ezan okunmadan 10 dakika önce namaz kılınır mı / Sabah Ezanı Okunmadan Namaz Kılınır Mı? Sabah Namazı Ezandan Önce Kılınır Mı? - Yaşam Haberleri

Ezan Okunmadan 10 Dakika Önce Namaz Kılınır Mı

ezan okunmadan 10 dakika önce namaz kılınır mı

NAMAZ VAKİTLERİYLE İLGİLİ HÜKÜMLER

Arama:     

TERTİP ÜZERE KILINAN NAMAZLAR &#;&#; Sabah Namazının Vakti

İnsan ancak, vaktin girdiğinden emin olduğunda veya iki adil şahidin bunu bildirdiğinde, namaz kılmaya başlayabilir. Dakik olarak namaz vaktine riayet ettiğine emin olduğumuz kişinin ezanına veya haberine güvenildiği taktirde bir kişinin haberi de yeterlidir.

Kör veya hapiste olan ve vaktin girdiğine emin olamayan kimseler, vaktin girdiğine emin olacakları şekilde namazı geciktirmeleri gerekir. Bulut, toz bulutu gibi doğal bir engelden dolayı, vaktin girdiğine emin olunamayan durumlarda da, ihtiyaten farz olarak hüküm aynıdır.

Açıkladığımız yollardan biriyle kendisine namaz vaktinin girdiği kesinleşen kimse, namaz kılmaya başlar ve namaz esnasında namaz vaktinin girmediğini anlarsa, namazı batıldır. Namazdan sonra, namazın tamamını vaktinden önce kıldığını anlarsa, yine namazı batıldır. Namaz esnasında vaktin girdiğini anlarsa veya namaz bittikten sonra, namaz kıldığı anda vaktin girmiş olduğunu anlarsa namazı sahihtir.

İnsan ancak, namaz vaktinin girdiğinden emin olduktan sonra namaza başlaması gerektiğinin farkında olmaz; ama namazdan sonra namazın hepsini vaktinde kıldığını anlarsa, namazı sahihtir. Ama namazın bütününü vaktinden önce kıldığını veya önce mi, yoksa vaktinde mi kıldığını bilmezse namazı batıldır. Hatta namazdan sonra, namaz esnasında vaktin girmiş olduğunu anlasa dahi, namazını yeniden kılmalıdır.

Vaktin girdiğinden emin olup namaza başlar ancak namazda iken vaktin girip girmediğinden şüpheye düşerse, namazı batıl olur. Ama namazda iken, vaktin girdiğinden emin olur ancak namazın şimdiye kadar kıldığı kadarının vakit içinde olup olmadığından şüpheye düşerse, namazı sahihtir.

Namaz vakti öylesine dar olur ki bazı müstehap-ların yapılması durumunda, namazın bir miktarı vakit dışında kılınacak olursa, o müstehaplar yapılmamalıdır. Örneğin, kunut okunduğunda namazın bir miktarı vakit dışında kılınacaksa, kunut okunmamalıdır. Eğer müstehap ameli yaparsa; en azından namazının bir rekâtı vaktinde kılınmışsa, namazı sahih olur.

Sadece bir rekât namaz kılınacak kadar vakit kalırsa, namaz eda niyetiyle kılınmalıdır. Ancak bilerek bu zamana kadar namaz geciktirilmemelidir.

Yolcu olmayan kimsenin akşama sadece beş rekât kılabilecek ölçüde vakti kalırsa, öğlen ve ikindi namazlarının her ikisini de sırasına göre kılmalıdır. Eğer daha az vakit kalmışsa, yalnızca ikindi namazını kılmalı ve sonra öğlen namazını kaza etmelidir. Gece yarısına beş rekât kılınacak kadar vakit kalırsa, akşam ve yatsı namazları sırasıyla kılınmalıdır; eğer daha az vakit kalırsa, önce yatsı namazı ve daha sonra akşam namazı kılınmalıdır. Ancak farz ihtiyat gereği akşam namazı eda ve kaza olduğu niyet edilmeksizin kılınmalıdır.

Yolcu olan bir kimsenin akşama, üç rekât namaz kılacak kadar vakti kalırsa, öğlen ve ikindi namazını sırasıyla kılmalı ve eğer daha az vakti kalırsa, sadece ikindiyi kılmalı ve daha sonra öğleni kaza etmelidir. Gece yarısına dört rekât namaz kılacak kadar vakit kalırsa, akşam ve yatsı namazını sırasıyla kılmalıdır. Üç rekât namaz kılacak kadar vakit varsa, önce yatsı namazını kılmalı, böylece akşam namazının bir rekâtını vaktinde yerine getirmiş olur. Eğer üç rekâttan daha az vakit kalırsa, yalnızca yatsıyı kılmalı ve daha sonra eda ve kaza olduğunu niyet etmeksizin akşam namazını kılmalıdır. Eğer yatsıyı kıldıktan sonra, gece yarısına bir rekât veya daha fazla kılınacak kadar vakit kaldığı anlaşılırsa, hemen akşam namazını eda niyetiyle kılması gerekir.

Namazın ilk vakitte kılınması, müstehaptır. Bu konu özellikle tavsiye edilmiştir. Vaktin evveline ne kadar yakın olursa daha iyidir. Fazilet vaktinin geçmemesi şartıyla, cemaatle kılınması gibi iyi bir yönü olursa, geciktirmenin sakıncası yoktur.

Vaktin evvelinde namaz kılmak istediğinde özrü olduğundan dolayı teyemmüm ederek namaz kılması gereken kimse, vaktin sonuna kadar özrünün ortadan kalkacağından ümidini keserse veya geciktirirse teyemmüm dahi alamayacağını bilir veya buna ihtimal verirse, vaktin evvelinde teyemmüm ederek namaz kılabilir. Ama özrünün kalkmasından ümidini kesmezse, özrü kalkana veya ümidini kesene kadar sabretmelidir. Sonra da özrü kalkmazsa vaktin sonunda namazını kılmalıdır. Namazın sadece farzlarını kılacak kadar beklemeğe gerek yoktur. Örneğin ezan, ikame, kunut gibi müstehapları yapmak için de vakti varsa, teyemmüm edebilir ve müstehapları da yerine getirebilir. Teyemmüm dışındaki diğer özürlerde, özrünün ortadan kalkacağından ümidini kesmese dahi vaktin başlangıcında namazını kılabilir. Vaktin ortasında özrü kalkarsa, bazı yerlerde namazını yenilemesi gerekir.

Namaz hükümlerini bilmeyen ve bu yüzden de sahih bir şekilde namazını kılamayan veya namazdaki şüphelerin hükmünü bilmiyorsa; bu hükümlerden biriyle namazda karşılaşacağını ve öğrenmediği için bir farzı terk etmek zorunda kalacağına veya harama bulaşacağına ihtimal verirse, bunları öğrenmek için namazını geciktirmelidir. Ama doğru bir şekilde namazını kılacağını ümidiyle namaza başlar, namazda da böyle bir durumla karşılaşmazsa, namazı doğrudur. Fakat hükmünü bilmediği bir konuyla karşılaşırsa vazifesi olduğuna ihtimal verdiği iki taraftan birine amel etmeli ve namazı tamamlamalıdır. Daha sonra hükmü sormalı, batıl olmuşsa namazını yenilemeli, doğru ise iade etmesine gerek yoktur.

Namaz için vakit müsait olur, alacaklı da alacağını isterse mümkün olduğu takdirde önce borç verilmeli ve daha sonra namaz kılınmalıdır. Yine acele yapılması gereken farz bir işle karşılaşılırsa, önce o iş yapılmalıdır. Meselâ, caminin necis olduğu görülürse, önce cami temizlenmeli ve daha sonra namaz kılınmalıdır. Böyle bir durumda önce namaz kılınırsa, günah işlenmiş olur; ama kılınan namaz sahihtir.

TERTİP ÜZERE KILINAN NAMAZLAR &#;&#; Sabah Namazının Vakti

Sabah ezanı okunmadan &#;nce namaz kılınır mı? iİmsak vakti girince sabah ve yatsı namazı kılınabilir mi

Haberin Devamı

Sabah ezanı okunduktan sonra sabah namazı kılınabilmektedir. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıktığı için sabah namazının kılınabileceği de söylenmektedir. Sabah ezanı okunmadan önce de sabah namazının kılınıp kılınmayacağı ise imsak vaktine bağlı olarak ifade edilebilmektedir.

Sabah ezanı Okunmadan Önce Namaz Kılınır mı?

Her vaktin namazı, kendi vakti girdiğinde kılınır. Namazın vakti girdiğinde bir sonraki namazın vakti girene kadar namazın kılınma süresinin olduğunu söylemek mümkündür. Yatsı namazından sonra ise sabah namazının vakti girmektedir. Ancak yatsı namazının vakti, imsak vaktinin girmesiyle birlikte çıkmaktadır. Bu durum ise sabah namazının ezan okunmadan önce de kılınıp kılınamayacağına dair sorular oluşturmaktadır. İmsak vaktinin girmesi ile birlikte güneşin doğuşuna kadar sabah namazının vaktinin devam ettiğini söylemek de mümkündür.

Haberin Devamı

İmsak Vakti Girince Sabah ve Yatsı Namazı Kılınabilir mi?

İmsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti çıkmaktadır. Bu durumda ise sabah namazı henüz okunmamış olsa bile sabah namazının kılınması mümkün olmaktadır. Ancak imsak vaktinin girmesiyle birlikte yatsı namazının vakti geçmiştir. Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir. Ancak sabah namazının okunmasını beklemeden imsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı kılınabilmektedir. Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Sabah namazının vakti, güneşin doğuşu ile birlikte çıkmaktadır.

Namazların Cem Edilmesi, Kazaya Kalmasından Çok Daha Hayırlıdır

Özellikle Türkiye`de askerlik yapanların ciddi manada karşılaştıkları “namaza engel olma sorunuyla” ilgili askerde bulunun bir kardeşimiz sorununu şu şekilde bizlerde yazdı;

Ben askerdeyim, imam olduğum için çok şükür burada da görevimi yerine getirmeye çalışıyorum. Buraya gelen askerler bazen ictima saatlerinden dolayı namaza kalamıyorlar ve vakit ezan okunmadan önce bazen 10, bazen de 15 dakika önce namaz kılıp gidiyorlar. Ben de bunun uygun olmadığını kendilerine söylüyorum. Ancak kılmasalar da hiç kılamayacaklar. Bu durumda ne yapılmalı, o şekilde mi kılsınlar, yoksa hiç kılmasınlar mı? Bu sorunla, şu an askerlik yapan birçok kimse karşılaşmaktadır. Acaba namazlarını cem etmeleri çözüm olabilir mi?

Halkı Müslüman olan bir ülkede yaşadığımız halde devletin en önemli kurumlarından biri sayılan askeri ortamlarda maalesef namazla ilgili ciddi sorunların yaşandığına şahitli etmekteyiz. Yemek dualarında Allah`a “Tanrı” denilen günleri geride bırakmakla birlikte, en önemli ibadetlerimizden biri sayılan namazla ilgili de aynı hassasiyetin biran önce yürürlüğe girmesi gerekir. Resmi veya gayri resmi her kurumda günlük programlar ibadetlere göre düzenlenmeli; namaz ve oruç başta olmak üzere farz olan kulluk vazifelerimiz, programlarımıza engel görülmemelidir.

Allah`u Teâlâ her bir ibadeti sebepleri, şartları ve rükünleri yerine gelmişse veya getirilmişse kabul eder. Namazın farz olması, vaktin girme sebebine bağlıdır. Sebep yoksa namaz da yoktur. Kişi, vaktin girmediğini bildiği halde öğle veya ikindi namazı gibi farz olan vakit namazını kılarsa, kıldığı namaz tamamıyla geçersiz olur. Yani ne farz namaz zimmetinden düşer, ne de namazı nafile olarak vâki olur. Ancak namaz vaktinin girdiğini zannettiği için namaz kılar da sonrasında vaktin girmediği anlaşılırsa kıldığı namaz, nafile olur. Vakit girdikten sonra farz olan namazı tekrardan kılar. 

Dolayısıyla vaktinden önce kılınan namazın, üzerimizden farzın kalkmasıyla ilgili hiçbir mahiyeti bulunmamaktadır. “Sonradan bu namazı zaten kılamayacağım” gerekçesiyle, vakitten önce namazı eda etme diye bir ruhsat hiçbir âlim tarafından dile getirilmeyip, aksine kılınan namazın tamamıyla geçersiz olacağına dair görüşler fıkhi kaynaklarımızda geniş bir şekilde yer almaktadır.

Hastalık, yoğun trafik, önemli görüşmeler, toplantılar ve seminerler günlük hayatın olmazsa olmazlarından olmuş durumdadır. Bazen istemediğimiz halde -günlük programlarımız nedeniyle- namaz ve abdestle ilgili sıkıntıya düştüğümüz durumlar olabiliyor. Hatta namazımızı “başka çözüm yoktu” iddiasıyla kazaya bırakma cüretinde dahi bulunabiliyoruz.

Namazları bilerek kazaya bırakmak islam âlimlerinin ittifakıyla haramdır. Dolayısıyla; bir namaz kesin bir şekilde kazaya kalacaksa, takdim veya te`hir şeklinde cem edilmesi gerekir. Geçerli bir özrün bulunması durumunda cem edilebilecek namazlar yani öğle ile ikindi, akşam ile yatsı, ya öne alınmalı ya da ikinci namazın vaktine ertelenmelidir. Sahih hadislerle sabit olduğu üzere Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) seferde olmadığı halde bazı günlerde namazlarını cem şeklinde kılmıştır. İbnu Abbas (radiyallahu anhuma) derki:

"Rasûlullah (aleyhissalatu vesselam) hiçbir korku ve yolculuk hali olmaksızın ve yağmur yağmaksızın öğle ve ikindiyi birleştirerek, akşam ve yatsıyı da birleştirerek kıldı." (Müslim)

Sıhhati hususunda ihtilafın bulunmadığı ve farklı metinlerle varid olan bu hadisle ilgili birçok islam âlimi farklı görüş belirtse de hadisin zahirinden ve sahih bir şekilde delalet ettiği manadan, cem`in seferilik hali dışındaki gerekçelerle caiz olduğu manası çıkıyor. Öyle ki bu şekildeki cem`in sebebi İbnu Abbas (radiyallahu anhuma)`ya sorulduğunda “Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) ümmetine zorluk ve sıkıntı vermemek istedi” şeklinde yanıt verdi.

Seferde olunmadığı halde adet haline getirilmediği sürece zaruri durumlarda öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazları cem edilebilir. Tabi her birini seferde olduğu gibi kasr şeklinde değil, asli rekâtlarıyla kılmak gerekir. Çünkü kasr ruhsatı sadece seferilik hali için geçerlidir. İbnu Abbas (radiyallahu anhuma) derki: “Ben Rasulullah (aleyhissalatu vesselam) ile beraber öğle ile ikindiyi cem ederek sekiz rekât, akşam ile yatsıyı cem ederek yedi rekât olarak kıldım.” (Buhari, Müslim, Nesei)

 

 

 

Diyanet'e göre ezan okunmadan sabah namazı kılınır mı? Diyanet'e göre ezan okunurken namaz kılınır mı?

Diyanete göre ezan okunmadan sabah namazı kılınır mı? Diyanete göre ezan okunurken namaz kılınır mı? konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla Ezan okunurken namaz kılınır mı? konusunda fetva yayınladı. Peki, Diyanete göre ezan okunmadan sabah namazı kılınır mı? Diyanete göre ezan okunurken namaz kılınır mı?

DİYANETE GÖRE EZAN OKUNMADAN SABAH NAMAZI KILINIR MI?

İslam âlemi için farz olarak buyurulan beş vakit namaz vardır. Bunların yanı sıra Cuma namazı da farz olarak kabul edilir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı ister evde ister camide kılınabilmektedir. Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.

Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir.

DİYANETE GÖRE EZAN OKUNURKEN NAMAZ KILINIR MI?

ir namazın vakti girdikten sonra öncelikle o vaktin namazını kılmak daha uygun olmakla birlikte, o vaktin namazını kaçırma tehlikesi olmadığı sürece, öncesinde kaza namazı kılınabilir. Buna binaen sabah namazının sünnetini kıldıktan sonra güneşin doğmasına henüz vakit varsa bu arada kaza namazı kılınabilir.

Fecrin doğuşundan sonra sabah namazının iki rekat sünneti dışında sünnet ve nafile namaz kılınmaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), namaza olan düşkünlüğüne rağmen fecrin doğuşundan itibaren sabah namazının iki rekat sünneti dışında namaz kılmamıştır (Mevsilî, el-İhtiyâr, I, ).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) sabah namazından sonra güneş bir mızrak boyu oluncaya kadar, ikindi namazından sonra ise güneş batıncaya kadar nafile namaz kılmayı yasakladığı rivayet sebebiyle (Buhârî, Mevâkitu's-salât 30) sabah namazını kıldıktan sonra nafile namaz kılmanın mekruh olduğu kabul edilmiştir (Merğînânî, el-Hidâye, I, ).

funduszeue.info - Gündem

Diyanet İşleri BaşkanlığıDin İşleri Yüksek KuruluHaberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası