susam hangi ülkede yetişir / Susam hangi bölgede yetişir? Hangi ürün hangi bölgede yetişir? - Gıda Hattı

Susam Hangi Ülkede Yetişir

susam hangi ülkede yetişir

yıllık susam tahin üretimi geleneği İvaylovgrad’ta yaşatılıyor

İvaylovgrad’ta yaşayan 33 yaşındaki Dimo Karakehayov, üçüncü nesil susam tahini üretiyor. Dedesi ve babası tahin üretici olunca doğal olarak Dimo Karakehayov da üretimin başına geçiyor. Dimo Karakehayov, susam bitkisinin ne zaman ve nasıl ekildiğini, nasıl ve ne zaman hasat edildiğini, ayrıca da susamdan tahinin nasıl üretildiğini adım adım, teker teker anlattı Bulgaristan Radyosuna:

Bulgaristan’da susam tahin üretiminin yapıldığı tek yer İvaylovgrad’tır. Peki neden İvaylovgrad bölgesi?

Çünkü İvaylovgrad, Bulgaristan’ın en güney noktası olarak ılıman iklime sahip olması nedeniyle ham madde olarak kullandığımız susam, sıcak bölgeleri seven bir bitkidir. İç ve kuzey bölgelerde susam bitkisi yetişmiyor, çünkü buralarda iklim daha soğuk, oysa susam güneşi seven bir bitkidir.

Susam bitkisi

Eskiden,   öncesi İvaylovgrad bölgesinde birkaç tahin üretimi yapan yer vardı. Ve dedem bunlardan birinde 14 yıl boyunca çalıştı. Üretimin inceliklerini burada öğrendi. yılından sonra, mülklerin ve tarlaların sahiplerine iade edilmesinden sonra kendi üretim yerini açma fikri doğdu ve babamla birlikte bu üretim tesisini açtılar ve burada eski üsüllere göre tahin üretimi yapılmaya başlandı. Burada kullanılan ve gerek eşek, gerekse katırların dönmesini sağlayan ve çalıştırılan taşlar yüz yıllık. Bugün hayvan gücü kullanılmasa da, değirmende eski taşlar çalışmaya devam ediyor. Tek sözle herşey eskisi gibi.

Tahinin yapımında kullanılan susamı sizler mi üretiyorsunuz?

“Evet, kendimiz yetiştiriyoruz. Damadımız susamı tarım ediyor ve yaklaşık dekar susam ekiyor. Elde edilen susamın büyük bir miktarı bizim ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanılıyor. Ailemizin tarlalarını da ona teslim ettik ve üretim tamamen onun elinde ve ana susam üreticisi odur. Geri kalan miktarları yerli susam yetiştiricilerinden satın alıyoruz.

Peki, susam bitkisi nasıl yetiştirilir, ne zaman ekiliyor, ne zaman hasat ediliyor, sorusu üzerine Dimo Kehayov şunları anlattı:

“Susam, çalı şeklinde yaklaşık 80 sm ile 1 metre boyunda bir bitkidir. Hava şartlarına göre, Mayıs sonu ve Haziran başında ekiliyor. Burada en önemli husus, topraktaki nem oranının yüksek olması ve havanın sıcak olması, çünkü susam tohumlarının köklenmesi için bunlar en önemli kurallardır. Daha küçük alanlar elle ekiliyor, geniş araziler ise makineyle. Gübre ve haşere ilaçları kullanılmıyor, çünkü bölgemiz ekolojik temiz bölgedir. Yani elde edilen susam organiktir. Bu nedenle arazilerin bir bölümü bio sertifikaya sahip.

Susam hasadı Eylül ve Ekim aylarında yapılıyor ve çok zor bir çalışma ve en fazla iş gücü gerektiriyor, çünkü tamamen elle yapılıyor. Bizim tarım ettiğimiz sarı renkteki susamın kökleri elle yolunuyor. Hasat döneminde gruplar halinde bir araya geliyoruz ve tarlalarda susam köklerini teker teker yoluyoruz. Deste deste yapıyoruz ve güneşte kuruması için dik bırakıyoruz. Susamı hasat ederken bitki henüz yeşil, daha sonra güneşte susam başakları sararıyor ve yavaş yavaş açılmaya başlıyor. Hatta başak içindeki dizi halindeki susam tanelerini görmek mümkün.

Devamında her susam kökünü teker teker alıp silikiyoruz. Susam tohumlarıyla birlikte yaprak, dal, taşlar da birikiyor. Rüzgarlı havada susamı eliyoruz.Köylerde hala bu tür makineler bulunuyor. Daha iri yapraklar ve çöpler temizlendikten sonra susam tohumları çuvallara dolduruluyor. Ve sonunda susamlar bizim tahin üretim tesisimize geliyor.

Bölgemize has susam cinsinden susam tahin üretiyoruz . Bu cins on yıllarca korunmuştur, çünkü her üretici bir sonraki sene ekmek üzere tohum bırakıyor. Aslında bu da çok önemli. Çok eski bir susam cinsidir, neredeyse bir asırdan fazla bir tarihe sahip. Dedelerim Bandırma, Kocabunar bölgesinden buraya göç etmiş ve beraberinde de susam tohumlarını getirmiş. Her yıl hasattan bir bölümü tohum için ayrılıyor, çünkü bölgemizde tarım edilen susam türü çok farklıdır. Genelde susam tohumu açık renkte olur, bizim bölgemizde ise susam açık sarı renktedir ve diğer susamlardan çok farklıdır.

Susam tohumları tarladan üretim atölyesine gliyor. Bundan sonraki süreç nasıl seyrediyor?


“Tüm süreç üç ana aşamadan geçiyor. Büyük çöplerden temizlenen susamın yıkanma aşamasına geçiliyor, çünkü çuvallarda tarladan gelen  kum ve toprak tanecilikleri var. İnce yıkama, tuzlu suda yapılıyor. İki büyük fıçımız var. Neden tuzlu suda tutuluyor? Tuzun yoğunluk oranının daha yüksek olmasından dolayı susam taneleri yüzeye çıkıyor. Çok iyi karıştırıyoruz. Böylece tüm hafif parçalar dibe düşüyor. Daha sonra susam tanelerini delikli bir kepçeyle alıp temiz suyla dolu başka bir fiçiya aktarıyoruz. Burada hem tuzdan arındırılıyor, hem de susamlar fiçının dibine iniyor. Düzeyde sadece başaktan düşen boş susam taneleri ve hala var olan yapraklar yüzüyor. Geriye iyi yıkanmış mis kokulu susamlar kalıyor.


Bundan sonra 16 metre kare büyüklüğündeki taş ocağı atıyoruz susam tanelerini. Taş ocak ikiye ayrılmıştır. Büyük bölümüne taneleri yayıyoruz, diğer tarafında ise ateş yakılıyor.

“Susamı devamlı karıştırıyoruz, çünkü bu süreç tahin üretiminin en önemli kısmıdır. Dedemin sözlerine göre, “susam tahin üretiminin ustalığı burada gizli.” Kendisi, ustalığın bir-iki günde öğrenebilineck bir şey olmadığını söylerdi. Tahta bir kürekle karıştırıyoruz, burada ateş de çok önemli. Karıştırma, dakika aralıklarla saat sürüyor. Aynen susamın hasat edildiği sürecinde olduğu gibi, burada da herşey elle yapılıyor. Burada çok dikkat edilmesi gerekiyor. Susam taneleri taş ocağı yaş olarak seriliyor. Ateş sayesinde susamların üst tarafı kuruyor, ancak altı hala yaş. Üst tarafının yanmaması ve alt tarafının ise yaş kalmaması için devamlı karıştırmak lazım. Kurutulması uzun sürüyor, ancak pişirilmesi dakikalar alıyor. Anladığınız gibi, bu süreç en zor olan ve aynı zamanda da en önemli ve en karmaşık olanıdır. Ustalık burada gizli.


Tahin üretim atölyesinde kaç kışı çalışıyorsunuz?

En başından bu yana ailemle çalışıyor. Bu meslek nesilden nesile aktarılmış ve korunmuş. Yani bir aile işi haline geldi. 25 yıldan bu yana dayım da burada çalışıyor, aslında kendisi buranın ustası.

“Üretimin üçüncü aşaması, aslında susam tahinin elde edilmesi. Taş ocakta kurutulan ve pişirilen susam tanelerinin taş değirmende öğütülmesi gerekiyor. Eskiden bu taşlar hayvanlar tarafından çalıştırılıyordu, daha dayanıklı oldukları için eşek veya katır kullanılırdı. Zamanında evlerin alt katında taş değirmenler  vardı. Hayvanların sayesinde taş değirmen dönerdi. Alt taraftaki taş, sabit kalırken üst taraftaki taş dönerek susam taneleri öğütürdü. Daire şeklinde devamlı dönen ve başı dönmemesi için hayvanın gözleri bağlanırdı. Boylece susam öğütülürdü. Bugün ise aynı taşlar kullanılırken hayvanların yerine devreye elektikli motor geçti.


Burada da taşlar dönerken motor hızı çok önemli. Yağ içeren bitkilerin öğütülmesi sırasında hız nedeniyle aşırı ısınmanın meydana gelmemesine dikkat ediliyor. Bundan dolayı öğüten taşların çapı çok geniş. Susam büyük oranda yağ içeriyor. Ve öğütülme sürecinde hiç başka yağ katılmıyor veya hiç birşey de alınmıyor. Yüksek yağ oranından dolayı öğütülürken lapa haline geliyor. Taşın alt tarafında bir oyuk var ve oradan lapa akmaya başlıyor. Aslında buradan akan lapaya tahin deniyor. Susamdan yapılduğı için susam tahin deniyor. Bundan sonra tahini kavanozlara dolduruyoruz ve artık tüketmeye hazırdır.


Susam tahin tüketmek neden önemli?

Susam tahini tüketmek çok önemli çünkü sağlığa faydalı bir besindir. İlk önce üretimi sırasında hiçbir katkı madde eklenmiyor., hiç bir GDO Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar içermiyor. Bundan dolayı bağırsaklar için çok faydalı. Burada tam tahıllı susamdan üretilen tahini de önerebilirim. Çünkü bu tahinin üretiminde kullanılan susamın kabuğu çok fazla lif içeriyor. Tadının biraz daha ağır ve ekşi olmasına rağmen daha sağlıklıdır. Bazı yerlerde susamın kabuğunu ayırıyorlar, tahinin daha tatlı olması için. Ama bu başka cins susamlar için geçerli.


Susam tahininiz bir tek Bulgaristan’da mı satıyorsunuz?

Evet, genelde Bulgaristan'da alıcı buluyoruz. İvaylovgrad bölesinin bir sınır bölgesi olduğu için sınırların kapatılmasından önce Yunan ve Türk tarafından büyük ilgi vardı, müşterilerimiz vardı. Şimdi en kısa zamanda sınırların açılmasına bel bağlarıyoruz. Diğer ülkelerdeki tahin üretim süreci hakkında bilgilere sahip değilim, ama gördüğümüz, mesela  Arap ülkelerinden de getirilen tahinin daha açık renkte olması. Bence bu susam cinsine bağlıdır.

Neden genç bir adam tahin üretmeye karar verdi?

Belki de gelenektir beni buraya bağlayan. Çünkü bu meslek nesilden nesile aktarılıyor ve korunuyor. Bir şekilde bu mesleği devam ettirmek için kendimi de mecbur hissettim.

Fotoğraflar: özel arşiv

.


Susam Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl &#;oğaltılır? Faydaları Ve &#;zellikleri Nelerdir?

Susam denildiğinde herkesin aklına ilk olarak simit ve poğaçalarda görmeye alışkın olunan sarı renkli tohumlar gelmektedir. Besin değeri ve çeşitli tariflere kattığı tat ile önemli bir yere sahiptir. İnsan sağlığına olumlu etkileri olan pek çok özelliği bulunmaktadır.

Susam Nedir?

Enerjisi, yağı ve yüksek besin değerine sahip susam tohumu, kuru pastaları, poğaça ve çeşitli süslemeleriyle bilinmektedir. Bilhassa simit üzerinde kullanılmasıyla meşhurdur. Genelde hamur işlerinin tamamlayıcı olarak kullanılan susam, içerisinde pek çok vitamin bulundurmaktadır. Farklı şekillerde kullanılmak üzere tohumdan yağ da üretilmektedir.

Susam çeşitleri kullanıldıkları ürünlere göre sınıflara ayrılmaktadır. En fazla bilinen türü simitlerin üzeri için kullanılan hafif iri boyutlu olanıdır. Öteki çeşitlere benzese de hamburger ekmeği üzeri için kullanılan türü değişik bir susamdır. Bir başka çeşidi ise pasta ve kıtır bisküviler üzeri için kullanılan susamdır. Tahin ve helvalarda kullanılan çeşidiyle beraber paketlik susam türleri de bulunmaktadır.

Susam Bitkisi Nasıl Yetiştirilir, Nasıl Çoğaltılır?

Susam bitkisi en çok Afrika olmakla birlikte sıcak bölgelerde üzere sıcak bölgelerde yoğun olarak yetişen bir üründür. Değişik renklerde susam çiçeği açan bu bitkinin boyu da genelde uzundur. Susam bitkisinin içeriğinde bulunan faydalı maddeler birçok derde devadır. Bununla birlikte vücudun çok daha iyi çalışmasını da sağlamaktadır.

Ülkemizde ise Şanlıurfa da yetiştirilmektedir. Sıcak iklim bitkisi olduğundan en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İlkbahar aylarında ekilmektedir ve tohumların yetişme süresi kısadır.

Susamın Faydaları Nelerdir?

Susam kan basıncını dengelemektedir. Sık tüketildiği zaman kalp rahatsızlıklarını önler.

Susamın en önemli faydalarından biri kemik sağlığına destek olmasıdır. Bu durumda susam boy uzatır denilebilir.

İçinde bulundurduğu vitaminlerce zengin bir besin olduğundan, susam tüketilmesi neticesinde anksiyete problemleri azalarak ruh sağlığı olumlu şekilde etkilenmektedir.

Susamda göz sağlığına faydalı, destekleyici maddeler bulunmaktadır. Böylece daha iyi ve daha net görebilmek olanaklı hale gelir.

Susam, nefes yollarını rahatlatması sebebiyle astım türü rahatsızlıkların olumsuz etkilerini azaltır.

Susam genel manada metabolizmayı güçlendirir ve bu sayede enerjik hissedilmeyi sağlar.

Tansiyon ve Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

Ağız sağlığını olumlu şekilde etkiler. Ayrıca diş eti ve dişler güçlendirir.

Kronik seviyeye gelmiş om ağrılarının rahatlaması için bu gıdayı tüketmek faydalı olur.

İçerisinde bulunan demir oranı sayesinde anemi vb. kan rahatsızlıklarına karşı olumlu bir etkisi bulunmaktadır.

Susam yüksek oranda lif içerdiğinden boşaltım sisteminin daha iyi çalışmasına destek olur.

Susamda bulunan onarıcı keratin etkisiyle saç tırnak sağlığı için etkili bir besin maddesidir.

Susamın Zararları Nelerdir?

Susamın belli başlı zararlarından biri hassas bünyelerde oluşturduğu susam alerjisi şeklinde tanımlanabilir. Susam alerjisinin semptomları baş dönmesi, tansiyon sorunları ve ciltte kızarıklıklar şeklinde meydana gelir. Susamın bir diğer zararı ise bu gıdanın gereğinden fazla tüketilmesi sonucu kilo aldırabilmektedir. Ayrıca susamın aşırı tüketilmesi durumunda mideyi etkilemektedir. Mide sorunları yaşayanlar için olumsuz etkileri olabilir.

Susam Nasıl Yetişir? Susam T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Toprak konusunda seçici olmayan susamın en fazla verim verdiği toprak türü ise kumlu-killi ve allüviyal topraklar olmaktadır.

Diğer bir yandan fazla killi ve kireçli olan ağır toprakları sevmemektedir.

Susam bitkisinin yetiştirilmesi kısa sürdüğü için nöbet dikimine girebilmektedir. Nöbet dikiminde birlikte dikilebilecek bitkiler ise mısır, ayçiçeği, pamuk ve yer fıstığı olmaktadır.

Diğer bir yandan ülkemizde özellikle hububat ve mercimek hasadından sonra sıklıkla susam ekilmektedir.

Susamların çimlenme güçleri fazla olmasına rağmen çıkış güçleri zayıf olmaktadır. Bu sebeple de ekim yapılacak toprağın çok iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Toprak eğer ilk ürün susam ekimi için hazırlanıyorsa o zaman sonbahar ve ilkbahar aylarında sürülmesi gerekmektedir. Daha sonrasında sırasıyla diskaro, gübreleme ve tapan yapılmalıdır. Daha sonrasında toprak ekime hazır olmaktadır.

İkinci ürün olarak ekilecek ise o zaman öncelikle anızların temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise de diskaro, gübreleme ve tapan bulunmaktadır.

Ekimin tavlı toprağa yapılması gerekmektedir.

Gübrelemesi sadece ekimden önce yapılmaktadır.

Çok fazla su isteyen bir bitki değildir. Gelişme aşamasında defa sulama yapılması yeterli olmaktadır.

Türkiye'de En Çok ve En iyi Nerede Susam Yetiştirilir?

Endüstriyel olarak kullanılan tarım ürünlerinden birisi olduğu için susam kıymetli bir ürün olmaktadır. Anavatanı Afrika olan bitki yüksek ve değişmeyen sıcaklıkları sevmektedir. Bu sebeple ülkemizin en fazla güneş alan bölgelerinde yetiştirilmeye uygun olmaktadır. Ülkemizde yetiştirilen bölgeler ise; Ege, Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri olmaktadır.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası