40 dakika kalp durması sonuçları / Ani Kalp Durması – Prof. Dr. Taner Yavuz

40 Dakika Kalp Durması Sonuçları

40 dakika kalp durması sonuçları

25 Dakika Boyunca Kalbi Duran Beyni Oksijensiz Kalan ve Yemek Borusu Delinen Hasta Hayata Yeniden Tutundu

25 Dakika Boyunca Kalbi Duran Beyni Oksijensiz Kalan ve Yemek Borusu Delinen Hasta Hayata Yeniden Tutundu

Bundan Bir Süre Önce Evinde Aniden Fenalaşan ve Ambulansla Acil Servise Transferi Sırasında 25 Dakika Boyunca Kalp Fonksiyonları Duran 47 Yaşındaki Neşe Arsu, Yapılan İlk Müdahalenin Ardından İleri Tetkik ve Tedavi için Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne Sevk Edildi. Hastanın Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisinde, Nöroloji ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalları Tarafından Gerçekleştirilen Muayenesinde, Nörolojik ve Akciğerlerinde Oluşan Hasarla İlgili Bulgulara Ek Olarak, Tıpta Trakeoözofageal Fistül Olarak Adlandırılan, Yemek ve Soluk Borusu Arasındaki Dokuda Delik Olduğu da Tespit Edildi. Çok Yönlü Tedavisi Gerçekleştirilen Neşe Arsu’nun Yemek Borusunda Oluşan Delik ise Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Erişir Tarafından Bacak Ön Yüzünden Doku Alınması Yöntemiyle Kapatıldı.”

Tıp Literatüründe Çok Az Rastlanan Yöntemle Hastanın Yemek Borusundaki Delik Kapatıldı
Bir süre önce evinin bahçesinde vakit geçirdiği sırada aniden fenalaşarak yere yığılan, soluk alış verişinde düzensizleşme, ağızdan köpük gelme ve kasılma gibi istem dışı hareketleri gelişen 47 yaşındaki Neşe Arsu, bilinci kapalı durumda iken acil servise kaldırılmıştı. Ambulansla acil servise transferi sırasında 25 dakika boyunca kalbi duran ve beyni oksijensiz kalan Neşe Arsu, yapılan ilk müdahalenin ardından ileri tetkik ve tedavi için Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım servisine sevk edilmişti.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Nöroloji Anabilim Dalı tarafından yoğun bakım ünitesine alınarak, tetkik ve tedavisi başlatılan hastanın ilk değerlendirmelerinde, kalp durmasına bağlı beyinde etkilenme olduğu tespit edildi. Nörolojik tedavisi düzenlenen ve bu açıdan stabil hale getirilen hasta, gelişen akciğer enfeksiyonu tedavisi için Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na devredildi. Hastanın, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı uzmanı Dr. Fadime Tülücü tarafından gerçekleştirilen muayenesinde, soluk borusu ile yemek borusu boşluğu arasında delik olduğu tespit edildi. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde çok yönlü tedavisi sürdürülen hasta, genel sağlık sorunlarının kontrol altına alınması ile birlikte trakeoözofageal fistülün kapatılması amacıyla Kulak Burun Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı’na konsülte edildi.

Prof. Dr. Ferhat Erişir; “Trakeoözofageal Fistül Hastanın Bacak Ön Yüzünden Alınan Sert Bir Doku ile Kapatıldı.”
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Erişir önderliğindeki ekip tarafından trakeoözofageal fistülün kapatılmasına yönelik gerçekleştirilen operasyonun ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erişir, özellikle yetişkinlerde çok ender uygulanan ve benzerine az rastlanan bir yöntemle, hastanın soluk borusu ile yemek borusunun birbirinden ayrıldıktan sonra fistülün kapatıldığını, üzerine de hastanın bacağının ön yüzünden alınan ve çok sert bir doku olan facia lata yerleştirilerek, doku yapıştırıcı ile yapıştırıldığını söyledi.

Prof. Dr. Ferhat Erişir; “Yutma Sırasında Yemeklerin Nefes Borusuna Kaçması, Akciğer Enfeksiyonlarına, Kan Zehirlenmesi gibi Ciddi Başka Hastalıklara ve Ölüme Neden Olabilir.” “Yemek borusu ile soluk borusu arasında sonradan delik oluşumu vakalarına çok nadir rastlanmaktadır. İster doğumsal, ister travmaya bağlı olsun, fistüller yutma ya da kusma sırasında yemeklerin nefes borusuna kaçma riskini beraberinde getirmektedir. Bu da tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına, kan zehirlenmesi gibi ciddi başka hastalıklara ve ölüme neden olabilmektedir.” diyen Prof. Dr. Ferhat Erişir, bunun hasta için sürdürülebilir bir durum olmadığını, tedavi edilememesi durumunda hayati risk taşıdığını ifade etti.

Özellikle travmaya bağlı sonradan gelişen trakeoözofagial fistüllerin çok zor tedavi edilebilen bir sorun olduğunu, cerrahi işlem sonrası %6 – %8 oranında tekrarlama olasılıkları bulunduğunu, hastayı kaybetme olasılığının ise %6 – %13 arasında değiştiğini kaydeden Prof. Dr. Ferhat Erişir, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi ekibi olarak uyguladıkları tedavi yöntemiyle, bu olasılıkların minimalize edildiğini, hastanın başarılı geçen operasyonun ardından taburcu edildiğini söyledi.

Haberler

Kalp krizi ‘geliyorum’ der!

Peki, siz kalp krizine karşı güvende misiniz?

Yaşam bize birçok seçenek sunar. Ve yaptığımız seçimler hayatımızdaki yol haritamızı belirler. Aynı durum sağlığımız ve tabi kalbimiz için de geçerlidir. Yaptığımız her seçim, attığımız her adım kalbimiz adına bir rota belirler. Doğru izlenen bir yol haritasıyla kalbimize ihtiyacı olanı verirken, yanlış atılmış her adımla da kalp krizine zemin hazırlayabiliriz. Kalp krizine sebep olan unsurları, belirtileri ve tedavi yöntemlerini Avrasya Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Profesör Dr. Esat Akıncı ile konuştuk.

Çağın korkutan hastalığı: Kalp Krizi

Kalp krizi, kalbin ana besleyici damarları olan koroner arterlerde oluşan tıkanma sonucu kalp kasının bir bölümünün oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında meydana gelen zedelenmedir. Kalp krizinin en korkutucu yanı; ani gelişen bir hastalık olmasıdır.
Kalp krizinin belli sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı söyleyen Prof. Dr. Esat Akıncı, “Bu sebeplerin başında; diyabet, kolesterol, tansiyon yüksekliği, aşırı kilo, ailevi yatkınlık ve sigara kullanımı geliyor. Bunun dışında damar tıkanıklığı riski taşıyanlar, sigara kullananlar ve kötü beslenme alışkanlığına sahip kişiler de risk grubu altındadır.” dedi.

Kalp krizi nasıl meydana gelir?

Normal bir damarda çok düşük miktarda bir darlık vardır. Bu darlık %20-30 oranında olabilir. Bazen stres, gerginlik, tansiyon çıkması gibi durumlarda plak dediğimiz bu kısım damarların içinden ayrılır. Ayrılma durumunda ise aniden yaşayan damar tıkanıklığı veya damarların büzüşmesi sonucunda da kalp krizi gerçekleşebilir.
Kalp krizinin daha az görülen bir diğer nedeni ise koroner arterde meydana gelen ani kasılmalardır. Bu ani kasılmalar, damarı tıkayan plağa bağlı olmaksızın yaşanabilir. Damar kasıldığında kalbe kan akışı durur ve bunun sonucunda kalp krizi yaşanabilir.

Dikkat kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz!

Kalp krizi geliyorum der! Göğüste 20 dakikadan fazla süren, boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik duyulur. Bazen kalp krizi çok ani ve şiddetli belirtiler gösterirken bazı kişilerde örneğin; şeker hastalığı olan kişilerde olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar.

Bu belirtiler varsa;
• Göğüs bölgesinde rahatsızlık ve ağrı
• Hareket edince artan ağrı
• Sol kola ve çeneye doğru seyreden ağrı
• Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme
• Öksürük
• Mide bulantısı
• Baş dönmesi
• Bayılma
• Solunum güçlüğü
• Karın ağrısı
• Kaygı
• Kusma
• Aşırı halsizlik
• Çarpıntı, soğuk terleme

Dikkat, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz!

Kalp krizi esnasında neler yapılmalı?

Kalp krizi esnasında yapılacak hatalar ölümcül olabilirken, tıkalı damarların açılması için yapılacak küçük adımlar hastaya zaman kazandırabilir. Ağrı ve diğer belirtileri fark ettiğiniz takdirde;

• Öncelikle telefonla mutlaka yakınlarınızı arayıp durumu haber verin.
• Bulunduğunuz yerin kapısını aralayın ve yardıma gelecek kişinin sizi bulmasını kolaylaştırın.
• Bir bardak su ile aspirin için. Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin. Unutmayın, kalp krizi sırasında aspirin çiğnenmesi ile kalp krizinden ölümlerin %23 oranında azaltır.
• Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırır. Bu nedenle burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürmeye çalışın.
• Pencerenizi açın ve odaya oksijen girmesini sağlayın.
• Yardım gelmesini beklerken uzanın ya da oturun. Ancak ayakta beklememeye özen gösterin.
• Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.

Kalp krizinin önüne geçmek için neler yapılmalı?

Sağlıklı beslenin! Kuşkusuz ki sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor. Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığıyla kalbinize iyi bakarken olası kalp krizi riskini de düşürebilirsiniz. Kalp için olmazsa olmaz besinler;
• Zeytinyağı kullanımını arttırın. Tercihiniz hayvansal gıdalardan ziyade zeytinyağı olmalıdır. Yapılan araştırmalarda zeytinyağı tüketen kişilerde kalp krizi ve felç riskinin %41 oranında düştüğü görülmüştür.
• Yeterli ve dengeli beslenme esas alınmalı.
• Yağ, protein veya yüksek karbonhidrat içeren rejimlerden uzak durulmalı. (Atkins Diyeti-Karatay Diyeti gibi)
• Günlük harcanan kaloriden fazlasını almamak özellikle 40 yaş üstü için önemli.
• Şeker hastalığı olan kişiler çok kontrollü olmalıdırlar. Kontrolsüz, özellikle kan şekeri 200’ün üzerinde seyreden hastalarda kalp, böbrek ve beyin damarlarında kısa sürede ciddi daralmalar olabilir.
• Akdeniz tipi diyetler damar sertliğinin önlenmesi veya geciktirilmesinde etkili olmaktadır.
• Özellikle 40 yaş üzerindeki her bireyin haftada 5 gün en az 40 dk. Tempolu yürümesi veya yüzmesi kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Düzenli spor yapın ve stresi hayatınızdan çıkarın! Düzenli egzersiz, kalp hastalıkları ve kalp krizinden korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız mutlaka gizli kalp hastalığı riskine karşı iyi bir kalp kontrolünden geçin
Sağlığınızı her zaman kontrol altında tutun! Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, kilo problemi yaşıyorsanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 40 yaşından sonra bu testleri mutlaka yaptırın; total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), trigliserid ve kan şekeri.
Menopozu olabildiğince geciktirin! Kadınlarda bulunan östrojen hormonu, damar sertliğine karşı güçlü bir koruma sağlar. Ancak menopozdan sonra östrojen hormonunda yaşanan ciddi düşüş damar tıkanıklığının da önünü açar. Bu sebeple gerekirse menopozu geciktirecek tedaviler için doktorunuzla ile görüşün.

ETİKETLER: ekg, eko, göğüs sıkışması, kalp, kalp cerrahi, kalp hastalığı, kalp hastalıkları, kalp krizi, kalp muayenesi, kalp sağlığı

Beynimizin düzgün çalışması ve hayatta kalması için oksijenlenmesi şarttır. Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.

Beyindeki oksijen akışı birkaç dakikalığına azalırsa ‘hipoksik beyin hasarı’ meydana gelebilir. Ancak beyindeki oksijen akışı tamamen kesilir ve beyne oksijen ulaşmazsa bu durumda ‘anoksik beyin hasarı’ oluşur. Bazı durumlarda bu iki terim birbiri yerine veya birlikte kullanılabilir. Günlük kullanımda ise ‘beynin oksijensiz kalması’ veya ‘beyne oksijen gitmemesi’ şeklinde ifade edilir.

Beyin Oksijensiz Kalırsa Ne Olur?

Beynimiz, vücudumuzun oksijen kaynağının 5’te 1’ini kullanır. Beyindeki sinir iletisinin sağlanması için oksijen gereklidir. Oksijen azaldığında ise beyin hücreleri ölmeye başlar. Eğer beyin dokusu uzun süre oksijensiz kalırsa, beyin ölümü veya koma gerçekleşebilir.

İlginizi Çekebilir :“Beynin Oksijensiz Kalması“

Beynin Oksijensiz Kalması Neden Olur?

Beynin oksijensiz kalmasına neden olabilecek pek çok durum vardır. Bunlardan bazıları:

  • İnme
  • Nöbet
  • Kalp krizi
  • Boğulma
  • Kalp durması
  • Aşırı dozda ilaç
  • Ciddi astım krizi
  • Kan basıncının düşmesi
  • Kalp ritim bozuklukları (aritmi)
  • Karbon monoksit vb. zehirlenmeler
  • Düşmeler, araba kazaları vb. travmatik beyin hasarları
  • Ameliyat vb. işlemler sırasında genel anesteziden kaynaklanan komplikasyon

beyin hasarı

Beynin Oksijensiz Kalması Belirtileri

Beyin 15 saniyeliğine oksijensiz kaldığında, genellikle bilinç kaybı meydana gelir. Beynin oksijensiz kalmasına bağlı görülen belirtiler şunlardır:

  • Konuşma bozukluğu
  • Bilinç bulanıklığı
  • Yüzün ve çenenin sarkması
  • Ciltte ve dudaklarda mavi veya gri renk tonu
  • Sığ ve hızlı nefes alma
  • Göz bebeklerinin genişlemesi
  • Nöbet geçirme

Bu belirtileri gösteren biri ile karşılaşırsanız, acilen 112’yi aramanız gerekir.

Beynin Oksijensiz Kalması Nasıl Tedavi Edilir?

Beynin oksijensiz kalması durumunda, acil tıbbi müdahaleye en hızlı şekilde ulaşmak hayati önem taşır. Acil müdahalede ilk yapılan beyne hızlıca oksijen sağlamaktır. Bu sırada kalp atışı ve kan basıncı kontrol altına alınmaya çalışılır.

Bazı durumlarda, tıbbi soğutma yöntemleri kullanılabilir. Doktorlar vücut ısısını kısa bir süreliğine düşürmek için soğutma battaniyeleri kullanabilirler. Bu yöntem genellikle 24 saat sürer ve sonra vücudu yeniden ısıtırlar. Soğutma tedavisi ile beyin hücrelerinin ihtiyaç duyduğu oksijen ve enerji miktarını azaltmak hedeflenir. Bu sayede beyin hasarı azaltılabilir.

beyne oksijen gitmemesi

Oksijensiz Kalan Beyin İyileşir Mi?

Beynin oksijensiz kalmasında iyileşme şansı:

  • Beynin ne kadar süre oksijensiz kaldığına,
  • Beyin hasarının ne kadar ciddi olduğuna,
  • Kişinin yaşına ve
  • Ne kadar süre komada kaldığına göre değişir.

Hafif derecede hipoksik beyin hasarında, birkaç belirti dışında büyük ölçüde iyileşme sağlanabilir. Orta derecede hasarda iyileşme aylar veya yıllar sürebilir. Burada hasardan sonraki ilk birkaç ay, gelecek iyileşme potansiyelini tahmin etmeyi sağlayabilir. Şiddetli beyin hasarlarında ise hasta hayatını kaybedebilir.

Okumaya devam edin : “Beynin Oksijensiz Kalması – Neden Olur, Belirtileri Nedir ve İyileşme Süreci Nasıldır?“

Referans :webmd.com 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası