kapalı genleşme tankı montajı / Kapalı ve açık tip bir ısıtma sistemine bir genleşme deposunun montajı ve bağlantısı

Kapalı Genleşme Tankı Montajı

kapalı genleşme tankı montajı

Isıtma Sistemlerinde Kapalı Genleşme Depoları

Yazan: Mak. Yük. Müh. Nural TUNCER

 

TANIM : Kapalı Genleşme Depoları, içerisinde membranı bulunan, küresel veya silindirik tipte basınçlı kaplardır. Resim l'de görüldüğü gibi. membranın bir tarafında N2 (Azot gazı), diğer tarafında kullanıldığı devrenin suyu bulunmaktadır.
GÖREVİ : Isıtma veya soğutma devrelerindeki basınç değişimlerinden ileri gelen (ısınma neticesinde veya bir devrenin kapatılmasında vs. gibi) suyun hacimsel değişimlerini karşılar.
Sistem ısındıkça veya sirkülasyon pompasının çalışmasıyla, membrana su tarafından gelen basınç artar ve Kapalı Genleşme Deposunun su tarafında hacmi genişler, bu basınç altında, gaz tarafındaki kısmı ise küçülür. Sistem sıcaklığının düşmesi, pompanın durması ile de tersi olur.



KAPALI GENLEŞME DEPOLARI nı Kalorifer Tesisatında Kullanmakla Sağlanacak Faydalar
1- Kalorifer sistemi kapalı sisteme döneceğinden hava ile teması bulunmayacak ve korrozyon meydana gelmeyecektir.
Çelik radyatör ve kazanların delinmesi önlenecektir.
2- Kapalı kalorifer sisteminde su buharlaşıp kaybolmayacağından, su eksilmesi olmayacaktır.
3- Kapalı sistemde basınç dağılımı eşdeğerde olacağından, her radyatörün ısınması dengeli olacaktır.
4- Kazanın hemen yanına monte edileceğinden, çatıya kadar borudan ve işçilikten tasarruf sağlanacaktır.
5- Çatıdaki genleşme deposu kalkacağından, buradaki ısı kaybı önlenmiş olacaktır.
6- Üst katlardaki göze hoş görünmeyen havalık borularına ve neticede bunların malzeme ve işçilik harca malarına gerek kalmayacaktır.

KULLANILDIĞI YERLER : DİN Kısım 4'e göre maksimum sıcaklığı °C'yi geçmeyen ısıtma sistemlerinde, ayrıca soğutma, klima ve hidrofor devrelerinde kullanılır.

KONSTRUKSIYON : Resim 2'de görüldüğü gibi DİK ve YATIK tipte imal edilirler. İmalat kapasitesi olarak 8 - lt. hacimlerindedir. Ancak özel olarak bu hacimlerden daha küçük veya büyük olarak imali mümkündür. Küçük tipler 8 - 80 lt. zemine veya duvara monte edilebilir. Daha büyük tipler, dik veya yatık olarak ayakları üzeri ne yere monte edilir. Çalışma Basınç'ları ve bara kadardır. Daha yüksek basınçlar özel olarak imal edilirler. 

MÜHİM NOT : DİN Kısım 3'e göre membranla temas eden suyun maksimum sıcaklığı 70°C'dir. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda, sıcaklığı bu sınırda tutan sıcaklık regülatörleri konmalıdır. Bu bakımdan Kapalı Genleşme Deposu mutlaka ısıtma sisteminin dönüş hattına monte edilmelidir. Kapalı Genleşme Depolan'nm montajı ve boru bağlantılarının rahatlıkla yapılabilmesi ve daha sonraki kontrollar için montajdan sonra etrafında serbestçe dolaşılacak bir hacim bırakılmalıdır. Kapalı Genleşme Deposu'ııun sisteme bağlanması Şekil 1a ve 1b'de görüldüğü gibi tek boru bağlantısı ile yapılır. Bu borunun çapı genellikle Kapalı Genleşme Deposu'ııun bağlantı çapına uygundur.

Teknik kullanım gereklerine göre, su kısmı boşaltılabilir olmalıdır (4). Ayrıca Kapalı Genleşme Deposu'nun sistemle bağlantısının kesilebilmesi ve sistemin bakımı onarımı için (5) Kapaklı Vana Resim 2. monte edilmelidir. Bu vana üs-tündeki kapağı vasıtasıyla kilitlenmiş olup. yetkili olmayan kişiler tarafından kapatılma tehlikesi önlenmiştir. 

EMNİYET VENTİLİ : Her KGD kullanılan sisteme muhakkak bir emniyet ventili konmalıdır. Emniyet ventili sistemin enmiyetini temin ettiğinden katiyen önüne herhangi bir kapama armatürü konamaz. Emniyet ventili kazan üzerine la ve lb veya KGD kazan arasındaki bağlantı borusu üzerine monte edilir. Emniyet ventilinin basıncı (projeci tarafından sistemin öngörülen çalışma basıncına göre) ve aşağıdaki Tablo 1'den seçilir.


Kapalı Genleşme Deposu'nu sisteme bağlayan boru, ısıtma sistemine doğru yükselerek gitmelidir. Bunun olmaması halinde, boru üzerine hava atıcıları konmalıdır (6).


KAPALI GENLEŞME DEPOLARININ SİSTEME BAĞLANTI ÖRNEKLERİ :
Birden fazla kazanlı sistemlerde, kazanların dönüş hattı üzerine monte edilen motorlu vana vasıtasıyla, (18) sistemde meydana gelecek ilk çalıştırma kayıpları önlenir.
Şekil 3'te görüldüğü gibi, birden fazla kazanın, tek bir Kapalı Genleşme Deposuna bağlanması, dolaşım hatalarına ve ısı kayıplarına sebebiyet verir. Bu nedenle tavsiye edilemez.


                                                         Şekil: 3

 

Şekil 2'de kazanlara ayrı ayrı, Kapalı Genleşme Depolan bağlanmış, kapaklı vana monte edilmiştir. Böyle bir sistemde, Kapalı Genleşme Deposu'nun biri tek başına sistemdeki suyun genleşmesinin % 70'ini karşılamalıdır. Şekil 4'de her kazana ayrı ayrı Kapalı Genleşme Deposu, kapaklı vana ve dönüş kollektörüne de, ayrıca sadece tesisat devresine ait olmak üzere, aynı şekilde Genleşme Deposu ve kapaklı vana monte edilmiştir.

SİSTEMİN BASINÇ KONTROLÜ

Tesisatın basınç kontrolü yapılırken vana vasıtasıyla Kapalı Genleşme Deposu devreden çıkartılmalıdır.

ISITMA SİSTEMİNİN DEVREYE ALINMASI:
1- Sistemin statik yüksekliğini kontrol ediniz. Kazanın bulunduğu kod ile en üst ısıtma elemanının arasındaki yükseklik, mesela 20 m = bar ise. Kapalı Genleşme Deposunun içerisine doldurulan Azot gazının basıncı da bar olmalıdır. (Kapalı Genleşme Deposu siparişinde, statik yüksekliğin verilmesi gerekir. Çünkü fabrikada azot gazı. verilecek statik yüksekliğe uygun olarak doldurulur- Pa-)
2- Sistemdeki manometre üzerinde kırmızı gösterge ile. min. çalışma basıncı (Pa) tesbit ediniz. (Brülör. pompa çalışmadan sadece sistemin su ile dolu olduğu haldeki) Resim 6.
Aynı manometre üzerinde sistemin son basıncını (sistem ısınmış ve pompa çalışırken meydana gelen basınç) Pe'yi de işaretleyiniz. Kapalı Genleşme Deposu'nun doldurma basıncının (Pa), sistemin minumum çalışma basıncı (Pe) ile uygunluğunu kontrol ediniz.
3-Sisteme su doldururken, sistemden havanın dışarı atılmasını temin funduszeue.info kolonların üzerindeki en üst noktadaki hava pürjörlerim açarak yapınız. Hava almayı bir kere de pompayı durdurduktan sonra yapınız.
4- Sistem en az yarım gün maksimum sıcaklıkta çalıştırılmalıdır. Bundan maksat su içerisindeki havanın tamamen en üst noktalarda toplanmasıdır. Daha sonra pompayı durdurunuz ve hava alma işlemini tekrarlayınız.
5- Sistemden havanın atılması ile basınç manometrede düşecektir. Basıncı normal seviyeye gelene kadar sisteme su doldurunuz (Pa). 
6- Pst. Emniyet ventilinin açma basıncıdır.

Not : Kapalı Genleşme Depolu sistemlerde katiyen OTOMATİK PÜRJÖR kullanmayınız.

ISITMA SİSTEMLERİNDE KAPALI GENLEŞME DEPOLARININ HESAPLANMASI
VA : Sistemdeki toplam su hacmi (lt)
Ve : Suyun genleşme miktarı (lt)
n : Suyun genleşme katsayısı /%)
Vv : Su genleşmesine emniyet olarak ilave edilen genleşme miktarı (lt)
Df : Basınç faktörü
Pa : Sistemdeki ilk basınç = sistemin soğuk su ile dolu halindeki manometrede okunan basınçtır = sistemin statik basıncı (bar)'dır.
Pe : Sistemin son basıncı = sistemin max. dereceye kadar ısıtılmış ve pompanın çalışması halindeki basıncı (bar)'dır.
Psv : Emniyet ventilinin açma basıncı (bar)'dır. 2. Sistemin su hacmi (VA)
İlk önce sistemdeki su hacmi bulunur. Bu aşağıda belirtilen birimlerdeki su miktarlarının toplanması ile elde edilir. Isıtıcı Ünite (kazan, eşanjör vs.) + Mahal Isıtıcıları (radyatör, konvektör vs.) + Boru Sistemi 
Ancak VA'nın bu şekilde bulunmaması halinde, ampirik değerlerle hesaplama yoluna gidilir. Sistemin su hacmi VA, sisteminin (Q) ısı kapasitesi (Kw) olarak, aşağıda belirtilen katsayılarla çarpılarak bulunur.

Radyatörlü sistemlerde : lt
Panel radyatörlü sistemlerde : lt
Konvertörlerde : lt
Hava apareylerinde : lt

Yeden ısıtmada boru uzunluğuna ve çapına göre hesaplanmalı ve kazan su hacmi ilave edilmelidir.

3. Suyun genleşmesi (Ve)
Isınan suyun hacminin ilk durumuna g öre artış miktarıdır.


90/70'li sistemlerde maksimum sıcaklık 90C olduğundan n = alınır.
(Vv): su genleşmesinde emniyet olarak ilave edilen faktör.
(DİN 4X07 -Kasım 2'ye göre Ve'nin % arasında değer kabul edilir. Küçük sistemlerde %, büyük sistemlerde % gibi)

4. Basınç Faktörü (Df) (Tablo 3)
Kapalı Genleşme Deposu'nun genleşen sistem suyundan kendi içinde alabildiği miktarı (Vo) İt. ile gösterilir. Bu (Pa) sistemin ilk basıncına ve (Pe) sistemin son basıncına bağlıdır.
(Pa) sistemin ilk basıncı: tesisatın maksimum sıcaklıktaki doymuş buhar basıncı + statik basınç = Kapalı Genleşme Deposu'nun Azot gazı ile doldurulma basıncıdır. (Pe) ampirik olarak, sistem için seçilen emniyet vanasının açma basıncından, bar daha azdır. Bu emniyet vananın açma basıncının bara kadar olan haller için geçerlidir. (DİN ). bardan büyük olması halinde, emniyet açöa basıncının % 10'u alınır.

Basınç faktörü aşağıdaki formülle de bulunur :

Dikkat: Her kapalı genleşme deposu sistemdeki basınç değerlerine bağlı olarak su alabilir. Bu nedenle kapalı genleşme deposunun su alma kapasitesi, bir imalat özelliği olmayıp, fizik kaidelerinden gelen bir husustur.
Bu nedenle : Kapalı Genleşme Deposu'nun Tanım Hacmi = Kapalı Genleşme Deposu'nun su alma kapasitesi, mümkün olamaz.

OTTO KAPALI GENLEŞME DEPOLARININ HESAPLANMASI

KALORİFER SİSTEMLERİ = 90/70 C için ÖRNEK :
1- KAZAN KAPASİTESİ : Kcal/h
/= Kw

2- SİSTEMDEKİ SU HACMİ : VA = Q x = lt
Katsayı : It/Kw (Radyatörlii sistemlerde)
lt/Kw (Panel radyatörlii sistemlerde)
İt (Konvektörlii sistemlerde)
İt/K w (Hava anareyli sistemlerde)

3- Statik Yükseklik Pa : Kapalı genleşme deposu ile en üst noktadaki ısıtma ünitesi arasındaki yükseklik farkıdır. 
Pa (ilk basınç - Pa veya statik basınç- Pst-). Pa = Pst'dir.
Pa = bar (Projeden alınır)
4- EMNİYET VENTİLİ BASINCI : Psv = bar (bu değer Pst'ye göre emniyet valfı imalatçısının katalogundan seçilir.;
5- SİSTEMİN SON BASINCI: Pe (sistem ısınmış ve pompa çalışırken) Pratik olarak Pe. emniyet valfı basıncından  bar daha küçük olarak alınır. Psv < bar Pe = - = bar ise. Psv > ise Psv'nin % 10'u alınır.
6- SİSTEMDEKİ SUYUN GENLEŞME MİKTARI :


Emniyet olarak. Ve değerine, sistemdeki su miktarının % ilave edilir. VA X = x = lt
Bu durumda toplam genleşme miktarı = + = lt'dir.

7- BASINÇ FAKTÖRÜ

 

8- KAPALI GENLEŞME DEPOSU HACMİ:
SEÇİM : OTTO Katalogundan OTTOMAT // bardır.
Burada : (lt. olarak Tank Hacmi), (lt olarak Tankın su alabilme hacmi), bar (Tankın maksimum çalışma basıncıdır.)
Not : Bu metin ayrıca fasakül olarak ilgilenenlere gönderilebilir. Çünkü, tablo ve hesaplama tarzı bakımından pek çok mühendisin
elinde bulunması gereği olan bir konudur.



Genleşme tankı ısıtma sistemlerinde kullanılmaktadır. Kapalı ve açık ısıtma için bir genleşme tankının montajı. Kapalı genişleticilerin montajı

Açık ve kapalı ısıtma sistemleri için membran tipi genleşme kabı

5 (%) oy: 1

Genleşme tankı, ısıtma sisteminde önemli bir bağlantıdır. Bu yazıda, bu cihazın amacı, çalışma prensibi ve bağlantı yöntemi hakkında konuşacağız ve ayrıca özel bir ev için bir membran tankı seçmenin temel kriterlerini ele alacağız.

Farklı boyutlarda genleşme tankları

Amaç ve çalışma prensibi

Isıtma sisteminin çalışması sırasında, soğutma sıvısının sıcaklığında sık sık değişiklikler gözlenir: ya yükselir, sonra tam tersine azalır. Bu durumda sıvının hacmi de değişir. Sıvı ısındığında, ağdaki basınç göstergeleri artar, benzer bir fenomen su darbesi oluşumunu ve ısıtıcının tahrip olmasına neden olabilir.

Bu tür hoş olmayan durumlardan kaçınmak için, genleşme deposuna fazla miktarda soğutma sıvısı verilir. Fazla suyun dışarı çıkacağı bir emniyet valfi takmak gerekir.

Boru hattının duvarlarında oksijenin suda çözünmemesi ve korozif süreçler oluşmaması için tanktaki su elastik bir boru vasıtasıyla havadan ayrılır. zarlar.

Genleşme tankının çalışma prensibi, soğutucunun sıcaklığı 10 ° C arttığında hacminin % 0,,4 oranında artması gerçeğine dayanmaktadır. Sıvı yanmadığından, tam olarak genleşme kabına yönlendirilen aşırı basınç üretilir.

Genleşme tankı çeşitleri

Farklı ısıtma sistemleri için şekil, boyut ve hesaplama bakımından farklılık gösteren çeşitli tipte genleşme tankları kullanılır. Bununla birlikte, genleşme tankı tiplerinin ayırt edildiği temel kriter, ısıtma sisteminin tipidir.

Membran genleşme tankı çeşitleri

İÇİNDE kapalı ısıtma sistemi soğutucunun hareketinden kaynaklanmaktadır. Yardımcı bir basınç oluşturmaz, sadece suyu borulardan yönlendirir. Böyle bir ısıtma sisteminde, kapalı tip ısıtma için bir genleşme tankı kurulur. Dışa doğru, iki parçaya bölünmüş kapalı bir kaba benzer. Aralarında elastik bir zar bulunur. Bir alana hava yerleştirilir, diğeri aşırı ısı taşıyıcısı için tasarlanmıştır.

Kapalı tip bir tankta bir membranın bulunması nedeniyle, genellikle membranlı olarak adlandırılır.

İÇİNDE açık ısıtma sistemisirkülasyon pompası yoktur, bu nedenle ısıtma borularının bağlı olduğu herhangi bir kap kesinlikle bir genleşme tankı görevi görebilir.

Böyle bir tankın en yaygın versiyonu, tavan arasına monte edilmiş metal bir kaptır. Ancak, bu seçeneğin önemli bir kusuru vardır. Tankın sızdırması nedeniyle, soğutucu buharlaşır. Bu nedenle, sürekli olarak izlemeniz ve gerekirse doldurmanız gerekir. Bunu kendiniz yapabilirsiniz, ancak bu çok uygun değildir, çünkü sistem arızasıyla dolu su kaynaklarını yenilemeyi unutabilirsiniz.

Diyafram tankı seçimi

Evinizdeki ısıtma sistemi için en uygun genleşme deposunu seçmek için uzmanlar tarafından verilen birkaç tavsiyeyi dikkate almalısınız.

Evinizde doğal bir sirkülasyon devresi kuruluysa, açık tip bir genleşme tankı en iyi seçenek olacaktır. Açık bir kap kendi ellerinizle satın alınabilir veya yapılabilir. Ana şey, tank hacminin doğru hesaplamalarını yapmaktır.

24 l ısıtma için genleşme (membran) tankı

Bir diyafram genleşme tankı seçme sorunu biraz daha karmaşıktır. Bir kapasite seçerken, ana şey, bir ısıtma tankını su temini için bir hidrolik akümülatör ile karıştırmamaktır. Bu kaplar arasında pratik olarak hiçbir dış fark yoktur, bu nedenle dikkatli olun ve isim plakasındaki yazıları okuduğunuzdan emin olun. Isıtma tankı °C'ye kadar çalışma sıcaklığı ve 3 bar'a kadar basınç gösterecektir. Akümülatörde sıcaklık 70 °C'ye kadar ve basınç 10 bar'a kadar çıkıyor.

Yukarıdakilere ek olarak, bir ısıtma sistemi için bir genleşme tankı seçerken, arıza durumunda “armut” u değiştirme yeteneği gibi bir bileşene dikkat etmelisiniz. Cihazın boyutları, yalnızca kapalı tankın ön hesaplamasından sonra seçilir.

Hacim hesaplama

Isıtma için genleşme tankının ne kadarına ihtiyaç duyulduğunu cevaplamak için hesaplamaya başvurmak gerekir. Bunu yapmak için, sistemdeki soğutma sıvısı hacminin% 10'unu hesaplamanız gerekir. Bu veriler genellikle bir projenin tasarım aşamasında hesaplanır.

Bunlar yoksa, hacim değeri aşağıdaki gibi elde edilebilir: soğutma sıvısını boşaltmak ve daha sonra ölçerken tankı yenisiyle doldurmak gerekir (sayacın içinden geçirin). Diğer bir seçenek ise sistemdeki boruların hacmini basitçe hesaplamak ve radyatörlerin hacmini eklemektir, sonuç ısıtma sisteminin hacmi olacaktır. Ve zaten bu rakamdan% 10'u hesaplayın.

Isıtma için genleşme tankının hacmini hesaplamanın başka bir yolu da formülü kullanmaktır.

Verilere ihtiyacınız olacak:

  • sistem hacmi - C;
  • sistemin maksimum çalışma basıncı - Pmax;
  • sistemin çalışmaya başladığı ilk basınç (bu gösterge pasaportta belirtilir) - Pmin;
  • soğutma sıvısının genleşme katsayısı (su için, antifriz için gösterge etikette, çoğunlukla 01, içinde belirtilir) - E.

Yukarıdaki tüm göstergeleri bilerek, yapabilirsiniz genleşme tankı hacminin hesaplanması formüle göre:

V = E * C * (Pmax + 1) / (Pmax + Pmin) Genleşme kabı hacmi

Hesaplamalar karmaşık değildir, ancak açık tip bir ısıtma sistemi ile uğraşıyorsanız, bu tür kapların hacmi pratik olarak maliyeti etkilemediğinden, bu değerler olmadan bir genleşme tankı alabilirsiniz.

Ancak kapalı ısıtma sistemleri için genleşme deposunun hacmini hesaplamak daha iyidir, çünkü fiyat doğrudan hacme bağlıdır.

Hacim rezervi olan bir tank seçin, çünkü Yetersiz miktar nedeniyle sistem hızla aşınabilir veya çalışmayı tamamen durdurabilir.

Montaj

Bir ısıtma sistemine genleşme tankı takma işlemi, doğrudan açık veya kapalı bir ısıtma sistemi olmasına bağlıdır.

Sistemi aç

Genel olarak, açık ısıtma, konveksiyon akışlarının gerçekleştirildiği büyük bir kaptır.

Genleşme deposunun montajı aşağıdaki işlevleri yerine getirmelidir:

  • ısıtılmış soğutucuyu hızlı bir şekilde yukarı yönlendirmelidir;
  • serbest hava sirkülasyonu sağlamalıdır.

Genleşme tankı için yukarıdaki gereksinimlere dayanarak, yerleşimi yapının tepesinde yapılmalıdır. Genellikle özel evlerde, bu tür kaplar için bir yer olarak bir tavan arası veya bir yükseltici manifold (tek borulu bir sistemde) seçilir.

Açık tip bir ısıtma sisteminde kullanılan tankın ana özelliklerini belirtmekte fayda var:

  • varlığı anlamına gelmez vanaları kapat;
  • kauçuk membran ve kapağa gerek yoktur.

Bir genleşme tankı olarak, gerekirse içine su ekleyebileceğiniz (örneğin, buharlaştığında) sıradan bir kap kullanılır.

Kapalı sistem

Evinizdeki ısıtma sistemi kapalıysa, bir genleşme deposunun montajı bir dizi özellik ile karakterize edilir:

  1. Cihazı bağlamak için en uygun yer girdapların olmadığı, soğutucunun akışının laminer olana en yakın olduğu alan olarak kabul edilir. Bu nedenle, tankı ön tarafa monte etmek en iyisidir. sirkülasyon pompası.
  2. Tankın uzaya yerleştirilmesine özellikle dikkat edilmelidir. En uygun seçenek, sıvının kaba yukarıdan girmesidir. Bu, sıvı bölmesinin tamamen havasız olmasını sağlayacaktır.
  3. Tankın hacmi, sistemdeki tüm sıvının hacminin 1/10'una veya daha fazlasına eşit olmalıdır.

Not! Bir genleşme tankı ve bir sirkülasyon pompası genellikle bir ısıtma kazanıyla birlikte verilir. Bu nedenle, bu cihazları satın almadan önce onlara ihtiyacınız olduğundan emin olun. Aksi takdirde, sadece paranızı boşa harcarsınız.

Bir örnek kullanarak, bir membran tankının kurulumunun nasıl yapıldığını düşünün.

  1. Halen çalışmakta olan bir ısıtma sistemine bir genleşme tankı bağlarsanız, öncelikle ekipmanı kapatmanız ve suyu akülerden boşaltmanız gerekir. Suyun daha hızlı akması için Mayevsky'nin musluklarını açmanız önerilir.
  2. Plastik pil kullanılması durumunda, kurulum "Amerikan" adı verilen sökülebilir bir eleman üzerinden yapılmalıdır. Bu parçanın ilk kısmı doğrudan tanka vidalanır, diğeri ise boruya lehimlenmelidir. Bundan sonra, her iki parça birbirine bağlanmalıdır.
  3. Bir sonraki adımda ısıtma borusu kesilir ve tee monte edilir. Tanktan gelen borunun bağlı olduğu ona aittir.
  4. Ayrıca, kaba filtre yıkanır ve sökülür.
  5. Gerekli tüm elemanlar takıldıktan sonra muslukları açmanız ve pilleri suyla doldurmanız gerekir. Basınç seviyesi 1,,3 kPa'ya yükselmelidir.
  6. Son aşamada hava boşaltılır ve Mayevsky'nin muslukları kapatılır.

Genleşme kabının önüne bir musluk takın. Bu kısım sayesinde radyatörlerdeki suyu boşaltmanıza gerek kalmadan cihazı tamir edebileceksiniz.

Genleşme tankı bakımı

Genişletme ünitesinin arıza ve arıza olmadan mümkün olduğu kadar uzun süre çalışabilmesi için, cihazın servis gereksinimlerine uymak gerekir:

  • tankı olası hasarlara karşı kontrol edin - lekeler, pas vb.;
  • birkaç ayda bir, hesaplanan göstergeye uygunluk için gaz boşluğunun ilk basıncını kontrol etmek gerekir;
  • Membranın bütünlüğünü izleyin. Herhangi bir ihlal bulursanız, hemen değiştirin;
  • tankı uzun süre kullanmazsanız, içindeki suyu boşaltın ve cihazı kuru bir yerde saklayın.

Kalorifer genleşme deposunu kontrol etmek için öncelikle ısıtma sisteminden ayırın, ardından boşaltın ve gaz düzlemi nipeline bağlayın. basınç ölçer Basınç değerleri, genleşme deposunun montajı sırasında belirlenenden daha düşükse, aynı nipel aracılığıyla depoyu bir kompresörle pompalamak gerekir.

Membran önemli bir unsurdur, bu nedenle kontrol edilmesi ihmal edilmemelidir. Gaz boşluğunun basıncını kontrol ederken, suyu boşalttıktan sonra, tahliye vanasından hava akmaya devam ederse ve gaz boşluğundaki basınç atmosferik seviyeye düşerse, sonuç açıktır - zar kırılır.

Bu parçayı değiştirmek için öncelikle tankı ısıtma sisteminden ayırmanız ve ardından boşaltmanız gerekir. Bir sonraki adım, gaz boşluğunun basıncını nipel aracılığıyla serbest bırakmak ve diyafram flanşını sökmek ve diyaframın kendisini çıkarmaktır. Bundan sonra, kontaminasyon ve aşındırıcı süreçler için muhafazanın içini kontrol edin. Bulunursa, kasayı suyla durulayın ve kurulayın.

Özetle, genleşme deposunun ısıtma sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğu sonucuna varabiliriz. Cihazın olabildiğince verimli çalışabilmesi için kurulum ve çalıştırma kurallarını ihmal etmeyin.

Neyin gerekli olduğunu ve genleşme deposunun ısıtma sistemine nasıl kurulduğunu anlamaya çalışalım.

Doğal sirkülasyonlu açık bir sistem ve sirkülasyon pompası kullanan kapalı bir ısıtma sistemi seçeneklerini ele alacağız. Ancak, tanımlarla başlayalım.

Görevimiz hacim olarak bize uygun bir tank seçip doğru bir şekilde monte etmektir.

Genel bilgi

Genleşme tankı nedir ve ne içindir?

Adı bir ipucu veriyor: genişleme için. Isıtma devresindeki sabit bir soğutma sıvısı kütlesi ve esnekliği sıfır olma eğiliminde olan borular ile, soğutma sıvısının sıcaklığındaki bir değişiklikle sistemdeki basınç kaçınılmaz olarak değişecektir. Termal genleşme, hatırladın mı? Su veya diğer herhangi bir ısı taşıyıcı, ısıtıldığında genleşir.

Kuvvet, borunun veya radyatörün kopma mukavemetini aştığı anda Boom!

Olası bir kazanın nedeni, ısıtıldığında hacmini değiştiren suyun pratik olarak sıkıştırılamaz kalmasıdır. Bu nedenle, su çekici gibi bir kavram: sıvı bir ortamdaki elastik etkileşimler, basitçe söylemek gerekirse, yoktur.

Açık çözüm, sistemde kolayca sıkıştırılabilir bir madde olan hava ile bir rezervuar oluşturmaktır. Böyle bir rezervuarın varlığında su hacmindeki artışla basınç biraz artacaktır.

Yararlıdır: hava deposundan gelen oksijenin boruların korozyonuna katkıda bulunmaması, suda çözünmesi, kapalı sistemler için tanklarda sudan kauçuk bir membran ile ayrılır.

Ancak, genleşme deposunun işlevlerinden yalnızca birini tanımladık.

Hem devrenin hem de içindeki soğutucunun sabit hacimlerine sahip özel evlere ek olarak, genleşme deposu bulunabilir:

  • Atmosferik hava ile temas halinde olan açık sistemlerde;
  • Üstten dolgulu bölgesel ısıtma sistemlerinde. Orada, genleşme deposu tavan arasında bulunur ve doğrudan evin ısıtma sisteminin besleme borusuna bağlanır.

Açıklanan her iki durumda da, hava kilitlerinden kurtulmak için bir ısıtma genleşme tankının kurulması gerekir. Merkezi ısıtma durumunda iki hat arasındaki fark sadece yaklaşık iki metredir. B - daha da az.

Açıklama: Yazar, ısıtma mevsiminin zirvesinde asansör ünitesinde 10 kat daha fazla düşüş gören az çok bilgili kişilerin ünlemlerini hala duyabiliyor.
Tipik olarak besleme hattında 6 kgf / cm2 ve dönüşte 4 kgf (1 atmosfer aşırı basınç, 10 metrelik bir su sütununa karşılık gelir).
Ilık ile yumuşaklığı karıştırmayın: ısıtma sistemine giren kaynaktan gelen su değil, karışımdır.
Asansör, dönüş suyunu ısıtma sistemi boyunca tekrar eden bir daireye çeker ve bir meme aracılığıyla besleme boru hattından daha yüksek bir basınçla daha sıcak bir su akışı enjekte eder.
Sonuç olarak bahsedildiği gibi karışım ile dönüş akışı arasındaki fark 2 metreyi veya 0,2 kgf/cm2'yi geçmez.

Böyle bir farkla, su basıncı hiçbir şekilde ısıtma sisteminin üst kısmındaki hava kilidini sıkamayacaktır. Bu nedenle, basit bir çözüm var: havayı toplayacak bir kap koyun ve birikeceği yere koyun ve sistem başladığında havasını alın. Açık bir sistem durumunda, elbette, aktif bir eyleme gerek yoktur.

Sistemdeki tüm hava yukarıya ve genleşme tankına doğru zorlanacaktır. Açık bir sistemde, atmosferle hemen yeniden bağlantı kuracaktır. Kapalı - evin sahibinin hava musluğunu açmasını bekleyecektir.

Genleşme tankı nasıl ve nereye kurulur

Bu nedenle, kendi ellerimizle bir ısıtma sistemi tasarlayıp monte edeceğiz. O da işe yararsa sevincimizin sınırı olmayacak. Genleşme deposunu kurmak için talimatlar var mı?

Sistemi aç

Bu durumda, basit sağduyu size cevabı söyleyecektir.

Açık bir ısıtma sistemi, özünde, içinde belirli konveksiyon akışları olan karmaşık bir şekle sahip büyük bir kaptır.

Kazanın ve ısıtma cihazlarının montajı ile boru hatlarının montajı iki şeyi sağlamalıdır:

  1. Kazan tarafından ısıtılan suyun ısıtma sisteminin üst noktasına hızlı bir şekilde yükselmesi ve yerçekimi ile ısıtıcı cihazlardan tahliye edilmesi;
  2. Hava kabarcıklarının herhangi bir sıvı ile herhangi bir kapta koştukları yere engelsiz hareketi. Yukarı.

Sonuçlar açıktır:

  1. Açık bir sisteme ısıtma genleşme tankının montajı her zaman en yüksek noktasında gerçekleştirilir..
    Çoğu zaman - tek borulu bir sistemin güçlendirici manifoldunun üstünde. Üstten dolgulu evler söz konusu olduğunda (bunları tasarlamanız pek gerekmese de), tavan arasındaki en üst doldurma noktasında.
  2. Açık bir sistem için tankın kendisi kapatma vanalarına, kauçuk membrana veya hatta bir kapağa ihtiyaç duymaz (çöpten korunma hariç).
    Bu basit bir üstü açık su deposudur ve içine buharlaştırmak yerine her zaman bir kova suyu yeniden doldurabilirsiniz.
    Böyle bir ürünün fiyatı, birkaç kaynak elektrotunun ve milimetre kalınlığında bir metrekare çelik sacın maliyetine eşittir.

Kapalı sistem

Burada hem tank seçimi hem de montajı oldukça ciddiye alınmalıdır.

Tematik kaynaklarda mevcut olan temel bilgileri toplayalım ve düzenleyelim.

  • Isıtma sisteminin genleşme tankının montajı, su akışının laminer akışa en yakın olduğu yerde, ısıtma sisteminde minimum türbülansın olduğu yerde optimaldir.
    En belirgin çözüm, sirkülasyon pompasının önündeki düz bir doldurma alanına yerleştirmektir.
    Aynı zamanda, zemine veya kazana göre yükseklik önemli değil: tankın amacı, termal genleşmeyi telafi etmek ve su şoklarını söndürmek ve havayı hava musluklarından mükemmel bir şekilde tahliye ediyoruz.

Tipik tank kurulum şeması. Tek borulu bir sistemdeki konumu aynı olacaktır - su akışı boyunca pompanın önünde.

  • Fabrikada takılan tanklara bazen bir basınç tahliye valfi takılır.
    Ancak, güvenli oynamak ve ürününüzde olduğundan emin olmak daha iyidir. Değilse, satın alın ve tankın yanına kurun.
  • Elektronik termostatlı elektrikli ve gazlı kazanlar genellikle yerleşik olanlarla birlikte verilir. Alışverişe çıkmadan önce, onlara ihtiyacınız olduğundan emin olun.
  • Membranlı genleşme tankları ile açık sistemlerde kullanılanlar arasındaki temel fark, uzaydaki yönelimleridir.
    İdeal olarak, soğutma sıvısı tanka üstten girmelidir. Bu kurulum inceliği, sıvı için tasarlanan tank bölmesinden havayı tamamen çıkarmak için tasarlanmıştır.
  • Bir su ısıtma sistemi için genleşme tankının minimum hacmi, sistemdeki soğutma sıvısı hacminin yaklaşık 1/10'una eşit olarak alınır. Daha fazlası kabul edilebilir. Daha az tehlikelidir. Isıtma sistemindeki su hacmi, kazanın ısı çıkışına göre kabaca hesaplanabilir: kural olarak, kilovat başına 15 litre soğutucu alınır.
  • Genleşme deposunun ve telafi vanasının (ısıtma sistemini su kaynağına bağlayan) yanına monte edilmiş bir manometre sizin için çok değerli olabilir. Sıkışmış bir emniyet valfi makarası olan durum, ne yazık ki, çok nadir değildir.
  • Valf basıncı çok sık tahliye ederse, bu, genleşme deposunun hacmini yanlış hesapladığınızın açık bir işaretidir. Bunu değiştirmek hiç de gerekli değildir. Başka bir tane satın almak ve paralel olarak bağlamak yeterlidir.
  • Su, nispeten düşük bir termal genleşme katsayısına sahiptir. Ondan donma önleyici bir soğutucuya (örneğin, etilen glikol) geçerseniz, genleşme deposunun hacmini tekrar artırmanız veya ek bir tane takmanız gerekecektir.

Çözüm

Her zamanki gibi, makalenin sonundaki videoda farklı tipteki sistemlerde genleşme tanklarının seçimi ve montajı hakkında ek bilgiler bulacaksınız. Sıcak kışlar!

Genellikle kendilerine genleşme deposunu nasıl düzgün bir şekilde kuracaklarını sorarlar. İlk olarak, genel olarak bir genleşme tankının ne olduğunu ve neden gerekli olduğunu bulmayı öneriyorum.



Bu nedenle, her şeyi sırayla yapacağız ve başlangıç ​​için fizik derslerini hatırlayacağız.

Suyun fiziksel özellikleri

Suyun fiziksel özelliklerinden biri neredeyse sıfır sıkıştırılabilirliktir. Bu, hacmini azaltmaya (yani sıkıştırmaya) çalıştığınızda, basınçta keskin bir artış olduğu anlamına gelir.

Ayrıca su (diğer malzemeler gibi) ısıtıldığında hacmini artırabilir. Bu özellik denir termal Genleşme Suda, zaten + 4 ° C sıcaklıkta başlar. Ancak sıcaklık bu işaretin altına düştüğünde su da genişlemeye başlar. Bu fenomene denir su paradoksu + 4 °C sıcaklıkta su en yüksek yoğunluğa sahiptir: ağırlık 1 litre = 1 kg.

Ancak ısıtma sistemleri için bu paradoks önemli değildir, çünkü kazan tarafından radyatörlere verilen suyun sıcaklığı çok daha yüksektir.


Hacmi cm³ ile sınırlayan taşmalı bir kap alın. İçine + 4 ° C sıcaklıkta 1 litre su dökün ve ardından ısıtmaya başlayın. Suyun yoğunluğu azalmaya başlayacak ve hacmi artacaktır.

Taşma bilinen bir hacmi sınırladığından, fazla su dışarı akacaktır. + 4 ° C'den + 90 ° C'ye (ısıtma sistemindeki normal su sıcaklığı) ısıtıldığında, bu fazlalık 39,95 cm³ (veya 34,7 g) olacaktır. Kazan suyu ısıtırken ısıtma sisteminde gerçekleşen bu işlemdir.

genleşme tankı nedir

Unutmayalım: suyu sıkıştırmaya çalışırsak (yani, bizim durumumuzda, artan miktarda soğutucuyu ısıtma sisteminin belirli bir hacmine sığdırmak için), basınç yükselir. Isıtma sırasında oluşan fazla suyun boruları ve cihazları bozmaması için, deneydeki bir ölçüm kabında olduğu gibi bir yere boşaltmanız gerekir.

Ancak suyu ısıtma sisteminden tahliye edemiyoruz. Bu, fazlalığın geçici olarak bir tür "cep"te "biriktirilmesi" gerektiği anlamına gelir, böylece daha sonra, su sıcaklığı düştüğünde ve yoğunluğu arttığında, sisteme geri döner ve su, başlangıçta olduğu gibi aynı hacmi kaplar.


Isıtma sisteminde, termal genleşme sırasında oluşan fazla suyu kabul eden böyle bir "cep" vardır. genleşme tankı Görevi, sistemdeki basıncın bir damperi (dengeleyici) olmaktır.

Açık ve kapalı genleşme tankları

Genleşme tankları açık ve kapalı tipte olabilir. Yani atmosferle veya kontrollü, ancak değişen basınçla iletişim kurmak.

Genleşme deposunu açın

Termal genleşme sırasında fazla suyun döküldüğü tarif edilen deneydeki beher, en basit açık genleşme tankıdır. Dezavantajı ise dökülen suyun manuel olarak sisteme geri verilmesi gerekmesidir. Basitçe söylemek gerekirse, suyun ısıtıldığı kaba geri dökün.

Doğal olarak, böyle ilkel bir yöntem bir ısıtma sistemi için uygun değildir. Bu nedenle, ısıtma için açık tip bir genleşme tankı şematik olarak şöyle görünür:


Açık tip bir genleşme tankının şematik tasarımı. A. N. Skanavi ve L. M. Makhov "Isıtma" kitabından çizim

Hazır bir açık genleşme tankı satın alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. Gerekli hacimdeki herhangi bir kap bunun için uygundur, örneğin plastik bir kutu.

Kapalı genleşme tankı

Şimdi genellikle kapalı tanklar kullanmaya çalışıyorlar: daha kompaktlar ve donma, soğutucunun oksijenle doygunluğu ve artan aşındırıcılık ile karakterize edilen açık olanların olumsuz özelliklerinden yoksunlar. Kapalı tanklar sızdırmazdır ve iki odadan oluşur: su ve hava.

Basınç telafisi şu şekilde gerçekleşir: fazla su, su bölmesini doldurur ve iki bölme arasındaki elastik bölmeye baskı yapar ve hava bölmesindeki hava (veya gaz) sıkıştırılır. Suyun aksine gaz, basınçta büyük bir artış olmaksızın büyük ölçüde sıkıştırılabilir.



Genleşme tankı membran çeşitleri. funduszeue.info'dan fotoğraf

Satışta tasarımlarında farklılık gösteren iki tip kapalı genleşme tankı vardır:

  • disk şeklinde bir zar ile;
  • armut biçimli bir zar ile.

Bir ısıtma sistemine bir genleşme tankı nasıl düzgün şekilde monte edilir

Teorik temelleri ve kompanzasyon tanklarının türlerini ele alarak, ana soruya geçelim: ısıtma sistemine bir genleşme tankının nereye ve nasıl kurulacağı.

Doğru cevap, istediğiniz yerde. Yani, genleşme deposu hem "besleme" - kazandan ısıtma cihazlarına giden sistemin ana şebekesi hem de "dönüş" - suyun ısıtma cihazına (kazan) geri döndüğü boruya monte edilebilir. ), ısısını radyatörlere verir. Her durumda basıncın büyümesini engelleyen bir tampon işlevi görecektir.


Her iki yöntemin de artıları ve eksileri vardır. Kurulum yeri, belirli bir ısıtma sisteminin tasarım özelliklerine göre seçilir. Ayrıca kurulum ve sonraki bakım kolaylığı için.

nüanslar

Açık bir tank, membrandan farklı olarak, doğal su sirkülasyonu olan bir sisteme, yani elektrik gerektirmeyen uçucu olmayan bir sisteme monte edilebilir. Zorunlu bir sistem bir pompa gerektirir. Bu nedenle, tüm ısıtıcıların üzerinde bulunan en yüksek noktaya açık bir genleşme kabı kurulur. Çoğu zaman, böyle bir nokta tavan arasında bulunur. Günümüzde özel evlerde çatı altı alanı da kullanıldığında, orada yaşam alanları düzenlenmesi, bu seçenek çoğu zaman uygun değildir.

Kapalı bir tankın yerleştirilmesinde herhangi bir kısıtlama yoktur. Herhangi bir uygun yerde ve herhangi bir pozisyonda durabilir.


Açık bir genleşme tankının kurulum şeması. 1 - kazan, 2 - ısıtma maddesi besleme hattı, 3 - açık genleşme tankı, 4 - ısıtıcı, 5 - pompalama ünitesi. funduszeue.info sitesinden fotoğraf

Membran tankı hem ısıtma cihazlarının önüne hem de arkasına monte edilebilmesine rağmen, genellikle montajı ikinci şemaya göre ("dönüşte") gerçekleştirilir. Çünkü kazandan sonra, su, kural olarak, tank membranının yakında kullanılamaz hale gelebileceği çok yüksek bir sıcaklıkla beslenir. Ayrıca bu kurulum seçeneği ile (ısıtma cihazlarından sonra) kazan ve pompa basınç dalgalanmalarına maruz kalmaz ve daha konforlu bir modda çalışır.

Sistemdeki pompa harici ise (kazanda yerleşik değilse), dengeleme tankının pompanın önüne değil, önüne monte edilmesi gerektiğini lütfen unutmayın. Aksi takdirde genleşme kabı, pompa tarafından oluşturulan aşırı basınca tepki verecek ve düzgün çalışmayacaktır.

Bu arada, bir genleşme tankı seçmek ve satın almak için acele etmeyin. İlk olarak, kontrol edin, belki de kazanınız sadece kendi pompasıyla değil, aynı zamanda kazan gövdesinde bulunan bir dengeleme tankıyla da donatılmıştır.

Genel kurallar

Genleşme deposunun varsayımsal konumunu belirledikten sonra, kurulumu için doğru gerçek konumu seçin.


  • dengeleme tankı, bakımı uygun olacak şekilde kurulmalıdır: tank ile duvar veya diğer ekipman arasında boş alan bırakılmalıdır;
  • su besleme armatürleri, tank branşman borusunu bastırmamalı veya çekmemelidir: besleme borularını ayrı olarak sabitleyin; ayrıca gerekirse konteynerin sökülmesini de kolaylaştıracaktır;
  • Sökme ve onarım veya değiştirme için tankın önüne ayrı bir kapatma vanası takın.
Kapalı bir genleşme tankı kurduktan sonra basıncın hesaplanması ve ayarlanması gerekebilir.

Isıtma sistemleri için en yaygın ısı taşıyıcı sudur. Bununla birlikte, ısıtıldığında su genleşme eğilimindedir. Sonuç olarak, boruların içindeki basınç yükselir ve sistem elemanları arızalanabilir.

Sistemdeki soğutma sıvısının genleşmesinden borular ve radyatörler üzerindeki etkiyi azaltmak için bir genleşme tankının kullanılması gereklidir. Isıtma sırasında elde edilen fazlalığı tank konteynerine girer ve yük azalır. Soğutucunun sıcaklığı düştüğünde, rezervuar mekanizması eksik sıvıyı geri iter.

Isıtma sisteminde bir genleşme tankının olmaması sızıntılara neden olabilir.

Soğutma sıvısının hareketini sağlama yöntemine bağlı olarak, 2 tip ekipman ayırt edilir:

  • Sirkülasyonun bir pompa ile sağlandığı ısıtma için kapalı tip bir genleşme tankı kullanılır. Konteynerinin içinde, ekipmanın içini iki parçaya bölen elastik bir zar bulunur. Üst kısım hava veya gazla doldurulur ve fazla soğutucu alt kısma akar.
  • Su veya antifriz sirkülasyonunun doğal bir şekilde gerçekleştirildiği sistemlerde açık tip genleşme tankları kullanılmaktadır. Konturun en yüksek noktasına kurulur. Bununla birlikte, açık tip tank, korozif süreçlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunur, bu nedenle bu tür ürünler kapalı tip ekipmanlardan daha az popülerdir.

Doğal dolaşım mekanizması

Dairesel pompanın kullanılmadığı bir kapalı ısıtma devresi türü, doğal sirkülasyonlu bir sistemdir. Çalışma prensibi, en basit fizik yasalarına dayanmaktadır. Kazandan ısıtılan su boru hattında yukarı doğru hareket eder. Radyatör ve borulardan geçmesi sonucunda suyun sıcaklığı düşer ve hareket yönünü değiştirerek kalorifer kazanına doğru akar. Sonra döngü tekrar eder.

Dairesel bir pompanın olmaması ve kapalı devreler, ısıtma elemanlarının hizmet ömrünün çok uzun olmasına katkıda bulunur.

Genleşme tankı olmayan sistem

H2_2

Doğal sirkülasyon ile basınç düşüşü küçüktür ve borular, soğutucunun hareket yönüne karşılık gelen bir eğimle monte edilir. Bu özellikler, genleşme deposunun kurulumunu atlamayı mümkün kılar.

Basıncı tahliye etmek gerekirse, bir tür boru hattı armatürü kullanılır - bir emniyet valfi. Boruları ve ekipmanı aşırı basınçtan korumak için tasarlanmıştır.

Emniyet valfi hareket mekanizması:

  1. Sistemde bir basınç artışı olması durumunda, valf otomatik olarak aşırı soğutma sıvısını borulardan tahliye eder. Yani, aşırı basınç durumunda, mekanizma belirli bir miktarda su salacaktır;
  2. Sıvının bir kısmı serbest bırakıldıktan sonra basınç düşecek ve valf otomatik olarak kapanacaktır. Isıtmanın başarılı bir şekilde çalışması için bir ön koşul, çalışma basıncı aşıldığında vananın zamanında ve sorunsuz açılmasıdır.

Bir genleşme tankının kullanılması daha çok tercih edilir, çünkü çalışması sırasında miktarı kontrol edilmesi zor olan sıvı salınımı yoktur. Onu toplamak için ek bir kap yüklemeniz gerekecek. Ayrıca emniyet valfi arızalanırsa tüm devre zarar görebilir.

Önemli! Sızıntıların meydana gelmesi nedeniyle, önemli bir antifriz maliyeti nedeniyle, bir emniyet valfi ile basınç ayarlanırken antifriz kullanılması önerilmez.

Tankın kontrol edilmesine gerek olmadığı halde, güvenlik mekanizmalarının uzman kuruluşların katılımıyla periyodik olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir.

Isıtma sisteminde tank yerine emniyet valfi kullanma kararı, ilgili riskleri göz önünde bulundurarak dengelenmelidir.

Bir su ısıtma sisteminde, bileşenlerden biri bir genleşme tankıdır. Bu, basıncı stabilize etmekten sorumlu küçük bir rezervuardır. Onsuz, borulara, radyatörlere ve diğer sistem elemanlarına zarar vermek mümkündür. Isıtma için bir genleşme tankının ne olduğu ve basıncı nasıl düzenlediği hakkında konuşacağız.

Amaç ve türleri

Isıtma sisteminde, soğutucunun sıcaklığı sürekli değişiyor ve bu da hacminde değişikliklere neden oluyor. Sonuçta, sıvıların ısıtıldığında genleştiği ve soğutulduğunda büzüldüğü bilinmektedir. Isıtma için genleşme tankı sadece ısıtma (genleşme) sırasında fazla sıvıyı almak ve soğuduğunda sisteme geri vermek için tasarlanmıştır. Böylece kararlılığını korur.

Açık tip

İki tip genleşme tankı vardır: açık ve kapalı. Açık tanklar genellikle yerçekimi sistemlerinde kullanılır (). Sızdıran bir kap olduğu için bu şekilde adlandırılır. Bir varil, bir tencere, özel kaynaklı bir tank olabilir. Soğutucunun daha az buharlaşması için bir kapak takılır, ancak kabın kendisi sızdırıyor. Açık bir genleşme tankının çalışma prensibi basittir: sıcaklık yükseldiğinde fazla soğutucunun yer değiştirdiği ve soğuduğunda geri beslendiği bir kaptır.

Genleşme tankı açık tip - herhangi bir kap, örneğin plastik bir kutu

Açık tip tankları hesaplarken, katı bir hacim alınır: soğutma sıvısı ekleyebilir ve seviyesini bir süre kontrol edemezsiniz. Kap sızdırıyor, bu nedenle sıvının sürekli buharlaşması var ve stok müdahale etmeyecek. Soğutma sıvısı eksikliği durumunda, sisteme hava girerek onu durdurabilir. Sonuçlar üzücü olabilir - kazan otomasyonu çalışıyorsa (varsa), buz çözme olasılığı vardır. Otomasyon yoksa kazan aşırı ısınmadan patlayabilir. Genel olarak, hisse senedi gerçekten haklı olduğunda durum böyledir.

Isıtma sistemine su dökülürse, klozet rezervuarından şamandıra bazında otomatik dolum yapabilirsiniz. Çalışma prensibi tamamen aynıdır: seviye belirli bir noktanın altına düştüğünde su kaynağı açılır. İstenilen seviyeye ulaşıldığında besleme kapatılır.

Bu çözümün avantajı, soğutucu miktarını kontrol etmeye gerek olmaması, havalandırma olasılığının minimum olmasıdır. Eksi - su borusunu çekmelisin. Açık sistemler genellikle doğal sirkülasyonla çalıştığından, sistemin en yüksek noktasına ısıtma için bir genleşme tankı yerleştirilir. Çoğu zaman bu bir çatı katıdır, bu nedenle yol uzundur.

Ve bu tüm olası acil durumlar değildir. Şamandıralar su kaynağını kapatmaz. Bu tuvalete olursa, su basitçe gidere akar. Isıtma durumunda, tavan arasına su akacak, evi su basacaktır Böyle bir durumdan kaçınmak için taşmayı kontrol etmek gerekir. En basit durumda, bu, kendisine bağlı bir hortumla gerekli seviyede kaynaklı / tutturulmuş bir borudur. Hortum kanalizasyona alınabilir, ancak daha sonra tankın taşması için bir alarm verilmesi gerekir (aynı zamanda, seviye kritik olandan daha düşüktür). Hortumu evden bir metre uzağa getirebilir veya drenaj sistemine bağlayabilirsiniz. Bu durumda taşma "izleri" görünür olacak ve sinyal vermeden zamanında tepki vermek mümkün olacaktır. Bu nedenle, ısıtma için açık bir genleşme tankı bazı ek ekipman gerektirir.

Kapalı tip

Soğutucunun zorla hareket ettirildiği sistemlerde kapalı tip ısıtma için bir genleşme tankı kurulur. İçlerinde, soğutucunun hareketi bir sirkülasyon pompası tarafından etkinleştirilir. Bu tür sistemler yüksek (atmosfere göre) basınçta çalışır. Bu basıncı korumak için kap kapatılmalıdır.

Kapalı bir ısıtma sistemi için bir genleşme kabının ana işlevlerinden biri, sabit bir basıncı korumaktır. Bunun için konteyner iki bölüme ayrılmıştır. Biri, tesise enjekte edilen hava veya soy gaz (genellikle argon) içerir. Bu kısım mühürlenmiştir, içine bir makaranın takıldığı küçük çaplı bir çıkış vardır (çalışma prensibi bir bisiklet veya otomobilinkiyle aynıdır). Başka bir oda boş ve bir çeşit çıkışı var. Bu çıkış yoluyla, ısıtma için genleşme kabı boru hattına bağlanır. Genişlerken, bu odaya bir soğutucu girer.

Kapalı tip genleşme tankı, elastik kauçuk bölme vasıtasıyla bölmelere ayrılmıştır - zarlar İki türü vardır: diyafram (disk) veya armut şeklinde. Armutun daha kolay değiştirilmesi dışında pek bir fark yoktur. Bu nedenle armut kaplar diyafram kaplardan daha popülerdir.

Diyaframlı genleşme tankının çalışma prensibi, açık olandan daha karmaşıktır. "Kuru" haznede belirli bir basınç oluşturulur. Sistemdeki çalışma basıncına göre seçilir ve fabrika varsayılan ayarı 1,5 bardır. Sistemdeki basınç genleşme deposundakinden düşük olduğu sürece deponun "su" kısmı boş kalır.

Yükseldiğinde, sıvı akmaya başlar, membran gerilir ve tankın "gaz" kısmındaki basıncı arttırır. Bu işlem, sistemdeki basınç düşmeye başlayana (soğutma sıvısı soğuyana) veya tank tamamen dolana kadar devam eder. İlk durum, ısıtma sisteminin normal çalışması, ikincisi ise acil durum.

İkinci seçenek, genleşme deposunun hacminin yeterli olmadığı anlamına gelir. Ve bu durum, boyut yanlış seçildiğinde (çok küçük) veya kazan aşırı ısındığında ortaya çıkar. Sistemi bu gibi durumlarda çalışır durumda tutmak için acil durum valfleri takılır.

Genleşme tankının hacminin belirlenmesi ve seçimi

Normal ısıtma çalışması için genleşme deposu yeterli hacme sahip olmalıdır. Bunu belirlemenin iki yolu vardır: Bir formül kullanarak hesaplayabilirsiniz, ampirik verileri kullanabilirsiniz.

ampirik yol

Deneysel bir yolla başlayalım. İşletme deneyimine dayanarak, ısıtma için genleşme tankının hacmi, ısıtma sisteminin toplam hacminin yaklaşık %10'u kadar ise, bunun yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. Soru, sistemin hacminin nasıl belirleneceğidir. En az iki yol vardır:

  • Doldururken sayın (su ile doluysa ve bir sayaç varsa veya bidonlardan soğutma sıvısı doldururken - tam olarak ne kadar sıvı pompalandığını bileceksiniz).
  • Sistem öğelerinin hacmine göre hesaplayın. Radyatörün bir bölümünde bir metre boruya kaç litre sığdığı hakkında bilgi bulmanız gerekecek. Bu verilerle, ısıtma sisteminin hacmini zaten öğrenebilirsiniz.

Isıtmanızda kaç litre soğutma sıvısı olduğunu bilerek, membran tankının gerekli hacmini hesaplamak kolaydır - bu rakamın en az %10'u olmalıdır. Açık bir tank durumunda, gerçek hacim en az iki katına çıkarılabilir - tankın boşalması daha az olasıdır. En azından yarısını eklemeye değer - yine de en az 1/3 oranında doldurmuyorsunuz.

Isıtma için diyaframlı genleşme tankı genellikle hesaplanan rakamı fazla abartmadan alınır. Gerçek şu ki, kapasite ne kadar büyük olursa, genişletici o kadar pahalı olur. Ve fiyat artışı önemli. Bununla birlikte, daha az almaya değmez - basınç "atlar", bu da bileşenlerin erken aşınmasına veya genel olarak sistemin kapanmasına neden olur. Soğuk havalarda ısıtmanın başarısız olması muhtemeldir, çünkü soğuk havalarda soğutucu daha sıcaktır, bu da hacminin daha büyük olduğu anlamına gelir. Ve bu anlarda genleşme tankının hacmi yeterli olmayabilir. Bu tür belirtiler fark ederseniz ve hesaplama, diyafram tankınızın boyutunun düşük olduğunu doğrulamışsa, daha büyük bir tankla değiştirmenize gerek yoktur. İkincisini koyabilirsiniz. Toplam kapasitelerinin hesaplanan değerden az olmaması önemlidir.

Sistemde antifriz varsa

Isıtma antifrizi sudan daha büyük bir termal genleşmeye sahiptir. Ayrıca, farklı markaların farklı özellikleri vardır. Bu nedenle, bu tip bir soğutucu için genleşme deposunun hacminin önceden hesaplanması tavsiye edilir.

Burada iki yol vardır: suyun nasıl kullanılacağını belirleyin, daha fazla termal genleşme için pay bırakın. Etilen glikol (antifriz) yüzdesine bağlıdır. Her %10 glikol için hacimce %10 ekleyin. yani:

  • %10 etilen glikol - bulunan su deposu hacminin %10'unu eklemelidir;
  • %20 etilen glikol - %20 vb. ekleyin.

Bu hesaplama genellikle doğrulanır, ancak formülü (resimde) kullanarak daha doğru sayılar bulabilirsiniz.

Hacme karar verdikten sonra, bir genleşme tankı satın alma zamanı. Ancak mağazada farklı renklerdeler. En azından mavi (açık mavi) ve kırmızı olanlar var. Böyle, ısıtma için membran genleşme tankı her zaman kırmızıdır Mavi - sıhhi tesisat ve soğuk su için. Çok daha ucuzdurlar, ancak oradaki zar, yüksek sıcaklıklara adapte edilmemiş kauçuktan yapılmıştır. Böylece ısıtma sisteminde uzun süre dayanmaz.

Diyafram tankı basıncı ve kontrolü

Kapalı bir ısıtma sisteminin düzgün çalışması için genleşme kabındaki basıncın sistemdekinden 0,,5 bar daha düşük olması gerekir. Sistem ne kadar büyük olursa, basınç farkı o kadar büyük olur. Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, fabrikada 1,5 bar'a kadar pompalanırlar, bu nedenle genişleticiyi kurmadan önce kontrol etmek ve ısıtma sisteminiz için ayarlamak daha iyidir.

Çıkışa makara ile bağlayarak manometre ile basıncını kontrol ediyoruz. Basınç ihtiyacınız olandan daha yüksekse, biraz kanın. Bunu yapmak kolaydır - meme ucundaki taç yaprağına ince bir şey bastırın. Egzoz havasının tıslaması duyulacaktır. Basınç istenen seviyeye ulaştığında petal'ı bırakın.

Membran tankı çok zayıf pompalanırsa (bu da olur), geleneksel bir pompa ile pompalanabilir. Ancak bir manometre ile bir araba ile daha uygundur - basıncı hemen kontrol edebilirsiniz. Doğruladıktan sonra sisteme yükleyebilirsiniz.

Kurulum yeri

Kapalı tip ısıtma için bir genleşme tankı, sirkülasyon pompasının önüne düz bir bölüme monte edilmiştir. Daha önce, pompanın suyu genleşme deposundan içine değil, içine sürmesi anlamında. Bu durumda, genişletici daha doğru çalışır.

Bir membran tankı kurmak için bir tişört monte edilir, ondan kabın bağlı olduğu bir boru çıkar. Kurulum yüksekliği önemli değil. Ancak tankın önüne ve arkasına kapatma vanaları koymak daha iyidir. Membran birkaç yılda bir parçalanır. Daha da sık kontrol etmelisin, pompala. Böylece bakım için sistemi durdurup boşaltmanız ve bir kapatma vanası koymanız gerekmez. Kapalıdır ve tank çıkarılabilir, kontrol edilebilir, onarılabilir.

Açık sistemlerde, genleşme tankının yeri diğer hususlara göre seçilir. Sistemin en yüksek noktasına yerleştirilir. Bu durumda aynı zamanda hava toplayıcı olarak da çalışır. Hava kabarcıkları yukarı doğru yönelir ve en yüksek noktada bir genleşme tankı varsa burada yükselir ve yüzeye çıkarak atmosferi terk eder. Böylece böyle bir tank kasıtlı olarak sızdırıyor, böylece ısıtma sisteminden gelen hava doğal olarak kaçabiliyor.

Isıtma sistemlerinin açık ve kapalı versiyonlarına bir genleşme deposunun montajı ve bağlantısı

Soğutma suyuna ısıtma sırasında genleşme yeteneği sağlamak için, ısıtma sistemine bir genleşme tankı takmanız gerekir. Bu çok önemli bir olay. Boruları ve radyatörleri gereksiz yüklerden koruyacak ve özerk bir ısıtma sisteminin fonksiyonel elemanlarının hizmet ömrünü önemli ölçüde artıracaktır.

Genleşme tankının açık ve kapalı devrelerde nasıl çalıştığı hakkında konuşacağız. Sistemin her iki sürümüne de doğru bir şekilde nasıl kurulacağını göstereceğiz. Yazımızda bu rezerv kapasitesini bağlamak için teknolojinin bir açıklamasını ve faydalı önerileri bulacaksınız.

Makalenin içeriği:

Isıtma için genleştiricilerin çeşitleri ve fonksiyonları

Isıtma sırasında soğutucu hacmindeki artışın ısıtma sistemi üzerindeki etkisini telafi etmek için bir genleşme tankı gereklidir. Devreye bağlı ek bir tank, oluşan fazla su için bir depolama yeri haline gelir. Sıcaklık düştüğünde, soğutucunun bir kısmı tanktan ayrılır ve borulara geri döner.

İşlem, her ısıtma ve soğutma döngüsü ile tekrarlanır. Sistemde böyle bir tank yoksa, boruların içindeki su ısıtıldığında, artacaktır ve daha sonra basınç azalacaktır.

Bu tür farklılıklar sistemin durumunu olumsuz yönde etkiler. Cihazların ve boruların birleştiği yerde sızıntılara neden olurlar ve hatta ekipmanın bozulmasına neden olabilirler.

Kazan dairesi membran tankı

Isıtma için bir membran tankı genellikle bir kazan dairesine yerleştirilir. Pompa ve ısıtıcı arasındaki dönüş hattında uygun bir yer

Isıtma sisteminin özelliklerine bağlı olarak bir genleşme tankı seçilir. Kapalı devreler için, membranlı özel bir kapalı kapsül gereklidir ve açık devreler için, uygun konfigürasyona ve doğru boyuta sahip basınçsız bir kap uygundur.

Sıcak su ile temas edecek şekilde tasarlanmış bir membran tankı seçmelisiniz. Tipik olarak, bu tür cihazların durumu kırmızıya boyanır.Açık bir devreye montaj tankı, bağımsız olarak, örneğin sac metalden kaynaklanabilir. Ancak sadece uygun bir cihaz seçmek değil, aynı zamanda doğru bir şekilde kurmak da önemlidir.

Membran tankı cihazı

Kapalı ısıtma sistemleri için, soğutucuyu belirli bir basınç altında saklamanızı sağlayan bir genleşme tankı olarak membranlı rezervuarlar kullanılır.

Membran cihazının montajı

Devre boyunca su akışının normal dolaşımı için bir pompa kullanıldığından, bu tür bir hidrolik akümülatör, minimum soğutma sıvısı swirlininin olduğu bir yere monte edilir.

Konteynerin doğru pozisyonu

Genleşme tankını kapalı ısıtma sistemi Cihazın hava odasının yerini dikkate aldığınızdan emin olun.

Kauçuk membran periyodik olarak gerilir ve ardından büzülür. Bu etki nedeniyle, zamanla mikro çatlaklar ortaya çıkar ve bu yavaş yavaş artar. Bundan sonra, zarın yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Diyafram tankı takma

Hava ile dolu bölmenin üstte olması için bir membranlı bir genleşme tankı monte etmek daha iyidir, bu cihazın ömrünü uzatacaktır

Kurulum sırasında böyle bir tankın hava odası aşağıda kalırsa, yerçekimi etkisi nedeniyle membran üzerindeki basınç artacaktır. Çatlaklar daha hızlı görünecek, daha erken onarım gerekecektir.

Genleşme tankını, hava ile dolu bölme üstte kalacak şekilde kurmak daha akıllıca olacaktır. Bu, cihazın ömrünü uzatacaktır.

Kurulum yeri seçiminin özellikleri

Bir membran genleşme tankı monte edilirken dikkate alınması gereken birkaç gereklilik vardır:

  1. Duvara yakın yerleştirilmemelidir.
  2. Düzenli bakımı ve gerekli onarımları için cihaza kolay erişim sağlayın.
  3. Duvarda asılı olan tank çok yüksek olmamalıdır.
  4. Depo ve ısıtma boruları arasına, kesme sıvısını sistemden tamamen boşaltmadan cihazı çıkarmanızı sağlayacak bir kapama valfi takılmalıdır.
  5. Genleşme tankına bağlı boruların, duvara monte edildiğinde, tank memesinden olası ek yükü çıkarmak için duvara da takılması gerekir.

Bir membran cihazı için, sirkülasyon pompası ile kazan arasındaki dönüş bağlantısı en uygun bağlantı noktası olarak kabul edilir. Teorik olarak, genleşme tankı ve suyun yüksek sıcaklığı, membranın bütünlüğünü ve hizmet ömrünü olumsuz yönde etkileyecektir.

Diyafram tankı bağlantı şeması

Bir genleşme tankı monte edilirken, cihazın sistemden ayrılmasına ve suyun tahliye edilmesine izin verecek kesme vanaları sağlanması gerekir.

Katı yakıt ekipmanı kullanırken, bu tür bir yerleşim de tehlikelidir, çünkü aşırı ısınma nedeniyle buhar tanka girebilir. Bu, zarı ciddi şekilde bozar ve hatta ona zarar verebilir.

Musluk ve “Amerikan” a ek olarak, bağlandığında, kapatmadan önce genleşme deposunun boşaltılmasına izin verecek ek bir tee ve musluğun takılması önerilir.

Kullanmadan önce cihaz kurulumu

Kurulumdan önce veya hemen sonra, genleşme tankı olarak adlandırılan genleşme deposunu doğru bir şekilde yapılandırmak gerekir. Bunu yapmak zor değil, ama önce ısıtma sisteminde hangi basıncın olması gerektiğini bulmanız gerekiyor. Kabul edilebilir bir rakamın 1,5 bar olduğunu varsayın.

Şimdi membran tankının havası içindeki basıncı ölçmeniz gerekiyor. Yaklaşık bardan az olmalıdır. Ölçümler, tank gövdesinde bulunan nipel bağlantısından uygun bir dereceye sahip bir manometre ile gerçekleştirilir. Gerekirse, hava bölmeye pompalanır veya fazla hava tahliye edilir.

Diyafram tankının ayarlanması

Membran tankını ısıtma sistemine monte etmeden önce, hava bölmesindeki hava basıncını kontrol edin ve gereksinimlere göre ayarlayın

Teknik belgeler genellikle üretici tarafından fabrikada ayarlanan çalışma basıncını gösterir. Ancak uygulama bunun her zaman doğru olmadığını göstermektedir. Depolama ve nakliye sırasında, havanın bir kısmı bölmeden çıkabilir. Kendi ölçümlerinizi yapmanız gerekir.

Depodaki basınç doğru şekilde ayarlanmazsa, cihazın çıkarılması için hava yoluyla hava emilmesine neden olabilir. Bu olay, tanktaki soğutma suyunun kademeli olarak soğumasına neden olur. Membran deposunu soğutucu ile önceden doldurmak gerekli değildir, sadece sistemi doldurmak yeterlidir.

Ek kapasite olarak tank

modern kalorifer kazanları modelleri genellikle yerleşik bir genleşme tankı ile donatılmıştır. Bununla birlikte, özellikleri her zaman belirli bir ısıtma sisteminin gereksinimlerine karşılık gelmez. Dahili tank çok küçükse, ek bir tank takılmalıdır.

Normal olmasını sağlayacak soğutma sıvısı basıncı sistemde. Böyle bir ilave, ısıtma devresinin konfigürasyonunda bir değişiklik olması durumunda geçerli olacaktır. Örneğin, bir sirkülasyon pompası altında yerçekimi sistemi yeniden yapıldığında ve eski borular bırakıldığında.

Bu, önemli miktarda soğutma sıvısına sahip herhangi bir sistem için, örneğin iki üç katlı bir kulübede veya radyatörlere ek olarak sıcak bir zeminin olduğu yerler için geçerlidir. Küçük boyutlu yerleşik bir membran tankına sahip bir kazan kullanıyorsanız, başka bir tankın montajı neredeyse kaçınılmazdır.

Genleşme tankı kullanıldığında uygun olacaktır dolaylı ısıtma kazanı. Elektrikli kazanlara monte edilene benzer bir tahliye vanası burada etkili olmayacaktır, bir genleşme yeterli bir yoldur.

Genleşme deposunun bağlanması

Böyle bir tankın montaj yeri, aşırı soğutma sıvısı alımının en etkili olacağı yerde seçilir.

Genleşme deposunun nasıl düzgün bir şekilde monte edileceğini öğrenme açık ısıtma sistemi, üç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir:

  • konturun en yüksek noktasını seçin;
  • tankı dikey bir boru ile bağlanabilecek şekilde doğrudan ısıtma kazanının üzerine yerleştirin;
  • kaza durumunda taşma sağlayın.

Gereksinimler, yerçekimi ısıtma sistemlerinin işleyişinin özellikleri ile açıklanmaktadır. Sıcak ısı taşıyıcı kazandan borulardan geçer ve termal enerjinin önemli bir bölümünü kaybetmiş olan genleşme tankına ulaşır.

Genleşme tankı için bağlantı tankı

Açık genleşme tankı, ısıtma devresindeki en yüksek noktaya ve doğrudan ısıtma kazanının üzerine monte edilmelidir.

Soğutulmuş su doğal olarak borulardan yeni ısıtma için ısı eşanjörüne akar. Tankın en yüksek noktadaki yeri, sisteme soğutucu akışkandan giren hava kabarcıklarını çıkarmanızı sağlar.

Kapasiteyi hesapla açık sistem tankıbüyümesi. Devredeki toplam soğutma sıvısı hacmi ölçülür, bu göstergenin% 10'u istenen şekil olacaktır. Çoğu zaman, tavan arasına bir genleşme tankı monte edilir.

Bu özellikle büyük bir kapasiteye ihtiyacınız varsa kullanışlıdır, çünkü yerçekimi sisteminin normal çalışması için önemli miktarda soğutucuya ihtiyacınız olabilir. Küçük bir genleşme tankı, tavana altındaki mutfağa bile monte edilebilir, eğer bu, kazana düzgün bir şekilde bağlamanıza izin verirse.

Genleşme tankı yalıtımı

Genleşme tankı ısıtılmamış bir tavan arasına monte edilirse, evdeki termal enerjiyi en üst düzeye çıkarmak için yalıtılmalıdır.

Cihazın tavan arasına kurulması gerekiyorsa, yalıtımına dikkat etmeniz gerekir. Bu, tavan arası ısıtılmazsa özellikle önemlidir. rağmen ısı transfer maddesi ve zaten soğutulmuş tanka girer, termal enerjinin bir kısmını kaydetme yeteneğini ihmal etmeyin. Gelecekte, ısıtma daha az zaman ve yakıt gerektirecek, bu da ısıtma maliyetlerini önemli ölçüde azaltacaktır.

Genleşme tankını ve taşmayı bağlamak için kazan dairesine iki boru çfunduszeue.infoşma genellikle kanalizasyona bağlıdır, ancak bazen evin sahipleri sadece boruyu çıkarmaya karar verir, acil bir deşarj yapılır.

Genleşme tankı

Genleşme tankının konfigürasyonu herhangi biri olabilir, bu tür cihazlar sac demir, plastik tanklar ve ısıyı iyi tolere eden diğer malzemelerden yapılır

İçin yer sonra genleşme tankı kurulumu hacmi seçilir ve hesaplanır; uygun bir kapasite bulmak ve kurmak gerekir. Küçük tanklar duvara braketler veya kelepçeler kullanılarak monte edilir.

Zemine geniş kaplar monte edilmelidir. Böyle bir tankı sıkıca mühürlemek gerekli değildir, ancak yine de bir kapağa ihtiyacınız vardır. Soğutma suyunu enkazdan korumak gerekir.

Açık sistemdeki suyun bir kısmı buharlaşır, kaybedilen hacim yenilenmelidir. Soğutucu genellikle genleşme tankı yoluyla açık devreye eklenir.

Cihazı monte etmek için bir yer seçerken bu nokta dikkate alınmalıdır. Tavan arasında bir kova ile su taşımak her zaman uygun değildir. Bir genleşme deposuna giden bir besleme borusunun kurulumunu öngörmek daha kolaydır.

Konu hakkında sonuçlar ve faydalı video

Membran tankının ısıtma sistemine kurulum ve bağlantısının adım adım gösterilmesi:

Genleşme tankını açık bir sisteme kurmak için ilginç ipuçları:

Membran akümülatörü gibi geleneksel bir genleşme tankının takılması çok zor değildir. Bunun için özel bir beceri veya araç gerekmez. Ancak, bu tür bir kurulumun gerçekleştirildiği ısıtma sisteminin özellikleri ile ilgili gereksinimlere açıkça uymanız gerekir.

Genleşme tankını kendi ellerinizle nasıl kuracağınız hakkında konuşmak ister misiniz? Site ziyaretçilerinin kendi kurulumlarını yapmalarına yardımcı olabilecek faydalı bilgileriniz var mı? Lütfen aşağıdaki blokta makalenin konusuna yorum yazın, sorular sorun ve bir fotoğraf gönderin.

Makale yardımcı oldu mu?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası