3 defa alkollü araç kullanma cezası / Alkollü Araç Kullanma Cezası - Mardin Avukatı - Avukat Gülizar ÖZTEMEL

3 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası

3 defa alkollü araç kullanma cezası

Alkollü Araç Kullanma Cezası Arttı

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıya göre promil ve üzeri alkol aldığı belirlenen sürücüler 3 yıla kadar hapis cezası alacak. Kırmızı ışıkta 5 kez geçenlerin ehliyetine de 6 ay el konulacak Yeni hazırlanan Karayolları Trafik Kanunu tasarısında alkollü içki kullanarak direksiyon başına geçenlere dönük önemli bir düzenleme yapıldı.

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan tasarıya Emniyet Genel Müdürlüğü'nde son şekli verildi. Yeni yasama yılında TBMM'ye sevk edilecek tasarı Almanya'daki Trafik Kanunu örnek alınarak hazırlandı. YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç ile Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından sil baştan hazırlanan maddelik tasarı için 40'ı aşkın kamu kurumu, Barolar Birliği, üniversiteler ve sivil toplum örgütünden görüş alındı.

Tasarıya göre ilk kez promil ve üstü alkollü araç kullanırken yakalanan sürücüler, para cezası ve ehliyetlerini kaptırmakla kurtulamayacak. Bu sürücüler hakkında 'trafiği tehlikeye düşürmek' suçundan yıl arasında hapis cezası istemiyle kamu davası açılacak. Trafik Mahkemesi'ne sevk edilecek sürücüler, 'kendisi dışında başkalarının da ölümü ve yaralanmasına yol açmak'tan yargılanacak.

Mevcut kanunda ancak 3 kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Tasarıyla bir yıl içerisinde 5 kez kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin de ehliyetlerine 3 ya da 6 ay süreyle el konulacak. Ölümlü ve yaralamalı kazalara neden olan, trafik ihlalleri yapan sürücülere uygulanan idari para cezaları da artırılacak.

Yürürlükte olan yasada birinci defasında 50 promil ve üstü alkollü yakalanan sürücülere lira ceza uygulanıyor, aracı trafikten men edilirken sürücü belgesine 6 el konuluyor. Sürücü ikinci kez yakalanırsa ceza liraya çıkıyor. Bu defa da ehliyete 2 yıllığına el konuluyor. Üçüncü kez alkollü olarak direksiyona geçen sürücüye bin lira ceza kesiliyor, ehliyetine 5 yıl el konulurken en az 6 ay hapis istemiyle dava açılıyor. Beşinci yılın sonunda, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesi sonrasında durumu uygun olanlara belgeleri iade ediliyor.

Adli Tıp yetkilileri, iki kadeh rakı, şarap, votka ya da bira içen kişilerde alkol oranının promil ve üzerinde çıktığını açıkladı. Uzmanlar, bir kadeh içki içen kişilerde 50 promile yakın değerler alındığına dikkat çekti. Kaynak: Vatan

Alkollü araç kullanma trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre alınan alkol hangi miktarda olursa olsun araç kullanımı için güvenli olmamaktadır. Ülkeler yasal alkol limitini tıbbi, psikolojik, sosyal yönleriyle değerlendirerek belirlemektedir. Her alkollü içecekte bulunan alkol oranı farklıdır. Bu nedenle alkolün miktar olarak belirlenmesi oldukça zordur. Bu durum kişinin genel sağlığı vücut ağırlık durumu gibi pek çok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle birçok kişi alkolün miktarı konusunda yanılgıya düşmektedir ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelmektedir. Alkol miktarının vücuttaki etkisi yaş, cinsiyet, sürücülük deneyimi gibi bazı faktörlere bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. Bilimsel araştırmalar (0,20 promil) düzeyinden itibaren alkol düzeyi arttıkça sürücünün aracı kontrol edebilme konusunda tehlike arz ettiğini göstermektedir.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezaları Nelerdir?

Alkollü araç kullanmanın yaptırımları, bu durumda kaç kez yakalandığınıza göre değişmektedir. Bu durum aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

İlk Kez Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

yılı için bu durumun cezası TL’dir. Uygulanacak cezanın yanında ek olarak kişinin ehliyetine 6 ay süreyle el konulur. Belirtilen miktar cezanın tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 gibi bir indirim yapılmaktadır.

İkinci Kez Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Kişinin ikinci kez promil sınırını aşarak ehliyetini kaptırması durumunda ödeyeceği para cezası yılı itibariyle TL ‘dir. Cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25 oranında bir indirim yapılmaktadır. Ayrıca kişi ikinci defa alkollü yakalandığı için sürücü belgesine  2 yıl el konulur. Ayrıca ehliyetine 2 yıl el konulan sürücüler  “sürücü davranışları geliştirme eğitimine tabii tutulur. Kişinin alkol seviyesi promili aşması halinde ek olarak trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçundan yargılama yapılacaktır.

Üç veya Daha Fazla Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Kişinin promil sınırını aşarak funduszeue.info veya daha fazla kez yakalanması durumunda bu defa ödemesi gereken para cezası miktarı yılı itibariyle TL’dir. Cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ilgili miktarlar ödenirse % 25 oranında indirim uygulanır. Ayrıca bu defa ehliyetine 5 yıl süreyle el konulur. Ek olarak kişi psiko-teknik testine tabi tutulur.  6 aydan az olmamak kaydıyla hapis cezası uygulanır.

alkollü araç kullanma cezası

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü araç kullanma trafik kazalarının en büyük sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalara&#;

devamını oku

hayat sigortası tazminatı

Hayat Sigortası Tazminatı

Hayat Sigortaları, Sigorta Hukuku açısından oldukça önemli birer konu olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda sigortanın&#;

devamını oku

Bedeni Hasar Tazminatı

Bedeni Hasar Tazminatı, Sigorta Hukuku kapsamında düzenlenmiş olan oldukça önemli konulardan bir tanesidir. Trafik kazası&#;

devamını oku

gün ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Maddesinde anlatılan hususlar hükme bağlanmıştır.

 Uyuşturucu, uyutucu ve keyif verici gibi özelliklere sahip doğal ve sentetik psikotrop maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin karayollarında araç sürmelerinin yasak olduğu belirlenmiş, maddenin devamında; taksi veya dolmuş otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, çekici gibi araçlarla kamu hizmeti, yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler ile resmi araç sürücülerinin, alkollü içki almış olarak bu araçları süremeyecekleri, alkollü içki almış olarak araç kullandığı tespit edilen diğer araç sürücülerinden kanlarındaki alkol miktarı 0,50 promilin üstünde olanların araç kullanamayacakları hükme bağlanmıştır.

Anılan maddenin Alkollü içki almış sürücülerin ve kanlarındaki alkol miktarının tespiti esaslarının belirlendiği ve İkinci defa geri alma süresi sonunda sürücü, sürücü davranışı geliştirme eğitimine tabi tutulur ve başarılı olması halinde belgesi iade edilir.Üçüncü defa ve fazlasında ise, bu sürücüler, 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılırlar ve belgeleri 5 yıl süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutulurlar; bu süre sonunda yapılacak psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi neticesinde belgesinin iadesinde sakınca bulunmayanlara sürücü belgesi iade edilir. Muayene sonucunda sürücü belgesinin iade edilmesinde sakınca bulunanlara ise sürücü belgesi verilmeyeceği hükümlerine yer verilmiştir.  

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

E -devlet trafik cezası sorgulama ve ödeme linki üzerinden veya vergi dairesi, PTT şubeleri ve bazı bankalara ödeme yapılabilmektedir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Mahkeme kararıyla verilen adli para cezaları ödenmemesi durumunda hapse dönüşebilirken, trafikte alkollü araç kullanma cezası ise, idari para cezası olmasından dolayı ödenmemesi halinde hapis cezası uygulanmaz. Kişi hakkında icra süreci başlar. Ve bu para kişiden mutlaka tahsis edilir. İdari para cezası kararlarının kişiye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde indirim uygulanır gün içerisinde ödenmemesi halinde ise faiz işlemeye başlar. Ve bunun üzerine icra süreci başlatılır. Yani zor kullanılarak alınır.

Ancak kişi borcunu ödemiş ise cezanın iptali için mahkemeye başvurma hakkı bulunmaktadır. İtiraz olumlu sonuçlanırsa kişi ödediği parayı geri alma hakkına sahip olur.

Cezanın İptali İçin İtiraz Nasıl ve Nereye Yapılır?

Kişi iki farklı yere itiraz edebilir. Bunlardan biri Sulh Ceza Hakimliği diğeri ise İdare Mahkemesidir.

Sulh Ceza Hakimliğine itiraz için 15 günlük hak düşürücü süre söz konusudur. Bu süre tebliğ ile başlar. İdari para cezası kararı kişiye tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde itiraz edilmezse kesinleşir.

İdare mahkemesine yapılan itirazda ise 60 günlük hak düşürücü süre vardır. Hangi yola başvurulması konusunda bir avukata danışılmalıdır.

Alkolmetreye Üflememenin Cezası

Kolluk birimleri promil sınırı ölçmek istediğinde kişi eğer üflemez ise kişi hakkında bu durumun yaptırımı yılı için TL idari para cezası ve sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konulmasıdır. Eğer kişi alkolmetreye üflemediğinde kesilen ceza sonrasında üflemeye karar vermiş ise bu kez alkolden ceza kesilirse üflememeden dolayı aldığı ceza iptal olmaktadır. Çünkü aynı anda hem üflememekten hem de alkollü araç kullanmaktan ceza kesilmesi mümkün değildir.

Alkollü araç kullandığı tespit edilenlerin kanındaki alkol düzeylerinin belirlenmesinde kişinin itirazının olmaması halinde trafik zabıtasınca kullanılan teknik cihaz ölçümlerinin esas alınacağı, ancak itiraz halinde Adli Tıp Kurumunca yapılacak tahlil sonuçları ile belirlenen kandaki alkol oranının esas alınmasının gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. 

Alkollü Üfleme Yapıldıktan Sonra Hastane Raporu Alınabilir Mi?

Olay yerindeki tutanakları imzalamadan olay yerinden ayrılıp kendinize en yakın hastaneye kan testi verebilirsiniz. Her saat için 0,15 mil düşmüş olarak hesaplanmaktadır. Yani basit bir örnek verecek olursak saat da üflediğinizde 0,70 promil alkol çıktı ise ’da hastaneye test verdiğinizde 0,55 promil alkol çıkıyorsa polis ölçümü doğru demektir.

Danıştay Sekizinci Dairesinin günlü, E / sayılı kararı ile ilgili kararda;

Kişinin alkollü olduğunun trafik kontrolü sırasında saptanmasından sonra, bu ölçüme yapılan itiraz üzerine Adli Tıp Kurumunda yapılacak tahlile kadar geçen sürede kandaki alkol oranının azalması doğaldır. Ancak, alkol miktarı cihazla tespit edilen bir sürücünün, bu şekildeki bir ölçüm sonucuna itiraz etmesi durumunda, kesin işleme esas teşkil edecek olan kandaki alkol oranının idarece gecikmeksizin tespit edilmesi gerekirken olayda olduğu gibi, bu işlemin cihaz ile yapılan ölçümden uzun süre sonra yapılması sonucu ortaya çıkan değerden hareket edilerek, ilk ölçümün yapıldığı saatteki muhtemel alkol oranına göre işlem tesis edilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Bu durumda Adli Tıp Kurumunca yapılan tespitle, davacının kanındaki alkol oranının, yönetmelikle öngörülen sınırın altında kaldığı anlaşıldığından, tesis edilen işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Ehliyeti Geri Alma

  • İlk kez ehliyetine el konulan kişi 6 ayın sonunda para cezasını ödeyerek ehliyetini geri alabilir.
  • İkinci kez ehliyetine el konulan kişi 2 yıl sürenin sonunda idari para cezasını ödediğini gösteren belgeyi ibraz ettikten sonra ehliyetini geri alabilir.
  • Üçüncü kez yakalanan kişi ise 5 yıllık sürenin sonunda idari para cezasını ödediğinde ehliyetinin iadesini talep edebilir.

Ehliyet Nerden Geri Alınır?

Ehliyetine el konulan sürücülerin belgesine el koyan trafik birimine en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne sürenin bitiminden itibaren dilekçe ile başvurarak belgelerini geri alabilirler. Cezanın ödendiğine dair belgeyi ibraz etmeleri yeterlidir.

İstanbul’daki sürücüler, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü durağında metrobüsten inerek Trafik Şube Müdürlüğü’nden ehliyetlerini geri alabilirler.

Diğer tüm illerden ehliyetini geri almak isteyen sürücüler, belgesine el koyan trafik birimine en yakın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden geri alabilirler.

Konuyla ilgili sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Ayrıca güncel makalelerden haberdar olmak ve hukuk alanındaki gelişmeleri takip etmek için savunhukuk sayfasından bizi takip ediniz.

Bu yazımızda, Alkollü araç kullanma cezası yılında ne kadar, Alkollü araç kullanma cezası affı nasıl olur, Alkollü araç kullanma cezası mahkeme kararları nelerdir ve 2. defa alkollü araç kullanma cezası nedir konularına değineceğiz.

sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na (KTK) ve bu kanuna dayanılarak çıkartılmış olan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne (KTY) göre karayollarında uyuşturucu/uyarıcı madde tesirinde ve/veya alkollü iken araç kullanmak yasaktır (KTK m. 48/I, KTY m. 97/I). Bu durum trafik görevlilerince uygun teknik cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan promil ölçümleri neticesinde saptanır (KTK m. 48/II). Bu inceleme rutin bir uygulamanın parçası olabileceği gibi (KTY m. 97/II) trafik kazasının gerçekleşmesi durumunda yasal bir zorunluluk olarak da ortaya çıkabilir; bu gibi durumlarda teknik cihazla yapılan ölçüme itiraz eden sürücü, sağlık kuruluşuna sevk edilerek kan değerleri üzerinden alkol analizi yaptırılabilir (KTK m. 48/III).

Araç Değer Kaybı Davası – Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır, Değer Kaybı Talebi Şartları

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Sağlık kuruluşuna sevk edilen sürücülerin zamanla kanlarındaki alkol oranı düşeceğinden ilgili yönetmelik hükmü ile şöyle bir düzenleme yapma yoluna gidilmiştir:

Teknik cihazla yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilerek tespitin sağlık kuruluşlarında yaptırılması halinde, her iki tespit arasındaki süre, teknik cihazla ölçüm yapılmasına izin verilmemesi halinde ise kaza saati ile sağlık kuruluşunda yapılan tespit saati arasındaki süre göz önünde bulundurularak sağlık kuruluşunda yapılan tespit sonucuna ilk ölçümü yapan trafik kuruluşu tarafından her bir saat için 0,15 promil eklenmek suretiyle alkol oranı belirlenir ve çıkan sonuca göre işlem tesis edilir.”(KTY m. 97/V-b-3)

Yasada belirtilen promil değer eşiğinin aşılması durumunda sürücüye yasada öngörülen yaptırımlar uygulanır.

promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı (Hususi otomobil dışındaki araçlar için promil) tespit edilen sürücülere idari para cezası, sürücü belgesinin belli sürelerle geri alınması ve cezaî yaptırım olarak tezahür edebilir (KTK m. 48/V). Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüye:

Alkollu Arac Kullanma Cezasi 1 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

İdari para cezası ( yılı itibarıyla): Birinci defasında TL (% 25 İndirimli TL), İkinci defasında TL. (% 25 İndirimli ,25 TL), üç ve üçten fazlasında TL (% 25 İndirimli ,75 TL) idari para cezası uygulanır (KTK m. 48/V).

Ceza Puanı: Ayrıca her ihlal için 20 ceza puanı uygulanır.

Sürücü belgesinin geri alınması: Geriye doğru beş yıl içerisinde; ilk defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, 3 ve daha fazlasında ise 5’er yıl süre ile sürücü belgesi geri alınır.

Alkollü araç kullanma sebebiyle geri alınmış olan sürücü belgesinin iade edilebilmesi için; ilgili kişi hakkında trafik kurallarına aykırılık dolayısıyla sayılı Kanun hükümlerine göre verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması şarttır. (KTK m. 48/XIII)

Trafik Kazası Avukatı

Eğitim ve psiko-teknik değerlendirme: Sürücü belgesi 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; beş yıl süreyle geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Sürücülerin belgelerinin geri alma süresi sonunda iade edilebilmesi için yukarıda belirtilen şartların sağlanması ve Karayolları Trafik Kanununa istinaden (48&#;inci madde ve diğer bütün maddeler) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması zorunludur. (KTK m. 48/XI)

Adli ceza: Yaptırılan ölçümler neticesinde1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilenler (kazaya sebebiyet vermemiş dahi olsa) veya yasal sınırların üzerinde (Hususi otomobiller için , diğer araçlar için promil) alkollü olarak trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ayrıca TCK&#;nın &#;uncu maddesinden de işlem yapılacaktır (KTK m. 48/VI).

Ayrıca, eğer sürücü yaralanmalı veya ölümlü ya da kollukça müdahil olunan maddi hasarlı trafik kazasına karışma hali de dahil olmak üzere alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmemiş ise hakkında TL idari para cezası ( yılı itibarıyla), 2 (iki) yıl süre ile sürücü belgesinin geri alınması ve 20 ceza puanı uygulanır (KTK m. 48/IX).

TÜTÜN VE ALKOL KAÇAKÇILIĞI SUÇU

İkinci Defa Alkollü araç kullanma Cezası

Bu konuya yukarıda temas etmiş olmakla beraber uygulamada çokça sorulduğundan ayrı bir başlık altında özel olarak cevap vermek istedik. Buna göre ikinci defa alkollü araç kullandığı tespit edeilen sürücüye TL. (% 25 İndirimli ,25 TL), üç ve üçten fazla tespit edilen sürücüye ise TL (% 25 İndirimli ,75 TL) idari para cezası uygulanır (KTK m. 48/V).

Ayrıca geriye doğru beş yıl içerisinde; ikinci defa yapılan tespit üzerine 2 yıl, 3 ve daha fazlasında ise 5’er yıl süre ile sürücü belgesi geri alınır. Sürücü belgesinin iadesi için de yasal sürenin tamamlanmış olmasının yanı sıra, sayılı Kanun hükümlerine göre verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması şarttır. (KTK m. 48/XIII)

Zorunlu Trafik Sigortalarında Eş Değer Parça Uygulaması

Ikinci Defa Alkollu arac kullanma Cezasi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Alkollü Araç Kullanma Cezası affı

Alkollü araç kullanımı neticesinde sürücü belgesinin geri alınması uygulaması yasal bir uygulamadır. Bununla birlikte uygulamada bu konuda ciddi mağduriyetler oluşmakta ve kişilerde bu konuda bir af beklentisi oluşmaktadır. Öncelikle ifade etmek gerekir ki sürücü belgelerinin geri alınması hususunda af uygulaması yapılması pek rastlanan bir durum değildir. Hiç kuşkusuz bu konuda yasal bir düzenleme yapılması mümkündür, ancak bu yönde bilinen bir çalışma bulunmamaktadır.

Ceza puanı bulunan ve ehliyetlerine el konulan kişiler için ehliyet affı yapılmasına yönelik bir çalışma bulunup bulunmadığına dair, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle sunulmuş, 06/07/ tarih ve 7/ sayılı yazılı bir soru önergesi mevcuttur. Ancak bu önergeye İçişleri Bakanı tarafından -bu yazının yayınlandığı tarih itibariyle- herhangi bir yanıt verilmiş değildir.

Tütün – Alkol (TEKEL) Ruhsatı İptali İşlemine Karşı İptal Davası Yürütmeyi Durdurma (YD) Kararı

Alkollü araç kullanma hapis cezası

Yasalarımızda alkol kullanımı kural olarak suç olmadığı gibi yasak da değildir. Sadece saldırgan sarhoşluk hâli kabahatler kanunu kapsamında idari yaptırıma tâbi tutulmuştur (K.K, m. 35). Bununla birlikte, alkollü araç kullanımı trafik güvenliğini tehlikeye soktuğundan yasa koyucu tarafından yasaklanmış ve belli bir oranı geçen alkol kullanımı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu (TCK ) kapsamında değerlendirilmiştir.

Yapılan tespit sonucunda, promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.

Hususi otomobil sürücüleri bakımından promilin, diğer araç sürücüleri bakımından promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi hâlinde, ayrıca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.” (KTK m. 48/VI-VII)

sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun ’uncu maddesi incelendiğinde:

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” hükmünü içerdiği görülmektedir.

Bununla birlikte alkollü araç kullanımı neticesinde can ve mal kaybı gerçekleştiğinde gerek taksirle ölüme sebebiyet verme suçuna ilişkin TCK 85 ve gerekse taksirle yaralama suçunu düzenleyen TCK Madde hükümleri kapsamında manevi unsurun değerlendirilmesi sürecinde (taksir-bilinçli taksir) dikkate alınacağı kesindir. Suçun bilinçli taksirle işlendiğine kanaat getirildiği durumlarda verilecek ceza taksirli haline göre verilecek ceza üzerinden üçte birden yarısına kadar arttırılarak hesaplanır (TCK 22/3).

Alkollü Araç kullanma Hapis Cezası Paraya Çevrilmesi

sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Maddesi hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi hususunu düzenlemektedir. Buna göre;

  • Mahkeme uygun görürse kısa süreli hapis cezalarını (bir yıl ve daha az süreli) adli para cezasına çevirebilecektir. Bu konuda takdir yetkisi vardır. (TCK 50/1-a)
  • Ancak eğer kısa süreli hapis cezası 30 gün veya daha az ise ve sanığın daha önce hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması şartıyla çevirmek zorundadır. (TCK 50/3)
  • Eğer sanık 18 yaşından küçük ise ya da 65 yaşından büyük ise, bir yıl ve daha az süreli hapis cezası vermiş ise para cezasına çevirmek zorundadır. (50/3)
  • Suç eğer taksirli suç ise, diğer şartlar da varsa, 1 yıldan uzun süreli de olsa hapis cezası para cezasına çevrilebilir. Ancak bu hüküm bilinçli taksir halleri için uygulanamaz. (TCK 50/4)

Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları

Alkollü araç kullanmadan kaynaklı ceza davaları temel olarak ikiye ayrılabilir. Eğer kaza oluşmamış ise sadece trafik güvenliğini tehlikeye sokmaktan ötürü TCK ’dan kaynaklı bir ceza davası söz konusu olacaktır. Buna karşılık eğer can kaybı ve yaralama ile sonuçlanan bir kaza söz konusu olmuş ise bu durumda ilgili yasa hükümleri uygulanacak, alkollü araç kullanımı ise manevi unsurun değerlendirilmesi sürecinde dikkate alınacaktır.

Bu konuda çok sayıda Yargıtay kararı mevcuttur. Bunların tamamını burada vermeye imkan yoktur. Bununla birlikte örnek olarak bazı kararlara yer vermekle yetinebiliriz:

“Görüldüğü gibi, dosya kapsamından sanığın alkollü olarak araç kullandığı sabit ise de, emniyetli bir şekilde araç kullanamayacağına ilişkin herhangi bir bilgi veya belge bulunmamaktadır. Her ne kadar olay tutanağında sanığın süratli bir şekilde araç kullandığı belirtilmişse de süratinin ne olduğu konusunda somut bir bilgi veya belge bulunmadığı gibi, olay yerine çağırılan trafik görevlilerince sanık hakkında yalnızca alkollü araç kullanmak ve araçta yaptırdığı değişikliği tescil ettirmeden araç kullanmak eylemleri nedeniyle idari yaptırım uygulanmış, süratli araç kullanmak ile ilgili bir işlem yapılmamıştır. Akabinde hastaneye götürülen sanığın, ileri derecede alkollü olduğuna ilişkin rapor düzenlenmiş, ancak emniyetli bir şekilde araç kullanamayacak hâlde olduğuna ilişkin olarak uzman hekim tarafından verilmiş bir rapor da bulunmamaktadır. O hâlde, sanığın yalnızca alkollü araç kullanması nedeniyle TCY’nin /3. maddesi uyarınca cezalandırılmasına olanak bulunmamaktadır” (CGK, , /)

“Oluş ve dosya içeriğine göre, Sanığın olay günü alkollü olarak cadde üzerindeki taksi durağında park halinde duran ticari taksiyi, sahibinden habersiz çalıştırıp yola çıktığı, Sıtkıpaşa caddesine dönüş yapmak istediği sırada yaya kaldırımına çarptıktan sonra direksiyonu toplayarak aynı caddeyi takiben, Yılmaz Akpınar bulvarına doğru seyir halinde iken trafiğe kapalı ve yol yapımının devam ettiği olay mahallinde aracın ön tanpon ve çamurluk kısmıyla asfalt yığınına çarpıp bunların üzerinden ilerdeki kum yığınının üzerine çıkarak tek taraflı kazaya sebebiyet verdiği olayda, alınan doktor raporunda sanığın orta derecede alkollü olduğunun belirtilmesi ve trafik görevlileri tarafından tutulan tarihli tutanağa göre alkolün etkisiyle güvenli sürüş melekelerini kaybetmiş ve emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olmasına rağmen araç kullandığının tespit edildiğinin belirtilmesi karşısında sanığa atılı trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçunun unsurları itibariyle oluştuğu gözetilmeden, mahkumiyeti yerine, yolun trafiğe kapalı olması nedeniyle trafiğin güvenliğinin tehlikeye düşürülmesinden bahsedilemeyeceği ve sanığın kendisinin yaralandığı olayda, kast veya olası kastın oluşmayacağı şeklindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçelerle beraatine karar verilmesi” (bozmayı gerektirmiştir) (funduszeue.info, , /)

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanan kişilere TL idari para cezası tatbik edilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Alkollü araç kullanma cezası bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine ödenir.

Alkolden Alınan Ehliyet Nereden Geri Alınır ?

Alkolden alınan ehliyet bulunduğunuz yer trafik tescil şube müdürlüğünden yılında geri alınır.

Alkolden Ehliyet Kaptırma Sicile İşler mi?

Alkolden ehliyet kaptırma adli sicile işlemez ancak Emniyet Genel Müdürlüğü sistemine işlenir.

Alkollü araç kullanma cezası ne kadar? alkollü araç kullanma suçu, cezası ve promil sınırı

Alkollü araç kullanımı emniyet güçleri tarafından en yoğun kontrol edilen ihlaller arasındadır. Bu durumun hayati bir sebebi bulunmaktadır. Alkollü sürücüler yüksek oranda muhakeme yeteneklerini ve kontrollerini kaybetme eğilimindedirler. Bu durum yalnızca onların ve kullandıkları araçların değil trafikteki tüm insanların hayatlarını çok yüksek oranda tehlikeye atmaktadır. Bu sebeple alkollü araç kullanımına yasalar ile düzenlenen cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Alkollü araç kullanımının cezası her alkollü sürücüye uygulanmaz. Yasalarla belirlenen sınırlar aşıldığında sürücüler cezai yaptırımlarla karşılaşırlar. İşte alkollü araç kullanma suçu, cezası ve promil sınırı…

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

  • Alkollü araç kullanma cezası yılı için 4 bin 64 TL’dir. Bu ceza ilk defa alkol promil limitini aşan sürücüler için uygulanır. Uygulanacak para cezasının yanı sıra sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konur.
  • İkinci defa promil sınırını aşan sürücüler için uygulanacak para cezası 5 bin 96 TL olarak belirlenmiştir. İkinci defa alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin ehliyetlerine ise 2 yıl boyunca el konulur.
  • Promil sınırını üçüncü defa aştığı tespit edilen sürücülere 8 bin TL para cezası uygulanarak ehliyetlerine bu defa 5 yıl süreyle el konur.

Tüm bunların yanı sıra promil değeri üzerinde olan sürücüler kaçıncı kez sınırı aştığına bakılmaksızın cezai yaptırımların yanı sıra trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan da yargılanırlar. Kesilen cezalar 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 15 indirim uygulanır. Kesilen cezalar idari para cezası kapsamında olduğundan ödenmediği takdirde hapse dönüştürülmez, icra yolu ile tahsil edilir.

Alkollü Araç Kullanma Promil Sınırı

Alkollü araç kullanan sürücülere cezai işlem uygulanabilmesi için belirlenen sınırlar hususi araçlar için promil, bunun dışında kalan araçlar için promil olarak belirlenmiştir. Bu promil sınırları üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücülere idari para cezası verilir ve ehliyetlerine el konur. Tüm sürücüler için ise promil üst sınır olarak belirlenmiştir. promil üzeri alkollü olduğu tespit edilen sürücüler Türk Ceza Kanunun maddesi kapsamında suç işlemiş sayılır ve buna göre cezalandırılır.

Alkollü Araç Kullanma Suçu

Alkollü araç kullanma cezası Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmiştir. Buna göre yapılan tespit sonucunda promil değeri üzerinde olan sürücüler hakkında ayrıca TCK uncu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır. Bu maddeye göre kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. promil üzerinden alkol kullanımı tespiti yapılan sürücüler için cezai süreç başlayacağı gibi idari para cezası ve ehliyete el koyma yaptırımı da uygulanır.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ehliyete El Koyma

Alkollü araç kullanırken promil sınırı üzerinde uygulanan cezalar arasında sürücülerin ehliyetine belirli bir süre el konması da vardır. Buna göre ilk defa promil sınırı üzerinde tespit edilen sürücülerin ehliyetlerine 6 ay süreyle el konur. İkinci defa promil sınırını aşan sürücülerin ehliyetlerine ise 2 yıl süreyle el konur. Üçüncü defa promil sınırı üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konur.

Ehliyetine el konan sürücüler belirtilen sürenin sonunda idari para cezalarının ödeme dekontlarıyla birlikte ehliyetlerini geri alabilirler.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları

Ehliyetine el konulan sürücüler elbette bu yönde itirazda bulunabilirler. İtirazı lehine sonuçlanan sürücüler ehliyetlerini geri alabilirler. Alkollü araç kullanma cezası itiraz ya da iptali için başvuran sürücüler hiç veya cezaya yeterli seviyede alkol almadığı yönünde itirazda bulunabilirler. Bunun haricinde alkol seviyesi ölçümü yapan cihazların hukuka aykırı olarak kullandırılmış olması veya alkol metrenin 6 aylık bakımlarının yapılmamış olduğu gibi itirazlarda bulunabilirler.

Alkollü araç kullanımında ceza alan sürücüler cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemelerinde itirazda bulunmalıdırlar. Aksi halde cezaları kesinleşmiş olur. Bununla birlikte eğer alkollü araç kullanma cezası yanında bir idari yaptırım kararı da verilmiş ise kararı veren kolluk biriminin bulunduğu İdare Mahkemesine 60 gün içinde başvuru yapılabilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Adınıza yazılan alkollü araç kullanma cezası ya da trafik cezalarını E-devlet üzerinden kolayca öğrenebilir ve ödeyebilirsiniz. Bunun haricinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir idaresi Başkanlığından da trafik cezalarınızı ödeyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası