sabiha gokcen pegasus kaza / Pegasus kazasının bilirkişi raporu tamamlandı - Son dakika haberleri – Sözcü

Sabiha Gokcen Pegasus Kaza

sabiha gokcen pegasus kaza

Sabiha Gökçen'de Pegasus uçağı pistten çıktı: 3 kişi öldü, kişi yaralandı

Pegasus kaza yapan uçak

Kaynak, DHA

Pegasus Havayolları'na ait İzmir-İstanbul seferi yapan PC sefer sayılı Boeing tipi uçak, Çarşamba günü Sabiha Gökçen Havalimanı'na sert iniş yaptıktan sonra pistten çıktı. Kazada üç kişi hayatını kaybederken, kişi de yaralandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı son açıklamada yaralı sayısı olarak duyurulmuştu.

Vali Yerlikaya, kazazede arasında 12 ülkeden 22 yabancı uyruklu yolcu bulunduğunu söyledi.

4 kişinin durumu için ise "orta ağır" ifadesi kullanıldı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Perşembe akşamı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kazada yaralananlardan 92'sinin taburcu olduğunu aktardı.

Vali Yerlikaya yaralı yakınlarının numaralı acil hattı arayarak bilgi alabileceklerini de söyledi.

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane ise daha önce, hastanelere sevk edilen yaralıların 56'sının taburcu edildiğini söylemişti.

Arama kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle, kapalı durumda olan pist sabah itibariyla seferlere açıldı.

Ulaştırma Bakanı Turan: Sert iniş yapan uçak kırıma uğradı

İstanbul Valiliği'nin açıklamasına göre kaza 5 Şubat Çarşamba günü saat 'da meydana geldi.

Sert iniş yaptıktan sonra duramayarak yaklaşık 50 metre sürüklenip pistten çıkan uçak, 30 metre yükseklikten TEM otoyolu kenarındaki alana düştü.

Kokpitin de bulunduğu ön taraf ve kuyruk kısımlarının ana gövdeden ayrılarak parçalandı.

Uçaktaki yolcular ve mürettebatın bir kısmı, uçaktan kendi imkanlarıyla çıktı.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, kaza için ''sert iniş yapan uçak kırıma uğradı" dedi.

Tüm uçuşlar İstanbul Havalimanı'na yönlendirildi

Kazanın ardından 37 sefer İstanbul Havalimanı'na yönlendilirken, Sabiha Gökçen Havalimanı da kapatıldı.

Türk Hava Yolları da, Çarşamba günü için Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı tüm seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

Uçak pistten çıktıktan bir süre sonra yangın çıktı. Yangın, itfaiye ekiplerinin havalimanına gelmesinin ardından söndürüldü. Yangın esnasında kurtarma ekipleri de, herhangi bir patlama riskine karşı uçağın çevresinden uzaklaştırıldı.

İstanbul'da şiddetli yağış ve rüzgar gün boyu etkili olmuş; bazı vapur seferleri de iptal edilmişti.

Soruşturma başlatıldı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.

Sabiha Gökçen'de 7 Ocak'ta da bir Pegasus uçağı iniş sırasında pistten çıkmıştı.

Pegasus Havayolları: 'Kara kutu deşifre çalışmaları başladı'

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında kara kutulara ulaşıldığını ve deşifre çalışmalarının başladığını söyledi.

Nane, "Tüm pilotlarımız risk almamaları, risk görüyorlarsa pas geçmeleri yönünde teşvik edilirler" dedi.

Pegasus Havayolları'nın filosundaki uçakların yaş ortalamasının 5,3 yıl olduğunu ifade eden Nane, genç ve güvenli bir filoya sahip olduklarını da ifade etti.

Pegasus Havayolları'nın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada ise "3 misafirimizin hayatını kaybettiğini üzülerek bildiririz. Acımız çok büyük. Şu anda önceliğimiz vefat eden misafirlerimizin yakınlarına destek olup yanında bulunmak, acılarına ortak olmak ve yaralı yolcularımızın hastanelerdeki tüm ihtiyaçlarını karşılamaktır" dendi.

Şirketin internet sitesinde yer alan açıklamada ise Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uçuşlara açıldığı belirtildi ve 6, 7, 8 Şubat tarihlerinde Sabiha Gçkçen iniş ya da kalkışlı uçak biletlerinin iptal ya da değişikliği yönündeki taleplerin ücretsiz olarak karşılanacağı da belirtildi.

Uçak kazası ile ilgili olarak Pegasus'un bilgi hattı ise 22

Sabiha G&#;k&#;en Havalimanı'nda pisten &#;ıkan Pegasus u&#;ağının kaza raporu tamamlandı

BİR BİLİRKİŞİDEN KUSUR DURUMUNA İLİŞKİN "KİŞİSEL GÖRÜŞ"
Bilirkişi heyeti içinde yer alan hukukçu Necmi Demir, bilirkişi raporunun katılmadığı bölümlerine ilişkin kişisel görüş raporu hazırladı.

Kişisel görüş raporunda, uçak kazasının meydana gelmesine neden olan kişilerin kusur durumu ile ilgili nihai değerlendirme yapabilmek için uçak kazası ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanacak nihai raporun beklenmesinin uygun olacağı savunuldu.

Söz konusu nihai raporun hazırlanmadan, bilirkişi heyet raporunun düzenlenmesinin uygun olmayacağı aktarılan kişisel görüş raporunda, eldeki verilerle kaptan pilot M.A. ile yardımcı pilot F.P'nin uçuş ekibi olarak birlikte değerlendirilmesi gerektiği, bu nedenle her ikisinin de asli kusurlu oldukları sonucuna varmanın daha doğru olacağı anlatıldı.

Kişisel görüş raporunda, diğer bilirkişi heyeti tarafından gerekçe olarak DHMİ'nin , ve yıllarına ait denetim raporlarının tamamında bu bölgeye havalimanı dışından acil durum müdahale yollarının uygun olmadığı ve benzeri bulguların raporlanmış olmasına rağmen, HEAŞ tarafından herhangi bir düzeltici işlem yapılmamış olmasının gösterildiği ifade edildi.

Eğer söz konusu kazanın meydana gelmesinde HEAŞ'ın da asli kusurlu olduğu kabul edilecekse, öncelikle DHMİ'nin de kusurlu olduğunun kabulünün zorunlu olduğu savunulan kişisel görüş raporunda, "Zira DHMİ'nin yalnızca bir bulguyu yazması yetmez, bulgunun gereğinin derhal yapılmasını sağlayacak önlemleri de süratle alması gerekir." ifadelerine yer verildi.

Kişisel görüş raporunda, eldeki verilerle Yeşilköy Havalimanı Hava Trafik Kontrolörü olan N.B.'nin kusurunun olmadığı, Sabiha Gökçen Havalimanı Kontrolörleri S.K. ile E.A'nın da tali derecede kusurlu olduğu görüşü bildirildi.

Raporda, kaptan pilot M.A. ve yardımcı pilot F.P'nin pilot yeterliliğinin bulunup bulunmadığı konusunda Pegasus Hava Yolları'nın sorumluluğunun da değerlendirilmesinin yerinde olacağı belirtildi.

SON DAKİKA HABERİ: Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki Pegasus kazasının bilirkişi raporu tamamlandı

Son dakika haberi! 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 kişilik heyetten istenen rapor soruşturma dosyasına girdi. 

"4 KİŞİ VE BİR KURUMU KAZANIN OLUŞUMUNDA SORUMLU"

Bilirkişi, dosya şüphelileri kaptan pilot Mahmut Aslan ve yardımcı pilot Ferdinant Pondaag'ın dışında Sabiha Gökçen ve Yeşilköy kule görevlilerinden iki kişi de kazanın oluşumunda gerekli uyarıları yapmadıkları, uçuş trafiğini durdurmadıkları gerekçesi ile kusurlu bulundu. Ayrıca HEAŞ da (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş.) kurum olarak kusurlu bulundu.

'YILDIRIM'IN ÇARPMASI KAPTAN PİLOTU STRESE SOKTU'

Bilirkişi raporunda Kaptan Pilot Mahmut Aslan, bilirkişi raporuna muhalefet şerhi koyan üye dahil 6 kişilik heyetin oybirliği ile aldığı kararla asli kusurlu bulundu.

Aslan'ın olay günü rüzgarın kuyruk hızını, pistin ıslak oluşunu hesaba katarak uçağın pistten çıkma ihtimalini göz önüne alması gerektiği belirtilen raporda, "Yalova dolaylarında uçağa yıldırım isabet etmesinin verdiği stres ile yolcuların mevcut meteorolojik koşullardan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek amacıyla bir an önce uçağı güvenli şekilde indirmeye odaklanması sebebiyle bunu yapamadığı tespit edilmiştir" denildi. 

Kaptan Pilot Aslan'ın piste stabil yaklaşma kriterlerindeki hıza da uymadan yaklaştığı savunulan raporda, "Bu nedenle Sink Rate (alçalma hızı) uyarısı aldığı, uçağı indirdikten sonra pist içinde durabilecek seviyede yavaşladığını düşünerek Autobrake (Otomatik fren) ve Speedbreak'i (Hız freni) kapatmıştır. Uçak 6 saniye boyunca pist üzerinde yavaşlamadan ilerlemiş ve pilotlar tarafından yavaşlamak amacıyla manuel olarak maksimum frenleme yapılmıştır. Sürati düşmeye başlamış olan uçak yerde kuvvetli kuyruk rüzgarı etkisiyle yavaşlayamamış ve söz konusu kaza meydana gelmiştir" denildi. 

Raporda, "Yaklaşma esnasında maruz kaldıkları yıldırım sebebiyle inişe fazla odaklanıp inişe devam eden kaptan pilot Mahmut Aslan'ın meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır" denildi. 

Son dakika gelişmesinin ayrıntıları birazdan funduszeue.info'de

VIDEO: SABİHA GÖKÇEN'DEKİ KAZA NASIL YAŞANDI?

Pegasus kazasının bilirkişi raporu tamamlandı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin ölümüne kişinin de yaralanmasına neden olan uçak kazasının bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi. Kaptan pilot, 2 kule görevlisi ve havalimanını sahibi konumundaki HEAŞ asli kusurlu bulundu.

Sevgim Begüm YAVUZ

Yayınlanma: - 25 Aralık Güncellenme:

Pegasus kazasının bilirkişi raporu tamamlandı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat günü, Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağının pistten çıkması sonucu meydana gelen kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, kişi de yaralanmıştı.

Kazanın ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan  başlatılan soruşturma kapsamında inşaat yüksek mühendisi, uçak yüksek mühendisi, meteoroloji yüksek mühendisi, iş güvenliği uzmanı, hukukçu ve pilottan oluşan 6 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor dosyaya ulaştı.

Raporda, kazanın alçak seviyedeki rüzgar kayması, rüzgar yönü ve şiddetindeki değişimin pilot tarafından anlık olarak yakalanamaması, kaza öncesi raporlanan gök gürültülü sağanak yağış sebebiyle zeminin kayganlaşmış olması ile fren mesafesinin artması sebeplerinin birleşimi sonucu meydana gelmiş olabileceği belirtildi.

YILDIRIM ÇARPINCA STRESE GİRDİĞİ BELİRTİLDİ

Kaptan pilot Mahmut Aslan'ın Yalova dolaylarında uçağa yıldırım isabet etmesinin verdiği stres ile mevcut meteorolojik koşulların kötü olması ve yolcuların hava koşulları sebebiyle olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek amacıyla bir an önce uçağı güvenli şekilde indirmeye odaklanması sebebiyle bunu yapamadığı anlatıldı. Uçağın 6 saniye pist üzerinde yavaşlamadan ilerlediği belirtildi.

KAPTAN PİLOTU UYARMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ

Yardımcı pilot Ferdinant Pondaag'ın yaklaşma ve iniş aşamalarında yerinde sesli uyarıları yapmadığının aktarıldığı raporda, uyarıları yaptıktan sonra herhangi bir düzeltme kaptan pilot tarafından yapılmıyorsa, önce ‘pas geç' sesli ikazı hala tepki gelmiyorsa, kontrolleri alıp uçağı pas geçirmesi gerektiği kaydedildi. Raporda, “Hem şirketteki hem de uçak tipindeki düşük tecrübesinin de etkisiyle bu görevleri tam olarak yerine getiremediği tespit edilmiştir” denildi.

Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri'ne (HEAŞ) ilişkin değerlendirilmeye de yer verilen raporda, Şubat tarihlerinde pistin bir bölümünde lastik izi temizleme çalışmasının yapıldığının raporlandığı, ancak 6 Mart tarihli bir yazı incelendiğinde, pistin sonu olan bölümlerde herhangi bir lastik izi temizleme çalışması yapıldığının raporlanmadığı belirtildi.

KAPTAN PİLOT ‘ASLİ KUSURLU'

Bilirkişi raporunda oy çokluğuyla, uçak kazasının meydana gelmesinde kaptan pilot Mahmut Aslan'ın, HEAŞ Havalimanı otoritesinin, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Ekip Şefi, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hava trafik kontrolörü Serhat K., Yeşilköy Havalimanı Yaklaşma Hava Trafik Kontrolörü C Ekip Şefi ve hava trafik kontrolörü Nesrin B.'nin ‘asli kusurlu olduğu' tespit edildi. Raporda yardımcı pilot Ferdinant Pondaag'ın ‘tali derecede kusurlu' olduğu, hava trafik kontrolörü Ela A.'nın ‘kusurlu olmadığı' kaydedildi.

BİLİRKİŞİ MUHALEFET ETTİ

Kusur durumuna muhalefet eden bilirkişi, kaptan pilot ile yardımcı pilotun ‘uçuş ekibi'ni oluşturduğunu, her iki pilotun da ‘asli derecede kusurlu' oldukları sonucuna varmanın uygun ve yerinde olacağını belirtti.

Bilirkişinin kişisel görüş raporunda, kusur durumu ile ilgili nihai değerlendirme yapabilmek için uçak kazası ile ilgili Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı’nın hazırlayacağı nihai raporun beklenmesinin uygun olacağı belirtildi.

Bilirkişinin asli kusurlu bulduğu pistte uçuşlar aynen sürüyorİlginizi ÇekebilirBilirkişinin asli kusurlu bulduğu pistte uçuşlar aynen sürüyorTürkiye'nin gündemine oturan pilot SÖZCÜ'ye konuştu: O mücadeleyi kazandıkİlginizi ÇekebilirTürkiye'nin gündemine oturan pilot SÖZCÜ'ye konuştu: O mücadeleyi kazandık

CumhuriyetdavaEmniyetistanbulizmirkazaMeteorolojiÖlümSözcütrafikTürkiyeuçakYalova

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası