edebiyat dergisi konuları / Güncel Edebiyat Dergileri – Yazı Atölyesi

Edebiyat Dergisi Konuları

edebiyat dergisi konuları

Türk Edebiyatında Önemli Dergiler Hangileridir?

Türk Edebiyatında Önemli Dergiler Hangileridir?

Türk Edebiyatındaki Önemli Dergiler hangileridir?

SERVET-İ FÜNUN DERGİSİ ( - )

Dergi sayı ve 53 yıl yayımlanmıştır. Yayın hayatına başladığında Halit Ziya, Tevfik Fikret,  ve Hüseyin Cahit Yalçınlara sayfalarını açmış, son sayılarına kadar “yeni”den yana olma niteliğini korumuşmonash.pwin sahibi ve yönetmeni Ahmet İhsan Tokgöz’dür.

GENÇ KALEMLER ( - )

Ömer Seyfettin ve Ali Canip Yöntem tarafından çıkarılan dergi Millî Edebiyat Dönemi'nin sesi olmuş, ilkelerini aktarmıştır.

TÜRK YURDU ( - )

Türk Yurdu Cemiyetinin yayın organı olarak yayımlanmaya başladı. Yayımını Yusuf Akçura üstlenmiştir. Daha sonra Mehmet Emin Yurdakul ve Celal Sahir Erozan bu görevi üstlenmişlerdir. Türkçülükile alakalı yazılar ve Türkoloji araştırmaları ile yayınlar veren dergide ağırlıklı olarak Ziya Gökalp yazmıştır.

AKBABA ( - )

Haftalık siyasal mizah dergisidir. Yusuf Ziya Ortaç ile Orhan Seyfi Orhon tarafından çıkarılmıştır. Ercüment Ekrem Talu, Osman Cemal Kaygılı, Aziz Nesin gibi mizah yazarlarının yetişmesine ortam hazırlamıştır.

RESİMLİ AY ( - )

Zekeriya Sertel’in çıkardığı dergi, “gerçekçi” bir halk dergisi, bir düşünce dergisi olmak amacındadır. Bir süre “Sevimli Ay” adı altında Mehmet Rauf, Yakup Kadri, Reşat Nuri gibi tanınmış imzalarla çıkmışsa da sonradan tekrar eski adına dönerek Suat Derviş, Ercüment Behzat Lav, Sabahattin Ali gibi “toplumcu edebiyat” öncülerini kadrosuna almıştır.

MEŞALE ()

Yusuf Ziya Ortaç tarafından çıkarılmıştır. “Yedi Meşaieciier” olarak tanınan sanatçılar bu dergide toplanarak ürünlerini sergilemişlerdir.

KADRO ( - )

Derginin sahibi Yakup Kadri Karaosmanoğlu’dur. Savunulan düşüncelerle bir yayın organının gücünü aşan siyasal ve düşünsel bir etki yaratmıştır.

VARLIK ( - )

Yaşar Nabi Nayır’ın her türlü sorumluluğu üstlenmesiyle çıkmış bir dergidir. “Bir yazın okulu”, “edebiyatımızda bir köşe taşı”, Cumhuriyet kültürünün sacayaklarından biri olarak nitelendirilen dergi, günümüzde “en çok okunan kültür ve edebiyat dergisi” olma özelliğini korumaktadır.

ÇIĞIR ( - )

Peyami Safa, Kemalettin Kamu, Enis Behiç Koryürek gibi isimler bu dergide yazdılar. Dergide, edebiyatın yanı sıra tarih ve toplum bilim dallarında inceleme ve araştırma yazıları yayımlandı. Hıfzı Oğuz Bekata tarafından çıkarılmıştır.

ÜLKÜ ( )

Halkevleri tarafından Cumhuriyet ilkelerini geniş halk kitlelerine benimsetmek ve bu doğrultuda bir kültür hareketi yaratmak amacıyla yayımlanmıştır.

AĞAÇ ()

Necip Fazıl Kısakürek tarafından çıkarılmıştır. Millî idealist felsefeye bağlı görünmesine karşın, sayfalarında yeni edebiyatın değişik eğilimlerine yer veren bir dergi kimliğindedir. Fakat yine de millî sanat anlayışı hâkimdir. Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecer de yazı yazanlar arasındadır.

KÜLTÜR HAFTASI (15 Ocak - 3 Haziran )

Peyami Safa ile İlhami Safa’nın yirmi bir sayı çıkardıkları bir dergidir. Dergnin çıkış amacı, bilim, sanat  ve edebiyatı, tam bir kültür karakteri ve ahlakı ile birleştirmek, sağlamlaştırmaktır. Aydın niteliğini benimsemiş her insanın zihnini kurcalayan bütün kültür meselelerinde Türk zekâsının eserlerini yansıtmaya çalışır. En önemli “mesele”nin “memleket edebiyatı” olduğuna dikkat çekilir.

YENİ EDEBİYAT ( )

Suat Derviş ve eşi Reşat Fuat Baraner’in yönetiminde çıkmış bir dergidir. Bu dergide ilk kez “toplumcu gerçekçi” edebiyat anlayışı ile estetik sorunlar üzerinde yazılar yayımlanmıştır.

ÇINARALTI ( - )

Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç’ın birlikte çıkardıkları “Türkçü” fikir ve sanat dergisidir. Peyami Safa, Reha Oğuz Türkkan gibi isimlere yer verilmiş, İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Kırım Türkleri edebiyatının önemli ismi İsmail Gaspıralfnın “Dilde düşüncede, işte birlik.” kuralını ilke edinen Çınaraltı dergisinde “kültürel milliyetçilik” ülkü hâline getirilmeye çalışılmıştır.

BÜYÜK DOĞU ( - )

Sahibi Necip Fazıl Kısakürek’tir. Haftalık yayımlanan derginin, otuz sayı süren ilk evresinde “edebiyat” ağır basmış, daha sonra dergi, edebiyatı politika ile birlikte yürütmüştür. Mistik eğilimler dergide bir dünya görüşü çizgisine gelmiştir.

YAPRAK ( - )

Orhan Veli tarafından çıkarılmış hareketli ve yaygın bir dergidir. Gazete boyutunda tek yapraktan oluşan dergide sanat ve düşünce dünyasının çeşitli sorunlarını ele alan yazılar da yayımlanmıştır. Orhan Veli’nin ölümünden sonra arkadaşları, onu anmak için 1 Şubat ’de “Son Yaprak” adlı bir sayı daha çıkarmışlardır.

HİSAR ( / )

Munis Faik Ozansoy tarafından çıkarılmıştır. İlkesi, “eski şiirimizden, millî kültür ve edebiyatımız dan kopmayarak güzel ve yeni bir şiir sergilemek”tir. Hisar’ın kurucu şairlerinden Mustafa Necati Karaer, taklitçiliğe sapılmadan millî kültürümüzden güç alınmasını, bu derginin, geçmişle gelecek arasında bir köprü olmasının istendiğini belirtmiştir. Yazarların, yaşayan dili kullanmalarının gerekli olduğu, ölü kelimelerden doğan her eserin, nesilleri birbirinden ayıracağı belirtilmiştir. Dünden güç alan yenilikçi bir sanat amaçlanmış, sanatçıların “bağımsız” olmalarının gerekliliği vurgulanmıştır.

TÜRK DİLİ ( - ) 

Türk Dil Kurumunun yayını olan dergide, Türkçe üzerine inceleme ve araştırmalar, edebiyat araştırma ve eleştirileri, yayın tanıtım yazıları çıkmıştır. ’den başlayarak gençlere de açılmış, roman, günlük, anı, mektup gibi konularda özel sayılar yapılmıştır. Düzensiz olarak yayımını sürdürmektedir.

MAVİ ( )

Önce sanat tutumları, dünya görüşleri karşıt olan imzalara yer verdi. Sonra ise Garip akımına ve daha önceki sanat anlayışlarına karşı çıkan Attilâ İlhan’ın sosyal realizm ilkesine katıianiaria (Maviciler) yayınını sürdürdü.

a DERGİSİ ( - )

Edip Özyörük yönetiminde Edip Cansever, Ülkü Tamer, Hilmi Yavuz, Cemal Süreya, Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan oluşan bir kadro ile çıktı. Çağdaş sanat akımlarına, özellikle “İkinci Yeni” şiir akımına destek oldu.

DOST ( - )

Nezihe Meriç ve Salim Şengil’in yönetiminde çıktı. Asım Bezirci, Fethi Naci gibi eleştirmenlere ve genç yeteneklere sayfalarını açtı. Soruşturmalar, özel sayılarla dikkat çekti.

YENİ DERGİ ()

Fuat Bengü (Memet Fuat) yönetiminde çıktı. Sanatımızın sorunlarına yönelik tartışma yaratacak nitelikteki yazılara yer verdi. Başka dillerde ki sanat olayları ve düşünce tartışmalarını dilimize aktardı.

DİRİLİŞ ( )

İslamın dirilişi genel konusunun işlendiği dergide Cahit Zarifoğlu ve İsmet Özel de yazı yazmışlardır.

PAPİRÜS ( )

Cemal Süreya Seber’in yönetiminde çıkmıştır. Eski ve yeni edebiyatımızı değerlendirmedeki başarısı ile eleştirilerindeki nesnellik ile dikkat çekmiştir.

TÜRK EDEBİYATI ( - ) 

Ahmet Kabaklı’nın kurduğu bir dergidir. “Yeniyi yapabilmek veya yapabileceklere ışık tutmak için geçmişe sık sık döneceklerini” ifade etmişlerdir. En çok, İnci Enginün, Cemil Meriç, Arif Nihat Asya, İlhan Geçer ve Munis Faik Ozansoy’un yazıları yayımlanmıştır.

MAVERA ( - )

Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Aleaddin Özdenören, M. Akif İnan ve Nazif Gündoğan’ın kurucuları olduğu dergi, “Bir yaşama biçimi halinde öz uygarlığımızı yeniden yürürlüğe koyma davasını güdenlerin edebiyat alanındaki buluşma yeri.” olarak nitelenir.

YAZKO EDEBİYAT ( - )

Az sayıda Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Kooperatifi (YAZKO) tarafından çıkarılmıştır. Memet Fuat, ilk sayıdaki sunuş yazısında, kooperatif üyesi yazarların dünya görüşleriyle sanat anlayışlarındaki çeşitliliğin dergiye yansıyacağını, derginin giderek bir “forum” havasına bürüneceğini söylemiştir.

DERGÂH ( - )

yılında Mustafa Nihat Özön yönetiminde çıkarılmış ve 42 sayı sürmüştür. Derginin başyazılarını Yahya Kemal Beyatlı yazmış, görüşleriyle dergiye yön vermiştir. "Ulusal kaynaklara yönelinmiş, geçmiş yeniden değerlendirme düşüncesi ağır basmıştır."


Kültür ve Edebiyat Dergileri’nden…

By admin

ARKA KAPAK

1. ARKA KAPAK
Ekim itibariyle yayın hayatına başlayan Arka Kapak dergisi, doyurucu dosya konuları ve zengin içeriğiyle okurları edebiyat, sinema, müzik, edebiyat, tiyatro, felsefe alanlarındaki yazıların yanı sıra soruşturma ve röportajlara da yer veriyor. 

 

AYARSIZ

2. AYARSIZ
Mart da yayın hayatına başlayan Ayarsız Dergisi, fikir, kültür, sanat ve edebiyat dünyasına yeni bir soluk katmayı hedefliyor. Kaliteli yazar kadrosuyla okuyucu karşısına çıkıyor.

 

BAVUL DERGİSİ

3. BAVUL DERGİSİ
''Zulme, haksızlığa, vicdansızlığa razı olmayan herkes bizim erişmek istediğimiz yerdedir. Sokak, herkesi ilgilendirir.'' şiarıyla yola çıkan Bavul Dergi Ekim ’te Bergen kapağıyla “merhaba” dedi.

 

 

DERGÂH

4. DERGÂH
Yahya Kemal tarafından Mondros Mütarekesi yıllarında kurulan edebiyat dergisidir. Dergi kadrosunda Tanpınar, Nurullah Ataç, Ahmet Kutsi Tecer, Abdülhak Şinasi Hisar gibi isimler yer almıştır. Derginin yayın politikası Anadolu’da devam eden Milli Mücadele’ye destek vermek ve İstanbul’da Kuva-yı Milliye ruhunu canlı tutmak olmuştur.
Dergâh dergisi yılında tekrar kurulmuştur. Bu kez Ezel Erverdi yönetiminde ve Mustafa Kutlu editörlüğünde çıkan dergi 90'lı yıllar boyunca İsmail Kara ve İsmet Özel'in düzyazılarıyla belli bir edebi muhit haline gelmiştir. 

 

HECE

5. HECE
HECE, aylık edebiyat dergisi olarak 15 Ocak 'den beri Ankara'da yayınını sürdürüyor. Adını Yunus Emre'nin "Başları ucunda hece taşları/Ne söylerler ne bir haber verirler" dizelerindeki 'hece' sözcüğünün kullanımıyla; ‘hece'nin birliktelik ve işlevsellik boyutu taşımasından alan dergi, Türkçe'nin kültürel ve düşünsel mirasını birlikte solumanın, duygu ve ifade ortaklığıyla birlikte esenlik arayışının sonucu olarak doğmuştur.

 

 KAFA

6. KAFA
KAFA Dergisi, gazeteci ve yazar Candaş Tolga Işık tarafından kurulmuştur. Dergi 1 Eylül ‘te yayın hayatına başlamıştır. Dergi, Şubat itibarıyla Türkiye’nin en çok satan edebiyat dergisi unvanını kazanmıştır. Ekip olarak dergilerine ”canımız, ciğerimiz” kelimelerini kullanarak ne kadar önem verdiklerini göstermişlerdir. Kapaklarında birçok ünlü isme yer vermişlerdir. Bunlardan bazıları: İlber Ortaylı, Sezen Aksu, Oğuz Atay, Barış Manço. Tıpkı sloganındaki gibi ”bi dünya.” 

 

KAFKAOKUR

7. KAFKAOKUR
“Ben edebiyattan ibaretim…” sloganıyla Eylül ’te blogtan dergiye geçiş yapan Kafkaokur, amatör yazar ve çizerlere yer ve yön vermek ayrıca edebiyat dünyasının nabzını tutmayı gaye edinmiş edebiyat dergileri arasındadır.
Felsefe ve düşünce yazıları, kitap eleştirileri, hikâye ve aforizmalar içeren Kafkaokur dergisi her ay olarak okuyucularla buluşuyor.

 

KİTAP-LIK

8. KİTAP-LIK
Yapı Kredi Yayınları tarafından hazırlanan aylık edebiyat dergisidir. Her sayısında işlediği belli bir dosya konusunun yanı sıra, şiir, öykü, deneme ve incelemelere yer verir. 12 senelik bir geçmişi olan dergi içinde Babil Kulesi, Rüzgâr Gülü ve Profil gibi bölümler bulunmaktadır. 
 

 

MASA

9. MASA
’da kurulan Masa, kısa sürede büyük bir kitlenin beğenisini kazanmayı başardı. Raflarda kendine yer bulan kültür, sanat ve edebiyat dergisi, her sayıda seçtikleri dosya konusu kapsamında bir üstadın masasını bizlere görsel olarak sunma görevini başarıyla yerine getiriyor.

 

NOTOS

NOTOS
’da kurulan NOTOS Kitap Yayınevi, kitap ve dergi yayıncılığında hâlâ popüler kültüre kapılmayışı ile okuyucuların beğenisini topluyor. İki aylık edebiyat dergisi olan Notos, sayfalarında yerli ve yabancı yazarların öykülerine yer veriyor. Notos, her yıl bir sayısını bir yazar editöre teslim ediyor ve onun editörlüğünü koşulsuz kabul ediyor.

 

OT

OT
“Hazla ve hızla okunan dergi” hedefiyle yılından beri sırasıyla; Öküz, Hayvan ve son olarak yılında “Maksat Yeşillik Olsun” sloganı ile yayın hayatına başlayan OT dergisi köklü bir geleneği temsil eder. OT dergisi kök olarak kendine mizah ve edebiyatı alıp, dallarını futboldan siyasete, sokaktan müziğe, hayata dair hiçbir şeye yabancı kalmayarak, ülkede sözü olan herkesle bir araya gelebilme cesareti ve isteğini her daim göstererek büyür.

 

ROMAN KAHRAMANLARI

ROMAN KAHRAMANLARI
yılı Ocak sayısıyla yayın hayatına girdi. Dergi sürdürdüğü çizgisiyle edebiyat okurları tarafından ciddiye alındı ve Türkiye’de ilk defa denenen bir yöntemle dergi yönetimini ve dosya konularını okurları ve editörleriyle paylaştı. Dergide bugüne kadar ’e yakın makale yayınlandı. ’ün üzerinde roman okunup, kahramanları farklı yazarlarca kaleme alındı. 
 

 

ŞİİRDEN

ŞİİRDEN

yılında Metin Cengiz’in önderliğinde yayın hayatına başlayan Şiirden dergisi şiir, şiir üzerine deneme, eleştiri, inceleme, araştırma ve şiir teorisi hakkında yazılar içeriyor.
“Şiir nasıl okunur” konusunda çağdaş eleştiri anlayışını ön plana alan, dosya konuları hazırlayan Şiirden dergisi, genç ve yetenekli şairlerin eserlerine de yer veriyor. Şiirden, iki ayda bir yayımlanıyor.

TUHAF

TUHAF
24 Mart ’de yayımlanmaya başlayan dergiye ilgi büyük. Ara Güler, Zülfü Livaneli, Selim İleri, Ahmet Mümtaz Taylan, Hakan Günday, Gündüz Vassaf, Selahattin Duman, Murat Uyurkulak başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen edebiyatçı, müzisyen ve gazetecilerinin yer aldığı geniş yazar kitlesi ile okuyucuların karşısına çıkmıştır.

 

TÜRK DİLİ

TÜRK DİLİ
Türk Dili dergisi, Türk Dil Kurumu'nun yılının Ekim ayından beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisidir. Dergide deneme, şiir, hikâye, eleştiri ve benzeri edebî ürünler ile Türkçe’nin ve Türk Edebiyatı’nın güncel sorunlarını ele alan, bilimsel veya popüler yazılar yayımlanır.

 

türk edebiyatı

TÜRK EDEBİYATI
'de Ahmet Kabaklı tarafından çıkarılmaya başlanan dergi, o günden bu güne kadar her ay muntazaman yayınlanmaktadır.

 

varlık

VARLIK
yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulan Varlık dergisi, günümüzde hâlâ yayın hayatına devam ediyor. Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden biri olan ve birkaç kuşağın dünya edebiyatı ile tanışmasını sağlayan Varlık Yayınları bünyesinde çıkan Varlık dergisinde çok sayıda şair ve yazarın ilk eserleri yayınlanmıştır.
Varlık dergisi her ay edebiyat, kültür, toplum ya da siyaset gündeminden özel bir dosya, usta kalemlerden yazı, öykü ve şiirler, yeni imzalar ve kapsamlı bir kitap eki ile çıkıyor.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır