insanların çiftleşme dönemi / Çiftleşme - Vikipedi

Insanların Çiftleşme Dönemi

insanların çiftleşme dönemi

seafoodplus.info

  • Trend olan
  • İçindekiler

    Kızışma dönemi ne demek?

    Kediler üreme döneminde olduğunda, bu dönem kızgınlık dönemi olarak adlandırılır ve kediniz çiftleşme arayışındadır. Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer.

    Insanların kızgınlık dönemi var mıdır?

    Bu harika bir soru ve cevabı ne yazık ki henüz yok. Daha fenası, insanlarda kızışma periyodu olup olmadığından bile emin değiliz. Evet, insan dişileri diğer hayvanlardakinin aksine belirli dönemlerde birden cinsel olarak aktifleşmiyorlar ve yılın herhangi bir gününde az çok eşit derecede seks yapmaya açıklar.

    Hayvanların üremeleri nasıl olur?

    Hayvanlarda üreme doğurarak ve yumurta ile gerçekleşir. Memeli hayvanların tamamı doğurur. Deniz canlıların ve sürüngenlerin büyük bir kısmı ise yumurta ile ürer. Sürüngen türleri (yılan, timsah, kaplumbağa) iç döllenme gerçekleştirerek ürer.

    Kızgınlık dönemi ne kadar sürer?

    Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer.

    Insanların çiftleşme dönemi ne zaman?

    eskilerden beri bilinen &#;bahar çarpması&#; gibi tanımlarla açıklanan mevsim. ilkbahar ve yaz dönemine tekabül eder. hakikatten de öyledir. datdatdatdatdaaaaaaat diye 10 dakikada bir geçen süslü arabalardan anladığımız kadarıyla haziran-eylül arasına tekabül eden dönemdir.

    Hayvanlar eş seçer mi?

    Hayvanlar da kimi zaman oldukça dikkatli bir şekilde eşlerini seçerler. Çiftleşme sistemlerini anlamak önemlidir çünkü bu sistemler, doğal seçilim sonuçlarını eş seçimine ve sonunda da bireysel üreme başarısını maksimuma çıkarma stratejilerine yansıtır.

    Doğurarak çoğalan hayvanlar nelerdir?

    Doğurarak çoğalan yada üreyen hayvanlar

    • Kedi türleri (Aslan, Kaplan, Gelincik, Çıta vb.)
    • Ayı türleri (Boz Ayı, Kutup ayısı)
    • Maymun türleri (Şempanze, Goril, vb.)
    • Balinalar, yunuslar, köpek balıkları
    • Panda.
    • İnek.
    • Koyun.
    • Keçi.

    Dişi kedi kızgınlık döneminde ne yapılmalı?

    Dişi kedinizle bu dönemde çok daha fazla oyun oynayıp yorulmasını sağlamalı ve böylece onu uykuya teşvik etmelisiniz. Bolca oynadıktan sonra mama yeyip uyuması hem mental hem de fiziksel olarak dinlenerek onu rahatlatacak ve kızgınlık dönemi belirtilerini de hafifletecektir.

    Kızgınlık dönemindeki dişi kediye ne iyi gelir?

    Kesinlikle kedinin hiçbir yerine hiçbir şey girmiyor. Sadece üstten baskı yapılıyor. Kedinizi kısırlaştırmadıysanız ve kızgınlığa girdiyse gün boyunca gece gündüz miyavlamasını beklemektense bu şekilde günde atlatılır ve kızgınlık geçtikten sonra MUTLAKA KISIRLAŞTIRIN.

    Insanların neden çiftleşme dönemi yok?

    Büyük mevsimler değişimlerin yaşanmadığı bölgelerdeki hayvanların çiftleşme dönemleri olmuyor. İnsanlar da Afrika stepleri ve ormanlarından evrimleştiği için insanların da belirli çiftleşme dönemleri olmuyor.

    Hayvanlar ebeveynleri ile çiftleşir mi?

    Evet, hayvanlar ebeveynleri, kardeşleri ve yavrularıyla çiftleşir.

    Hayvanlar nasıl Çogalır?

    Bazı hayvanlar eşeysiz üreme yolu üzerinden döl verir. Diğer hayvanlar ise cinsel üreme yöntemini kullanmak suretiyle yavru üretimi gerçekleştirirler. Bu doğrultuda hayvanlarda ortaya çıkan iki farklı sistem bulunmaktadır; bunlardan biri eşeyli ve diğeri ise eşeysiz üremedir.

    Kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler

    Türkiye&#;nin seafoodplus.info 1 Numaralı Online Pet Shop Mağazası

    seafoodplus.info&#;da her zaman uygun fiyatlar!

    Sizde bu değerli bilgileri önerin.

    Kedilerde Hamilelik & Kısırlaştırma

    Kedilerde çiftleşme hakkında bilinmesi gerekenler

    Kedilerde çiftleşme sanıldığının aksine daha fazla anlam içerir. Bu fizyolojik olay, kedilerin belli dönemlerde çiftleştiği ve bu süreçte yüksek ses çıkarması ile sınırlı değildir. Ayrıca çiftleşme hakkında da söylenilen bilgiler yeterli olmayabilir ve her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Bu nedenle kedilerde çiftleşme ile ilgili her detaya yer verdiğimiz bu yazı, sizler için çok daha faydalı olabilir. Kediler nasıl çiftleşir? Kedi çiftleşmesi ne kadar sürer? Kediler hangi ay çiftleşir? gibi daha pek çok sorunun yanıtına burada ulaşabilirsiniz.

    İçindekiler

    Kediler Çiftleşmeye Ne Zaman Hazır Olur?

    Dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi yaşam koşullarına, ırklarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine, genel sağlık durumlarına ve nasıl beslendiklerine göre değişmektedir. Ancak dişi kediler genel olarak 6 &#; 12 aylık gibi bir süreç sonrasında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Öte yandan serbest yaşayan kedilerin, saf ırklara nazaran cinsel olgunluğa daha erken ulaştıkları bilinir.

    Erkek kediler dişi kedilere göre daha geç olgunlaşsa da, genellikle erkek ve dişi kediler 1 yaşına gelmeden üreyebilecek cinsel olgunluğa erişirler. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olurken dişi kediler östrus dönemi olarak da bilinen kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleşmeye hazırdırlar.

    Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama 7 gün sürdüğünü, yine bu zaman aralığının kediden kediye göre değişmekte olduğunu ve genellikle 1 &#; 21 gün arasında sürdüğünü söyleyebiliriz. Kızgınlığa girdiklerinde ise dişi kedilerin davranışları büyük ölçüde değişir ve kendine eş bulmaya çalışır. Kediler bir kızgınlık döneminde birçok farklı kediyle birçok kez çiftleşebilir. Ancak çiftleşmek istemedikleri sürece kızgınlık döneminde olsalar dahi erkek kedilere çiftleşmek için izin vermezler.

    Erkek Kedilerde Çiftleşme

    Kedilerde çiftleşme konusunu biraz daha detaylandıralım. Erkek kedilerin kızgınlık dönemleri, dişi kedilere nazaran daha hafif ve daha geç başlar. Aynı zamanda şunu da belirtmeliyiz ki erkek kediler, dişi kedilere göre çiftleşmeyi daha çok isteyen taraftır. Yapıları gereği pubertaya (ergenliğe) eriştikten sonra sürekli olarak çiftleşme davranışı gösterebilirler. Erkek bir kedi doğduktan yaklaşık ay sonra ilk kızgınlık dönemine girebilir. 7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş bir erkek kedi ise, çiftleşmek için hazır demektir.

    Bunun dışında ise evin her yerine fazlasıyla ağır kokan cinsel kokularını bırakırlar. Bu davranış işemeye benzer ve erkek kedilerin belirli noktalara işaretler bırakmasını sağlar. Bu koku ile dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmak amaçlanır. Koku bırakılan bölgelerden bu kokuyu çıkarmak zaman zaman zor olabilmektedir.

    Dişi Kedilerde Çiftleşme

    Sürtünen kedi

    Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri, erkek kedilere göre daha erken başlar. Erkek kediler çiftleşme dönemine yaklaşık 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise yukarıda saydığımız parametrelere bağlı olarak yaklaşık 6. ayda girerler. Kızgınlığa girme dönemi 5. aya kadar gerileyebilir. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri değişir. Sahiplerine ve eşyalara sürtünme, sıkıntılı tavırlar, garip hareketler, miyavlamalarında değişiklik, yerde yuvarlanma, saldırganlık ve bel kısmının okşanması durumunda lordoz hareketinin yapılması gibi bazı belirtiler buna işarettir. Aynı zamanda dişi kedilerin bu dönemlerde acı çekiyormuş gibi miyavladığını unutmayın ve böyle zamanlarda sakin olmanız gerektiğini hatırlayın!

    Sokak Kedilerinde Çiftleşme 

    Sokakta yaşayan kedilerin çiftleşme dönemleri, evde yaşayan diğer kedilere göre daha farklı olabilir. Örneğin kızgınlık dönemlerinde olan dişi kediler, sokağın her köşesine salgı bırakır ve bu sayede bölgedeki diğer erkek kedilerin haberdar olmasını sağlar.

    Kediler Hangi Ay Çiftleşir?

    Kedilerde çiftleşme zamanı yaşadıkları bölgedeki iklime göre değişkenlik gösterir. Örneğin kuzey yarım kürede yaşayan kediler, Ocak &#; Mart ve Ağustos &#; Ekim aylarında üreme dönemine girerler. Havaların ısınması ve güneşin kendini belli etmesi gibi değişkenliklerin yaşanmasının ardından güney yarım kürede ise tam tersi bir durumun yaşandığını bilmelisiniz. Ancak küresel olarak iklim değişiklikleri, kedilerin yaşam şekillerinin değişmesi, ev kedilerinin yılın her günü aynı şekilde ışığa maruz kalıyor olmaları, beslenme imkanlarının fazlalığı gibi nedenlerle özellikle ev kedilerinin yılın her ayında çiftleşmesi ve hamile kalması mümkün hale gelmektedir.

    Kediler Nasıl Çiftleşir?

    Sokakta çiftleşen kediler

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin isteğine bağlı olarak çiftleşme gerçekleşir. Dişi kediler, erkek kediler ile çiftleşmeyi istemezse ya da bu sürece hazır değilse, çiftleşmenin gerçekleşmesi ne yazık ki imkansızdır. Çiftleşme döneminde olmalarına rağmen dişi kediler, kendi eşlerini kendileri seçmek ister. Çiftleşmeye hazır olan dişi kediler ise, sinyallerini farklı şekillerde gösterir ve bu sinyalleri çevresinde bulunan erkek kedilerin fark etmesini sağlar. Bu sinyallerin ardından erkek kedilerin kendisine doğru çekilmesini bekleyen dişi kediler, içlerinden en baskın olanını seçerler. Tabii ki bu sürecin sokakta yaşayan kediler için geçerli olduğunu belirtmeliyiz.

    Erkek kediler, dişi kedilerin kulağını ve başını yaladığı esnada, dişi kediler herhangi bir ters hamle yapmıyorsa çiftleşme istediğini kabul etmiş demektir. Ardından dişi kediler yere yatar ve erkek kedilerin onları koklamasına izin verir. Birbirlerine yaptıkları kur yaklaşık 2 saati bulabilir. Erkek kediler, dişi kedilerin üzerine çıkarak ensesini ısırır ve kontrolün kendisinde olmasını sağlar. Penetrasyonun da gerçekleşmesinin ardından, çok kısa bir zaman sonra birleşme sonra erer. Erkek kedilerin cinsel organı dikenli bir yapıya sahiptir ve bu yapıdan dolayı dişi kedilerin vajina kanalının tahriş olmasına neden olur. Aynı zamanda vajina kanalını uyararak yumurtaların inmesine sebep olur. Kedilerde diğer birçok hayvanın aksine, ovulasyon çiftleşmeden sonra meydana gelmektedir. Çiftleşmenin sona ermesinden sonra dişi kediler hamle yaparak erkek kediden kurtulur ve genellikle yuvarlanır.

    Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer?

    Çiftleşen kediler

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde bitebilir. Aynı zamanda kedilerde çiftleşme gün boyu devam edebilir ve dişi kediler birçok kez birleşmeye izin verebilir. Bir defada gerçekleşen birleşme ile yumurtaları inmeyebilir ve gebelik meydana gelmeyebilir. Döllenme ise çiftleşmeden yaklaşık 24 saat sonra gerçekleşir.

    Dişi kediler, yaşam şartlarına bağlı olarak birden fazla erkekle de çiftleşebilir ve bir kedi ortalama 4 yavru dünyaya getirebilir. Bu yavruların babaları da farklı bir kedi olabilir. Gebelik için yumurta salınımı meydana gelirken, erkek kedilerin spermleri farklı bir yumurtayı dölleyebilir.

    Dişiler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır?

    Dişi kediler, çiftleşme sona erdikten sonra yuvarlanmaya, pozisyon değiştirmeye ve hem genital bölgelerini hem de sırtlarını yalamaya başlarlar. Bu davranışların tam olarak nedeni bilinmese de, yumurtlamaya vücudun verdiği hormonal bir yanıttan ya da bir önceki çiftleşme sırasında erkek kedinin kokusunu atma çabasından kaynaklı olabileceği tahmin edilmektedir. Ayrıca dişi kediler birleşmenin bitmesinden yaklaşık yarım saat sonra farklı bir erkek kediyi kabul edebilir.

    Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar?

    Erkek kediler genel olarak olay yerinden uzaklaşır ve dişi kedilerin yanından ayrılırlar. Bu davranış ile dünyaya gelecek yavruların bakımında, dişi kedilerin yanında olmayacaklarını ifade etmeye çalışırlar. Öte yandan dişi kediler, yeniden çiftleşmeye hazır olduklarında erkek kediler yeniden yaklaşırlar.

     

    Not: Yazımız british shorthair , scottish fold, iran kedisi , Chinchilla gibi benzer tüm kedi ırklarını ilgilendiren yazıdır.

    Sıkca Sorulan Sorular

    Kediler kaç yaşında hamile kalmaya başlar?

    Kediler cinsel olgunluğa 5 &#; 12 ay arasında ulaşır ancak bu süreç bazı zamanlarda 4 aya da düşebilir. Eğer kediniz bu yaşta hamile kalırsa, hem anne hem de yavru için tehlikeli bir durum olabilir. Çoğu veteriner hekimi de bu sorunları önlemek için, kedileri erken yaşta kısırlaştırmayı tavsiye eder.

    Dişi kediler kızgınlık dönemlerinde huzursuzlanır, bağırarak cinsel çağrılarda bulunur ve sık sık idrarını yaparlar. Bunların dışında canlı veya cansız nesnelere -siz de dahil olmak üzere- sürtünmeye başlarlar.

    Aynı zamanda dişi kedilerin kuyruk sokumuna dokunulduğunda poposunu kaldırması, kuyruğunu yana çevirmesi ve çiftleşme pozisyonunda çömelmesi çiftleşmek için hazır olduğu anlamına gelir. Hatta bu davranışlarından sonra dişi kediler mırlamaya, ön pari masajı yapmaya ve vücudunu germeye başlarlar.

    Eğer kediniz çiftleşmek istemezse, henüz buna hazır değil demektir. Eğer kedinizi erkek kedi ile baş başa bırakıp çiftleşmeye zorlarsanız, bu kedinizin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, sabırlı davranarak kedinizin kendini hazır hissetmesini beklemelisiniz.

    Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, yine kedinizin çiftleşmeye uygun olmadığını ve hazır hissetmediğini bilmelisiniz. Evinize gelen erkek kediden veya çiftleşmek için götürdüğünüz evden hoşlanmamış olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle kedinizin rahatlayıp stresini atması için biraz zaman vermelisiniz.

    Birleşme sona erdiğinde erkek kedi, dişi kedinin vajina iç duvarlarını tahriş eder. Bu durum da dişi kedinin canını yakar. Birleşme sonrasında dişi kedi bağırabilir, tıslayabilir, tükürebilir, ısırabilir ve erkek kediye tepki verebilir. Böyle bir an yaşandığında da çiftleşmenin sona erdiği anlaşılır.

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.

    Erkek kedilerin her zaman çiftleşmeye hazır olduğundan bahsetmiştik. Erkek kedilerin dişi kedilerde olduğu gibi herhangi bir duygusal hazırlığa ihtiyaçları yoktur. Zamanı geldiğinde çiftleşmek için hazır dişi kedileri ararlar ve bulduklarında ise çiftleşmeye başlarlar.

    Erkek kedi ve yavru kedinin çiftleşmesi, döllenme ve yavru kedinin hayatı için çok sağlıklı bir çiftleşme değildir. Ancak nadiren de olsa bu durum meydana gelebilir. Bu nedenle evinizde erkek yetişkin bir kedi ve dişi yavru kedi varsa, kızgınlık dönemlerinde ayrı yerlerde bulundurmamanızda ve sürekli gözlemlemenizde fayda var.

    Kedim çiftleşmesine rağmen neden hala miyavlıyor? ya da Kedim çiftleştikten sonra neden yeniden kızgınlığa girdi? gibi soruların yanıtı kedi sahipleri tarafından oldukça merak edilip araştırılıyor. Bu sorunların nedeni arasında ilk olarak, çiftleşme anında sık çiftleşmenin meydana gelmediği gösterilebilir.

    Aynı zamanda dişi kedinin yumurtalarını yumurtalıklarından indirememesi de diğer nedenleri arasındadır. Kediniz sadece bir kez çiftleştiyse ve bir daha birleşme yaşanmadıysa tekrardan kızgınlığa girmesi çok normaldir.

    Erkek kediler dişi kedilerin üzerinde bir hakimiyet kurmak için ısırırken, dişi kediler ise erkek kedilerden kurtulmak için ısırırlar.

    Ne yazık ki kediler kendi yavrularıyla çiftleşebilir. Yavru kediler sütten kesilip ergenlik çağına girdiklerinde çiftleşmeye hazır olduklarından dolayı birbirlerine eş gözüyle bakma potansiyeline sahiptirler. Ayrıca anne kedilerin, yavru kedileri ile çiftleşmeleri de çok muhtemeldir.

    Eğer evde bir kediniz ve yavruları varsa, çok sayıda yeni yavru kedi sahibi olma olasılığınız çok yüksektir. Bu nedenle kedilerinizi kısırlaştırmak oldukça önemli ve gerekli bir işlemdir.

    Tekir kedi olarak adlandırılan sokak kedileri, en sağlıklı ırklardandır. Bunun nedeni de sürekli olarak farklı cins ve ailelerden çiftleşerek dünyaya gelmeleridir. Böylece farklı cinslerle çiftleştiğinde, bir ırkta yer alan genetik bir rahatsızlık yavrularında görülmez ve daha sağlıklı kediler dünyaya gelir. Buna en uygun örnek olarak ise, Scottish Fold ile British Shorthair kedilerin çiftleşmesini verebiliriz. Scottish Fold kedilerde ırklarına özgü genetik hastalıkların olduğunu ve kendi cinsi ile çiftleşirse yavrularının büyük bir bölümünün yaşayamayacağını belirtmeliyiz.

    Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazen kediler, özellikle de dişi kediler, kızgınlık dönemlerinde bu tür davranışlarda bulunabilir. Bunu engellemek için ya erkek bir kedi ile çiftleşmesine izin verebilirsiniz ya da kedinizi kısırlaştırabilirsiniz.

    Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar. Örneğin küçük boy, burunda yapısal bozukluk, çene bozuklukları, anormal göz yerleşimi ve asimetri gibi belirtiler görülebilir.

    Ayrıca normale göre daha düşük doğurganlığa sahip olabilirler ve genç kedilerde kanser meydana gelebilir. Son olarak da bağışıklık sistemi yetersizliklerinin de oldukça yaygın görüldüğünü söylemeliyiz.

    En uygun çiftleşme zamanı genel olarak 12 &#; 18 aylar arasındadır.

    Kediler çiftleştikten kaç gün sonra hamile kalır?

    Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 veya 50 saat içerisinde gerçekleşir.

    En uygun çiftleşme zamanı genel olarak 12 &#; 18 aylar arasındadır.

    Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 veya 50 saat içerisinde gerçekleşir.

    Evet, ne yazık ki hamile kalabilir. Bu nedenle dişi kedileri çiftleşme döneminde uzak tutmak gerekmektedir.

    Kediler cinsel olgunluğa 5 &#; 12 ay arasında ulaşır ancak bu süreç bazı zamanlarda 4 aya da düşebilir. Eğer kediniz bu yaşta hamile kalırsa, hem anne hem de yavru için tehlikeli bir durum olabilir. Çoğu veteriner hekimi de bu sorunları önlemek için, kedileri erken yaşta kısırlaştırmayı tavsiye eder.

    Hamilelik, 64 &#; 71 gün arasında değişkenlik gösterir ve çoğu kedi veya günler arasında genelde doğurmuş olur.

    Hamilelik, 64 &#; 71 gün arasında değişkenlik gösterir ve çoğu kedi veya günler arasında genelde doğurmuş olur.

    İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

    Bu video, sıradan bir çiftleşme videosu değil. Bu videodaki iki hayvan, insanoğlunun doğaya verdiği büyük zarardan en çok etkilenenler arasında ilk sırayı çekiyorlar. yılında ’den az kalan nüfusları, günümüzde ’lere kadar yükselmiş olsa da, 8 milyar insanın onlarla olan savaşından bir şekilde vakit ayırıp, üreyip, soylarını devam ettirmeleri gerekiyor. Fakat biz onları, onların üreme hızından daha hızlı öldürüyoruz. Eğer insanlar biraz olsun kendilerine dur demeyi başarırsa, yapılan tahminler, İber vaşaklarının nüfuslarının ’e ulaşması halinde yok olma tehlikesinden kurtulacakları öngörülüyor. 🎥: @isantosian

    Bu video, sıradan bir çiftleşme videosu değil. Bu videodaki iki hayvan, insanoğlunun doğaya verdiği büyük zarardan en çok etkilenenler arasında ilk sırayı çekiyorlar. yılında ’den az kalan nüfusları, günümüzde ’lere kadar yükselmiş olsa da, 8 milyar insanın onlarla olan savaşından bir şekilde vakit ayırıp, üreyip, soylarını devam ettirmeleri gerekiyor. Fakat biz onları, onların üreme hızından daha hızlı öldürüyoruz. Eğer insanlar biraz olsun kendilerine dur demeyi başarırsa, yapılan tahminler, İber vaşaklarının nüfuslarının ’e ulaşması halinde yok olma tehlikesinden kurtulacakları öngörülüyor. 🎥: @isantosian

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir