biber tohumunun çimlenmesi / Araştıran, Birleştiren, Çözümleyen CİNE TARIM DERGİSİ

Biber Tohumunun Çimlenmesi

biber tohumunun çimlenmesi

Tohumları Ekmeden Önce Islatmanın Faydaları

Tohumları toprağa koymadan önce ıslatmanız gerekir mi? Bahçe uzmanları bunun bir tercih meselesi olabileceğini söylüyor. Islatmanın ardındaki fikir, çimlenme oranını hızlandırmaktır. Tohumlar doğadayken dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır çünkü doğa koşulları küçük bir tohum için sert olabilir. Ekimden önce bazı tohumları suda bekletmek bu güvenlik duvarını aşmaya yardımcı olur.

Tohumu Islatmanın Faydaları

  • Çimlenmeyi başlatmak ve hızlandırmak

  • Tohumu çimlenme önleyicilerden arındırmak

  • Doğal savunma mekanizmasını kırmak

  • Tohumdan verim alma şansını artırmak

  • Islatma sürecinde su yüzeyinde kalan verimsiz tohumları ayıklayarak, başarı oranını artırmak

Tohumlar Nasıl Islatılır?

Tohumlarınızı ıslatmak için normal bir kase veya kavanoz kullanın ve ılık suyla doldurun. Tohumları suya koyun ve tohum büyüklüğüne bağlı olarak 8-24 saat ön ıslatma işlemine devam edin. Varsa musluk suyu yerine filtrelenmiş su kullanmaya çalışın ve 24 saatten fazla suda kalmasına izin vermeyin.

Tohum ıslatma süresi bittikten hemen sonra tohumların ekilmesi gerekir. Çimlenmelerini engelleyeceği için tekrar kurumalarına asla müsade etmeyin. Tohumları ıslattıktan ve ektikten sonra, büyümenin ilk birkaç haftasında toprağı sürekli nemli tuttuğunuzdan emin olun. Tohumlarınız bu hassas ve genç durumdayken, asla kurumamalılar. Gençken kökleri toprağın sadece birkaç santim derinliğine uzandığından toprak seviyesine yakın neme ihtiyaç duyarlar.

Suda Bekletme Dışında Tohum Islatma Yöntemleri Var Mı?

Tohumlar başka yöntemlerle de çimlenebilir. Domates veya biber tohumları gibi daha küçük tohumları nemli bir kağıt havlu veya ince dokulu nemli vermikülit üzerine yerleştirmeyi deneyin. Ortamı filtrelenmiş su kullanarak (musluk suyu değil) eşit şekilde nemli tutun. Bu şekilde, sürekli nem tohumların çimlenmesine yardımcı olur. Bu tohumlar, birbirine yapışmaya veya çok fazla su varsa parçalanmaya eğilimli oldukları için suya batırılmamalıdır. Tohum başlatma, bu yöntemi kullanarak oldukça basittir.

Tohumların suyu emmesine izin verin ve çimlenme belirtilerini izleyin. Kurumaması için 12 saatte bir su püskürtmeyi unutmayın. Tohumlar çimlenir çimlenmez tohum tepsilerine veya doğrudan bahçenize aktarın. Tohum tedarikçiniz tarafından aksi belirtilmedikçe, tohumların genellikle tohum genişliğinin iki katı derinliğe ekilmesi gerektiğini unutmayın.

Hangi Tohumları Ekmeden Önce Islatmak Gerekir?

Ekim öncesi suda bekletilmeyi seven tohumların başında; bezelye, fasulye, balkabağı, dolmalık kabak, pazı, pancar, ayçiçeği, acı bakla, bakla ve salatalık gelir. Kalın kabuğa sahip diğer orta ila büyük sebze ve çiçek tohumlarının çoğu ıslatmadan olumlu etkilenir.

Çok küçük yapıda olan tohum türleri ise genelde suda bekletilmekten olumlu etkilenmezler. Suda bekletmek bu tip tohumları birbirine yapıştıracağından ekimi zorlaştırabilir ya da fazla bekleme durumunda parçalanmalarına yol açabilir. Fesleğen, chia, domates, marul, yüksük otu, maydanoz gibi daha küçük tohumlar bu tip tohumlara örnektir.

Biber Tohumu Çimlendirme: Biber Tohumu Kaç Günde ve Nasıl Çimlendirilir?

Patlıcangiller familyasında yer alan biberler, çok tüketilen sebzelerden birisidir. Yetiştirilmesi oldukça eğlenceli olan biberler, yaz-kış tüketilen yiyeceklerin arasındadır. Biberler, yemeklere kattığı lezzetin dışında, turşularla da tüketilir. Biberin anavatanı Amerika'dır ve tarihte ilk biber yetiştiriciliği M.Ö. 7500 yıllarında yapılmıştır. Biberin 20-27 arasında türleri bulunmaktadır. Evlerde, saksıda yetiştirilen bu bitkinin bakımı son derece önemlidir. Don olaylarının olmaması, toprağın nemli olması ve sıcaklık koşullarının sağlanmış olması, biber tohumunun ekiminde önemli noktalardır. Biberin çekirdeğinden kolaylıkla tohum elde etmek mümkündür. En kolay tohum elde edilen bitkiler arasında yer alan biberler, üretim konusunda sorunların oluşmasını engellemiştir.

Biber Tohumu Çimlendirme

Biber yetiştiriciliğinde, tohumun kalitesi ve ekim zamanı önemlidir. Biber tohumu ekimi için genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları tercih edilir. Biber tohumu çimlendirmede, tohumları ocağa atmadan önce 1 gün suda veya nemli bezin içerisinde bekletmek önem arz etmektedir. Bu aşamada, tohumun çimlendirilme yüzdesi artış gösterecektir.

Bir kabın içerisini, ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurun. Toprağı bir fısfıs yardımıyla suyla nemlendirin ve biber tohumlarını yerleştirdikten sonra, bir santimlik yeri toprakla tekrardan doldurun. Bu aşamada toprağın ısısının 10 derece olması uygundur.

Fısfıs yoluyla tekrar nemlendirdiğiniz toprağın üzerini, şeffaf bir naylonla kapatın. Tohumların çimlenme süresi 15-20 gün arasında olacaktır. Bu süre içerisinde toprağın nemli kalması için arada fısfıs yoluyla nemlendirin.

Taze Biber Çekirdeği Ekilir Mi?

Biber yetiştiriciliği kolay olduğu gibi, tohumun elde edilmesi de bir o kadar kolaydır. Biber tohumu, biberin kendi içinde bulunur. Biber fidesini toprağa ektikten sonra gelişmiş olan tohumları kullanabilirsiniz. Taze biberden elde edilen çekirdeklerin ekimi için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Dalında kızaran ve olgunlaşmaya başlayan biberler toplanır.

Güneşin karşısında kurutulan biberlerin içindeki çekirdekler alınır. İlk kez biber yetiştirmek istiyorsanız, dilediğiniz gibi tohumları toprağa edebilirsiniz. Aynı şekilde kurutulan biber tohumlarını saklayabilir ve ekim zamanında çıkarıp, kullanabilirsiniz.

Biber Tohumu Ekimi

Çimlendirdiğiniz biber tohumlarını toprağa ekmeniz gerekecektir. Dışarıdan aldığınız veya yetiştirdiğiniz biberlerin tohumlarını, önce küçük bir alana ekebilirsiniz. Geniş bir saksıya dörtte biri kadar toprak ekleyip ve ardından nemlendirin. Çimlenmesi için bir gün bekletilen tohumu seyrek aralıklarla toprağa ekin.

Elenmiş toprağa saman ya da hayvan gübresi koyduktan sonra, toprağı karıştırılır ve tohumların üzerine serilir. Tohumların ekiminden sonra bir fısfıs yoluyla toprak sulanır. Nemli toprağın üzerini şeffaf bir poşetle kapattıktan sonra 15-20 gün bekletilir. Bu süre sonunda ekilen tohumların filizlendiği göreceksiniz.

Biber Tohumu Nasıl Kurutulur?

Biberlerin içerisindeki tohumların nasıl kurutulacağı da önemli bir konudur. Biber tohumu elde etmek, bazı bitkilere göre çok daha kolaydır. Kendi yetiştirdiğiniz ya da satın aldığınız biberlerin çekirdeklerini kurutabilirsiniz.

Kendi yetiştirdiğiniz biberler olgunlaşıp, kartlaşmaya başlayana kadar bekletilir. Olgunlaşan biberler dalından koparılır ve evin içerisinde kurutulur. Kurutma işleminde güneşten faydalanabilirsiniz. Tohumları kuruttuktan sonra dilediğiniz gibi saklayabilirsiniz.

Biber tohumları neden filizlenmiyor? Biber ekimden kaç gün sonra filizlenir

Sitemizin iyi bir tavsiyesi ile öğretilen, saygın bir şirket mağazasından bir torba biber tohumu satın aldınız. Onları açmak için acele etmeyin! Onları sadece ekimden önce açmak gerekir. Bunlar melez ise, her torbada 10-12 tohum bulacaksınız. Bunlar çeşitlerse, daha fazla tohum olacaktır ve tohumların yaşı ne kadar eskiyse ve son kullanma tarihleri ​​ne kadar yakınsa, torbada o kadar fazla tohum vardır. Çünkü 3-4 yıl saklanan tohumların çimlenmesi, taze hasat edilen tohumlara göre önemli ölçüde daha düşüktür.

Tohumları inceleyerek, açık sarı, yuvarlak, meyveye bağlandıkları yerin yakınında bir "burun" olduğunu görebilirsiniz. Bu yerin yakınında (eğer ilgilenen varsa, büyüteç altında) embriyonun şişkinliğini görebilirsiniz. Bu, tohumun sağlıklı olduğu ve mutlaka filizleneceği anlamına gelir. Sarı olanlar arasında embriyosuz veya siyah embriyolu küçük beyazımsı bir tohum varsa - tohumda siyah bir nokta açıkça görülebilir - bu, tohumun gelişmemiş veya ölü bir embriyo olduğu anlamına gelir. Bu tohum filizlenmeyecek. Atılmalıdır. Orada düzensiz şekilli ve kırık kabuklu tohumlar gönderin.

Çoğu zaman bahçıvanlar, tuzlu su kullanarak canlı tohumları canlı olmayan tohumlardan ayırır. Tam teşekküllü taze tohumlar elbette bu tür suda boğulabilir. Ancak tohumlar 2-3 yaşındaysa, bu tür tohumların tümü, canlı olsalar bile yüzer, çünkü depolama sırasında yoğunlukları değişir.

Şimdi ekim için seçilen tohumların dezenfekte edilmesi gerekiyor, çünkü hastalıkların %80'i gelecekteki bitkilere tohumlarla bulaşıyor. Tohumlar saygın bir şirketten satın alındıysa, çimlenmeyi kontrol etmenin gerekli olmadığı gibi bu gerekli değildir. Çünkü bu firmalar itibarlarına değer veriyor ve tüm bunları zaten yaptılar.


Ancak tohumlarınızı aldıysanız veya birinden aldıysanız, onları aşağıdaki yollardan biriyle dezenfekte etmeniz gerekecektir: ekimden önce 20 dakika potasyum permanganat çözeltisinde ıslatın - yarım bardak su için 1 g. Ardından tohumları güzelce yıkayın. Çimlenmelerini etkilemeyecek koyu bir renk alacaklar, ancak bazı hastalıklar önlenmiş olacak. Daha sonra 30 dakika boyunca 50 derecelik bir sıcaklıkta suyla bir termosta ısıtın, ardından hemen soğukta soğutun.

Ardından, çimlenmeyi artıracağız. Bunu yapmak için, tohumlar ekimden önce suya veya aşağıdaki çözeltilerden birine batırılır: 100 g su başına - 5 mg heteroauxin veya 15-20 mg sodyum humat veya 2 damla zirkon. Bekletme süresi - hazırlıklar için talimatlara göre. Birçok bahçıvan bir kül çözeltisi kullanır: 1 litre başına 20 g, iki gün bekletin, bu çözeltide 4-6 saat bekletin.
Özellikle 2-3 yaş ve üzeri biberlerde bu tür uyarıların yapılması önemlidir. Bir yıllık depolamadan sonra çimlenmeleri %50'ye, 2-3 yıl sonra %30'a vb. düşebilir. Ve nemli bir ortamda çimlendirilmeleri gerekir.

Bu tür işlemlerden sonra tohumlar hemen yıkanır ve ekilir veya kurutulur. Her durumda, ekim nitelikleri bozulduğu için tohumları tedaviden sonra iki günden fazla saklamak mümkün değildir. İşlemden sonra ıslak tohumlar sadece nemli toprağa ekilebilir. Ve ekinlerle acele etmeye gerek yok. Ekinlerin aniden yanlışlıkla “soğuk solumaması” için ısınana kadar beklemek gerekir.

Biber tohumları soğukta saklanmışsa çimlenmeleri düşebilir.
Tohumlar ne kadar eski olursa, çimlenmeleri o kadar düşük ve bitkiler o kadar zayıf olur, ancak onlardan yetişen bitkilerin verimliliği o kadar yüksek olur.
Bazı tohumlar çimlenme için 30 derecenin üzerindeki sıcaklıkları sever. Tohumların en azından kısa bir süre soğuması kabul edilemez - uzun süre donacaklar. Ekilen tohumlar her zaman sıcak olmalıdır. Belki geceleri sıcaklıkta sadece hafif bir düşüş - 24-25 dereceye kadar.

Alice
Ekimden sonra biberlerin çimlenmesi kaç gün sürer?

Biber bugün bahçıvanlar arasında salatalık veya domatesten daha az popüler değil. Bir sera veya seranın olduğu hemen her alanda artık bu mahsulün ekimlerini bulabilirsiniz. Ancak biber sadece fide ekerek yetiştirilir. Ve elbette, birçok yeni başlayan bahçıvan, tohumların kaç gün filizleneceği ve ilk sürgünlerin ne zaman bekleneceği ile ilgileniyor.

Biber tohumları ekimden kaç gün sonra filizlenir?

Biber, çeşitliliğe bağlı olarak, Şubat ayının ortasından Mart ayının ilk on yılına kadar ekilir. Bu kültür ekimde kaprislidir ve tohumlar uzun süre filizlenir. Ekimden sonra ilk sürgünler ortalama 10-15 gün boyunca ortaya çıkar. Ancak biber biraz daha erken veya daha sonra yükselebilir, yani filizlerin ortaya çıkması için genel şartlar 6 ila 20 gündür.

Dikkat! %100 tohum çimlenmesi diye bir şey yoktur. Ve 2-3 yıl sonra, biber tohumları, ekimleri planlarken dikkate alınması gereken çimlenme kapasitelerini zaten kaybeder.

Fidan ekimi

Biberlerin köklerini tekrar dalarak rahatsız etmemek için tohumları hemen ayrı kaplara dikmek daha iyidir. Yetiştirmeye uygun satın alınan toprağa veya kendi hazırladığı toprağa ekilirler. Tohumların filizlenmesi için, başlıca aşağıdaki iki faktör olan belirli koşulları sağlamaları gerekir:

  • ısı - tohumların 20-25 derece çimlenmesi sırasında sıcaklığa uyulması tavsiye edilir. 15-17 derecede, basitçe yükselmeyebilirler. Ve sıcaklık 30 derecenin üzerindeyse, bu genellikle gelecekteki sürgünleri yok edebilir;
  • yeterli toprak nemi - ekili biberli saksılarda toprağın tamamen kurumasına izin vermek imkansızdır, ancak aşırı doldurulmamalıdır.

Tavsiye. Biber fidelerinin ortaya çıkışını hızlandırabilirsiniz. Bunu yapmak için, önce tohumları güçlendirmek için pembe bir potasyum permanganat çözeltisinde birkaç saat tutmanız ve ardından nemli bir beze koymanız gerekir. Yumurtadan çıktıklarında saksılara ekin.

Tohumlar neden uzun süre filizlenmiyor veya hiç filizlenmiyor?

Bu fenomenin ana nedenleri şunlardır:

  • düşük kaliteli tohum;
  • uygun olmayan sıcaklık koşulları;
  • toprağın kuruması;
  • tohumların ekim kabına derinlemesine batması sonucu çok fazla sulama;
  • yanlış hazırlanmış toprak.

Fide yetiştirmek, bahçıvandan dikkat ve özen gerektiren kolay bir iş değildir. Ancak biber ekerken tavsiyelere uymak, sağlıklı bitkiler elde etmenin ilk adımıdır ve gelecekte - zengin bir hasat.

Biber tohumları ekmek: video

Günlük diyeti dolduran geleneksel kültürleri ifade eder faydalı maddeler yılın herhangi bir zamanında. Bu nedenle, yılın sıcak döneminde çoğu kişi onu kendi başına büyütmeye çalışır. Bahçe bakımı hakkında çok şey yazılmış olsa da tohumların nasıl çimlendirileceği ve sağlıklı olunacağı hakkında çok az şey söylendi.

Bu nedenle, birçok yurttaş için canlı ve verimli bitkilerin yetiştirilmesi, sonuçta mütevazı bir hasat ve boşa harcanan çabalarla sonuçlanan bir gizem olarak kalmaktadır. Bugün, yüksek kaliteli fide yetiştirmenin tüm sırlarını ortaya çıkaracağız ve bu sürecin ana inceliklerini öğreneceğiz.

ekim tarihleri

Biber ekim zamanlaması kesinlikle tohumun hangi çeşit grubuna ait olduğuna bağlıdır. Bu nedenle, tohum ekmeden önce, agronomik özelliklerini tanımak zorunludur. Modern bahçecilikte, aşağıdaki çeşitler ayırt edilir:

  • süper erken (olgun meyvelerin ortaya çıkması için 100 günden az);
  • erken (ortalama 120 gün sonra ayı);
  • orta olgunlaşma (120-130 gün içinde olgun meyveler verin);
  • geç (meyve olgunlaşması için 130 günden fazla gereklidir).

Biliyor musun?dolmalık biber aktif olarak insan tarafından yetiştirilen en eski tarım ürünlerinden biridir. Bu sebzenin toplu olarak yetiştirilmesinin ilk sözü, MÖ 1. yüzyılın sonuna kadar uzanan Hint edebiyatında bulunur. e.


Önemli!Kalibrasyonun doğruluğunu artırmak için, 1 litre sade musluk suyunda yaklaşık 40 g normal mutfak tuzu çözülmelidir. Sonuç olarak, yöntemin verimliliği %20'den fazla artar.

Uyarım

Uyarımözel çözümler yardımı ile tohum çimlenmesi en çok etkili yollar tohum çimlenmesini hızlandırır. Yöntemin özü, tohumların, tohumun kendisinde hücre bölünmesi süreçlerini yoğunlaştıran özel çözeltilere batırılması gerçeğinde yatmaktadır. Sonuç olarak, tohumların çimlenmesini birkaç kez hızlandırmak mümkündür. Ayrıca büyüme uyarıcıları sağlıklı ve güçlü bir bitki elde etmeyi mümkün kılar.
Yöntem uzun zamandır bilinmektedir, modern dünyada bunun için doğal bileşenler temelinde sentezlenen özel kimyasallar kullanılır. çevre. Evde, on yıldan fazla bir süredir kullanıyorlar halk yöntemleri canlı organizmaların türevlerine dayanan uyarıcı çözeltilerin hazırlanması (söğüt suyu, meyve suyu, Yumurta Ve benzeri).

Gazlı bezde tohumların çimlenmesi, fidelerin büyümesini hızlandırmanın en basit ve en iddiasız yollarından biridir. Ancak bunu kullanırken, tohumların en iyi hangi sıcaklıkta çimlendiğini bilmek önemlidir, çünkü bu olmadan süreci hızlandırmak mümkün olmayacaktır. Yöntemin özü, küçük bir yarı saydam kabın dibine üçlü bir sıradan gazlı bez veya bandaj katmanının gerekli olduğu gerçeğinde yatmaktadır.

Önemli!Bir gazlı bez üzerinde tohumları çimlendirirken, aşırıya kaçmamak gerekir, tohumlar bir ıslak gazlı bez tabakasında olmalı ve alt kısımda yüzmemelidir. Aksi takdirde, tohum basitçe bozulacaktır.

Bundan sonra, hazırlanan tohumları bir kat halinde bir gazlı bez yastığına dikkatlice yerleştirin, üstlerini gazlı bezle örtün, ardından her şeyi musluk suyuyla nemlendirin ve ılık bir yere koyun (yaklaşık +26 ° C). Tohumların nemli bir gazlı bez üzerinde zamanında nemlendirilmesiyle, ilk sürgünler birkaç gün içinde ortaya çıkacaktır. Bundan sonra, filizler toprak substratına nakledilmeye hazırdır.

Ekme

Çoğunlukla prosedür, başka bir mahsulün tohumlarını ekmekten farklı değildir. Hazırlanan tohum toprağa gönderilir, küçük bir toprak tabakasına sarılır, sulanır ve aydınlık, sıcak bir yere yerleştirilir. İşlemi hızlandırmak için tohumlu kap şeffaf bir plastik torba ile kapatılmalıdır, bu mini için koşullar yaratacaktır.

Biber geliştirme süresi: Tohumların çimlenmesi ne kadar sürer? Bugünün makalesinde biberin neden fideler için iyi büyümediğini ve filizlerin görünümünü nasıl hızlandıracağınızı düşünün. Konu sizinle alakalıysa okumaya devam edin.

Doğru ekim seçeneğini seçerseniz, biber yetiştirmek göründüğünden çok daha kolaydır: Kültür sıcağı sever, ancak nem, aydınlatma ve kolayca yaralanabilen zayıf bir kök sistemi için belirli kriterlere sahiptir. Bununla birlikte, hala toplamanın olası sonuçlarını düzeltmekten uzaktır - şimdi fideleri filizlendirmeniz gerekiyor.

Fideler için biber tohumları ne zaman ekilir:

  • Şubat ortasında veya sonunda;
  • Geç çeşitler için Mart başı;

Dikim ve çimlenme 24°C sıcaklıkta gerçekleşir. Biber fideleri ne zaman filizlenmeli? Hakkında, 5-10 gün sonra yüzeyde biber filizleri belirir.. Genellikle olan domates veya patlıcan ile birlikte ekim yaparken, belirtilen mahsullere odaklanmamalısınız - farklı gelişim dönemleri vardır.

Biberlerin fideler için kötü filizlenmesinin nedenleri, ya bakıma aykırı olarak ya da dolaylı olarak insan yapımı bakım için de geçerli olan gelişme koşullarında aranmalıdır.

Biber neden fideler için zayıf filizlenir:

  • Düşük hava sıcaklığı;
  • Yüksek nem (toprak ve hava);
  • Hazırlanmamış veya kalitesiz tohumlar;
  • Yere derin gömme;
  • Kaplanmış tohumların kullanımı;

Deneyimli bahçıvanlar, bir dizi belirtilen prosedür çimlenme şansını artırdığından, tekrar tekrar konuşurlar. Ayrıca biber tohumlarını kalibre etmek ve ayıklamak yani hangi tohumlarla uğraştığınızı anlayarak malzemeyi yüksek kalitede hazırlamak mümkündür. Fide eksikliğinin nedenlerini daha ayrıntılı olarak düşünün.

Hava sıcaklığında azalma. Yukarıda belirttiğimiz gibi, hava sıcaklığı + 24 ° C'de kalmalıdır 22 ° C'ye düşüş kabul edilebilir Evet, sıcaklık ölçeğinde bir derece bahçıvana acımasız bir şaka yapabilir - 20-21 ° C artık filizlenmez veya özellikle tohumlar işlenmemişse görünümlerini askıya alır.

Toprağın su basması fidelerin teorik olarak ortaya çıkmasından önce ve fidelerin yokluğunu bulduktan sonra aşırı sulamadan kaynaklanabilir. Biberler filizlenmezse, panik yapmayın ve yeniden doğmak için tek yolunuz olarak su kullanmayın.

Gömme derinliği= 1:3 boy biber tohumu. Saksı karışımına çok derin ekmek filizlerin ortaya çıkmasını engeller - hala yüzeye çıkıyorlar, bu yüzden sabırlı olun.

Draje, hem de çiğ tohumlar, geç çimlenme var. Ancak kaplanmış tohumların kabuğu yararlı maddelerle doyurulur ve tüm köklenme süresi boyunca fideleri destekler.

Biber fideleri iyi büyümezse ne yapmalı?

Yapılabilecek ve yapılması gereken ilk şey, beklemek. Doldurmayın, beslemeyin, sadece biberi izleyin. Ortam aydınlatmasını kurun. Biberler için tükürme aşamasında doğrudan ışınlara ihtiyaç yoktur - ayrıca filizlenmemesinin nedeni de olabilirler. Fideler yükseldiyse, ancak büyümeyi durdurduysa ve gerildiyse, tam tersine vurgulayın. Gün ışığının uzunluğunun artması fide oluşumunu hızlandırır.

Takviyeler gerekli mi?"Agricolla" veya başka bir karmaşık çözüm ile stimülasyon, topraktaki gizli tohumları nakavt edebilir, ancak aşırı beslemeye gerek yoktur. Tohumları ekmeden ve işlemeden önce karışımı gübrelemek daha iyidir: ve

↓Yorumlara yazın biberi kabartmayı başardınız mı?


(Henüz derecelendirme yok, ilk siz olun)

AYRICA OKUYUN:

Biber fideleri toplandıktan sonra nasıl beslenir?

Biber ve domates fideleri nasıl gübrelenir?

Biber fidelerine toprak eklemem gerekir mi?

Video: Biber ve domates fideleri nasıl gübrelenir?

Biber ve patlıcan fideleri ne zaman ekilir?

Biber fidesi dikmek için hangi günler?

Fideler için biber tohumları ekerken, bazı yaz sakinleri ve köylüler, tohum çimlenmesinde oldukça geniş bir yayılma gözlemlemektedir. Bazı biberler bir hafta içinde, diğerleri yaklaşık bir ay içinde yumurtadan çıkar. Neden oluyor?

Geçen yıl toplanan tohumlar genellikle 1.5-3 haftada girer, bir önceki yıl genellikle 4-5 haftada ortaya çıkar. Bundan 2-3 yıl saklanan tohumların hiç filizlenmeyebileceği sonucu çıkar. Bu arada, tohumların sadece %80'i çimlenir, her depolama yılı ile sayıları %15-20 azalır.

Bir mağazada tohum satın alırken, dolmalık biber tohumlarının paketlenme tarihine dikkat etmeniz gerekir, son kullanma tarihinin sonunda değil, bir marjla seçilmesi arzu edilir.

Biber fidesi ne zaman ekilir

Biber, çimlenme süresi uzun olan mahsullerden biridir, bu nedenle fideler için Şubat ortasından Mart ortasına kadar dolmalık biber ekilir.

Dolmalık biber tohumları neden filizlenmiyor?

Bulgar biberi oldukça kaprisli ve sıcağı seven bir kültürdür. Fide kutusunun bulunduğu odadaki sıcaklık 22 - 25 dereceye ulaşmalıdır. Karşılaştırma için: Domates veya patlıcanların çimlenmesi için 18-20 derece yeterlidir. Gerekli sıcaklığı oluşturmak için, bazı bahçıvanlar tohum kutusunun, tohumlar filizlenirken çıkarılan cam veya film ile kaplanmasını tavsiye eder.

Dolmalık biber tohumlarının çimlenmesini etkileyen bir sonraki faktör, kutuda veya bardakta drenaj olmamasıdır. Tohum çürümesini önlemek için, örneğin küçük çakıl taşları, kum veya ezilmiş yumurta kabukları gibi küçük bir drenaj tabakasını örtmek gerekir. Yumurta kabuğu bu durumda fidelere kalsiyum sağlayacaktır.

 SEKTÖREL

 

Biber Yetiştiriciliği

FİDE YETİŞTİRME ORTAMI HAZIRLANMASI
Harç Yapımı

Seralarda yetiştirilen biber tohumları oldukça pahalıdır. Bu nedenle fide yetiştirirken, çekirdek kaybını en aza indirmek, güçlü ve sağlıklı fide elde edebilmek için bazı kurallara uymak gerekmektedir.
Fideler, ya dezenfeksiyonu yapılmış, bitki besin maddelerince zenginleş-tirilmiş hazır torflarda ya da özel olarak hazırlanan harç toprağında yetiştirilmelidir.
Hazır torfların steril olması, bitki besin elementlerini içermesi, fideyi 10-15 gün erken yetiştirmesi ve hazırlanmasının kolay olması açısından avantajları vardır. Harç tohum ekiminden 2-3 ay önce hazırlanmaya başlanmalıdır. Çok farklı harç hazırlama şekilleri varsa da; en yaygın olan üç formül şunlardır:
a) 6 kısım çiftlik gübresi, 3 kısım bahçe toprağı,1 kısım dişli dere kumu.
b) 2 kısım çiftlik gübresi, 2 kısım orman toprağı, 1 kısım dişli dere kumu.
c)4 kısım çiftlik gübresi, 2 kısım bahçe toprağı, 1 kısım dişli dere kumu.

Harçta kullanılan ahır gübresi en az üç ay önceden temin edilmeli, mutlaka iyi yanmış olmalı, bitkiye zararlı tuz, asit vb. maddeleri ihtiva etmemeli ve içinde bitki artıkları bulunmamalıdır. Bu nedenle harca girecek malzemeler 1 cm. delikli elekle elenmelidir. Elendikten sonra yukarıda belirtilen oranlarda birbirleriyle iyice karıştırılmalı ve sulanarak nemlendirilmelidir. Zaman içinde birkaç defa aktarılarak ve nemlendirilerek harcın istenilen vasfı kazanması sağlanmalıdır.
Hazırlanan harcın gıda değerini artırma bakımından tohum ekiminden önce ticari gübreler ile takviye edilmesi tavsiye edilir. Bunu temin için her 1 m3 (50 teneke) harca 1-1,5 kg. 15-15-15 gübresi veya 1,5 kg. Triple Süper Fosfat gübresi ilave edilmelidir.
Harcın İlaçlanması
Metil bromid: Tavlı harç beton bir zemin üzerine 30 cm. yüksekliğinde yayılır. Her 1 m3 harç için bir tüp hesabıyla çivi çakılmış tahta parçasına devrilmeyecek şekilde tüpler yerleştirilir. Harcın üzeri sağlam deliksiz bir plastikle kenarlarından gaz kaçmayacak şekilde kapatılır. Naylonun üzerine çıplak ayakla çıkarak tüplere basmak suretiyle patlatılırlar. 2 gün bu şekilde kapalı olarak bekletilen harcın bu süre sonunda üzeri açılır ve aktarılarak havalandırılır. Metil bromid uygulaması genel amaçlı (toprak mantarları, nematodlar, zararlı böcekler, ot tohumları) bir fümigasyon sistemidir.

TOHUM EKİMİ VE ÇİMLENME FAKTÖRLERİ
Tüm tohumlarda olduğu gibi, biber tohumunda da çimlenme ve fide oluşumu için dört faktör gereklidir:
Tohumun çimlenme olgunluğunda olması, Yeterli su (nem), Yeterli ısı, Yeterli oksijen.
a) Genel bir kural olarak, bir bitkiden elde edilen tohumun çimlenme olgunluğuna erişmiş ve belirli bir dinlenme ihtiyacını tamamlamış olması gereklidir. Bu özelliklere sahip olmayan tohumun çimlenmesi tesadüfe bırakılmış olur.
Normal bir tohum; bölünme ve çoğalma kabiliyetinde olan bir embriyo ile çimlenme esnasındaki hayati olaylar için harcanacak besi dokusu (nucellus)'ndan oluşur. Çimlenmede ilk saçaklar ve gövde embriyodan meydana gelir. Gıda maddeleri ise nucellus'tan sağlanır. Klorofil teşekkül edinceye kadar olay böyle devam eder. Öyle ise, bir tohumun sağlıklı şekilde çimlenip fide haline geçebilmesi için, yeterli bir embriyo gücüne ve gıda deposuna sahip olması gerekir. Aksi takdirde çimlenme düzensizliği veya fide halinden önce ölümler meydana gelebilir.
b) Tohumun çimlenebilmesi, hayati olaylara başlayabilmesi ve bu olayları tamamlayabilmesi için, ikinci faktör su (nem)'dur. Yeterli nemi bünyesine alan tohum hemen şişmeye başlar. Şişme için yeterli suyun üzerindeki miktar, yani aşırı su ortamı oksijensiz bırakacağı için zararlıdır.
c) Tohumun çimlenebilmesi için minimum bir sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bu minimum sıcaklığın altındaki derecelerde çimlenme gerçekleşmez iken, minimum sıcaklığın üzerindeki ısı derecelerinde çimlenme süresi kısalır.
Biber tohumun çimlenmesi için gerekli olan toprak sıcaklık eşiği 15 0C olarak verilmekte ise de bu sıcaklıkta biber tohumları 25 günde çimlenebilir.
Çimlenme için optimum sıcaklık sınırları 22-25 0C arasıdır. Bu sıcaklıkta biber tohumları 8 günde çimlenebilir.
d) Tohumun çimlenmesinde kullanılacak enerji oksijen ile sağlandığından, bu faktör olmaksızın diğer faktörler mevcut olsa bile çimlenme gerçekleşmez.
Tohum, çimlenme esnasında oksijen kullanarak bünyesindeki gıda maddelerini yakmak durumundadır.
Gereğinden fazla derin ekilen tohumlarda, depo maddelerinin oksijen ile yakılması sonucu oluşan CO2 tohumların etrafını kuşatarak anaerob bakteriler için uygun bir ortam hazırlar ve tohumlar çürür. Bu nedenle genel bir kaide olarak, tohumların ekim derinliği tohum genişliğinin 2-3 katını geçmemelidir.
Kırıkkale İli şartlarında erken ilkbahar yetiştiriciliği için tohum ekimi ısıtmasız sera koşullarında 15 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılmalıdır. Tarih öne alındıkça tohumların soğuktan zarar görme riski artmaktadır.
Biber tohumları önce kasalara ekilmelidir. Tohum ekilecek kasaların alt tahtaları fazla suyun akmasına müsaade edecek kadar aralıklı olmalıdır. Kasalarda hazır torf kullanılabileceği gibi, tüpler için hazırlanan harç da kullanılabilir. Harç fümige edilmemişse kasalara doldurulduktan sonra daha önce anlatılan ikili ya da üçlü karışım kasanın altından ilaçlı su çıkıncaya kadar süzgeçli kova ile dökülmelidir.
Bu şekilde hazırlanan kasalara ertesi gün 10 cm. arayla çizgiler açılır. Bu çizgiler üzerine 2 cm. arayla tohumlar tek tek bırakılarak üzerleri hafifçe kapatılır ve sulanır.
Bu şekilde ekilen kasalar çimlenme sıcaklığının altında olmayan sıcaklıkta tutulmalıdır. Harç kısa aralıklarla azar azar sulanmalı kesinlikle kurutulmamalıdır.
Bu şekilde bırakılan tohumlar çimlendikten sonra kotiledon yapraklar gelişmelerini tamamlayarak yere paralel duruma gelince ve ortada gerçek yaprak görülünce tüplere şaşırtılmalıdır. Geç kalınırsa fideler zayıf ve cılız olurlar.
Şaşırtmaya başlamadan önce kasalardaki fideler bol su ile sulanarak köklerinin zarar görmeden çıkartılmaları sağlanır. Biber fideleri kotiledon yapraklarından tutularak çıkartılmalı ve aynı şekilde tüplere yerleştirilmelidir. Fidenin gövdesinden kesinlikle tutulmamalıdır.
Yurdumuzda biber üretiminin büyük bölümünde halen yerli tohumların kullanılmakta olduğu bir gerçektir. Üreticilerimizin bazıları kendi tohum ihtiyaçlarını kendileri temin ederken, bir kısmı çarşıdan ve pazardan rastgele yerlerden tohum temin etmektedirler. Büyük bir bölümü ise çeşitli firmalar tarafından üretilip ambalajlanmış tohumları tercih etmektedirler.
Sözümüz, özellikle kendi tohumunu kendisi temin eden üreticiler ile rastgele yerlerden tohum satın alan üreticilere olacaktır. Her türlü bitkisel tohumda olduğu gibi biberde da tohum kalitesi sağlıklı ve düzgün çimlenme yanında, sağlıklı ve kuvvetli fide elde etmenin de ön şartıdır.


SERA TOPRAĞININ HAZIRLANMASI
Biberin Toprak İsteği
Genel anlamda sebze yetiştirilecek toprağın hafif karakterde olması arzu edilir. Tınlı, kumlu-tınlı ve milli-tınlı karakterde ama; mutlaka su yönünden geçirgen ve havalanması yeterli topraklar sebzeciliğe uygundur.
Ağır karakterli (killi, tınlı-killi) ve su geçirgenliği zayıf ve havalanması zor olan topraklarda sebze tarımı yapılması tavsiye edilmez.
Serada Toprak Hazırlığı
Serada mevcut ürünün hasadı biter bitmez toprak hazırlıkları başlamalıdır. Sırası ile;

a) Sera, mevcut ürünün artıklarından temizlenmelidir.
b) Toprak derince işlenmelidir.
c) Özellikle yaşlı ve tuz problemi olan seralar 3-5 defa göllendirilerek sulanmalıdır.
d) Bir önceki dönemde topraktan kaynaklanan hastalık veya nematod problemi görülmüş ise, yaz mevsiminde toprak solarizasyonu veya solarizasyon + ilaçlama yapılmalıdır.
e) Fidelerin seraya naklinden önce toprak analizi yaptırılarak, bilinçli bir gübreleme programı hazırlanmalıdır.
Sera Toprağının Dezenfeksiyonu
Sera toprağının çeşitli hastalık ve zararlı problemlerinin çözümünde kullanılacak ikinci bir yoldur. Hesaplanan çiftlik gübresinin mutlaka dezenfeksiyon işleminden önce verilmesi gerekir.
Metil bromid: Sera toprağı parseller halinde sağlam ve deliksiz plastik örtü altına alınır. Parsel kenarları gaz kaçmasına meydan vermeyecek şekilde sıkıştırılır. Örtü altına her 1 m2 için 50-75 gram ilaç hesabıyla yerleştirilen tüpler harçta olduğu gibi üstüne basmak suretiyle patlatılır. 48 saat (iki gün) sonra örtü kaldırılır ve toprak işlenerek havalandırılır. Toprak mantarları, nematodlar, zararlı böcekler ve ot tohumlarına karşı etkili genel amaçlı bir sistemdir.
GÜBRELEME PROGRAMININ HAZIRLANMASI
Toprağa uygulanan belirli miktar azotun toprak yapısı, yetiştirme mevsimi, toprak sıcaklığı, sulama şartlarına göre % 70-90'ı alınabilir. Fosforlu gübrelerde bu oran % 25-30, potasyumlu gübrelerde % 60-80'dir. Çiftlik gübrelerinde ise ilk yıl için azotun % 25-30'u, fosforun % 30-35'i ve potasyumun % 50-80'i bitki tarafından alınabilir.
Bu nedenlerle 1 ton ürünün kaldırdığı saf maddeler yerine, uygulanması gereken miktarları bilmek ve önermek daha uygun ve daha pratiktir.
Toprak tahlili neticesi bulunan miktarlar ve verilen çiftlik gübresinde bitki emrine giren miktar toplanarak toplam ihtiyaçtan çıkarılmalı ve kalan kısım kimyevi gübrelerle karşılanmalıdır.
Fosforlu gübrenin tomurcuk ve meyve oluşumunda önemli fonksiyonu olduğu için çiçeklenmeye kadar olan dönemde verilmesi gerekir. Fakat; tomurcuk yetersizliği veya yeterli tomurcuğa rağmen yetersiz meyve tespit edilirse, bitkilerin fosforla takviye edilmesi gerekir.
Azotlu ve potasyumlu gübrelerin çiçeklenme döneminden itibaren 3-4 taksitte verilmesi gerekir.
Üst gübrelemede ihtiyaç olan 16,6 kg. saf azot ihtiyacını, içinde % 26 azot bulunan Amonyum Nitrat gübresiyle karşılamak istersek verilmesi gereken gübre miktarını şu formülle bulabiliriz :
100 kg. gübrede 26 kg. saf azot varsa / (X) kg. gübrede 16,6 kg. saf azot vardır.
100 x 16,6=1660 / 26= 64 kg. Amonyum Nitrat gübresini yukarıda anlatıldığı gibi 3-4 taksitte verdiğimizde bitkinin ihtiyacı olan azotu karşılamış oluruz.
Kullanılacak çiftlik gübresi ve kimyevi taban gübresi fide dikiminden en az 10-15 gün önce toprağın yüzüne serilerek 15-20 cm.derinliğinde toprak işlenmelidir.

SERANIN DİKİME HAZIRLANMASI VE DİKİM
Taban gübrelemesi yapılan seralarda sıra andalların hazırlanmasına gelmiştir. Bu iş için sera tabanı güzelce tırmıklanmalı ve toprak tesviye edilmelidir. Andallar tabandan 15-20 cm. yükseklikte ve 60-70 cm. eninde hazırlanmalıdır. İki andal arasında 70-80 cm. çukur yürüme yolu bırakılmalıdır. Kenarlardaki andallar ile sera plastiği arasında en az 25-30 cm. aralık bulunmalıdır. Ancak hafif kumlu topraklarda dikimin sırtlara (andallara) yapılmasına gerek yoktur. Böyle seralarda düz olarak dikim yapılabilir. Fideler 5-6 hakiki yapraklı olduğu dönemde fazla bekletilmeden hazır-lanmış olan andalların her birine iki sıra olmak üzere sıra üzeri ve sıra arası 50 x 60 cm. mesafelerle dikilmelidir.

 

SEKTÖREL

>>Biber Yetiştiriciliği

>> İpekböceğine destek yaradı

>> Dünya su günü

>> Tarımda humik maddeler ilaç mı? yoksa toprak organik maddece aç mı?



 
ANA SAYFAYA DÖN
 



Dikimde çukur derin açılmamalı ve fidenin kök boğazına kesinlikle toprak gelmemelidir. Fidelerin dikimi esnasında toprak nemi (tav) yeterli olmalıdır.
Andallara dikilen fideler, kök çürüklüğüne karşı harç ilaçlamasında kullandığımız gibi ikili ya da üçlü karışım şeklinde hazırlanan ilaçlı su ile can suyu şeklinde bitki kök boğazına gelecek şekilde ilaçlanmalıdır. Bu maksatla 100 litre suya 250 cc. Previcur'N + 100 gr. Carbendazim şeklinde ikili karışım veya 100 litre suya 600 gr. Aprin 35 DS. + 4000 gr. Pomarsol Forte veya Captan + 400 gr. Benomyl veya Carbendazim şeklinde üçlü karışım hazırlanabilir.

Dış saha yetiştiriciliğinde Kırıkkale İli'nde fidelerin dışarıya nakli havaların normal seyri halinde 10 Mayıs'tan sonra yapılmalıdır.
BAKIM İŞLERİ
Çapalama

Biber domates ve patlıcana göre daha yüzlek saçak kök yaptığından boğaz dolgusundan kaçınmalı, çapalama işlemi derin yapılmamalıdır.
Kaymak tabakasını kırma, toprağın rutubetini muhafaza etmesi ve toprak havalanmasının sağlanması bakımından gerekli görüldüğünde birkaç kez çapalama yapılabilir. Yüzeydeki kökler nedeniyle derin çapadan kaçınılmalıdır.
Malçlama
Bitkilerin daha iyi gelişme gösterebilmeleri için toprağın fiziksel özelliklerini (sıcaklık, nem vb.) artırmak, kaliteli, erkenci ve bol ürün almak amacıyla toprak yüzeyinin ince bir tabakayla kaplanmasına malçlama denir.
Malç materyali olarak çam pürü, bitki sapları, saman balyaları, torf gibi maddeler kullanılabileceği gibi daha kullanışlı olarak değişik renk ve kalınlıktaki plastikler malç materyali olarak kullanılabilir.
Malçlamanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
* Malçlama toprak yüzeyinde buharlaşmayı önlediğinden daha az sulamaya ihtiyaç duyulur.
* Şeffaf plastikle malçlamada toprak sıcaklığı 3-5 0C daha fazla olduğundan bitki kökleri daha iyi gelişmekte ve bu durum kuvvetli bir büyümeyi teşvik etmektedir. Malçlamadan istenilen faydanın sağlanması için dikim yönünün kuzey-güney istikametinde olmasında büyük yararlar vardır.
* Yabancı otların kontrolünde faydalıdır.
* Şeffaf plastik malçlarda, malçın altında biriken su damlacıkları ışığı yansıtarak sera içinde mütecanis bir aydınlatma (illimunasyon) sağlamakta ve bu durum fotosentez olayını artırmaktadır.
* Plastik malçlama toprak rutubetini tuttuğundan sera içerisinde rutubete bağlı olarak gelişen mantari ve bakteriyel hastalıkların yayılmasını önlemektedir.
* Plastik malçlama biberde 15 güne yakın erkencilik ve % 10-70 verim artışı sağlayabilir.
Malçlama toprak tam tavında iken dikime hazırlandıktan sonra plastik malç materyali gergin bir şekilde toprak üzerine serilir. Fidelerin geleceği yerlere + , O veya X şeklinde kesilerek fideler dikilir. Plastik yanlarından n şeklinde telle de toprağa tutturularak plastiğin kayması önlenir.
Ayrıca fideler dikildikten sonra da malç örtülebilir. Bu uygulamada malçın çekilmesi anında çok daha fazla dikkat etmek gerekir. 0,02 mm. kalınlığındaki plastik materyali dekara 18-20 kg. yeterli olmaktadır.
İpe Alma
Biberin gövdesi odunsu yapıdadır. Tarla şartlarında herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan ayakta durabilir. Sera şartlarında ise ipe alınmaları gerekir.
Bitkiler 30-40 cm. boylanınca ana gövdeden iple bağlanmalıdır.
Budama
Biberde özel bir budama şekli yoktur. Ana gövde ve yan dallardaki yaşlı, sararmış ve hastalıklı yapraklar her zaman alınabilir. Hasadı yapılmış dalların uç kısımları bir makasla kesilip alındığında yeni sürgünlerin oluşması teşvik edilmiş olur.
Sulama
Sera ve tarlaya yapılan dikim işleminden sonra hemen bir can suyu verilmelidir. Sıcak havalarda can suyundan 1-2 gün sonra, normal zamanda 6-7 gün sonra bir sulama yapılmalıdır.
Biber suyu seven ve sık sulama gerektiren bir bitki ise de döl tutumuna kadar dikkatli olmalıdır. Bu döneme kadar bitkilerin gövdeleri gizlenmeli ve su yetersizliğinin emaresi olan siyah-mor renk almadıkça sulama ertelenmelidir. Eğer gövdelerde bu renk oluşmaya başlamışsa hafif bir sulama yapılabilir.
Biber gerek toprakta ve gerekse yetiştirme ortamındaki yüksek nemden hoşlanır. Toprakta % 80, ortamda % 70-75 nem oranı ister. Yetersiz nem şartlarında büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır ve yaprak dökümü görülür.
Uygulama şekli nasıl olursa olsun, toprağa tatbik edilen belirli miktar suyun toprak içindeki durumu şöyle özetlenebilir:
a) Bitkilerin kök bölgesi içinde kalarak kolayca kullanılabilen biyolojik su.
b) Sızarak bitki kök bölgesinden uzaklaşan faydasız su.
c) Bitki kök bölgesinin hemen altında kalıp, kapilarite ile bitkilere kısmen faydalı olabilen ölü su.
Biyolojik su miktarını etkileyen faktörlerden birisi, bitkinin kök yapısıdır. Üretici şartlarında uygulanabilecek iki tip sulama şekli vardır:
a) Damla sulama b) Karık veya tava sulama
Karık, tava veya düz sulamalar için en iyi uygulama az su-sık su prensibini uygulamaktır. Bölgemiz şartlarında uygulanabilecek sistem küçük alanlarda hortumla tek tek sulama ve sıra aralarına açılan karıklara su verme şeklidir. Bölgemizde yeterince tanınmamasına rağmen salma ve karık usulü sulamanın çeşitli mahzurlarını ortadan kaldıran yeni bir sistem de damla sulama metodudur. Bu sistemde bitkinin günlük su ihtiyacına günlük olarak cevap verebilme olanağı vardır. Su ile birlikte gübrelemenin de yapılması mümkündür.
Damla sulama sisteminin başlıca avantajları şunlardır:
* Aşırı suyun sebep olduğu, bitki besin maddelerinin topraktan yıkanarak uzaklaşması bu sistemle asgariye iner.
* Verilen sudan bitki tam olarak istifade eder.
* Aşırı suyun sebep olduğu aşırı nemden dolayı çoğalan hastalıklar bu sistemle azaltılır.
* İstenildiği anda istenildiği kadar su verme imkanı sağlar.
* Su ve işçilikten tasarruf imkanı verir.
* Verim ve kalitede artış sağlanır.
Kültür bitkilerinin günlük su tüketimleri bitkinin büyüklüğüne, mevsime ve kültürün su isteğine göre değişebilir. Fakat unutulmamalıdır ki, toprağa uygulanan belirli miktar suyun ancak belirli bir miktarı bitki tarafından alınabilir olup, kalan kısmı ya sızarak topraktan uzaklaşır veya toprak kolloidleri tarafından tutularak bitki emrine verilmeyebilir.
Damla Sulama Sisteminde Debinin Ölçülmesi
Debi, belirli bir sistemde bir dakikada (veya bir saatte) boşaltılan su miktarı demektir. Bir seraya döşenmiş olan damla sulama sisteminin debisini ölçmek için; a) Toplam boru uzunluğu, b) Toplam meme sayısı, c) Meme başına ortalama debinin (dakikada cc. olarak) bilinmesi yeterlidir.
Meme başına ortalama debinin tayini için, sistem çalışır durumda iken, değişik hatların değişik memelerinden birer dakika süre ile akan su bir bardakta toplanıp ölçülür. Her memeden ayrı ve aynı süre için ölçüm yapılmalıdır. Ölçüm yapılan meme sayısı ne kadar fazla olursa yapılan işlem o derece doğru olur.
Değişik memelerden yapılan ölçümler arasında fazla bir farklılık olmamalıdır. Aksi takdirde sistemde tıkanma veya başka bir arıza var demektir.
Sonuç olarak ortalama meme verimi (debi) bulunur ve toplam meme sayısı ile çarpılarak tüm sistemden bir dakikada boşaltılan su miktarı bulunur.
Örneğin; 10 memeden yapılan ölçümler sonucu ortalama meme verimi 45 cc/dk. olarak bulunmuş ve tüm sistemde 4.400 adet meme mevcut ise, bu sistemin dakikadaki debisi: 4.400 x 45 = 198.000 cc (198 lt), saatteki debisi ise;
60 x 198 = 11.880 lt'dir.
Tespit edilen bu ölçülere göre örneğin; seraya 4 ton su vermek için sistemin çalışma süresini hesaplamak basit bir orantıdan ibarettir.
11,88 ton su 60 dk'da akıyor ise 4,00 ton su (X) dk'da akar
(x) = 4,00 x 60=240 / 11,88 = 20 dakika
Bu tespit zaman zaman yapılarak, sistemde tıkanma, verimde azalma veya dağılımda anormallik olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Damla sulama sistemi ile uygulanacak su miktarı, diğer kültürlerde olduğu gibi biberde de bitkinin boyuna, sera içinin sıcaklığına, mevsimin şartlarına ve toprak tipine göre değişir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır