ev hanımı egzaması / Egzema Lazer Tedavisi - Dermatolog Dr. Ektan Demir

Ev Hanımı Egzaması

ev hanımı egzaması

Egzamaya Ne İyi Gelir: Evde 6 Doğal &#;&#;z&#;m

Egzama, kaşıntıya ve kabarcıklara neden olan, deride kuruluk yapan bir deri hastalığıdır. Halk arasında çok yaygın olan egzamanın farklı çeşitleri mevcuttur. Egzamaya yol açan birçok etken olabilir. Genellikle stres ve alerji sonucunda oluşur. Tehlikeli bir hastalık olmasa da, hem görüntü itibariyle, hem de sürekli kaşıntı vermesiyle rahatsız edicidir. Doktorun önerdiği basit yöntemlerle egzama kontrol altına alınabilir. 

Egzama Nedenleri Nelerdir?

Daha önce söylediğimiz gibi egzamanın birçok nedeni olabilir. Özellikle kış aylarında nem oranının düşük olması, soğuk hava, sabun, su, deterjan, tozlu ortamlar, mesleğe bağlı kimyasallar, stres ve alerjiler egzamanın başlıca nedenleri arasındadır. Ev kadınları, kuaförler, temizlik çalışanları egzamanın en yaygın görüldüğü gruplardır.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama genellikle saç diplerinde, elde, ayaklarda ve bacaklarda kaşıntı, kızarıklık, pullanma, yanma ve sulantı gibi belirtilerle kendini gösterir. İlk etapta su dolu kabarcıklar olarak görülen egzama, ilerleyen zamanlarda kepeklenme ve kabuklanmaya yol açar. Egzamanın tedavi edilebilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Bu belirtiler görüldüğü zaman en kısa sürede uzman doktora danışmanız ve doğru tedavi yöntemini uygulamanız gerekir.

En Yaygın Görülen Egzama Çeşitleri Nelerdir?

  1. Saç Egzaması: Saç derisinde pul pul dökülme ve kabuklanma ile kendini gösteren saç egzaması, kış aylarında daha şiddetli görülebilir. Genetik faktörler ve stres saç egzamasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
  2. Kulak Egzaması: Ağır kozmetik ürünler, piercing ve küpeler kulak egzamasına yol açabilir. Kulak egzaması, kulak kanalında, arkasında ve kulak zarında görülebilir. Yanma, şişkinlik, aşırı kulak hassasiyeti ve su toplama olarak kendini gösterir.
  3. El Egzaması: Egzamanın en çok etkilediği organ, ellerimizdir. Sürekli deterjan, sabun, çamaşır suyu kullanmak, sık sık el yıkamak ve tozlu ortamlar el egzamasına yol açabilir. İlk başta tek elde görülen lezyonlar, ilerleyen zamanlarda iki elde birden görülebilir.
  4. Yüzde egzama: Kalitesiz ve zararlı kozmetik ürünler, genetik yatkınlık, uzun süre güneşe maruz kalma, zararlı alışkanlıklar, stres ve vitamin eksikliği yüzde egzamaya yol açabilir. Yüz egzaması genellikle kremlerle tedavi edilebilir.

Egzama Nasıl Tedavi Edilir?

Egzamanın doğru tedavi edilebilmesi için, öncelikle mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Yapılan testler sonucunda doktorun önerdiği kremler, nemlendiriciler, nötral sabunlar, egzama şampuanları ve egzama eldivenleri kullanılabilir.

Not: Egzamanın bitkisel tedavisi için de doktora danışılması gerekir. Evde hazırlanan bitkisel kürler ve bitkisel ürünler uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı, doktorun onay vermediği ürünler hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Aşağıdaki yöntemler alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için doktora danışmadan uygulanmaması gerekir. Egzama tedavisi için doğal yöntemler şu şekildedir;

  1. Aloe Vera


İltihapları gideren, cilt için çok faydalı olan ve enfeksiyonları önleyen aloe vera, egzama için kullanılan yöntemlerden biridir. Aloe vera bitkisinin içindeki jeli egzama olan bölgelere sürün. Kuruyana kadar bekleyin. Kuruduktan sonra su ile bu bölgeleri temizleyin. Haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.

  1. Yulaf Tozu

Tekrarlayan el egzamalarına dikkat

Birçok ev hanımı veya ev işlerini kendi yapmak zorunda olan çalışan kadınlar hayatlarının belli bir döneminde el egzaması sorunu yaşayabiliyor. Ellerde kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, çatlama gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

El egzamasında çoğunlukla kişinin temas ettiği su, sabun, deterjan, dezenfektan, kolonya gibi maddeler veya kişinin mesleği gereği iş yerinde temas etmek zorunda olduğu kimyevî maddelerin rol oynadığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, “Sürekli tekrarlayan bu durum çoğu zaman bezdirici bir hal alabilir. Değişik hekimlere başvurulmasına rağmen genelde geçici sonuçlar elde edilir.

El egzaması için hekimin önerdiği ilaçların düzenli kullanımı yanında özellikle dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Buna dikkat edilmesi tedaviye çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Elleri yıkarken her zaman ılık su kullanın, temizlik yaparken, ellerinizi yıkarken çok sıcak ve soğuk su kullanmayın. Sabun ve deterjan artığı kalmaması için ellerinizi parmak araları da dâhil olmak üzere iyi durulayın. Sabun ve deterjan yüzük altında biriktiği için el egzamanız iyileşene kadar yüzük kullanmayın, egzama sık sık tekrarlıyorsa yüzük takmayı bırakın” dedi.

Dezenfektanlar normal yıkamaya göre daha tahriş edici bir durum olduğunu belirten Dr. Bostancı, “Alkollü jeller tercih edilebilir. Kolonya, aseton, tiner gibi yağ çözücü maddeler tahrişe ve kuruluğa sebep olabilirler. Elde bulaşık, çamaşır yıkarken, temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanın. Kullandığınız eldiven pamuk astarlı olsun. Belli aralıklarla eldiveni çıkarıp elinizi havalandırın. Kullanılan su, sabun, deterjan veya herhangi bir kimyasal madde tahriş, kuruluk yapabilir. El derisini nemlendirmek için yağlı nemlendiriciler kullanın. Nemlendiriciyi tüm elinize ve parmak aralarına sürün ve yedirin. Nemlendiricinizi gün içinde tekrar tekrar uygulayın. Kış aylarında soğuk havada ellerinizi soğuktan mutlaka koruyun. Cildimiz kış aylarında tahriş edici maddelere daha hassastır” diye konuştu.

Egzema lazer tedavisi ile tedavi edilebilen bir deri hastalığı değildir. Lazer tedavileri birçok deri hastalığında etkili olduğu için egzema tedavisinde de etkili olup olmadığı hastalar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu rahatsızlığın farklı belirtileri vardır. Ciltte kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi belirtiler ile kendini gösteren egzema, vücudun farklı noktalarında görülebilmektedir. En sık olarak ellerde görülür.

Egzema lazer tedavisi, etkili ve kullanılan bir tedavi yöntemi değildir. Egzemanın birçok tipleri ve hastalığın akut ve kronik dönemleri vardır. Akut egzemalarda daha çok ellerde veya vücutta kaşıntılı küçük su dolu kabarcıklar olur. Kronik egzemalarda ise yine şiddetli kaşıntılarla beraber deride kuruma ve kabuklanmalar ön plandadır. Egzema tedavisinde egzemanın tipine göre tedavi seçilir. Bu tedaviler genellikle ilaç tedavileridir. Lazer tedavileri egzemada etkili değildir. Sadece vücutta yaygın olan Atopik Dermatitte fototerapi veya ışın tedavisi dediğimiz Puva tedavisi kullanılabilir.

Egzama Lazer Tedavisi Etkisi

Egzama bir tür deri hastalığıdır. Kızarık derinin üzerindeki kırmızı ya da pembemsi kabartı ve kaşıntılar, pütürlükler egzamanın başladığına işaret etmektedir. Bu dönemde şikayetler ilerlemeden tedaviye başlamak gerekir. Tedavide en sık kullandığımız ilaçlar kortikosteroid içeren kremlerdir. Ayrıca immün düzenleyici etkisi olan Takrolimus ve Pimekrolimus içeren kremler de egzema tedavisinde kullanılır.

Egzema özellikle kronik egzemalar sık tekrar eder ve hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bunun önüne geçmek için verdiğimiz tedavilere uyulması ve egzemayı artırıcı şeylerden kaçınılması gerekmektedir. Bunların başında da sabunlar, temizlik malzemeleri ve metaller, kimyasallar gelmektedir.

Egzamanın Nedenleri Nelerdir?

Egzama farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Dış faktörlere bağlı oluşan ekstrinsik egzema ve iç faktörlere bağlı olan intrinsik egzema. Dış faktörler ile oluşan egzema daha çok el, yüz, kollar ve boyun gibi açık bölgelerde olur. Genel olarak, alerjiye neden olan ve deri üstünde tahriş edici etkisi bulunan maddeler, egzamaya yol açmaktadır. Bu maddeleri sıralayacak olursak:

  • Nikel
  • Civa
  • Saç boyalarında bulunan paraben grubu maddeler
  • Penisilin
  • Sülfamit
  • Çamaşır suyundaki bikromata ve potasyum gibi etken maddeler
  • Sentetik maddeler
  • Kauçuklar
  • Alerji yapabilecek kimyasal boyalar

Bütün bu maddelerin yanı sıra gıdalar da bazen egzemaya neden olabilir veya alevlendirir. Genel olarak katkı maddeleri içeren endüstriyel gıdalar ve tatlılar egzemaya yol açabilir. Egzama vücudun farklı bölgelerinde görülmektedir. Yüz, alın, çene yanaklar, diz kapakları, kollar, dirsekler, sırt, bacakların ön ve arka bölgesi ile eller egzamanın görüldüğü vücut bölgeleridir.

Egzama Tedavisi

Egzama, yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır. Şiddetli kaşıntılar ve tutulan yerdeki deri değişiklikleri kişiyi çok rahatsız eder ve günlük sosyal yaşantısını olumsuz etkiler. Deride, hoşa gitmeyen bir görüntünün oluşmasına da neden olmaktadır. Egzema tedavisi, egzemanın çeşidine göre değişir. Akut egzema dediğimiz kısa süren, iritan maddelere temasa bağlı egzemalarda iritan ile temasın kesilmesi ve Kortizonlu merhemler yeterlidir. Kronik egzemalarda ise egzemaya neden olan maddeyi tespit etrmek için Yama testi gibi bazı testler yapılıp ona göre tedavi düzenlenebilir. Ev hanımı egzeması dediğimiz egzema tipinde ellerde aşırı kuruma ve çatlamalar vardır. Genellikle kaşıntı yoktur. Bunun tedavisinde ev işlerinden uzak durmak ve deriyi koruyucu ve onarıcı kremler sürmek gereklidir. Egzama kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Onun için bir daha çıkmamasını sağlayacak kesin bir tedavi yoktur. Tekrarlamaları engellemek için en önemli şey egzemayı tetikleyecek şeylerden uzak durmaktır. Egzeması olanların bazı dikkat etmesi gereken şeyler de şunlardır;

  • Cildi tahriş edici şeylerden uzak durmak ( temizlik malzemeleri, kimyasallar vs)
  • Günlük cilt bakımları
  • Cildi her zaman temiz tutmak
  • Allerji yapmayan uygun bir nemlendirici her el yıkamadan sonra kullanılmalıdır.
  • Cildi her zaman nemlendirmek
  • Katkı maddeleri içeren endüstriyel gıdalardan uzak durmak
  • Tahriş edici giysi ve ürünler kullanmamak

Şunu belirtmek gerekir ki egzama, bulaşıcı bir hastalık değildir. Onun için egzeması olan birine temastan korkmamak gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir