küçük balık nasıl temizlenir / Balık Nasıl Temizlenir: Balık Temizleme Yöntemleri

Küçük Balık Nasıl Temizlenir

küçük balık nasıl temizlenir

Balık Temizleme - P&#;f Noktaları

Sofralarımızdan eksik etmememiz gereken balık yemeklerini hazırlarken en zahmetli aşama balığın temizlenmesidir. Boyut olarak küçük olan balıkların bile temizliği zamanımızı alır. Bu sebeple pişirme aşamasına hızlıca geçmek için balık temizlemenin püf noktalarını iyi bilmemiz gerekir.

Temizleme zorluğundan dolayı balığı genelde dışarıda yemeyi tercih edenlerdenseniz bu yazımız size çok faydalı olacak. Evde pratik bir şekilde balık nasıl temizlenir gelin birlikte inceleyelim :)

Taze balığın elle tutulması ve temizlenmesi rahat olacağı için öncelikle taze balık almanızı ve bekletmeden temizlemenizi öneririz. Ayrıca oda ısısında uzun süre bekletilen balıklar yumuşayacaklarından temizlerken dağılabilirler. Balıkları temizlemeden önce bir saat buzlukta bekletirseniz daha hızlı ve kolay bir şekilde temizlendiğini göreceksiniz.

Küçük ve kaygan olan balıkları temizlerken tutmakta güçlük çekmemek için ellerinizi unlayabilirsiniz. Küçük balıkları temizlemek için ilk olarak balığın kafasını elle koparın ve karnından itibaren işaret parmağınızla açarak iç organlarını temizleyin. Yerken kılçıkların ağza gelmesini istemeyenler kılçık temizliğini, iç organları çıkardıktan sonra kılçığı tutup aşağı doğru çekerek yapabilirler.

Orta boy veya büyük balıklar genelde bıçakla temizlenir. Balığın ağzından aşağıya doğru bir kesik atıp karnını yarın. İç organlarını çıkarıp temizleyin. Solungaçlarını kesip atın. Siyah zarları ve kanlarından arındırmak için bol suyla yıkayın. Dilim veya fileto yapmak istediğiniz balıkların başını ve kuyruğunu da kesebilirsiniz.

Balık çeşitleri arasında pullu olanlarda ise temizleme işlemi ebadına bakılmaksınızı pullarından başlar. Yapmanız gereken keskin bir bıçakla balığın derisini kuyruktan başlayarak balık pulunun ters yönüne kazımak. Önemli bir püf noktası da bu işlemi su dolu derin bir kabın içinde yapmak. Balığı suyun içinde temizlemek, pulların su içinde kalmasını sağlayarak mutfağınızı kirletmenizi önleyecektir.

Balığın kafa ve kuyruk kısımlarını hemen pul temizliğinden sonra ayırarak temizleme işlemine devam edebilirsiniz. Ancak tarifiniz izin veriyorsa kafa ve kuyruk kısımlarını balığı tüketene kadar ayırmamanızı öneririz. Çünkü bu kısımlar hem balığa lezzet katar hem de piştikten sonra daha kolay ayrılırlar.

Balık temizlemenin inceliklerini öğrendiğimize göre gurme tarifler köşemizde yer alan fırında istavriti denemeye ne dersiniz?

 

Giriş Yap/Üye Ol

Balık sezonu geldiğinde haftada en az 2 gün balık tüketmek, uzmanların önerilerindendir.
Hem sağlık hem de lezzet sunan balık çeşitlerini pişmeye hazırlarken iyi bir şekilde
temizlemek de son derece önemlidir. Yazımızın devamında balık nasıl temizlenir
öğrenebilir, balık temizleme hakkında aklınıza takılanları çözüme kavuşturabilirsiniz. İşte,
adım adım balık temizliği…

1. Taze Balık Alın

Balık temizliğinde size kolaylık sunacak en büyük adım, taze bir balık satın almaktır.
Bayatlamaya başlayan balıklar yumuşayacağından temizlik esnasında dağılma riski taşır.
Taze balıklar ise çok daha diri yapıları sayesinde elle kolayca tutularak temizlenebilir.

2. Pullarını Kazıyın

Balık, küçük ya da büyük olsun eğer ki pullu bir deriye sahipse önceliğiniz keskin bir bıçak
kullanarak bu pullardan kurtulmak olmalıdır. Su dolu derin bir kap içerisinde balığın
derisini kuyruktan yukarı yani pulları ters yönüne doğru kazıyın.

3. Un veya Bıçaktan Yardım Alın

Balık temizliği, balığın boyutuna göre değişim gösterebilir. Eğer ki küçük balık temizlemek
istiyorsanız ellerinizin kaymaması için bir miktar undan yardım alabilirsiniz. Daha sonra
balığın kafasını koparıp karnından itibaren işaret parmağınızla iç organlarını
temizleyebilirsiniz. Temizlemek istediğiniz balığın boyutu büyük ise bir bıçak kullanarak
balığın ağzından aşağıya kesik attıktan sonra iç organlarını temizleyebilirsiniz.

4. Kılçıklarını Temizleyin

Balıkları kılçıklı ya da kılçıksız olarak pişmeye hazırlayabilirsiniz. Eğer ki daha konforlu bir
yemek deneyimi istiyorsanız kılçıklardan kurtulmak daha iyi olacaktır. Bunun için iç
organları çıkardıktan sonra balığın etli kısmını ikiye ayırın ve iki parmağınızla kılçığı
gövdeden kuyruğa doğru çekin. Son olarak balıkları 10 dakika boyunca tuzlu soğuk suda
beklettikten sonra duru suyla yıkayıp pişirmeye başlayabilirsiniz.

Balık temizliğini öğrendiniz; sırada, o balıkları nasıl daha lezzetli hale getirebileceğiniz
konusu var. Balık nasıl marine edilir, sayfamızı ziyaret ederek Şef Musa
Değirmencioğlu&#;ndan öğrenebilirsiniz:

funduszeue.info

 

Balık siparişlerinizi Migros Sanal Market&#;ten vermek için hemen tıklayın.

BALIK NASIL TEMİZLENİR? - ANKARA BALIK RESTORANLARI

Eğer evde balık pişirmek istiyorsanız ve balığını kendiniz temizlemeyi düşünüyorsanız aşağıdaki anlatacaklarımıza mutlaka dikkat edin. Çünkü balık yanlış şekilde temizlendiğinde hem et ziyan olmakta hem de bazı durumlarda lezzet acılaşmaktadır.

Aslında Ankara balık restoranlarıharika bir şekilde temizlenmiş hijyenik balık servisi yapmaktadır. Ama ben illaki kendi balığımı alırım ve temizlerim, diyorsanız da bu konuda dikkatli davranmalısınız. Genellikle günümüzde balıkçılar çok cüzi ücretler karşılığında balık temizleme işlemini yapmaktadır. Ama bu keyfi yaşamak isteyen pek çok kişinin dikkat etmesi gereken küçük tüyolar aşağıda yer almaktadır.



Küçük Balıklar Nasıl Temizlenmelidir?


Eğer mezgit, istavrit gibi küçük balıkları temizlemeniyetindeyseniz bıçak kullanmanıza gerek yok. Genellikle nezih bir ete sahip olan küçük balıklar sol elle kavrandıktan sonra sağ elle kafası kopartılabilmektedir. Daha sonra da başparmağınızla beraber baş kısmından kuyruk kısmına doğru elinize balığın içerisinde gezdirdiğinizde bağırsak ve karın bölgesi dışarıya çıkartılacaktır. İlk başta biraz zor gibi görünse de oldukça pratik olan bu yöntemle birkaç dakika içerisinde küçük balıklarınızı temizleyebilirsiniz.

Küçük balıklar içerisinde hamsiyi kendiniz temizlemek istiyorsanız bu noktada biraz daha dikkatli olmalısınız. Çünkü hamsi yağlı bir balık olacağından dolayı elde kolayca durmayacaktır. Sol elinizi unlayarak hamsiyi tutarsanız kolaylıkla temizlemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca hamsinin baş kısmını karın bölgesine doğru koparttığınızda; bırakmayıp direkt olarak bağırsaklarını ve karnı tek hamlede çıkartabilirsiniz.

Eğer hamsi pilavı yapmayı düşünüyor veya mezgit gibi balıkları kılçıksız olarak tüketmek istiyorsanız da yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra solungaç kısmından kılçığı tutarak kuyruk kısmına doğru başparmağınızla itmelisiniz. Eğer balık taze ise sorun olmadan çıkacaktır ancak bayat olan balıklarda balığın parçalanma ihtimali yüksektir.

Büyük Balıklar Nasıl Temizlenmelidir?


Eğer temizlemeyi düşündünüz balık orta büyüklükte ise yani lüfer, levrek, çinekop, çipura gibi balıklarsa bıçak kullanmanız gerekmektedir. Bıçakla beraber balığın karnını kuyruk kısmına kadar açmalısınız. Böylece kolaylıkla karın kısmı ve bağırsak kısmı dışarı çıkartılabilecektir. Ayrıca bu işlemin ardından solungaçları tutup çektiğinizde balık tamamen temizlenmiş olacaktır. Fakat bu gibi balıkların iç kısmındaki siyah olan zarı temizlersiniz pişirme sırasında acı bir tat oluşmayacaktır.

Eğer temizlemeyi düşündüğünüz balık daha büyükse bu noktada yine bıçakla beraber öncelikli olarak balığın kafasını kesmelisiniz. Ev bıçakları büyük balıklar için yetersiz kalabileceğinden dolayı kasap bıçağı gibi daha büyük bıçakları tercih edebilirsiniz. Daha sonra ise sırt ve karın kısmındaki yüzgeçler kesilerek balığın kuyruk kısmına kadar karın bölgesi açılmalıdır.

Balık temizlerken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise özellikle somon, tirsi gibi pulu sert olan balıkların dış yüzeyindeki pulların temizlenmesidir. Bunun için bıçağın tersini kullanabilirsiniz. Böylece balığın üstüne sürttüğünüzde et kısmı zedelenmeden sert pullardan arındırma işlemini bitirebilirsiniz.

Eğer bu kadar zahmete katlanmayı düşünmüyorsanız Ankara balık restoranıtercihinde bulunduğunuzda balık temizleme zahmeti ile uğraşmadan harika ve lezzetli dakikalar geçirebilirsiniz.

BALIK NASIL TEMİZLENİR? - ANKARA BALIK RESTORANLARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası