pc ye virüs bulaştığını nasıl anlarım / Bilgisayara Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarız | Bilişim Durağı

Pc Ye Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım

pc ye virüs bulaştığını nasıl anlarım

Bilgisayarınızda virüs olabileceğinden mi endişe ediyorsunuz? Bilgisayarınıza virüs bulaştıysa bundan nasıl kurtulacağınızı öğrenmek hayati önem taşır.

Bu makalede bilgisayar virüslerinin nasıl çalıştığı ve nasıl kaldırıldığı hakkında bilmeniz gereken her şey açıklanmaktadır.

Aşağıdaki konulara değindiğimiz makalemizi okuyarak bilgi edinin:

  • Bilgisayar virüslerinden nasıl kurtulunur?
  • Bilgisayar virüsü nedir?
  • Bilgisayarınızda virüs olup olmadığını nasıl anlarsınız?
  • Bilgisayarınıza e-posta yoluyla virüs bulaşır mı?
  • Bilgisayarınızı virüslerden nasıl korursunuz?

Bilgisayardaki virüslerden nasıl kurtulunur?

Bu bölümde, bir PC veya bir Mac'teki virüsten nasıl kurtulacağımızı inceleyeceğiz.

PC'deki virüsleri temizleme

Bilgisayardaki virüsler neredeyse görünmezdir. Antivirüs korumanız yoksa virüs bulaştığını bile bilemeyebilirsiniz. Bu nedenle, tüm cihazlarınıza antivirüs koruması yüklemeniz çok önemlidir.

Eğer bilgisayarınızda bir virüs varsa bu 10 basit adımı uygulayarak virüslerden kurtulabilirsiniz:

1. Adım: Bir virüs tarayıcı program indirip yükleyin

Bir virüs tarayıcısı veya eksiksiz internet güvenliği çözümü indirin. Kaspersky Internet Security. ürününü öneriyoruz. Aşağıdaki video, yükleme işleminde size yol gösterecektir:

2. Adım: İnternet bağlantınızı kesin

Bilgisayarınızı virüslerden temizlerken, daha fazla hasarı önlemek için internet bağlantısını kesmek iyi bir fikirdir: Bazı bilgisayar virüsleri yayılmak için internet bağlantısını kullanır.

3. Adım: Bilgisayarınızı güvenli modda başlatın

Virüsü temizlerken bilgisayarınızı olası negatif etkilerden korumak için sisteminizi "Güvenli Mod"da açın. Bunu nasıl yapacağınızı tam olarak bilmiyor musunuz?

Aşağıdaki basit adımları uygulayarak sisteminizi güvenli modda açabilirsiniz:

  • Bilgisayarınızı kapatıp yeniden açın
  • Ekran ışığı yandığında "Gelişmiş önyükleme seçenekleri" menüsünü açmak için F8 tuşuna basın
  • "Ağ ile Güvenli Mod" seçeneğine tıklayın
  • İnternet bağlantınızın olmadığından emin olun

4. Adım: Tüm geçici dosyaları silin

Bir sonraki adımda "Disk Temizleme" seçeneğini kullanarak tüm geçici dosyaları silmeniz gerekir.

Disk temizleme işlemini gerçekleştirmek için şu adımları uygulayın:

  • "Başlat"a gidin
  • "Tüm programlar"ı seçin
  • "Donatılar"a tıklayın
  • "Sistem araçları"nı seçin
  • "Disk temizleme"yi seçin
  • "Silinecek dosyalar" listesinde "Geçici dosyalar" öğesini bulun
  • "Geçici dosyalar"ı seçin ve silin

Bazı virüsler, bilgisayarınız başlatıldığında otomatik etkinleşecek şekilde programlanır. Geçici dosyaların silinmesi yoluyla bu tür virüsler temizlenebilir. Ancak bu yöntemin en iyi yol olduğunu söyleyemeyiz. Bilgisayarınızı virüslerden etkili şekilde korumak için aşağıdaki adımları tamamlamanız akıllıca olacaktır.

5. Adım: Virüs taraması yapın

Şimdi sıra, seçtiğiniz antivirüs veya internet güvenliği yazılımını kullanarak virüs taraması yapmaya geldi. Kaspersky Internet Security ürününü kullanıyorsanız "Tara" fonksiyonunu çalıştırın.

Kaspersky Internet Security Scan

6. Adım: Virüsü silin veya karantinaya alın

Bir virüs tespit edilirse birden çok dosya etkilenmiş olabilir. Dosyaları kaldırmak ve virüsten kurtulmak için "Sil" veya "Karantina" öğesini seçin. Başka tehditler olmadığından emin olmak için bilgisayarınızı yeniden tarayın. Tehdit tespit edilirse dosyaları tekrar karantinaya alın veya silin.

7. Adım: Bilgisayarınızı yeniden başlatın

Virüs silindiğine göre bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Bilgisayarı her zamanki gibi normal bir şekilde açın. Artık "Güvenli Mod"da başlatmanıza gerek yok.

8. Adım: Tüm parolalarınızı değiştirin

Bilgisayarınızı bundan sonraki saldırılara karşı korumak için tüm parolalarınızı ele geçirilmiş olma ihtimaline karşı değiştirin. Bu adım, eğer parolalarınızın kötü amaçlı yazılım tarafından ele geçirildiğini düşünüyorsanız kesinlikle uygulanmalıdır. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamak en iyisidir.

Virüsün çalışma şeklinden emin değilseniz antivirüs tedarikçinizin web sitesini inceleyebilir veya teknik destek ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

9. Adım: Yazılımlarınızı, tarayıcınızı ve işletim sisteminizi güncelleyin

Yazılımlarınızı, tarayıcınızı ve işletim sisteminizi güncellemek suçluların, eski kodların açığından yararlanarak kötü amaçlı yazılımları bilgisayarınıza yükleme riskini azaltır.

Mac'deki bilgisayar virüslerini temizleme

Mac kullanıyorsanız bilgisayarınıza asla virüs bulaşmayacağını düşünebilirsiniz. Ne yazık ki bu yanlış bir bilgidir. Mac'leri hedefleyen virüsler, her ne kadar PC'yi hedefleyenlere göre az olsa da Mac virüsleri de mevcuttur.

Bazı Mac virüsleri, kullanıcıları antivirüs ürünleri olduklarına inandırmak için tasarlanır. Bunlardan birini yanlışlıkla indirirseniz bilgisayarınıza virüs bulaşabilir. "MacDefender", "MacProtector" ve "MacSecurity" bu tür Mac virüslerine örnek gösterilebilir.

Group of people using laptops and mobile devices

Mac bilgisayarınızda bir virüs olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki altı adımı uygulayın:

  1. Etkilenmiş gibi görünen uygulamadan veya programdan çıkın.
  2. "Etkinlik monitörü"ne gidin ve "MacDefender", "MacProtector" veya "MacSecurity" gibi bilinen Mac virüslerini arayın.
  3. Bu virüslerden birini bulursanız "Etkinlik monitörü"nden çıkmadan önce "İşlemden çık" öğesine tıklayın.
  4. Ardından, "Uygulamalar" klasörünüze gidin ve dosyayı "Çöp Kutusu" bölümünüze sürükleyin.
  5. Virüsü kalıcı olarak silmek için "Çöp Kutusu" klasörünü hemen boşaltmayı unutmayın.
  6. Son olarak güvenlik yamalarından faydalanmak için işletim sistemi ve uygulamalarınızın güncel olduğundan emin olun.

Hiçbir şeyin atlanmadığından emin olmak ve Mac'inizi korumak için bir antivirüs çözümü yüklemeyi düşünün. Kaspersky Total Security gibi kapsamlı bir bilgisayar ve internet güvenliği çözümü öneriyoruz.

Bilgisayar virüsü nedir?

Bilgisayar virüsü, bilgisayarınıza bağlı herhangi bir sürücüde kendi kendine çoğalacak şekilde tasarlanmış bir kötü amaçlı yazılım (malware) türüdür.

Bilgisayar virüsleri, gerçek virüsler gibi kendi kendilerine çoğalabilecekleri için bu şekilde adlandırılır. Bilgisayarınıza bulaşan bir virüs bu şekilde yayılır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayarınıza bulaştığında, bilgisayarınızı yavaşlatabilir ve onun düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyebilir.

Bilgisayarınıza bir virüsün bulaşabileceği üç ana yol bulunmaktadır.

Birinci yol: USB bellek gibi çıkarılabilir ortam aygıtını bilgisayarınıza takmak virüs bulaştırabilir. Bilgisayarınıza bilinmeyen bir kaynaktan gelen USB bellek veya disk takarsanız virüs bulaşabilir.

Bazen bilgisayar korsanları virüs bulaşmış USB bellekleri veya diskleri insanların çalışma alanlarında veya kafe gibi halka açık yerlerde bırakır. USB'lerini sık sık paylaşan kişiler, virüslü bir bilgisayardan virüs bulaşmamış bir bilgisayara dosya aktarımı yapabilir.

Bilgisayarınıza virüs bulaştırmanın ikinci yolu internetten bir şeyler indirmektir.

Bilgisayarınıza yazılım veya uygulama indiriyorsanız güvenilir kaynakları tercih ettiğinizden emin olun. Örneğin, Google Play Store veya Apple'ın App Store'u. Bir açılır pencere veya tanımadığınız bir web sitesi üzerinden herhangi bir şey indirmekten kaçının.

Bilgisayarınıza virüs bulaştırmanın üçüncü yolu, spam e-postasındaki bir eki açmak ya da bir bağlantıya tıklamaktır.

Bir göndericiden e-posta aldığınızda, göndericiyi tanımadığınız veya ona güvenmediğiniz takdirde açmayın. E-postayı açsanız bile hiçbir eki açmayın veya bağlantılara tıklamayın.

Bilgisayarınızda virüs olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Bilgisayarınızda virüs olduğunu gösteren, dikkat edilmesi gereken çok sayıda işaret bulunur.

Öncelikle, bilgisayarınız yavaşlamaya mı başladı? Her şey normalden daha uzun sürüyorsa bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir.

İkincisi, tanımadığınız uygulamalar veya programlar olup olmadığını kontrol edin. Bilgisayarınıza indirdiğinizi hatırlamadığınız bir uygulama veya program görürseniz dikkatli olun.

Tanımadığınız yazılımları kaldırmak ve ardından tehditleri kontrol etmek için antivirüs veya internet güvenliği yazılımı kullanarak virüs taraması yapmak iyi bir fikirdir. Tarayıcınız kapatıldığında görünen açılır pencereler, bir virüse işaret ediyor olabilir. Bu durumlarla karşılaşırsanız virüsü kaldırmak için yukarıda açıklanan adımları derhal uygulayın.

Frustrated man on a laptop browsing

Bilgisayarınızda virüs olabileceğini gösteren başka bir işaret ise uygulamaların veya programların alışılmadık şekilde davranmaya başlamasıdır. Görünürde bir neden olmadığı halde uygulamalar kilitlenmeye başlarsa bilgisayarınızda virüs olabilir.

Ayrıca, bir virüs bilgisayarınızın aşırı ısınmaya başlamasına neden olabilir. Bu durumda, antivirüs veya internet güvenliği yazılımı kullanarak virüs olup olmadığını araştırın.

Bilgisayarınıza e-posta yoluyla virüs bulaşabilir mi?

Yalnızca bir spam e-postadaki ekleri açarsanız veya bağlantılara tıklarsanız bilgisayarınıza e-posta yoluyla virüs bulaşabilir.

Sadece spam e-posta almak bilgisayarınıza virüs bulaştırmaz. Bunları spam posta veya önemsiz olarak işaretlemeniz ve silmeniz yeterlidir. Çoğu e-posta sağlayıcısı (örneğin Gmail) bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirir ancak herhangi biri bir şekilde filtreden geçerse bu e-postaları spam olarak işaretlemeniz ve açmamanız gerekir.

Bilgisayarınızı virüslerden nasıl korursunuz?

Bilgisayarınızı virüslere karşı korumanın bazı önemli yolları şunlardır:

  • Antivirüs yazılımı veya Kaspersky Total Security gibi eksiksiz bir internet güvenliği çözümü kullanın. Android mobil cihazınız için Kaspersky Internet Security for Android ürününü kullanabilirsiniz.
  • Kullanıcı incelemelerini okuyarak uygulamaları ve yazılımları araştırın.
  • Uygulama ve yazılım indirmeden önce geliştirici açıklamalarını okuyun.
  • Yalnızca güvenilir web sitelerinden uygulama ve yazılım indirin.
  • Uygulama veya yazılımların kaç defa indirildiğini kontrol edin. Bir uygulama ve yazılım ne kadar çok indirildiyse o kadar iyidir.
  • Uygulamaların ve yazılımların hangi izinleri talep ettiğini öğrenin. Bunlar size makul geliyor mu?
  • Spam e-postalar, mesajlar veya bilmediğiniz web sitelerindeki doğrulanmamış bağlantılara asla tıklamayın.
  • Spam e-postalardaki ekleri açmayın.
  • Yazılımları, uygulamaları ve işletim sisteminizi güncel tutun.
  • Herkese açık Wi-Fi ağları için Kaspersky Secure Connection gibi güvenli bir VPN bağlantısı kullanın.
  • Bilgisayarınıza asla bilinmeyen USB bellekleri veya diskleri takmayın.

Virüs bulaşma riskini düşünmenize gerek yok. Bilgisayarınızı Kaspersky Total Security ile koruyun.

Bilgisayar virüsleri nasıl çalışır?

Kaspersky

Bilgisayarınızda virüs var mı? Virüslerden nasıl kurtulacağınızı, bilgisayarınızda bir virüs olup olmadığını nasıl öğreneceğinizi ve e-posta yoluyla bilgisayarınıza virüs bulaşıp bulaşamayacağını öğrenin.

Kaspersky Logo

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır? - Hepimiz bilgisayar virüslerinin ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinin rahatsız ediciden felakete kadar farklı türlerde değişen sonuçlara yol açabileceğini biliyoruz.

Bazıları sabit sürücünüzdeki mevcut tüm depolama alanı dolana dek kendini çoğaltır ve bilgisayarınızı bir tuğlaya dönüştürebilir. Bazıları verilerinizi çalışmaz hale getirebilir ve bilgisayarınızın stabilitesini bozabilir. Ve hatta bazıları bilgisayarınızdaki kişi listesini kullanarak kendini başka bilgisayarlara da yaymaya çalışabilir. Tabii tüm bunların yanında yazılımın uzaktan erişim için bir altyapı kurabileceğini de söyleyebiliriz.

Normal bir durum olarak kimse virüs bulaşmış bir bilgisayara sahip olmak istemez. Bu nedenle güvenilir alışkanlıklar edinmek ve bilindik antivirüs yazılımlarını kullanmak önemlidir. Neredeyse tüm kötü amaçlı yazılımlardan biraz dikkat ve biraz bilgi ile kaçınabilirsiniz. Üzerine antivirüs yazılımınız da güncelse çok iyi durumdasınız diyebiliriz.

Yine de çeşitli durumlarda bu kötü amaçlı yazılımlar savunmamızı aşabiliyor. Belki antivirüs yazılımınız güncel değildir ya da zekice hazırlanmış bir kod parçası ile atlatılmıştır. Belki de yanlışlıklar bir bağlantıya tıklamışsınızdır. Ya da başka birisi bilgisayarınızı kullanıp kötü amaçlı yazılımlar indirmiş olabilir. Her ne ise, bunu nasıl anlarsınız? 

Genellikle bir virüs söz konusu olduğunda antivirüs yazılımınız alarm durumuna geçip size bilgi verecektir ancak çeşitli durumlarda atlamalar olabilir. Peki bilgisayarınızda bir virüsün olup olmadığını anlatan bir işaret var mı? Aslında, bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımların varlığını gösterebilecek birkaç işaret var.

Bilgisayar (PC) RAM Görmüyor Sorunu Nasıl Çözülür

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

  • Bilgisayarınızdaki çökmeler ve donmalar virüse işaret eder.
  • Bilgisayarınızdaki sürücüye erişim engeli virüse işaret eder.
  • Bilgisayarınızdaki kaybolan dosyalar virüse işaret eder.
  • Bilgisayarınızdaki sizce yüklenmeyen programlar virüse işaret eder.

Eğer antivirüs yazılımının sizi bir virüsün varlığı konusunda uyarmadığını varsayarsak bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımın bulunduğunu işaret eden bazı göstergeleri sizler için listelememiz mümkün.

1- Çökmeler ve Donmalar

Öncelikle bilgisayardaki performans düşüşü, bunun en belirgin göstergesidir. Bazı kötü amaçlı yazılmlar, bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlayan önemli dosyalar ile uğraşır. Bu, bilgisayarın yavaşlamasına ve hatta çökmesine neden olabilir. Özellikle belirli bir uygulamayı ya da dosyayı açmaya çalıştığınızda bu sorunu yaşıyorsanız, kötü amaçlı bir yazılımdan şüphelenebilirsiniz.

Çökmelerin de ötesinde bilgisayarınızın eskisine nazaran çok daha yavaş çalışması ayrı bir göstergedir. Virüsler bilgisayarınızın işlem kaynaklarını tüketmeye başlamış olabilir ve sonucunda performansta ciddi bir kayıp görebilirsiniz. Eğer ciddi kaynak tüketimi olan video montajlama ya da üç boyutlu tasarım uygulamaları kullanmıyorsanız, bir virüsten şüphelenmeniz doğal olacaktır.

2- Sürücüye Erişim Engeli

Bilgisayarınızdaki belirli sürücülere erişim sırasında bunu yapamayacağınızı anlatan garip mesajlar, bir şeylerin ters gittiğinin bir başka işaretidir. Benzer şekilde açılmayan dosyalar ya da çalışmayan programlar da aynı kategori içerisinde yer alır. Bunlar direkt olarak bir virüs anlamına gelmez ancak makinede bazı şeylerin ters gittiğini gösterir. Bu dosyalara erişemiyor olsanız dahi dosya boyutlarının ciddi şekilde dalgalandığını fark ederseniz, bu da ciddi bir şüphe nedenidir. 

3- Kaybolan Dosyalar

Bu arada son zamanlarda popüler hale gelen fidye yazılımları da, dosyalarınızın kaybolmasına neden olur. Bu durum, bir virüsten şüphelenmeniz için iyi bir nedendir. Bu tür yazılımlar genellikle dosyalarınızı şifreler ve onlara erişiminizi kısıtlar. Tabii bunu açmanın tek yolu ise fidyeyi ödemek olacaktır.

Eğer çok ciddi derecede önemli bir veriye sahip değilseniz fidye ödemek yerine bilgisayarınıza sıfırdan işletim sistemi yüklemek ve virüsleri temizlemek faydalı olacaktır.

4- Sizce Yüklenmeyen Programlar

Son olarak sizin tarafınızdan yüklenmeyen çeşitli yazılımlar ve programlar da virüs işareti olabilir. Bu noktada ince bir ayrıma değinmekte fayda var çünkü bazı uygulamalar kurulum sırasında sponsorlu olarak başka uygulamaları da cihazınıza kurmayı teklif edebilir. Eğer next, next diyerek devam ediyorsanız bunu fark etmemiş olabilirsiniz. Yani bu durum, her zaman virüs anlamına gelmiyor.

Eğer kısa bir özet geçmemiz gerekirse bilgisayarınızda yer alan bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım bu listede gördüğünüze benzer sorunlara yol açabilir ancak bu sorunların varlığı kesinlikle bir virüs olduğu anlamına gelmez. Peki siz bu rehberde yer alan bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Rehberimizde yer alan bilgiler işinize yaradı mı? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası