iftarlik gazoz adem niye öldü / İftarlık Gazoz - Vikipedi

Iftarlik Gazoz Adem Niye Öldü

iftarlik gazoz adem niye öldü

iftarlık gazoz

  • ızledigim en iyi filmlerden.
    babam ve ogul kadar ovguyu hakediyor nazarimda.

  • son zamanlarda izlediğim kaliteli yerli filmlerden birisidir.
    filmin sıcak ve samimi ortamı çok iyi yansıtılmış. eğlenceli bir havası var.
    oyunculuklar çok başarılıydı.

  • bence çocuk sonunda hukukçu, siyasetçi ya da cezaevlerinde siyasi suclularin yanında olan aktivist olsaymış daha iyi olurmuş, bu şekilde bitmesi ağzımda buruk bir tat bırakmadı değil.

    dondurmam gaymak filmindeki gibi dine teslim olmayışını sevdim diyebilirim. ve kesinlikle adem'in hasan abisinin sebebi olacak arkadaşlarını iyi niyetle onun yanına götürdüğünü düşünmüyorum. bir kötülük sezdim ya da ben fazlaca fesat olabilirim. guzel bir filmdi, ayrıca sondaki annesinin kendini parçalama sahnesinde ve o sondaki müzikte babam ve oğlum tadı almadım değil.

    o ısrarcı teyze sahnesi acaip güldürdü, gecenin bir yarısı ayıp olur mu diye düşünmeden üstelik.

  • baya oldu izleyeli, artık kenarda durmasın.

    başıma bir şey gelmeyecekse, bana göre cem yılmaz'ın filmlerinde tepeye oynayan tek filmdir. eski dönem filmlerini seviyorum. eskiye olan özlemimi "gıdıklıyor"lar, köye/kasabaya dönme arzumu vs. ama şimdi gitsek o eski insanlar kaldı mı? hayır.

    hakettiği ilgiyi görmemiş olsa da zamanla değeri anlaşılır diye düşünüyorum.

    spoiler

    film okul tahtasında 6 ok ile açılıyor. öğretmen ağlıyor ve bütün sınıf öğretmenine sarılıyor. film güçlü bağ vurgusuyla başlıyor yani. sonra, ademin beynini yakan nefs daha ilk dakikada da mevcut. ak gazoz, kara gazozcu cibar kemal*ile adem'in tanışması da bir nevi adem'in nefsi ile oluyor. adem nefs'ini tutuyor ama cibar kemal halinden anlıyor. (ama daha sonra çocuğun beyni yanık halinden oruç tutmuş olabileceğini anlamıyor. ısrarcı teyzenin oğlu bile çaktı mevzuyu. di mi?)

    ah müjgan ah sahnesinde cibar kemal'in tespiti üzerine filmi durdurup o sahneyi tekrar açıp izlemiştim. bu bir yorum değil abicim. eskiler için bir çıkarım bence. biz bu vücud dilini çakamıyoruz işte. eskiden herhangi bir şeyi yarım bırakmak ayıp çünkü.

    dikkatimi çeken bir diğer detay ise anarşik hasan'ın toprak ağası babasının evinde adnan menderes portresi asılıyken, halkevi'nde takılan devrimcilerin arkasında atatürk portresinin asılı olması. yine de cibar'ın fırçasını yediler o ayrı.

    cola ile yerli sermaye hikayesi vs.

    filmde yakaladığım çok detay var ve detayları seven biri olarak gerçekten çok hoşuma gitti bunlar. ekmeğimi kazanırken, ananın sarı taşak babanın kara taşak diye çağırması, çakıverem mi*, cola*, teravi-maç çakışması, sınıf arkadaşım/ne güzel sınıfmış muhabbeti(ilkokul aşkım özge geldi aklıma.), çırak/evlat ayrımı olmaması, jawa motor, dükkana sağ ayak ile girilmesi, kamyon devirme goygoyu, çökelek gibi dağıtılan halk partisini savunan cibar, ısrarcı teyze ve tabii ki;

    (bkz: yurtta sulh cihanda sulh)

    spoiler

    velhasıl güzel film. stand up'lar zaten güzel biz onlarla da gülüyoruz ama lcemal* artık bu tarz filmlere daha çok şans tanısın bence.**

    edit: düzeltme.

  • sevenleri çok sevsede bir şekil hep underrated kalcak filmdir.

  • tamam güzel film de

    spoiler

    son sahnede adem'in mezarının üzerine gazoz dökülmesi ne biliyim çok abartılmış gibi.
    spoiler

  • üzülmek izliyorsanız izleyin. durup dururken aklıma geldi, cem yılmaz filmi izleyip keyifleneyim dedim. izlemediğim tek filmi olan bu filmi izledim.

    spoiler

    son yarım saate kadar üzüldüğüm tek şey, küçücük çocuğun oruç tutmak zorunda hissedip, ızdırap çekmesiydi. ama o son yarım saat ve adem'in zamanı geldiğinde tuttuğu 61 günlük ceza (!) orucu ağladım.

    memleketin belli kesiminin , yakın geçmişte ve günümüzde yaşadığı acıları düşündüm, hala da düşünüyorum hala da ağlıyorum.

    yazık!
    spoiler

  • ismet özel vurgusu biraz kurcalandığında, film zihinlerde çok güzel oturur.

    insan
    eşref-i mahlûkattır derdi babam
    bu sözün sözler içinde bir yeri vardı
    ama bir eylül günü bilek damarlarımı kestiğim zaman
    bu söz asıl anlamını kavradı

  • buram buram anadolu kokan müthiş bir film.

    bunu beğenmeyenleri, mesajı alamayanları anlamak güç. götünüzle mi izliyorsunuz lan?

  • başta eğlenceli bir cem yılmaz filmi gibi olan ama sonunda biraz sikerten film. ayrıca kültür bakanlığının desteklemiş olması şaşırttı.

    sanırım adında iftar geçiyor diye içeriğe bakmadan basmışlar parayı.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

HABERLER

Niyazi Karaçay / Haksöz Haber

"İftarlık gazoz" filmi Yönetmen Yüksel Aksu’nun “Dondurmam kaymak” ve “Entel köy Efe köye karşı” uzun metraj filmlerinden sonra çekilmiş üçüncü filmi. Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış uykusu” filminden sonra Kültür Bakanlığından en büyük desteği alan ikinci filmdir ayrıca. Filmin görüntü yönetmeni Mirsad Heroviç, müzikler ise "Babam ve oğlum" filminden de bilinen Evanthia Reboutsika’ya ait…

’lerde bir Ege kasabasında geçer film, ilkokulu yeni bitirmiş Adem başarılı bir öğrencidir, yaz tatilinde Gazozcu Cibar Kemal'in (Cem Yılmaz) yanında çalışmak ister ve orada çırak olarak işe başlar.

Ramazan ayınında girmesi ile bütün mahalle eşrafı ile teraviye giden Adem, hocanın vaazlarını pür dikkat dinler. Etrafındakiler oruç tutmasına izin vermese de gizlice oruç tutmaya başlar. Ama aynı zamanda gazoz sattığı için yaz sıcağı çektiği sıkıntıyı arttırır ve hocanın orucu bozduğunda 61 gün tutacağı kefaret orucunu bildiği için Adem’in kendi iradesi ile mücadelesi başlar. Bu doğal seyrinde devam eder ve yer yer oldukça komik öğeler içerir.

Filmdeki İslami anlayış –yönetmen Yüksel Aksu Anadolu Müslümanlığı olarak tanımlıyor olsa da- Ege Müslümanlığı diye tanımlayabileceğimiz, tüm ülkenin genel yapısından farklı olarak daha ılıman bir yapıdadır ve zaten filmde de bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Ramazan ayında oruç tutan, teravihe giden ama aynı zamanda Ramazan sonrası rakı içmeyi kültürlerinin normal bir parçası olarak gören bir anlayışın sonucu olarak.

70’lerden kalma Yeşilçam filmlerinden kopmuşçasına kasabanın tütün toplayan işçileri ve bu işçilerin ağası vardır bir de. Bu ağanın Ankara ODTÜ’de okumuş Hasan isminde sosyalist, sevecen, sürekli gülümseyen bir de oğulları!

Hasan Dev-Gençlidir. Kasabada bir grup arkadaşı ile sosyalist bir tohum ekmek ve köylüleri içinde bulundukları gafletten kurtarmak, bilinçlendirmektir (!) amaçları. Gece arkadaşları ile duvarlara "Kahrolsun Faşizm” yazmakta gündüz ise babasının işçilerine emekten, işçi haklarından vs. bahsetmektedir. Oruç tutan tütün işçilerine "Siz zaten akşama kadar köle gibi çalışıyorsunuz, oruç tutmak açın halinden anlamak değil midir; sizin oruç tutmanıza gerek var mı?” babında sözler sarf etmekte, Adem’e ise okuması için kitap vermektedir.

funduszeue.infoFilmin genelinde yer yer Hasan karakteri üzerinden sol güzellemeleri yapılıyor ve fakat kültürel Müslümanlık da olduğu gibi aktarılıyor. (Bu yönü ile en azından klişe Türk filmlerindeki olumsuz imam karakteri gibi benzeri İslami öğeler bu yanlıştan arınarak olduğu gibi aktarılmış, olumsuzluk anlamında bir algı yaratılmamış.)

Film hikâyesini doğal, komik ve eğlendirecek şekilde pazarlıyor ki bunu afişinden fragmanına hatta oyuncusuna kadar belirgin şekilde vurguluyor. Fakat genelinde bu şekilde olan film son 20 dakikasında ise nerdeyse bağlamından ve hikâyesinden çok farklı bir kulvara giriyor ve sol güzellemeleri yerini adeta keskin bir propagandaya, ağır bir politik mesaja ve ölüm orucu güzellemelerine dönüyor. Yönetmenin filmin genelinde güldürüp sonuna doğru ağlatmayı vadetmesinin ne demek olduğuna şahit oluyoruz adeta…

Solcu ama sempatik Hasan oruç tutmasını istemediği işçilerin toplu iftarında oruç tutanlara tüm sevecenliği ile gazoz ikram etmektedir. Sonrasında Ankara’dan bir araçla gelen ve kirli sakalları, el kol hareketleri ile ülkücü oldukları anlaşılan “canavar” bir grup kasabada Hasan’ı ararlar ve onu iftar sofrasında gazoz dağıtırken bulurlar. Bagajdan çıkardıkları otomatik silahlarla iftarda herkesin gözü önünde Hasan’ı delik deşik ederler…

Buradan sonra duygusal yoğunluğun, ajitasyonun yoğun şekilde verildiğine şahit oluyoruz içli müzikler eşliğinde. Hasan’ın vurulması o dönem çocuk olan Adem’de şok etkisi yaratır ve Adem 20’li yaşlara geldiğinde o da bir devrimci olarak bulur kendini. Artık ’lerde darbe dönemindeyiz ve Adem cezaevi şartları nedeni ile ölüm orucuna başlayan mahkumlardan biridir. Ölüm orucunun gününde (61 burada aynı zamanda oruç bozmanın kefaretine denk gelen 61 gününe işaret etmekte ve aynı zamanda bir ibadet olan oruç ile ölüm orucu arasında bir bağ kurulmaktadır.) Adalet bakanlığı ile yapılan görüşmeler olumlu neticelenmiş ve mahkumlar ölüm orucuna son vermiştir. Gardiyanlar Adem’i tedavi etmeye, bir şeyler yedirmek için götürmeye çalıştıkları sırada Adem’in “gazoz istiyorum” şeklinde sayıklaması çocukluğuna göndermedir. Adem ölmek üzeredir. Kamera ellerini zafer işaret yapmış olan Adem’i zumlayarak arkadan verirken esaslı duygusal müzikler ile ölümü görülmektedir…

Koğuşlarda kişi sol elleri yumruk yapmış “Ademler ölmez” şeklinde slogan atmakta, sonrasında ne hikmetse Tevhid bayrağına sarılmış Adem’in cenazesinde anne bağrını yırtarak oğluna haykırmaktadır… Mezarlıkta defin esnasında aynı duygu yoğunluğu devam etmekte imamın okuduğu dualar ile defnedilirken mezarına ilginç bir enstantane olarak gazoz dökülmektedir..

Böyle propagandist bir filmde Cem Yılmaz gibi popüler bir figüre rol vererek, komedi ve eğlence piyasasına mâl edilmesiyle ortaya çıkanı özetlemeye çalıştım. Türkiye’de solun her zaman ve çok iyi yaptığı klişe bir duygu sömürüsünün, ajitasyon ve propaganda ile seyircinin gözüne gözüne sokulmak istenmesi, apolitik tiplerde etki yaratma beklentisi, kendi tabanlarında ise coşkuyu doruğa çıkarma hevesi sanırım istenilen şeylerden birazı…

Son olarak filmin son bölümünü dikkate alarak ismini “Ölüm orucu ve direnişimiz” koymaları çok daha isabetli olacağı kanaatindeyim.

Etiketler :ölüm orucu, Cem Yılmaz, iftarlık gazoz, mirsad heroviç

İftarlık Gazoz filminde ne topluyorlar?

İçindekiler:

  1. İftarlık Gazoz filminde ne topluyorlar?
  2. İftarlık Gazoz filminin sonunda ne oluyor?
  3. İftarlık Gazoz hikayesi gerçek mi?
  4. İftarlık Gazoz filminin konusu nedir?
  5. İftarlık Gazoz plaj sahnesi nerede çekildi?
  6. İftarlık Gazoz filmi kaç yılında çekilmiştir?
  7. Iftarlık gazoz hangi yılı anlatıyor?
  8. Iftarlık gazoz filmi hangi yıl çekildi?
  9. Iftarlik gazoz Adem kim?
  10. Ölüm orucunda ne yerler?
  11. İftarlık Gazoz hangi köyde çekildi?
  12. İftarlık Gazoz hangi yöre?
  13. İftarlık Gazoz sineması nerede çekilmiştir?
  14. İftarlık Gazoz sahil sahnesi nerede çekildi?
  15. Iftarlar gazoz filmi nerede çekildi?
  16. İftarlık Gazoz filmi hangi sahilde çekildi?
  17. Iftarlık gazoz Adem kaç yaşında?
  18. Iftarlık gazoz hangi köyde çekildi?
  19. Ölüm orucunda neler yenir?

İftarlık Gazoz filminde ne topluyorlar?

İftarlık Gazoz filmindegece tarlada toplanan bitki tütündür. Zar zor izin alan Adem gazozcu çırağı olarak Cibar Kemal'in yanında çalışmaya başlar. Ramazan ayının ilk günleridir Adem camide oruç hakkında vaaz eden hocanın dediklerinden etkilenir ve oruç tutmaya karar verir.

İftarlık Gazoz filminin sonunda ne oluyor?

Filminfinal sahnesinde; Adem'in ölüm orucunda verdiği mücadele sonucu ölümüne tanık oluyoruz. Adem, ustası Cibar Kemal'in değil; sosyalizm uğruna mücadele eden ve saldırı sonucu sakat kalan Hasan'ın saflarından yoluna devam etmesi de filminideolojik mesajını net okumamıza imkan sağlıyor.

İftarlık Gazoz hikayesi gerçek mi?

Başrolünde ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın rol aldığı İftarlık Gazozfragmanı yayınlandı. Gerçekolaylardan ilham alan hikayesive Yüksel Aksu'nun kendi hayat öyküsünü konu alan film, 40 yıl önceki Ege kasabalarında geçiyor.

İftarlık Gazoz filminin konusu nedir?

Başrollerinde Cem Yılmaz'ın rol aldığı İftarlık Gazozfilminde 70'li yılların başında bir Ege kasabasında ailesi ile birlikte yaşayan Adem zeki ve başarılı bir öğrencidir. Yaz tatilini Cibar Kemal Usta'nın çırağı olarak gazozsatarak geçirir. İkilinin başından geçen olaylar filmde konualınır.

İftarlık Gazoz plaj sahnesi nerede çekildi?

İftarlık Gazozfilmi neredeçekilmiştir? Muğla'nın Ula ve Menteşe ilçelerinde çekimleri gerçekleştirilen filmle Yüksel Aksu, içinde büyüdüğü Ege yöresinin 'li yıllarını anlatıyor. Plaj sahneleriiçin caretta caretta kaplumbağalarıyla ünlü İztuzu Plajımesken olarak seçildi.

İftarlık Gazoz filmi kaç yılında çekilmiştir?

İftarlık Gazoz
YönetmenYüksel Aksu
Yapım yılı 5
Çıkış tarih(ler)i
Süre dakika
ÜlkeTürkiye
14 satır daha

Iftarlık gazoz hangi yılı anlatıyor?

İftarlık Gazozfilmi, Muğla'nın Ula ve Menteşe ilçelerinde çekimleri gerçekleştirildi. Yönetmen Yüksel Aksu, çocukluğunun geçtiği Ege yöresinin 'li yıllarını anlatıyor. Plaj sahneleri için de caretta caretta kaplumbağalarıyla ünlü İztuzu Plajı mesken olarak seçildi.

Iftarlık gazoz filmi hangi yıl çekildi?

İFTARLIK GAZOZ FİLMİNEREDE VE NE ZAMAN ÇEKİLDİ? Yönetmenliğini ve senaristliğini Yüksel Aksu'nun üstlendiği filminçekimleri yılında tamamlanmıştır.

Iftarlik gazoz Adem kim?

Berat Efe Parlar, İftarlık Gazozfilminde Ademkarakterini canlandırdı. Yaşına rağmen, rolüyle büyük övgü alan Berat Efe Parlar hakkında merak edilenler haberimizde yer alıyor.

Ölüm orucunda ne yerler?

tarihli Malta Bildirgesi'nde açlık grevi, "zihinsel olarak ehliyetli ve kendi iradesiyle açlık grevine karar vermiş kimsenin belirli bir zaman için yiyecek ve/veya sıvı almayı reddetmesi" şeklinde tanımlanmıştır. Açlık grevi eyleminden farklı olarak, ölüm orucu eyleminde hiçbir gıda alınmaz.

İftarlık Gazoz hangi köyde çekildi?

Cem Yılmaz'ın da başrolünde yer aldığı İftarlık Gazozfilminin çekildiği mekanlar izleyiciler tarafından sorgulanıyor. Filmin çekimleri Ege'de tamamlanmıştır. Muğla'nın Ula ilçesi ve Menteşe ilçelerinde gerçekleştirilmiştir.

İftarlık Gazoz hangi yöre?

Muğla'nın Ula ilçesinden hareketle, Türkiye'nin portresini çizen İftarlık Gazozfilmi Yüksel Aksu'nun Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköy'e Karşı'dan sonra izleyiciyle buluşan üçüncü filmi olma özelliği taşıyor.

İftarlık Gazoz sineması nerede çekilmiştir?

Cem Yılmaz'ın da başrolünde yer aldığı İftarlık Gazozfilminin çekildiğimekanlar izleyiciler tarafından sorgulanıyor. Filmin çekimleri Ege'de tamamlanmıştır. Muğla'nın Ula ilçesi ve Menteşe ilçelerinde gerçekleştirilmiştir.

İftarlık Gazoz sahil sahnesi nerede çekildi?

İftarlık Gazozfilmi neredeçekilmiştir? Muğla'nın Ula ve Menteşe ilçelerinde çekimleri gerçekleştirilen filmle Yüksel Aksu, içinde büyüdüğü Ege yöresinin 'li yıllarını anlatıyor. Plaj sahneleriiçin caretta caretta kaplumbağalarıyla ünlü İztuzu Plajı mesken olarak seçildi.

Iftarlar gazoz filmi nerede çekildi?

İFTARLIK GAZOZ NEREDEÇEKİLDİ? Cem Yılmaz'ın da başrolünde bulunduğu İftarlık Gazozfilminin çekildiği mekanlar sorgulanıyor. Filmin çekimleri Ege'de yapıldı. Muğla'nın Ula ilçesi ile Menteşe ilçesinde gerçekleşti.

İftarlık Gazoz filmi hangi sahilde çekildi?

Cem Yılmaz'ın da başrolünde yer aldığı İftarlık Gazozfilminin çekildiği mekanlar izleyiciler tarafından sorgulanıyor. Filminçekimleri Ege'de tamamlanmıştır. Muğla'nın Ula ilçesi ve Menteşe ilçelerinde gerçekleştirilmiştir.

Iftarlık gazoz Adem kaç yaşında?

Berat Efe Parlar Kimdir? Berat Efe Parlar, 'te İstanbul'da doğdu.

Iftarlık gazoz hangi köyde çekildi?

Cem Yılmaz'ın da başrolünde yer aldığı İftarlık Gazozfilminin çekildiği mekanlar izleyiciler tarafından sorgulanıyor. Filmin çekimleri Ege'de tamamlanmıştır. Muğla'nın Ula ilçesi ve Menteşe ilçelerinde gerçekleştirilmiştir.

Ölüm orucunda neler yenir?

tarihli Malta Bildirgesi'nde açlık grevi, "zihinsel olarak ehliyetli ve kendi iradesiyle açlık grevine karar vermiş kimsenin belirli bir zaman için yiyecek ve/veya sıvı almayı reddetmesi" şeklinde tanımlanmıştır. Açlık grevi eyleminden farklı olarak, ölüm orucu eyleminde hiçbir gıda alınmaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası