okul öncesi yanardağ ile ilgili hikaye / KIZGIN YANARDAĞLAR Etkinlik Kitapları Anita Ganeri Kitabı Fiyatı - Bkmkitap

Okul Öncesi Yanardağ Ile Ilgili Hikaye

okul öncesi yanardağ ile ilgili hikaye

Yanardağın Yankısı

Sayfa Sayısı:
Boyut: x cm
Tekrar Baskı: 2. Baskı /

İnsanlık ve dünya adına olağanüstü düşler kurabiliriz…

Çocuk ve gençlik yazınımızda birçok nesli etkileyen yüze yakın kitaba hayat veren Gülten Dayıoğlu’nun kaleminden “Yanardağın Yankısı” bizleri gezegenimiz üzerine düşünmeye yönlendiriyor, geleceğimizle ilgili merak uyandırıyor.

Dero yaşıtlarından oldukça farklı, çok özel bir gençtir. O daha küçük bir çocukken bir gün gökyüzünde mekik şeklinde bir yarık belirir ve yarıktan rengârenk ışınlar yayılır. Dero tanık olduğu bu olayın ardından başka bir boyuta geçebildiğini fark eder. Doğduğunda başı bedenine göre fazla büyük olduğundan doğumundan beri çevresi tarafından hep dışlanmıştır. Bu durum Dero’yu içten içe üzdüğünden, tek başına Tendürek Dağı&#;ndaki bir mağaraya yerleşip gün geçtikçe kendini evinden, arkadaşlarından, dünyadan soyutlar ama bir yandan dünyayı anlamaya çalışır.

Bir sabah Dero güçlü bir dürtüyle uyanır ve mağaranın derinliklerine gitmek için şiddetli bir istek duyar. Mağarada keşfettikleri onun, dünyanın, uzayın, hatta kâinatın geleceğini derinden etkileyecektir. Dero gelecek için çok zorlu bir göreve başlamak üzeredir şimdi…

# KADER

Temizlik zamanı. Toprak hiç olmadığı kadar kirli. Deprem. Duman. Kül yağmuru ve lavlar. Her şey sırasıyla. Havadaki tüm mikropların kırılacağından eminiz. Lavlar yaşanmış her şeyi unutturmak için gelecek. Lavlar tarihin en sıkıcı gününde sayfaları temize çekecek.

Olanı olduğu ile birlikte kaplayıp pişirecek. Silik fosillerden daha azı kabul edilebilir değil. Açılan sayfa, yeni hikâyeler de getirecek. Bir yerlerde bir volkan patlıyorsa anlatılacak hikâyeler vardır. Dünyanın kabuğu boşuna çatlamaz.

Magmanın sizinle paylaşacağı sırlar var.

&#; Ahenk ve Bengi Dönüş adlı öyküsü ile Kasvet Ulu

&#; Anlatmam Gerek adlı öyküsü ile Kübra Demir

&#; Apartmanlar Çöplüğünde Bir Macera adlı öyküsü ile Dağhan Özek

&#; Arayış adlı öyküsü ile Metin Karagöz

&#; Ardına Bakmadan Atlayanlar adlı öyküsü ile Ceren Karakaya

&#; Ateş Dağı adlı öyküsü ile Eşref Orhan

&#; Ave Sokağı Yanardağı adlı öyküsü ile Elif Şeyda Doğan

&#; Bir Şişe Amontillado adlı öyküsü ile Enver Yunusoğlu

&#; Çocuk adlı öyküsü ile Sema Dursun

&#; Esaretin Nedeni adlı öyküsü ile Selçuk Gökhan Kalkanoğlu

&#; Etna’da On Bir Dakika adlı öyküsü ile Gürkan Akpınar

&#; Gri, Topaklı Şeyler adlı öyküsü ile Çağatay Şenkay

&#; Hepimizin Hediyesi adlı öyküsü ile Eser Avcı

&#; Karaberk’le Gelen adlı öyküsü ile Ayse Nur Zeybek

&#; Kırkkoyun adlı öyküsü ile Atakan Güngör

&#; Körler, Davullar, Feda adlı öyküsü ile Dipsiz

&#; Kulüp Yanardağ adlı öyküsü ile Gürkan Sadece

&#; Kurban adlı öyküsü ile Metin Alnıaçık

&#; Küller Küllere adlı öyküsü ile Enver Kubilay Yüksel

&#; Nimet’in Hapları adlı öyküsü ile Hande Çiğdemoğlu

&#; Nyks Adası Yanardağı adlı öyküsü ile Cevdet Denizaltı

&#; Ocak adlı öyküsü ile M. Gökay Okutucu

&#; Pofuduk Hanım’ın İntikamı adlı öyküsü ile Ezgi Özbek

&#; Rupicola’nın Yolculuğu: Pompei adlı öyküsü ile Gaye Keskin Çelik

&#; Rüya Gibi adlı öyküsü ile Dilek Yılmaz

&#; Sürpriz adlı öyküsü ile Deniz Pekgenç

&#; Tepedeki İnce Sis adlı öyküsü ile Cüneyt Özkurt

&#; Volkan Yanardağ adlı öyküsü ile Ziya Şeker

&#; Vulcano adlı öyküsü ile Merve Aydın

&#; Yanardağ Fantezisi adlı öyküsü ile Umut Yakar

&#; Yanardağı Felsefesi adlı öyküsü ile Zilan Damla Polat

&#; Yanık Köy, Obsidyen ve Kardeşim adlı öyküsü ile Gülay Pamuk

&#; Yanık Ülke’nin Yanık Orhan’ı adlı öyküsü ile Hakan Günay Aydınoğlu

&#; Yolculuk – Kılıcın Sırrı adlı öyküsü ile Hasan Korkmaz

&#; Zaman Büyücüsü adlı öyküsü ile Onur Şahin

“Yanardağ Öyküleri” sayımızın illüstrasyonu Filiz İrem Özbaş’tan geldi. Kendisine bu harika çizimi için teşekkür ediyoruz.

Şubat ayının teması “BATAKLIK” olacak. Patlayan yanardağlarıyla sınanan kahramanlar talihlerini bir de bataklıklarda arayacak. Dünya gerçekten de büyülü bir yer.

“BATAKLIK” temalı öykülerinizi 17 Şubat ’a kadar [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Hikâyelerinizi bizimle paylaşmadan önce Öykü Gönderim Koşulları’na göz atmayı lütfen unutmayın.

Gelecek ay defa görüşeceğiz.

Şimdilik keyifli okumalar!
Onur Selamet

Çocuklar için volkan lav nedir. Çocuklar için deneyim: Bir yanardağ nasıl püskürtülür

Volkanlar, Dünya gezegeniyle ilgilenen çocuklar için bir kitaptır. Hafif bir formda bir ilkokul öğrencisine ciddi bilgiler aktarabilen bilimsel bir çizgi roman. Öğrenci, gelecekten çocukların tarihini izleyerek, ateşli dağlar hakkında birçok gerçeği öğrenecektir. Bu yazımızda kitap nüshasını yakından inceleyeceğiz, sekiz yaşından küçük genç bir okuyucu okuduklarıyla ilgili görüşlerini aktaracaktır.

Herkese selamlar, blogda ev sahibi Victoria Soldatova ve Alexander sizlerle. Bugün genç asistanım okuduğu kitapla ilgili hemen hemen her şeyi anlattığı için fazla yazmanıza gerek yok. Muhtemelen daha kısa makaleler yazmanın ve genç kuşağa yer vermenin zamanı geldi. Bunu sana bırakacağım. Lütfen görüşlerinizi yorumlarda belirtin: Uzun incelemelerimi okumakla mı daha çok ilgileniyorsunuz yoksa video formatında izlemeyi mi tercih ediyorsunuz?

Volkanlar hakkında kitaplar - asıl şey ilgi bulmaktır

Çocukken volkanlar hakkında kitaplar okudunuz mu? Beni değil. Benim böyle bir ilgim yoktu. Coğrafyayı okul dersi olarak sevmesine rağmen, bu konuda daha fazla şey öğrenme arzusu yoktu. Belki de bu bilim seyahatle de ilişkilendirildiğinden ve 70'lerde doğan çocuklar bu zevki asla hayal etmediler. Artık bir erkek çocuk annesi olduğum için, onun ilgi alanları hakkında sürekli sezgilerimi açmak zorunda kalıyorum. Ve bir tür altıncı hisle, ya da belki oğlumla ilgili gözlemlerime ve bilinçaltında vardığım sonuçlara dayanarak, “konuya gelebildim”.

"Volkanlar" kitabı, son pakette, hakkında yazdığım ve çocuk tarafından ilk okumak için seçilen "Marfusha, Maslennik ve Kötü Şans" ın bir kopyasıyla birlikte bize geldi. Üzerinde çalışmak daha uzun sürdü, bu nedenle açıklamasını ancak şimdi dikkatinize sunuyorum.

kim ilgilenecek

Bence bu okuma herkes için değil. Çizgi romanları sevmiyorum ama bu materyali klasik bir formatta sunmayı hayal bile edemiyorum. Kimya ve coğrafya 2'si 1 arada bir ders kitabı çıkacaktı.

Okul öncesi çağındaki çocuklar, erken gelişimle meşgul olsalar bile, metinde fazla bir şey anlamayacaktır. Yazar John Chad ve illüstratör Sophie Goldstein, bilgilerin anlaşılmasını kolaylaştırmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmış olsa da, bir çocuğun basınç ve kimyasal formül kavramlarını kavrayabileceği belli bir yaş vardır.

Hikayenin başlangıcı bana alışılmadık geldi ve bana izleyicinin aşina olmadığı karakterlerin bir tür aksiyon gerçekleştirdiği filmleri hatırlattı. Sonra genellikle ekranda “Yirmi yıl sonra” gibi bir şey belirir. Bir an için, satın alınan kopyanın benim tarafımdan doğru seçilip seçilmediğini bile düşündüm Ama yakında her şey netleşti. Ve diğer olaylar mantıklı bir sırayla açıklanır. Yukarıda yazdığım gibi, çocuğum okurken, yazarı böyle bir bilgiyi fantastik bir hikaye şeklinde sunduğu için zihinsel olarak alkışladım.

“Volkanlar” bilim çizgi romanını okuduktan sonra, okul çocuklarının kendileri için birçok yararlı şey öğreneceklerine, ufuklarını geliştireceklerine ve materyali açıklayan öğretmeni daha iyi anlayabileceğine eminim. Sonuçta, tanıdık bilgilerin bizim tarafımızdan ilk kez alındığından daha kolay algılandığını biliyoruz.

Kitap hakkında kısaca: kalite, çizimler

Labirentte kitap

Mann, Ivanov ve Ferber Yayıncılık, Science Comics serisi. A5 formatı çocukların elleri için çok uygundur. Sert kapak, sayfa - yoğun ofset, dikişli.

Resimler hakkında ne söylenebilir. Türden de anlaşılacağı gibi, yayılmaların tüm yüzeyini kaplarlar. Hedeflenen okuyucuların yaşı için çizimler net, modern, içlerinde bir damla zulüm yok. Sonuçta, volkanlar hem insanlar hem de hayvanlar için gerçek felaketleri tehdit edebilir. Şahsen kafamı karıştıran tek şey, karakterlerin duygularını ifade ettiği bazı karikatürler. Birçoğu yok, ama var, aşağıdaki formalardan birine bakın.


Fotoğraf tıklandığında büyür

Volkanlar - video incelemesinde çocuklar için bir kitap

Sayfaya ilk kez geliyorsanız, tanışın - bu benim oğlum Alexander. 7 yaşında 10 aylık 4. sınıfa geçti ve şu an yaz tatilinde. Yılın bu zamanı dinlenmek ve okumak için harikadır. Çocuğun okuduğu Fransız lisesinde yaz için bir edebiyat listesi vermiyorlar. Bilginin korunması elbette öğretmenler tarafından memnuniyetle karşılansa da.

Oğul istediği zaman ek literatür okur, yani çocuk odasındaki raflardan seçer. Bazı kopyalar için ayrıca çalışır - okuyucunun günlüğüne bilgi yazar. Hikaye üzerinde çalışarak Rusça başlattık. Böylece John Chad'in hikayesini yazmaya karar verdi. Bana bu şekilde malzeme daha iyi emilecek gibi geldi. Ve Rusça yazma pratiğini abartmak zor. Ama İskender'i dinlerken, zaten her şeyin onun için açık olduğunu düşündüm

Evet gürültülü bir yerde yaşıyoruz umarım araba ve motosiklet sesleri hikayeye konsantre olmanıza engel olmamıştır. Ortak görüşümüz “Volkanlar” çocuk kitabının çocuklarınız için uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olursa sevinirim. Ve size veda ediyoruz, yakında görüşürüz yaz okuması incelemeleri. Kadar!

Küçüğün ne yapacağını bilemediği ve evin içinde dolaştığı sıkıcı ve gri günler vardır. Ya da yürek burkan çığlıklarla etrafta koşuşturup dikkat çekmeye çalışmak. Ve yetişkinler, her zaman olduğu gibi, onların görüşüne göre, anında çok önemli buluyorlar.

Durmak! Anneler, babalar, büyükanne ve büyükbaba, acil işlerinizi bir kenara bırakın (tabii komşular sizi yukarıdan sular altında bırakmadıysa ve turta fırında yanmadıysa) ve çocuğunuz için küçük bir mucize yapın. Çok basit - ona göster bir volkanın çalışma modeli.

Hayır, kibrit ve ateşe ihtiyacımız yok ve acilen gaz maskesi aramaya da gerek yok. İhtiyacınız olan her şey mutfakta ve çocuk odasındaki rafta bulunabilir.

hadi yapalım bir volkanın çalışma modeli.

1. Ön görüşme.

Çocuğun yaşına bağlı olarak, volkanın hikayesi.

Volkan, tepesinde Dünya'nın derinliklerine açılan bir delik (krater) bulunan bir dağdır. Dünyamız üst katı tabaka, orta - sıvı ve sıcak, iç - çekirdekten oluşur.

Daha iyi anlamak için sıradan bir tavuk yumurtası gösterebilirsiniz. Kabuk ilk katmandır, protein sıvı katmandır, yumurta sarısı çekirdektir. Yumurta kabuğunda bir delik kazın - bu bir yanardağ krateri olacak, yumurtayı biraz sallayın ve çocuk delikten bir proteinin ortaya çıktığını görecek (tamamen bilimsel olmamasına izin verin, çünkü magma yanardağ kraterinden dışarı çıkar. - Dünyanın ikinci tabakasının bir karışımı - manto ve litosferin bir kısmı - katı tabaka, ancak sürecin özü açık olacaktır).

Böylece bir yanardağ ile, oluşan gaz nedeniyle kraterden magma püskürür (maden soda şişesini sallayın ve mantarı açın). Magma bazen bir sütun halinde uçar, bazen de sessizce yüzeye dökülür. Katılaşmış lav, hepimizin bildiği pomzadır.

Nehir ve Volkan Masalı

Alexey Bormashov

Uzak ülkelerden birinde yaşadı
Yaşlı büyükbaba yanardağ.
Bütün gün pipo içtim.
Gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi.

Yakınlarda bir nehir akıyordu.
Arkasında yeşil bir orman büyüdü,
Ladin, cennete çam,
İçinde birçok hayvan yaşıyordu.

Nehir dağın etrafında gitti
Volkan mağarada nerede yaşadı
Ve ona dedi ki:
"Bütün gökyüzünü tüttürdün!

Peki, neden boşuna sigara içiyorsun?
Bu yüzden hastalanman uzun sürmez."
Ama volkan cevap vermedi,
Nehre kül serpti.

Bir sabah bir gürültü oldu
Ateş dağın üzerinde yükselir
Her şey sallandı
Ve aniden yanardağ patladı.

Lav nehir gibi aktı
Arkandaki her şeyi yakmak.
Sonra ağaçlar bağırdı:
"Ne yapalım, gittik mi?!

Kötü ateş herkesi yok edecek.
Bizi kim kurtaracak, kim yardım edecek,
Korumayı nerede bulabiliriz?
Ve kimi yardım çağırmalı?

Herkes bir nehir istemeye başladı
Lav alevini söndürün.
Nehir ormana cevap verdi:
"Volkanı uyardım.
Ne sigarayı bırakırdı,
Yaşlı adamın tedavi edilmesi gerekiyor.
Lavı suyla dolduracağım
Ben de ateşi söndüreceğim.”

Lav nehre yaklaşıyordu
O dalga yükseldi
Ve lavlara koştu
İşte mücadele burada başladı.

Buhar dağın üzerinden yükseldi
Her şey kalın bir sisle kaplandı,
Rumble, çatırtı, su kaynar,
Lav yılan gibi tıslar.

Yakında yoruldu
Ve dağa geri dönün.
Irmak savaşı kazandı
Lav alevi söner.

Orman ona teşekkür etti
Neşeyle hışırdayan yapraklar.
Volkan sigarayı bırak
Ve mağarada huzur içinde uyur.

başkası bilmiyorsa
Sağlık Bakanlığı herkesi uyarıyor:
“Sigara büyük bir zarardır!”
Sağlıklı ol okuyucum.

2. Aktif bir yanardağ modeli yapmak.

Hamuru, geniş bir tabana ve delikli daha dar bir tepeye sahip bir koni şeklinde içi boş bir volkan şekillendiriyoruz.

3. Volkan iş başında.

Düz bir yüzeye kabartma tozu serpin. bizimkileri üstüne koyuyoruz volkan. Tabanı yüzeye sıkıca bastırıyoruz.

Volkan hazır mı? Seyirci hazır mı?

Volkan kraterine ince bir akışta (bir şişeden veya bir kaşıktan) sirke döküyoruz ve gerçek bir patlama gözlemliyoruz. Tekrar ediyoruz.

Tam resim için video:

İlginç? Büyüleyici bir manzara ve birçok olumlu duygu (ve çocuklar tekrar tekrar volkanik patlama yapmak isteyeceğinden, yarım paket soda için yaklaşık 2 litre sirke).

(Ziyaretçi , bugün 1 kez görüntülendi)

volkanlar- bunlar, yer kabuğunun yüzeyinde veya başka bir gezegenin kabuğunda, magmanın yüzeye çıktığı, lav, volkanik gazlar, taşlar (volkanik bombalar) ve piroklastik akışlar oluşturan jeolojik oluşumlardır.

"Volkan" kelimesi antik Roma mitolojisinden gelir ve antik Roma ateş tanrısı Vulcan'ın adından gelir.

Volkanları inceleyen bilim, volkanoloji, jeomorfolojidir.

Volkanlar şekillerine (kalkan, stratovolkanlar, cüruf konileri, kubbeler), aktivitelerine (aktif, hareketsiz, sönmüş), konumlarına (karasal, sualtı, buzul altı), vb. göre sınıflandırılır.

Volkanik faaliyet

Volkanlar, volkanik aktivitenin derecesine bağlı olarak aktif, uykuda, soyu tükenmiş ve uykuda. Aktif bir yanardağ, tarihsel bir zaman diliminde veya Holosen'de patlayan bir yanardağ olarak kabul edilir. Aktif fumarole sahip bir yanardağ, bazı bilim adamları tarafından aktif, bazıları ise sönmüş olarak sınıflandırıldığından, aktif kavramı oldukça yanlıştır. Uyuyan yanardağlar, patlamaların mümkün olduğu ve olası olmadığı soyu tükenmiş volkanlar olarak kabul edilir.

Bununla birlikte, volkanologlar arasında aktif bir yanardağın nasıl tanımlanacağı konusunda bir fikir birliği yoktur. Volkan aktivitesinin periyodu birkaç aydan birkaç milyon yıla kadar sürebilir. Birçok volkan, on binlerce yıl önce volkanik aktivite gösterdi, ancak şu anda aktif olarak kabul edilmiyor.

Astrofizikçiler, tarihsel açıdan, diğer gök cisimlerinin gelgit hareketinin neden olduğu volkanik aktivitenin yaşamın ortaya çıkmasına katkıda bulunabileceğine inanırlar. Özellikle, önemli miktarda karbondioksit ve su buharı salan, dünyanın atmosferinin ve hidrosferin oluşumuna katkıda bulunan volkanlardı. Bilim adamları ayrıca Jüpiter'in uydusu Io'da olduğu gibi çok aktif volkanizmanın gezegenin yüzeyini yaşanmaz hale getirebileceğini belirtiyorlar. Aynı zamanda, zayıf tektonik aktivite, karbondioksitin kaybolmasına ve gezegenin sterilizasyonuna yol açar. Bilim adamları, "Bu iki vaka, gezegenler için potansiyel yaşanabilir sınırları temsil ediyor ve düşük kütleli ana dizi yıldız sistemleri için geleneksel yaşam bölgesi parametrelerinin yanında var" diyor.

Volkanik yapı türleri

Genel olarak, volkanlar doğrusal ve merkezi olarak ayrılır, ancak çoğu volkan yerkabuğundaki doğrusal tektonik faylarla (faylar) sınırlı olduğundan bu ayrım keyfidir.

Doğrusal volkanlar veya çatlak tipi volkanlar, kabuğun derin bir şekilde ayrılmasıyla bağlantılı olarak genişletilmiş tedarik kanallarına sahiptir. Kural olarak, bazaltik sıvı magma, kenarlara yayılarak büyük lav örtüleri oluşturan bu tür çatlaklardan dökülür. Çatlaklar boyunca hafifçe eğimli sıçrama sırtları, geniş düz koniler ve lav alanları belirir. Magma daha asidik bir bileşime sahipse (eriyikte daha yüksek silika içeriği), doğrusal ekstrüzyon merdaneleri ve masifler oluşur. Patlayıcı püskürmeler meydana geldiğinde, onlarca kilometre uzunluğunda patlayıcı hendekler meydana gelebilir.

Merkezi tipteki volkanların formları, magmanın bileşimine ve viskozitesine bağlıdır. Sıcak ve kolay hareket eden bazalt magmalar, geniş ve düz kalkan volkanları oluşturur (Mauna Loa, Hawaii). Bir yanardağ periyodik olarak lav veya piroklastik malzeme püskürürse, koni şeklinde katmanlı bir yapı, bir stratovolkan ortaya çıkar. Böyle bir yanardağın yamaçları genellikle derin radyal dağ geçitleri - barrancos ile kaplıdır. Merkezi tipteki volkanlar tamamen lav olabilir veya yalnızca volkanik ürünler - volkanik cüruf, tüf vb. oluşumlar veya karışık - stratovolkanlar tarafından oluşturulabilir.

Monogenik ve poligenik volkanlar vardır. Birincisi, tek bir patlamanın sonucu olarak ortaya çıktı, ikincisi - çoklu püskürmeler. Viskoz, asidik, düşük sıcaklıktaki magma, havalandırma deliğinden dışarı çıkarak ekstrüzyon kubbeleri oluşturur (Montagne-Pele'nin iğnesi, ).

Kalderalara ek olarak, püsküren volkanik malzemenin ağırlığının etkisi altında sarkma ve magma odasının boşaltılması sırasında ortaya çıkan derinlikte bir basınç açığı ile ilişkili büyük negatif yer şekilleri de vardır. Bu tür yapılara volkanik tektonik çöküntüler denir. Volkano-tektonik çöküntüler çok yaygındır ve genellikle kalın ignimbrit tabakalarının oluşumuna eşlik eder - farklı oluşumların asidik volkanik kayaları. Lavlardır veya fırınlanmış veya kaynaklanmış tüflerden oluşurlar. Bunlar, fiamme adı verilen volkanik cam, pomza, lav ve hamur kütlesinin tüf veya tof benzeri yapısının merceksi segregasyonları ile karakterize edilir. Kural olarak, büyük hacimli ignimbiritler, ana kayaların erimesi ve değiştirilmesi nedeniyle oluşan sığ magma odaları ile ilişkilidir. Merkezi tipteki volkanlarla ilişkili negatif yer şekilleri, birkaç kilometre çapında büyük yuvarlak arızalar olan kalderalarla temsil edilir.

Volkanların şekle göre sınıflandırılması

Bir yanardağın şekli, püskürttüğü lavın bileşimine bağlıdır; beş tür volkan genellikle kabul edilir:

  • Kalkan volkanları veya "kalkan volkanları". Sıvı lavların tekrar tekrar püskürtülmesi sonucu oluşur. Bu form, düşük viskoziteli bazaltik lav püskürten volkanların özelliğidir: hem orta havalandırmadan hem de yanardağın yan kraterlerinden uzun süre akar. Lav, kilometrelerce eşit olarak yayılır; Yavaş yavaş, bu katmanlardan yumuşak kenarlı geniş bir "kalkan" oluşur. Bir örnek, lavların doğrudan okyanusa aktığı Hawaii'deki Mauna Loa yanardağıdır; okyanusun dibindeki ayaktan yüksekliği yaklaşık on kilometredir (yanardağın sualtı tabanı km uzunluğa ve 50 km genişliğe sahiptir).
  • Cüruf konileri. Bu tür volkanların patlaması sırasında, büyük gözenekli cüruf parçaları kraterin etrafına bir koni şeklinde katmanlar halinde yığılır ve küçük parçalar ayaklarda eğimli eğimler oluşturur; her patlamada yanardağ daha da yükselir. Bu, karada en yaygın volkan türüdür. Yükseklikleri birkaç yüz metreyi geçmez. Bir örnek, Aralık 'de patlayan Kamçatka'daki Plosky Tolbachik yanardağıdır.
  • Stratovolkanlar veya "katmanlı volkanlar". Periyodik olarak püsküren lav (viskoz ve kalın, hızla katılaşan) ve piroklastik madde - sıcak gaz, kül ve kırmızı-sıcak taşların bir karışımı; sonuç olarak, konilerindeki (keskin, içbükey eğimli) birikintiler değişir. Bu tür volkanların lavları ayrıca, yanardağ için bir destek görevi gören nervürlü koridorlar şeklinde yamaçlarda katılaşarak çatlaklardan akar. Örnekler - Etna, Vezüv, Fujiyama.
  • kubbe volkanları. Volkanın bağırsaklarından yükselen viskoz granit magmanın yamaçlardan aşağı akamadığı ve tepede donarak bir kubbe oluşturduğu zaman oluşurlar. Zamanla kubbenin altında biriken gazlar tarafından dışarı atılan bir mantar gibi ağzını tıkar. Böyle bir kubbe şimdi, patlaması sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatısındaki St. Helens Dağı kraterinin üzerinde oluşuyor.
  • Karmaşık (karma, bileşik) volkanlar.

patlama

Volkanik patlamalar, doğal afetlere yol açabilecek jeolojik acil durumlardır. Patlama süreci birkaç saatten uzun yıllara kadar sürebilir. Çeşitli sınıflandırmalar arasında genel patlama türleri öne çıkıyor:

  • Hawaii tipi - sıvı bazalt lav püskürmeleri, genellikle lav gölleri oluşur, kavurucu bulutlara veya sıcak çığlara benzemelidir.
  • Hidropatlayıcı tip - sığ okyanuslarda ve denizlerde meydana gelen patlamalar, sıcak magma ve deniz suyu temas ettiğinde oluşan büyük miktarda buhar oluşumu ile karakterize edilir.

Volkanik sonrası olaylar

Patlamalardan sonra, yanardağın faaliyeti ya sonsuza dek durduğunda ya da binlerce yıl boyunca "uykuya geçtiğinde", magma odasının soğumasıyla ilişkili ve volkanik sonrası süreçler olarak adlandırılan süreçler yanardağın kendisinde ve çevresinde devam eder. Bunlara fumaroller, termal banyolar, gayzerler dahildir.

Patlamalar sırasında, bazen bir kaldera oluşumu ile volkanik bir yapının çökmesi meydana gelir - 16 km'ye kadar çapa ve m'ye kadar derinliğe sahip büyük bir çöküntü Magma yükseldiğinde, dış basınç zayıflar, gazlar ve onunla ilişkili sıvı ürünler yüzeye çıkar ve yanardağ patlar. Magma değil eski kayalar yüzeye çıkarılırsa ve yeraltı suyunun ısıtılması sırasında oluşan su buharı gazlar arasında baskınsa, böyle bir patlamaya freatik denir.

Dünya yüzeyine yükselen lav her zaman bu yüzeye çıkmaz. Sadece tortul kaya katmanlarını yükseltir ve bir tür alçak dağ sistemi oluşturan kompakt bir gövde (lakolit) şeklinde katılaşır. Almanya'da bu tür sistemler Rhön ve Eifel bölgelerini içerir. İkincisinde, karakteristik bir volkanik koni (sözde maarlar) oluşturamayan eski volkanların kraterlerini dolduran göller şeklinde başka bir volkanik sonrası fenomen gözlenir.

Isı kaynakları

Volkanik aktivitenin tezahürünün çözülmemiş sorunlarından biri, bazalt tabakasının veya mantosunun yerel olarak erimesi için gerekli olan ısı kaynağının belirlenmesidir. Sismik dalgaların geçişi, kabuğun ve üst mantonun genellikle katı halde olduğunu gösterdiğinden, bu tür bir erime oldukça yerel olmalıdır. Ayrıca, termal enerji, büyük hacimli katı malzemeyi eritmek için yeterli olmalıdır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde Columbia Nehri Havzasında (Washington ve Oregon), bazaltların hacmi bin km³'ten fazladır; aynı büyük bazalt tabakaları Arjantin (Patagonya), Hindistan (Decan Platosu) ve Güney Afrika'da (Büyük Karoo Yükselişi) bulunur. Şu anda üç hipotez var. Bazı jeologlar, erimenin yerel yüksek radyoaktif element konsantrasyonlarından kaynaklandığına inanıyor, ancak doğada bu tür konsantrasyonlar olası görünmüyor; diğerleri, kaymalar ve faylar şeklindeki tektonik rahatsızlıklara termal enerjinin salınımının eşlik ettiğini öne sürüyor. Başka bir görüşe göre, üst mantonun yüksek basınç koşulları altında katı halde olduğu ve çatlama nedeniyle basınç düştüğünde erir ve çatlaklardan sıvı lav akar.

Volkanik aktivite alanları

Ana volkanik aktivite alanları Güney Amerika, Orta Amerika, Java, Melanezya, Japon Adaları, Kuril Adaları, Kamçatka, ABD'nin kuzeybatı kısmı, Alaska, Hawaii Adaları, Aleut Adaları, İzlanda, Atlantik Okyanusu'dur.

çamur volkanları

Çamur volkanları, içinden magmanın yüzeye çıkmadığı, yerkabuğundan sıvı çamur ve gazların çıktığı küçük volkanlardır. Çamur volkanları, sıradan volkanlardan çok daha küçüktür. Çamur genellikle yüzeye soğuk gelir, ancak çamur volkanları tarafından püskürtülen gazlar genellikle metan içerir ve patlama sırasında tutuşabilir ve sıradan bir yanardağın minyatür patlamasına benzer bir görüntü oluşturur.

Ülkemizde çamur volkanları en yaygın olarak Taman Yarımadası'nda bulunur, ayrıca Sibirya'da, Hazar Denizi yakınında ve Kamçatka'da bulunurlar. Diğer BDT ülkelerinin topraklarında, tüm çamur volkanlarının çoğu Azerbaycan'da, Gürcistan'da ve Kırım'da.

Diğer gezegenlerdeki volkanlar

Kültürdeki volkanlar

  • Karl Bryullov'un "Pompeii'nin Son Günü" tablosu;
  • "Volcano", "Dante's Peak" filmleri ve "" filminden bir sahne.
  • İzlanda'daki Eyjafjallajökull buzulunun yakınında, patlaması sırasında bir yanardağ, dünyadaki olayları tartışan çok sayıda mizahi programın, TV haberlerinin, raporların ve halk sanatının kahramanı oldu.

(2 kez ziyaret edildi, bugün 1 ziyaret)

Merhaba sevgili arkadaşlar! Bugün bana bir çocuk geldi, yanardağların genellikle çizgi filmlerde ve filmlerde gösterildiğini, ancak ne olduklarını ve ne için olduklarını anlayamadığını yazıyor.

Arkadaşım Profesör Chainikov'dan bana bunun ne olduğunu söylemesini istedim.

Ve bu arkadaşımın bana yazdığı şey:

"İyi günler dostlarım, volkanlarla ilgilendiğiniz için çok mutluyum, bu çok ilginç bir fenomen.

Yerkabuğundaki kanalların ve çatlakların üzerinde yükselen dağlara volkan denir.

Çoğu zaman, volkanlar, tepesinde bir krater veya huni şeklinde bir çöküntü bulunan koni şeklindeki veya kubbeli dağlara benziyor.

Örneğin, böyle

Bazen, bilim adamlarının dediği gibi, yanardağ "uyanır" ve sonra patlar. Aynı zamanda yerkabuğunun ve mantosunun magma adı verilen erimiş maddeleri de Dünya yüzeyine gelir.


Erüpsiyon, erimiş kayaların bir karışımı olan bir dizi güçlü ve zayıf patlama ve lav dökülmesidir. Patlayan lavların hacimleri birkaç on kübik kilometreye ulaşabilir. Patlamalar birkaç yıl hatta yüzyıllar boyunca gözlemlenebilen uzun ve birkaç saat içinde geçen kısa sürelidir. Öncüleri aşağıdaki fenomenleri içerir: bir deprem, gazların bileşimindeki bir değişiklik, ses (akustik) damlaları ve diğerleri.

Menfezlerinden zaman zaman sıcak gazlar veya buhar çıkaran volkanlara aktif denir. Nispeten yakın zamanda patlayan volkanlar da aktif olarak kabul edilir. Dünya'da bu tür yaklaşık yanardağ var.

"Volkan" kelimesi Latince "volkanlar" kelimesinden gelir - ateş, alev. Antik Romalılar arasında ateş ve demircilik tanrısı Vulcaoma olarak adlandırıldı. Efsaneye göre, Sicilya adasının 50 km kuzeyindeki Vulcano adasındaki bir dağın içindeki demirhanesinde zırh dövdü. Dağdan sürekli duman ve alevler fışkırıyordu. Zamanla, ateş püskürten herhangi bir dağ, ateş tanrısı gibi bir yanardağ olarak adlandırılmaya başlandı.

Dünyadaki en şaşırtıcı ve gizemli jeolojik oluşumlardan biri volkanlardır. Bununla birlikte, çoğumuz onlar hakkında sadece yüzeysel bir anlayışa sahibiz. Volkanizmanın doğası nedir? Volkan nerede ve nasıl oluşur?

Volkanik patlama nasıl oluşur?

Süreçler Dünya'nın bağırsaklarında nasıl ve neden gizlidir. Magma birikimi sürecinde, büyük miktarda termal enerji üretilir. Magmanın sıcaklığı oldukça yüksektir, ancak kabuk yukarıdan ona baskı yaptığı için erimez. Yerkabuğunun katmanları magmaya daha az baskı uygularsa, kızgın magma sıvı hale gelir. Yavaş yavaş gazlarla doyurulur, yolda kayaları eritir ve bu şekilde yeryüzüne çıkar.

Volkanik menfez zaten katılaşmış ve sertleşmiş lavla doluysa, magma basıncının büyüklüğü bu tıkacı dışarı atmak için yeterli olana kadar püskürme gerçekleşmeyecektir. her zaman bir deprem eşlik eder. Küller birkaç on kilometre yüksekliğe kadar fırlatılabilir.

Volkanlar, sıcak magmanın püskürdüğü dağ şeklindeki oluşumlardır. Volkan nasıl oluşur? Yerkabuğundaki çatlakların varlığında, basınç altında kırmızı-sıcak magma yüzeyine püskürür. Volkanın yamaçları, havalandırmanın yakınında kayaların, lavların, küllerin çökmesi sonucu oluşur.

YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

Benzer Konular

  1. Cevap:0

    Son Mesaj : Haziran,

  2. aciiilll..

    Konu Sahibi karkelebegi Forum PLAN ve FORM İSTEKLERİ

    Cevap:0

    Son Mesaj : Nisan,

  3. Cevap:0

    Son Mesaj : Mart,

  4. Cevap:0

    Son Mesaj : Ocak,

  5. Cevap:5

    Son Mesaj : Mart,

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Forum Kuralları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası