adet olmaya yakın sarı akıntı / Adet Öncesi Sarı Akıntı Neden Olur?

Adet Olmaya Yakın Sarı Akıntı

adet olmaya yakın sarı akıntı

Beyaz Akıntı: Hamilelik belirtisi mi, adet belirtisi mi?

Kadınlarda yumurtlama zamanında akıntı miktarının arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, vajinal akıntıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bu makalede beyaz akıntı hamilelik belirtisi mi? Beyaz akıntı adet belirtisi mi? Beyaz akıntı neden olur? sorularına yanıt aradık. İşte Dr. Nermin Köşüş'ün yanıtları: ( Hamilelikte karın ağrısı neden olur? yazımız da ilginizi çekebilir...)

beyaz akıntı

VAJİNAL AKINTI DOĞAL BİR DURUMDUR

Üreme çağındaki bir kadında görülen vajinal akıntı fizyolojik yani doğal bir durumdur. Adet döngüsüne bağlı olarak akıntı miktarı ve kıvamı değişiklik gösterebilir. Özellikle yumurtlama zamanında akıntı miktarı artar, daha saydam, daha elastik ve şeffaf bir hal alır. Bu akıntılar kişiye rahatsızlık hissi vermez. Renksiz, kokusuz akıntılar genelde tehlikeli olmayan sağlıklı kabul edilen akıntılardır.

Her kadında akıntı miktarı birbirinden farklıdır, hatta aynı kadında bile bazı aylarda akıntı miktarı ve yoğunluğu değişiklik gösterebilir ama genelde aynı kadın için kendi içinde belli bir düzeni vardır. Bunu kişinin kendisi bilir.

Vajinal akıntı miktarını ve özelliklerini etkileyen bazı doğal nedenler olabilir. Genellikle hamilelik, adet döngüsünde yaşanan hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapları gibi ilaçlar ve antibiyotikler akıntı miktarını ve şeklini değiştirirler.

VAJİNAL AKINTILAR ZARARLI MIDIR?

Hayır, her akıntı zararlı değildir. Bunların çoğu fizyolojik yani doğal akıntılardır. Ancak bazı akıntılar patolojikdir, yani normal değildir. Patolojik akıntıların değerlendirmesinde akıntının rengine, kokusuna, miktarına ve beraberinde ağrı olup olmadığına bakılır. Sarı ve yeşil akıntılar, koku, kaşıntı ve ağrı gibi bulgularla beraberse bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bunlar genelde genital enfeksiyonlar ve genital sistemden kaynaklanan iyi ve kötü huylu tümörler olabilir. Bu şikayeti olanların bir jinekoloğa başvurarak detaylı bir muayene olması gerekir.

BEYAZ AKINTI HAMİLELİK BELİRTİSİ MİDİR?

Peki, beyaz akıntı hamilelik belirtisi midir? Dr. Köşüş bu soruya şu yanıtı veriyor: "Kadınlarda gebeliğin ilk aylarından itibaren vajinadan gelen beyaz akıntı artış gösterir. Döllenmiş yumurtanın rahim için yerleşmesiyle beraber başlayan hormonal değişiklikler akıntıda bazı değişiklikleri beraberinde getirir. Bu nedenle beyaz akıntılar hamilelik belirtisi olabilmektedir. Fakat bu durum kişinin hamile olduğunu kesin kanıtlamaz. Çünkü hormonal değişikliklerden, ilaçlardan, enfeksiyonlardan dolayı hamile olmayan kişilerde de adet öncesi beyaz bir akıntı görülebilir. Bu yüzden beyaz akıntıya göre hamilelik tanısı konulmaz.

Hamileliğin erken dönemde görülen daha önemli belirtileri vardır. Bunlardan en önemlisi adet döneminin gecikmesidir. Ek olarak baş dönmesi, bulantı, halsizlik, kokulara hassasiyet, sık idrara çıkma gibi semptomlar da olabilir. Ancak bunların hiç birine bakılarak kesin tanı konulmaz. Çünkü bu gibi semptomlar gebelik dışında pek çok şeyden de kaynaklanabilir. Bu yüzden adet gecikmesi olan veya hamilelik belirtilerinin çoğunu taşıyan kadınlar, özellikle korunmasız ilişki yaşamışlarsa test yaptırarak emin olma yoluna gitmelidirler.

BEYAZ AKINTI ADET BELİRTİSİ MİDİR?

Yumurtlama döneminde vücutta oluşan değişiklikler nedeniyle akıntı şekli, rengi ve miktarı değişir. Bundan dolayı adet öncesi beyaz akıntı görülebilir. Yani beyaz akıntılar adetin yaklaştığının haberini verebilir. Öte yandan, akıntılar vajinal enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Eğer kişide her zamankinden farklı bir akıntı varsa, beraberinde koku, kaşıntı, kasıklarda ağrı, idrarda yanma gibi sorunlar varsa enfeksiyon düşünülür. Böyle durumlarda en doğru kanıya varmak için bir doktora başvurmakta fayda vardır.

ADET OLMAYA YAKIN AKINTI NASIL OLUR?

Vajinal akıntı her kadında farklı miktarda ve şekilde olabilir. Genellikle vajinanın doğal florasına, hormonal duruma, cinsel aktiflik durumuna ve nem dengesine bağlı olarak akıntının özellikleri değişir. Adet dönemine yakın görülen akıntı genellikle beyaz renktedir. Bu akıntı bazen ıslaklık şeklinde bazen de lekelenme olarak kendini gösterir. Akıntının kıvamı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Adet öncesi ve sonrası koyu kıvamda da akıntılar görülebilir. Kokulu, kaşıntılı ve farklı renkte olan akıntılar genelde normal karşılanmaz. Sarı ve yeşil akıntı durumları genital enfeksiyonun habercisidir.

VAJİNADAN GELEN BEYAZ PEYNİRİMSİ AKINTININ NEDENİ NEDİR?

Genellikle normal olan vajinal akıntılar renksiz ve kokusuzdur. Adet öncesi ve sonrası dönemde beyaz bir akıntı gayet normaldir. Ancak akıntının beyaz peynirimsi ya da süt kesiği gibi olması normal değildir. Yine akıntıda koku mevcut ise, köpüklüyse ve rengi sarı-yeşil ise bu normal bir akıntı değildir. Aşırı yoğun süt kesiği akıntıya kaşıntı da eşlik ediyorsa vajinal mantar enfeksiyonlarından şüphelenilir. Mantar enfeksiyonun tedavisi genellikle kolaydır. Tabi ki doğrusunu öğrenmek ve tedavisini gerçekleştirmek için doktora başvurmanız gerekir.

İLGİLİ İÇERİKLER

             


             

Etiketler:#Adet (Regl)

Adet Öncesi Sarı Akıntı Neden Olur?

Akıntı, mukus ve vajinadan gelen vajinal sıvıların karışımıdır. Kadınların adet döngüsü boyunca akıntı yaşamaları normaldir. Akıntıyı östrojen seviyeleri etkilediği için adet döngünüz boyunca akıntının türü değişiklik gösterecektir.

Adet döngünüzün ortalarında östrojen seviyelerinin yüksek olmasıyla birlikte akıntınız kalın yapılı hale gelebilirken döngünüzün başlarında ve sonlarında daha ince olacaktır. Doğurganlık ilaçları ve bazı doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar da östrojen seviyelerinizi yükseltebilir ve akıntınızın artmasına neden olabilir.

Vajinal akıntı aynı zamanda sağlığınıza dair de ipucu sağlar. Bazı akıntılar normal olmakla birlikte akıntının rengine ya da yoğunluğuna ve başka belirtiler olup olmamasına bağlı olarak ortada bir sağlık sorunu olduğuna işaret eden akıntılar da olmaktadır. Normal akıntıların rengi genelde beyaz ya da şeffaf olur ve koku olmaz. Adet döneminizden önce açık sarı renkte akıntı normal olabileceği gibi enfeksiyon belirtisi de olabilir.

Adet döneminizden önce gördüğünüz sarı akıntının ne anlama gelebileceğini aşağıda okuyabilirsiniz.

Adet Öncesi Sarı Akıntının Nedenleri

Sarı renkli vajinal akıntının yoğunluğu ve kokusu, adet döngünüzün neresinde olduğunuza ve akıntının enfeksiyon belirtisi olup olmamasına göre değişiklik gösterecektir. Adet öncesi görülen sarı akıntının nedenleri arasında şunlar yer alabilmektedir:

  • Adet döneminin yaklaşması

Adet döneminiz yaklaştıysa akıntı sulu ve açık renkli olacaktır. Çünkü bu dönemde vajina daha fazla mukus üretir. Akıntının sarı renkli olmasının nedeni, az miktarda adet kanı ile normal ve beyaz renkli akıntının karışmasından kaynaklanıyor olabilir.

Çok açık sarı renkli akıntı da adet öncesi yaygın olarak görülmektedir ve normaldir. Bununla birlikte akıntının yapısı garipse ve kötü kokuyorsa ortada bir sorun olabilir.

  • Adet döngüsünün kısa olması

Kahverengimsi-sarı akıntı genelde adet gördükten hemen sonra görülür. Akıntının bu renkte olmasının nedeni adet kanıdır. Adet döngüleriniz kısaysa adet görmeden önce de kahverengimsi-sarı akıntı görebilirsiniz.

Ayrıca menopoza giren kadınlar da hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak kahverengimsi-sarı akıntı ile karşılaşabilirler.

Normal bir akıntıda genelde koku yoktur ya da çok az koku vardır. Kötü kokulu ve genelde balık gibi betimlenen sarı renkli akıntı ise çoğunlukla enfeksiyon belirtisi olmaktadır.

Köpüklü ve sarı akıntı trikomoniyaz belirtisi olabilir. Trikomoniyaz, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara göre belirti gösterme ihtimali genelde daha fazladır.

Trikomoniyaz nedeniyle meydana gelen akıntı yeşilimsi ya da sarımsı olup balıksı bir kokuya sahip olabilir. Trikomoniyazda sık görülen diğer belirtiler arasında genital bölgede kaşıntı ve idrar sırasında ya da cinsel ilişki sırasında ağrı bulunmaktadır.

  • Bel soğukluğu ya da klamidya

Bel soğukluğu ve klamidya çoğunlukla belirti göstermeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Bel soğukluğu ya da klamidyada görülen akıntı sarı renkli ve iltihaplı gibi olur.

  • Pelvik inflamatuar hastalık

Pelvik inflamatuar hastalık genelde bel soğukluğu ya da klamidyanın tedavi edilmeyip üreme sistemine yayılmasıyla gerçekleşir. Pelvik inflamatuar hastalık tedavi edilmezse rahme, fallop tüplerine ve yumurtalıklara zarar verebilir.

Pelvik inflamatuar hastalıkta görülen akıntı sarı ya da yeşil renkli olup güçlü bir kokuya sahiptir. Pelvik inflamatuar hastalığın diğer belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

Bakteriyel vajinozis, vajinadaki bakterilerin doğal dengesinin bozulmasıyla meydana gelen bir enfeksiyondur. Bakteriyel vajinozisin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşağıdakilerle ilişkili olduğu düşünülmektedir:

  • Sigara kullanımı
  • Vajinal duş
  • Birden fazla seks partneri

Bakteriyel vajinoziste oluşan akıntının balık benzeri kokusu olmakla birlikte akıntının rengi grimsi-beyaz ya da sarımsı-beyaz olabilir.

Servisit, rahim ağzının iltihaplanmasıdır. Servisit cinsel yolla bulaşan enfeksiyon, bakterilerin aşırı büyümesi ya da alerji (lateks alerjisi gibi) nedeniyle oluşabilir. Servisitte genelde belirti görülmemekle birlikte kötü kokulu, sarımsı ve iltihaplı görünen yoğun bir akıntı ortaya çıkabilir. Akıntının rengi yeşil ya da kahverengi de olabilir.

Servisitin diğer belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

Bazen yeni bir vitamin ya da yiyecek denemeniz durumunda akıntınızın renginde değişim meydana gelebilir. Bununla birlikte sarı akıntının nedeni genelde enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Sarı akıntı genelde enfeksiyon belirtisidir. Adet öncesi sarı akıntıyla karşılaşıyor ve akıntıyla ilgili şunları gözlemliyorsanız, doktorunuza görünmeniz gerekir:

  • Güçlü kokuya sahip akıntı
  • Topaklanmış ya da köpüklü akıntı
  • Cinsel organlarda kaşıntı ya da idrar yaparken ağrı

Yukarıda yer alan belirtiler aynı zamanda enfeksiyon belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu belirtilerinizin olması durumunda doktorununuz sağlık geçmişinizle ilgili bilgi edinmek isteyecektir. Bunun için doktorunuz size şu soruları sorabilir:

  • Akıntının ne zaman başladığı
  • Akıntının nasıl olduğu
  • Sahip olduğunuz diğer belirtiler
  • Cinsel geçmişiniz
  • Vajinal duş yapıp yapmadığınız

Doktorunuz, akıntıdan örnek alarak mikroskobun altında bakteriyel vajinoz ya da trikomoniyaz olup olmadığını inceleyebilir. Aynı zamanda akıntıdan alınan örnek laboratuvara yollanarak bel soğukluğu, klamidya ya da pelvik inflamatuar hastalık olup olmadığı anlaşılabilir.

Sonuç Olarak

Akıntı, kadının adet döngüsünün normal bir parçası olsa da sarı akıntı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir. Akıntı kötü kokuyorsa, içerisinde topaklar ya da iltihap varsa ya da cinsel organlarla ilgili başka belirtiler varsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Akıntının renginin sarı olması tedavi edilebilir bir durum olmakla birlikte belirtilerin erken dönemde tespit edilip tedavi edilmesi, daha ciddi sağlık sorunları ve komplikasyonlardan korunmanızı sağlayacaktır.

Category: Jinekoloji

Adet Döneminden Önceki Akıntı

Az bir miktar vajinal akıntı veya salgı oldukça normaldir. Neredeyse tüm kadınların adet döngüleri sırasında biraz akıntısı vardır. Bu akıntı, vajinanın içinde bulunan rahim boynu ve bezeleri tarafından üretilen sıvıdan başka bir şey değildir. Bu sıvı çok önemli bir amaca hizmet eder. Vajinadan ne zaman bir akıntı gelse vajina duvarını saran eski hücreleri de kendisiyle birlikte götürür. Bu şekilde sıvı vajinanın içinin temiz ve sağlıklı tutulmasına yardımcı olur. Normal vajinal akıntı genelde şeffaf veya süt beyazı rengindedir ve lastik gibi esnektir ve hafif yoğundur. Normal vajinal akıntı kokusuzdur ve akıntıyla birlikte kaşınma veya yanma hissi olmaz. Ancak normal akıntının rengi ve yoğunluğu adet döngüsü sırasında bazı değişiklikler geçirebilir. Aslında birçok kadın adet döngüsü öncesi akıntılarında bir artış gözler.  

Normal vajinal akıntının rengi beyaz, renksiz veya şeffaf olabilir. Bazı kadınlar için yumurtlama dönemi sırasındaki akıntı biraz daha yoğun olabilir. Ama genelde kadınlar bu dönemde arada sırada beyaz lekeli olabilen berrak ve esneyen akıntılarında bir artış olduğunu gözlemlerler. Yumurtlama sırasında östrojen seviyesi vücutta artar, ve rahim boynu bezelerinin berrak ve sulu bir sıvı salgılamasına neden olur. Adet döneminden önce, döngünün sonunda ve döngünün başlangıcında gelen yoğun ve beyaz akıntı da oldukça normaldir.

Ancak beyaz akıntıya eşlik eden kaşıntı bir mantar enfeksiyonunun göstergesi olabilir. Diğer taraftan kahverengi akıntı birçok hastalığın bir işareti olabilir. Çoğu zaman akıntının kahverengi olmasının nedeni eski kan hücrelerinin varlığıdır. Adet dönemi öncesi gelen kahverengi akıntı genelde aylık döngünüzün başlayacağına işaret eder. Kahverengi akıntı başka şeyler anlamına da gelebilir. Mesela polipler yüzünden kahverengi akıntı oluşabilir. Polip, rahim boynu veya vajina duvarı üzerinde bulunan bir grup hücredir. Bu poliplerin kanaması akıntının renginin kahverengi olmasına neden olabilir. Tümörler gibi olmalarına rağmen poliplerin yüzde 90'ı iyi huyludur veya kanserli değildir.

Bazen adet dönemi öncesi kahverengi akıntı, fetüsün endometriyum dokusuna yerleştiğinde oluşan kanama gibi implantasyon kanamasından oluşabilir. Olağan döngüsünde seyreden adet dönemi başlangıcında böylesi bir kahverengi akıntı veya lekelenme görürseniz bu gebeliğin erken belirtisi olabilir. Gebelik belirtisi olarak adet dönemi öncesinde gelen akıntıdan endişesi olanlar aynı zamanda implantasyon kanamasının da adet döneminden bir hafta öncesinde kahverengi akıntıya neden olabileceğini akılda tutmalıdırlar. Doğum kontrol hapları kullanan kadınlardan da adet döneminden önce kahverengi akıntı gelebilir. Birçok kadın adet döneminden önce az miktarda kahverengi akıntı geldiğini gözlemleyebilir, bu oldukça normaldir. Ama akıntınız yeşil veya sarı renkliyse, özellikle akıntı yoğun ve parçalar halinde geliyorsa ve kötü kokuyorsa o zaman bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Kokulu akıntıya dair bilgi almak gerekir.

Şimdiye kadar normal ve anormal vajinal akıntı arasındaki farkı anlayabilmiş olmanız gerekiyor. Öyleyse adet döngünüzden önce normal akıntı geliyorsa endişelenmek için bir neden yoktur. Ama akıntı miktarında, renginde ve kokusunda herhangi bir değişim gözlerseniz o zaman olabildiği kadar çabuk jinekologunuzu görmeye gidin. Böylesi anormal akıntının tedavisi altta yatan nedenlere bağlıdır. Bu nedenle jinekologunuz belli bir tedavi planı oluşturmadan önce bir dizi test ve muayene yapar.

Akıntı miktarındaki anormal artış kadar akıntıya eşlik eden kaşıntı, tahriş ve yanma hissi de vajinal akıntının normal olmadığının işaretleridir. Kaşıntı ve tahrişle birlikte görülen anormal vajinal akıntıya aynı zamanda kötü bir koku da eşlik eder. Diğer yandan adet döneminden önce veya adet döngüsü sırasında herhangi bir zamanda gelen yeşil veya sarı akıntı bir enfeksiyonu gösterebilir. Akıntıdaki böylesi değişimler üreme organlarındaki bazı sorunlarla ilgili olabilir. Bu tip bir anormal akıntıya tam olarak neyin neden olduğunu öğrenmenin en iyi yolu jinekologunuza sorunun kesin bir değerlendirmesini yaptırmaktır. Böylece gereksiz stres ve endişeden kurtulmuş olursunuz.

Op. Dr. Aytun AKTAN

merhaba hocam 7-8 aydır bebek istiyoruz ama olmuyor hocam bu dönem adet olmadım 3-4 gün geçti kahverengi akıntım var hocam test yaptım negatif çıktı ... devamı

Adet Öncesi Sarı Akıntı Normal mi?

Beyazımsı, berrak ve güçlü kokusu olmayan akıntıların genellikle normal olduğunu biliyoruz. Peki ama adetten önce gelen sarı akıntı için endişelenmeli misiniz? Güzel haber, rahatsız edici ağır bir kokusu yoksa ve açık-soluk sarı renkteyse muhtemelen her şey yolunda. Ancak yine de bu konuda bilmeniz gereken birkaç detay daha var…

Makaleye Genel Bakış

Adetten Önce Sarı Akıntı Olur mu?

Evet, olur. Adet öncesinde gelen sulu kıvamlı sarımsı renkte akıntı kadınlar arasında yaygındır ve bunun için endişelenmeniz gerekmez. Regl döneminizin başlamak üzere olduğunun işaretçisi olan açık veya soluk sarımsı renkteki bu akıntının nedeni vajinanızın daha fazla mukus üretiyor olmasıdır. Sarı renk ise mukusa karışan az miktardaki erken adet kanının bir sonucudur.

Buradaki önemli nokta, akıntının renk tonuyla birlikte kokusunun olup olmadığıdır. Yapışkan dokulu akıntınız kokusuz ve açık veya soluk sarımsı renkteyse normal kabul edebilirsiniz ancak parlak sarı renkteyse ve kötü koku varsa bir şeylerin yolunda gitmediğinin işaretçisi olabilir…

Kötü Kokulu Sarı Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntının kokusunun, renginin ve kıvamının hızlı bir değerlendirilmesi jinekologunuzdan randevu almanız gerekip gerekmediği konusunda ipucu verebilir. Kokusuz berrak akıntılar genellikle normal kabul edilse de parlak sarı, yeşilimsi ve ağır kokan akıntılar aşağıdaki durumların belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Enfeksiyon

Vajinanın sağlıklı kalabilmesi için düzenli bir ortamı sürdürmesi gerekir. pH, nem seviyesi ve bakteri dengesi, en uygun koşulları oluşturmak için el ele gider. Artan cinsel aktivite, duş, antibiyotik kullanımı ve hormonal dengesizlikler gibi herhangi bir neden ortamdaki uygun koşulları bozarsa enfeksiyon ortaya çıkabilir. Peki ama enfeksiyon olduğunu nasıl anlarsınız?

Normal kabul edilen sağlıklı vajinal sıvıların rahatsız edici ağır bir kokusu yoktur veya tolere edilebilir düzeyde çok hafif bir kokusu vardır. Akıntınızın rengi koyu sarısıysa veya grimsi renkteyse ve rahatsız edici derecede kötü kokuyorsa (bazı kadınlar bunu kötü balık kokusu olarak tanımlar) bunlar enfeksiyon belirtisidir. Ayrıca, vajinada kaşıntı, şişlik, tahriş, ağrı, idrar yaparken yanma hissi, cinsel birleşmede ağrı ve süzme peynir gibi akıntı mantar enfeksiyonu olduğunun diğer göstergeleridir.

Servisit

Rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki bölgesine serviks denir. Serviksin iltihaplanması durumu olan servisit yaygın olarak aşırı bakteri üremesinden kaynaklanır. Servisit şikayeti olan kadınlar, rahatsız edici bir koku ve sarımsı, kahverengi veya yeşil renkli irin benzeri akıntıyla karşılaşabilirler. Ayrıca, cinsel münasebette ağrıyla birlikte sonrasında kanama ve sık aralıklarla ağrılı idrara çıkma gibi rahatsız edici durumları deneyimleyebilirler.

Trikoniyaz, klamidya veya gonore

Trikoniyaz, klamidya ve gonore (bel soğukluğu) cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır (CYBE). Yaygın bir CYBE olan trikoniyazın tipik belirtileri, kötü kokulu köpüklü yeşil veya sarı akıntı, cinsellikte ağrı, sık idrara çıkma dürtüsü ve vajinada kızarıklıktır. Genel olarak antibiyotiklerle tedavi edilir.

Sarı renkli ve kokulu akıntıya neden olabilecek diğer iki CYBE, klamidya ve halk arasında bel soğukluğu olarak bilinen gonoredir. Antibiyotik tedavisine kısa sürede yanıt veren bu iki rahatsızlığın belirtileri, irin benzeri sarı renkli ve kokulu akıntı, idrar yapma esnasında yanma ve dönemler arasında vajinal kanamadır.

Pelvik inflamatuar hastalık

Çoğunlukla cinsel münasebetle bulaşan pelvik inflamatuar hastalık, kadın üreme organlarının enfeksiyonunu ifade eder. Yukarıda sayılan klamidya veya bel soğukluğu gibi CYBE’ler tedavi edilmediğinde, enfeksiyon üreme sistemi boyunca yayılır. Bu olduğunda, dış gebelik, düşük yapmak ve kronik pelvik ağrı gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, fallop tüplerine ve yumurtalıklara zarar verebilir.

Sarı veya yeşil renkte ağır kokulu akıntıyla karakterize olan bu hastalık ayrıca, düzensiz adet dönemleri, bulantı, ateş, ağrılı idrara çıkma, ağrılı cinsel münasebet, alt karın bölgesinde ağrı ve ay boyunca lekelenme gibi semptomları ortaya çıkarabilir.

Hamilelikte Sarı ve Beyaz Akıntı Nedenleri

Gebelik, değişen hormon seviyeleri nedeniyle birçok değişiklik ve semptomla birlikte gelir. Vajinal akıntıyı etkileyen östrojen ve progesteron seviyeleri yüksek olduğu için birçok hamile kadın bu dönemde vajinal akıntıda bariz bir artış yaşar.

Lökore ismiyle de bilinen beyaz berrak renkteki sümüksü akıntı hamilelik sırasında normaldir. Hafif kokulu veya kokusuz olan bu yapışkanımsı akıntı hormonlardaki değişikliğin bir sonucudur. Kokusuz hafif sarı akıntı da tamamen normal olabilir. Ancak, hamilelikte akıntı kötü kokulu yeşil veya sarı renkteyse bu durum vajinal enfeksiyonun işaretçisidir. Özellikle de kötü kokulu yeşil veya sarı akıntıyla birlikte vajinanızda ağrı, kızarıklık, şişlik ve ağrılı idrar yapma gibi semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu almayı ihmal etmeyin.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Kokusuz, berrak beyaz, hafif sarı akıntınız varsa ve buna eşlik eden rahatsız edici başka semptom yaşamıyorsanız kafanıza takmanız gereken bir sorun yok demektir. Ancak, akıntınız yeşil veya koyu sarıysa ve kötü kokuyorsa enfeksiyon kapmış olabileceğinizden doktorunuzu ziyaret etmeniz iyi bir fikirdir.

Mantar enfeksiyonunuz varsa doktorunuz mantar önleyici krem, merhem, tablet veya fitil reçeteleyebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar ise çoğu zaman antibiyotiklerle kısa sürede tedavi edilebilir. Vajinal enfeksiyon ve diğer tüm sağlık sorunlarınızda size yalnızca ve en iyi doktorunuzun yardımcı olabileceğini unutmayın.

Adet Döneminden Önce AkıntıAdetten Önce Beyaz Akıntı Gelir mi?Adetten Önce Sarı Akıntı Gelmesi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır