engelli devlet personel alımı / ilan.gov.tr - Türkiye'nin İlan Portalı

Engelli Devlet Personel Alımı

engelli devlet personel alımı

Bakanlık Bağlantıları

Soru 1: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tâbi kurum ve kuruluşlarda istihdam edilmesi gereken engelli oranı ne kadardır?

Devlet Memurları Kanunu’na göre; kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır.  %3’ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.

Soru 2: : 4857 sayılı İş Kanunu’na göre kamu işyerlerinde istihdam edilmesi gereken engelli işçi oranı ne kadardır?

İş  Kanunu  uyarınca;  işverenler,  elli  veya  daha  fazla  işçi çalıştırdıkları kamu işyerlerinde %4 oranında engelli çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

Soru 3: Engelli kişilerin kamuda memur ve işçi olarak istihdamında nasıl bir yol izlenmektedir?

Engelli kişilerin kamuda memur veya işçi olarak işe yerleştirmeleri EKPSS/Kura yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Soru 4: EKPSS’ye katılmak için gerekli olan engel oranı nedir?

Bu sınava girebilmek için;

  • Yetişkinler için en az % 40 oranında engel oranı,
  • Çocuklar için en az Hafif Düzeyde ÖGV (40-49) ifadesi gerekmektedir.

Soru 5: Kuraya kimler başvurabilir?

Kuraya,  ilkokul/ortaokul/ilköğretim/özel  eğitim  iş  uygulama merkezi veya okulu mezunu veya bu okullardan yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibarıyla mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvurabileceklerdir.

Soru 6: EKPSS başvuru, yerleştirme ve atama tarihleri nasıl öğrenilir?

EKPSS ve kuranın tarihi, başvuru tarihi, başvurunun ne şekilde ve  nereye  yapılacağı;  Resmi Gazete’de,  Türkiye  genelinde yayımlanan yüksek tirajlı bir gazetede, ÖSYM ve Genel Müdürlüğümüz resmi internet sitesinde duyurulur.

Soru 7: : EKPSS soruları engel gruplarına göre farklılaşmakta mıdır?

  • Genel engelliler
  • Görme engelliler
  • İşitme engelliler
  • Zihinsel engelliler

Soru 8:EKPSS sonuçları ne kadar süreyle geçerlidir?

EKPSS sonuçları dört yıl süreyle geçerlidir.

Soru 9: Halen memur olarak çalışanlar EKPSS puanı ile yerleştirme için başvurabilirler mi?

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelikte “Halen memur olarak çalışmakta olanlar,  başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamında yerleştirme işlemlerine başvuramaz,   yerleştirilseler dahi atamaları yapılamaz.” hükmü yer almaktadır.

Soru 10: Yerleştirmesi yapılan kişilere kurum tarafından mülakat veya sınav yapılmakta mıdır?

Yerleştirilen adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarınca başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın, ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanır.

Engelli Memur İşe Alım Şartları 2023 Haziran

2023 Yılında engelli memur işe alım şartları kapsamında %40 ve üzerinde engeli bulunanlar devlet memuru olmak için başvuru yapabilir. Engelli memur işe alım şartlarını karşılayanlar E-KPSS’ye girerek ya da kuraya kayıt yaptırarak bunların sonuçlarına göre devlet memurluğu için tercih yapıp atanabilirler.

Engelli bireylerin E-KPSS’ye ya da kuraya katılma hakları kendi tercihlerine göre değil, eğitim seviyelerine göre yapılır. Engel oranı ve eğitim seviyesi gibi bilgileri doğrulayarak başvuru yaptıktan sonra başvuru sonuçlarına göre tercih yapmaları istenir ve sonrasında atamaları gerçekleşir.

Engel gruplarına göre uygun şartlarda sınava girdikleri gibi atandıkları kadroda da engel gruplarına uygun işler yaparlar.

Engelli Memur İşe Alım Şartları Hangi Kanun Kapsamında Güvence Altındadır?

Engelli memur işe giriş koşullarının belirtildiği kanun; 657 sayılı devlet memurları kanunudur. 53’üncü maddesinde Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ve Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik kapsamında; kamu kurum ve kuruluşlarının personel sayılarının %3’ünün engelli olmasında karar kılınmıştır.

Engelli kontenjanından devlet kurumlarında memur olarak işe girmek isteyenlerin ise öncesinde engel durumlarını ispatlayan bir engelli raporu almaları gereklidir.

2023 Yılında Kaç Engelli Memur Kadroya Alınacak?

2023 yılında 2 bin 927 engelli memur ataması yapılacağı açıklanmıştı. 2023 yılında alınacak 2.927 engelli memur atamaları ile ilgili henüz resmi bir kanaldan açıklama yapılmadı.

2023 Haziran ayında halen “Engelli Memur” kadro açıklaması yapılmadı. Resmi kaynaklardan alım haberi bekliyoruz.

Engelli Memur İşe Alım Şartları Kapsamında Başvuruya Konu Olabilecek Engeller Nelerdir?

Engelli memur işe alım başvurusuna uygun engel durumlarına bakıldığında; adaylar üç grupta değerlendirilir. Genel engelli, zihinsel engelli ve görme sistemi engelleri olarak sınıflandırılır.

Engel gruplarının detayları ise aşağıda açıklanmıştır:

  • Bedensel, süreğen hastalık, dil ve konuşma bozukluğu, ruhsal ve duygusal, yaygın gelişimsel bozukluk, özel öğrenme güçlüğü ve CP hastası bilgileri engelli sağlık kurulu raporunda yer alır ise; aday genel engelli grubunda kabul edilerek sınava alınır.
  • Sağlık kurulu raporunda zihinsel engel ile ilgili tanısı bulunanlar zihinsel engelli olarak değerlendirilir. Ancak şizofreni, şizoaffektif bozukluk, sanrısal bozukluk gibi tanılar konmuş olanların engelli grupları genel engelli grubudur.
  • Görme sistemi, göz hastalıkları ve görme bozukluğu gibi rahatsızlıkların oranının %25 ve üzeri olması durumunda; aday görme engelli grubunda sınava girer..

Engelli Memur İşe Alım Başvuru Yöntemleri Nelerdir?

Engelli memur işe giriş başvuruları iki şekilde yapılabilir:

  • E-KPSS sınavına girerek sınav sonucuna göre tercih yapıp tercihlerine göre boş kadrolara atamaları gerçekleştirilebilir.
  • Kura yöntemi ile boş kadrolara yerleştirmeleri yapılabilir.

Engelli Memur İşe Alım Başvuruları Ücretli Midir?

Engelli memur işe giriş başvuruları için E-KPSS sınavına girecek olanlar da kuraya katılacak olanlar da ücret öder. Başvuru zamanından önce bu ücretler ilan edilir. E-KPSS ve kura için açıklanan başvuru tarihleri içerisinde bu ücretlerin yatırılması gereklidir.

Başvuru tarihleri geçirildikten sonra kayıt için ödeme yapılmış ise bu ücret iade edilmez. Ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, yanlışlıkla fazladan ücret ödeyen ve ücreti yatırdığı halde sınava girmeyenlerin paraları yanar.

Başvuru ücretleri ise aşağıdaki gibidir:

  • E-KPSS için belirlenen son sınav ücreti 170 TL’dir. Bu ücretin 45 TL’sini adayın kendisinin yatırması gereklidir. 125,00 TL’sini ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aday adına ÖSYM’nin hesabına yatırır. Engelli memur adayları E-KPSS’nin başvuru ücretinin tamamını kendileri ödemezler.
  • Kura yöntemi ile memur olacak olan engelli bireylerin kuraya katılma ücretleri 20 TL’dir. Ücretin tamamını memur adayının kendisinin yatırması istenir.

Engelli Memur Kadrosundan Kura ile İşe Girebilecek Olanlar Kimlerdir?

Kura ile engelli memur olmak isteyenlerin ilkokul ya da ortaokul mezunu olmaları veya ilköğretim düzeyinde bir eğitim durumlarının bulunması gereklidir. Noter huzurunda yapılan kura çekimi sonrasında kurada çıkan engelli bireylerin boş kadrolara atamaları gerçekleştirilir.

Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı Nedir?

E-KPSS; engelli bireylerin devlet memuru olabilmek için girmeleri gereken sınavdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Bakanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı arasında yapılmış olan protokol dolayısı ile sınav ÖSYM tarafından hazırlanır.

E-KPSS Sınavına Başvuru Yapmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

E-KPSS giriş koşulları aşağıda verilmiştir:

  • Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması istenir. Ancak sanat ya da meslek okulu bitirmiş ise, 15 yaşını doldurduğunda başvuru hakkı tanınır.
  • 65 yaşını doldurmuş olan engelli bireylerin E-KPSS başvuruları olumlu sonuçlanmaz.
  • Lise, ön lisans ve lisans mezunu olan engelli bireylerin devlet memuru olabilmeleri için E-KPSS sınavına girme hakları vardır.
  • Engelli memur işe alım şartlarını taşıyıp sınava girenlerin sınav sonuçlarının geçerliliği 4 yıldır ve 2 senede bir tekrarlanan bir sınavdır.
  • 2023 senesi içerisinde yapılacak olan atamalarda adayların öncesinde 2018-EKPSS, 2020-EKPSS, 2018-Kura, 2020-Kura ile yerleştirme başvurusu yapmış ve yerleştirilememiş olması şartı aranır.
  • Daha önce kura kaydı yapmış olan adayların dört sene içerisinde tekrar E-KPSS ile engelli memur alımlarına başvurabilme hakları vardır.
  • E-KPSS’ye girdikten ve alınan puanla devlet memuru olarak bir kadroya yerleştirildikten sonra engelli bireyin yeniden E-KPSS’ye girme ya da kuraya katılma hakkı yoktur.
  • Engelli birey başvuru sırasında verdiği her bilgiden kendisi sorumludur. Bu bilgilerin gerçeğe uymadığı veya evrakta sahtecilik yapıldığı tespit edilir ise, sınavdan elde ettiği bütün haklar elinden alınır.
  • Başvurusu onaylanmamış olup da sınava ya da kuraya katılanlar yüksek puan almış olsalar dahi atamaları yapılmaz.
  • Aynı dönem içerisinde hem E-KPSS’ye girip hem de kuraya katılmak mümkün değildir. E-KPSS kaydını tamamlayanlar, sınava girmeyecek dahi olsalar kuraya katılamazlar.

E-KPSS Sınavı Nasıl Gerçekleştirilir?

E-KPSS sınavı, Türkiye’nin 81 ilinde aynı anda ve tek oturumda yapılır. Sınav başlangıç saati 10:15 olarak kabul edilir. Adaylara sorular engel gruplarına ve öğrenim düzeylerine göre sorulur.

Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinden oluşan sınav, toplamda 60 adet soru içerir. Bu sorular için adaylara verilen süre ise 60 dakikadır.

E-KPSS Başvuru Merkezi Neresidir?

E-KPSS başvuru yeri, ÖSYM’nin web sitesidir. https://www.aile.gov.tr/ adresi üzerinden tercih kılavuzuna erişilerek yerleştirme işlemleri için tercihler hazırlanmalıdır. Ayrıca ÖSYM’nin web sitesinde de adayların yanlış tercih yapmamaları için onlar adına yönlendirici niteliğe sahip bir kılavuz yayımlanır.

İki senede giriş yapılabilecek olan sınav için her sınav başvuru döneminde güncel bir tercih kılavuzu hazırlanır ve yayımlanır. Sınav puanına göre yapılacak olan tercihlerin başvuruları ise, https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden yapılır.

İnternetten E-KPSS Başvuruları Nasıl Yapılır?

İnternetten bireysel engelli işe alım başvuruları için adayın ÖSYM sisteminde son 50 ay içerisinde çekilmiş olan geçerli bir fotoğrafının ve eğitim bilgilerinin yer alması gereklidir. Aynı zamanda adayın mevcut engel durumuna ilişkin herhangi bir değişiklik olmamalıdır.

ÖSYM’nin Aday İşlemleri sistemi üzerinden başvurular gerçekleştirilir. Açıklamalar doğrultusunda başvuru bilgilerinin doldurulması ve ücretin yatırılması ile beraber aday ekranında ’’Başvuru işlemi ÖSYM’ye bildirilmiştir.’’ ibaresini görür. Başvuru kayıt bilgilerinin dökümünü saklamak adayın sorumluluğundadır.

Engelli Memur İşe Alım Başvurusunu İnternetten Yapamayacak Olanlar Kimlerdir?

E-KPSS başvurusunu internetten yapamayanlar; ÖSYM sisteminde geçerli fotoğrafı olmayan, eğitim bilgileri sistemde kayıtlı bulunmayan ve engel grubu bilgisinde değişiklik olan kişilerdir.

Engel grubunda değişiklik olanların engel bilgi formunu doldurmaları, Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı Belgesi almaları istenir. Başvuru merkezlerine giderek başvurularını tamamlamaları gereklidir.

Engelli Memur İşe Alım Başvuruları İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

ÖSYM sisteminde bilgileri olmayanların engelli işe giriş başvuru evrakları aşağıda sıralanmıştır:

  • Engelli sağlık kurulu raporu veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu alınmalıdır.
  • İlköğretime başlama yaşı öncesinde işitme engelli bireyler için alınmış olan resmi bir belge talep edilir.
  • Zihinsel engelli adayların eğer varsa 2006 senesinden sonra mezun oldukları okullara ait diploma talep edilir.
  • Aday başvuru formunu doğru bilgiler ile doldurmaları istenir.
  • Adayın mevcut öğrenim durumunu gösteren belge istenir.
  • Üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan bir kimlik belgesi sunulmalıdır. Nüfus cüzdanı ve süresi geçmemiş pasaport kabul edilir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?

Engelli raporu, engelli memur işe alım şartları arasında yer alır. Engel durumunda değişiklik olanların engelli kadrosundan devlet memuru olarak işe girebilme şartlarını taşıdıklarını sağlık raporu ile belgelemeleri gereklidir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan ve engelli raporu verme yetkisi bulunan hastanelerden alınmalıdır.

Yetkili ve tam teşekküllü hastanelere giderek engelli raporu alınması istendiği söylenmelidir. Raporun verilebilmesi için gerekli fiziksel ve zihinsel muayeneler yapıldıktan sonra engelli bireyin engel oranları detaylı şekilde hesaplanır ve rapor çıkartılır.

Engelli bireyin kendisi, vasisi ya da raporu talep eden kurum sağlık kurulu raporu için hastaneye başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir. Engelli raporunun verilebilmesi için bireyin en az %40 oranında engelli olması gereklidir.

Devlet memuru olarak işe girmek isteyen engelli bireylerin çalışabilir durumda olduklarının da bu raporda yer alması istenir.

Engelli sağlık kurulu raporu almak için hastaneye gidildiğinde istenecek olan belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • Başvuru dilekçesi
  • 6 tane fotoğraf

E-KPSS Sonuçları Nereden Sorgulanır?

E-KPSS sonuçlarını öğrenmek için https://sonuc.osym.gov.tr adresine girilmelidir. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleri ile beraber sonuçlarını görebilir. Sonuçlarda yer alan puanlar üzerinden ise tercih dönemi başladığında tercih yapmaları gereklidir.

Engelli Memur İşe Alım Şartlarını Taşıyanlar Devlet Kurumlarında Hangi Görevleri Üstlenirler?

Engelli devlet memurlarının işleri, engel oranlarına ve engel gruplarına göre değişiklik gösterir. Devlet Personel Başkanlığı tarafından nitelikli kod kılavuzu hazırlanmıştır ve bu kılavuz kapsamında niteliklerine göre engelli memur işe alım şartlarını taşıyanlar uygun kadroya yerleştirilir. Kurumların ihtiyaçlarına göre kadrolar değişiklik gösterir.

Adayın hem engel durumunun hem de mesleki yeterliliğinin uygun olduğu işlere ataması boş kadro dikkate alınarak yapılır. Adayın eğitim durumuna, cinsiyetine, sahip olduğu sertifika ve yeterlilik belgelerine göre kadroya yerleştirmesi yapılır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetli, memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, öğretmen, mühendis, müezzin gibi kadrolara engelli bireyler atanabilir. Göreve başladıktan sonra emeklilikleri de diğer devlet memurlarına göre daha erken olur. Engel oranlarına göre 15-18 yıl çalışma süresi ile emekli olabilirler.

İŞKUR Memur İş İlanları (Güncel)

İŞKUR ‘un aradığı güncel memur ilanlarını göz atarak uygun ilana başvurunuzu yapabilirsiniz.

Memur İlanları (AÇIK)

Kurum Dışı Memur İş İlanları (Güncel)

Kurum dışı memur iş ilanlarını İŞKUR web sitesinden görebilir ve ilgili ilana başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kurum Dışı Memur İş İlanları (AÇIK)

Kariyer.net Güncel Engelli İş İlanları

Türkiyenin dört bir yanında yer alan firmaların güncel engelli personel ilanlarını bulabilirsiniz.

Engelli İş İlanları

Sınavsız engelli memur alımı yapılıyor mu? Engelli memur maaşı ne kadar 2023?

Engelli memur olabilmek için iki yılda bir düzenlenen EKPSS’ye (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) ve bu sınavdan başarılı olup tercih yapmak gereklidir. 2023 yılında en son Şubat ayında engelli memur alımı gerçekleşti. Kamu kurumlarında memur olarak çalışmak isteyen engelli vatandaşlarımız, engelli memur alımı şartlarını araştırıyor ve ÖSYM sınav takvimini kontrol ediyor. Peki, sınavsız engelli memur alımı yapılıyor mu? Engelli memur maaşı ne kadar 2023? İşte engelli memur alımı sonuç sorgulama ekranı...

 

 

SINAVSIZ ENGELLİ MEMUR ALIMI YAPILIYOR MU?

Engelli memurun sınavsız alınması özel durumlarda gerçekleştirilebilir. Bu durum her yıl düzenli olarak yapılan bir uygulama değildir. Devletin engelli memur kadrosunda açılan boşluklarda sınavsız bir şekilde alım yapılabilir. Engelli memur alımı için uygun olan adaylar KPSS bünyesinde belirlenir. Engelli adaylar KPSS sınavına giremeyecek ölçüde engeli var ise sınavsız alım gerçekleştirilebilir ya da özel bir sınav düzenlenebilir.

Sınavsız memur alımları Devlet Personel Başkanlığı tarafından duyurulur. Başvurularda bu duyuru esas alınır. Başvuru yapılır iken e devlet sistemi kullanılır. Adaylar, başvuru süreçlerine dair tam ve güncel bilgileri sistem üzerinden elde eder. Adayların başvuru öncesinde gerekli olan belgeleri temin etmesi gerekir.

ENGELLİ MEMUR MAAŞI NE KADAR?

Engelli memurun maaşı belirlenir iken memurun unvanı, hizmet derecesi ve yılı esas alınır. Engelli memurun işe girdiği kurumun izlediği politika da engelli memur maaşını etkiler. Engelli memurlar, diğer memurlardan farklı haklara sahiptir. Memurların maaşında etkili olan faktörler aşağıda yer alır:

  • Engelli memurların çalışma saatleri, diğer memurlardan daha az olabilir.
  • Bu memurlara her yılın belirli dönemleri ek ödemeler yapılabilir. Ödeme miktarı belirlenir iken özür derecesi dikkate alınır.
  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı olarak bir ödeme gerçekleştirilir. Kanunda yer alan 4. Madde devlet memurlarının derecesine bağlı olarak yatan maaşları ifade eder. Kadrosu, unvanı, hizmet yılı gibi faktörler de maaş ödemesinde etkilidir.
  • Engelli memurların emeklilik süreleri, diğer memurlardan daha hızlı olabilir.

ENGELLİ MEMUR ALIMI SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Engelli memur alımının sonuçları Devlet Personel Başkanlığı web adresinde yer alır. Engelli memur alımı, kamu ilan platformunda açıklanır. İlanlara ait detaylar DPB web adresinde görüntülenebilir.

Engelli memur alımına başvuru yapan bireylerin sonuçları e devlet üzerinden de öğrenilebilir. E devlette yer alan “Sonuçlar” kısmından, şimdiye kadar yapılan tüm sınav sonuçları görüntülenebilir. Yerleştirme durumları ve kişisel bilgiler de aynı web adresinde yer alır.

İlgili kurum tarafından SMS yolu ile başvuru sonuçlarına dair bir bildirim gönderilir. SMS, başvuru formunda yer alan cep telefon numarasına yapılır.

ENGELLİ MEMUR ATAMASI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Engelli memur atamasında belgeler genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik kartı ya da geçerlilik süresi dolmamış bir pasaport
  • Engelli kişiye ait sabıka kaydı
  • Kuruma ait diploma
  • Engelli olunduğunu gösteren sağlık raporu (Sağlık Bakanlığı onaylı bir kurumdan elde edilir.)
  • Engelli kişinin o işte çalışabileceğini gösteren bir belge

Başvuru yapılacak olan kurum, ek belgeler talep edebilir. Referans mektubu, CV gibi belgeler engelli memur alımında gerekli olabilir.

ENGELLİ MEMUR BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Engelli memur kadrosuna başvuru yapılır iken kurumun internet sitesinden yardım alınabilir. Aşağıda yer alan adımlar internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir:

  • İlgili web adresinden başvuru ekranına basılır. Başvuru formu, gerekli şekilde doldurulur.
  • Başvuruyu gönder butonundan başvuru iletilir. Gerekli olur ise ek belgeler hazırlanır.
  • Engelli memur başvurusu onay alan bireyler mülakata davet edilir. Mülakattan geçen bireylerin engelli memur olarak işe başlaması mümkündür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası