balık yağı sabah mı akşam mı içilir / Bebeklere Balık Yağı Ne Zaman Verilir? - Bebek.com

Balık Yağı Sabah Mı Akşam Mı Içilir

balık yağı sabah mı akşam mı içilir

Omega soruları

Haberin Devamı

BİTKİSEL OMEGA-3 MÜ, HAYVANSAL OMEGA-3 MÜ? 

Bitkisel omega-3’lerden bedenimiz yararlanamıyor. Alfa linolenik asidin bedenimizde EPA ve DHA’ya dönüşmesi gerekiyor. Dönüşüm oranı ise çok düşük, EPA’da yüzde 5-7’yi, DHA’da yüzde 1-3’ü geçmiyor. Dolayısıyla hayvansal omegalara, yani balık, krill, havyar yağı omegalarına öncelik vermeniz daha doğru olur. 

HANGi HAYVANSAL OMEGA?

Balık yağı omegası trigliserid formunda. Krill ve havyar omegası ise fosfolipid yapısında. Balık yağı omegası suda erimiyor. Krill ve havyar omegaları eriyor. Bu fark da havyar ve krill omegalarının balık yağı omegasına oranla bağırsaklardan daha kolay emilebildiği, hücrelere daha kolay girebildiği daha az reflüye ve şişkinliğe yol açtığı anlamına geliyor. Yani biyolojik yarar dikkate alındığında önceliği havyar ya da krill omegalarına vermek daha akılcı. 

OMEGA-3’Ü BALIKTAN MI HAPLARDAN MI ALMAK DAHA İYİ?

Sadece omega-3’ü değil, her biyolojik maddeyi mümkünse doğal kaynağından temin etmek en doğrusu. C vitaminini portakal, mandalinadan, betakaroteni havuçtan, likopeni domatesten kazanmak en akılcısı. Bu durumda sorunun cevabı açık ve net: Omega-3’ü balık yağı yerine balıktan, krill yağı yerine karidesten, havyar yağı yerine havyarın kendisinden temin etmek en mantıklı olanı. Ama güvenli ve omega-3’ten zengin balık bulabilirseniz, karidese, havyara paranız yeterse!

Haberin Devamı

SABAH MI AKŞAM MI YUTMALI?

Balığı sabah kahvaltıda da yiyenler var (İsveç, Norveç, Danimarka mutfakları), öğlen veya akşam yemeğinde tercih edenler de (Akdeniz mutfağı). Dolayısıyla omega-3 desteklerini de sabah veya akşam almanız arasında ciddi bir farklılık söz konusu olmaz. Üreticiler sabah almanızı öneriyorlar. Ben de onlara uyuyor, omega-3 hapımı sabah kahvaltısının sonrasında yutuyorum.

AKŞAM YEMEĞİNDEN SONRA MI YATARKEN Mİ ALALIM? 

Yeni bir omega-3 efsanesi de şu: “Kilo almak istemiyorsanız omega-3 haplarını gece yatağa girerken yutun!” Son günlerde işittiğim en saçma sağlık efsanelerinden biri bu olmalı diye düşünüp bu saçmalıktan sizin de haberdar olmanızı istedim. Bu bilgi değil, tevatür! Sakın yatağa omega-3 alıp girmeyin. Balık omegası yutuyorsanız bu yanlış size mide reflüsü ile geri dönebilir aklınızda olsun. 

Haberin Devamı

KİLO ALDIRIR MI?

Omega-3 destekleri zannedilenin aksine kilo aldırmaz, kilo vermenize yardımcı olur. Özellikle karın bölgesinde biriken yağların azaltılmasında omega-3’ten zengin bir bedene sahip olmanın etkisi birçok araştırmada gösterildi. Ayrıca yeni bir çalışma “Molecular and scell biology of lipids/BBA” dergisinde yayınlandı. Bu çalışmada görüldü ki özellikle obez kadınlarda omega-3 desteği hem yağ birikimine bağlı iltihaplanmayı baskılıyor, hem de yağ kaybını hızlandırıyor. 

ÇOCUKLAR DA OMEGA KULLANABİLİR Mİ?

Tabii ki kararı çocuk sağlığı uzmanlarına bırakmak lazım ama çocukların da omega-3 desteğine ihtiyaçları olduğundan benim hiç kuşkum yok. Ne zaman, ne süre ile hangi dozda verileceğine ise yine çocuk sağlığı uzmanlarının karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Çocukların beyin ve göz gelişimi için omega-3’e bizden daha fazla ihtiyacı var. 

Haberin Devamı

YAŞLILAR OMEGA-3 ALMALI MI?

Tıpkı çocuklar gibi yaşlı beyni de omega-3’e sağlıklı bedenlerden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Diğer taraftan yaşlandıkça bedenimize giren omega-3 miktarı azalıyor. Bu nedenle yaşlılık döneminde daha fazla omega-3 zengini balık yemek ve mümkünse omega-3 desteklerinden istifade etmekte fayda var. 

CEVİZ YEMEK YETMEZ Mİ?

Cevizin bitkisel omega-3 alfa linoleik asitten zengin olduğu doğru. Ama bu yağ insan bedeninde hayvansal omega-3’e dönüştürülmedikçe işe yaramıyor. Bedenimiz 7 gram alfa linoleik asitten sadece 1 gram civarında hayvansal omega-3 (EPA ve DHA) üretebiliyor. Bu pencereden baktığınızda ne sadece ceviz yiyerek, keten tohumu tüketerek ne de semizotu salatasına yüklenerek omega-3 ihtiyacınızı yeterince karşılamanız mümkün. Aklınızdan çıkarmayın!

#Osman Müftüoğlu#Kelebek#Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Balık yağı nasıl kullanılır?

Balıklardan ve diğer deniz hayvanlarından çıkarılan yağın kapsül ya da şurup haline getirilerek kullanılan formu günümüzde "balık yağı" olarak biliniyor. İçeriğindeki yüksek Omega 3 sayesinde doğrudan omega takviyesi olarak kullanılabiliyor.


Balık yağı, vücudun üretemediği ve besinler yoluyla alınabilen Omega 3 açısından zengindir. Balık yağının beyin gelişimine, kalp ve damar hastalıklarına olumlu katkıları olduğu, kolesterolü düşürdüğü, kanın pıhtılaşmasını önlediği, enerji sağladığı bilinmektedir. İltihaplı bağırsak ve böbrek hastalıkları ile romatizma tedavisinde, ayrıca araştırmalara göre kötü huylu hücreleri kontrol ettiği için kanser hastalıklarının tedavisinde Omega 3 kullanılmaktadır. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirici özelliği ile anti-aging kürlerinde de Omega 3’e yer verilmektedir.


Omega 3 takviyesine ihtiyaç olup olmadığına, kişinin beslenme biçimini bilen bir uzman karar vermelidir. Örneğin haftada 2 ya da 3 gün balık tüketen birinin Omega 3 takviyesine, yani balık yağına ihtiyacı olmayabilir.


Bebekler anne sütü ve hazır mamalar yoluyla Omega 3 aldıkları için, doktor tavsiyesi olmadığı müddetçe takviye yoluna gidilmemelidir.


Katı gıda ile beslenmeye başlamış çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi balık yağını besinlerle birlikte almalı. Ancak kullanım dozu ve miktarı yetişkinlerden farklı olacaktır. Bunun için kullanılan balık yağının prospektüsündeki kullanma talimatına uyulmalı ya da bir uzman tavsiyesine başvurulmalıdır.


Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.




Eğer yüksek kan basıncınızı kontrol etmeniz ve vücudunuzdaki trigliserid sayımını düşürmeniz gerekiyorsa, Omega 3 asit yağları tüketmelisiniz. Bu damarlarınızın daha elastik ve rahat olmasını sağlar, yani kan akışını kolaylaştırır. Amerika Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı arttırılmış balık yağı alımının inme ve koroner kalp hastalığı riskini azalttığını belirtiyor.


İhtiyaç duyulan doz: Günde 3,000 4,000 mg Omega 3 alımı, trigliserit düzeylerini % 30 oranında azaltabilir.


Balık yağı, akneleri azaltır, sizi güneş yanıklarından korur ve hatta deri döküntülerini engeller. Cildinizdeki lekeleri gizlemek için ekstra kozmetik ürünlere yönelmenize gerek kalmaz.

İhtiyaç duyulan doz: Günde 3,000 mg. Yaratacağı farkı daha iyi görebilmek için süt ve yağlı atıştırmalıklar gibi Omega 6 yağ asitlerini tüketmeyi kesin.


Balık yağı iki uçlu bir yaklaşım içinde çalışır: Hücresel inflamasyonu azaltır ve vücudunuzdaki ağrıya neden olan kimyasalları inhibe ederek eklemlerinizi ağrıdan korur. Ağrı kesici ilaçlara veda edebilirsiniz!

İhtiyaç duyulan doz: Günde 2.000 mg.


Telomerler, kromozomal DNA’nın aşırı uçlarıdır. Temelde, daha genç görünmek için, daha uzun telomerlere ihtiyacınız vardır. Kalp ve Ruh Derneği tarafından yapılan bir çalışma, kanlarında balık yağı düşük seviyelerde olan hastaların daha kısa telomerlere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Öyleyse balık yağı tüketin, uzun telomerleriniz olsun ve daha genç görünün!

İhtiyaç duyulan doz: Günde 1.000 mg


Balık yağının faydaları arasında en az bilinen özelliktir. Montreal Üniversitesi’den bilim adamları, ılımlı depresyonu olan hastaların günde 1.200 mg balık yağı tüketmesinin depresyonlarını belirgin şekilde düşürdüğünü keşfetti.


İhtiyaç duyulan doz: Günde 1,200 mg


Omega-3 yağ asitleri derhal enerji olarak kullanılır, bu yüzden aslında vücut yağ oranını azaltmaya yardımcı olur. Gerçekten gelişmeleri görmek için de düzenli egzersiz yaptığınıza emin olun!

İhtiyaç duyulan doz: Günde 3.000 mg


Balık yağı takviyeleri daha net düşünmenize yardımcı olur ve aynı zamanda beyin daralmasını önler.

İhtiyaç duyulan doz: Günde 1.000 mg


Balık yağı yararları arasında, bu en tartışmalı olanıdır. Araştırmalar balık yağı tüketiminin insanları meme kanserine yüzde 14 daha az duyarlı hale getirdiğini gösterir.

İhtiyaç duyulan doz: Günde 1000 mg


Kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları üzerinde yapılan bir araştırma, balık yağının kasları korumaya ve kas kaybını önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.


İhtiyaç duyulan doz: Günde 2.200 mg


Omega 3 asit yağları, hava kirliliğine maruz kalanları, durumun sebep olacağı kalbe zararlı etkilerden korumak için kalkan görevi görür.



İhtiyaç duyulan doz: Günde 3.000 mg


Omega-3, sağlıklı kemikler ve kemik yoğunluğu için hayati bir bileşendir.

İhtiyaç duyulan doz: Günde 1000 ile 3000 mg



Omega 3, hücrelerimizi çevreleyen hücre zarının yapısında bulunan fakat vücutta üretilemeyen yağ asitlerinden oluşur. Bu yağlar, vücudumuzda belli oranda bulunmazsa hücre zarı geçirgenliği bozulur ve ihtiyacımız olan vitaminler, mineraller, proteinler ve hatta oksijen, yeterli düzeyde hücre içine giremez. Dolayısıyla kalp, beyin, kas ve iskelet sistemi, göz, cilt ve ruh sağlığımız için omega 3 alımına  çok dikkat etmeliyiz.

1. Balık tüketerek veya bitkisel kaynaklardan omega 3 ihtiyacımı tamamlayabilir miyim?
Somon, sardalya, ton ve uskumru gibi soğuk deniz balıklarında omega oranı yüksektir fakat denizlerdeki ağır metal kirliliğinden dolayı, güvenli omega 3 aldığımıza emin olamayız. Ceviz, keten tohumu ve yeşil yapraklı sebzeleri destek olarak tüketebilirsiniz fakat vücudunuz için gerekli miktarda omega 3'ü bitkisel kaynaklardan tamamlamak mümkün olmamaktadır.

2. Omega 3 takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?
Omega 3 içerikli ürünlerin, konsantrasyon, saflık, ağır metal ve kimyasal atık içermediği  test edilmiş olması ve IFOS sertifikası ile belgelenmiş olması gerekir. IFOS kalite güvencesi uluslararası bir güvencedir. Bununla balık yağının saf olduğu, içinde hiçbir kimyasal zararlı maddenin bulunmadığı ispatlanmış olur. Ayrıca soğuk press yöntemiyle elde edilmiş omega 3'ün aktif madde yüzdesi daha yüksektir, bu yöntemle üretilen ürünler tercih edilmelidir. Omega 3, EPA ve DHA yağ asitlerinden oluşur.

Doğru bir Omega 3 seçimi yapmak istiyorsanız, kalp ve damar, kas ve iskelet sistemi sağlığınızı korumak, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düzenlemek için EPA; beyin sağlığını korumak, hafızayı güçlendirmek, dikkat ve konsantrasyonu artırmak ve göz sağlığı için DHA oranı yüksek ürünler tercih etmelisiniz. Aldığınız omega 3'ün vücudunuza girdikten sonra, maksimum düzeyde emiliminin olması da mühimdir. Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla  biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.

3. Omega 3 kilo aldırır mı?
Hayır, tam tersine omega 3 kullanımı insülin direncine olumlu katkı sağlar. Yapılan araştırmalar sonucunda balık yağının beyindeki iştah sinyallerini azalttığı tespit edilmiştir. Bunun sonucunda kişide tokluk hissi yaratarak acıkmayı geciktirdiği bilinir. Halk arasında genellikle kilo almaya yardımcı olduğu bilinen balık yağının aslında diyet listelerinde kullanımı uygundur. Kilo alabilmemiz ancak harcadığımız enerjiden daha fazlasını aldığımızda mümkün olacaktır. Fakat balık yağı kişiye gereğinden fazla kalori desteği sağlamaz. Bu yüzden balık yağının kilo aldırdığına dair inancımız doğru değildir.

4. Omega 3 kullanımına yazın ara verilir mi?
Hayır, balık yağlarının (omega 3) mevsimsel olarak bırakılmaması veya ara verilmemesi, yaz ayları dahil tüm yıl boyunca kullanılması önemlidir.

5. Gebelikte omega 3 kullanılır mı?
Evet, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için gebelikte alınan DHA çok önemlidir. Erken doğum riskini azaltır, bebeğin retina ve beyin gelişimine fayda sağlar ve lohusalık sendromundan korur.

6. Günlük alınması gereken omega 3 miktarı nedir?
Sağlıklı bir insan 500-1000 mg alabilir. Kalp hastalıklarında ve trigliserid düşürmek için bu miktar 2 veya 3 katına çıkarılabilir.

7. Omega 3'ün kullanılmaması gereken durumlar var mıdır?
Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız ve cerrahi işlem öncesindeysdeniz omega 3 kullanımınızı doktorunuz kesebilir veya dozunu düzenleyebilir. Unutmamamız gereken, balık yağı tüketiminde de dikkatli olmak önemlidir. Aşırı tüketim ishal, kaşıntı, baş dönmesi gibi yan etkiler gösterebilir. Balık yağı destek olarak alınacak ise hekim kontrolünde olmalıdır.

Ecz. Saadet Hamamcıoğlu
Bayındır Sağlık Grubu Eczane Hizmetleri Müdürü

13.03.2019

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası