bel fıtığı felç yaparmı / Patlamış fıtık ameliyat edilmezse bunlar oluyor! 24 saat içinde - Sağlık Haberleri

Bel Fıtığı Felç Yaparmı

bel fıtığı felç yaparmı

Bel ağrısı ihmal edilirse felce neden olabilir

Doçfunduszeue.info Topsakal, "Bel fıtığı ile dar kanal hastalıkları çoğu zaman karıştırılıyor. Dar kanal, zamanında tedavi edilmezse sonuçları itibariyle hastayı geri dönüşü çok zor bir durumun içine sokar. Özellikle ayağında felç başlamış hastaların hemen ameliyat edilmeleri gerekir" dedi.

Türkiye'nin sayılı kadın beyin cerrahlarından Doç. Dr. Cahide Topsakal dar kanal hastalığıyla ilgili sözlerine şöyle devam etti:

"Dar kanal, omurgayı oluşturan omur kemiklerinin ortasında yer alan omurilik kanalının ön-arka ve/veya sağ-sol çaplarının daralarak, yukardan aşağı içinden geçen omuriliği bazı seviyelerde boğmasıdır. Omurilik kanalının yanlarında her seviyede birer çift sinir kökü kanalı yer alır. Dar kanal bazen de bu ince kemik kanallarının daralarak, sinir köklerini içinden geçtiği sırada gelişir. Dar kanal ameliyatında genellikle arkadan omuriliğe basıp onu sıkıştıran kemik yapılar çıkartılır. Yanlarda sinir köklerine basan ve yan olukları daraltan kemik uzantılar tıraşlanır

Fazla kemik aldığımız için taşıma gücü düşen ve hatta kayma tehlikesi taşıyan omurga platin denen (aslında titanyum) metal vida ve rodlarla desteklenmelidir. Bu metaller takıldıktan sonra vücudun kendi kemik yapısı gibi davranacak ve hasta bunların varlıklarını hissetmeyecektir. Titanyumun vücutta alerji yapma riski nerdeyse yok denecek kadar azdır. Birkaç ay içinde omurganın kendisi birbirine kaynayacağından metallere binen yük azalacaktır. Bu metaller MR filmi almaya kesinlikle uygundur. Dar kanal hastaları en az bel fıtıklı hastalar kadar, hatta onlardan daha fazla teşhis ve tedavide önem taşırlar. Çünkü bu hastalar ya bel fıtığı tanısı almış ve tedavileri ileri yaşları nedeni ile rafa kaldırılmış hastalardır ya da ameliyatta platin takmayı gerektirdikleri için korkutucu ve riskli hastalık grubunda kabul edilip bilerek ihmale uğramışlardır. Oysa dar kanal zamanında tedavi edilmezse sonuçları itibariyle hastayı geri dönüşü çok zor bir nörolojik tablo içine sokar.

Yayınlar bulguları yerleşmiş ve felç başlamış bir yıllık vakaların ameliyatlarının taze vakalar kadar iyi sonuç vermeyeceğini, hatta iki yıllık vakaların ameliyatının ise nerdeyse boşuna olduğunu bildirse de elde ettiğimiz ameliyat sonuçlarına göre bu hastalar kaçıncı yılda olurlarsa olsunlar mutlak ameliyat edilmelidirler. Ameliyat aşamasına gelen hastanın, özellikle ayağında felç başlamış hastanın başka yöntemlerle kesinlikle oyalanmaması gerekmektedir. Dar kanal bel fıtığına benzer bulgular verse de farklı özellikleri vardır. Dar kanal hastaları hafif öne eğik yürürler. Hasta uzun süre ayakta kaldığında ya da yürümeye başladığında bacaklarının tekine ya da genellikle her ikisine birden sadece ağrı ya da sadece uyuşma ya da sadece kuvvetsizlik ya da bunlardan birkaçı bir arada gelir. Oturmak ya da bir süre dinlenmek zorunda kalır. Daha sonra yürümeye devam eder. Zamanla sorunsuz gidebildiği yürüme mesafesi kısalır. Yürüme mesafesi birkaç adıma inenler veya tamamen yatağa bağımlı kalan hastalar vardır. Bu aşamada yapılan ameliyat yürüme mesafesi henüz fazla kısalmamış olana göre daha az yüz güldürür. "

Zamanında tedavinin önemli olduğunu ifade eden Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, "Bu hastalık, bel fıtığını hatırlatsa da farklı özellikler gösteriyor. Eğer zamanında tedavi edilmezse yatağa bağlayacak kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Cerrahi operasyonun riski var mı? Son zamandan yapılan bazı haberlerde vidaların körlemesine gönderildiği, bu nedenle felçlerin oluşabileceği ve bunu önlemek için yeni geliştirilmiş robot denen görüntüleme yönteminin nerdeyse şart olduğu gibi ifadeler kullanılmıştır. Vidalar bugüne kadar ne dünyada, ne de Türkiye'de, spinal instrumantasyon yapılan merkezlerinde asla ve asla körlemesine gönderilmemiştir. Daima skopi denen görüntüleme yöntemi ile vida yönlendirilmesi sağlıklı bir şekilde uygulanmıştır ve halen de uygulanmaktadır. Bu cihaz hemen hemen her hastanede bulunmaktadır. İşinin ehli ve yıllarını vida uygulamakla geçirmiş tecrübeli hekimler neredeyse skopiye bile gerek kalmadan doğru vida uygulaması yapmaktadır. Bu işlemde robot gibi kompüterize cihazlara da gerek olmamaktadır. diye konuştu.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, omurlar arasında bulunan kıkırdak dokunun zorlanması sonucunda zamanla yırtılması ve sinir köklerinin sıkışması ile meydana gelir. Bel fıtığı genellikle bel omurlarının son ikisinde kendini gösterir. Bel fıtığı ağrısı ise bel bölgesindeki sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir ağrıdır. Fıtıklaşma, omurganın herhangi bir düzeyinde meydana gelebilir. Bel fıtığının belirtileri genellikle bacaklara ve ayaklara yayılan ağrı ile kendini gösterir. Bu rahatsızlık kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır.

Felç, vücudun belli bir bölümünün sinir uyarısını kaybetmesi sonucu görülür. Bunun için önemli miktarda beyin veya sinir dokusunun hasar almış olması gerekir. Bel fıtığı ise genellikle bacağa giden tek bir sinir kökünü etkiler. Dolayısıyla “felç” tanımı bu hastalık için çok ağır bir ifadedir. Bel fıtığı ameliyatında tam tersine, fıtık tarafından ezilmiş olan sinir kökü baskıdan kurtarılmaktadır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri, halk arasında bel ağrısı diye bilinse de bel ağrısından ziyade daha çok kalçada ya da bacakta ağrı oluşturur. Bel ağrısının bu duruma eşlik etmesi kişiden kişiye değişebilir. Bel fıtığı genel olarak kendisini kalçalara, bacaklara ve ayaklara yayılan ağrı ile belli eder. Bunların yanı sıra bel fıtığının belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalça ve bacakta ağrı,
  • Uyuşma ve karıncalanma,
  • Bel ağrısı,
  • Kaslarda görülen zayıflık,
  • Ayak parmak ucunda duramamak,
  • Yürümede zorlanmak,
  • Hareketlerde büyük ölçüde kısıtlamalar,
  • Otururken ve kalkarken güçlük çekmek,
  • İdrar tutamama,
  • Çabuk yorulma,
  • İleri evrelerde bacakta güç kaybına da sebep olabilir.

Bel Fıtığına Neden Olan Risk Faktörleri Nelerdir?

Bel fıtığı, hemen hemen her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Erken tanı ve tedavi iyileşme ihtimalini oldukça artırmaktadır. Bel fıtığına neden olan risk faktörleri ise şunlardır;

  • Sıvı kaybına neden olduğu için sigara kullanımı,
  • Fazla kilo ve hareketsiz yaşam tarzı,
  • Uzun süre eğilerek çalışmak,
  • Masa başı işte çalışan kişiler,
  • Mesleği şoförlük olan kişiler,
  • Gebelik,
  • Spor yapmamak veya sporu yanlış yapmak da bel fıtığına neden olabilir.

Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?

Bel fıtığı teşhisi için hastanın öncelikle bir doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Tanı sürecinde klinik muayene çok önemlidir. Klinik muayene bulgularının desteklenmesi ve ayırıcı tanı için MR görüntüleme en önemli tanı aracıdır. Bacakta ve ayakta güç kaybı gelişen vakalarda hastalığın gidişatını değerlendirmede EMG yardımcı olur. Sonuçlara bağlı olarak tedavi planlaması yapılır.

Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bel fıtığı tedavisinde, hastada semptom ve şikayetlerin ne kadarının gözlemlendiği önemlidir. Hasta, hafif belirtiler gösteriyorsa tedavide ilaç kullanımıyla fıtığın sebep olduğu ağrılar azaltılabilir. Bu ilaçlar ağrı kesiciler ve kas gevşeticilerdir. Hasta bel fıtığı belirtilerini çok şiddetli yaşıyorsa bel fıtığı tedavisinde ameliyat gerekebilir. Fizik tedavi sıklıkla yapılır ve bu tedavide amaç kasların güçlendirilmesidir.

Bel bölgesinde bulunan ve vücudun temel iskelet yapısını oluşturan omur denen kemik yapıların arasında destek görevi yapan, hareketlerde sürtünmeyi en aza indiren diskal yapı zamanla dejenere olabileceği gibi ters hareket, ağır kaldırma ve benzeri nedenlerle yerinden oynayabilir. Her iki omur arasından çıkarak özellikle bacaklara doğru ilerleyen sinirler bu diskal yapının yer değiştirmesi nedeni ile baskı altında kalabilirler. Sonuç olarak bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik gibi problemler oluşabilir. İleri evre hastalıkta ani idrar kaçırma problemleri dahi oluşabilir.

Bel fıtıklarının %'i Fizik Tedavi ve egzersiz uygulamaları ile düzelebilmektedir. Fizik Tedavide yüzeyel ve derin ısıtıcılarla kan akımının artması ve iyileşmenin hızlanması sağlanır. Ağrı kesici ve kas güçlendirici elektrik akımları ile hastanın ağrısı kesilir ve zayıflamış kaslar güçlendirilir.

Traksiyon denilen elektrikli bel çekme sistemleri ile bel vücut ağırlığı oranlarında çekilerek omurga aralıklarının açılması, fıtığın küçülmesi ve sinir basısının azalması sağlanır. Fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizlerle de beli destekleyen kaslar güçlendirilerek belin stabilitesi arttırılır. Uygulanacak diyet programı ile kilonun azaltılması da bele binen yükü azaltacağından şikayetlerin gerilemesini sağlar.

Bel Fıtığında Ameliyatı Gerektiren 5 Durum Nedir?

Ameliyatı zorunlu kılan durumlar olmadığında cerrahi önermiyoruz. Fıtık tedavisinde cerrahi olmayan yöntemlerle mücadele edildikten ve tedavi gerçekleşmedikten sonra ameliyatın gerekli olduğu durumlar vardır. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hastanın bacağında fıtığa bağlı güç kaybı,
  • Özellikle düşük ayak gibi nedenlerle yürümenin bozulması,
  • Çok ağrılı bir durum olan dış fıtıklar,
  • “Cauda Equina” adı verilen birçok sinir kökünün etkilenmesi,
  • Uzun süreli medikal tedaviye yanıtsız ve ilerleyici ağrı varlığı bu durumlarda ameliyat gerekli olmaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Riskli midir?

Günümüzde bel fıtığı ameliyatları mikroskop veya endoskop kullanılarak yapılmaktadır. Bu gelişmiş yöntemler sayesinde cerrahlar sinirleri ameliyat esnasında zedelemek veya sinirlere zarar vermek gibi ameliyat komplikasyonlarından büyük oranda kaçınmış olurlar. Sinir zedelenmeleri bu yöntemler sayesinde azaldığı için son yıllarda cerrahiye bağlı sorunlar oldukça azalmıştır.

Bel Fıtığı Kendi Kendine Geçer mi?

Bazı bel fıtıkları, herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendi kendine küçülebilir ve düzelebilir. Ancak bu durum uzman tarafından muayene ve inceleme sonrası belirlenir. Doktor, muayene ve görüntüleme sonrasında hastaya ameliyat önermeyebilir ve bel fıtığı kendi kendine geçebilir.

Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı ileri yaşlarda daha sık görülse de genç yaşlarda da görülebilir. İleri yaşlarda görülmesinin sebebi yaşlanmaya bağlı olarak omurgada ki disklerde bulunan sıvının azalmasıdır. Ayrıca sigara kullanan kişilerde ve fazla kilolu olan kişilerde görülme riski daha fazladır.

Bel Fıtığı Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

Bel fıtığı olan kişiler; ani hareketlerden kaçınılmalı, yukarı doğru uzanmamalı, ağır kaldırılmamalı, hafif sporlar yapılmalı, beli zorlamaktan kaçınmalı, uzun süreli olarak aynı pozisyonda kalınmamalı, eğilirken dizleri kırarak eğilmeye dikkat edilmeli, omurgayı zorlayacak ve zedeleyecek hareketler yapılmamalı, kilo kontrolünü sağlamalı ve fazla kilo almamaya dikkat edilmeli. Bel fıtığı olanlar bu hususlara dikkat ederek ağrılarının artmasını engelleyebilir ve başka bel fıtıklarının oluşmasını önleyebilirler.

Bel Fıtığı Ameliyat Sonrası Tekrarlar mı?

Bel fıtığı ameliyatından sonra fıtığın tekrarlama riski olsa da bu risk oldukça düşüktür. Ameliyat olan 10 kişiden 9&#;unda bel fıtığı tekrarlamaz. Bel fıtığının tekrarlamasına neden olan faktörler arasında sigara kullanımı ve fazla kilolu olmak gibi önemli etmenler yer almaktadır. Bu sebeple ameliyat sonrası hastanın sigara kullanmaması, şekerli gıdalardan uzak durması, dengeli beslenmesi ve uzman tarafından önerilen egzersizleri düzenli olarak yapması gerekmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bel fıtığı ameliyatları sonrası aktif ve sağlıklı kalmak önemlidir. Genel sağlık durumu dışında hastanın bel kaslarının da güçlendirilmesi gerekir. Ameliyattan hafta sonra tüm hastalarımızın kaslarını güçlendirecek birtakım önlemler alıyoruz. Bu önlemler hem ameliyat öncesinde hem de sonrasında hastanın işine yaramaktadır. Kilolu ve hareketsiz birine göre aktif spor yapan biri ameliyat sonrası çok daha hızlı iyileşme gösterir.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Tıbbi Kadro

google yıldız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası