bazı devlet yurtlarının ücretleri TL arası değişmektedir. Yurda kayıt esnasında öğrenciler 1 aylık depozito vermek zorundadır. Kayıt sildirme sonrasında odanızda bir zarar olmaması halinde verilen depozito geri alınmaktadır.KYK Yurt Ücretleridosyasını açarak Türkiye genelindeki tüm yurtların ücretlerini liste halinde görebilirsiniz.
  4. KYK Yurtlarında Yemek Fiyatları Ne Kadar?
    Devlet yurtlarında barınan öğrencilere günlük 8,00 TL kahvaltı, 17,00 TL akşam yemeği olmak üzere günlük 25 TL yemek yardımı yapılmaktadır. KYK yurtlarında haftanın her günü yurtlarda yemek çıkmaktadır. Yemek ücretini hesaba katarsak öğrencilere aylık TL yemek yardımı yapılmaktadır.
  5. KYK Yurtlarında Odalar Kaç Kişilik?
    Öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan biri de KYK yurtlarında odaların kaç kişi olduğudur. Ülke genelinde birçok yeni KYK yurdu inşa edildi. Yeni inşa edilen yurtlarda odalar çoğunlukla standart olarak 3 kişiliktir. Ancak genele baktığımız zaman yurt odaları kişilik olarak değişmektedir.
  6. KYK Yurtlarında İnternet Var mı?
    İnternet öğrenciler için yemek ve barınma kadar önemli bir olgu. KYK yurtlarında hızlı olmasa da her katta internet bulunmaktadır. İnternet hızı anlık giriş ve modeme yakınlık gibi kriterlere göre değişiklik göstermekte. KYK yurtlarında kalan arkadaşların büyük çoğunluğu film izlerken donmaların olmasından şikayetçi. Toparlarsak KYK yurtlarında internet var ancak hızlı değil.
  7. Yurt Odaları Hakkında Bilgiler
    Eski ve yeni yapılan yurtlar arasında keskin bir ayrım olduğu için net bir KYK yurt odası tanımı yapmak güç. Ancak şuan var olan yurtların büyük çoğunluğu yeni veya yeniden düzenlenmiş. Odalarda çalışma masası, kitaplık, odaların büyüklüğüne göre ranzalı veya bazalı yatak sistemi bulunmaktadır. Kimi yurtlarda tuvalet ve banyo oda içinde yer alırken kimi yurtlarda da katlarda ortak kullanımdadır. KYK yurtlarında her odada mini buzdolabı bulunmaktadır. Yiyecek ve içeceklerinizi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yurtlarda ısınma ve sıcak su sorunu bulunmaz. Yurt müdürlüklerinin öğrenci sağlığı hassasiyeti bulunduğu için ısınma ve temizlik gibi sorunlar KYK yurtlarında yoktur.
  8. KYK Yurt Ücretine Neler Dahil?
    KYK yurtlarında barınan öğrenciler aylık yurt ücreti haricinde ısınma, elektrik, su ve internet için ekstra ücret ödemezler. Yani yurt ücretine tüm faturalar dahildir.
  9. KYK Yurtlarında Çamaşır Yıkama Sorunu Var mı?
    Her yurtta yeteri kadar çamaşır makinesi bulunmaktadır. Öğrenciler çamaşır yıkama ve kurutma odalarını kullanarak ücretsiz olarak çamaşırlarını yıkayabilir. Karışıklığa yol vermemek için yıkama ve kurutma yaparken eşyalarınızı takip etmenizi tavsiye ediyoruz. Çamaşır yıkarken deterjan ve yumuşatıcı öğrencilere aittir.
  10. Yurtta Temizlik Hizmeti Nasıl?
    KYK yurtlarında ortak alanlar ve odalar temizlik personelince düzenli olarak temizlenmektedir. Oda temizliği yalnızca dolap, cam silmeyle sınırlıdır. Personeller öğrencilerin dağınıklığını toparlamamakta. Eşya temizliği, süpürme işlemleri öğrencilere aittir. Yastık, yorgan ve çarşaflar yurt yetkililerince verilmektedir. Titiz olan arkadaşlar kendi yastık ve yorganlarını getirebilir. Aylık düzenli olarak çarşaf ve kılıf değişikliği yapılmaktadır.
  11. KYK Yurtlarında Giriş-Çıkış Saatleri 
    Yurda giriş ve çıkış saatleri öğrenciler için sorun yaratan uygulamalardandır. Güvenilir ancak özgürlüğü kısıtlayıcı bu uygulamanın yorumu öğrencilere kalmış. KYK yurtlarına giriş saati ; çıkış saati Bu saatler dışında giriş-çıkış yapma durumunda uyarı alırsınız ve tekrarı halinde yurttan atılırsınız. Bu yüzden yurt yetkilisinden izin almanız gerekmektedir.
  12. KYK Yurtlarında Güvenlik
    KYK yurtlarında öğrencilerin güvenliği için her türlü önlem alınmaktadır. Tüm KYK yurtlarında yeteri kadar kadın-erkek güvenlik görevlisi vardır. Ayrıca yurtlarda güvenlik kamerası mevcuttur.
  13. KYK Yurtlarında Evci İzni Alınabiliyor mu?
    Yurtta barındığınız yıl boyunca 60 gün hafta içi kullanabileceğiniz evci izniniz bulunmaktadır. Bu izinleri alırken öncelikle ailenizin onayı gerekiyor ardından çıkış yapmadan önce izin defterini doldurmanız gerekmektedir.
  14. Yurt Değişikliği Yapabilir miyim?
    Özellikle üniversitelerin çok fazla olduğu büyük şehirlerde öğrencilerin üniversiteye uzak bir yurtta barınma sorunu doğabilmektedir. Örneğin üniversite kampüsü Anadolu yakasında bulunan bir öğrenciye Avrupa yakasından bir yurt çıkabilir. Bu sorunu yurt müdürüne danışarak çözebilirsiniz.
  15. KYK Yurtlarında Kaç Yıl Kalabilirim?
    Öğrenciler KYK yurtlarında okudukları bölümün normal bitiş tarihine kadar barınabilir. Örneğin 4 yıllık bir programa kayıt olan öğrenci ilk yıl yurda kayıt olması halinde en fazla 4 yıl kalabilir. Okulu uzayan bir öğrenci en fazla okuduğu bölümünün normal bitiş yılı kadar yurtta barınabilir. Bölümünüz hazırlık dahil 5 yıllıksa 5 yıl kalabilirsiniz. KYK bu konuda bir esneklik getirdi. Okulunu uzatan öğrenciler talebi halinde en fazla 1 yıl daha KYK yurtlarında kalabilir. Ara sınıfta KYK yurtlarında kalmaya hak kazanan öğrenciler için de benzer durum söz konusu. Örneğin 2.sınıfta yurtta kalmaya hak kazanan 4 senelik bölüm okuyan bir öğrenci yurtta en fazla 3 yıl barınabilir. Hazırlık sınıfları da normal eğitim sürecine dahildir. Yani hazırlık okuyan bir öğrenci ilk senesinde yurtta kalmaya hak kazanırsa yurtta en fazla 5 sene kalabilir.
  16. KYK Yurt Kuralları Nelerdir?
    -Yurt odalarında su ısıtıcısı gibi yangın çıkarabilecek eşyaların kullanımı yasaktır.
    -Yurt odalarında alkol ve sigara vb. içeceklerin içilmesi yasaktır.
    -Yurda giriş-çıkış saatleri ve oda temizliğinize dikkat etmelisiniz. Bunun dışında kavga, silah taşıma gibi klasik kuralları yazmamıza gerek yok.
  17. Hangi Sebeple Öğrencileri Yurtla İlişiği Kesilir?

1- Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olanların,
2-Yurt kurallarına uymayıp, yurttan çıkarma cezası alanların,
3-Yurt ücretini zamanında ödemeyenlerin,
4- Devam etmekte oldukları öğretim kurumundan bir aydan fazla uzaklaştırma cezası almış olanların, yeniden öğrenime başladıkları tarihe kadar yurtla ilişikleri kesilir ve yurtta barınmaları için yeniden müracaat etmeleri gerekir.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 KYK Yemek Ücretleri

👉 KYK Yurt Ücretleri

👉 KYK Yurtları Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler

👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

ÖĞRENCİLERİN YURTTA İŞLEMİŞ OLDUKLARI SUÇLARA KARŞI UYGULANAN CEZALAR

 

MADDE 26 -

(1) Bu Yönetmelikte yazılı olan hususlara riayet etmeyen, yasaklara uymayan, kurum içinde ve dışında öğrenciye yakışmayan tutum ve davranışta bulunan öğrencilere, aşağıdaki disiplin cezaları verilir:

a)Uyarma

b)Kınama

c)Yurttan geçici çıkarma

ç)Yurttan süresiz çıkarma

(2) Uyarma ve kınama cezaları; öğrenciye yaptığı suçtan dolayı, bir daha suç işlememesi için dikkatli olması yönünde yapılan yazılı ihtardır.

(3) Yurttan geçici çıkarma cezası; öğrencinin 1 haftadan 1 aya kadar yurttan uzaklaştırılmasıdır. Öğrenci, bu ceza kendisine tebliğ edildiğinde derhal yurdu terk etmeye mecburdur.

(4)Yurttan süresiz çıkarma cezası;  öğrencinin yurtla ilişiğinin tamamen kesilmesidir. Öğrenci, bu ceza kendisine tebliğ edildiğinde derhal yurdu terk etmeye mecburdur. Bu şekilde yurttan çıkarılan öğrenci, gelecek yıllarda da Emniyet Genel Müdürlüğüne ait yurtlardan faydalanamaz.

(5) Verilen cezalar öğrencinin siciline işlenir.

Uyarma

MADDE 27 -(1) Uyarma cezasının verilmesini gerektiren haller şunlardır:

 

a) Ziyaretçileri, yurda bu amaçla ayrılmış yer ve zamanlar dışında kabul etmek,

b) Yemekhane, yatakhane, çalışma odası, dinlenme salonları ve koridorlar gibi genel yerlerde gürültü yapmak ve yüksek sesle konuşmak,

c) Yurt içinde laubali hareketleri alışkanlık haline getirmek, yatakhane haricinde pijama, gecelik ve yurt içinde giyilmesi yasaklanmış kıyafetle dolaşmak,

ç) Yatağını düzeltmemek, nevresimlerini kirli tutmak, elbise ile yatağa yatmak veya ayakkabılı olarak yatağa uzanmak, dolabını düzensiz ve kirli tutarak, dolabında yiyecek maddeleri bulundurmak,

d) Yurt bina ve eşyasının temizliğine özen göstermemek, yurt eşyalarının yerlerini değiştirmek,

e) Yurt içinde, idarenin tespit ettiği veya yasak olan yerlere habersiz ilan yapıştırmak,

f) Yurda iki saate kadar geç giriş yapmak,

g) Yurtta bulunduğu halde yoklama vermemek,

ğ) Genel kaidelere uymayan davranışlarda bulunmak.

Kınama

MADDE 28 - (1) Kınama cezasının verilmesini gerektiren haller şunlardır:

a) Yatakhane, yemekhane, banyo ve okuma salonları ile diğer çalışma, dinlenme, spor alanı ve salonlarına girip çıkmada zaman çizelgesine uymamak,

b) Yurttan ayrılırken ya da yurt yönetimince gerekli görülen zamanlarda öğrencilerin dolap, sandık ve bavul gibi özel eşyalarını yurt yönetiminin kontrolüne açık bulundurmamak,

c) Yurtta, yemekhane ya da yurt idaresinin göstereceği yerlerden başka yerlerde yemek, çay, kahve gibi şeyler hazırlamak veya yemek, içmek,

ç) İzinsiz olarak mevcut elektrik tesisatlarına harici ilaveler tesis etmek ve idarece izin verilmeyen elektrikli cihazları kullanmak,

d) İdarece, öğrencilerin kullanımına sunulmayan malzemeleri izinsiz kullanmak,

e) Yurt hizmet personelini, özel işlerde kullanmak veya buna zorlamak,

f) Başkasına ait eşyayı izinsiz kullanmak, eşyasına zarar vermek ve yatakhane arkadaşları ile geçimsizlik yapmak,

g) Yurt idaresine yanlış bilgiler vermek, beyannameleri yanlış doldurmak,

ğ) Yurt içinde kumar aletleri ile oyun oynamak, oynatmak veya bulundurmak,

h) Banyo ve tuvalet kapılarına, soyunma dolaplarına çirkin yazılar yazmak, resim yapmak veya asmak,

ı) Kılık ve kıyafet konusunda yurt idaresinin uyarılarını dikkate almamak,

i) Yurda iki saatten fazla geç giriş yapmak veya geceyi dışarıda geçirmek,

j) İzinli olduğu halde idarenin haberi olmaksızın yurtta kalmaya devam etmek,

k) Daha önce uyarma cezası almış olduğu halde, tekrar uyarma cezasını gerektiren herhangi bir kuralı ihlal etmiş olmak,

l) İdareye yapılacak ödemeleri on beş (15) gün geciktirmek,

m) Yukarıda yazılanlar dışında ve bunlara benzer davranışlarda bulunmak.

 

Yurttan geçici çıkarma

MADDE 29 - (1) Yurttan geçici çıkarma cezasını gerektiren davranışlar şunlardır:

a) Yurt idarecilerine ve personeline karşı küfür, hakaret, tahkir ve tehdit edici sözlü veya yazılı beyanda bulunmak veya karşı gelmek,

b) Alkollü içki almış olarak yurda gelmek, yurt içinde alkollü içki içmek veya bulundurmak, sarhoşluk sebebiyle yurt içinde huzur bozucu davranışlarda bulunmak,

 

c) Yurdun herhangi bir yerine ahlak ve adaba aykırı yazı yazmak, resim yapmak, asmak veya internet üzerinden ahlak ve adaba aykırı resim, film, yazı göndermek, indirmek ayrıca ahlaki ve ideolojik vb. yasak olan siteleri ziyaret etmek,

ç) Yurt idaresinin astığı veya müsaadesi ile asılmış emir veya ilanları koparmak, yırtmak, değiştirmek,

d) Yurt içinde veya dışında arkadaşlarını ya da başkalarını dövmek, küçük düşürmek,  hakaret etmek veya küfür etmek,

e) Yurda ait eşya ve malzemelere zarar vermek, izinsiz olarak dışarıya çıkarmak,

f) İdarenin haberi olmaksızın yurda yatılı misafir kabul etmek,

g) Bulundurulması uygun olmayan kitap, dergi gibi yayın, araç ve gereçleri yurda getirmek, arkadaşlarına dağıtmak veya göstermek,

ğ) Yurt idaresince ilan olunan veya verilen emirlere uymamak,

h) Yoklamadan sonra yurdu terk etmek,

ı) Bir ay içerisinde toplam iki (2) günden onbeş (15) güne kadar,  idarece kabul edilir mazereti olmaksızın yurda gelmemek, 

i) İdareye yapılacak ödemeleri bir (1) ay geciktirmek,

j) Daha önce kınama cezası almış olduğu halde tekrar kınama cezasını gerektiren herhangi bir suç işlemiş olmak,

k) Yasak olan yerlerde sigara içmek,

l) Yurt idaresinden habersiz yurt binası, eklentileri ve yurtta barınan öğrencilerin görüntülerini internet üzerinden yayınlamak,

m) Yukarıda yazılanlar dışında ve bunlara benzer davranışlarda bulunmak.

 

Yurttan süresiz çıkarma

MADDE 30 - (1) Yurttan süresiz çıkarma cezasını gerektiren haller şunlardır:

a) Yurdun içinde veya dışında hırsızlık yapmak.

b) Yurtta görevli kişileri dövmek, yaralamak,

c) Yaralama, adam öldürme, kapkaç, gasp, tecavüz vb. suçları işlemek veya böyle bir suçtan hükümlü olmak,

ç) Yurdun içinde veya dışında iffete aykırı hareketleri alışkanlık haline getirmek veya bu hareketleri teşvik etmek,

d) Yurdun içinde veya dışında kesici, delici, patlayıcı, silah, fişek vb. bulundurmak, satmak ve herhangi bir kimseyi bunlarla yaralamak,

e) Boykot veya işgal gibi davranışlarda bulunmak, arkadaşlarını toplu olarak yöneticilere, idareye karşı eyleme geçirmek veya teşvik ve tahrik etmek,

f) Siyasi nitelikte yasak olan bildiri bulundurmak, dağıtmak, afiş asmak, yazı yazmak, internet üzerinden veya ferdi olarak propaganda yapmak, 

g) İdeolojik ayrılıklar nedeniyle olay çıkarmak, her türlü şiddet eylemine başvurmak veya ideolojik gruplar oluşturmak, bunlara katılmak, liderlik etmek,

ğ) Uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak veya satmak,

h) İdareye yapılacak ödemeleri iki (2) ay geciktirmek,

ı) İnternet ve medya aracılığıyla yurdun içinde veya dışında siyasi ve ideolojik propaganda yapmak,

i) Daha önce yurttan geçici çıkarma cezası almış olduğu halde tekrar geçici çıkarma cezasını gerektiren herhangi bir suç işlemiş olmak,

j) Yurda ait eşya ve malzemelerine bilerek zarar vermek,

k) Yukarıda yazılanlar dışında ve bunlara benzer davranışlarda bulunmak.

 

Disiplin notu

MADDE 31 -

(1)Yurdun işleyişi ve düzeni açısından disiplinin tesis olunması için her öğrenciye, bir öğretim yılı için disiplin notu tespit edilmiştir. Bu not yüz () puandan oluşur. Bir öğretim yılı içinde aldığı ceza puanlarıyla bu disiplin notunu sıfırlayan öğrenciler iki (2) ay süre ile yurttan uzaklaştırılır.

(2) Öğrencinin yıl içindeki almış olduğu ceza puanlarının yarısı bir sonraki eğitim öğretim yılına aktarılır. Öğrencinin disiplin notu olan yüz () puanından bu aktarılan ceza puanı düşürülür, öğrenci kalan puanı ile eğitim öğretim yılına devam eder.

(3) Ceza puanı verilmesini gerektiren haller şunlardır:

a) Uyarma cezası alan her öğrenciye bu cezasına ilaveten her seferinde beş (5) puan,

b) Kınama cezası alan her öğrenciye bu cezasına ilaveten her seferinde on (10) puan,

c) Bir hafta süre ile yurttan geçici çıkartma cezası alan her öğrenciye bu cezasına ilaveten her seferinde on beş (15) puan,

ç) On beş (15) gün süreyle yurttan geçici çıkartma cezası alan her öğrenciye bu cezasına ilaveten her seferinde otuz (30) puan,

d) On beş (15) günden fazla süreyle yurttan geçici çıkartma cezası alan her öğrenciye, bu cezasına ilaveten, her seferinde kırk (40) ceza puanı verilir ve bu puanlar disiplin notundan düşülür.

(4) Re’sen verilen cezalarda yukarıdaki puanların yarısı indirilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası